Widok
Wykończenie mieszkania. Ile to kosztuje?
Opinie do artykułu: Wykończenie mieszkania. Ile to kosztuje?.
Kupujemy mieszkanie w stanie deweloperskim, na papierze widzimy cenę zakupu, a o wykończeniu myślimy "jakoś to będzie". Tymczasem podłogi, wykończenie łazienki, kuchni czy wykonanie oświetlenia kosztuje tysiące złotych. Do tego dochodzą meble. Warto te wydatki zdroworozsądkowo przewidzieć i zaplanować. Podpowiadamy jak to zrobić.
- Wykończenie mieszkania możemy porównać do zakupu samochodu. Mamy różne klasy samochodów tak samo jak mamy różne możliwości w wykończeniu wnętrz. ...
Kupujemy mieszkanie w stanie deweloperskim, na papierze widzimy cenę zakupu, a o wykończeniu myślimy "jakoś to będzie". Tymczasem podłogi, wykończenie łazienki, kuchni czy wykonanie oświetlenia kosztuje tysiące złotych. Do tego dochodzą meble. Warto te wydatki zdroworozsądkowo przewidzieć i zaplanować. Podpowiadamy jak to zrobić.
- Wykończenie mieszkania możemy porównać do zakupu samochodu. Mamy różne klasy samochodów tak samo jak mamy różne możliwości w wykończeniu wnętrz. ...
1000 za metr i niezle wykonczone???
Buahahahahahaha:))))) Chyba przymigrowałeś z mazurskiej post PGR-owskiej wsi, skoro masz takie pojecie o "niezłym" wykonczeniu :)))) Urządzalem 3 kolejne mieszkania i nigdzie nie zszedłem poniżej 1800 zł za metr. I wielkiego szału nie ma. Zastrzegam, że w Jysku nie kupuje :)))
Kuchnie kupiona w Elblągu u tej samej firmy co ma siedzibę w Gdansku różnica 2.5 tys i tak z cała reszta podłoga deska w Gdansku 170 za M2 bezpośrednio u producenta 70 zł i tak można zrobić taniej. Te same produkty a o połowę i więcej taniej. Nie zaoszczędzę na fachowca CH bo potrzebuje takiego co jest na miejscu.
??
Z czego rżysz?? Kwoty za metr nie obejmują mebli/ wyposażenia. Same podłogi, farby, drzwi, robocizna etc. Jeśli ty za 1800 robiłeś z mebelkami, to są kiepskie. Ja ściany stawialam na nowo, bez kuchennych mebli, za 67 m2 zapłaciłam 110 tys, materiały bardzo dobrej jakości ale nie jakaś lux półka cenowa. Artykuł jest dobrze napisany i odpowiada rzeczywistości tylko trzeba czytać ze zrozumieniem
Zamawiaj http://www.flairacademygroup.pl/atrakcyjne-listwy-wykonczeniowe/ duże promocje a jakość bardzo wysoka.
1000 za m2
to mi starczył 12 lat temu - bez robocizny - bo w ramach rodzinnej współpracy - długo ale za odróbkę. Sprzęt do tej pory działa bez zarzutu - bo kupowałem w miarę dobre. Podłogi kwestia gustu - jedni inwestują w drewno - można potem cyklinowac i są jak nowe - ale zawsze takie same, albo średniej półki panele i wymieniać co remont co 5 lat
65k za wykończenie i wyposażenie 45m2 - 2 pokoje.
I wcale nie szalałem. Meble BRW, szafa na całą szerokość sypialni na zamówienie, sprzęt Electroluxa, meble kuchenne i łazienkowe Castorama /o dziwo, bardzo solidne/, ceramika i kabina Koło i do tego kafelkarz z ułożeniem panelowych podłóg w pokojach i malowaniem ścian. Coś tam pewnie umknęło, bo kasa topniała w oczach. Mam to jednak za sobą i trzeba się pogodzić z rzeczywistością. Czy można taniej? Oczywiście, że tak. Jednak trzeba samemu się wziąć do roboty i szukać tańszych elementów wyposażenia. Tylko, że wtedy przystosowanie lokalu do zamieszkania rozciągnie się do 3 miesięcy minimum, a skutek będzie różny, w zależności od umiejętności.
Panie Ferdynandzie Kiepski, ja wiem, że pańskie możliwości są ograniczone, ale proszę zrozumieć faceta. On napisał co trzeba zrobić, aby zamieszkać w miarę komfortowo w blokowisku, bez obrażania kogokolwiek i zrobił to w miarę kompleksowo. Przeczytałem jego opinię i przyznaję rację, bo sam przez to przeszedłem.
może czasem ludzie potrzebują tych górnych półek
ale powiem wam że zanim wykończyłem kuchnię to używałem jednopalnikowej płyty grzejnej z media marketu, kupionej za 79zł. Do tego był normalny piekarnik. I stykło, w ogóle to nie przeszkadzało. Nie widzę potrzeby posiadania 4 stanowiskowej, wypasionej z jakimiś turbododatkami. Oczywiście i tak kupiłem ze względów estetycznych i żeby zamknąć temat ale zwykłą najprostszą i tylko dlatego z 4 palnikami bo była promocja. Z własnego doświadczenia widze że najlepiej kupić to czego się potrzebuje i nie studiować prospektów w poszukiwaniu gadżetów. Ale oczywiście to tylko moje podejście.
Wbrew pozorom to nie takie jednoznaczne...
Robiłem remont łazienki i kuchni. Miałem do wyboru 2 opcje:
1. Zakup materiałów i wykończenie samemu przy pomocy rodziny
2. Znalezienie dobrej ekipy wykończeniowej i zakup materiałów na ich firmę (firma musi być płatnikiem VAT!)
Po przeliczeniu kosztów, okazało się, że całość wychodzi tak samo w każdej opcji. W przypadku firmy, wszystkie materiały od płytek po baterie czy meble miałem na 8% zamiast 23% VAT.
ALE zaoszczedziłem sporo czasu i zamiast spędzać czas w kurzu, chodziłem na spacery z rodziną.
W przypadku 2 opcji największy problem jest tylko w znalezieniu dobrej ekipy, która dotrzyma terminu. Tutaj radzę spisać umowę i dodać punk z odsetkami karnymi za zwłokę.
1. Zakup materiałów i wykończenie samemu przy pomocy rodziny
2. Znalezienie dobrej ekipy wykończeniowej i zakup materiałów na ich firmę (firma musi być płatnikiem VAT!)
Po przeliczeniu kosztów, okazało się, że całość wychodzi tak samo w każdej opcji. W przypadku firmy, wszystkie materiały od płytek po baterie czy meble miałem na 8% zamiast 23% VAT.
ALE zaoszczedziłem sporo czasu i zamiast spędzać czas w kurzu, chodziłem na spacery z rodziną.
W przypadku 2 opcji największy problem jest tylko w znalezieniu dobrej ekipy, która dotrzyma terminu. Tutaj radzę spisać umowę i dodać punk z odsetkami karnymi za zwłokę.
Firma doliczy ci 30% do ceny materiałów,
Potem jeszcze weźmie drugie tyle za robociznę. Musisz być codziennie i pilnować czy robią dobrze. O ile przyjadą bo w większości biorą 2-3 roboty na raz i na żadną nie mają czasu.
Jak wspomnisz o umowie i fakturze to większość uśmiecha się jedynie głupio udając że nie wiedzą o co ci chodzi. A po robocie to załatw naprawę usterki :).
Jak wspomnisz o umowie i fakturze to większość uśmiecha się jedynie głupio udając że nie wiedzą o co ci chodzi. A po robocie to załatw naprawę usterki :).
wiem, że chodzi o mieszkanie, ale chciałem opisać co w domu
podstawa to dach.
a potem ogrzewanie.
a reszta wyjdzie 'w praniu'
kto postawi sam dom, zazwyczaj sam go wykańcza
a, że komuś się może nie podobać i nie rozumieć czemu wydałem tylko tyle na budowę i wyposażenie, trudno
nikomu nie muszę się tłumaczyć
wystarczy, że mam na wszystko kwity i faktury (w razie wypadku dla skarbówki)
a potem ogrzewanie.
a reszta wyjdzie 'w praniu'
kto postawi sam dom, zazwyczaj sam go wykańcza
a, że komuś się może nie podobać i nie rozumieć czemu wydałem tylko tyle na budowę i wyposażenie, trudno
nikomu nie muszę się tłumaczyć
wystarczy, że mam na wszystko kwity i faktury (w razie wypadku dla skarbówki)
Ale co konkretnie zmieniają?
Fronty możesz sobie zmienić dowolnie w każdej chwili. Blat tak samo - zamawiasz na wymiar nowy i masz (minus że są trochę głębsze niż standardowe 60cm).
Sprzęty mają standardowe rozmiary. Nie wspominam o pierdołach takich jak uchwyty czy akcesoria...
Wystarczy, że się odspawasz od marki a wszystko można dobrać.
Sprzęty mają standardowe rozmiary. Nie wspominam o pierdołach takich jak uchwyty czy akcesoria...
Wystarczy, że się odspawasz od marki a wszystko można dobrać.
Jezeli juz cos piszesz to pisz prawde. I**A zmienila kuchnie 3 lata temu i byla to chyba jedyna zmiana
w historii ich bytnosci w Polsce. Jezeli kuchnia ma 20 lat gwarancji to nie musisz wymieniac 1 elementu - to I**A musi go wymienic skoro jest wadliwy, nawet jezeli sie to okaze po 19 latach i to ich problem skąd wezmą częśc. Rozumiem ze w innych kuchniach wszystkie oryginalne elementy sa dostepne po 20 latach ?
My kupiliśmy bardzo zadbane mieszkanie z rynku wtórnego (blok z lat 80). Zmieniliśmy tylko kolor ścian, kupiliśmy meble, lampy, dodatki. Podłogi, drzwi, okna, łazienka, toaleta, a nawet lodówka, zmywarka i pralka absolutnie nie wymagały wymiany. Nie wyobrażam sobie kupowania mieszkania w stanie deweloperskim i urządzania go od zera. Chociaż zmysłu estetycznego mi nie brakuje, ale cierpliwości do chodzenia po sklepach oraz cierpliwości do fachowców już tak.
siedzisz na desce nie na porcelanie
wymieniasz deskę i klop jak nowy; chyba że twoje królewskie ekskrementy nie chcą kontaktu z porcelaną po innych ekskrementach; a co z rurami kanalizacyjnymi i pionami? tez do wymiany, czy już wyobrażasz sobie korzystanie z używanych rur?.
Wanna jeśli powłoka nieuszkodzona po umyciu nie ma różnicy między nową i starą; a najlepiej wymienić na prysznic, oszczędność czasu i wody.
Wanna jeśli powłoka nieuszkodzona po umyciu nie ma różnicy między nową i starą; a najlepiej wymienić na prysznic, oszczędność czasu i wody.
Wszystkie opłaty?
Prąd dla odbiorców w starszym budownictwie jest droższy? Dostawcy internetu czy telewizji też mają wyższy cennik dla wielkiej płyty? A czynsz na pewno nie jest 400-500zł droższy niż na nowych osiedlach. My za 64 m kw. płacimy do spółdzielni 518zł i zawsze zwroty za wodę oraz ogrzewanie.
robiłem remont i mnie portfel boli :/
Jeżeli kalkulację i poważy remont robi się pierwszy raz w życiu to finalne koszty są większe o 50-100%. Potem może te 15-20%.
Dziś problemem nie jest koszt (ten czy inny) ale brak chętnych do wykonania remontu. Ci co 'umiom' mają wolne terminy za 6 m-cy lub dalej. No chyba, że skusimy ich extra dopłatą za ekspres.
Dużym problemem jest logistyka - jesli chcecie kupić coś niemarketowego to na 50% zamawianych materiałów, mebli itp trzeba czekać, często po parę tygodni.
Z całym szacunkiem dla artykułów z marketów - wiele z nich jest bez zarzutu.
Dziś problemem nie jest koszt (ten czy inny) ale brak chętnych do wykonania remontu. Ci co 'umiom' mają wolne terminy za 6 m-cy lub dalej. No chyba, że skusimy ich extra dopłatą za ekspres.
Dużym problemem jest logistyka - jesli chcecie kupić coś niemarketowego to na 50% zamawianych materiałów, mebli itp trzeba czekać, często po parę tygodni.
Z całym szacunkiem dla artykułów z marketów - wiele z nich jest bez zarzutu.
A ja po prostu nie ustalam budzetu
Tyle ile fachowiec chce - tyle mu place. Za farby place tyle ile akurat kosztuja w sklepie. Za inne gadzety, ktore fachowiec potrzebuje (jakies kleje, gladzie, tasmy czy co tam jeszcze konieczne) place tyle na ile mi przedstawi rachunkow.
Jak kiedys fachowiec mi robil kawalerke (w 2005) to sam mnie naciskal, zebym jechal zobaczyc czy mi sie podoba, a ja mu mowilem, ze nie mam czasu niech robi dalej i ze nie bede sie targowal tylko tyle ile powie tyle mu zaplace. Ja kupilem kafle, prysznic, panele - cala reszta tyle ile chcial. Nawet rachunkow nie zadalem. Najwazniejsze to nie ustalac zadnego budzetu.
Jak kiedys fachowiec mi robil kawalerke (w 2005) to sam mnie naciskal, zebym jechal zobaczyc czy mi sie podoba, a ja mu mowilem, ze nie mam czasu niech robi dalej i ze nie bede sie targowal tylko tyle ile powie tyle mu zaplace. Ja kupilem kafle, prysznic, panele - cala reszta tyle ile chcial. Nawet rachunkow nie zadalem. Najwazniejsze to nie ustalac zadnego budzetu.
taaa nie ustalać budżetu hehe
masz jakiś budżet przecież. Jeśli masz duży i wiesz że spokojnie nie przekroczysz to możesz sobie szastać kasą. Ale kto inny ma już inny i musi rozsądniej go wydawać. A sprawdzić po fachmanie trzeba zawsze, bo nie chodzi o to czy ci sie bedzie podobalo tylko czy czegoś nie spitolił.
Wykończenie mieszkania kosztuje dużo.
Prowadzę firmę wykończeniowa i za wykończenie mieszkania 50m2 bez materiału biore 20000zl, i nie ma dyskusji, znam możliwości moich ludzi i jakość z jaka robimy. Jesli ktoś się nie zgadza to niech sobie Bronka Tadka czy czeska weźmie bez faktury gwarancji i niech później płacze ze ma spartolone. A proszę mi wierzyć takich ludzi już przerabialiśmy wielu. Dzwonili i płakali. Drodzy Państwo ktoś może powiedzieć ze to żart ze da się taniej itd. Owszem da się zrobić taniej i nieraz nawet dobrze. Wiem z doświadczenia ze taniej po jakimś czasie wychodzi;) tu instalacja hydrauliczna w innym systemie niż zrobił developer cieknie, bo Panowie przeszli na złączki skręcane albo jakiś inny wynalazek. To się okazuje ze płytki na placki kładli farba nie taka pomalowali, Itd itp.
Nie mam zamiaru się reklamować. Ale naprawdę proszę mi wierzyć mało jest dobrych firm które udziela Państwu gwarancji i zrobią wszystko zgodnie ze sztuka budowlana. Dobra ekipa nie musi się martwić o prace. Ja mam zlecenia do sierpnia przyszłego roku już zaklepane. Nie którzy się oburzają ze ktoś powie 6000zl za łazienkę w 2 tygodnie. Dla tych co się oburzają zapraszam na budowę na kilka dni zobaczymy ile wytrzymają.
Wykończenie mieszkania jak ma być dobrze to musi kosztować.
Chcesz mercedesa płacisz jak za mercedesa.
A nie malucha.
I drodzy Państwo wykończenie mieszkania i wykończenie mieszkania na wysoki standard to różnica.
Tak jak w przypadku wynajmu mieszkań. Człowiek szuka mieszkania a tama ogłoszenie wynajmę apartament. Haha a tam mieszkanie 50m w bloku z płyty a na zdjęciu do apartamentu to brakuje naprawdę bardzo bardzo dużo. ;)
Pozdrawiam Państwa i rzycze powodzenia.
Nie mam zamiaru się reklamować. Ale naprawdę proszę mi wierzyć mało jest dobrych firm które udziela Państwu gwarancji i zrobią wszystko zgodnie ze sztuka budowlana. Dobra ekipa nie musi się martwić o prace. Ja mam zlecenia do sierpnia przyszłego roku już zaklepane. Nie którzy się oburzają ze ktoś powie 6000zl za łazienkę w 2 tygodnie. Dla tych co się oburzają zapraszam na budowę na kilka dni zobaczymy ile wytrzymają.
Wykończenie mieszkania jak ma być dobrze to musi kosztować.
Chcesz mercedesa płacisz jak za mercedesa.
A nie malucha.
I drodzy Państwo wykończenie mieszkania i wykończenie mieszkania na wysoki standard to różnica.
Tak jak w przypadku wynajmu mieszkań. Człowiek szuka mieszkania a tama ogłoszenie wynajmę apartament. Haha a tam mieszkanie 50m w bloku z płyty a na zdjęciu do apartamentu to brakuje naprawdę bardzo bardzo dużo. ;)
Pozdrawiam Państwa i rzycze powodzenia.
Potwierdzam
Mieszkanie 78 metrów w Gdańsku. Materiały ze średniej półki cenowej ale nie z ikea. poszło 100tyś i jeszcze salon stoi pusty i trochę brakuje. To co chciałem zaoszczędzić np Kuchnia teraz muszę po roku wymienić fronty na własną rękę bo nie mam gwarancji. Malowanie - musiałem 2 razy. Także wyjdzie ponad 1.5 za metr. Ps. Proszę was nie mówcie że da się za 70 tyś zrobić bo jestem świeżo po remoncie i nie uwierzę. A dla tych co układali płytki samemu powiem tylko jedno- to widać i pewnie za 3 razem by wam wyszło.
Nie można generalizować
Kupisz z lat 50 to będziesz musiał ryć ściany do cegły i wymieniać instalacje. Mieszkanie może zrobisz jak nowe, ale zapachu wilgoci na klatce i specyficznego zapachu się nie pozbędziesz. Kupisz jeszcze starsze to możesz mieć problemy z instalacją w pionie budynku. Znajomej po kapitalnym remoncie wybiło g.. w kamienicy i cały remont poszedł... Jeśli jeszcze bierzesz na to kredyt na 30 lat to powodzenia. Z drugiej strony jeśli masz kupić deweloperkę i zaglądać sąsiadowi w okno, a ściany mają być jak z karton gipsu to też dziękuję.
Na osiedlu Łozy w Brzeźnie żyje się super.
Między budynkami ( 4 piętrowe) jest dużo wolnej przestrzeni. W każdym mieszkaniu jest kuchnia, a nie aneks kuchenny. Jest ośrodek zdrowia z lekarzem rodzinnym i specjalistami na nfz. Jest przedszkole. Jest szkoła podstawowa. Jest liceum.
Są różne sklepy. W pobliżu znajduje się piękny Park Haffnera i plaża na której nie ma tłoku.
Nieopodal zaczyna się ścieżka rowerowa i deptak - ciągnące się aż do Sopotu.
Tuż obok powstało deweloperskie osiedle Namorze. To osiedle ma dużą wadę: bardzo zagęszczona zabudowa, sąsiedzi zaglądają sobie w okna. Ale to ich wybór.
Są różne sklepy. W pobliżu znajduje się piękny Park Haffnera i plaża na której nie ma tłoku.
Nieopodal zaczyna się ścieżka rowerowa i deptak - ciągnące się aż do Sopotu.
Tuż obok powstało deweloperskie osiedle Namorze. To osiedle ma dużą wadę: bardzo zagęszczona zabudowa, sąsiedzi zaglądają sobie w okna. Ale to ich wybór.
No wyobraź sobie że nie każdy ma od ręki np. 60 tysięcy na wkład własny i są tacy jak ja, którzy chcą dowiedzieć się nieco więcej od praktycznej strony a nie tylko od pani z Banku która ma wyuczone formułki albo od dewelopera któremu chodzi o to żeby sprzedać mieszkanie i wciska bajki. A jeśli nie potrafisz odpowiedzieć rzeczowo na zadane pytanie, to się nie udzielaj (albo lepiej - znajdź forum dla trolli).
Wykończenie 50 m2 mieszkanie - 2 pokoje
Podłoga - 100 zł/m - 5000
Drzwi - 2 szt. 2000 zł
Kuchnia meble - 8000 zł
AGD - 5000 zł
Łazienka - 6000 zł
Razem: 26 000 zł brutto. Czyli ok. 500 zł/m2, bez mebli.
Co wy chcecie w 50 m2 mieszkanie 100 000 wsadzać??? To tak jakbyście do starego malucha, opony za 2000 kupili. Do domu czy apartamentu o pow. powyżej 100 m2 to tak, ale te klitki 2 pokojowe to są tylko do przespania się dla pracowników i siuuu do roboty na cały dzień
Drzwi - 2 szt. 2000 zł
Kuchnia meble - 8000 zł
AGD - 5000 zł
Łazienka - 6000 zł
Razem: 26 000 zł brutto. Czyli ok. 500 zł/m2, bez mebli.
Co wy chcecie w 50 m2 mieszkanie 100 000 wsadzać??? To tak jakbyście do starego malucha, opony za 2000 kupili. Do domu czy apartamentu o pow. powyżej 100 m2 to tak, ale te klitki 2 pokojowe to są tylko do przespania się dla pracowników i siuuu do roboty na cały dzień
Chyba policzyłeś same materiały
Podłoga - powiedzmy - kupisz panele za 40zł, straty, listwy, robocizna może być w 100zł, tyle że nie w kuchni/łazience.
Drzwi - tylko dwoje? wejściowe i do sr*cza a reszta ołpenspejs?
Kuchnia meble OK,
AGD: Pralka, lodówka, zmywarka, płyta indukcyjna, piekarnik, okap, odkurzacz, drobne agd = razem to przynajmniej 10 000zł
Dziesięć lat temu na łazienkę 5m2 wydałem prawie 10 000zł a naprawdę nic tam szczególnego nie ma - płytki z Leroya itp
Pokoje bez mebli, przedpokój też? A jakiś dywan? Rolety? krzesła na balkon. Śpisz na podłodze? A lampy? Samo oświetlenie to z 2 koła. Telewizor póki co też się jeszcze przydaje.
A malowanie? Fakt, na początku można zostawić białe ściany ale za jakiś czas i tak czeka malowanie lub tapetowanie - kolejne kilka tys zł.
50 000zł na mieszkanko 50m2 to naprawdę minimum, nawet nie wiem czy dziś wystarczy.
Poziom lekko wyższy niż budżetowa nędza to raczej 1500-2000zł/m2
Drzwi - tylko dwoje? wejściowe i do sr*cza a reszta ołpenspejs?
Kuchnia meble OK,
AGD: Pralka, lodówka, zmywarka, płyta indukcyjna, piekarnik, okap, odkurzacz, drobne agd = razem to przynajmniej 10 000zł
Dziesięć lat temu na łazienkę 5m2 wydałem prawie 10 000zł a naprawdę nic tam szczególnego nie ma - płytki z Leroya itp
Pokoje bez mebli, przedpokój też? A jakiś dywan? Rolety? krzesła na balkon. Śpisz na podłodze? A lampy? Samo oświetlenie to z 2 koła. Telewizor póki co też się jeszcze przydaje.
A malowanie? Fakt, na początku można zostawić białe ściany ale za jakiś czas i tak czeka malowanie lub tapetowanie - kolejne kilka tys zł.
50 000zł na mieszkanko 50m2 to naprawdę minimum, nawet nie wiem czy dziś wystarczy.
Poziom lekko wyższy niż budżetowa nędza to raczej 1500-2000zł/m2
Wyliczenie jest bez mebli.
Zmywarka 1200, lodówka 1200, piekarnik 1500, okap 300, odkurzacz 300, wystarczy ci jeszcze na małe agd. łazienka 10000? Na 4 M2? Płytki z położeniem 100zl/m 16x100 - 1600. Wanna 400, umywalka z meblami 1000. sr*cz 800. Pralka 1200. Drzwi 2. Do sypialni i łazienki. Zacznijcie liczyć. Bo można wydać nawet 3000 za metr ale czy warto na klitkę 50 m.
Serio?
Płyta grzewcza, czajnik, baterie do kuchni, łazienki (wanna i zlew), sam zlew, system geberitu, przycisk do wc, przynajmniej jedna szafa wnękowa i Twoje wyleczenie możesz wyrzucić do śmieci. Nie wspomnę o materiałach budowlanych i usługach przywiezienia mebli i ich wniesienia. To nie jest urządzanie namiotu na tydzień wywczasu nad jeziorem. To jest urządzanie mieszkania na LATA codziennego użytkowania. Ale cóż, powodzenia we wnętrzu za 500 zł/ metr. Z pewnością to wnętrze z klasą.
Głupoty gadasz, to ceny za sam materiał, urządzenie WC, kafle, a gdzie robocizna?, gdzie materiały budowlane, których nie widać za które Cie fachowiec skasuje? gdzie ew. przeróbki, które zawsze wychodzą?, gdzie malowanie?
26 000 + jakieś 20 000zł lekko.
A meble, TV, firanki, karnisze, szafy kolejne 10-15k
Tak realnie, bo potem ludzie powtarzają, że za 30k wykończysz 40m2, nie ma siły, min. 50k a najlepiej mieć 60k.
Natomiast to cały czas jest średnia niższa półka - pod wynajem
No chyba, że zakładasz robić remont co 5 lat.
26 000 + jakieś 20 000zł lekko.
A meble, TV, firanki, karnisze, szafy kolejne 10-15k
Tak realnie, bo potem ludzie powtarzają, że za 30k wykończysz 40m2, nie ma siły, min. 50k a najlepiej mieć 60k.
Natomiast to cały czas jest średnia niższa półka - pod wynajem
No chyba, że zakładasz robić remont co 5 lat.
Nie wiem skąd te wartości???
Tak czytam ile Państwo wydali na remont/wykończenie to przecieram oczy, dwa lata temu kupiłem mieszkanie na wynajem 35m2. Swoje mieszkanie 14 lat temu zrobiłem sam ze stanu deweloperskiego, fakt pojęcie stan deweloperski kiedyś i dziś różni się diametralnie do braku drzwi wewnętrznych do nawet takich elementów jak parapety czy nawet uwaga.. osprzęt w postaci łączników i gniazd (Murapol :) ). Po zakupie zapłaciłem tylko za kafelkarza który położył kafelki w łazience + przedpokój + aneks (4,4 tyś robocizna) oczywiście robota kafelkarza zdszła do min. kafelki do połowy ściany + geberit resztę zrobiłem sam ( montaż szafek, muszli wklejenie lustra obsadzenie kabiny malowanie itp. Resztę w mieszkaniu robiłem sam, projekt kuchni sam, oczywiście kuchnia nie producenta szwedzkiego :) , panele malowanie, lampy, AGD ( bez zmywarki i płyta zeramiaczna nie indukcja) mikrofala, odkurzacz, meble itp. Generalnie mieszkanie po skończeniu nadawało się do zamieszkania, były rolety, zasłony, firanki no wszystko poza papierem toaletowym :) zbieraliśmy na wszystko paragony, fakt trwało to 3 m-ce ponieważ normalnie pracuje więc robiłem wykończenie w wolnym czasie, na wszystko wydaliśmy łącznie 26,700 zł i mieszkanie 35,6m2 wykończone. I naprawdę proszę mi uwierzyć ze nie kupowaliśmy paneli za 12 czy 16 zł bo na poziomie 34zł za metr. Szafa zabudowa w pokoju + komoda w przedpokoju u stolarza 1,8 tys. Kuchnia same szafki komplet w BRW i nie jakaś paździeż 3,4 zł. Fakt ze np okap kupiłem na Allegro za 270 zł ale to w końcu „wypełniacz” przestrzeni a nie jakieś urządzenie super niezbędnie ale widziałem i takie za 5 tys. A apstrachując od tego wszystkiego to wartości na poziomie 2,5tyś za metr to owszem takie ceny są i znam taks firmę która za tyle wykonuje wykończenie mieszkanie ale w tej kwocie jest wszystko kuchnia, meble, łóżka klient kupuje tylko naczynia do mieszkania i ręczniki :) ale mieszkanie powyżej 100m2
Wykończenie 1tys/m
W moim przypadku tak wyszło na materiale nie oszczędzałem płytki brałem za 80 zł armaturę z Grohe meble pod wymiar od stolarza. Przyznam się jeżdżenia, porównywania było sporo. Majstrów brałem tylko do plytek. Panele, ściany i wszystkie inne zeczy robiłem sam. Jestem zadowolony na 60 tysi zrobiłem ekstra mieszkanie
Dom 100m2 w stanie naprawdę developerskim - czyli ściany pomalowane na biało, gniazdka, wszystkie instalacje. Wykończenie kosztowało mnie (niczego poza malowaniem nie robiłem sam) 100 tyś zł. I nie standard z wyprzedaży OBI tylko łazienki (2 razem 14m2) kupowane w Komforcie z aktualnych linii i razem z projektem - 15 tyś. Podłogi (dół same kafle, góra panele 12mm do podłogówki czyli nie za 20 zł), lampy, listwy podłogowe, płyty GK do podwieszanego w kuchni i pierdoły - 10 tyś (wszystko dobrej jakości kupione w wyprzedażach), robota (ryczałt, nie zgadzam się na "tu wie pan wyszło drożej") 15 tyś, schody 5 tyś, meble kuchnia (kam prime czołowy polski producent) 20 tyś z montażem (kuchnia kwadrat 10m2), sprzęty AGD Samsung - średnie ale lodówka SBS - 15 tyś. Reszta na farby i meble z Agaty - różni producenci. Sąsiadka obok, taki sam dom. Materiały kupował wykonawca, za robociznę płaciła po robocie ("jak zrobię to powiem ile mnie to pracy kosztowało"). Koszt ogółem 150 tyś, standard taki sam jak u mnie, wykonanie gorsze (co chwila coś odpada). Tylko, że u mnie ekipa z Lęborka a u niej pan z Gdyni. Różnice za zrobienie tego samego i z tego samego są kolosalne i tak naprawdę każde wykończenie to wielka ruletka. Jedyne co to radzę kupować materiały na łazienki w miejscu gdzie od razu zrobią projekt bazujący na dokładnie tym co kupujesz. U mnie podczas montażu nic nie pękło i zostało dokładnie tyle, ile założyła pani projektant. Tak samo kuchnia - zrobić pomiary i projekt i tego się trzymać. Unikać też sprzedawców, którzy chcą wcisnąć wszystko co się da. Najlepiej znaleźć takiego, co zacznie rozmowę od "a czego pan potrzebuje, jaki efekt chce pan uzyskać".
temat szeroki jak rzeka
można podejść szerokim gestem i mieć samą kuchnię za 100 tyis. jakie możliwości takie podjeście, my u nas na zajezdni wrzeszcz wybieramy złoty środek, czyli przyzwoite agda, armatura nie byle jaka,trochę ikei, mat. budowlane z Castoramy i mam nadzieję że uda mi się nie wypruć flaków na wykończanie.
pytanie do posiadaczy szeregu/bliźniaka o powierzchni mieszkalnej 120m2
Wyjściowo stan deweloperski, bez drzwi wewnętrzych. Jaki przyjąć budżet na urządzenie w średnim standardzie: na dole wiatrołap/przedpokój/ otwarta kuchnia z jadalnią i salon z kominkiem/toaleta/ schody na górę/ na piętrze łazienka i 3 pokoje? Ma być normalnie, bez "wodotrysków" czy 100 tys wystarczy?
blizniak ok 130 m garaz 22
ogrod 250 m2 -pergole(drewno) ,trawa,meble ogrodowe z marketu-ok 13,5 tys.schody jesion 13 kola.kuchnia 10 tys,sprzet agd do kuchni ok 9 tys,drzwi drewniane plus garazowe 8 sztuk ok 15 tys z oscieznicami i montazem,kupione w mega promocji,lazienka duza ok 8,mala ok 5,5 tys,podlogi-kafle plus panele ok 17 tys-ku[powane b dobre gatunkowo.kominek ok 12 tys na gotowo,farby magnat zmyqalne plus specjalne kauczukowe do garazu-ok 6 tys zl i wiele innych,wszystkie meble,tv,komputery,plus robocizna jakies 190 tys.i staralem sie kupowac materialy dobrej klasy za dobre pieniadze.W tej cenie jest dom,garaz i ogrod zagospodarowane
Nawet w standardzie bardzo ekonomicznym nie wystarczy. W standardzie średnim to ok 140-170k. W standardzie wysokim (nie mówimy o luksusowym) to już ok. 200k:
- podlogi (parkiet): 50k
- kominek i schody: 35k
- Kuchnia 16 m.kw (z AGD ze sredniej polki): 35k
- Łazienka i WC (plytki, armatura, sanitariaty, meble): 39k
- parapety z kamienia (marmur/granit), szyny sufitowe, plyty g/k: 10k
- oświetlenie: 5k
- ekipa remontowa, szpachle, farby (wyrownanie scian, malowanie, montaż podlog, plytek): 40k
I mamy lekko 200k (bez kanap łóżek, biurek, mebli salonu, sypialni, jadalni, szaf na wymiar etc).
Przerabialiśmy to rok temu (130 metrów Quando Ekolanu). Każdy z sąsiadów kończył podobnie: 170-220k za wysoki standard i około 140-170 za średni. Ekonomicznego nikt ze znanych mi osób nie robił. Kosz wykończenia dużego mieszkania/szeregu/bliżniaka/domu jest tak duży, że nie ma sensu pchać się w ekonomiczne materiały i lepiej już to robić etapami, ale w średniej/wysokiej półce. Jeśli ktoś wykańcza 120-130 metrów za 100k to sam się oszukuje średnią półką. W rzeczywistości to półka Castoramy, ikei i najtańsze modele Siemensa/Electroluxa, schody z Parzymiechów czy Mrągowa za 8 tys zł bez faktury (zapytajcie o wilgotność i np. gwarancje na 5 lat :-) etc.
- podlogi (parkiet): 50k
- kominek i schody: 35k
- Kuchnia 16 m.kw (z AGD ze sredniej polki): 35k
- Łazienka i WC (plytki, armatura, sanitariaty, meble): 39k
- parapety z kamienia (marmur/granit), szyny sufitowe, plyty g/k: 10k
- oświetlenie: 5k
- ekipa remontowa, szpachle, farby (wyrownanie scian, malowanie, montaż podlog, plytek): 40k
I mamy lekko 200k (bez kanap łóżek, biurek, mebli salonu, sypialni, jadalni, szaf na wymiar etc).
Przerabialiśmy to rok temu (130 metrów Quando Ekolanu). Każdy z sąsiadów kończył podobnie: 170-220k za wysoki standard i około 140-170 za średni. Ekonomicznego nikt ze znanych mi osób nie robił. Kosz wykończenia dużego mieszkania/szeregu/bliżniaka/domu jest tak duży, że nie ma sensu pchać się w ekonomiczne materiały i lepiej już to robić etapami, ale w średniej/wysokiej półce. Jeśli ktoś wykańcza 120-130 metrów za 100k to sam się oszukuje średnią półką. W rzeczywistości to półka Castoramy, ikei i najtańsze modele Siemensa/Electroluxa, schody z Parzymiechów czy Mrągowa za 8 tys zł bez faktury (zapytajcie o wilgotność i np. gwarancje na 5 lat :-) etc.
...zapomniałem jeszcze o drzwiach (9 szt.) - 14k z montażem.
Łącznie wyszło nam ok 220k bez mebli i rtv. Nawet zmieniając parkiet na bdb panele z półki 100 zł/metr zejdzie się do 180k przy wysokim standardzie (przypominam, że nie nie jest to dla mnie poziom luksusu, a jedynie lekko aspirujący do premium).
Ja wiem, że ludzie do 45 metrów na wynajem kupią kuchnię w IKEA i AGD Whirpool czy najtańszy Boscha typu zmywarka za 1400 zł i piszą o apartamencie w wysokim standardzie, ale to tylko uśmiech politowania wywołuje :-)
Łącznie wyszło nam ok 220k bez mebli i rtv. Nawet zmieniając parkiet na bdb panele z półki 100 zł/metr zejdzie się do 180k przy wysokim standardzie (przypominam, że nie nie jest to dla mnie poziom luksusu, a jedynie lekko aspirujący do premium).
Ja wiem, że ludzie do 45 metrów na wynajem kupią kuchnię w IKEA i AGD Whirpool czy najtańszy Boscha typu zmywarka za 1400 zł i piszą o apartamencie w wysokim standardzie, ale to tylko uśmiech politowania wywołuje :-)
bardzo dobry i realny przykład z którym się absolutnie zgadzam. Słuszna także jest uwaga co do "apartamentów" 45m2 na wynajem, z jedną tylko uwagą zmywarka Amica za 900zł a nie Bosch za 1400zł :), Tak przynajmniej jak robiłem.
To co mnie dziwi to fakt, że stosunkowo dużo inwestujecie w wykończenie (parkiet, kamień, bardzo droga łazienka) w takiej raczej ekonomicznej i skromnej (mało prestiżowej lokalizacji) inwestycji jaką jest quando.
Natomiast, gość robiąc ekonomicznie powinien się zmieścić w 100k
To co mnie dziwi to fakt, że stosunkowo dużo inwestujecie w wykończenie (parkiet, kamień, bardzo droga łazienka) w takiej raczej ekonomicznej i skromnej (mało prestiżowej lokalizacji) inwestycji jaką jest quando.
Natomiast, gość robiąc ekonomicznie powinien się zmieścić w 100k
Nie inwestuję, tylko kupiliśmy dla 3 osobowej rodziny na najbliższe 15-20 lat. Dom ma tylko 2 sypialnie i każda z nich swoją łazienkę (11 metrów i 5 metrów) + WC na parterze. Stąd cena łazienek wysoka, ale tak na szybko:
- 3x WC + stelaże - 4k
- Wanna - 2k
- kabiny prysznicowe - 6k
- 4 umywalki- 2k
- 8 baterii - 5k
- plytki- 16k (format płytek 240cmx120cm)
- lustra - 4k
To jest IMO średnio-wysoka półka
- 3x WC + stelaże - 4k
- Wanna - 2k
- kabiny prysznicowe - 6k
- 4 umywalki- 2k
- 8 baterii - 5k
- plytki- 16k (format płytek 240cmx120cm)
- lustra - 4k
To jest IMO średnio-wysoka półka
skąd wy te ceny bierzecie hahahah
3 miesiące temu, 50m mieszkanie w stanie deweloperskim, wyszło +-40k za wszystko. i to nie kupowałem najtańszych. i nie piszcie, że śpie na podłodze czy myje się w misce, bo tak nie jest. jak się bierze archytekta co projekt robi pol godziny a tobie wciska że 4 tygodnie, i podsuwa ci swoją ekipe to się potem nie dziwcie, że takie koszty. jak ktoś ma ograniczony budżet, to sprawa jest prosta. najpierw kupujemy to, co jest niezbędne. robimy podłogi w całym mieszkaniu. potem łazienka, a na koniec kuchnia. kuchnia to 10k, łazienka to nawet da się poniżej 10k. reszta już wg uznania i ilości kasy na koncie.
Kuchnia za 10 tys to chyba same meble i to na słabych okuciach i same niewygodne szafki otwierane zamiast samych szuflad i Kargo porządnego czy lodówki w zabudowie. Do tego AGD - piekarnik lodówka płyta okap ekspres mikrofala u zmywarka bez 12-15 tys nie ma co podchodzić jeśli ma być średnio dobrze. Zatem już masz 25 tys za kuchnie w raczej słabszym standardzie.
raczej 500zł podstawowy, 1000zł standardowy , 1500 podwyższony
lecąc na marketowych promocjach i wyprzedażach , dodatkowo wykonując proste prace jak malowanie i kładzenie paneli samemu, ekonomiczne modele mebli ikea lub innych sieciówek i w 500zł/m2 bez problemu można się zmieść, wydaje mi się że nawet mniej.
Za 1000zł/m2 można już trochę "zaszaleć" np, łazienka z oryginalnym projektem (kafle >100zł/m2 , firmowa armatura), panele >50zł/m2, meble i kuchnia sieciówki z wyższej półki itd.
O górnej granicy to nie ma co dyskutować bo jak ktoś chce to może wydać więcej niż na mieszkanie.
Za 1000zł/m2 można już trochę "zaszaleć" np, łazienka z oryginalnym projektem (kafle >100zł/m2 , firmowa armatura), panele >50zł/m2, meble i kuchnia sieciówki z wyższej półki itd.
O górnej granicy to nie ma co dyskutować bo jak ktoś chce to może wydać więcej niż na mieszkanie.
Na wykonczeniowce i cenach to trzeba sie znac. Mozna zrobic remont po 2 i po 10 tys/m2
Ale jak ktos wie co i gdzie kupic da sie zrobic duzo taniej. Ostatnio robilem remont z meblami na wymiar, pelnym wyposazeniem agd, tv w kazdym pokoju, talerze, itd czyli wszystko co jest potrzebne w mieszkaniu i wyszlo lekko powyzej 1000 zl za m2 cos ok 1200m2. Na zakonczenie dodam wszystkim, ze blaty mam granitowe w lazience i kuchni. Gdyby nie to koszt spadlby do ok 1 tys/m2.
Da sie ale mam doswiadczenie w remontach, wiem co i gdzie kupic itd. Bez tego nie wiem czy dalbym rade zmiescic sie w 1500m2 ze zwyklymi blatami.
Da sie ale mam doswiadczenie w remontach, wiem co i gdzie kupic itd. Bez tego nie wiem czy dalbym rade zmiescic sie w 1500m2 ze zwyklymi blatami.
Jako wykonawca
absolutnie nie zgadzam się z tym co zostało napisane, ze koszt robocizny jest stały. Inaczej kasuje za m2 gresu o wymiarach np. 60x60a inaczej 120x120 nie wspominając o 240x120. Mozaika to również inny koszt. Podobnie jest z podłoga drewnianą, za najtańsza deskę barlinecką doliczam 3-5zl/m2 bo układa się ja gorzej, niż normalna podłogę drewniana.
A dlaczego z tego artykuły zrobiły się zawody pn „jak najtaniej urządzić mieszkanie”? Jak kupujecie samochód, to tez jedynym kryterium jest „jak kupić najtaniej”? A wygląd, standard, wykończenie, materiały się nie liczą? Jeśli ktoś urządza mieszkanie dla siebie i go na to stać, to niech wyda sobie i 2 tysiace za metr. Pytanie brzmi - co nabył w tej cenie. Czy są to meble i podłogi drewniane, a nie plastikowe panele, czy sa to blaty kuchenne kamienne, a nie laminat, czy są to drewniane meble, skrojone na zamówienie, a nie szafki z Ikei, z których często przy jednym uderzeniu klockiem odpada okleina. Nie sztuką jest wydać jak najmniej - w tej kategorii wygrywają Ci, którzy w ogole nie biorą się za kupno czy remont mieszkania. Sztuką jest urządzić je z klasą, ponadczasowo, na wiele lat. I tak aby nie przepłacić za usługi/towary, które można nabyć taniej i nie stracą one na swojej użyteczności i wyglądzie. Dziękuję. Dobranoc
To jest bardzo indywidualna kwestia, ale myśle że podane powyżej ceny są trochę zawyżone. A markowe nie zawsze znaczy bardzo drogie, choćby takie panele swiss krono, które położyliśmy prawie w całym mieszkaniu okazały się w przystępnej cenie, a sprawdzają się już któryś rok, za to pewne markowe (nie będę już wymieniać po nazwie) elementy wykończenia teraz się sypią...
Podłoga to podstawa
Zgadzam się, że na podłodze nie warto oszczędzać. Przecież ma nam służyć długie lata, więc nikt nie będzie wymieniał paneli co chwilę bo to by była jakaś masakra i dodatkowe koszty. Lepiej trochę dołożyć, ale położyć coś naprawdę dobrego jakościowo. Swiss krono robi bardzo dobre panele i mają naprawdę świetny stosunek jakości do ceny, a panele ładne, wybór ogromny i jeszcze wyglądem super zbliżone do deski. No, a jednak dużo tańsze :)
w branzy
Z przyjemnoscia czytam o modzie na wynajem...Siedzę w tym od 10 lat.I zaczalem sie w to bawić po korekcie w 2009-"jak wszyscy sprzedaja kupuj"tak mowia mądre ksiazki;-) Efekt stada byl podrecznikowy w Hiszpani w 2008;-)Tani pieniadz nie trwa wiecznie;-)
Ale stopuje bo jest bania....kowalscy chca 4 % procent z wynajmu albo 5 bo na lokacie 2.5%;)
Ale jak bedzie mala korekta nawet 10% to bedzie strata... a nie 4%..rocznie..
Wychodzę z założenia-wchodzimy w mieszkania jak są tanie:czyli wysokie stopy albo niedoszacowane, po drugie od 2 lat mimo wzrostu cen m2-ceny najmu nie rosną.Na przymorzu mimo corpo ceny stoja od dwoch lata albo mala znizka- tylko jak ja kupowalem Albatrosa za 5100 to moge z czegos zejsc...a typ w bloku obok nowym za 11 za metr to nie wiem:)
Ceny wykonczenia robocizny
2011- kawalera bez malowania-3.5tys
2013-kawalerka -4tys
2014- Przymorze 2 pokoje 6.7tys
2015 -Jasien/Szadolki 5.5tys-1 pokojowe
2016-to samo 6tys
2018-odswiezenie kawalery-wtorny-4tys
2019-teraz morena 44 m2-2 pokoje -10tys (wydaje mi sie ,ze drogo)-zakup w 2018-5700 za metr teraz 8500..... 8500/5700= =49% w rok??? BANIA!!!!
Wykanczam ladnie,ale nie przeplacam- na bialo wszystko,kafle ladne z promocji,geberity,wanny lyb kabiny
10tys teraz to duzo za 44m?wydaje mi sie ,ze przeplacilem?
Stopuje i czekam na korektę-nie jest normalne aby ceny mieszkan rosly 15% procent rocznie przy stopach 2%-matematyka nie klamie...
Ale stopuje bo jest bania....kowalscy chca 4 % procent z wynajmu albo 5 bo na lokacie 2.5%;)
Ale jak bedzie mala korekta nawet 10% to bedzie strata... a nie 4%..rocznie..
Wychodzę z założenia-wchodzimy w mieszkania jak są tanie:czyli wysokie stopy albo niedoszacowane, po drugie od 2 lat mimo wzrostu cen m2-ceny najmu nie rosną.Na przymorzu mimo corpo ceny stoja od dwoch lata albo mala znizka- tylko jak ja kupowalem Albatrosa za 5100 to moge z czegos zejsc...a typ w bloku obok nowym za 11 za metr to nie wiem:)
Ceny wykonczenia robocizny
2011- kawalera bez malowania-3.5tys
2013-kawalerka -4tys
2014- Przymorze 2 pokoje 6.7tys
2015 -Jasien/Szadolki 5.5tys-1 pokojowe
2016-to samo 6tys
2018-odswiezenie kawalery-wtorny-4tys
2019-teraz morena 44 m2-2 pokoje -10tys (wydaje mi sie ,ze drogo)-zakup w 2018-5700 za metr teraz 8500..... 8500/5700= =49% w rok??? BANIA!!!!
Wykanczam ladnie,ale nie przeplacam- na bialo wszystko,kafle ladne z promocji,geberity,wanny lyb kabiny
10tys teraz to duzo za 44m?wydaje mi sie ,ze przeplacilem?
Stopuje i czekam na korektę-nie jest normalne aby ceny mieszkan rosly 15% procent rocznie przy stopach 2%-matematyka nie klamie...
maciej
:) Tyle że to nei bedzie 1000 zł . wszedzie bo pokój przeważnie robi się parkiet i gładź na dwa razy . Jak na moje a nie jestem super facowcem jest to około 500 zł za metr . Wtedy mamy 1500 zł a nawet wiecej bo pokoje są wieksze niż kuchnia na łazienkę i kuchnię. Że niby 1500 zł za metr to mało ? Nie znam sie chyba :)
Najprościej będzie zrobić samemu kosztorys materiałów budowlanych typu gładzie farby kafle panele, osprzęt łazienki i kuchni. A potem dowiedzieć się ile wynosi wykończenie przez firmę w danej miejscowości. Podsumować i wyjdzie koszt wykończenia mieszkania.
Jeśli szukalibyście praktycznych oraz wygodnych rozwiazań do domu, polecam stronę:
https://mobilipercasa.pl/
Jest tutaj kilka porad na temat remontu i wykończenia.
Jeśli szukalibyście praktycznych oraz wygodnych rozwiazań do domu, polecam stronę:
https://mobilipercasa.pl/
Jest tutaj kilka porad na temat remontu i wykończenia.
Zależy od wielu czynników:
od metrazu
od tego w jakim standardzie chcesz mieć to mieszkanie
i czy chcesz dosać jedynie wstepny projekt wystroju czy może zależy Ci na pomocy projektanta w każdej płaszczyznie ( łącznie z nadzorem ekipy).
Dopytaj się tutaj: https://marengo-architektura.com/o-firmie/- jest to jedno z lepszych biur projektowych. Zajmują się projektowaniem wnętrz w Krakowie oraz w okolicach.
od metrazu
od tego w jakim standardzie chcesz mieć to mieszkanie
i czy chcesz dosać jedynie wstepny projekt wystroju czy może zależy Ci na pomocy projektanta w każdej płaszczyznie ( łącznie z nadzorem ekipy).
Dopytaj się tutaj: https://marengo-architektura.com/o-firmie/- jest to jedno z lepszych biur projektowych. Zajmują się projektowaniem wnętrz w Krakowie oraz w okolicach.