Widok
Wykończenie pod klucz. U którego dewelopera i za ile?
Opinie do artykułu: Wykończenie pod klucz. U którego dewelopera i za ile?.
Nowe, zakupione od dewelopera mieszkanie można wykończyć samodzielnie wyszukując materiały i zlecając prace wybranej przez siebie ekipie. Można też zdać na firmę zajmującą się architekturą wnętrz (w opcji z nadzorem inwestorskim) lub zamówić u dewelopera "wykończenie pod klucz". Z informacji od deweloperów i samych kupujących wynika, że liczba zwolenników tego ostatniego rozwiązania rośnie.
U coraz większej grupy deweloperów w Trójmieście kupić można dom lub mieszkanie w ...
Nowe, zakupione od dewelopera mieszkanie można wykończyć samodzielnie wyszukując materiały i zlecając prace wybranej przez siebie ekipie. Można też zdać na firmę zajmującą się architekturą wnętrz (w opcji z nadzorem inwestorskim) lub zamówić u dewelopera "wykończenie pod klucz". Z informacji od deweloperów i samych kupujących wynika, że liczba zwolenników tego ostatniego rozwiązania rośnie.
U coraz większej grupy deweloperów w Trójmieście kupić można dom lub mieszkanie w ...
Fajnie, że mama i tata mieli tyle gotówki żeby Tobie mieszkanie sprezentować. Czy może dalej z nimi mieszkasz? Jak kiedyś samodzielnie zapracujesz na choćby jego wykończenie to zrozumiesz dlaczego ludzie próbują zaoszczędzić. Tak się składa, że właśnie jestem takim inwestorem kredytowym i dlatego 10k czy 20k pln zaoszczędzone na urządzeniu mieszkania to jest dla mnie sporo. Istotne jest aby podejmować optymalne decyzje na każdym etapie działania. Od wyboru mieszkania, przez sfinansowanie aż po wykończenie. Wole włożyć trochę pracy, poszukać ponegocjować i znaleźć ekipę remontową aby inwestycja się spięła. Gdyby stać mnie było na zakup za gotówkę to pewnie nie zajmowałbym sobie tym głowy. Artykuł wygląda na sponsorowany, ale w dość uczciwy sposób przedstawia sprawę, osobom zamożnym lub nie mającym czasu może się to opłacać, reszta raczej wykończy na własną rękę. Swoją drogą jeżeli rynek się rozwinie to dobrze dla wszystkich. Ceny mieszkań pod klucz powinny spaść ze względu na efekt skali, pozostałych mieszkań również, ponieważ deweloperzy wyceniając rentowność inwestycji zaczną uwzględniać zyski z wykończenia lokali, a ostatecznie i tak Klient zadecyduje czy woli to zrobić po swojemu czy zdać się na dewelopera.
Polnord oszczędza na materiałach gdzie sie da.
Ściany cieńsze niż w PRL i zimno w mieszkaniu.
Okna - szczelne ale zima na szybie 1cm warstwa lodu ! (Bez sciemy)
Rury plastikowe OK ale złącza w podłodze pękają i zalewaja sasiada.
Ściany pękają - ale to norma u wszystkich.
Na tarasie stoi woda bo nie ma spadu i odplywow
Okna - szczelne ale zima na szybie 1cm warstwa lodu ! (Bez sciemy)
Rury plastikowe OK ale złącza w podłodze pękają i zalewaja sasiada.
Ściany pękają - ale to norma u wszystkich.
Na tarasie stoi woda bo nie ma spadu i odplywow
O gustach się nie dyskutuje. Jeśli nawet ktoś nie chce skorzystać z usług dekoratora wnętrz czy architekta to może urządzić po swojemu - ważne, żeby jemu się podobało. Czasy PRL gdzie każdy miał takie same meble i AGD (bo innych nie było) już na szczęście minęły i dzisiaj każdy może mieć indywidualne rozwiązania choćby to się drugiemu nie podobało.
nie pisz bzdur, jezeli jestes bardzo bogaty to faktycznie pieniadze nie graja roli
dla ciebie, ale nalezysz do zdecydowanej mniejszosci. Wykonczalem sam i wiem dokladnie ile wyszlo ( poziom solidny sredni materialow i robocizny ) i po porownianiu z developerem mialem czarno na bialym "moj zysk" ( a przeciez developer bierze slabej jakosci materialy i jeszcze taniej niz indywidualnie )
u dewelopera...
... to ty utrzymujesz wielkie biuro, prezesa, dyrektora, w-ce prezesów i resztę zarządu, panią Jadzię z kadr, kierowników, inżynierów itp itd., a robotnicy dostają grosze.
Zatrudniając wykończenie u małej lokalnej firmy utrzymujesz jego właściciela i jego ekipę.
Co prawda i tu i tu mogą się trafić "Janusze", ale w małej firmie cena na pewno dużo lepsza i myślę, że dbałość o klienta także.
Zatrudniając wykończenie u małej lokalnej firmy utrzymujesz jego właściciela i jego ekipę.
Co prawda i tu i tu mogą się trafić "Janusze", ale w małej firmie cena na pewno dużo lepsza i myślę, że dbałość o klienta także.
Wybrzuszajaca się podłoga to nie wada samego materiału tylko oszczędność wykonawcy - brak szczelnej paroizolacji pod panelem. Wogole deweloperzy i ich nisko budżetowi wykonawcy rzadko kiedy wiedzą mają pojęcie o tym jak ważna jest paroizolacja w budownictwie. Znam takich "deweloperow" co nawet na poddaszach na wełnę nie dają jakiekolwiek paroizolacji, natomiast jak juz dają to nigdy nie jest szczelna.
to czesto wyglada tak;
Firma wykanczajaca mieszkania kupuje na zapas np podlogi (bo byly w promocji itd) i leza u nich np rok w zimnym i wilgotnym magazynie. Przychodzi klient, wciska mu sie super oferte i podloga z magazynu leci na podloge. I stad te problemy. Oczywiscie klient mysli, ze podloga byla co dopiero kupiona w sklepie itd a tu zonk
Przy wykończeniu "pod klucz" ryzykujemy beznadziejnym wykonaniem
Wykończenie "pod klucz" to nie tylko wyższe koszty ale także brak wpływu na to kto będzie wykańczał, i jest duże ryzyko fuszerki aczkolwiek nie musi to być regułą.
Ja domówiłem u dewelopera tylko gładzie i malowanie i żałuję, jakość mizerna a cena wyższa niż u ekipy która robiła mi resztę wykończeniówki.
Ja domówiłem u dewelopera tylko gładzie i malowanie i żałuję, jakość mizerna a cena wyższa niż u ekipy która robiła mi resztę wykończeniówki.
"Czy skorzystałbyś z wykończenia mieszkania przez dewelopera?"
Może i bym skorzystał, ale nie lubię niepotrzebnie wyrzucać pieniędzy w błoto. Dziwnym trafem zawsze się okazuje, że deweloper życzy sobie za wykończenie 50-100% więcej niż renomowana firma wykańczająca mieszkania i współpracująca z architektem/dekoratorem wnętrz, a w dodatku deweloper jest ograniczony do kilku najprostszych aranżacji, które mało komu się podobają.
Może i bym skorzystał, ale nie lubię niepotrzebnie wyrzucać pieniędzy w błoto. Dziwnym trafem zawsze się okazuje, że deweloper życzy sobie za wykończenie 50-100% więcej niż renomowana firma wykańczająca mieszkania i współpracująca z architektem/dekoratorem wnętrz, a w dodatku deweloper jest ograniczony do kilku najprostszych aranżacji, które mało komu się podobają.
Brawo ty, jednak nie każdy ma uzdolnienia w tym kierunku i nie każdy ma czas na tego typu projekty, a nie oszukujmy się - z pewnością zajęło ci to więcej niż 5 minut. Przy pierwszym mieszkaniu jak człowiek jest młody i liczy każdy grosz takie "we własnym zakresie" może być nie tylko ciekawą przygodą, ale i sposobem na oszczędności. Przy kolejnych nieruchomościach (zwłaszcza kupowanych pod wynajem) już niekoniecznie. Dlatego poleciłem skorzystanie z oferty jakiegoś dekoratora co nie znaczy, że każdy jego/jej pomysł trzeba od razu i bezkrytycznie wdrażać, bo od tego jesteśmy, aby zasugerować poprawki lub określić kierunek, w którym specjalista ma się udać, żeby nam się podobało.
masz rację
uzdolnień pewnie nie posiadam, ale miałam tę "przewagę",
że była to moja druga przeprowadzka ( właściwie trzecia licząc wyjście z domu rodzinnego)
i już wiedziałam jakich błędów nie popełnić.
Plus czas- jasne, przemyśliwanie: jak lepiej - "tak czy siak", mierzenie, dobór kolorów, wybór produktów, materiałów budowlanych ---to rzeczywiście zajmuje sporo czasu.
że była to moja druga przeprowadzka ( właściwie trzecia licząc wyjście z domu rodzinnego)
i już wiedziałam jakich błędów nie popełnić.
Plus czas- jasne, przemyśliwanie: jak lepiej - "tak czy siak", mierzenie, dobór kolorów, wybór produktów, materiałów budowlanych ---to rzeczywiście zajmuje sporo czasu.
byle nie był nachalnym "doradcą"
"ściana pomalowania w pasy?...."( poziome)
"...nie, skąd taki pomysł, absolutnie, nie widzę tu tego"
I tak do jeszcze kilku innych punktów...- zrezygnowałam, urządziliśmy z mężem sami, mieszka się pięknie- jak dla nas ( nie ukrywam, że inspirowaliśmy się jakimś czasopismem o wnętrzach)..
"...nie, skąd taki pomysł, absolutnie, nie widzę tu tego"
I tak do jeszcze kilku innych punktów...- zrezygnowałam, urządziliśmy z mężem sami, mieszka się pięknie- jak dla nas ( nie ukrywam, że inspirowaliśmy się jakimś czasopismem o wnętrzach)..
Ludzie, nie bierzcie nic od HOSSY. złodzieje i tyle, oferują w miarę tanie mieszkania z tysiącami usterek . Chcieli nam zrobić drzwi przesuwane za 1000 zł i nic zmienić nie można, czuję się jak w Alternatywach. Deski od bloków odpadają, lecą na mój balkon, ściany pękają. z zarządą się dogadać nie można a były prezes nakradł co mógł. Tylko budowa pod blokami a każdy każdemu do okien zagląda. Wszystko po "taniości". W życiu drugi raz bym nie brał .
To moze cos z zycia wziete ?
Koncowka 2015. mieszkanie 74m2. 4 pokoje, oddzielne WC. Po wizycie w kilku tego typu firmach wykanczajacych mieszkania i podaniu im mojego zakresu robot i materialow wycenili wszystko na ok 140,000-150,000 pln ! Czas wykonania uslugi 2-4 miesiace w zaleznosci od firmy.
Wzialem sprawy w swoje rece. Koszt ok 80,000. Czas 6 miesiecy.
Przyjmujac roznice w czasie nawet 4 miesiecy zaoszczedzilem minimum 60 tys na robociznie ! I nie ma dla mnie znaczenia, ze VAT to 23% a nie 8%. I co z tego skoro finalnie zaoszczedzilem minimum 60 tys !
A te oferty za 500 czy 600zl/m2 sa po prostu smieszne. Wszystko najtansze co mozna znalezc w sklepach, kafle (UWAGA) w lazience i WC do 1,5 m wysokosci ! Smiech na sali ! Drzwi? z dykty 3 mm ! Brak cekolowania itd itd
pozdrawiam myslacych
Wzialem sprawy w swoje rece. Koszt ok 80,000. Czas 6 miesiecy.
Przyjmujac roznice w czasie nawet 4 miesiecy zaoszczedzilem minimum 60 tys na robociznie ! I nie ma dla mnie znaczenia, ze VAT to 23% a nie 8%. I co z tego skoro finalnie zaoszczedzilem minimum 60 tys !
A te oferty za 500 czy 600zl/m2 sa po prostu smieszne. Wszystko najtansze co mozna znalezc w sklepach, kafle (UWAGA) w lazience i WC do 1,5 m wysokosci ! Smiech na sali ! Drzwi? z dykty 3 mm ! Brak cekolowania itd itd
pozdrawiam myslacych
Zawsze powtarzam, że chcąc normalnie urządzić mieszkanie należy się liczyć z kosztem przynajmniej 1200-1500zł za m2, żeby to w ogóle miało sens i jakoś wyglądało. To jest rozsądne minimum nie uwzględniające jakichś fanaberii. Średni i wysoki standard wykończenia zaczyna się od 2000zł za m2 i w zasadzie nie ma górnego pułapu.
Jeśli ktoś myśli, że za 500zł za m2 uda mu się urządzić mieszkanie...no cóż, pozostaje tylko pogratulować - braku znajomości realiów oraz niskich oczekiwań.
Jeśli ktoś myśli, że za 500zł za m2 uda mu się urządzić mieszkanie...no cóż, pozostaje tylko pogratulować - braku znajomości realiów oraz niskich oczekiwań.
moje urządzanie 77mkw kosztowało 110.000zł
i sporo pracy własnej. A wcale high-life to nie jest. Wszystko oczywiście zależy od stanu początkowego, zakresu prac, użytych materiałów, fanaberii itp. Generalnie można sobie to jakoś wstępnie skalkulować, a potem do kosztorysu dodać +35% i to mniej-więcej będzie koszt ostateczny.
Tylko zapomniałeś dodać, że nie każdy musi się ograniczać do 60-metrowego apartamentu, można spokojnie dostać i 200-metrowe, do tego pełna infrastruktura i wszędzie blisko (pomijam te śmiechu warte osiedla za obwodnicą), a już finalizując wypowiedź - nie każdy chce mieszkać w domu 150m2 na wsi gdzie wszędzie trzeba jechać przynajmniej 50km spędzając życie w samochodzie. Jeśli chodzi o kredyty - rozumiem, że ten dom 150m2 z własną działką kupujesz za drobne z kieszeni skoro nie na kredyt w złodziejskim banku? Dorośnij.
Nie polecam Hossa
Wykończenie swojego mieszkania pozostawilam w rękach dewelopera od którego zakupiłam mieszkanie. Zaczęło się od źle zainstalowanego brodzika, który w pewnym momencie zaczal przeciekac. Oczywiście deweloper nie spieszyl się z pomocą. Pomimo naprawy widać że brodzik został zniszczony. Oprócz tego framugi drzwi ledwo trzymaja się w ścianach, listwy przypodłogowe wszystkie do klejenia.. Itp. Kolejne mieszkanie wykończe z pomocą poleconej ekipy za mniejsze pieniądze.
Polecam tylko wykonczenie z architektem
Ja wykańczałem moje 80 metrowe mieszkanie z architektem. Powierzyłem wykonanie projektu wnętrza projektantce z firmy Home Project, która nie tylko wykonała przemyślany, funkcjonalny a zarazem świetny projekt ale również poleciła mi sprawdzoną i solidną ekipę wykonawczą, którą sama osobiście doglądała i koordynowała. W krótkim czasie i za przyzwoite pieniądze (taniej niż bym wziął wykończenie u dewelopera) a dodatkowo przy użyciu odpowiedniej jakości materiałów wybranych wspólnie z projektantką zakończyłem remont i mogłem wprowadzić się do mojego nowego mieszkania. Moi znajomi, którzy wzięli wykończenie od dewelopera po zakończeniu realizacji i porównaniu efektów nie byli zadowoleni ze swojej decyzji.
Taniocha taniochę taniochą pogania - to tak ze zdjęć
Na fotkach na pierwszy rzut oka widać, że zastosowane materiały to najtańsze z najtańszych stąd takie ceny, chociaż co do samej aranżacji to jakiś pomysł był i jak ktoś kupił na wynajem to jest to jakaś opcja. Gorzej jak jakość wykonania idzie w parze z jakością materiałów i zacznie to się po roku sypać
Hossa
W moim przypadku mieszkanie miało ponoć wyższy standard niż pozostałe budynki, a to ponoć dlatego, że ściany były już cekolowane i pomalowane. Niesety okazało się, że jakoś wykonania jest tak słaba i nikomu bym nie radziła brać wykończenia przez dewelopera. Teraz przy malowaniu i kladzeniu pasków malarskich wszystko schodzi ze ściany. Nie wspomnę, że ściany i sufity są krzywe. Deweloper opiera się na normach, które pisane są dla niego, ze takie odchylenia są w normie. Żenada. No ale to blok a nie dom, wiec wpływu nie masz.
jako doświadczony wódowlaniec, powiem tak tylko w Polsce takie świry, gdzie wszędzie wszystko ma być prosto w pionie czy w
w innych krajach takich jak Hiszpania, Grecja, Portugalia, Wielka Brytania, a nawet Francja a zwłaszcza Włochy czy USA nikt sobie takimi d*perelami d*py nie zawraca, ludzie są za to szczęśliwsi i zyją pełnią życia, nie mają takich wybujałych fantazji budowlanych jak wiecznie utrapieni życiem Polacy, ot ma być w miarę równo, na łeb aby nie kapało i tyle, za to w garażu ma być odpowiednia fura a w banku odpowiednie konto, a durny polak z kredytem na 30 lat, wiecznie z poziomicą lata lub z kątownikiem kątów szuka, lub co gorsza gładzie żarówką sprawdza. Polak to jednak zawsze będzie głupi...
Plusy i minusy...
Oferta dla kogoś kto ma kasę i nie ma czasu samemu na ogarnięcia wykończeniowymi. Mi renomowana firma z Wrzeszcza za 75m2 zazyczyla sobie 80tys zł. bez mebli w kuchni. Podziękowałem i zamknąłem się z pełnym wyposażeniem łazienki i kuchni za 50tys. Także oszczędność jest jeśli masz czas i nie ukrywam tupet instalowe nerwy. Bogu dzięki już wszystko za mna
Brawo trojmiasto
Wlasnie porownaliscie 4 kola z samochodem i dziwicie sie czemu jedno kosztuje 2 tys, a drugie 200 tys!
Czy te 500zl za "mieszkanie na gotowo" obejmuje chociazby kuchnie?
Czy te 1000zl za wykonczenie samemu obejmuje kuchnie?
Czy kuchnia stanowi ponad 10 procent wykanczanego mieszkania o po 45m?!
Czy te 500zl za "mieszkanie na gotowo" obejmuje chociazby kuchnie?
Czy te 1000zl za wykonczenie samemu obejmuje kuchnie?
Czy kuchnia stanowi ponad 10 procent wykanczanego mieszkania o po 45m?!
Ej. Czegos nie kapuje. Deweloperke stawia się glownie w rejonach typu Kowale, Morena, Orunia itp itd. Malo w centrum. A przeciez tylko biedota, kredyciarze i sloiki mieszkaja w deweloperce. Elita trojmiejska np w Falowiec Apratmets wzglednie Zabianka Dream House itp itd. Skad więc mozecie wiedziec jak wyglada mieszkanie pod klucz u dewelopera? Bo zakladam, ze nigdy nie mieliscie zyjac w luksusie okazji do mieszkania w takiej fuszerce dla plebsu? Czyzby zbiorowe konfabulowanie i gadanie dla samego gadania?
dobrze i solidnie
Jak dla mnie najlepszym deweloperem z jakim się zetknąłem jest Home Invest - https://homeinvest.pl/. Mieszkanie odebrałem w terminie i nie było żadnych problemów
Wykończenie pod klucz w Dom Development
Plusy: szybkość, brak kłopotu i rzetelnie wykonana robota. Jednak przestrzegam przed tzw architektami pomagającymi opracować projekt. W DD to nie architekci, tylko sprzedawcy-naciągacze. Dopiero po podpisaniu umowy okazuje się, że opcje dodatkowe kosztują dwa razy więcej niż zapewniali wcześniej. Tłumaczą się, że wcześniej podawali koszty szacunkowe... Nie wierzyć na słowo. Nagrywać lub spisywać protokół spotkania!