Widok

Wykończenie mieszkania. Ile to kosztuje?

Opinie do artykułu: Wykończenie mieszkania. Ile to kosztuje?.

Kupujemy mieszkanie w stanie deweloperskim, na papierze widzimy cenę zakupu, a o wykończeniu myślimy "jakoś to będzie". Tymczasem podłogi, wykończenie łazienki, kuchni czy wykonanie oświetlenia kosztuje tysiące złotych. Do tego dochodzą meble. Warto te wydatki zdroworozsądkowo przewidzieć i zaplanować. Podpowiadamy jak to zrobić.

- Wykończenie mieszkania możemy porównać do zakupu samochodu. Mamy różne klasy samochodów tak samo jak mamy różne możliwości w wykończeniu wnętrz. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taniej niż niektórym się wydaje. Tylko,że niektórzy lubią ściemniać ile to nie wydali...
popieram tę opinię 74 nie zgadzam się z tą opinią 67

Może być:

1. jak szybko i tanio to nie dobrze
2. jak szybko i dobrze to nie tanio
3. jak dobrze i tanio to nie szybko
A wydaje się tyle ile się ma do wydania. Można wykończyć za 1000 i za 500'000. Polerowany beton i meble z palet ponoć dalej w modzie.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

To chyba nigdy remontu nie robiłeś.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

ja nie ściemniam

zajezdnia wrzezszcz, bez szału ale nie na bidaka, 85 tysi....

Tanie i w promocji nie znaczy gorsze

czyli tanie i w promocji to wersja ekonomiczna, ale jak zapłacę za ten sam materiał więcej to już wersja standardowa lub o podwyższonym standardzie? Guzik prawda, 1000 zł za metr kwadratowy to już całkiem nieźle urządzone mieszkanie.
popieram tę opinię 164 nie zgadzam się z tą opinią 28

1000 za metr i niezle wykonczone???

Buahahahahahaha:))))) Chyba przymigrowałeś z mazurskiej post PGR-owskiej wsi, skoro masz takie pojecie o "niezłym" wykonczeniu :)))) Urządzalem 3 kolejne mieszkania i nigdzie nie zszedłem poniżej 1800 zł za metr. I wielkiego szału nie ma. Zastrzegam, że w Jysku nie kupuje :)))
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 65

Kuchnie kupiona w Elblągu u tej samej firmy co ma siedzibę w Gdansku różnica 2.5 tys i tak z cała reszta podłoga deska w Gdansku 170 za M2 bezpośrednio u producenta 70 zł i tak można zrobić taniej. Te same produkty a o połowę i więcej taniej. Nie zaoszczędzę na fachowca CH bo potrzebuje takiego co jest na miejscu.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tczew pomorskie no i......a co już chciałeś wrzucić że z Giżycka
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

??

Z czego rżysz?? Kwoty za metr nie obejmują mebli/ wyposażenia. Same podłogi, farby, drzwi, robocizna etc. Jeśli ty za 1800 robiłeś z mebelkami, to są kiepskie. Ja ściany stawialam na nowo, bez kuchennych mebli, za 67 m2 zapłaciłam 110 tys, materiały bardzo dobrej jakości ale nie jakaś lux półka cenowa. Artykuł jest dobrze napisany i odpowiada rzeczywistości tylko trzeba czytać ze zrozumieniem
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zamawiaj http://www.flairacademygroup.pl/atrakcyjne-listwy-wykonczeniowe/ duże promocje a jakość bardzo wysoka.

1000zł za metr

to całkiem nieźle urządzone mieszkanie w stylu Ikea na maksymalnie 3 lata. Później zaczynasz wszystko od nowa
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 22

jak będziesz się z szafkami przeprowadzał co roku to faktycznie starczą na 3 lata

poza tym nie było nic o wyposażeniu tylko samo wykończenie. Swoją drogą jak nie żydzisz to i w IKEA kupisz fajne rzeczy, choćby fronty do kuchni.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

1000 za m2

to mi starczył 12 lat temu - bez robocizny - bo w ramach rodzinnej współpracy - długo ale za odróbkę. Sprzęt do tej pory działa bez zarzutu - bo kupowałem w miarę dobre. Podłogi kwestia gustu - jedni inwestują w drewno - można potem cyklinowac i są jak nowe - ale zawsze takie same, albo średniej półki panele i wymieniać co remont co 5 lat
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Bez jaj...

Panele za 25zl/m2 smigaja już 10 lat. Patrzac ma stopień zuzycia to i kolejne 20 dadzą rade.

Panele za 50zl/m2 smigają 5ty rok, dziecko je porysowalo, ale w sumie dalej mozna na tym żyć.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jaki sprzęt? Ludzie, cena nie obejmuje wyposażenia. Zrozumienie się kłania
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

chyba Ty nie rozumiesz, co jest napisane

Przeczytaj ankietę, a ponadto tabelę, ze zwróceniem szczególnej uwagi na podwyższony standard i zastosowane materiały. Cena wykończenia obejmuje wszystko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

65k za wykończenie i wyposażenie 45m2 - 2 pokoje.

I wcale nie szalałem. Meble BRW, szafa na całą szerokość sypialni na zamówienie, sprzęt Electroluxa, meble kuchenne i łazienkowe Castorama /o dziwo, bardzo solidne/, ceramika i kabina Koło i do tego kafelkarz z ułożeniem panelowych podłóg w pokojach i malowaniem ścian. Coś tam pewnie umknęło, bo kasa topniała w oczach. Mam to jednak za sobą i trzeba się pogodzić z rzeczywistością. Czy można taniej? Oczywiście, że tak. Jednak trzeba samemu się wziąć do roboty i szukać tańszych elementów wyposażenia. Tylko, że wtedy przystosowanie lokalu do zamieszkania rozciągnie się do 3 miesięcy minimum, a skutek będzie różny, w zależności od umiejętności.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kolejny jełop. Wróćcie wszyscy do szkoły. Cena za 1m2 z artykułu nie obejmuje wyposażenia. Nikogo nie obchodzi jakie meble i sprzęt kuchenny sobie kupiłeś
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Panie Ferdynandzie Kiepski, ja wiem, że pańskie możliwości są ograniczone, ale proszę zrozumieć faceta. On napisał co trzeba zrobić, aby zamieszkać w miarę komfortowo w blokowisku, bez obrażania kogokolwiek i zrobił to w miarę kompleksowo. Przeczytałem jego opinię i przyznaję rację, bo sam przez to przeszedłem.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

ta nie obejmuje ... a już ci

w tabeli dla wykończenia mieszkania o podwyższonym standardzie w kolumnie materiały wyraźnie napisano meble.
oczywiście innych nazywać jełopami jest przyjemniej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprzęt elecktoluxa

Wiesz możesz mieć elecktoluxa lodówkę czy piekarnik za 1,5 tys. zł, a możesz każdy z osobna kupić z górnej półki za 4, 5 czy 10 tys. zł. Hasło sprzęt elektcroluxa nic nie mówi.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

może czasem ludzie potrzebują tych górnych półek

ale powiem wam że zanim wykończyłem kuchnię to używałem jednopalnikowej płyty grzejnej z media marketu, kupionej za 79zł. Do tego był normalny piekarnik. I stykło, w ogóle to nie przeszkadzało. Nie widzę potrzeby posiadania 4 stanowiskowej, wypasionej z jakimiś turbododatkami. Oczywiście i tak kupiłem ze względów estetycznych i żeby zamknąć temat ale zwykłą najprostszą i tylko dlatego z 4 palnikami bo była promocja. Z własnego doświadczenia widze że najlepiej kupić to czego się potrzebuje i nie studiować prospektów w poszukiwaniu gadżetów. Ale oczywiście to tylko moje podejście.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyżbyś ostatnio wykańczał mieszkanie materiałami tanimi i w promocji? Odezwij się za kilka lat i daj znać czy zmieniłeś zdanie

Ile kosztuje?

Od 0 zł do nieskończoności. Materiały można wyżebrać i samemu wszystko robić. Albo zamówić ekipę i szastać forsą na lewo i prawo.
popieram tę opinię 119 nie zgadzam się z tą opinią 8

Wbrew pozorom to nie takie jednoznaczne...

Robiłem remont łazienki i kuchni. Miałem do wyboru 2 opcje:
1. Zakup materiałów i wykończenie samemu przy pomocy rodziny
2. Znalezienie dobrej ekipy wykończeniowej i zakup materiałów na ich firmę (firma musi być płatnikiem VAT!)

Po przeliczeniu kosztów, okazało się, że całość wychodzi tak samo w każdej opcji. W przypadku firmy, wszystkie materiały od płytek po baterie czy meble miałem na 8% zamiast 23% VAT.
ALE zaoszczedziłem sporo czasu i zamiast spędzać czas w kurzu, chodziłem na spacery z rodziną.
W przypadku 2 opcji największy problem jest tylko w znalezieniu dobrej ekipy, która dotrzyma terminu. Tutaj radzę spisać umowę i dodać punk z odsetkami karnymi za zwłokę.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 14

napisał wykonawca

Tekst sponsorowany :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Firma doliczy ci 30% do ceny materiałów,

Potem jeszcze weźmie drugie tyle za robociznę. Musisz być codziennie i pilnować czy robią dobrze. O ile przyjadą bo w większości biorą 2-3 roboty na raz i na żadną nie mają czasu.
Jak wspomnisz o umowie i fakturze to większość uśmiecha się jedynie głupio udając że nie wiedzą o co ci chodzi. A po robocie to załatw naprawę usterki :).
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Już widzę jak wykonawca podpisuje

Taką umowę. Większość robi 90% roboty na czarno a tylko 1 z 10 wykazuje w US.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Srednia polka

Lazienka 13-15
Kuchnia +/- 20
Reszta 30
+ robota w zaleznosci od metrow 15-20
popieram tę opinię 63 nie zgadzam się z tą opinią 14

A półka

z malej
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

całkiem realne

jeśli mieszkanie nie jest duże.
w przypadku domu ceny x 2 lub jak kogoś stać --> x N, gdzie N >3
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkanie deweloperskie to oikus

Robiłem remont w kamienicy. Wymiana wszystkich instalacji, przebudowa ścian, wymiana okien. Koszt 100 tys za 32 metry kwadratowe
popieram tę opinię 89 nie zgadzam się z tą opinią 4

w Sopocie w kamienicy łazienka zrobiona z połączonej kuchni z pokojem wyszła grubo ponad 300 tys.PLN

tyle co połowa kwoty za żyrandol do salonu

adresu nie podam.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5

W kamienicy we Wrzeszczu mam mahoniową wannę za 35 000 euro.

Twoja łazienka za 300 000 to uboga wersja do mojej za 740 000
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 7

Twoja wanna lata mi kolo mojego prysznica z diamentami za 3 mln euroTwoja lazienka za 740 000

lata mi kolo mojej lazienki za 21 mln pln
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wasze mieszkania latają mi koło skarpetek ze złotych nici i z diamentami za $10 bln za sztukę
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Dubaju . . .

kupiłem mojej Pani szpileczki z kamyczkami $ 34bln
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Też robiłem remont w kamienicy.

90 m^2, przestawianie ścian, nowa podłoga włącznie z posadzką, 2/3 nowych instalacji.
Majster przed robotą powiedział że za robotę wyjdzie około 400zł/m^2 (w stanie deweloperskim zazwyczaj wychodzi u niego 250zł/m^2).
I tyle ostatecznie wyszło.

dużo tj. za wc-kompakt od ekipy montażowej za 5 tys.zł, podczas gdy oni kupili go w sklepie za rogiem za 200
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

wiem, że chodzi o mieszkanie, ale chciałem opisać co w domu

podstawa to dach.
a potem ogrzewanie.
a reszta wyjdzie 'w praniu'

kto postawi sam dom, zazwyczaj sam go wykańcza
a, że komuś się może nie podobać i nie rozumieć czemu wydałem tylko tyle na budowę i wyposażenie, trudno
nikomu nie muszę się tłumaczyć
wystarczy, że mam na wszystko kwity i faktury (w razie wypadku dla skarbówki)
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 2

dokładnie tak

tylko po co ci faktury? Przecież nie ty odprowadzasz podatki od robocizny więc nie ciebie będą ścigać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

no dobra, a po co ci to?

Pamiętam że kiedyś można było różnicę w podwyższonej składce VAT wyciągnąć ale teraz to już chyba nie działa?

Najgorsze są kuchnie znanej szwedzkiej firmy.

Niby 20 lat gwarancji, a po 2 latach nie ma już ich w produkcji i nie wymienisz jednego elementu, bo co chwilę zmieniają wszystko.
popieram tę opinię 93 nie zgadzam się z tą opinią 19

Ale przynajmniej nie kosztują 40 tysi. Kupilem kuchnie w znanej szwedzkiej firmie, mam w kieszeni

ponad 10 tysi zaoszczedzone w porownaniu z "polską myślą kuchenną" i to taką w najtanszej opcji. Jak mi sie znudzi to kupie u nich następną, a ty bedziesz mial dalej swoją 30 tetnią ,polską.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale co konkretnie zmieniają?

Fronty możesz sobie zmienić dowolnie w każdej chwili. Blat tak samo - zamawiasz na wymiar nowy i masz (minus że są trochę głębsze niż standardowe 60cm).
Sprzęty mają standardowe rozmiary. Nie wspominam o pierdołach takich jak uchwyty czy akcesoria...
Wystarczy, że się odspawasz od marki a wszystko można dobrać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jezeli juz cos piszesz to pisz prawde. I**A zmienila kuchnie 3 lata temu i byla to chyba jedyna zmiana

w historii ich bytnosci w Polsce. Jezeli kuchnia ma 20 lat gwarancji to nie musisz wymieniac 1 elementu - to I**A musi go wymienic skoro jest wadliwy, nawet jezeli sie to okaze po 19 latach i to ich problem skąd wezmą częśc. Rozumiem ze w innych kuchniach wszystkie oryginalne elementy sa dostepne po 20 latach ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

My kupiliśmy bardzo zadbane mieszkanie z rynku wtórnego (blok z lat 80). Zmieniliśmy tylko kolor ścian, kupiliśmy meble, lampy, dodatki. Podłogi, drzwi, okna, łazienka, toaleta, a nawet lodówka, zmywarka i pralka absolutnie nie wymagały wymiany. Nie wyobrażam sobie kupowania mieszkania w stanie deweloperskim i urządzania go od zera. Chociaż zmysłu estetycznego mi nie brakuje, ale cierpliwości do chodzenia po sklepach oraz cierpliwości do fachowców już tak.
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 48

Nie wyobrazasz sobie? To, ze sama tego nie chcesz, nie oznacza, ze to bardzo trudne przedsiewziecie. Owszem, czasochlonne, pracochlonne I pieniadzo - chlonne, ale do zrobienia :) Ciebie byc moze tez to czeka - raz n 30 lat warto zrobic remont :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 16

Ja za to nie wyobrażam sobie korzystać z klopa i czy wanny po kimś
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 19

Zawsze korzystasz po kimś
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 3

siedzisz na desce nie na porcelanie

wymieniasz deskę i klop jak nowy; chyba że twoje królewskie ekskrementy nie chcą kontaktu z porcelaną po innych ekskrementach; a co z rurami kanalizacyjnymi i pionami? tez do wymiany, czy już wyobrażasz sobie korzystanie z używanych rur?.
Wanna jeśli powłoka nieuszkodzona po umyciu nie ma różnicy między nową i starą; a najlepiej wymienić na prysznic, oszczędność czasu i wody.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

Korzysta przez okno

Które w sumie też jest używane
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

po kazdej kupce nowy sedes? :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

jezeli godzisz sie na zycie w czyms co nie jest wykonczone zgodnie z Twoją wizja to jednak brak Ci zmyslu estetycznego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

przecież napisał że brak mu cierpliwości

która dla niego jest cenniejsza niż estetyka więc nie znaczy że nie posiada zmysłu estetycznego tylko cierpliwości.

Blok z lat 80

Wszystko pięknie, tyle że w bloku z lat 80 wszystkie opłaty często są o 400 - 500 złotych wyższe niż w nowym budownictwie na podobnym metrażu.
Ile to będzie po 10 - 20 latach?

Wszystkie opłaty?

Prąd dla odbiorców w starszym budownictwie jest droższy? Dostawcy internetu czy telewizji też mają wyższy cennik dla wielkiej płyty? A czynsz na pewno nie jest 400-500zł droższy niż na nowych osiedlach. My za 64 m kw. płacimy do spółdzielni 518zł i zawsze zwroty za wodę oraz ogrzewanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

taaa jak nie ocieplony

tyle że teraz już takich nie ma
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

robiłem remont i mnie portfel boli :/

Jeżeli kalkulację i poważy remont robi się pierwszy raz w życiu to finalne koszty są większe o 50-100%. Potem może te 15-20%.
Dziś problemem nie jest koszt (ten czy inny) ale brak chętnych do wykonania remontu. Ci co 'umiom' mają wolne terminy za 6 m-cy lub dalej. No chyba, że skusimy ich extra dopłatą za ekspres.
Dużym problemem jest logistyka - jesli chcecie kupić coś niemarketowego to na 50% zamawianych materiałów, mebli itp trzeba czekać, często po parę tygodni.
Z całym szacunkiem dla artykułów z marketów - wiele z nich jest bez zarzutu.
popieram tę opinię 63 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja po prostu nie ustalam budzetu

Tyle ile fachowiec chce - tyle mu place. Za farby place tyle ile akurat kosztuja w sklepie. Za inne gadzety, ktore fachowiec potrzebuje (jakies kleje, gladzie, tasmy czy co tam jeszcze konieczne) place tyle na ile mi przedstawi rachunkow.
Jak kiedys fachowiec mi robil kawalerke (w 2005) to sam mnie naciskal, zebym jechal zobaczyc czy mi sie podoba, a ja mu mowilem, ze nie mam czasu niech robi dalej i ze nie bede sie targowal tylko tyle ile powie tyle mu zaplace. Ja kupilem kafle, prysznic, panele - cala reszta tyle ile chcial. Nawet rachunkow nie zadalem. Najwazniejsze to nie ustalac zadnego budzetu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

taaa nie ustalać budżetu hehe

masz jakiś budżet przecież. Jeśli masz duży i wiesz że spokojnie nie przekroczysz to możesz sobie szastać kasą. Ale kto inny ma już inny i musi rozsądniej go wydawać. A sprawdzić po fachmanie trzeba zawsze, bo nie chodzi o to czy ci sie bedzie podobalo tylko czy czegoś nie spitolił.

Też tak zrobiłem.

Warunek to zebrać wywiad czy majster jest uczciwy.
Jak nieuczciwy to nie ważne jak się nie zabezpieczysz to i tak cię skroi.

Sorry, ale robiłem remont pierwszy raz w życiu niedawno, nowego mieszkania w stanie deweloperskim i zmieściłem się 100 procent w budżecie. Nie generalizuj, po prostu nie umiesz planować.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

No no, bardzo fajny pan na zdjęciu.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

Taaa kobieta...
Nie kłam
Roman
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

ile cekolowanie ile tynki automan

ile elektryka za kladzenie kabli za punky, ile za podlogowke etc..

Ile za mkw kafli w lazienkach, ile scianka gk ?

A tu jakies pierd****
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślę że rozsądnie jest policzyć min 1000zl/m2...

...a jeśli cokolwiek lepiej i bardziej to 2000zł/m2.
Mniej można ale jak zrobisz wszystko sam/a.
Dlatego czasami bardziej opłaca się kupić na wtórnym wykończone zamiast brać od devs i cieszyć się że zaoszczędzilo się 2% podatku
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

I oglądać kafelki z lat 70-tych... Never!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przecież napisane, że wtórny, ale zrobione. czyli wyremontowane na nowo. Rozumiesz?

Jak się ma dobre znajomości

To naprawdę grosze taka inwestycja, nawet jeżeli do wykończenia jest dajmy na to 20 mieszkań to też się zwraca całkiem nieźle.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wykończenie mieszkania kosztuje dużo.

Prowadzę firmę wykończeniowa i za wykończenie mieszkania 50m2 bez materiału biore 20000zl, i nie ma dyskusji, znam możliwości moich ludzi i jakość z jaka robimy. Jesli ktoś się nie zgadza to niech sobie Bronka Tadka czy czeska weźmie bez faktury gwarancji i niech później płacze ze ma spartolone. A proszę mi wierzyć takich ludzi już przerabialiśmy wielu. Dzwonili i płakali. Drodzy Państwo ktoś może powiedzieć ze to żart ze da się taniej itd. Owszem da się zrobić taniej i nieraz nawet dobrze. Wiem z doświadczenia ze taniej po jakimś czasie wychodzi;) tu instalacja hydrauliczna w innym systemie niż zrobił developer cieknie, bo Panowie przeszli na złączki skręcane albo jakiś inny wynalazek. To się okazuje ze płytki na placki kładli farba nie taka pomalowali, Itd itp.
Nie mam zamiaru się reklamować. Ale naprawdę proszę mi wierzyć mało jest dobrych firm które udziela Państwu gwarancji i zrobią wszystko zgodnie ze sztuka budowlana. Dobra ekipa nie musi się martwić o prace. Ja mam zlecenia do sierpnia przyszłego roku już zaklepane. Nie którzy się oburzają ze ktoś powie 6000zl za łazienkę w 2 tygodnie. Dla tych co się oburzają zapraszam na budowę na kilka dni zobaczymy ile wytrzymają.

Wykończenie mieszkania jak ma być dobrze to musi kosztować.
Chcesz mercedesa płacisz jak za mercedesa.
A nie malucha.
I drodzy Państwo wykończenie mieszkania i wykończenie mieszkania na wysoki standard to różnica.
Tak jak w przypadku wynajmu mieszkań. Człowiek szuka mieszkania a tama ogłoszenie wynajmę apartament. Haha a tam mieszkanie 50m w bloku z płyty a na zdjęciu do apartamentu to brakuje naprawdę bardzo bardzo dużo. ;)
Pozdrawiam Państwa i rzycze powodzenia.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 30

Potwierdzam

Mieszkanie 78 metrów w Gdańsku. Materiały ze średniej półki cenowej ale nie z ikea. poszło 100tyś i jeszcze salon stoi pusty i trochę brakuje. To co chciałem zaoszczędzić np Kuchnia teraz muszę po roku wymienić fronty na własną rękę bo nie mam gwarancji. Malowanie - musiałem 2 razy. Także wyjdzie ponad 1.5 za metr. Ps. Proszę was nie mówcie że da się za 70 tyś zrobić bo jestem świeżo po remoncie i nie uwierzę. A dla tych co układali płytki samemu powiem tylko jedno- to widać i pewnie za 3 razem by wam wyszło.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ja się niestety z panem nie zgadzam

Moje dwa poprzednie remonty robiły zaufane na rynku firmy...dramat!!!. 4 razy poprawiali i dalej syf. Trzecie mieszkanie mąż/lekarz zrobił sam... 6 lat bez żadnych usterek.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

poczekamy jak sie za 3 lata deweloperka skonczy

to bedziesz inaczej spiewal, "tanio szybko bez czekania" heheh byly juz takie czasy panie Zdzichu a koniunktura nie trwa wiecznie
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

400/m2 to uczciwa cena

zalezy jeszcze co wchodzi w zakres?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Też jestem po remoncie

400 za metr samej robocizny dużo i mało ,mam nadzieję ,że ten mądraliński fachowiec nie robi tylu błędów w budowlance co na papierze .

dokladnie taka jest prawda jak piszesz...idealnie zrobiona praca kosztuje,jest to koszt pracy,robocizny jaka pracownicy muszą wydusic z siebie by wszystko bylo pieknie zrobione,z detalami,a na tym sie schodzi...

Nie kupuj od dewelopera.

Lepiej kupić na rynku wtórnym . Będzie przedszkole, szkoła, sklepy itp.
Kupiłem w Brzeźnie na Łozach mieszkanie. Mam super widok z okna. Tuż obok powstało osiedle deweloperskie. Namorze - gęsto zabudowane, ludzie patrzą sobie w okna.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 12

i oni nie mają przedszkole, szkoła, sklepy a ty masz ?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja bym wolał w nowym osiedlu, nie wiem szczerze mówiąc co ty lepszego widzisz w starym
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie można generalizować

Kupisz z lat 50 to będziesz musiał ryć ściany do cegły i wymieniać instalacje. Mieszkanie może zrobisz jak nowe, ale zapachu wilgoci na klatce i specyficznego zapachu się nie pozbędziesz. Kupisz jeszcze starsze to możesz mieć problemy z instalacją w pionie budynku. Znajomej po kapitalnym remoncie wybiło g.. w kamienicy i cały remont poszedł... Jeśli jeszcze bierzesz na to kredyt na 30 lat to powodzenia. Z drugiej strony jeśli masz kupić deweloperkę i zaglądać sąsiadowi w okno, a ściany mają być jak z karton gipsu to też dziękuję.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na osiedlu Łozy w Brzeźnie żyje się super.

Między budynkami ( 4 piętrowe) jest dużo wolnej przestrzeni. W każdym mieszkaniu jest kuchnia, a nie aneks kuchenny. Jest ośrodek zdrowia z lekarzem rodzinnym i specjalistami na nfz. Jest przedszkole. Jest szkoła podstawowa. Jest liceum.
Są różne sklepy. W pobliżu znajduje się piękny Park Haffnera i plaża na której nie ma tłoku.
Nieopodal zaczyna się ścieżka rowerowa i deptak - ciągnące się aż do Sopotu.
Tuż obok powstało deweloperskie osiedle Namorze. To osiedle ma dużą wadę: bardzo zagęszczona zabudowa, sąsiedzi zaglądają sobie w okna. Ale to ich wybór.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mieszkanie ? Remont ?

Ale po co? Ja mam 45 lat i mieszkam u matki I nie będę się wyprowadzal
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 4

I napisz, że masz jeszcze meblościankę z lat dziecięcych i fotel rozkładany w pokoju
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

A co Ciebie interesuje co mam?
Mieszkam u mamy i jest git
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może mama ma inne zdanie?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

ja też mieszkam u mamy i mam 43 lata...nawet tata żyje z nami

mama gotuje obiady,a z tatą gram w karty i jeżdżę na ryby

Ja mam 40 lat.

Mieszkam z rodzicami. Pomagam im. Poznałem Bożenkę spędzam u niej sporo czasu.
Jak mamy chęć to bzykamy się, nawet 7 razy w tygodniu.

Wszystko zależy od bryły mieszkania. Czy jest ustawne czy nie. Ile jest kombinacji. Ok 1tys/m2 trzeba liczyć
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jak to jest z hipoteką i zaciąganiem kredytu również na wykończenie?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

sr*k

A jak ma być?? Ludzie, sr*cie się z tymi kredytami jakby był jakikolwiek problem, żeby je dostać...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

No wyobraź sobie że nie każdy ma od ręki np. 60 tysięcy na wkład własny i są tacy jak ja, którzy chcą dowiedzieć się nieco więcej od praktycznej strony a nie tylko od pani z Banku która ma wyuczone formułki albo od dewelopera któremu chodzi o to żeby sprzedać mieszkanie i wciska bajki. A jeśli nie potrafisz odpowiedzieć rzeczowo na zadane pytanie, to się nie udzielaj (albo lepiej - znajdź forum dla trolli).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ściema

Pic na wodę. Polecam ogarnąć sobie dobrego doradcę i można dostać kredyt na mieszkanie i wykończenie bez żadnego wkładu własnego.

Możesz dobrać więcej kredytu ale ostatecznie wkład własny musi i tak być na poziomie np 20% od ostatecznej wartości po remoncie.
W starych mieszkaniach taki remont może istotnie podnieść wartość i wtedy to nawet ma sens. W deweloperce mniej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wykończenie 50 m2 mieszkanie - 2 pokoje

Podłoga - 100 zł/m - 5000
Drzwi - 2 szt. 2000 zł
Kuchnia meble - 8000 zł
AGD - 5000 zł
Łazienka - 6000 zł
Razem: 26 000 zł brutto. Czyli ok. 500 zł/m2, bez mebli.

Co wy chcecie w 50 m2 mieszkanie 100 000 wsadzać??? To tak jakbyście do starego malucha, opony za 2000 kupili. Do domu czy apartamentu o pow. powyżej 100 m2 to tak, ale te klitki 2 pokojowe to są tylko do przespania się dla pracowników i siuuu do roboty na cały dzień
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 18

Chyba policzyłeś same materiały

Podłoga - powiedzmy - kupisz panele za 40zł, straty, listwy, robocizna może być w 100zł, tyle że nie w kuchni/łazience.
Drzwi - tylko dwoje? wejściowe i do sr*cza a reszta ołpenspejs?
Kuchnia meble OK,
AGD: Pralka, lodówka, zmywarka, płyta indukcyjna, piekarnik, okap, odkurzacz, drobne agd = razem to przynajmniej 10 000zł
Dziesięć lat temu na łazienkę 5m2 wydałem prawie 10 000zł a naprawdę nic tam szczególnego nie ma - płytki z Leroya itp
Pokoje bez mebli, przedpokój też? A jakiś dywan? Rolety? krzesła na balkon. Śpisz na podłodze? A lampy? Samo oświetlenie to z 2 koła. Telewizor póki co też się jeszcze przydaje.
A malowanie? Fakt, na początku można zostawić białe ściany ale za jakiś czas i tak czeka malowanie lub tapetowanie - kolejne kilka tys zł.

50 000zł na mieszkanko 50m2 to naprawdę minimum, nawet nie wiem czy dziś wystarczy.
Poziom lekko wyższy niż budżetowa nędza to raczej 1500-2000zł/m2
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wyliczenie jest bez mebli.

Zmywarka 1200, lodówka 1200, piekarnik 1500, okap 300, odkurzacz 300, wystarczy ci jeszcze na małe agd. łazienka 10000? Na 4 M2? Płytki z położeniem 100zl/m 16x100 - 1600. Wanna 400, umywalka z meblami 1000. sr*cz 800. Pralka 1200. Drzwi 2. Do sypialni i łazienki. Zacznijcie liczyć. Bo można wydać nawet 3000 za metr ale czy warto na klitkę 50 m.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

A jak kupisz droższe AGD, nawet za 10 000

To i tak się wszystko pasuje 5 latach. Warto? Warto jak potrzebujesz się dowartościować na te 5 lat. Po 5 latach będziesz kupował jak ja. Najtańsze firmowe agd. ale firmy będą ci wmawiały że lodówka za 5 tys, jest lepsza od tej za 1200
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakość ma swoją cenę, Dobre wyroby są na lata a tandetę trzeba szybko wymieniać na coś nowego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 11

mój szef tak powiedział o mercu. jeżdził 3 lata od nowości i mu padł z dnia na dzień, hyundajem jeździł 10 lat i go sprzedał
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz rację jakość ma swoją cenę - tak było w latach 90'. Teraz cykl "życia" urządzenia jest obliczany już na poziomie doboru części. Firma poniesie "straty" jeśli za max 5lat nie kupisz nowego produktu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Serio?

Płyta grzewcza, czajnik, baterie do kuchni, łazienki (wanna i zlew), sam zlew, system geberitu, przycisk do wc, przynajmniej jedna szafa wnękowa i Twoje wyleczenie możesz wyrzucić do śmieci. Nie wspomnę o materiałach budowlanych i usługach przywiezienia mebli i ich wniesienia. To nie jest urządzanie namiotu na tydzień wywczasu nad jeziorem. To jest urządzanie mieszkania na LATA codziennego użytkowania. Ale cóż, powodzenia we wnętrzu za 500 zł/ metr. Z pewnością to wnętrze z klasą.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Wszystko zostało policzone

Jak chcesz płacić 10 000 za wniesienie mebli, to se plac balabla
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

A gdzie jest napisane, że wniesienie kosztuje 10k?

Widzę, że komentarz na poziomie. Podobnie jak Twoje wnętrze za 500 zł/m2.

Płytki z położeniem 100zl/m2?
To płytki po 20zl?

w Wawie za darmo robią?

nie widzę robocizny w Twojej kalkulacji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak nie widzisz to plac dodatkowo 100%

Tylko czekają na takich losi jak ty

Głupoty gadasz, to ceny za sam materiał, urządzenie WC, kafle, a gdzie robocizna?, gdzie materiały budowlane, których nie widać za które Cie fachowiec skasuje? gdzie ew. przeróbki, które zawsze wychodzą?, gdzie malowanie?
26 000 + jakieś 20 000zł lekko.

A meble, TV, firanki, karnisze, szafy kolejne 10-15k

Tak realnie, bo potem ludzie powtarzają, że za 30k wykończysz 40m2, nie ma siły, min. 50k a najlepiej mieć 60k.
Natomiast to cały czas jest średnia niższa półka - pod wynajem

No chyba, że zakładasz robić remont co 5 lat.

hahaha Gdańsk mieszkania najdroższe w Polsce!! Standart wykonczenia made in ukraina :)

Kupujesz po kosmicznych cenach byle jak wykonane betonowe klocki w odległości takiej ze z okna widać co w bloku na przeciwko sąsiad gotuje! I jeszcze masz wywalić 100 tys za wykończenie :)

Co dziś mama dała na obiad?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Dokladnie

Deweloperzy zrobili z tego as niewolników i głupków na 30 lat. Klatki na całe życie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

robimy to czego inni nie potrafią

zapraszam do skorzystaniu z usług firmy p.Jarka P technika wykończeń wnętrz naprawde gośc godny polecenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

łapka w górę kto nie potrafi ułożyć kafli na podłodze

ze ścianą może być większy problem
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

W d... se wsadź łapkę

Nie wiem skąd te wartości???

Tak czytam ile Państwo wydali na remont/wykończenie to przecieram oczy, dwa lata temu kupiłem mieszkanie na wynajem 35m2. Swoje mieszkanie 14 lat temu zrobiłem sam ze stanu deweloperskiego, fakt pojęcie stan deweloperski kiedyś i dziś różni się diametralnie do braku drzwi wewnętrznych do nawet takich elementów jak parapety czy nawet uwaga.. osprzęt w postaci łączników i gniazd (Murapol :) ). Po zakupie zapłaciłem tylko za kafelkarza który położył kafelki w łazience + przedpokój + aneks (4,4 tyś robocizna) oczywiście robota kafelkarza zdszła do min. kafelki do połowy ściany + geberit resztę zrobiłem sam ( montaż szafek, muszli wklejenie lustra obsadzenie kabiny malowanie itp. Resztę w mieszkaniu robiłem sam, projekt kuchni sam, oczywiście kuchnia nie producenta szwedzkiego :) , panele malowanie, lampy, AGD ( bez zmywarki i płyta zeramiaczna nie indukcja) mikrofala, odkurzacz, meble itp. Generalnie mieszkanie po skończeniu nadawało się do zamieszkania, były rolety, zasłony, firanki no wszystko poza papierem toaletowym :) zbieraliśmy na wszystko paragony, fakt trwało to 3 m-ce ponieważ normalnie pracuje więc robiłem wykończenie w wolnym czasie, na wszystko wydaliśmy łącznie 26,700 zł i mieszkanie 35,6m2 wykończone. I naprawdę proszę mi uwierzyć ze nie kupowaliśmy paneli za 12 czy 16 zł bo na poziomie 34zł za metr. Szafa zabudowa w pokoju + komoda w przedpokoju u stolarza 1,8 tys. Kuchnia same szafki komplet w BRW i nie jakaś paździeż 3,4 zł. Fakt ze np okap kupiłem na Allegro za 270 zł ale to w końcu „wypełniacz” przestrzeni a nie jakieś urządzenie super niezbędnie ale widziałem i takie za 5 tys. A apstrachując od tego wszystkiego to wartości na poziomie 2,5tyś za metr to owszem takie ceny są i znam taks firmę która za tyle wykonuje wykończenie mieszkanie ale w tej kwocie jest wszystko kuchnia, meble, łóżka klient kupuje tylko naczynia do mieszkania i ręczniki :) ale mieszkanie powyżej 100m2
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty jesteś Polakiem czy obcokrajowcem?
Chodzi o pisownię.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Oni o mydle

Ty o powidle. Wycena w artykule dotyczy też ceny usług, większość ludzi nie potrafi lub nie ma czasu grzebać po godzinach. Ja w swoim mieszkaniu sam tylko malowałem, układałem panele i montowałem kuchnię. I pewnie też wyszło taniej niż 1000 zł za metr. Tylko co z tego?

"apstrachując"

padłam!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wykończenie 1tys/m

W moim przypadku tak wyszło na materiale nie oszczędzałem płytki brałem za 80 zł armaturę z Grohe meble pod wymiar od stolarza. Przyznam się jeżdżenia, porównywania było sporo. Majstrów brałem tylko do plytek. Panele, ściany i wszystkie inne zeczy robiłem sam. Jestem zadowolony na 60 tysi zrobiłem ekstra mieszkanie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

1000 zł/mkw

W zupełności wystarczy na przyzwoity standard. Nie zapominajmy też, że mało kto nagle całe mieszkanie wyposaża. Większość posiada część wyposażenia z wcześniejszego miejsca zamieszkania, więc wydatki bardziej rozkładają się w czasie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moje wykonczylem za ok 800 za metr od stanu deweloperskiego ale tylko dzięki temu że udało się kupic wiele rzeczy w promocji w Ikei i marketach budowlanych. Nie wydalbym więcej bo naprawdę szkoda kasy pakować 100 tysi w dwupokojowe mieszkanko...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

42m2 i poszlo...

Ekipa wzięła pod klucz 9.000 pln + do tego materiały. Wyszlo ok. 20k pln włącznie za pod klucz do tego kuchnia 6.000 pln, szafa przedpokoj 2.000, szafa IKEA 1.200, AGD pelne 7.000 pln. Jeszcze zostanie oświetlenie sufitowe ok. 3.000 pln. Proste do policzenia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

9000zl za wykończenie 42m2

Chciał bym zobaczyć to wykończenie. Musi być naprawdę ładnie wykonane. To co ta ekipa robiła jak zrobienie łazienki to koszt 5000zl minimum

Dokladnie

Chętnie wezmę ta ekipę na podwykonawców jak za 9000zł robią pod klucz 42m2. Dam im 10000 i jeszcze kanapka dla mnie zostanie

"....każda wymiana podłogi wiąże się z remontem całego pomieszczenia"

co za bzdura. w przypadku paneli podłogowych (ponad 90% mieszkań) wymiana podłogi to jeden dzień na pokój. Sprawa jest tak banalna, że zrobić to może każdy kto dysponuje jednym dniem wolnym.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba masz 5 książek na krzyż jeśli uważasz że da się pokój ogarnąć w jeden dzień :)

Dom 100m2 w stanie naprawdę developerskim - czyli ściany pomalowane na biało, gniazdka, wszystkie instalacje. Wykończenie kosztowało mnie (niczego poza malowaniem nie robiłem sam) 100 tyś zł. I nie standard z wyprzedaży OBI tylko łazienki (2 razem 14m2) kupowane w Komforcie z aktualnych linii i razem z projektem - 15 tyś. Podłogi (dół same kafle, góra panele 12mm do podłogówki czyli nie za 20 zł), lampy, listwy podłogowe, płyty GK do podwieszanego w kuchni i pierdoły - 10 tyś (wszystko dobrej jakości kupione w wyprzedażach), robota (ryczałt, nie zgadzam się na "tu wie pan wyszło drożej") 15 tyś, schody 5 tyś, meble kuchnia (kam prime czołowy polski producent) 20 tyś z montażem (kuchnia kwadrat 10m2), sprzęty AGD Samsung - średnie ale lodówka SBS - 15 tyś. Reszta na farby i meble z Agaty - różni producenci. Sąsiadka obok, taki sam dom. Materiały kupował wykonawca, za robociznę płaciła po robocie ("jak zrobię to powiem ile mnie to pracy kosztowało"). Koszt ogółem 150 tyś, standard taki sam jak u mnie, wykonanie gorsze (co chwila coś odpada). Tylko, że u mnie ekipa z Lęborka a u niej pan z Gdyni. Różnice za zrobienie tego samego i z tego samego są kolosalne i tak naprawdę każde wykończenie to wielka ruletka. Jedyne co to radzę kupować materiały na łazienki w miejscu gdzie od razu zrobią projekt bazujący na dokładnie tym co kupujesz. U mnie podczas montażu nic nie pękło i zostało dokładnie tyle, ile założyła pani projektant. Tak samo kuchnia - zrobić pomiary i projekt i tego się trzymać. Unikać też sprzedawców, którzy chcą wcisnąć wszystko co się da. Najlepiej znaleźć takiego, co zacznie rozmowę od "a czego pan potrzebuje, jaki efekt chce pan uzyskać".

temat szeroki jak rzeka

można podejść szerokim gestem i mieć samą kuchnię za 100 tyis. jakie możliwości takie podjeście, my u nas na zajezdni wrzeszcz wybieramy złoty środek, czyli przyzwoite agda, armatura nie byle jaka,trochę ikei, mat. budowlane z Castoramy i mam nadzieję że uda mi się nie wypruć flaków na wykończanie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

pytanie do posiadaczy szeregu/bliźniaka o powierzchni mieszkalnej 120m2

Wyjściowo stan deweloperski, bez drzwi wewnętrzych. Jaki przyjąć budżet na urządzenie w średnim standardzie: na dole wiatrołap/przedpokój/ otwarta kuchnia z jadalnią i salon z kominkiem/toaleta/ schody na górę/ na piętrze łazienka i 3 pokoje? Ma być normalnie, bez "wodotrysków" czy 100 tys wystarczy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wystarczy

My kupiliśmy dom 108m2 od lokum.gda.pl i spekulujemy, że wykończenie wyniesie nas jakieś 80 tys. Konsultowaliśmy z sąsiadami z naszego szeregowca i potwierdzają, że to wystarczająca kwota, także Twoje 100 tys spokojnie pozwoli Ci fajnie urządzić nawet te 3 sypialnie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

blizniak ok 130 m garaz 22

ogrod 250 m2 -pergole(drewno) ,trawa,meble ogrodowe z marketu-ok 13,5 tys.schody jesion 13 kola.kuchnia 10 tys,sprzet agd do kuchni ok 9 tys,drzwi drewniane plus garazowe 8 sztuk ok 15 tys z oscieznicami i montazem,kupione w mega promocji,lazienka duza ok 8,mala ok 5,5 tys,podlogi-kafle plus panele ok 17 tys-ku[powane b dobre gatunkowo.kominek ok 12 tys na gotowo,farby magnat zmyqalne plus specjalne kauczukowe do garazu-ok 6 tys zl i wiele innych,wszystkie meble,tv,komputery,plus robocizna jakies 190 tys.i staralem sie kupowac materialy dobrej klasy za dobre pieniadze.W tej cenie jest dom,garaz i ogrod zagospodarowane

bajki z nachalną reklamą

Nawet w standardzie bardzo ekonomicznym nie wystarczy. W standardzie średnim to ok 140-170k. W standardzie wysokim (nie mówimy o luksusowym) to już ok. 200k:
- podlogi (parkiet): 50k
- kominek i schody: 35k
- Kuchnia 16 m.kw (z AGD ze sredniej polki): 35k
- Łazienka i WC (plytki, armatura, sanitariaty, meble): 39k
- parapety z kamienia (marmur/granit), szyny sufitowe, plyty g/k: 10k
- oświetlenie: 5k
- ekipa remontowa, szpachle, farby (wyrownanie scian, malowanie, montaż podlog, plytek): 40k

I mamy lekko 200k (bez kanap łóżek, biurek, mebli salonu, sypialni, jadalni, szaf na wymiar etc).

Przerabialiśmy to rok temu (130 metrów Quando Ekolanu). Każdy z sąsiadów kończył podobnie: 170-220k za wysoki standard i około 140-170 za średni. Ekonomicznego nikt ze znanych mi osób nie robił. Kosz wykończenia dużego mieszkania/szeregu/bliżniaka/domu jest tak duży, że nie ma sensu pchać się w ekonomiczne materiały i lepiej już to robić etapami, ale w średniej/wysokiej półce. Jeśli ktoś wykańcza 120-130 metrów za 100k to sam się oszukuje średnią półką. W rzeczywistości to półka Castoramy, ikei i najtańsze modele Siemensa/Electroluxa, schody z Parzymiechów czy Mrągowa za 8 tys zł bez faktury (zapytajcie o wilgotność i np. gwarancje na 5 lat :-) etc.

...zapomniałem jeszcze o drzwiach (9 szt.) - 14k z montażem.

Łącznie wyszło nam ok 220k bez mebli i rtv. Nawet zmieniając parkiet na bdb panele z półki 100 zł/metr zejdzie się do 180k przy wysokim standardzie (przypominam, że nie nie jest to dla mnie poziom luksusu, a jedynie lekko aspirujący do premium).

Ja wiem, że ludzie do 45 metrów na wynajem kupią kuchnię w IKEA i AGD Whirpool czy najtańszy Boscha typu zmywarka za 1400 zł i piszą o apartamencie w wysokim standardzie, ale to tylko uśmiech politowania wywołuje :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

bardzo dobry i realny przykład z którym się absolutnie zgadzam. Słuszna także jest uwaga co do "apartamentów" 45m2 na wynajem, z jedną tylko uwagą zmywarka Amica za 900zł a nie Bosch za 1400zł :), Tak przynajmniej jak robiłem.
To co mnie dziwi to fakt, że stosunkowo dużo inwestujecie w wykończenie (parkiet, kamień, bardzo droga łazienka) w takiej raczej ekonomicznej i skromnej (mało prestiżowej lokalizacji) inwestycji jaką jest quando.

Natomiast, gość robiąc ekonomicznie powinien się zmieścić w 100k

Nie inwestuję, tylko kupiliśmy dla 3 osobowej rodziny na najbliższe 15-20 lat. Dom ma tylko 2 sypialnie i każda z nich swoją łazienkę (11 metrów i 5 metrów) + WC na parterze. Stąd cena łazienek wysoka, ale tak na szybko:
- 3x WC + stelaże - 4k
- Wanna - 2k
- kabiny prysznicowe - 6k
- 4 umywalki- 2k
- 8 baterii - 5k
- plytki- 16k (format płytek 240cmx120cm)
- lustra - 4k

To jest IMO średnio-wysoka półka

Fantastycznie, bardzo masz fajnie, jestes super :)

Nie wiem czy mam fajnie, ważne, że nam się podoba, to czy jestem super czy nie, nie ma nic wspólnego z rzeczami materialnymi. Dojrzejesz to może zrozumiesz :-)

Średnia półka to średnia półka, nazywajmy rzeczy po imieniu, a nie wyrób czekoladopodobny czekoladą.

Kominki, marmury, granity hahahaha:)

skąd wy te ceny bierzecie hahahah

3 miesiące temu, 50m mieszkanie w stanie deweloperskim, wyszło +-40k za wszystko. i to nie kupowałem najtańszych. i nie piszcie, że śpie na podłodze czy myje się w misce, bo tak nie jest. jak się bierze archytekta co projekt robi pol godziny a tobie wciska że 4 tygodnie, i podsuwa ci swoją ekipe to się potem nie dziwcie, że takie koszty. jak ktoś ma ograniczony budżet, to sprawa jest prosta. najpierw kupujemy to, co jest niezbędne. robimy podłogi w całym mieszkaniu. potem łazienka, a na koniec kuchnia. kuchnia to 10k, łazienka to nawet da się poniżej 10k. reszta już wg uznania i ilości kasy na koncie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kuchnia za 10 tys to chyba same meble i to na słabych okuciach i same niewygodne szafki otwierane zamiast samych szuflad i Kargo porządnego czy lodówki w zabudowie. Do tego AGD - piekarnik lodówka płyta okap ekspres mikrofala u zmywarka bez 12-15 tys nie ma co podchodzić jeśli ma być średnio dobrze. Zatem już masz 25 tys za kuchnie w raczej słabszym standardzie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

raczej 500zł podstawowy, 1000zł standardowy , 1500 podwyższony

lecąc na marketowych promocjach i wyprzedażach , dodatkowo wykonując proste prace jak malowanie i kładzenie paneli samemu, ekonomiczne modele mebli ikea lub innych sieciówek i w 500zł/m2 bez problemu można się zmieść, wydaje mi się że nawet mniej.
Za 1000zł/m2 można już trochę "zaszaleć" np, łazienka z oryginalnym projektem (kafle >100zł/m2 , firmowa armatura), panele >50zł/m2, meble i kuchnia sieciówki z wyższej półki itd.
O górnej granicy to nie ma co dyskutować bo jak ktoś chce to może wydać więcej niż na mieszkanie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja mieszkań w stanie deweloperskim i mówię znajomym, że kupiłem LOFT

Wszystkim szczęki opadły i jak u mnie byli, to robili sobie zdjęcia na Istagramma, że są w lofcie.

Na wykonczeniowce i cenach to trzeba sie znac. Mozna zrobic remont po 2 i po 10 tys/m2

Ale jak ktos wie co i gdzie kupic da sie zrobic duzo taniej. Ostatnio robilem remont z meblami na wymiar, pelnym wyposazeniem agd, tv w kazdym pokoju, talerze, itd czyli wszystko co jest potrzebne w mieszkaniu i wyszlo lekko powyzej 1000 zl za m2 cos ok 1200m2. Na zakonczenie dodam wszystkim, ze blaty mam granitowe w lazience i kuchni. Gdyby nie to koszt spadlby do ok 1 tys/m2.
Da sie ale mam doswiadczenie w remontach, wiem co i gdzie kupic itd. Bez tego nie wiem czy dalbym rade zmiescic sie w 1500m2 ze zwyklymi blatami.

pytanie durne

wszystko zalezy od zasobności portfela

Wszystko drogie

Trzeba wybrać priorytety, zrobić dobrze łazienkę bo jej remont to później ciężka sprawa i dużo brudnej roboty, resztę można stopniowo robić, np panele zawsze można wymienić

Wieszajcie se swoje kolorowe LEDy w podwieszanych sufitach naiwniacy, to bedziecie płacic.

Podobnie za fikuśne półeczki w łazience, potrojnie upinane zaslony czy systemy elektycznego otwierania szafek.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jako wykonawca

absolutnie nie zgadzam się z tym co zostało napisane, ze koszt robocizny jest stały. Inaczej kasuje za m2 gresu o wymiarach np. 60x60a inaczej 120x120 nie wspominając o 240x120. Mozaika to również inny koszt. Podobnie jest z podłoga drewnianą, za najtańsza deskę barlinecką doliczam 3-5zl/m2 bo układa się ja gorzej, niż normalna podłogę drewniana.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A dlaczego z tego artykuły zrobiły się zawody pn „jak najtaniej urządzić mieszkanie”? Jak kupujecie samochód, to tez jedynym kryterium jest „jak kupić najtaniej”? A wygląd, standard, wykończenie, materiały się nie liczą? Jeśli ktoś urządza mieszkanie dla siebie i go na to stać, to niech wyda sobie i 2 tysiace za metr. Pytanie brzmi - co nabył w tej cenie. Czy są to meble i podłogi drewniane, a nie plastikowe panele, czy sa to blaty kuchenne kamienne, a nie laminat, czy są to drewniane meble, skrojone na zamówienie, a nie szafki z Ikei, z których często przy jednym uderzeniu klockiem odpada okleina. Nie sztuką jest wydać jak najmniej - w tej kategorii wygrywają Ci, którzy w ogole nie biorą się za kupno czy remont mieszkania. Sztuką jest urządzić je z klasą, ponadczasowo, na wiele lat. I tak aby nie przepłacić za usługi/towary, które można nabyć taniej i nie stracą one na swojej użyteczności i wyglądzie. Dziękuję. Dobranoc
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zamiast bawić się w wykańczanie nowego mieszkania kupionego od dewelopera:

Lepiej kupić zadbane mieszkanie na rynku wtórnym. Wtedy ewentualnie wystarczy je odświeżyć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

3500zl/m

Ja wydalem 3,5k zl/m i to jest dopiero wykonczenie na alceptowalny, wygodny standard. Dobrze sie zyje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

:)

Hahah Jedyny rozsadny czlowiek tu,gratuluje. Pan rozumie o co Tu chodzi

To jest bardzo indywidualna kwestia, ale myśle że podane powyżej ceny są trochę zawyżone. A markowe nie zawsze znaczy bardzo drogie, choćby takie panele swiss krono, które położyliśmy prawie w całym mieszkaniu okazały się w przystępnej cenie, a sprawdzają się już któryś rok, za to pewne markowe (nie będę już wymieniać po nazwie) elementy wykończenia teraz się sypią...

Podłoga to podstawa

Zgadzam się, że na podłodze nie warto oszczędzać. Przecież ma nam służyć długie lata, więc nikt nie będzie wymieniał paneli co chwilę bo to by była jakaś masakra i dodatkowe koszty. Lepiej trochę dołożyć, ale położyć coś naprawdę dobrego jakościowo. Swiss krono robi bardzo dobre panele i mają naprawdę świetny stosunek jakości do ceny, a panele ładne, wybór ogromny i jeszcze wyglądem super zbliżone do deski. No, a jednak dużo tańsze :)

skrupulatnie liczyłem i zapisywałem koszty,mieszkanie ok 65 m2 na lawendowych wzgórzach, wykończenie ani wysoka półka ani tandeta - ok 67 tysięcy złotych.

Dobrze, a niedrogo

Lata temu kładliśmy panele z Kronopolu i do dzisiaj podłoga wygląda niemal jak nowa. Taka jest prawda, że trzeba wybierać z głową i czasem lepiej dołożyć trochę pieniędzy i postawić na jakość po prostu.

ja też się nad tym zastanawiam

czeka mnie wykończenia mieszkania na lwoet letnicy od robyga, 3 pok coś koło 70 m2. mieszkanie bedzie fajne, ale zastanawia mnie koszty wykończenia.

100ka bym obstawiał pęknie. Zależy czy dla siebie czy pod wynajem

kawalerka 25 metrów

Witam. Kawalerka 25m2. Wykończenie pod klucz z meblami - kwota 48tysięcy co daje 1840/m2.
Część prac wykonana we własnym zakresie (składanie szafek)

Kafle i osprzęt wszystko z średniej lub wyższej półki:)

ja w dobrej cenie wynajęłam ekipę remontową z DD Projekt i oni zajęli się remontem u mnie w domu

łazienka

Gdzie w Gdańsku znajdę salon z ciekawymi płytkami do łazienki?

akcesoria

Zalezy jak zaaranzujemy sobie nasze mieszkanie, ja pare rzeczy do łazienki zamawiałem z homedome.pl i bardzo spoko cenowo mi to wyszło, jakość produktów też całkiem spoko :D Akcesoria tez robią robote!

Trafiłem na bardzo porządną ekipę przy remoncie łazienki, nie zdarli dużo i zrobili dobrą robotę. Troche obawiałem się kosztów lustra, bo wymyśliłem sobie ledowe, ale ostatecznie zamówiłem w artformie pod wymiar bo mieli najlepsze ceny. Także jak się dobrze poszuka to nie trzeba wydać milionów.

My sprzęty w dużej części kompletowaliśmy w media expercie - ale ciężko przewidzieć

tam czesto promo maja jakies spoko, wiec warto zalgadac

łazienka

Myśmy remontowali całą łazienkę i sporo nas to kosztowało. Generalny remont z wymianą wszystkiego :) Płytki, kabinę , umywalkę kupiliśmy w salonie Bokaro. Świetne maja produkty, szczególnie płytki.

a agd gdzie?

Wejdz na strone mediaexperta jakiegos i masz...

Łazienka

Myśmy remontowali łazienkę od podstaw, trochę nas to wyniosło ale też wybieraliśmy dobre produkty :) Meble i płytki kupiliśmy w salonach Bokaro w Trójmieście, płytki Atlas Concorde Boost o porcelanowej powierzchni, nawiązujące do struktury betonu.

w branzy

Z przyjemnoscia czytam o modzie na wynajem...Siedzę w tym od 10 lat.I zaczalem sie w to bawić po korekcie w 2009-"jak wszyscy sprzedaja kupuj"tak mowia mądre ksiazki;-) Efekt stada byl podrecznikowy w Hiszpani w 2008;-)Tani pieniadz nie trwa wiecznie;-)
Ale stopuje bo jest bania....kowalscy chca 4 % procent z wynajmu albo 5 bo na lokacie 2.5%;)
Ale jak bedzie mala korekta nawet 10% to bedzie strata... a nie 4%..rocznie..
Wychodzę z założenia-wchodzimy w mieszkania jak są tanie:czyli wysokie stopy albo niedoszacowane, po drugie od 2 lat mimo wzrostu cen m2-ceny najmu nie rosną.Na przymorzu mimo corpo ceny stoja od dwoch lata albo mala znizka- tylko jak ja kupowalem Albatrosa za 5100 to moge z czegos zejsc...a typ w bloku obok nowym za 11 za metr to nie wiem:)
Ceny wykonczenia robocizny
2011- kawalera bez malowania-3.5tys
2013-kawalerka -4tys
2014- Przymorze 2 pokoje 6.7tys
2015 -Jasien/Szadolki 5.5tys-1 pokojowe
2016-to samo 6tys
2018-odswiezenie kawalery-wtorny-4tys
2019-teraz morena 44 m2-2 pokoje -10tys (wydaje mi sie ,ze drogo)-zakup w 2018-5700 za metr teraz 8500..... 8500/5700= =49% w rok??? BANIA!!!!
Wykanczam ladnie,ale nie przeplacam- na bialo wszystko,kafle ladne z promocji,geberity,wanny lyb kabiny
10tys teraz to duzo za 44m?wydaje mi sie ,ze przeplacilem?

Stopuje i czekam na korektę-nie jest normalne aby ceny mieszkan rosly 15% procent rocznie przy stopach 2%-matematyka nie klamie...

maciej

:) Tyle że to nei bedzie 1000 zł . wszedzie bo pokój przeważnie robi się parkiet i gładź na dwa razy . Jak na moje a nie jestem super facowcem jest to około 500 zł za metr . Wtedy mamy 1500 zł a nawet wiecej bo pokoje są wieksze niż kuchnia na łazienkę i kuchnię. Że niby 1500 zł za metr to mało ? Nie znam sie chyba :)

Najprościej będzie zrobić samemu kosztorys materiałów budowlanych typu gładzie farby kafle panele, osprzęt łazienki i kuchni. A potem dowiedzieć się ile wynosi wykończenie przez firmę w danej miejscowości. Podsumować i wyjdzie koszt wykończenia mieszkania.

Jeśli szukalibyście praktycznych oraz wygodnych rozwiazań do domu, polecam stronę:
https://mobilipercasa.pl/

Jest tutaj kilka porad na temat remontu i wykończenia.

Zależy od wielu czynników:
od metrazu
od tego w jakim standardzie chcesz mieć to mieszkanie
i czy chcesz dosać jedynie wstepny projekt wystroju czy może zależy Ci na pomocy projektanta w każdej płaszczyznie ( łącznie z nadzorem ekipy).
Dopytaj się tutaj: https://marengo-architektura.com/o-firmie/- jest to jedno z lepszych biur projektowych. Zajmują się projektowaniem wnętrz w Krakowie oraz w okolicach.
do góry