Widok

Wszystkie grzechy PKM

Opinie do artykułu: Wszystkie grzechy PKM.

Pomorska Kolej Metropolitalna powinna (i wciąż ma szansę) być spoiwem komunikacyjnym aglomeracji trójmiejskiej i znacznej części województwa pomorskiego. Znak zapytania, czy tak rzeczywiście będzie, jest jednak coraz większy - pisze Paweł Rydzyński, publicysta specjalizujący się w tematyce kolejowej.

50 km torów

Dodając do siebie długość istniejącej linii SKM (Gdańsk Śródmieście - Rumia) i nowej linii PKM, aglomeracja trójmiejska już niedługo posiadać będzie ok. 50 km ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odjeżdzające autobusy

Oby nie było jak na pętli świętokrzyska,że kierowca autobusu zamyka drzwi i odjeżdza w chwili gdy podjeżdza tramwaj. Zresztą chamstwo kierowców autobusów to nie nowość. Wtedy na kolejny autobus trzeba czekac czasem i pół godz. Mam nadzieję,że z pkm będzie lepiej.....
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bez jednego biletu w ramach przynajmniej jednego miasta to NIEWYPAŁ

Bez jednego biletu w ramach jednego miasta (ztm, skm, pkm) to będzie NIEWYPAŁ
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

ALe o co chodzi

ja mam w POmpce te całe PKM pewnie kilka baniek na tym pokradli.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

pewnie nazwa metropolia tylko POto

aby tak samo jak "obwodnica Metropolitalna" wyciągnąć większą kasę i obciążyć nas wszystkich długami większymi
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Moze teraz porozmawiajmy na temat

grzechu Trojmiasta.pl;))
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

przecież rządzi platforma- to macie debile, że na nich głosowaliście, to teraz

płaczcie jak was wydymali. autor ma niestety rację, i to nie jedyne "grzechy" PKM-ki. Ale kampania sukcesu musi być i przecież na pewno kopacz z tuskiem i całą ekipą przyjedzie by odtrąbić sukces, w tvp i tvn będą na wizji dziennikarze piać z zachwytu i płakać ze szczęścia- prawie jak w Korei Północnej- tylko jeszcze wy wyborcy platformy ustawcie się wkoło linii i podskakując klaszczcie w dłonie i głośno krzyczcie rzucając się na ziemię. wejdźcie na youtube tam się nauczycie jak przywitać waszych dobrodziejów z platformy na czele z "koparką".
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 16

No ale przebieg linii był w dużej mierze narzucony

przez przebieg przedwojenny, położenie lotniska i dogodne wpięcie do linii Kościerzyna-Gdynia. Podaj lepsze miejsce na zlokalizowanie przystanków Niedźwiednilk i Rębiechowo. Na starej linii SKM też były przystanki w polu a teraz sa otoczone przez zabudowe.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 7

Akurat

Gdyby przesiadek nie było, to wymyślilibyście inny wykręt - byle tylko z kochanych furek nie wysiadać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

bo nie posłuchali mądrego programu dr Wołka

a PO skoczyło na KASĘ
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

K... znowu gdańszczanin który kradnie nasze wspólne podatki

Dotacje dla województwa i jeszcze się oburza, gdy reszta mówi ze złodziej. Kasę wydano w Gdansku, zbudowano tory i przystanki a to Gdynia naciskała aby była kolej. I co mamy? Kolej tzw metropotalna nie jeździ do Gdyni. 5 ostatnich kursów do miejsca konserwacji to żenada. Gdańska i platformówka zenada. Jak Obwodnica Metropolitalna która ma obwodzic tylko Gdańsk i cy ruch wpierniczac w Gdynię.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 24

co tam autobusy dowozowe do kolei skoro Gdańsk jako jedyne miasto na świecie ma autobusy dowozowe do tramwaju

Gdańsk światową stolicą innowacji / urzędniczych/
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 11

Biletomaty będą

Na część przystanków biletomaty będą - też była o tym mowa na ubiegłotygodniowej konferencji. Ale widać większości obecnych na sali ta informacja przemknęła mimo uszu (red. Rydzyńskiego na konferencji nie było).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odezwał się "znafca" :)

A Ty byłeś gdzieś poza swoją "dzielnią"?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Złodzieje z gdanskiej PO

Zawlaszczyli nasze podatki i dotacje dla województwa. I w imie propagandy nazwali Metropolitalna.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 17

A sami sobie...

...co zaserwowaliście??? Aaaa lotnisko,infobox,kolejkę na"górę"szkołe filmową....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Banda przekretaczy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Całe szczęście,że ja nie muszę jeździć z motłochem pkm,skm,pkp,zkm,ztm itp.
Stać mnie na ekstrawagancki,stylowy i mocny samochód. Nie muszę wąchać waszych spoconych koszulek.
Gdy wsiadam do swojego wozu i daje w palnik to chwila moment i jestem w spa,bo pracować nie muszę.
Żal mi was na prawdę...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 12

parking jest pod nową szkołą filmową w Gdyni.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja jestem dobrej myśli

Nieczęsto w Polsce buduje się nowe linie kolejowe, w pomorskim nie pamiętam już kiedy to było przed PKM, ludzie co mają w tym doświadczenie (logistyka, organizacja itp), pracowali w PKP a teraz są dawno na emeryturach. Nie zakładam też, że to zła wola lub nieróbstwo UM, wychodzi po prostu brak ludzi z odpowiednimi kompetencjami.
Myślę, że z czasem wszystko się dobrze wypracuje i będziemy śmigać PKM aż miło.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

80% ludzi pakuje się do auta samojedno.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry