Widok

Walka z kasetą :-/

Kłaniam,
Właśnie staram sie zdjąc kasetę - nakrecaną, sam klucz bez bacika. Idzie mi średnio :-/ Nie wiem psiamać w którą strone kręcić... Zgodnie ze swobodną praca wolnobiegu czy zgodnie z kierunkiem napedu koła...
HELP!!!
Gruss!
I.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bacik konieczny! Inaczej się zakręcisz na śmierć;)
Pzdr.
T.
bodek napisał(a):

> Bacik konieczny! Inaczej się zakręcisz na śmierć;)
> Pzdr.
> T.
A ja ciebie mówię że nie konieczny :) Narazie 1:0 dla kasety. Wykruszyłem imadło a kasety nie ruszyłem. I bynajmniej się nie kręciło :p
Gruss!
I.
Panie Kolego szanowny!W którą stronę daje się kręcić kluczem?Jeżeli jest opór przy kręceniu w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara,tokręcisz aż do oporu,tzn aż odkręcisz;potrzebne długie ramię,bo czasem wolnobieg jest zakręcony ganz fest.Jeżeli kluczem daje się kręcić swobodnie(odwrotnie do zegara),to potrzebny bacik .Eta wsjo.
Ivo napisał(a):

> Panie Kolego szanowny!W którą stronę daje się kręcić
> kluczem?Jeżeli jest opór przy kręceniu w stronę przeciwną do
> ruchu wskazówek zegara,tokręcisz aż do oporu,tzn aż
> odkręcisz;potrzebne długie ramię,bo czasem wolnobieg jest
> zakręcony ganz fest.Jeżeli kluczem daje się kręcić
> swobodnie(odwrotnie do zegara),to potrzebny bacik .Eta wsjo.

Pięknie podziekował :)
W obie strony kluczem nie daje sie krecic i dlatego chciałem wiedzieć w która napierac zeby czegoś nie uszkodzić. Bacik jak najbardziej zbędny.
Jak oczywiście rozumiem patrze na kasete na kole i wtedy kręcę przeciwzegarkowo kluczem zespolonym z onym ramieniem (oj fest jest zakręcone...)
I.
Kręć bracie,kręć,aż Ci oczy wyjdą na wierzch!!!
Chyba raczej kręcisz do kierunku przeciwnego do jazdy bo gdybyś odkręcał w kierunku zgodnym z jazdą to przecież już w czasie jazdy by ci kalectwem albo śmiercią groziło.
Ja mam kasete a nie wolnobieg nakręcany i w nakładce trzymającej reszte kasety (wewnątrz najmniejszej zębatki) opisane jest i strzałka zgodna z kierunkiem jazdy - lock (zamknąć - zakręcić).
1. Jeżeli nie potrzebny Ci bacik to znaczy, że masz wolnobieg nakręcany, a nie kasetę.

2. dbig napisał(a):

> Chyba raczej kręcisz do kierunku przeciwnego do jazdy bo gdybyś
> odkręcał w kierunku zgodnym z jazdą to przecież już w czasie
> jazdy by ci kalectwem albo śmiercią groziło.

Oczywiście kręcisz odwrotnie niż gdybyś pedałował (pedałując dokręcasz wolnobieg - stąd późniejszy problem z jego odkręceniem).

Użyj długiego (naprawdę) klucza, ewentulanie nasuń na końcówkę klucza jakąś rurkę, żeby przedłużyć ramię.
Kłaniam,
Kasete już odkreciłem, wszystko pieknie wymyłem, bębenek cyka jak nowy i tu kolejny babol. Jak nasmarować bębenek jak się nie mogę do niego dostać... Czy muszę skołować sobie klucz za pomocą którego odkręcę nakrętke przytrzymujacą zębatki i bębenek "w kupie"? Czy można np zapodać oliwę maszynową przez szczelin w wewnetrznej obudowie kasety,w której śmiga bębenek?
Gruss!
I.
Jak odkręcić to coś na czym trzyma się kaseta zębatek to ci nie powiem bo sam nie wykręcałem jeszcze nawet kasety a co dopiero bębenek.
Ja kiedyś tak robiłem, że nalewałem oleju przez szczelinę, kręciłem bębenkiem a następnie zostawialem, zeby nadmiar oleju wypłynął. W rozkręcanie wielotrybu bym się nie bawił - wysypie Ci się milion różnych dupereli i potem będziesz musiał to skladać.
Tego nie wiem bo sam nie próbowałem, z tego co słyszałem z rozłożeniem lub złożeniem wolnobiegu jest problem niestety.
Wolnobiegi nakręcane mają niby ten problem że po częściowym zużyciu jest efekt "pływania całego wielotrybu" na piaście.
dbig napisał(a):

> Wolnobiegi nakręcane mają niby ten problem że po częściowym
> zużyciu jest efekt "pływania całego wielotrybu" na piaście.
Widzę cos takiego w hipermarketówce mojej białki. Cały wielotryb buja sie jak pijany :-/

Nie jestem do końca pewien jak to jest z tymi bebenkami. Bo w kasetach nakładanych bebenek pozostaje na wierzu po jej zdjeciu jako kompaktówy element. A jak to wyglada w kasetach nakrecanych? Czy odrazu sypia sie kulki, igiełki czy inne cholerstwo? Nie czuje potrzeby rozbrajania bębenka ale chciałbym go przesmarować, coby mi na sucho nie biegał...
Gruss!
I.
Ivan napisał(a):

> Nie jestem do końca pewien jak to jest z tymi bebenkami. Bo w
> kasetach nakładanych bebenek pozostaje na wierzu po jej zdjeciu
> jako kompaktówy element. A jak to wyglada w kasetach
> nakrecanych? Czy odrazu sypia sie kulki, igiełki czy inne
> cholerstwo? Nie czuje potrzeby rozbrajania bębenka ale
> chciałbym go przesmarować, coby mi na sucho nie biegał...
> Gruss!
> I.

Podobno zawsze się sypią - ja nie miałem ochoty sprawdzać ;)
Spróbuj ewentualnie z tym olejem. U mnie działało.
Z tego co pamiętam, to kiedyś, w starym rowerze jak wykręciłem wolnobieg to od razu wszystkie kulki znalazły się na ziemi łącznie z tymi igiełkami, drucikami itp. Ta przygoda zmusiła mnie do zakupu "normalnej" kasety gdyż wolnobiegu nie byłem w stanie złożyć. Co gorsza robiłem to na piasku co się skończyło tym, że części kuleczek już nigdy nie znalazłem.
Kłaniam,
Dzis byłem na Wysepce z zapytaniem co sie stanie jak ruszę to-to. Jak sie należało spodziewć panowie zapodali że sie wszystko rozleci i że jest to jedyna słuszna metoda smarowania bębenka. Klucza nie mięli za to zaproponowali że zrobią to za jedyne 15PLN. Nie skozystałem... Chyba skłonie sie ku metadzie szczelinowo-oliwowej ;)
Gruss!
I.
Daj tylko parę kropli,bo przegniesz pałę i stale będzie ci wyciekał olej ,do ktorego przyklei się piasek.A wtedy zrobi się syf.Rzadki olej,zero smaru!!!5kropli wystarczy.
Ivo napisał(a):

> Daj tylko parę kropli,bo przegniesz pałę i stale będzie ci
> wyciekał olej ,do ktorego przyklei się piasek.A wtedy zrobi się
> syf.Rzadki olej,zero smaru!!!5kropli wystarczy.

:)))
Juz sie stosuje i idę zmątować całość "do kupy"
Gruss!
I.

Inne tematy z forum Rowery

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

do góry