Widok

Wojna....co nas czeka?

Hydepark Temat dostępny też na forum:
Nie będę się wymądrzać ,wiem tylko ,że pełznie do mnie strach,żal,niepewność,tracę poczucie bezpieczeństwa :-(
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Skoro nie mamy najmniejszego wpływu na to, co nas czeka, warto zachować spokój i rozsądek.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Oczywiście,tylko to nie jest takie proste:-(
Dzisiaj zastanawiałam się nad robieniem zapasów,co powinnam zgromadzić,jakie rzeczy ukryć,schować,co szykować na naglą ucieczkę.Takie decyzje muszą podejmować teraz Ukraińcy.:-(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Poszli won! Forumowe troliska!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 17

Póki co istnieje wolność słowa więc to "won" skieruj do siebie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Won, won, won... Nie siej paniki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Czemu odmawiasz mi prawa do wyrażenia moich niepokojów???
Idź parzyć sobie kawę.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie piję kawy o tej porze. Nie siej paniki. Patrz i ucz się.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

Sadyl,co ze swoich prywatnych rzeczy chciałbyś uchronić przed zniszczeniem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie herbatkę z melisy ;)

https://news.ru/cis/ukrainskie-deputaty-prizvali-zelenskogo-nachat-peregovory-s-rossiej/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

To zależy, ile miałbym czasu na ewakuację bądź ucieczkę.
Ale generalnie, poza suką, nie mam prawie niczego, czego nie dałoby się odtworzyć w przyszłości.
Warto jedynie porobić sobie skany z istotnych dokumentów (akty urodzenia, własności itp) bo w razie jakiejś poważniejszej zawieruchy, archiwa państwowe również mogą ucierpieć. Wygodniej ukryć gdzieś (choćby zakopać w ogródku) płytę czy pendrive niż papiery.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tchórze :) Rozumiem kobietę, ale Ty? Ojczyzna w potrzebie, a Ty już na progu?
Pączusie już były?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

A widzisz,to skanowanie to dobry pomysł.Ja chyba najbardziej chciałabym uratować stare zdjęcia(te "papierowe"),listy,widokówki,reszta to tylko rzeczy bez których da się żyć.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdjęcia czy inne papiery można schować do szczelnego plastikowego pojemnika na żywność, przesypując ryżem. Dla pewności włożyć go do drugiego, większego (np. z alu) i w takim stanie można spokojnie zakopać, nawet na wiele lat.
Zewnętrzny metal zabezpieczy przed gryzoniami, plastik przed robactwem a ryż przed wilgocią.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale nic nie zabezpieczy przed Wilkiem ;)
ID Aluminium w moim detektorze to 70-75.
W jednym z kilku piszczałek.

Ps. Od dawna mówiłem kopać bunkry i zbierać broń oraz zapasy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To już wiadomo kto będzie do jedzenia, na pierwszą kolację i czym oddział będzie palił.
Ps
Zacznij skanować. To przyjemność na kilka tygodni ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeśli chodzi o to, co należy ze sobą zabrać, gdy w drzwi załomocą, to jest to tylko i wyłącznie drewniana, dość głęboka łyżka. Ale to teoretycznie. Nie te czasy. (?)

https://youtu.be/5ORpNPSe9q4
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Panika, jak mawiał największy sowiecki autorytet w tej kwestii, jest gorsza od faszyzmu,

Rosja nie ma wystarczających sił militarnych żeby uderzyć na Polskę i właśnie uwikłała się w coś z czego już się nie wywikła.
Ponadto od dawna wiadomo, że Ruscy nie potrafią prowadzić normalnej polityki z racji konstrukcji ustroju i społeczeństwa i to się nigdy nie zmieni. W związku z tym trzeba już dawno było zająć się budową silnej polskiej armii, zgodnie ze starodawną maksymą: chcesz pokoju, szykuj się do wojny. Ale spora część polskiej populacji wspiera niepoważnych i**otów zamiast poważnych polityków.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wilku...tak,pamiętam te rozmowy o bunkrach i wekach,nomen omen?oby nie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

> Rosja nie ma wystarczających sił militarnych żeby uderzyć na Polskę

Militarne ma.
Nie ma takiej potrzeby, przynajmniej na razie. Polska w rozsypce jest dla Rosji lepsza, niz Polska pod jej okupacją.
Pomijam już kwestię obecności Polski w Nato czy UE

> trzeba już dawno było...

Z tym, co trzeba było, zgadzam sie w całej rozciągłości. Ino nie trzeba było rozpiżać pieniedzy za dobrej konkiuntury m.in. na kiełbasę wyborczą.
WOT były i są dobrym pomysłem. Gorzej z jego realizacją i dowództwem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry