Widok

Wczesne wspomaganie rozwoju dzieci

Opinie do artykułu: Wczesne wspomaganie rozwoju dzieci.

Z roku na rok rośnie liczba małych pacjentów wymagających pomocy w pierwszych miesiącach swojego życia. Potrzebują jej nie tylko dzieci niepełnosprawne, ale i te, które są w jakimś sensie zagrożone niepełnosprawnościami - zarówno tymi fizycznymi (gdy ich rozwój psychoruchowy przebiega wolniej lub nieprawidłowo), jak i intelektualnymi oraz te urodzone przed terminem, czyli wcześniaki, a także dzieci z zaburzonym rozwojem społecznym oraz z innymi problemami rozwojowymi.

Problemy ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trole też mają darmową opiekę:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam

Polecam "Krok po Kroku", na NFZ na Przymorzu. Chodziłam tam z córka 3miesiące. Wspaniałe podejście do niemowlaczków. Rehabilitanci z powołania. Warto się zapisać, kolejka szybko idzie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Fizjoterapeuta i specjalista Si

Polecam ośrodek A kuku, mają tam dobrych specjalistów. Chodziłam z synkiem, terapia pomogła.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ku ku

Potwierdzam A ku ku jest super. Terapia na najwyzszym poziomie.

SI i neurologopeda

Ja jeździłam z dzieckiem do ośrodka dla niesłyszących w Wejherowie który prowadzi zajęcia wwr. mieliśmy integrację sensoryczną i neurologopedę bardzo wysoki poziom specjalistów, bardzo dobre wyposażenie Ośrodka i bardzo miła atmosfera. Byliśmy też przez 3 miesiące w Krok po Kroku na Przymorzu, ale nie byliśmy zadowoleni z ich usług, a oni nie byli zadowoleni że przekazaliśmy nasze uwagi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak nie przeszkadzać w rozwoju ?

Nie szczepić wszystkim na wszystko. I nie interesuje mnie Wasze zdanie. Nie interesuje mnie głos propagandy przemysłu farmaceutycznego.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 49

szczepic tez trzeba z glowa a nie na wszystko co wcisnie lekarz ktory ma od wszystkiego prowizje, taka rzeczywistosc pracuje w sluzbie zdrowia i takie moje zdanie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ośrodek wczesnej interwencji

Rehabilitacja w ośrodku to śmiech na sali, nie było miejsc żeby moja córka była rehabilitowana, miałam czekać na telefon. Od grudnia do tej pory zadzwonili dwa razy... W tym raz trafiłam na beznadziejna rehabilitaantke, bez podejścia i uśmiechu, dziecko plakalo i jej się balo, po 10 min skończyliśmy. Niestety ale musiałam rehabilitować prywatnie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fakt, rehabilitacja w OWI na telefon "mamy miejsce na dziś na 3h, będą Państwo?" to żenada... Od lutego byliśmy z córką 4 razy, taka to wczesna interwencja... Więc oczywiście też chodzimy prywatnie.
Ale na rehabilitantów w OWI nie powiem złego słowa, trafiliśmy na bardzo miłe panie z profesjonalnym podejściem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak pomóc dziecku? W Polsce? W ogóle, lepiej nie mieć dzieci w tym kraju

Niedawno pisali, że Polki na wyspach urodziły najwięcej dzieci pośród emigrantów. To chyba o czymś świadczy?
W Polsce każdy tyra jak osioł żeby związać koniec z końcem i na dzieci nie ma czasu ani ochoty. Poza tym to co się dzieje w kraju nie napawa optymizmem. Jedyne co to jak juz masz dziecko, to wyedukować go za państwową kasę i czym prędzej uciekać za granicę. Sciągnąć tam pozostałą rodzinę, zrzec się obywatelstwa, spalić paszport i nie oglądając się za siebie nigdy do tego syfu nie wracać.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

to nara

ja zostaję
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Żebraku bez godności. Za 1000+ zniesiesz wszelkie zniewagi i upokorzenia które serwuje ci Państwo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

to wszystko tylko piekne w teorii

dziecko moje urodzone w 37 tyg, byc moze nie wczesniak ale nikt sie tym nie przejal a tym bardziej nie zajal, przez ponad 3 lata w miare normalnie funkcjonowal poza mowa, zdobycie zaswiadczen o wczesne wspomaganie to jakas farsa i nieporozumienia, panie nie chca wyslac dziecka na zajecia do siebie, na podstawie zaledwie 2 zajec na ktorych dziecko nie chce wspolpracowac wystawiaja wielostronnicowe podsumowanie z ktorym ja jako rodzic nie do konca moge sie zgodzic, sprzeczne opinie, sprzeczne diagnozy jedno z drugim sie wyklucza, poradnia na ul, traugutta to dla mnie jakies nieporozumienie, a orzeczenie wydane zaocznie bez udzialu komisji...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

wiem o czym piszesz

Bo mam bardzo podobny przypadek i prawie cała rehabilitacja prywatnie- jedynie na wwr jeździliśmy do Wejherowa o czy pisałam powyżej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bez udziału jakiej komisji? WWR objęte są dzieci "od momentu wykrycia niepełnosprawności do czasu podjęcia nauki w szkole"...

opinie o potrzebie wczesnego wspomagania

Rozwoju wydają Zespoły Orzekające w poradniach psychologiczno pedagogicznych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiem o tym. W posiedzeniu Zespołu Orzekającego może uczestniczyć również rodzic lub, na jego wniosek, inny specjalista. Nie rozumiem natomiast, jaką komisję ma na myśli Mysza. Od decyzji Zespołu przysługuje Pani również odwołanie.

z kontekstu można wywnioskować, że chodzi

o Zespól Orzekający nazwany w tym przypadku komisją

W takim razie rodzic ma prawo odwołać się od decyzji Zespołu do Kuratorium, taka informacja powinna się znaleźć w opinii o WWR.
Wyżalanie się na forum nic nie da, należy podjąć odpowiednie działania.
Pozdrawiam.

Mysza przedstawiła tylko swoją opinię popartą

jej doświadczeniem, co nie znaczy, że nie podjęła działań.

Racja. W każdym razie może przydatna dla kogoś okazać się informacja, że od decyzji Zespołu Orzekającego przysługuje odwołanie jak również, że w posiedzeniu może brać udział również wnioskodawca.
Pozdrawiam.

kurde kiedyś się dziecko samo rozwijalo a teraz coraz to gorsze bzdury wymyślają.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

no chyba jednak nie, kiedys wszyscy mieli wywalone i uwazali to za norme, teraz wiecej ludzi ma swiadomosc tego ze cos jest nie tak i wiedze medyczna oraz dostep do internetu ksiazek itp, a jesli u kogos dziecko samo sie rozwija to zycze powodzenia w dalszej drodze
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie- dzieci z zaburzeniami na pewno się same nie rozwijały. Nigdy. Po prostu się ich nie widywało, bo nie wychodziły z domów, nie uczęszczały do publicznych szkół.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moje dziecko było w ośrodku w Gdyni. Pani doktor stwierdziła, że wszystko jest w porządku, ale na wszelki wypadek dostaliśmy listę specjalistów i rehabilitacje. Do specjalistów nie było terminu mieli dzwonić (od lipca zeszłego roku) nie doczekałam się mimo ponagleń. Rehabilitacja- Pani bała się dziecka... Było mniejsze niż standardowo to fakt, ale ona nic z nią nie chciała robić... Zrezygnowaliśmy a pediatra wystawiła nam skierowania na NFZ do specjalistów i wszystko skonczyli się dobrze...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Uderzajcie do Michała S

Jest koordynatorem w owi. nie o....la się i jest sprawdzonym specjalista.

Tak ale

Tak ale p. Michal tez wszystkich przyjac nie da rady. Z drugiej strony pamietajcie,ze najpierw ida najciezsze przypadki a nie np lekkie odgiecie paluszka.

drodzy rodzice sami poczytajcie i ocencie czy wasze dziecko potrzebuje pomocy "tych specjalistow"

jest wiele dróg powodujących wyrównanie niedoborów , cześć niedoborów to zwykle naciagactwo , bo dzieci to nie truskawki lub cebule i nie rozwijają sie tak samo .
Czytanie , opowiadanie , wspólne wyprawy i zabawy sa równie ważne co wizyty u lekarza - rodzice zajmujcie sie swoimi dziećmi tak jakby to był wasz największy skarb , a wszystko pójdzie tak jak natura chciała
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Profilaktyka

Zdecydowanie warto umówić się na wizytę konsultacja do fizjoterapeuty dziecięcego. Prawidłową pielęgnacja, eliminacja złych nawyków to tak niewiele a tak bardzo może pomóc Dziecku. Zdarzało mi się że trafiło dziecko w wieku 2-3 lat z jakimś problemem i w wywiadzie wychodziło że to utrwalenie problemu z pierwszych miesięcy życia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na kolegium jagiellonskim są fajne z tego studia podyplomowe, właśnie zastanaiwam się czy wybrać

pracuje w ośrodku wczesnego wspomagania rozwoju dziecka. NIestety, ale brakuje specjalistów w dziedzinie, bo sama widzę co dzieje sie u mnie w pracy. Teraz moja dyrketorka wysyłała chyba 3 osoby na studia z wczesnego wspomagania dziecka, chyba do wskz-tu. Wiadomo, jakoś muszą godzić prace ze studiami, a tam chyba najwygodniej było. Mam nadzieję, że pokoncza te studia i odciązą starych pracowników.
do góry