Widok

Wraca lakowanie zębów u dzieci

Opinie do artykułu: Wraca lakowanie zębów u dzieci.

Mali gdańszczanie, którzy nie ukończyli trzeciego roku życia mogą zupełnie za darmo skorzystać z usług stomatologicznych w zakresie lakowania zębów. Miasto, w ramach programu profilaktycznego, w pełni finansuje ten zabieg.Zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych w ramach programu Ogólnopolski Monitoring Stanu Zdrowia Jamy Ustnej, średnio 60 proc. 3-letnich mieszkańców Gdańska ma próchnicę. Z wiekiem współczynnik ten wzrasta - według raportu Ministerstwa Zdrowia nawet do 85 proc. w przypadku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proponuję

wrócić do opieki dentystycznej w szkole i lakowania stałych zębów
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 3

skoro nie ma chętnych ...

To może zmienić przedział wiekowy...
Na pewno duuuużo więcej chętnych się znajdzie.
Pierwszy raz zaprowadziłam dzieci do dentysty kiedy miały własnie 3 latka... znajomi byli w szoku, ze po co, że to mleczne to i tak wypadną itd...
Ja swoje wiem ;)
Wszystkie mleczne ubytki były leczone, dzięki temu obecnie dzieci mają 8 lat i nie mają próchnicy.... Dodam oczywiscie że wizyta u dentysty to dla nich nic strasznego, nie boja sie, nawet lubią bo panie przemiłe...
Niestety wszytsko prywatnie co sporo kosztuje.
Lakowania nie było, a chętnie bym sie wybrała

Znajomi którzy 5 lat temu mi sie dziwili teraz mają dzieci z czarnymi "resztkami" zębów ... próchnica gdzie popadnie... i strasznie żałują...

Gorąco namawiam do lakowania, a najlepiej rozszerzyć program o starsze dzieci...
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sam bym skorzystał,

ale dziecko skończyło już 3 lata, niestety. Jak na złość :( Niedługo idziemy I raz do stomatologa. Mam nadzieję, że wizyta w gabinecie spodoba się Maluszkowi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

wg mnie to i tak późno..

do dentysty warto iść gdy dziecko skończy rok. I następnie co 3-6 miesięcy. Wtedy 60 proc. 3-latków ma próchnicę, bo za późno przyszli z rodzicami do lekarza. Mam zerówkowicza, który nie ma próchnicy, ale nie oblizywaliśmy mu łyżeczki do jedzenia, pije raczej wodę, a nie słodkie soki, smoczka co go oblizuje wielu rodziców nie posiadał. No i zęby myje się pastą już od pierwszego zęba, a wcześniej dziąsła przemywa wodą, tak aby dziecko przyzwyczaić do ingerencji w jamie ustnej.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiedza

mało wiesz !
Próchnicy nie ma się od tego ,że ktoś nie lakował !
Prędzej może być stan zapalny od zalakowania brudnych nie wyleczonych ząbków !!

stomatolog w nowym porcie

Ostatnio czyli 01.10 byliśmy z dzieckiem w nowym Porcie w przychodni stomatologicznej. Pomimo że powinna być otwarta do godz 18:00, to jużo 15:40 była zamknięta. Więc nie ma zainteresowania jak pisze prezes przychodni w Nowym porcie, gdyż stomatologia jest zamknięta.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlaczego tylko do 3-ch lat???

Moja córka musi mieć lakierowane zęby, ale skończyła 4 latka we wrześniu więc zapłacimy sporo pieniędzy prywatnie za lakierowanie, tak jak za impregnację ząbków. A do poradni stomatologicznej na Morenie to nie mogłam dodzwonić się trzy dni. Chyba ktoś wychodzi z założenia, że lepiej pieniądze zmarnować niż pomóc tym co rzeczywiście tego potrzebują.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mogliby odnowić elewacje na tym budynku

wizytówka Moreny, a najbrzydszy budynek na osiedlu
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

uwaga

Lakowanie zębów służy jedynie drenażowi kieszeni.
Szybki i łatwy zarobek dla stomatologa, żadnych korzyści dla zębów.
Są dwa rodzaje krzywizn zęba . Jedna z nich łatwa do oczyszczenia i w takiej lakowanie nie jest potrzebne, a drugiej lakowanie szkodzi
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 17

Lakowanie uratowało ząbki mejgo dziecka.

Co ma krzywizna zęba do próchnicy?
Pani z konkurencji?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

niestety jest Pani w błędzie. Lekarze żerują jedynie na takich jak Pani. Czyli takich, którzy nie znają mechanizmów powstawania próchnicy i wagi regularnej higienizacji profesjonalnej, domowej oraz zabiegów profilaktycznych. Wystarczy sięgnąć po literaturę fachową i trochę się dokształcić. I nie mówię tego jako stomatolog ale jako asystentka stomatologiczna czyli osoba nie czerpiąca żadnych profitów z ilości i stopnia skomplikowania leczenia stomatologicznego.
Lakierowanie zębów mlecznych i stałych to świetna akcja jeśli faktycznie towarzyszyć temu będzie rozmowa uświadamiająca rodziców na temat diety, szczotkowania zębów przez dziecko (a w tym wieku prawidłowo przez rodzica) itp. oraz jeśli rodzice będą dalej regularnie przyprowadzać dzieci na wizyty kontrolne i wzbogacą trochę swoją wiedzę na temat jamy ustnej swojej i ich dzieci. Nie wystarczy przyjść raz, zalakować i liczyć, że jest to cudowny lek na zdrowe zęby.
Żal mi dzieci, które mają ruinę w buzi przez ignorancję rodziców. 3 czy 6 latek sam nie zadba o zdrowie swoje ani swoich zębów. Potrzebuje do tego odpowiedzialnego rodzica.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale nie bez lajkowania

a jak się ma rude włosy to wiadomo że fałszywy i można kłamać, ja tak robię

Serdeczne dzięki za artykuł!

Nic nie wiedziałem o tej inicjatywie, a tak wybiorę się z młodą bardzo chętnie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłem w poniedzialek

Na Morenie, pani zalakowala, pochwalila i doradzila kontrolę 2x w roku. O żywieniu itp nic nie wspominała.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

polecam czekolade mleczna w stosunku 10% kakao, 20% tłuszcz roślinny utwardzony, 70% cukier

I bardzo dobrze powinni wrócić jeszcze lekarze do szkół.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

a kiedy byli lekarze w szkołach ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

???

A Gdynia....?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

My też nie wiedzieliśmy a chętnie się wybierzemy z synkiem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

oto sktuki prywatyzacji służby zdrowia

niestety oto skutki praktycznie całkowicie sprywatyzowanej stomatologii, a gabinety z NFZ to porażka nic nie chcą robić , lub robią celowo źle by ludzie potemlecieli do nich prywatnie, Mechanizmy rynkowe sprawiły , że gabinety robią źle aby mieć na okrągło pacjentów
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

W innych przychodniach niestety brak informacji o tej akcji a z chęcią bym skorzystała z niej zanim moja córka skończyła 3 latka, bo powyżej to trzeba płacić?

a w Gdyni?

co z Gdynia? :(

Inicjatywa fajna, tylko szkoda że panie w rejestracji nie odbierają telefonów, żeby się umówić na wizytę. Także pomysł spalony na panewce.

Taa super tylko do 3 lat, a co z dziećmi, które już skończyły 3 latka?

laowanie? czy lakierowanie????

Przed chwilą Pani w Nowym Porcie powiedziała ze lakowanie to pomyłka tekście. Tu chodzi o LAKIEROWANIE

lakowanie

moja córka miala lakowane zęby przed 7 urodzinami w gabinecie ktory mial kontrakt w NFZ i do 7 roku zycia lakowanie bylo na fundusz

Wizyta

Chciałam zarejestrować się z córką do dentysty na morenie. Okazało się, że nie ma żadnych rejestracji tylko trzeba przyjść i czekać az stomatolog przyjmie między pacjentami :( BRAK SŁÓW

nope.jpg

Świetny pomysl. Przez lakowanie zębów w szkole ja i moi wszyscy rówieśnicy, nabawiliśmy się próchnicy zalakowanych zębów jeszcze przed gimnazjum. To i tak nie było najgorsze bo słyszalam historię o tym jakim dramatem były wizyty u tzw. 'szkolnych stomatologow' w pozbawionych funduszy placowkach w szkołach. Kupcie dzieciom nić dentystyczną i szczotkę elektryczną- pomoże znacznie bardziej.

nasze zdrowie

Mojego syna koleżanka lakowała dziecku zęby i doprowadziła do tego,że usuwali mu aż sześc zębów (mleczaki ),bo zapuchła mu cała buzia i teraz co ? nie dość ,że dziecko się ucierpiało już to jeszcze ucierpi się jak będą mu się wyżymać stałe zęby i przebijać dziąsło.
Ja dzieciom nie lakowałam zębów ani nie zmuszałam ich do szorowania po jedzeniu (myły godzinę po jedzeniu pastami bez fluoru ) i mają piękne zdrowe zęby bez żadnego ubytku (wiek dzieci to 42 lata i 39 ). Mnie brakuje jednej siódemki i ósemek które szybko się psują pomimo,że póżno wychodzą .Uważam,że wszystko zależy od genów i nawyków żywienia. Najważniejsze żeby unikać słodyczy oraz czipsów ,które tak dzieci lubią,bo sól nie tylko zżera zęby ale i prowadzi do różnych chorób .Lakowanie przyszło do nas z zachodu tak samo worki foliowe i opakowania plastikowe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry