Widok

Wybieramy mąkę. Co powinniśmy o niej wiedzieć?

Opinie do artykułu: Wybieramy mąkę. Co powinniśmy o niej wiedzieć?.

Używamy jej do pieczenia, smażenia czy gotowania. Mąka pszenna, owsiana, razowa, a może żytnia, ale też ryżowa czy kokosowa? Rodzajów mąki jest naprawdę wiele, zanim zdecydujemy się na wybór konkretnej, warto wiedzieć czym się charakteryzuje i do czego jest przeznaczona. Które z nich zawierają gluten, a które z powodzeniem mogą stosować osoby chore na celiakię?

- Obecnie na półkach sklepowych znajdziemy różne rodzaje mąki. Dzielimy je na chlebowe, które są używane do wypieków ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

albo poznańską

:) klasyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mąka o typie 550 zawiera 55% składników mineralnych. Analogicznie, mąka o typie 2000 zawiera 200% składników mineralnych.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 22

jak już

raczej 0,55 % (masz w tekście) i 2,0 % jak już...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

200% minerałów? Czyli w 1kg mąki jest 2kg minerałów? Chleb z takiej mąki pewnie jest chrupiący nie tylko po upieczeniu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

200%

ech ta nowa podstawa programowa.... z matmą to już po bandzie pojechali :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A gdzie kupić mąkę pszenną o typie większym niż 650? No gdzie?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

w sklepie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

dział z mąką też wystarczy
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

To poproszę o nazwę konkretnego marketu, bo szukałem już chyba we wszystkich. Jest żytnia 2000, ale pszennej nigdzie nie namierzyłem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Melvit w Intermarshe. chyba kupowałem tez w Leclercu. Typ 1850
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Młyn gospodarczy w Pruszczu

Polecam młyn w Pruszczu, tam kupisz praktycznie każdą mąkę, do tego bardzo dobrej jakości i w świetnej cenie. Już od kilku lat piekę na niej chleb.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiem i znam, najlepsza mąka do wypiekania własnego chleba i nie tylko. Ale nie bywam tam, więc jak tylko usłyszę, że ktoś znajomy się wybiera w tamte rejony, to proszę o kupno mąki. A może mają jakiś sklep patronacki w Gdańsku? Przydałby się...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Gdańsku jest Młym Oliwski

Nie byłam, ale mają stronę internetową i można zobaczyć, że wybór też niezły.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przecież nawet w Biedronce jest pszenna pełnoziarnista z Gdańskich Młynów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszystkie ma Radix bis

Na Rotmance. Dostarczają do wszystkich większych sklepów w Trójmieście ale możesz kupić na miejscu w Rotmance koło Pruszcz Gd
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sklep Merkus, przynajmniej ten na Zaspie (ul. Startowa), kupowałem tam typ 1000 i 750, widziałem że też mieli 2000, tylko że chyba żytnią.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Grubo mielone żyto to typ 2000
Grubo mielona pszenica typ 1850
Zapraszam do lokalnej piekarni, zapytać siwa nie mędrkować. Papier wszystko przyjmie, nawet typ 7840 można sobie napisać. Poza tym, typ mąki określa się poprzez palenie mąki w odpowiedniej bardzo wysokiej temperaturze i ilość popiołu określa nam typ.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nawet w Biedronce

Gdańskie młyny jak dobrze pamiętam, jest pszenna i żytnia razowe
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pszenna razowa

To tzw. Grahamka, są bardzo podobne ale graham trochę bardziej rudy. I tak ją rozpoznasz. Postaw piekarzowi dwie miski z tymi mąkami i w sekundę ci je rozpozna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

choćby w oszołomie na dziale z mąkami

dobre ceny na mąki (zwłaszcza orkisz) ma selgros.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

650

A ja używam do wszystkiego mąkę 650 z B.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jest jeszcze inna mąka

o której tu nikt nic nie wspomina. Ma ona przeznaczenie około kulinarne. Nie pasuje do wypieków, lecz jest konsumowana w dużych ilościach szczególnie w weekendowe wieczory. Żadnej wzmianki ...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

to ta mąka co ma "ziarnistość" 4.7% :) ?

to by była moja ulubiona
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mlyn gospodarczy w pruszczu

tam jest chyba wszystko. ale uwaga kobietki! idziesz tam po 2 rzeczy a kupujesz pierdyliard bo nagle wszystko ci sie przyda.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jadąc z Gdańska skręcasz na prawo, na mostek, za mostkiem od razu w lewo, jedziesz kilometr prosto i na wysokości Kościoła po

prawej stronie masz bramę wjazdową. Jakby ktoś nie wiedział jak się tam dostać.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

A gdzie mąka pytlowa?

Ani słowa o niej...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mąka może zawiera glifosat, bo pochodzi z desykowanego ziarna (pszenicy lub innych zbóż)

oprysk glifosfatem pszenicy na polu ok. 2 tyg. przed żniwami. Oprysk glifosatem powoduje, że roślina po prostu usycha. Kończą się w niej funkcje życiowe. Ten zabieg nazywa się desykacją, z łaciny dessicare – ekstremalnie wysuszyć. Desykantem jest nie tylko glifosat, płynna substancja chemiczna, ale także żel krzemionkowy (ang. silica gel) znany z małych torebek z obuwiem, którego umieszczenie zapobiega zawilgoceniu produktu (na marginesie bardzo przydatny w gospodarstwie domowym, więc nie warto go wyrzucać).Polscy rolnicy stosują glifosat zamiast suszarni.Herbicyd stosuje się do wysuszania ziarna jeszcze na polu. Takie oto zboża mamy na rynku, a w naszym moczu – sporo glifosatów: wykryto je w 70% polskich próbek moczu. Dla porównania w 90% maltańskich, w 17% szwajcarskich, w 10% macedońskich.Sądzicie, że ten glifosat spłynął z deszczem? Nie, trucizna dalej jest w ziarnie. Problem w tym, że glifosat zaburza ponoć przyswajanie tryptofanu w jelitach, tj. aminokwasu odpowiedzialnego za produkcję serotoniny. Natomiast serotonina reguluje poziomu cukru, insuliny i tzw. czynnika IGF-1, który z kolei odpowiada za produkcję nowych neuronów w ciele. Gdy neurony są niszczone z powodu zanieczyszczonego środowiska, stresu lub złej diety, to ów IGF-1 zapewnia nowe neurony. Jeśli jednak nie działa poprawnie, to mamy ryzyko autyzmu, demencji, depresji, kłopotów z pamięcią, otyłości, cukrzycy, nietolerancji glutenu z celiakią włącznie, nowotworów, poronień, bezpłodności, zaburzeń rozwoju kości, candidy itd. Podobnie robi się z rzepakiem, ziemniakami, łubinem, gryką, kukurydzą, pszenicą, strączkowymi, jęczmieniem itd. Najbezpieczniejsze jest ziarno ekologiczne. Lepiej więcej wydać na żywność i mniej na leczenie, niż odwrotnie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Największym zagrożeniem dla wszystkich mieszkańców Ziemi jest glifosat, składnik Roundupu, stosowanego jako oprysk przeciwko chwastom. Związek ten miał rozkładać się w glebie, ale się nie rozkłada i jest wszędzie, również w naszym moczu. Glifosat niszczy nasz układ moczowy i rozrodczy. Na szczęście, produkty ekologiczne są od tego związku wolne. "W 2015 roku działająca w ramach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) agencja ds raka IARC stwierdziła, że istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że glifosat jest substancją wywołującą raka wśród ludzi. Badania żywności i wody stwierdzają regularne występowanie w nich glifosatu. Badania naukowe twierdzą, że nie ma bezpiecznego poziomu tej substancji (co oznacza, że nawet śladowe ilości są niebezpieczne dla zdrowia). Glifosat najprawdopodobniej wpływa na organizm ludzki poprzez deregulację gospodarki hormonalnej." Cytat z art. Glifosat – niebezpieczeństwo na każdym talerzu!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Badania potwierdzają że glifosat jest xenoestrogenem i funkcjonuje podobnie do estradiolu, tego silnego ludzkiego estrogenu, wywołującego raka. Dodając do faktu, że ponad 90 % soi produkowanych w USA pochodzi z upraw GMO, odkryto, że inny składnik naturalnie w niej się znajdujący, o nazwie Geinsteina Fitoestrogenowa, wzmacnia w sposób wysoko niepokojący efekt xenoestrogenu gdy wchodzi w kombinacje z glifosatem zawartym w Roundupie.Sposób w jaki glifosat zabija chwasty jest identyczny ze sposobem w jaki zabija bakterie jelitowe u zwierząt i ludzi. Nie należy zapomnieć, że bakterie jelitowe syntezują witaminy, wyrzucając z organizmu sztuczne produkty i szkodliwe bakterie, biorą udział, w homeostazie systemu odpornościowego, szczelności przewodu żołądkowe-jelitowego, to co zjadamy wpływa bezpośrednio na jakość naszej flory bakteryjnej. Należy pamiętać, że na każdą komórkę naszego ciała mamy około 10 mikrobów i wirusów innego rodzaju i wszystkie one jak wykazały niezbicie badania, odpowiadają na obecność glifosatu w sposób dla nas destrukcyjny. Glifosat ogranicza pozytywne dla nas bakterie a pozwala na rozwój patogenów, w tym momencie nie zależy zapomnieć o całej masie toksyn produkowanych przez te patogeny. Jest to jedna z głównych przyczyn powstawania chronicznego zapalenia, a to już prosta droga do chronicznej choroby.Autyzm, Alergie, Rak, Parkinson, problemy żołądkowe-jelitowe, chroniczne rozwolnienie, Colitis, Crohn, schorzenia sercowo-naczyniowe, bezpłodność, stwardnienie rozsiany, otyłość, depresja, Alzheimer.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak mówi Pan Jerzy Zięba, glifosat wbudowuje się w nasze białka jako aminokwas glicyna. I choć dla człowieka jest ,,nieszkodliwy” jest szkodliwy dla bakterii w naszym przewodzie pokarmowym. Glifosat potrafi rozszczelnić jelita, uszkodzić barierę krew-mózg i wiele chorób, które wydają się nam ,,zwykłymi” przypadłościami może mieć jako główna przyczynę właśnie glifosat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

właśnie chciałem podkreślić, że tylko w Polsce pozwala się na zatruwanie żywności

wszystko w Polsce jest znacznie gorsz,
nawet zwykłe papierosy i alkohol są bardziej szkodliwe w Polsce
niż na zachodzie,

nie mówiąc już o podstawowych produktach gdzie masz sól i cukier z chemią,
ch;eb, ziemniaki, itd. itd.
lista się nie kończy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mąka z Biedronki przed miesiącem - 0,99 zł/kg, teraz 1,49 i niby promocja.

Robią klientów w bambuko, jak chcą.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

A mąka 0 ??

A mąka 0 ??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co powinniśmy wiedzieć o mące

jest mąka!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mielone ziarka z dodatkiem chemii spulchniacze utwralacze absorbenty zatrzymywacze masy wody smaku zapachu identycznego z

guma guar maltodekstryna E1-E2000, smak i zapach identyczny z naturalnym. A ziarka oczywiście modyfikowanej genetycznie soi, z dodatkiem zbóż - pszenica, żyto, owies, proso, kartofle kukurydza modyfikowana genetycznie. Zawiera ślady glutenu soi orzechów mięsa z kury krowy kości mączki rybnej soli wypadowej drogowej i innych substancji używanych w zakładzie do produkcji żywności.
P.S. Ostatnio zaginął pies stróżujący z buda drewnianą łańcuchem i miską... istnieje podejrzenie, że został zmielony.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

znawca

każdy kto ukończył 18 lat powinien skonczyć 3 miesięczny kurs mąkoznawstwa
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszystkie ma Radix bis

Na Rotmance. Dostarczają do wszystkich większych sklepów w Trójmieście ale możesz kupić na miejscu w Rotmance koło Pruszcz Gd
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja od dłuższego czasu kupuję mąkę z Gdańskich Młynów, jest naprawdę niezła.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mąka pieczenie

Brakuje informacji jak daną mąka wpływa na konsystencję upieczonego ciasta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierogi

A jaka mąka do pierogów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mąka typ 500

Najlepsza "z kłoskiem" poznańska
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kilkanascie mak w sklepach? Ktorych ja sie pytam. Po zamknieciu Almy nigdzie nie moge kupic chociazby maki 0, zostal mi tylko zakup przez internet.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W młynie w Pruszczu kupisz

I w Oliwie na ul. Stary Rynek też jest młyn i mają wszystkie typy mąki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

mają wszystkie typy mąki ale niestety z glifosatem

wklep w wyszukiwarke , Szkodliwe dodatki do mąki – szkodliwe tłuszcze – szkodliwe domieszki – czystość wypieków. Warto poczytać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kupować ekologiczne ziarno, czyli NIEDESYKOWANE, bo w gospodarstwach ekologicznych, certyfikowanych i UCZCIWYCH nie stosuje się desykacji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Typ 00 jest w leclercu. Ciasto na pizzę wyszło idealne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

„Jeżeli ludzie się zgodzą, żeby rząd kontrolował ich jedzenie oraz leczenie, to w krótkim czasie
ich zdrowie będzie w podobnie opłakanym stanie, jak dusza niewolnika”.
Thomas Jefferson
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

mąka

Zawsze kupuje mąke lubelli typ 550, wszystkie wypieki wychodzą idealnie, żeby nie zapeszyć. Używam każdego ciasta czy naleśników.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mąka

Jakoś ja nie zwracam uwagę na te typy ;) Kupuję albo tortową albo luxusową najczęściej lubelli i powiem wam, że wszystkie wypieki zawsze mi się udają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wszystkie mąki

mąka z płaskurki. Kupiłem dla mamy. Zaczyna nowy etap w życiu. Etap cukrzyka. Nadaje się do wszystkiego ,ale czy najlepsza dla niej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mąka żytnia ma najmniej białka

Nie wiem na jakich źródłach się Pani Joanna opierała, ale najwidoczniej na złych.

Otóż najwięcej białka ma mąka orkiszowa 13 do 17g białek (czyli stara odmiana pszenicy).

Mąka żytnia natomiast zawiera od 5 do 8 gramów białek.

Dalej nie czytałem. Uznałem, że po takim błędzie nic tutaj rzetelnego nie znajdę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry