Widok
Wezwanie przedsądowe z Kancelari Adwokackiej Anna Łuczak w sprawie filmu Obława
Witam
Kilka dni temu dostałem wezwanie przedsądowe z wyżej wymienionej kancelari za to iz przez program uTorrent wysyłałem film(chodż pewnie to było kilka procent tego filmu) Obława.
Każą mi zapłacić w ramach ugody 550zł za na rzecz firmy Skorpion Arte która ma prawa autorskie do filmu Obława.Równolegle niby toczy sie postępowanie w tej sprawie które prowadzi Prokuratura Rejonowa w Pruszkowie.
Mam pytanko i zarazem prośbe:
Czy ktoś w Trójmieście lub okolicach dostał takie samo pismo,i czy zarazem ktoś sie dowiadywał co z tym można zrobić.
Może ten temat przeczyta jakiś prawnik lub radca i pomoże rozwiazać ten problem?
Pozdrawiam Robert
Kilka dni temu dostałem wezwanie przedsądowe z wyżej wymienionej kancelari za to iz przez program uTorrent wysyłałem film(chodż pewnie to było kilka procent tego filmu) Obława.
Każą mi zapłacić w ramach ugody 550zł za na rzecz firmy Skorpion Arte która ma prawa autorskie do filmu Obława.Równolegle niby toczy sie postępowanie w tej sprawie które prowadzi Prokuratura Rejonowa w Pruszkowie.
Mam pytanko i zarazem prośbe:
Czy ktoś w Trójmieście lub okolicach dostał takie samo pismo,i czy zarazem ktoś sie dowiadywał co z tym można zrobić.
Może ten temat przeczyta jakiś prawnik lub radca i pomoże rozwiazać ten problem?
Pozdrawiam Robert
Bzdura. Czy ktoś zastanawiał się, dlaczego ta sama prokuratorka prowadzi wszystkie takie sprawy jednej pani adwokat?. Koleżanki od winka?. Jakim prawem prywatna firma Baseprotect inwigiluje społeczeństwo na masową skalę podczas gdy tym samym osobom zakazano tego pod firmą Logistep?. To zwykłe kolesiostwo w prokuraturze?. Ciekawe ile prokuratorka dostaje bokiem?.
Ja dostałem za czarny czwartek i obławę też choć tych filmów nie miałem nigdy na dysku. Ugoda podpisana w tej formie w żaden sposób nie gwarantuje tobie spokoju. Sprawa jest w toku to nawet jak zapłacisz to prokurator nie wyłączy się z tej sprawy. Nie jest ona prowadzona przeciwko Tobie tylko w sprawie, a to jest różnica. Przyznajesz się do czegoś, podajesz email i pesel, nie ma tam nic o ochroni twoich danych. Kancelaria może to sprzedać komuś i jest większy problem. Sam numer ip nie jest dowodem, że udostępniałeś cokolwiek. Ja czekam na proces, to że jestem winny musi być udowodnione. Takie coś może przesłać każda kancelaria. Cwaniaków nie brakuje.
-kolejny "wałek" szukają "jeleni" .... wywal pismo do smieci,nie przejmuj sie...
forum:
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/480408-otrzymalem-list-z-poleceniem-zaplaty-3.html
forum:
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/480408-otrzymalem-list-z-poleceniem-zaplaty-3.html
mama b-pragnę zauważyć iż ściąganie materiałów z torrentów lub innych serwisów nie jest zabronione w naszym kraju.Zabronione jest tylko udostępnianie materiałów.
~sayl-właśnie nie wiem skąd wyżej wymieniona kancelaria ma moje dane osobowe.Właśnie naskrobałem do nich maila z żądaniem wyjaśnienia mi kto udostępnił im moje dane.
Założyłem ten temat gdyż liczę że więcej osób poszkodowanych to przeczyta.
Zawsze może znależć się ktoś madry kto będzie mógł nam doradzić.
~sayl-właśnie nie wiem skąd wyżej wymieniona kancelaria ma moje dane osobowe.Właśnie naskrobałem do nich maila z żądaniem wyjaśnienia mi kto udostępnił im moje dane.
Założyłem ten temat gdyż liczę że więcej osób poszkodowanych to przeczyta.
Zawsze może znależć się ktoś madry kto będzie mógł nam doradzić.
Jedynie SĄD może nakazać udostępnienie danych prokuraturze. W związku z tym nasze dane zostały pozyskane nielegalnie. Potwierdziłam tę informację z UPC, że moje dane nie zostały przekazane żadnej prokuraturze itp.
Sprawę tę, to JA zgłaszam na policję o:
1. próbę wyłudzenia (proszę zauważyć, że użyto wyrażenie "DOBROWOLNA" wpłata)
2. pozyskanie moich danych osobowych w nielegalny sposób
oraz wytaczam sprawę o naruszenie moich danych osobowych.
Radzę wszystkim zainteresowanym zrobić to samo. W ŻADNYM RAZIE NIE PŁACIĆ!!!!
Sprawę tę, to JA zgłaszam na policję o:
1. próbę wyłudzenia (proszę zauważyć, że użyto wyrażenie "DOBROWOLNA" wpłata)
2. pozyskanie moich danych osobowych w nielegalny sposób
oraz wytaczam sprawę o naruszenie moich danych osobowych.
Radzę wszystkim zainteresowanym zrobić to samo. W ŻADNYM RAZIE NIE PŁACIĆ!!!!
dostałam takie samo wezwanie wczoraj. Nic dziadom nie zapłacę! Najpierw niech udowodnią mi winę. Udam się w tej sprawie na komisariat policji - zobaczymy co doradzą. Postaram się Wam później odpisać, bo z tego co się na razie dowiedziałam, to przeciwko tej Pani toczy się postępowanie o wyłudzanie pieniędzy. Pozdrawiam
Już ten link został wczesniej podany. Aktualnie jest 58 stron komentarzy-rozważań itd do poczytania. Wiele wątpliwości i co począć?
Już ten link został wczesniej podany. Aktualnie jest 58 stron komentarzy-rozważań itd do poczytania. Wiele wątpliwości i co począć?
A czy ktoś moze podac z osób które niedawno (czerwiec-lipiec) list dostały z którego urzedu pocztowego w Warszawie list został wysłany?
Bedzie to widoczne na kopercie (okragla pieczatka z datownikiem) i tam numer urzedu pocztowego albo na stronie:
http://emonitoring.poczta-polska.pl/
wpisujac numer przesylki.
Bedzie to widoczne na kopercie (okragla pieczatka z datownikiem) i tam numer urzedu pocztowego albo na stronie:
http://emonitoring.poczta-polska.pl/
wpisujac numer przesylki.
Witam,
czy ktoś już wykonał jakieś ruchy w sprawie kary oraz listu? Ja pierwszego nawet nie odebrałem i to nie specjalnie. Najzwyczajniej w świecie w domu mnie nie było a list przeleżał na poczcie 14 dni i został zwrócony nadawcy. Zobaczę co teraz. Mam nadzieję, że nie przyjdzie ponowienie..będzie trzeba odebrać? Ma ktoś jakiś plan? Czy raczej wylane na tąsutyację
czy ktoś już wykonał jakieś ruchy w sprawie kary oraz listu? Ja pierwszego nawet nie odebrałem i to nie specjalnie. Najzwyczajniej w świecie w domu mnie nie było a list przeleżał na poczcie 14 dni i został zwrócony nadawcy. Zobaczę co teraz. Mam nadzieję, że nie przyjdzie ponowienie..będzie trzeba odebrać? Ma ktoś jakiś plan? Czy raczej wylane na tąsutyację
Dziś dostałem z Kancel. Adwok. Anna Łuczak. wezw. analogiczne jak wyżej (550 Zl za jakies torrenty). Pomijając, ze jestem adminem sieci chciałbym zauważyć, że jeśli na takie wezwanie ktoś odpowie albo co gorsza uiści żądaną kwotę to przyznaje się tym samym do winy. I wcale nie zamyka to sprawy. Zakładam, że autorzy wezwania liczą się, że przy masowym rozsyłaniu takich wezwań "w dobrej wierze", ktoś jednak się wystraszy i da się wciągnąć. Dlatego przestrzegam - nie odpowiadać i NIE WPŁACAĆ. Bo taki ruch oznacza łyknięcie haczyka i włożenie "wędkarzom" właśnie konkretnego dowodu w sprawie. Na to czekają. Pozdrawiam!
czy mozesz podac z jakiego urzedu pocztowego zostal wyslany list ?
okragla pieczatka na kopercie lub sprawdzajac po numerze przesylki na http://emonitoring.poczta-polska.pl/
okragla pieczatka na kopercie lub sprawdzajac po numerze przesylki na http://emonitoring.poczta-polska.pl/
moze ktos sie zna lepiej
czy da rade zgłosić do prokuratury zawiadomoenie o mozliwosci popełnienia przestępstwa ?
-próba wyłudzenia kasy
-nielegalne pozyskanie danych osobowych
a i pamiętajcie, że jak się nie uda w sądzie polskim macie z****ne prawo sądować się w sądach unijnych, tylko ludzie jakos sie boją albo o tym nie wiedzą. to chyba jedyny plus UE
czy da rade zgłosić do prokuratury zawiadomoenie o mozliwosci popełnienia przestępstwa ?
-próba wyłudzenia kasy
-nielegalne pozyskanie danych osobowych
a i pamiętajcie, że jak się nie uda w sądzie polskim macie z****ne prawo sądować się w sądach unijnych, tylko ludzie jakos sie boją albo o tym nie wiedzą. to chyba jedyny plus UE
Witam ja także dostałam takie wezwanie. Pierwsze co zrobiłam to zadzwoniłam do prokuratury w Pruszkowie , rozmawiałam z prokuratorem który prowadzi tę sprawę.Poprosił mnie abym przefaksowała mu treść listu oraz moje stanowisko tzn czy zapłaciłam czy nie . Po konsultacji z prawnikiem napisałam pismo do kancelarii i do prokuratury z informacją ,że nie korzystałam z torrentów i mam bezprzewodowe łącze internetowe a więc w zasadzie każdy może się podłączyć oraz ,ze nie zycze sobie tego typu korespondencji.Na razie cisza.
Witam.
Zauważcie, że ta adwokat wpis do rejestru uzyskała 03.06.1970 roku (sprawdziłem). Czyli ta Pani miałaby teraz ok. 70 lat ! Teoretycznie jest to możliwe, ale ..., czy ona jeszcze w ogóle żyje. Inne. np. podpis, pieczątka są wydrukowane, nr ip nie wiadomo skąd, druk do wpłaty jak się wytnie to tracę treść pisma, tracę wszystko bo trzeba wysłać ugodę wg tego pisma (na odwrocie). Wiele innych głupot jest tu wypisanych. Sprawa dla Policji, Prokuratury i GIODO. Pozdrawiam wszystkich.
Zauważcie, że ta adwokat wpis do rejestru uzyskała 03.06.1970 roku (sprawdziłem). Czyli ta Pani miałaby teraz ok. 70 lat ! Teoretycznie jest to możliwe, ale ..., czy ona jeszcze w ogóle żyje. Inne. np. podpis, pieczątka są wydrukowane, nr ip nie wiadomo skąd, druk do wpłaty jak się wytnie to tracę treść pisma, tracę wszystko bo trzeba wysłać ugodę wg tego pisma (na odwrocie). Wiele innych głupot jest tu wypisanych. Sprawa dla Policji, Prokuratury i GIODO. Pozdrawiam wszystkich.
Polecam blog, na którym jest analizowana sytuacja z wezwaniami do zapłacenia za "Obławę"!
http://autorskielegalnie.pl/2014/08/oblawa-na-internautow-czyli-czy-wezwania-kancelarii-zadajacej-zaplaty-za-sciaganie-filmow-z-sieci-sa-zasadne/
http://autorskielegalnie.pl/2014/08/oblawa-na-internautow-czyli-czy-wezwania-kancelarii-zadajacej-zaplaty-za-sciaganie-filmow-z-sieci-sa-zasadne/
Nic nie ściągać - internet to zło. Sama obrona o włamaniu do wifi jest możliwa, ale nie jest to proste do wykazania. Każdy myśli, że korzystając po wifi, lub udostępnianie dalej (mimowolnie lub nie) jest się "krytym" i nic nam nie grozi. Nawet jeśli nic nam nie udowodnią to stres i kłopoty z tym związane nie będą zbyt przyjemne.
Płacić czy nie? Prawnik odpowie! Na blogu: http://tnij.org/zl4xqgr