Widok

Wybory

Czy ktoś juz wie kto z Bojana bedzie kandydował na radnego - mamy ich wybrać aż trzech w listopadzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widzę tylko chamstwo na forum, więc trzeba je opuścić, a chamstwu przeciwstawić się chamstwem. mam was rowie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Każda władza na świecie popełnia błędy i podejmuje niefortunne decyzje często niepopularne. Nie myli się tylko ten kto nic nie robi.
Po czynach ich osądzajcie nie po słowach.
Uważam,ze za cztery lata pana Kalkowskiego / jako członka Rady Gminy Semud/ będzie można sądzić po czynach i dokonaniach.Pókii co dajcie mu szanse na pracę /społeczną/ jako radny w okręgu którego nie zna i którego problemy i ludzie nie interesowali go do tej pory.
Myślę ,że niewiele wie o problemach społeczności której jest przedstawicielem.Młodym jest człowiekiem i jego energia będzie właściwie spożytkowana w celu nabierania pierwszych doświadczeń w pracy samorządowej. Za cztery lata będzie miał przynajmniej jakiekolwiek rozeznanie w samorządności i wtedy czemu nie. Jednak nie teraz.
Słyszałem kiedyś takie powiedzenie "Puste szuflady robią najwięcej hałasu."
Udanych wyborów.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jedyne dokonanie Kalkowskiego na terenie gminy Szemud to przesunięcie trasy S6 na teren Koleczkowa i zbliżenie jej do centrum Bojana.
I to nie w interesie mieszkańców Kielna, a w swoim własnym bo miała biec pod jego działkami w Kielnie. Oczywiście sam by nic nie zdziałał ale zadziałała szara eminencja pan H.
Swoją drogą niezłym osiągnięciem jest to że w stosunkowo młodym wieku jest już świadkiem koronnym w wielkiej aferze - gratulacje.

W KOŃCU KTOŚ NAPISAŁ O DZIAŁANIACH KALKOWSKIEGO I HIRSCHA! NA RZECZ BOJANA!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak sobie ostatnio myślałam, co zrobił dla nas P. Zbigniew i muszę powiedzieć, że brew zapewnienia p. Kalkowiskiego i jego lizusów bardzo dużo działo się w naszej gminie. Otworzono nowe, piękne sale gimnastycznej w Karczemkach - 2008r., nowa sala gimnastyczna w Łebnie - 2010r.. Powstały nowe, duże szkoły: nowe gimnazjum w Kielnie - 2008r., - ostatnio Gimnazjum w Bojanie - 2010 r. rozbudowano szkoły w Koleczkowie - 2010r., ponad to w Szemudzie powstał zespół boisk „Orlik 2012” w Szemudzie - 2009r.,

wiec jak widać każda z głównych dużych wiosek coś dostała i na pewno nie może powiedzieć, że nić u nich nie robiono, że o nich zapomniano, bo najnormalniej by skłamał!

O małych wioskach tez nie zapomniano. Powstały nowe chodniki, drogi, oświetlenie.

Wiadomo, że nie da się zrealizować wszystkiego w rok i dla wszystkich. Ale spokojnie. P. Engelbrecht na pewno nie poprzestanie tylko na tym i będzie realizował kolejne inwestycje. W planach są już budowa sali gimnastycznej w Kielnie i Bojanie oraz budowa zespołu boisk „Orlik 2012” w Bojanie.

tak wiec niech p. Kalkowski i jego ludzie nie wciskają ludziom kitu i niech nie kłamią w żywe oczy i niech nie mówi, że nic nie zostało zrealizowane.
Ludzie nie dadzą sobie wcisnąć tej bzdury. Każdy ma oczy i widzi, wiec niech sam z czystym sumieniem oceni czy P. Engelbrech zasługuję na jego głoś czy nie.
Ja z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że pan Zbigniew zasługuje na mój głos.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie agituj , tylko głosuj na swojego kandydata. Nie oceniaj i nie osądzaj swoich urojonych przeciwników. Nie jesteś jasnowidzem i nie wiesz jakim wójtem będzie Pan Kalkowski, a może jesteś, bo wiesz co zrobi przez następne cztery lata dotychczasowy Wójt, dla którego priorytetem jest Szemud, Kielno,ale na pewno nie Bojano. Ja tym razem postawię na młodość.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
"Krowa która dużo ryczy mało mleka daje" taki jest p.Kalkowski
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
no i zaczeło się,"wieruszka"dostała od wójta prikaz aby działać na sieci aby podnieś "morale"i dobre samopoczucie dla niego samego...jest wiele jeszcze do ukręcenia interesów oj wiele!a potem emeryturka ciekawa...jest o co walczyc..a stary wojt coż ..stary jest,chory,ale bożek mamony jednak działa..na czworakach byle do władzy,bo władza upaja,przez władze jest się kimś waznym,a tak bez stanowiska jest sie niczym..wykształcenie podłe, iloraz inteligencji na poziomie raczej dolnym.Więc jak mam byc szczery wolę młodszego z wizją,inteligencją,może i kombinatora ale by kombinował dla mnie, dla ogółu,dla nas.Bo nie ma co sie oszukiwać..władza nęci..ale niech nęci młodszym,tam jest wizja,jakas przyszłość a nie stagnacja i skostnienie,,,to na razie tyle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
jeżeli piszesz o ilorazie inteligencji na najpierw weź mądrą książkę i poczytaj co to oznacza, a dowiesz że twój nie jest również za wysoki. Widać po tym co wypisujesz, masz problem w precyzyjnym wyrażaniu swoich myśli, no i mylisz pojęcia które używasz.
No cóż ! każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej się wypowiadać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Elektorat Kalkowskiego mierny ale wierny
Ja cały czas zastanawiam się jakim cudem Pani Ola P. otrzymała tyle głosów w Bojanie. W ogóle dziwna jest ta cała sytuacja. Całe otoczenie proboszcza..I do końca nie wierzę w te wybory. I szkoda, że Pan Kazimierz M. jest w gronie ludzi związanych z Panem Ryszardem K.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co to znaczy kombinatora i aby kombinował dla mnie i dla innych, co to znaczy podłe wykształcenie, co to znaczy władza upaja, cóż to za hipokryzja, obłuda i fałsz. Kombinuj sobie człowieku razem z Kalkowskim ale nie na gminie tylko załóżcie sobie własny interes. Natomiast na gminie potrzebni są ludzie prawi, uczciwi i kompetentni a nie kombinatorzy i bez doświadczenia.
Tak wiec niech p. Kalkowski i jego ludzie nie wciskają ludziom kitu i niech nie kłamią w żywe oczy i niech nie mówi, że nic nie zostało zrealizowane.
W planach jest już budowa sali gimnastycznej w Bojanie i Kielnie oraz budowa zespołu boisk „Orlik 2012” w Bojanie.
Ludzie nie dadzą sobie wcisnąć tej bzdury.
Każdy ma oczy i widzi, wiec niech sam z czystym sumieniem oceni czy P. Engelbrech zasługuję na jego głoś czy nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jak obecny Wójt jest kompetentny to ja chyba jestem prezydentem!!!!!!!!!!!

Na zebraniach wiejskich nie potrafi odpowiedzieć na żadne z pytań tylko deleguje do tego swoich przydupasów!!!!!!!!!

Jedynie potrafi przeczytać sprawozdanie które ktoś mu przygotował!!!!!!!!
I do tego czytania ćwiczył pewnie jakiś miesiąc....................
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Gmina Szemud:
Liczba mieszkańców 14300
Fundusze pozyskane z UE w latach 2006-2010 11mil zł

Strona internetowa:
http://www.szemud.pl/pol/index.php?kate=9&men1=21&menu=21
Jest tak aktualna iż z Maja numer jest jako aktualny!!!!!!!!!!!!!!!

Gmina Trąbki Wielkie:
Liczba mieszkańców 10000
Fundusze pozyskane z UE w latach 2006-2010 21mil zł

Strona internetowa:
http://www.trabkiw.ug.gov.pl/mambo/

Tylko niech mi nikt nie mówi że jest Super i co tu zmieniać!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
dobre porówanie.
Niech obecny Wójt pochwali się co zrobił przed 2006 rokiem????
Wszyscy na około działali tylko nie u nas???
To fundusze z lat 2006-2010 trzeba podzielić na dwie kadencje obecnego Wójta. Wtedy zobaczycie ile mamy dokonań w naszej gminie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do prezydenta Proszę poczytać sobie gazety i to nie tylko Lesoka ale Dziennik bałtycki, Rzeczpospolitą, Expres powiatu. No proponuję Exspres powiatu z dnia 20sierpnia 2010r. gdzie szczegółowo są opisane inwestycje , już zrobione w Gminie Szemud jak i na lata następne z konkretnym datami i kwotami .
A JEST CZYM SIĘ CHWALIĆ PONIEWAŻ GMINA SZEMUD ZAJĘŁA I TU UWAGA!!!!!! PIERWSZE MIEJSCE W KATEGORII GMIN WIEJSKICH W WOJEWÓDZTWIE POMORSKIM!!!!!! I TO SĄ FAKTY A NIE MITY !!!!
PROSZĘ SOBIE POCZYTAĆ I SIĘ ZAINTERESOWAĆ A NIE ROZSIEWAĆ PLOTKI I MITY!!!!!
Pomieszanie z poplątaniem i totalna klapa informacyjna prezydencie proszę się trochę zainteresować gminą bez mombinoania bo wychodzi pan na mitomana
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do prezydenta
Ostatnie zdanie (poprawione, żeby było czytelne )
Pomieszanie z poplątaniem i totalna klapa informacyjna proszę się zainteresować gminą bez kombinowania bo wychodzi pan na mitomana.
Na kogo kto wychodzi to czytelnicy ocenią i z pewnością obiektywnie.

A co do tego pierwszego miejsca proszę nie robić sobie jaj i zapoznać się ze Szczegółami ????

Środki z UE 2007 0,00
Środki z UE 2008 0,00
Środki z UE 2009 0,00
Środki z UE 2010 10000000,00

I w taki sposób można zająć pierwsze miejsce w 2010 roku ale przez poprzednie lata nie robiąc NIC NIC NIC !!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Do prezydenta przesyłam artykuł, z expresu powiatu bo to prezydent robi sobie jaja i wrogą propagandę
W opublikowanym w dniu 21 lipca br. w dzienniku „Rzeczpospolita” rankingu samorządów, w kategorii gmin wiejskich Gmina Szemud zajęła 1 miejsce w województwie pomorskim, a 29 miejsce w kraju.
Prace przy budowie kanalizacji w Bojanie Kompleks sportowy „ORLIK 2012” w Szemudzie
Budynek Gimnazjum w Szemudzie
Wnętrze hali sportowej w Łebnie
Zespół Szkół w Kielnie
Szkoła w Karczemkach
w tym kilka dużych, na reali-
zację części z nich pozyskując
niemałe fundusze zewnętrzne.
Jednym z większych osiągnięć
było dokończenie budowy
kompleksu szkolno – sporto-
wego w Szemudzie. Do wy-
budowanych w ostatnich kilku
latach nowoczesnych obiek-
tów gimnazjum i hali widowi-
skowo – sportowej dobudowa-
no kompleks nowoczesnych
boisk sportowych wraz z za-
pleczem. Inwestycję tę zreali-
zowano przy udziale funduszy
z programu ministerialnego
„Moje Boisko – Orlik 2012”
oraz z budżetu samorządu wo-
jewódzkiego. Kompleks ten
stanowi jedną z wizytówek
gminy. Gmina wzbogaciła się
również o dwa inne nowocze-
sne obiekty sportowe – salę
gimnastyczną w Karczem-
kach, wykonaną z udziałem
środków Ministerstwa Sportu
oraz halę sportową w Łebnie,
wybudowaną z udziałem środ-
ków Funduszu Rozwoju Kul-
tury Fizycznej.
Zwiększone środki na in-
westycje pozwoliły także na
przygotowanie się do strate-
gicznego i bardzo dużego, jak
na możliwości gminy, zadania
inwestycyjnego, związanego z
kanalizacją dynamicznie roz-
wijających się wschodnich jej
obszarów. Dwuletnie zabie-
gi zakończyły się sukcesem –
gmina uzyskała w 2009 roku
zapewnienie dofinansowania
dla tej inwestycji, podzielonej
na dwa zadania, w pierwotnej
wysokości ok. 27 mln zł ze
środków Funduszu Spójności
(prawie 22 mln zł) i Regional-
nego Programu Operacyjnego
Województwa Pomorskiego
(prawie 5 mln zł). Ostateczna
wartość pomocy, która wypła-
cana będzie etapami, ustalona
po zakończeniu procedur prze-
targowych i podpisaniu umów
wykonawczych dla obydwu
zadań wyniesie odpowiednio
7,66 mln zł (POiŚ) i 2,73 mln
zł (RPO). Obecnie trwają pra-
ce budowlane przy tej inwe-
stycji.
Oprócz tych dużych inwe-
stycji w infrastrukturę gmi-
nie udało się uzyskać znaczne
środki na wiele innych, mniej-
szych zakresowo zadań inwe-
stycyjnych i bieżących, w tym
na budowę i remonty dróg i
chodników, rozbudowę sieci
wodociągowej czy oświetle-
nie uliczne. Niemałe środki fi-
nansowe co roku pozyskiwane
są również na małe zadania z
zakresu estetyzacji wsi i za-
gospodarowywania przestrze-
ni publicznej (budowa chod-
ników, placów zabaw, boisk
wiejskich, remonty świetlic
wiejskich, zagospodarowywa-
nie terenów wokół jezior itp.).
Dla przykładu, tylko w roku
bieżącym z RPO pozyska-
no ok. 290 tys. zł na budowę
placu treningowego dla OSP
w Częstkowie, budowę szatni
wraz zapleczem przy boisku
sportowym w Koleczkowie
oraz budowę placu zabaw w
Bojanie.
Proces zdobywania dalszych
zewnętrznych środków finan-
sowych na inwestycje trwa
nieustannie, a nabyte doświad-
czenia i wiedza pozwalają ze
spokojem i dużymi nadziejami
patrzeć w przyszłość.
Romuald Janc
TO SA FAKTY A NIE MITY!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Prosze wymienic co wtych samych latach zdziałal p. kalkowski
Środki z 2007 PORT
Środki z 2008 PORT
Środki z 2009 PORT
??????????????????
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Proszę o podanie faktu które miejsce zajęła Gmina Szemud w latach 2006-2009 a nie mydlić oczu wszystkim ostatnim rokiem.
Który się trafił Wójtowi jak ślepej kurze ziarno !!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Bojano

Turyści z ciepłych krajów w Bojanie (23 odpowiedzi)

Wie ktoś może skąd ich tylu ostatnio się pojawiło w Bojanie?

do góry