Widok

Ubezpieczenie na życie

Gryzie mnie to co dziś usłyszałam przy próbie wynajęcia lokum i pytam po co? Nonsens!
Zgodnie z umową by wynająć pokój potrzebne jest posiadanie ubezpieczenia na życie na 50tys.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ubezpieczenie na życie przy wynajmie lokalu to faktycznie nonsens. Chyba, że uposażonym byłby wynajmujący - ale ja w takiej sytuacji miałbym pewne obawy, jako potencjalny najemca, tam zamieszkać. Vide: Delicatessen :D
Ale sensowny jest wymóg, stawiany przez wynajmującego, posiadania przez najemcę OC w życiu prywatnym.
Może to o to chodziło?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A mógłbyś rozwinąć temat OC? (:
Po co? Na co?
Blond się nie orientuje (((;

OC czyli odpowiedzialność cywilna.
Choćby za szkody, poczynione przez najemcę w mieniu wynajmującego. Ale również np. sąsiadom.
Odpowiedzialnośc ta wynika wprost z art 415 Kodeksu Cywilnego, ale dochodzenie jej na drodze sądowej może być kłopotliwe i czasochłonne.
Polisa załatwia temat. I wręcz dziwi mnie, że wymóg takiej polisy nie jest regułą przy najmie.
Kosztuje grosze. Co prawda niewiele Towarzystw sprzedaje to jako samodzielny produkt (zazwyczaj dołączone jest do ubezpieczenia mieszkania), ale tam, gdzie je oferują, taka polisa, na sumę ubezpieczenia 50 kzl to koszt kilkudziesięciu zlotych (składka roczna)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziekuje za wyczerpującą odpowiedź i pozdrawiam (:

Inne tematy z forum Hydepark

Kącik zdrowo Infantylnych cz.2 (3001 odpowiedzi)

https://forum.trojmiasto.pl/Kacik-zdrowo-Infantylnych-t991133,1,30.html

Biżuteria jako prezent? (40 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Apel w trosce o ekosystem (7 odpowiedzi)

Apel w trosce o ekosystem, dotyczący dokarmiania ptaków, które są niezwykle pożyteczne, bo gołębi...

do góry