Widok
Władze Naszego wspaniałego Gdańska
W trosce o mieszkańców, powinny wspólnie ze SM i policją wprowadzić 1 weekend dla gdańszczan, w którym ruch samochodowy dla osób spoza Trójmiasta powinien być całkowicie zakazany. Patrole na rogatkach i ulicach powinny walić mandaty za poruszanie się autem i złe parkowanie. Zarobiło by miasto, skarb państwa, komunikacja zbiorowa i takdowkarze. A My Gdańszczanie mielibyśmy możliwość raz w ...
więcej
więcej
Miasto przy pomocy Rady Miasta Gdańska, jak też własnym sumptem samo może stanowić prawo w postaci uchwał i innych aktów prawnych, może je też publikować , podawać do publicznej wiadomości - w ten sposób niekoniecznie jesteś precyzyjny i nikt nikomu kar by nie dowalał. Właśnie to miał na myśli autor posta - powołując się na przykład innych miast w Polsce. I ja go popieram. Abstrahując od Gdańska - w ten sposób robią też inne miasta w Europie, np Amsterdam, Rotterdam, Wenecja, Rzym. W Polsce, jak i Europie nie dzieje się to mocą aktów prawnych na szczeblu rządu centralnego ale właśnie samorządów, rad miast itd. I dzieje się to w myśl prawa, nie zaś, jak piszesz wbrew prawu ( na to wbrew nie masz żadnego argumentu )
Wszędzie się ogródźcie!
Przyjechali traktorem z pola, ale czują że dzięki zamieszkaniu w mieście wzrósł im prestiż.
I się ogradzają w blokach za płotem, na plaży siedzą za parawanem, ale widać to zbyt mało.
Teraz najchętniej całe miasto by płotem ogrodzili.
A zameldowałeś się już tutaj? Czy Ciebie także by ten zakaz wjazdu dotyczył?
I się ogradzają w blokach za płotem, na plaży siedzą za parawanem, ale widać to zbyt mało.
Teraz najchętniej całe miasto by płotem ogrodzili.
A zameldowałeś się już tutaj? Czy Ciebie także by ten zakaz wjazdu dotyczył?
Jestem za
mieszkaniec, ktory ma meldunek lub rozlicza pit powinien miec przywileje. Reszta slono placic. Zarowno turysci jak i przyjezdne sloje.
Niestety komunikacja miejska kuleje, rowery miejskie nie istnieje, brak parkingow park ride. Generalnie brak spojnosci i dlugoplanowych dzialan. A bedzie jeszcze gorzej, jesli wlodaze Trojmiasta nie zaczna ostrzej dzialac.
Nie wiem czy wiecie ale Rumia konczy budowac tunel pod torami pkp/skm w Rumi Janowie. Malo tego Wejherowo wybudowalo bardzo wysoki tunel pod torami pkp/skm i w dodatku obok zrobilo parking park ride...
Niestety komunikacja miejska kuleje, rowery miejskie nie istnieje, brak parkingow park ride. Generalnie brak spojnosci i dlugoplanowych dzialan. A bedzie jeszcze gorzej, jesli wlodaze Trojmiasta nie zaczna ostrzej dzialac.
Nie wiem czy wiecie ale Rumia konczy budowac tunel pod torami pkp/skm w Rumi Janowie. Malo tego Wejherowo wybudowalo bardzo wysoki tunel pod torami pkp/skm i w dodatku obok zrobilo parking park ride...
Wystarczy zabronić wynajmu krótkoterminowego.
To załatwi sprawę. Zostaną tylko hotele, pensjonaty i hostele i będzie mniej turystów. Po pierwsze bo nie każdego stać na hotel a na mieszkanie na doby już tak a po drugie dlatego, że hoteli i innych jest mniej. I będzie naturalnie a nie na dziko tak jak jest teraz.
Mam nadzieję, że wreszcie ktoś dopilnuje, żeby w prywatnych mieszkaniach nie było pseudo hoteli
Nie bez przyczyny hotele to osobne budynki: żeby goście hotelowi, którzy z reguły przyjeżdżają za rozrywką albo pracą i zachowują się inaczej niż u siebie w domach, nie przeszkadzali mieszkańcom, którzy chodzą do pracy i szkoły. Dodatkowo w hotelu jest ktoś kto po nich na bieżąco sprząta, pomaga im się zakwaterować, pilnuje porządku itd, itd. Wynajem krótkoterminowy to wrzód na tkance miejskiej, jest z niego więcej strat niż pożytku.