Widok
Wstydliwy problem. Mało kto chce mówić o wszawicy
Opinie do artykułu: Wstydliwy problem. Mało kto chce mówić o wszawicy.
W Trójmieście wzrosła liczba przypadków wszawicy w szkołach i przedszkolach. Ponieważ rzadziej niż kiedyś sprawdzamy dzieciom czystość głów, zamiast z problemem walczyć, wolimy go przemilczeć.Wszawica kojarzy się z brudem, brakiem higieny i niedbalstwem. Dlatego to jeden z bardziej wstydliwych problemów, o których zazwyczaj nie mówimy, bojąc się krzywdzącej opinii otoczenia. Ale wszy, wbrew powszechnej opinii, lubią też włosy czyste, dlatego mogą się pojawić nawet na głowach osób dbających o ...
W Trójmieście wzrosła liczba przypadków wszawicy w szkołach i przedszkolach. Ponieważ rzadziej niż kiedyś sprawdzamy dzieciom czystość głów, zamiast z problemem walczyć, wolimy go przemilczeć.Wszawica kojarzy się z brudem, brakiem higieny i niedbalstwem. Dlatego to jeden z bardziej wstydliwych problemów, o których zazwyczaj nie mówimy, bojąc się krzywdzącej opinii otoczenia. Ale wszy, wbrew powszechnej opinii, lubią też włosy czyste, dlatego mogą się pojawić nawet na głowach osób dbających o ...
bo woli sie wiecej wydac na niepotrzebne typu zaklamane centrum solidrnoci i oszczedza na przedszkolach co z tego ze potanialy przedszkola jak ciezko sie do nich dostac wladze miasta kompletnie nie orientuja sie ile jest dzieci i ile potrzba miejs w predzszkolach osoba odpowiedzialna za edukacje w urzedzie powinna z miejsca poleciec bo za grzanie d*py w urzedzie kasy nie powinn dostac
szmateksy
ja też kupuję ciuchy w szmateksach (między innymi) - i dla siebie i dla dziecka, ale bajer polega na tym, żeby przed ich włożeniem wyprać w wysokiej temperaturze, potem jeszcze wyprasować - i kłopotu nie ma. Rzeczy nowe dla malutkiego dziecka z markowych sklepów też najpierw prałam i prasowałam, bo nigdy nie wiadomo czy osoba pracująca w sklepie czy klient dotykający ubranek też nie był na coś chory lub zwyczajnie po wyjściu z toalety nie mył rak Trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem, a wszystko będzie ok.
Dwa ale
1. mycie nie chroni przed wszami; wszy nie biorą się z brudu
2. ciuchy kupione w szmateksach pierze się przed noszeniem, więc nie z nich są wszy (swoją droga zobacz co robi się z np. pościelą zawszonego człowieka - pierze się, czyli nawet jakby w tych kupionych ciuchach były wszy, to pranie załatwia sprawę)
2. ciuchy kupione w szmateksach pierze się przed noszeniem, więc nie z nich są wszy (swoją droga zobacz co robi się z np. pościelą zawszonego człowieka - pierze się, czyli nawet jakby w tych kupionych ciuchach były wszy, to pranie załatwia sprawę)
Makabra
Zoo na głowie:) ludzie z biedy nie używają wody nie jedzá prawie nic głodują. Do tuska trzeba wysłać cała wycieczkę tych co mają pchły wszy i tasiemcami nich go zarazą to zara sie pieniądze na wszystko znajdá . I nich z tymi wszami jedzie do Brukseli i tam sie czochra na mównicy.nich zacznie sie czochrać jak będzie w hodził na möwnice. A jeszcze są mendy na na jaja h ale komedia
Za moich czasów była w szkole higienistka, która co jakiś czas sprawdzała czystość głów. Tak samo lekarz, który wystawiał kartę na skierowaniu dziecka na na kolonie czy obóz. A teraz w ekskluzywnym przedszkolu w Gdyni, gdzie uczęszcza moja wnuczka jest wszawica. A z tą zgodą rodziców na przeglądanie głów to paranoja.
Dobrze że jeszcze
nie wzieli sie za opryszczke łonowa i ustną;) bo jest bardzo zaraźliwa. Biedni ludzie na nic nie mają kasy. Do czego doszło w tej uni europejskiej że te choroby sie mnoża. Unia chyba nidocenia skali problemu . Ludzie normalnie musza żyć i być czystymi a nie z wszami i opryszczką chodzą po ulicy. A do dermatologa kolejka na kilka lat
Kiedyś higienistka w szkole przynajmniej raz w miesiącu sprawdzała głowy uczniom
i tzw. woreczki czystości.
Polecam gęsty grzebień nastepnie owanol , dostępny w drogeri na Długiej , ale wiadomo - nie ma już nic Polskiego więc szukaj gdzie indziej.
albo delacet taki płyn był w aptekach za małe pieniądze, - dobrze nalej na głowę i zawiąż ręcznikiem, zagazują się. Uważać na oczy.
Za jakiś czas powtórz i sprawdzaj głowę/y - włosy co jakiś czas.
Niedawno jeszcze ludzie wierzyli że wszy powstają z brudu:-)
A znam taką baśni biedy skąd wzieły się wszy:
" Idzie Pan Jezus i widzi jak kobiety siedzą na ławce przed domem i plotkują, wziął więc piachu i nasypał im na głowy... z piachu wzieły się wszy :-)
Ot parafianizm:-) Kiedyś to była ciemnota w Polsce...!
Jeszcze nie tak dawno.
Ps. Nie zapomnij gnid ściągnąć. Żywę , jędrne "strzelają" pod paznokciami a martwe nie,
Powodzenia!
Polecam gęsty grzebień nastepnie owanol , dostępny w drogeri na Długiej , ale wiadomo - nie ma już nic Polskiego więc szukaj gdzie indziej.
albo delacet taki płyn był w aptekach za małe pieniądze, - dobrze nalej na głowę i zawiąż ręcznikiem, zagazują się. Uważać na oczy.
Za jakiś czas powtórz i sprawdzaj głowę/y - włosy co jakiś czas.
Niedawno jeszcze ludzie wierzyli że wszy powstają z brudu:-)
A znam taką baśni biedy skąd wzieły się wszy:
" Idzie Pan Jezus i widzi jak kobiety siedzą na ławce przed domem i plotkują, wziął więc piachu i nasypał im na głowy... z piachu wzieły się wszy :-)
Ot parafianizm:-) Kiedyś to była ciemnota w Polsce...!
Jeszcze nie tak dawno.
Ps. Nie zapomnij gnid ściągnąć. Żywę , jędrne "strzelają" pod paznokciami a martwe nie,
Powodzenia!
Prawdziwy dramat to próchnica. Dentysta to dziś luksus dla wybranych.
Rodzice ledwo wiażą koniec z końcem a wydatek 150 -300 zł za 1 plombę to ciężar nie do uniesienia. Dochodzi do tego ,że młodzież 15-16 l. nie ma już kilku zębów a dalsze czekają na ekstrakcję. To jest już patologia społeczna. Państwo nic z tym nie robi. Na częściowe refundacje nie ma już pieniędzy, w kolejce czeka się miesiacami. Zepsute zęby to nie tylko ból, to choroby serca i innych narządów jakie wywołuje próchnica.
Dokładnie
Dzieci nie majom pól zembóf w ustach. Do tego brak lekarzy w szkolach a jak jest 1 lekax to go niema. Do tego pruchnica w ustach. Brak czystosci ust i zaraz jest afta . Do tego zemby bolom dzieci w nocy. A gdzie wszy jeszcze jaka jest pruchnica to sie w głowie nie miesci że jest taka odpowiedzialność ludzi w tym całym problemia. Pytam sie Was czy musi dochodzić do stanu ze som wszy pruchnica afty normalnie wżody podnpachami bo skarżyli mi sie
SP55 w Gdańsku
Prakycznie od miesiąca walczę z wszami :najpierw u starszej córki,później do u młodszej i znów u starszej.Zwariować idzie!Codziennie wyczesujemy włosy,bo prawie codziennie "przynosi"coś ze szkoły.Wina rodziców,że nie sprawdzają głów dzieciakom i ciężko będzie się pozbyć wszy,bo skaczą od dzieciaka do dzieciaka i tak w kółko...
Walka z wszawicą powinna polegać na ręcznym usuwaniu wesz i gnid
A weźta przestanta, jaja se robia z problemu wszawicy a to plakac sie chce a nie smiac. Niech Pan tam z artykuly sam te gnidy i wszy lapie, teraz sa srodki nowoczesne w aptekach co wytepia wszawice w godzine, a ten tam kaze lapami grzebac. Boze, co ta Unia z ludzmi zrobila.
Nie wiem jak to teraz wygląda
Ale jak ja chodziłam do przedszkola, sprawdzanie włosów to była trauma.
Odbywało się to w sali, przy całej grupie i Pani pielęgniarka "zdrowym" dzieciom kazała wracać do zabawy, a te z insektami musiał siedzieć na ławeczce i czekać na rodziców.
U mnie nigdy nie znaleźli, ale zawsze był stres, że najem się wstydu.
Odbywało się to w sali, przy całej grupie i Pani pielęgniarka "zdrowym" dzieciom kazała wracać do zabawy, a te z insektami musiał siedzieć na ławeczce i czekać na rodziców.
U mnie nigdy nie znaleźli, ale zawsze był stres, że najem się wstydu.
Niestety bieda i ubóstwo sie szerzy w krainie cudów Donka.....
Jest coraz wiecej przypadków guźlicy,wszawicy i innych chorób wynikajacych z brudu i zaniedbania, które w krajach cywilizowanych są marginalne.To jest nasza druga Irlandia ale ta z początku XX wieku chyba jak był głod i bieda!!!! Ale cóż nasz mądry rzad zlikwidował jednostki do walki z gruźlicą bo stwierdził, że już nie wystepuje prawie....
częste mycie skraca życie?
W naszym przedszkolu wszy pojawiły się w grupie zerówkowej, w tym roku dołączyła tam grupka dzieci meneli, tylko dlatego że zerówka jest obowiązkowa. Jeśli rodzic śmierdzi jakby kąpał się raz na dwa miesiące, to jego dziecko też będzie higienicznie zaniedbane. Przedszkole powinno powiadamiać MOPS, a już tam brudnego tatusia zmuszą do kąpieli.
Masakra
Jestem taka wkurzona bo moje dziecko czyste, zadbane przynioslo z przedszkola to paskudztwo. Boje sie, ze ja tez mam bo leb mnie swedzi.Wykupilam wszystkie szamopny, pianki, plyny, spraye i uzywamy. U corki juz nie widze, ale moze ja mam? Problem w tym, ze mam przedluzane wlosy i musze je wpierw scignac by stwierdzic czy cos mam.
Jestem wsciekla na to przedszkole!
Codziennie piore posciel i ubrania w wyskokiej temperaturze i jestem juz taka znerwiocowana, ze wszystko mnie swedzi.
Maskakra jakas. Nienawidze tego przedszkola!
Jakies brudasy tam chodza!
Jestem wsciekla na to przedszkole!
Codziennie piore posciel i ubrania w wyskokiej temperaturze i jestem juz taka znerwiocowana, ze wszystko mnie swedzi.
Maskakra jakas. Nienawidze tego przedszkola!
Jakies brudasy tam chodza!
ja
Nie bo to sa wlosy syntetyczne i nie ma takiej opcji.
To dziecko przynioslo z przedszkola- byla informacja
informujaca o wszawicy w przedszkolu.
Dziecko drapalo sie po glowie tydzien przede mna. Mnie swedzi od niedawna, nie wiem czy mam wszy czy to tylko wrazenie swedzenia.
Jedno jest pewne doczpiane wlosy wymagaja pielegnacji i wielogodzinnego dbania o nie w takich wlosach robactwo nie ma sprzyjajacych warunkow.
To dziecko przynioslo z przedszkola- byla informacja
informujaca o wszawicy w przedszkolu.
Dziecko drapalo sie po glowie tydzien przede mna. Mnie swedzi od niedawna, nie wiem czy mam wszy czy to tylko wrazenie swedzenia.
Jedno jest pewne doczpiane wlosy wymagaja pielegnacji i wielogodzinnego dbania o nie w takich wlosach robactwo nie ma sprzyjajacych warunkow.
Szkoła NIC nie może zrobić przeciwko wszawicy. Bez zgody rodziców będzie afera. Nie można powiedzieć Jasio Nowak ma wszy bo to będzie złamanie tajemnicy służbowej. Koło się zamyka a wszy biegają. Mam w 2 klasach klika przypadków wszawicy. Wiem kto to więc siedzą w ostatnich ławkach. Mam gdzieś poprawność.
eh
ja nie wiem skad to sie bierze, ale sadze, ze jednak z biedy badz brudu. Mozna byc biednym i czystym wiec generalnie brud i brak higieny osobistej jest zrodlem.
Jako dziecko zlapalam owsiki wlasnie bawiac sie brudnej piaskowincy.
Jak mozna sie nie myc, nie dbac o wlosy, o siebie?
Okropne.
To normlane, ze jak sie np nie myje zebow to wali potem z japy i psuja sie zeby itp.
Ludzie nie kumaja, ze to oblesne i szkodzi innym?
Jako dziecko zlapalam owsiki wlasnie bawiac sie brudnej piaskowincy.
Jak mozna sie nie myc, nie dbac o wlosy, o siebie?
Okropne.
To normlane, ze jak sie np nie myje zebow to wali potem z japy i psuja sie zeby itp.
Ludzie nie kumaja, ze to oblesne i szkodzi innym?
Nieodpowiedzialność, to nie mycie swojego dziecka i niesprawdzanie go! A jeżeli wstydzisz się tego, że wychowawca mówi, które dzieci to przynoszą, to zacznij dbać o dzieciaka!
Ja widziałam, jak w sąsiedniej, zaprzyjaźnionej szkole była dziewczynka z wszami, chodziła w chustce, żeby się nie sypały na innych. No i te durne dzieciaki ściągały jej tą chustkę (wiadomo, podrywy, ściąganie gumek z włosów itp). Jak by wiedziały, co mogą od niej złapać, to dały by jej spokój, a ta chodziła i płakała, bo martwiła się o to, żeby inni nie podłapali.
Ja widziałam, jak w sąsiedniej, zaprzyjaźnionej szkole była dziewczynka z wszami, chodziła w chustce, żeby się nie sypały na innych. No i te durne dzieciaki ściągały jej tą chustkę (wiadomo, podrywy, ściąganie gumek z włosów itp). Jak by wiedziały, co mogą od niej złapać, to dały by jej spokój, a ta chodziła i płakała, bo martwiła się o to, żeby inni nie podłapali.
Dezynfekcja niepotrzebna, bo wsza ginie bez człowieka
"Momentalnie ruszyła też akcja dezynfekcji całej placówki, prano dywany, pościel, ręczniki." - z ulotki wręczonej mi na zebraniu rodziców w szkole wynikało, że dezynfekcja pomieszczeń, bielizny itp. jest zbędna po walce z wszawicą - trzeba tylko używać specjalnych szamponów. A rzeczy normalnie prac, ale żadnych odchodów ani gnid w pościeli nie będzie, bo nie przeżyją.
Preparaty
W szkole gdzie uczą się moje dzieciaki wszawica panuję non stop. Po wypróbowaniu wielu preparatów mogę z pełną odpowiedzialnością polecić produkty marki HEDRIN. Pierwszy raz kupiłam hedrin roztwór, który zlikwidował wszy u córki po godzinie trzymania na głowie. Natomiast teraz posiadam nową wersję Hedrin RAZ, gdzie problem wszawicy likwidujemy w 15min. Serdecznie polecam
Wszy...
Pamiętam jak w wojsku głupie trepy robyły nam samolot czyli kompletną demolkę na sali. Wszystko leżało na podłodze a potem nikt już nie wiedział czyj koc jest czyj a czyje prześcieradło czyje...Gdzieś tak po miesiącu skończyło się epidemią wszy łonowych na całej kompanii. To moje przemiłe wspomnienia z czasów PRL.
po 15 minutach wszawica niestraszna
kupiłam w aptece Hedrin RAZ w spraju, poleciła mi go aptekarka.Zastosowałam jak trzeba, bez turbanów i czepków i po 15 minutach zlikwidowałam wszy z głowy córki.Zostało mi jeszcze trochę tego spraju wiec jak tylko będzie znowu akcja wszy w szkole. wykorzystam Hedrin ponownie.Polecam Wam i pamietajcie - myjcie w tym czasie szczotki i grzebienie do włosów.
Kiedyś...
higienistka w szkole co jakiś czas zapraszała całą klasę do gabinetu i każdemu po kolei sprawdzała włosy. Jeśli znalazła wszy lub gnidy, bardzo dyskretnie informowała o tym fakcie nauczycielkę, a ta rodziców. Rodzic nie miał pretensji, że ktoś jego dziecko dotknął, a wszawica była raz-dwa wytępiona. Niestety, później rodzice otrzymali więcej praw i dzisiaj dyrektorzy szkół po prostu boją się rodziców - pieniaczy, którzy potrafią wysyłać skargi na dyrekcję do Kuratorium i nie wiadomo gdzie jeszcze im do łba strzeli. Więc higienistki w większości szkół głów już nie sprawdzają :(
kiedyś też były wszy w przedszkolach...
pamiętam jak sama się zaraziłam i przez tydzień matka myła mi włosy jakimś mazidłem fuj...Tylko szybciej diagnozowali takie kwestie bo raz w tygodniu chodziliśmy do przedszkolnej internistki i wszystkich targała włosy by wykryć wszy :) Dziwię się tylko co do jednego - sama mam dziecko w przedszkolu i codziennie przecież rano/wieczorem czeszę dziecko to widzę co się na jego głowie dzieje - rodzic powinien dbać o higienę i czystość a jak coś się złego dzieje - od razu działać
wszawica w przedszkolu córek
W przedszkolu, do którego chodzą moje córki 2 razy w przeciągu ostatniego roku panowała wszawica. Pierwszy raz - po feriach, była ogromna panika, mama jednego z dzieci, która pracuje w aptece poleciła rodzicom preparat HEDRIN RAZ - jest w spreju, spryskuje sie nim JEDNORAZOWO glowę i włosy dziecka i już PO 15 MINUTACH zmywa. I niewiarygodne ale świetnie i szybko zwalcza wszy. I przy tym preparacie nie musiałam wyczesywać wlosów córkom co jest ogromnym atutem a wręcz wybawieniem przy niecierpliwym dziecku o pięknych, gęstych włosach do pasa:) Dołączam do grona zadowolonych mam, firma która wymyśliła ten specyfik powinna dostać nobla:)
same placówki nie zwalczą tego problemu
Rodzice powinni ściśle współpracować z Wychowawcami, a tak nie jest. Po pierwszym sygnale z przedszkola czy szkoły wszyscy Rodzice powinni zrobić dzieciom kurację. A z drugiej strony, każdy sygnał ze strony Rodzica powinien być podawany dalej do reszty Rodziców poprzez nauczycieli. Moje córki przyniosły obie - najpierw młodsza z przedszkola państwowego, a potem druga ze szkoły. Problem jest bardzo nasilony w tym roku!!!!!!!Wydaje się, że NYDA jest skuteczna.
Uświadamiać i edukować
Bardzo dobry artykuł, który może niektórym uświadomi, że wszawica nie występuje tylko w patologicznych rodzinach. U przedszkolu mojej córki byli oburzeni rodzice, którzy chcieli dzieci do innego przedszkola przepisywać, bo "wszy to choroba biedoty". Dzizas, a przecież nic bardziej błędnego biorąc pod uwagę fakt, jak te cholery się roznoszą.
Warto kupić gęsty grzebień i owinąć go watą, wtedy łatwiej wszy wyczesać, koniecznie trzeba przed tym użyć jakiegoś preparatu przeciw wszom, łagodny jest dla skóry Pipi, który stosowały nasze mamy i jest do tego skuteczny w walce.
Na szczęście, szczególnie dla dziewczynek, nie trzeba już ścinać włosów, by się wszawicy pozbyć.
Warto kupić gęsty grzebień i owinąć go watą, wtedy łatwiej wszy wyczesać, koniecznie trzeba przed tym użyć jakiegoś preparatu przeciw wszom, łagodny jest dla skóry Pipi, który stosowały nasze mamy i jest do tego skuteczny w walce.
Na szczęście, szczególnie dla dziewczynek, nie trzeba już ścinać włosów, by się wszawicy pozbyć.
szkoła na stogach- panuje wszawica ale nie ma żadnej informacji dla rodziców
jestem załamana co wyczyszczę dziecku głowę przynosi ponownie nie wiele robią w szkole z tym. Powinno się coś z tym zrobić sprawdzać głowy dzieciom częściej przecież to dla dobra dzieci i nas. Mam nadzieję że ktoś ze szkoły to przeczyta.
Chciałam się kogoś poradzić jak można zapobiegać nawrót wszy czy niema jakiegoś preparatu np.w spreju lub do smarowania?kiedy dziecko ma kontakt z zarazonym dzieckiem!byłoby mniej pracy przy tym i więcej pieniędzy w kieszeni,mam problem z córką kiedy skończyła 2lata i wróciliśmy do Polski wszy goszczą nas bardzo często!córka szybko się tym zaraża a ja niemam już sił i wydałam już majątek na to!a mam jeszcze dwie młodsze córki:-/proszę o poradę.z góry dziękuję.
wszy
W przedszkolu u moich dzieciaków wszawica była raz, wszyscy rodzice byli odrazu poinformowani, niestetymoje dzieciaki zdazyly je zalapac, był pogrom bo zamkneli przedszkole na 3 dni, w tym czasie pozbylam sie wszy, z glow to najmniejszy problem, uzylam hedrinu, gorsza sprawa była ze sprzataniem, praniem, prasowanIem wszystkiego co mialo styczność z moimi dziecmi, czyli ogolna kwarantanna i dezynsekcja w domu ;-)