Widok

Ujeścisko czyli Polska w pigułce

Wieści o aferze w spółdzielni Ujeścisko odbiły się szerokim echem po Polsce, ale odnoszę wrażenie, że lekcja z tej afery nie dotarła do wszystkich, a przede wszystkim do lemingów.
Gdańskie lemingi obudziły się przecież dopiero w tym roku, gdy mleko się już rozlało, a one stanęły przed groźbą finansowej zagłady.

Przecież mechanizm aferalny wyraźnie został ujawniony wraz z przejęciem władzy przez PIS. Ujeścisko zaś było tylko małym trybikiem w mechanizmie układu postkomunistycznego obejmującego swymi mackami całą Polskę jak i trójmiejską Małą Sycylię. Alarm powinien był zadziałać znacznie wcześniej, 5 lat wcześniej. Ale lemingi to lemingi.

Widać w powszechnie dostępnych sondażach oznaki tego, że te lemingi, które nie doznały skutków podobnej afery na własnej skórze, chcą powtórki casusu Ujeścisko w skali ogólnokrajowej, mimo że lista skutków działania układu przed r. 2015 została wielokrotnie wykazana w mediach publicznych. Co gorsza wydaje mi się, że i te, które doznały tego na własnej skórze, jeszcze nie zdają sobie sprawy z natury tego mechanizmu. Czyżby powtarzał się syndrom sztokholmski ?

Czy mamy do czynienia z dewolucją ? Ludzie nie uczą się na cudzych błędach, nie uczą się na własnych, nie uczą się w ogóle. Bo mają internet i ciotkę Wiki ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

odnoszę wrażenie, że lekcja z tej afery nie dotarła do wszystkich

Ja nie wtopiłem kasy w SM Ujeścisko i ta lekcja do mnie nie dotarła. Ty, stary komuchu, byłeś frajerem i te nędzne grosze, które odkładałeś całe życie wtopiłeś właśnie tam. Czy ta lekcja do ciebie dotarła?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdańskie lemingi obudziły się przecież dopiero w tym roku, gdy mleko się już rozlało, a one stanęły przed groźbą finansowej zagłady.

A kto stoi przed groźbą finansowej zagłady? Ja nie.
U ciebie, stary komuchu, ta zagłada miała już dawno miejsce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przecież mechanizm aferalny wyraźnie został ujawniony wraz z przejęciem władzy przez PIS.

Już niedługo zostaną ujawnione mechanizmy aferalne z terenu całego kraju.

Widać w powszechnie dostępnych sondażach oznaki tego, że te lemingi, które nie doznały skutków podobnej afery na własnej skórze, chcą powtórki casusu Ujeścisko w skali ogólnokrajowej

Ty doznałeś na własnejh skórze. Co czuje taki frajer?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

lista skutków działania układu przed r. 2015 została wielokrotnie wykazana w mediach publicznych.

W telewizji gebelsowskiej? To faktycznie rzetelne media.

Ludzie nie uczą się na cudzych błędach, nie uczą się na własnych, nie uczą się w ogóle.

A ty czego się nauczyłeś będąc jednym z tych frajerów? Co to zmieni w twoim nędznym i przegranym życiu?

Co chcę napisać jako odpowiedź dla Łowcy, to P mnie uprzedza. Trudno zatem coś dodać . Pozostanie mu do końca życia smak leberki na podniebieniu i gorycz z bycia frajerem. Powinniśmy ufundować tablicę pamiątkową ku przestrodze dla innych naiwnych, i osadzić ją na froncie kamienicy łowcy na Ujeścisku. Napis na tablicy " Tu żył frajer".

Przeoczyłem tą łowcy myśl, jak mogłem tego nie zauważyć : " Ujeścisko zaś było tylko małym trybikiem w mechanizmie układu postkomunistycznego obejmującego swymi mackami całą Polskę jak i trójmiejską Małą Sycylię. Alarm powinien był zadziałać znacznie wcześniej, 5 lat wcześniej. Ale lemingi to lemingi."
Jak to odczytać ? Może tak : należało by ukarać wykonawcę przejścia dla pieszych, na którym łowca wpadł pod samochód na czerwonym świetle.
Czasy w których łowca dorastał, wywarły ogromny wpływ na jego myślenie. On za nic nie odpowiada, Partia rządzi i wskazuje co ma robić a czego nie. Myślenie racjonalne, posługiwanie się inteligencją w przewidywaniu szans i zagrożeń, są mu obce. On myśli tak jak Partia ustaliła na Zjeździe. Dziwię się jednemu, przecież ich Partia gardziła kapitalistami, a on chciał spróbować jak to smakuje. Czy napisał już samokrytykę ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dorzućmy do tego parę słów o mechanizmie stosowanym przez komunę a rozwiniętych twórczo przez postkomunę.

Na pierwszym miejscu taktyka odwracania kota ogonem wedle której to ofiara jest winna, a sprawca niewinny bo ofiara go "prowokowała".
Zgodnie z tą logiką demoliberałowie promują powszechną seksualizację jako narzędzia propagandy w marketingu i reklamie oraz zorganizowaną pedofilię w postaci edukacji seksualnej i teorii gender w szkole, a przeciwników, szczególnie Kościół Katolicki przeciwstawiający się sekualizacji oskarżają właśnie o pedofilię.
W ten sam sposób Sowieci oskarżali Piusa XII o sprzyjanie Hitlerowi.

Te narracje są, jak widać, siermiężne, ale bezustanne młotkowanie nimi publiki ma na celu nie tyle jej przekonanie, co raczej stworzenie chaosu informacyjnego i odstraszenie od dyskusji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Łowco, sprawa jest ewidentnie śmierdząca i powinienem złożyć doniesienie do prokuratury : skoro wiedziałeś że już 5 lat przed objęciem steru rządów w Polsce przez PISokomunę, były wałki na Ujeścisku, to dlaczego wpłaciłeś im pieniądze ? Można śmiało udowodnić, że wziąłeś udział w przestępczym procederze, wpłacając swój udział w celu pomnożenia dochodu z ich przestępczej działalności . A za to grozi ci już sankcja karna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pius XII, wielki papież, uratował około miliona Żydów. Walka o prawdę o nim to jeden z frontów wojny cywilizacyjnej a zarazem wojny dobra ze złem, których tempo osiągnęło tak zawrotną prędkość, że jestem tym zmęczony i nie mam już nawet czasu zbierać wszystkich informacji. Wszystko jest zakłamane, wszystko jest na opak. Oczytani, wykształceni i czaserm sympatyczni ludzie zachowują się jak najgłupsze gęsi z przekonaniem i poczuciem wykonywania szlechetnej misji powielając myślowe kalki, w których nie ma nic prawdziwego.
Ps. Nie wiem nic o Ujeścisku. Zareagowałem na wzmiankę o tym wielkim bohaterze, papieżu Piusie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na pierwszym miejscu taktyka odwracania kota ogonem wedle której to ofiara jest winna, a sprawca niewinny

To, że jesteś frajerem i żebrakiem to tylko i wyłącznie twoja wina. Kiedy to do was dotrze frajerzy?

Drogie komuszki,

wy się tak nie martwcie moimi stratami, bo wcześniej czy później nasz lokal odzyskamy, a jeśli zabraknie mi forsy, o co się nie martwię, to wezmę kałasznikowa i przyjdę do was z propozycją nie do odrzucenia. Pan kałasznikow to niezły argument w ręku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

No tak, z Kałachem trudno się negocjuje. Mało to prawdopodobne, prędzej z siekierą. Bo takie statystycznie jest narzędzie zbrodni w Polsce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Strator, zdejm te głupoty łowcy, bo wejdą mu na chatę a wam serwery zajmą. Koledze przygrzało trochę. Przed wyborami ludzie nerwowi

wy się tak nie martwcie moimi stratami, bo wcześniej czy później nasz lokal odzyskamy

Jeśli później to chyba nie będziesz się już tym odzyskaniem cieszył.

jeśli zabraknie mi forsy, o co się nie martwię

nie martwisz się? serio? to kto w trojmiescie ma sie tym martwic jak nie ty?

wezmę kałasznikowa i przyjdę do was z propozycją nie do odrzucenia. Pan kałasznikow to niezły argument w ręku.

Do was? Czyli do kogo?

Jak już do nas przyjdziesz z tym kałasznikowem to co zrobisz? Pozabijasz nas?

Skąd weźmiesz kałasznikowa?

Staremu komuchowi już odje...ło totalnie. Przechodzi do fazy gożenia śmiercią.
Zaczyna się ponadto przedstawiać jako człowiek z kasą :)

Zostawcie Go w spokoju. Niech się wypisze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest właśnie ta inteligencja komusza: komuchy oskarżają PIS przy pomocy etykietki z własnej charakterystyki - PISkomuna. Dokładnie - są przewidywalni jak smród z g*wna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Co, do cholery wyczyniasz? Prowokujesz i pozwalasz prowokować się (?)
Te sprawy wymagają czasu. Ta/ka droga wymaga czasu.

komuchy oskarżają PIS

Stary frajerze, ta partia to kadrowa i ideowa kontynuacja kc pzpr. stare kadry wciąż są wpływowe.
Przecież właśnie dlatego wy, którzy wszystko zawdzięczacie PRL-owi i niczego nie potraficie obecnie, dlatego tak ją lubicie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tr

Nic nie wiem i nic nie chcę wiedzieć. Ani o Ujeścisku ani o czymkolwiek innym. Moja chata z kraja.
Stacje telewizyjne dwoją się i troją, żeby uszczknąć coś z informacyjnego tortu, który pojawił się wraz z aferą na Ujeścisku, a ty człowieku, jesteś chyba ślepy i głuchy. A jak wam komuchy zrobią Ujeścisko w skali makro, to będzie dopiero płacz i zgrzytanie zębów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Aha, stacje telewizyjne... Nie wiem, nie oglądam.
Ostrożnie z groźbami karalnymi. Oni mają obowiązek weryfikować takie emocjonalne wpisy. Możesz mieć wezwanie albo rewizję na dniach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

TR, Tobie jakiś audycik przydałby się. To rzecz pewna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No problemo. Nawet nie zamykam przyczepy. Tylko kota nie przepłoszyć. Kawe w szafce na górze, cukru nie używam, więc nie szukać.
Cmmmmok

Nie szalej. To nie "średniowiecze".

Ja? Ja przecież go lubię. To w dobrej wierze było. I całkiem poważnie. No sorry. Ja bym nie pisał o wchodzeniu gdziekolwiek z AK47 nawet w żartach i przenośniach.

Tia... nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
Brak słów

Oj, do stratora się zwróciłem. Nie pisuję do nich na priv. Reszta bez znaczenia. AI wychwytuje takie rzeczy szybciej niż ja zdążę, w dobrej powtarzam wierze, poklepać po ramieniu. Nawet jak napiszę, ze telefon mi się zepsuł to zaraz będę miał sprofilowane reklamy na pulpicie. A to tylko biznes. Smutni panowie to dopiero muszą mieć zabawki...
EOT

No nie wierzę :/
Jada jada jada Gadalińska z Madalińską w jednej Osobie.
Tia

Miał byc ignor, a nie besztanie. A masz ;)

https://youtu.be/x6zjwfWpApk?list=PLK-QEY18Oe8R49pQ_pxdefP9ticqoLxUn

A jak wam komuchy zrobią Ujeścisko w skali makro, to będzie dopiero płacz i zgrzytanie zębów.

Brawo stary frajerze.

Dlatego:
a) nie głosujcie na kandydata komunistycznego
b) takiego co ma żonę niemkę

Proszę o odpowiedź na postawione wyżej pytania dotyczące broni palnej.

Tr

To nie są groźby karalne, to przypomnienia, do czego może prowadzić ekstremizm komunistyczny, który wywołał wojnę w Hiszpanii, której kres położyła interwencja wojska pod dowództwem gen. Franco. Ciekawe też to co wydarzyło się tam potem więc warto znać historię by się uczyć na cudzych błędach.
A do komuszej inwigilacji i rewizji jestem przezwyczajony i byłaby z tego niezła afera.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A do komuszej inwigilacji i rewizji jestem przezwyczajony

Oj wiemy, wiemy doskonale.

Jest szansa, że to niemiecko-komusze środowisko upadnie.

Nie powinienem się dziwić, gdy adept nauk o ekonomii socjalistycznej, szuka dochodu w inwestowaniu w upadającą firmę jaką bylo/jest SM Ujeścisko. Jemu podobni mędrcy budują prom w stoczni której nie ma. No chyba że jest to typowy Miś. Chociaż to jest złe porównanie. W tej stoczni to frajerów robią z nas, a w Ujeścisko naiwni stali w kolejce do zrobienia siebie w wała. Łowca zajął kolejkę już w nocy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tr

Pełny obraz daleko sięgającej zależności jednostki od systemu na przykładzie stosowania algorytmów i AI przez podmioty biznesowe takie jak Facebook i Google pokazuje i przestrzega przed nimi Roger McNamee w książce "Nabici w Facebooka".

Naczytałeś się byle czego, a nie wiesz czego uczył Michał Kremky.

Czytajcie państwo uważnie to co wypisują komuszki na tym forum, bo na każdym ich słowie mozna polec jak na skórce od banana.

Oto w mniemaniu jednego z nich celem spółdzielni jest dochód, podczas gdy statutowym celem jest zaspokajanie potrzeb mieszkańców, a skoro mieszkańcy są różni, to i cele mogą być zróżnicowane byle nie pozastatutowe. Po drugie ci znawcy uważają społdzlenię za firmę, z celem jak wyżej dochodowym, a do tego upadającą firmę. Spółdzielnia to nie firma biznesowa lecz organizacja współpracujących podmiotów o tych samych prawach. Ale dla komuchów to obojętne byle dało się oszwabić.

Ostatnią rzeczą o jaką mógłbym ciebie podejrzewać, to znajomość biznesu i drogi do uzyskania w nim dochodu. Chyba że spekulacje z promocją pasztetowej przy zakupie worka ziemniaków, zaliczamy do twoich sukcesów w biznesie.

Muszę Cię łowco pocieszyć, że bywają większej wagi przykłady frajerstwa, przez niektórych nazywane eufemistycznie, niefrasobliwością. Przykłady oszustw na wnuczka, policjanta, nie schodzą z wokandy od dawna. Trudno jednak przebić wyczyn niejakiego Jana z Banina, który oprócz pieniędzy przekazywanych regularnie oszustom, oddał im swoją żonę. Chociaż myślę że wielu by tak uczyniło, gdyby nadażyła się taką okazja.

Łowca im żony by nie oddał. Za bardzo kocha Młodego.

Widzę, ze niektore komuszki lokalne mają problemy z logicznym myśleniem. Wkleję więc tu repliki skierowane do mających problemy z poprawnym myśleniem.
1.
Oscarku nieboże, masz kłopoty z logicznym mysleniem. Otóż każde wydarzenie rozpatruje się w pełnym kontekście, w jakim się pojawiło, a z tym masz kłopoty. Otóż w każdym kraju jest ustrój i jego instalatorzy. A ustrój przewiduje, że instytucje działają wedle programu wprowadzonego przez instalatorów i ludzie w nich zatrudnieni też działają wedle programu przewidzianego przez instalatorów. Tak więc instalatorzy są odpowiedzialni za Amber Gold jak i za aferę Ujeścisko. A tak się dziwnie składa,ze obie te afery miały miejsce w Małej Sycylii. Spraw druga - spoleczeństwo funkcjonuje w oparciu o podstawowe kryterium zaufania do ustroju i do instytucji takich jak pieniądz na przykład czy spółdzielnia. Instalując wadliwy ustrój i instytucje instalatorzy naruszyli kapitał społeczny, który wykorzystali w celu niegodziwym dla nabicia sobie kasy. Tak więc jeżeli będziesz próbował coś komentować na tym blogu, to się doucz. Skorzystaj też z okazji do milczenia którą opisał Mickiewicz w apelu do niedźwiedzia: "Głupi niedźwiedziu, gdybyś w mateczniku siedział, nigdy by się Wojski o tobie nie dowiedział. I nie ważne jest czy piszesz pod nickiem czy nie - nie zmienia to faktu, ze jesteś zadaniowanym durniem.
2.
@otgees Tym się zajmowały sądy, które oddalały wszelkie zarzuty. Czyżbyś pan zapomniał o doktrynie Neumana ? Coś wy wszyscy macie z głową ? Nawet Trzaskowski ostatnio powiedział, że wszystko mu się zmienia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Lemingi są tresowane jak psy Pawłowa. Rzeczywistość ich nie interesuje, jest tylko nieprzyjemnym balastem, do którego czują złość, że istnieje. Wolą wszelkie formy wirtualu. Tak więc są łatwe w tresowaniu i dostrzeganiu nieistniejących szat króla:

https://wpolityce.pl/polityka/508493-tresowanie-lemingow
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mam pytanie. Dlaczego tak światły, inteligentny, wykształcony trener to:
- frajer z SM ujescisko
- żebrak po 80tce
- komunistyczny belfer?
Dlaczego?

Czy taki człowiek nie powinien być serduszkiem z klasą i poważnym kontem? Człowiekiem, który zna świat spoza Internetu?

Ujescisko stanowczo nie jest Polską w pigułce.
Polacy bowiem są mądrzejsi od Raterka i nie zawierzyliby wszystkich swoich pieniędzy przypadkowo napotkanym deweloperom.

Frajerstwo dotyka sfrustrowaną najbardziej osadzoną w Komunie, najstarsza cześć Polaków, która już wymiera.
Absolutnie nie jest to jednak żadna reprezentatywna część społeczeństwa.

Chodzi o to, żeby żyć, zanim się umrze. To może być wielka przygoda, żyć.
John Irving

Powyższe dedykuję staremu frajerowi z Havla, co swoje grosiki życia powierzył SM Ujeścisko.
Ty stary komuchu tylko umrzesz. Nigdy nie poczułeś jak to jest żyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzoda, szt. 4, w komplecie. Zlecieli się, jak muchy do g.wna.
Jakim trzeba być niedowartościowanym frustratem i co trzeba mieć, zamiast mózgu, żeby po "popełnionych" dobrze ponad 20 wpisach, jeszcze wracać do wątku, by se rzygnąć?
Obcięli pensję na cieciówce w stoczni? Szef zj*bał jak psa i trza odreagować zza monitorka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Trzoda, szt. 4, w komplecie. Zlecieli się, jak muchy do g.wna.

Trzodą nie jest:
- 60-letni facet, samotny, bez żony, dzieci i rodziny
- mieszkaniec rudery na dolnej oruni, czyli tzw. mordowni
- alkoholik pijący tanią wódę w takich ilościach, że rzyga i robi pod siebie a potem w tych odchodach śpi na podłodze (cały proces opisywała tu z detalami jego ex konkubina Iza) - patologia w czystej postaci
- zarobkowo: cieć w domu starców oraz master od ubezpieczeń
- posiadacz czerwonjej BMKI sprzed 2 dekad o wartości kraty piwa
- motto życiowe: moja BMKA oże jest stara ale jest czerwona a wśród meneli na dzielni jestem numerem 1

Opisany wyżej menel nie jest trzodą. Trzodą są ludzie żyjący normalnie, na poziomie, mający rodziny itd.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakim trzeba być niedowartościowanym frustratem i co trzeba mieć, zamiast mózgu, żeby po "popełnionych" dobrze ponad 20 wpisach, jeszcze wracać do wątku, by se rzygnąć?

Menel bez żony, rodziny, dzieci i przyjaciół / znajomych - żyjący na forum od 20 lat.

Obcięli pensję na cieciówce w stoczni? Szef zj*bał jak psa i trza odreagować zza monitorka?

Opisany wyżej menel z dolnej orunii w latach 90-tych zapragnął być biznesmenem i założył działalność gospodarczą. Marzył, że z ubezpieczeń kupi sobie prawdziwy dom i prawdziwe auto i może jakaś kobieta się skusi.

Efekt: mieszka w ruderze na dolnej, jeździ autem o wartości 50 zł.

Skutek: podjęcie pracy w domu starców w charakterze ciecia.

Zagadka dnia. Kolorystyczna i zapachowa.
Uhm. Natura też jest Kobietą.
https://naforum.zapodaj.net/d89bec210585.jpg.html
ps
idźta na spacer, po rosie podreptać
szkoda żeby Wam dekle wybiły :D

No to się Łowca na Ujeściskał. Ufff....nareszcie z głowy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ci co zainwestował w SM ujescisko to prawdziwi Polacy i patrioci. Nie kumacie?

Inne tematy z forum Hydepark

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (73 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...

Jakie ciekawe gadżety do biura podróży (8 odpowiedzi)

Witam, Planuje zakup nowej partii gadżetów dla klientów Biura Podrózy. Specjalizujemy sie w...

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (4 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

do góry