Widok

Wampiriada 2007

Rozrywka Temat dostępny też na forum:
„Twoja krew ratuje życie" – pod takim hasłem ruszyła kolejna już studencka akcja honorowego krwiodawstwa „Wampiriada". We wszystkich większych ośrodkach akademickich w Polsce, co roku studenci zbierają się żeby oddać krew i pomóc w ten sposób innym. Również Gdańsk dołączy się do ogólnopolskiej kampanii. Trójmiejska akcja odbędzie się w dwóch terminach i miejscach:28 listopada ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

oddawanie krwi

jaki jest sens robić taką imprezę teraz, skoro zupełnie niedawno była wampiriada organizowana przez PG? Z tego, co wiem, krew można oddawać co 3 miesiące. Skutek? Niewielu teraz będzie chętnych. W lutym to miałoby większy sens, moi państwo. :/

skoro są chętni to sens jest, nie wiem co Ci w tym przeszkadza - poza tym to jest UG a nie PG

Po oddaniu obowiązuje 8-tygodniowa przerwa regeneracyjna. W ciągu roku mężczyzna może oddać krew pełną 6 razy a kobieta 4 razy! Jesli znajdzie się choc kilka osób, które oddadzą krew pod UG to cała akcja ma sens. Już nawet to, że się o tym mówi coraz więcej jest cholernie ważne. Więc namawiajmy znajomych i sami świećmy przykładem. Ja niestety nie mogę (choruję na stosunkowo rzadką chorobe krwi), ale namawiam wszystkich moich znajomych. Pomyślcie, kto z Was chciałby umierać z powodu braku leków? A przecież krew to lek..

Szkoda, że dla znalezienia chętnych do sprawy wymagającej (dla większości) tak małego wysiłku, trzeba aż organizować akcje.
Szkoda, że SK nie chcą przyjmować krwi w przypadku występowania czynnika który normalnie nigdy (w związku z oddaniem) nie jest sprawdzany (czyli nie stanowi problemu), mimo że przyjmowane są np. osoby na kacu, a wejście do stacji przypomina czasem imponującą palarnię.
Lepsze jest wrogiem dobrego, mam nadzieję że co-nieco jeszcze się pozmienia.

dzisiaj odbyła się wampiriada na wydziale prawa i administracji

szkoda, że jedyne info jakie było na ten temat, widać na stronie wydziału, bo w niusach i na stronie całej akcji - nie znalazłam takiej informacji..

ale sama akcja - rewelacja!

bardzo dużo osób z naszego wydziału się zgłosiło, więc takie akcje jak najbardziej mają sens!
do góry