Widok
Czyżby?
Rzeczywiście daje do myślenia dlaczego ten prostacki produkcyjniak,pełen prostackiej komercji może mieć taką ocenę.Bardzo przypomina stalinowskie i nazistowskie produkcyjniaki,Chociaż wydaje mi się że "Heimkehr" kręcony przez Goebelsowską propagandę jest o niebo lepszy artystycznie.Szkoda pieniędzy na takie ideologiczne produkcyjniaki.
Może być
Nowe "Wesele" mnie trochę zawiodło.Temat filmu podejmowany już wcześniej w innym polskim filmie innego reżysera.Mocny i dosadny jak to u Smarzowskiego,ale moim zdaniem gorszy niż to,co kręcił do tej pory.Robert Więckiewicz zagrał świetnie. Ciekawe połączenie dwóch epok.To akurat plusy tej produkcji.Pierwsza wersja "Wesela" Smarzowskiego o niebo lepsza.Ale to tylko moja jest opinia,nie uważam,że straciłam czas.Na pewno warto obejrzeć,żeby się przekonać i wyrobić własne zdanie.Numerem jeden Wojtka Smarzowskiego jest dla mnie wciąż film "Róża", który wbija w fotel.
zawód
Nudny, długi, przeładowany, przegadany. Niepotrzebne postaci, wątki, bałagan. Przekaz wybitnie antypolski. Jeśli ktoś nie zna historii Polski, lepiej by się z tego filmu jej nie uczył. Nikt nie neguje ciemnych kart polskiej historii, ale tu wyolbrzymione, zachwiane proporcje między tymi dobrymi a złymi. Można w zasadzie dojść do wniosku, że inicjatorami Holokaustu byli Polacy, a Niemcy po nas dokończyli. Współcześnie ukazany Polak to cwaniak, oszust, kombinator. Wykorzystuje ludzi, kombinuje. Wszystko w entourage'u chlewni, świń, gnojówki. Według mnie film wpisuje się świetnie w narrację obecnej opozycji i tej grupie na pewno się spodoba. Antychrześcijański, antypolski. Polacy na kolana! Nie myślcie sobie, żeście tacy wspaniali. Wszystko jest jednak takie nachalne, dosłowne, wybebeszone. Nasze narodowe wady, grzechy można byłoby ukazać w sposób bardziej wyrafinowany, zachęcający do refleksji, a nie wręcz drażniący. Dla mnie na nie.
ale wiesz, że to sanacja przodowała w rozbudzaniu niepokojów na tle naradowościowym
na Podlasiu i ogólnie w Polsce wschodniej? że Niemcy przyszli na gotowe i tylko wykorzystali istniejące nastroje? Mamy XXI, media, internet, niby rozwinięte społeczeństwo, a jakieś głąby biją kobiety na marszach pod okiem policji, w imię Boga, i Ty się dziwisz, ze 100 lat temu, w skrajnej biedzie, ludzie byli gotowi zlinczować sąsiada? Pora wyjść spod klosza, a nie narzekać, że poszedłeś na ciężki film i dostałes w twarz przemyśleniami, które od dziecka wypierasz
kolejny antypolski film
czy naprawde musimy promować usilne przedstawienie polakow jako tych zlych? polakow ktorzy postawili się turkom, szwedom, niemcom i rosjanom? polakom, ktorzy tyle lat cierpieli zbory? wiecznie wszyscy przeciwko nam, jak nie sowieci to "unia" europejska, pod przykrywką "wsparcia" wszyscy tłoczą antypolskie tresci. mam nadzieje, ze takich filmow w koncu zakaza takich filmow jak w kazdym demokratycznym kraju
niespodzianka, w demokratycznych krajach się nie zakazuje filmów opisujących trudną prawdę
i nie, Polacy nie cierpieli zaborów, 95% Polaków dzięki zaborom polepszyło swój los. 5% szlachty i kleru tylko narzekało, bo im ktoś się do tyłka dobrał. Byliśmy i nadal jesteśmy krajem feudalnym, a duma z tego przypomina syndrom sztokholmski. Poczytaj, jakie były postulaty "targowicy" i kto je blokował, zobaczysz, gdzie leży demokratyczna Europa
Świetny! Polecam!
Nienawiść, przemoc, gwałt, szantaż, zdrada i kłamstwa są ZŁE i nie ma żadnego usprawiedliwienia. Doskonały film. Gloryfikowanie wojny (jak to się dzieje w produkcjach TVP), w czasie której ludzie mają okazję do bohaterskich czynów jest kłamliwe i bardzo szkodliwe. "Wesele" obnaża całą prawdę o prawdziwej naturze człowieka - przerażającej i strasznej, tak jak film... Po "Domie Złym" i "Róży" wykrzyknik i dopełnienie. Warto!
Obraz przejaskrawiony i zły. który przedstawia Polaków w negatywnym świetle.
Mam wrażenie że film jest osadzony na potrzeby lewacko-liberalne. Po raz kolejny kajamy się za czyjeś winy, jeśli chodzi o wojnę i Żydów, to już gdzieś było..Mam wrażenie że sponsorowała go stacja TVN. Polak antysemita, prostak, pijak i cwaniak..Jeśli ktoś lubi się samobiczować to proszę bardzo.Generalnie obraz stworzony żeby zaszokować
Rozczaruję cię. To nie TVN, tylko Minister Kultury czyli pan Gliński z PiS, dołożył kasę na ten film. Po Wołyniu Smarzowski był ich ulubieńcem. Kurski wręczył mu nawet specjalną nagrodę, kiedy jury festiwalu w Gdyni go nie doceniło. Swoje rozkminy polityczne zostaw więc dla siebie. Co do obrazu Polska, wybacz, ale 3/4 to właśnie takie warcholstwo