Widok

Wołyń

Filmy Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Wołyń.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wołyń

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

prawda boli

Ten film,jak kazdy tego rezysera wbija w fotel.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obejrzałem film dzisiaj w Krewetce

Rzeczywiście dobry, ale szczerze mówiąc spodziewałem się więcej okrucieństwa.
Sceny rzezi były w mojej opinii zbyt krótkie i nie tak drastyczne, żeby wyróżniały ten film od innych. Przeczytanie książki, relacji świadków wydarzeń opisujących różnorakie wymyślne sposoby zadawania bólu i mordowania jakie miały miejsce na Wołyniu na pewno odciśnie głębsze piętno.
Niemcy zostali tu chyba przedstawieni zbyt pozytywnie mimo wszystko.
Dobrze, że ten film powstał i prawda o Rzezi Wołyńskiej powinna być rozpowszechniona w świecie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

w rozmowie przy piwie ze swoim kolega ukraincem zapytalem czy wie co wydazylo sie na wolyniu Odpowiedzial pytaniem czy wiem co robili polacy z ukraincami przez okres RP Trzeba uderzyc sie w piers dlaczego Nie tlumacze zbrodniarzy bo tacy tez byli wsrod nas Teraz ukraincy potrzebuja naszej pomocy ciepla i zrozumienia
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 23

"Polacy nie stosowali 366 sposobów mordowania."
Wczoraj czytałem o 99 sposobach, dzisiaj już 366... to na pewne prawy sektor codziennie coś wymyśla... Można źródło (tylko nie kresy.pl), kopię dokumentu? Jak Ukraińcu ciekawe, naprawdę ;) Uważam Banderę za przestępca i morderca, on nie powinien być naszym bohaterem, ale rozkazy o 100500 torturach to kremlowska propaganda ;) Nie zaprzeczam że byli bestianstwa i tortury, ale nie było takiego rozkazu i systematyzacji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Ja Ukrainiec, i mój dziadek też walczył przeciwko UPA (Ukrainiec) i on nie został nazistę i nie miał nigdy nienawiści do innych narodów ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Polska pomaga tylko etnicznym Polakom, Ukraińcy pracują i płacą podatki, studenci płacą za studia. Kiedy ja coś kupuje w sklepie, sklep mi nie pomaga, jestem go klijentem :) Pamiętamy wsparcie i zawsze będziemy pamiętać, Dzięki ;) Ale pobyt w Polsce to nie jest "pomoc" ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

mój dziadek walczył z upa- nie chciał o tym opowiadać, bo widział straszne rzeczy

a najgorszym dla niego wyzwiskiem było: ty ukraińcu, ty ukrainko- nie było większej obrazy od tej.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja oglądałem ten film i nie mogę się otrząsnąć, mimo że wszystko to wiedziłem a prawda była jeszcze gorsza niż w filmie, mimo to dziekuę Bogu,że taki film powstał, bo dość mam już tej polskiej niewiedzy,stawiania równości pomiędzy narodami,poprawności politycznej i głoszenia ignoranckiej nieprawdy Jak masz ochote, tylko obejrzeć dobry film bez psychicznego angażowania się to idz na coś innego
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak tylko dlaczego dopiero teraz, przez tyle lat był na to czas a poprawnośc polityczną nie pozwalała i ofiary były upokarzane przez nieświadomych ignorantów ktoby się tam przejmował głupimi wieśniakami tak to czuję właśnie niestety
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

też nie rozumiem

oczywiście, nie było też rozkazów zabijania cywilów od dowództwa AK a nawet przyzwolenia na tego typu zabijanie w męczarniach a mordowanie w taki właśnie sposób Polaków to oficjalne osobiste rozkazy dowódców UPA. Nikt zresztą nie poniósł odpowiedzialności żadnej czego mimo wszystko nie można powiedzieć o Niemcach a kaci mieszkają dalej na swoich etnicznie czystych już ziemiach
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tam bylem miod i wino pilem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mężowi Zosi Ukrainiec obciął głowę za obcięcie ręki. Oko za oko, głowa za rękę chyba przesadził.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super

Jestem zaszokowana pięknem tego filmu.To arcydzieło
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam wątpliwość.

Film dużo pokazuje - jak?, a za mało - dlaczego? Na pewno nie posłuży budowaniu mostów, jak to powiedział Smarzowski, pomiędzy nami a Ukraińcami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 18

Nie rozumiem Pani słów o przemilczaniu. O rzezi wołyńskiej powstało wiele prac historycznych (plus strona internetowa IPN "zbrodniawolynska.pl" z 2013 roku) i powieści - choćby sześciokrotnie wznawiane "Zasypie wszystko, zawieje" Odojewskiego. A że nikt nie nakręcił dotąd filmu? Na to trzeba specyficznej wrażliwości. I mocnych nerwów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Film mistrzowski i bardzo ważny.

Każdy powinien go zobaczyć ! Wiele osób mówi że nie pójdzie, bo boi się że nie wytrzyma scen mordów i okrucieństwa. Bylam, widziałam, przetrwałam (choć nadal przeżywam). . Proszę mi wierzyć, Smarzowski nie epatuje okrucieństwem . Po prostu dokumentuje kamerą fakty, a te były straszne. Świetna część pierwsza filmu, którą nazwałabym Genezą . Druga część to Strach. Trzecia - Rzeż. I wspaniałe zakończenie że gwałt się gwałtem odciska , a miłość to jedyne co daje nam nadzieje w tym podłym świecie.
Dużo postaci , dużo i szybko się dzieje więc mimo że film jest długi niektóre wątki mi umknęły (np. co się właściwie stało z mężem Zosi ?)
Smarzowski nie ma sobie równych w polskim kinie.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zupelnie nie rozumiem decyzji o kandydaturze filmu Wajdy na oskara, uklady ukladziki. Przykro
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

I co....zatkało kakao ?
Film we wszystkich kinach pokazują....i po co te jęki były
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wołyń

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry