Widok

Wymiana tylnej piasty

Witam!
Jestem zmuszony wymienić piastę w moim bardzo zwyczajnym rowerze, gdyż obecna popełniła rytualne samobójstwo poprzez rozprucie łożyska:) Jako, że nie lubię rowerka oszczędzać pomyślałem, że zakupię coś lepszego (czytaj: klasa średnia:)). Rozglądałem się troszkę na Allegro na razie i większość piast współpracuje z kasetami 8/9 a ja miałem wolnobieg 7. W związku z tym mam następujące pytania:
1. Czy jeśli zdecydowałbym się zamontować piastę z kasetą (8 lub 9), to czy da się je namówić do współpracy z resztą osprzętu (7-przełożeniowa przerzutka - oczywiście zakładam, że wtedy wykorzystane będzie 7 biegów)?
2. A może da się założyć 7-biegową kasetę?

Z góry dziękuję za pomoc:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli chodzi o te manetki XTR'a na 8 to calkiem możliwe, że w tym sklepie na Placu Kaszubskim będą mieli. Ostatnio jak przechodziłem to z ciekawości zajżalem przez szybę i co widzę... LX'a sprzed 3 generacji. Wygląda jak alivio nowe - jeszcze na kwadrat chyba ...
mozna w 3 miescie mozna nawet dostac nowe manety XTR na 8 :)
kup XT na 8 :)
albo SL R440
i tu moze być kupa :) prosileś kiedys serwis żuchlińskiego żeby wyregulowal przerzutki?
Kup sobie nowy rower. Nie dość, że się nie pobrudzisz przy wymianie, to jeszcze żadnych problemów z indeksacją nie bedziesz miał ...
no to znaczy ze xt sobie nie kupie:) pozostaje alivio... dzieki :D
ehm...

uscislijmy:

odleglosci pomiedzy trybami w kasetach 7 i 8 rzedowych sa TAKIE SAME. manetka na 7 nie obsluzy jednego trybu w kasecie na 8, poza tym bedzie ok. natomiast kasety na 8 nie zalozysz na bebenek przystosowany na 7 bo bedzie "za krotki".

odlegloscie pomiedzy poszczegolnymi trybami w kasecie 8 i 9 sa ROZNE. manetka na 8 badz 7 NIE bedzie prawidlowo wspolpracowala z kaseta na 9. natomiast na bebenek przystosowany na 8/9 (szerokosc tych kaset z powodu roznic w odleglosciach pomiedzy trybami jest TAKA SAMA) mozesz zalozyc kasete 7 z podkladka, gdyz zostanie miejsce na OSMA "zebatke".

manetka na 9 NIE bedzie wpolpracowala prawidlowo z kaseta 8 z powodu ww. roznic w odleglosciach pomiedzy trybami w kasetach na 8 i 9 (manetka na 9 "ciagnie mniej linki" podczas zmieniania biegow niz manetka na 8)

:)
bo cos ta indeksacja ma niby nie pasowac czy jak ? bo w sumie to ja juz pojecia nie mam :)
a jak kupie manetki xt na 9 to beda wspolpracowac dobrze z kaseta na 8 s****a5.0 bo juz nie wiem sam :P ??
ale mam braki... chyba kupie sobie sisa =)
no to już Tobie odpowiedzieli rB ;). na tym polega SIS, że odległości między koronkami są takie same. dopiero napędy na 9 się temu wymykają (choć tu też sama przerzutka nic do rzeczy nie ma - jedynnie manetki)

rB napisał(a):

> naprawde?! ale jak szerokość kasety jest stała (a tak chyba
> jest)

nie jest stała - kasete 7 możesz założyć na piaste 8/9 ale z podkładka. Na 7 nie zalożysz kasety 8 (chyba ze po zmianie bebenka)

szerokosc kasety 7-8 rożni sie jednym trybem aczkolwiek te tryby sa takiej samej szerokosci i w tej samej odleglosci od siebie. Dlatego indeksacja bedzie dziac poprawnie.

> kiedyś widzialem w działaniu napęd z manetkami 8 i kasetą 9,
> działało to ale wielce nie precyzyjnie.

kasety 8 i 9 sa tekiej samej szerokosci dlatego indeksacja w tym wypadku nie moze pasowac
naprawde?! ale jak szerokość kasety jest stała (a tak chyba jest) to przy dodatkowym, ósmym trybie odległości pomiędzy pozostałymi musi się zmniejszyć żeby było mniejsze na kolejną koronkę...
kiedyś widzialem w działaniu napęd z manetkami 8 i kasetą 9, działało to ale wielce nie precyzyjnie.
tu sie zgodze 9 nie bedzie dzialc z 8. Inna jest szrrokośc koronek i inne odleglości miedzy nimi.
manetki na 7 beda dzialc z kaseta 8 i na odwrót - oczywiscie w takim wypadku nie bedzie jednego biegu :)

Szerokośc koronek i ich rozstaw w kasetach 7 i 8 jest identyczny - wiec z indeksacja nie bedzie problemu.
http://www.wrower.pl/sprzet/przerzutki/przerzutki.php

patrz->"Dopuszczalne kombinacje przerzutek, kaset oraz łańcuchów Shimano"

http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/

patrz->"sprzęt">"rozważania o napędach 7-, 8- i 9-biegowych "

:)

pozdRower
bo dla 7 jest inna indexacja niz dla 8, tak jak manetki na 8 nie dzialaja z kasetami 9, bo jest inna indexacja.
grrr... a dlaczego niby manetki nie będą współpracować? i to sis i to sis.... po prostu jeden tryb będzie nieużywany.

co więcej jeżeli to względnie nowa przerzutka to obejmie 8 trybów - kwestia wymiany również manetek. z szerokością łańcucha też bzdura. pamiętaj, że przy zmianie kasety/wolnobiegu powinieneś zmienić też łańcuch. korb zupełnie szerokość łańcucha nie obchodzi (tz. będą pracowac, inna sprawa z performance ale nie o to pytasz)

nie bardzo widze też sens 7 biegowej manetki na 8 trybowym napędzie - pojedyncza manetka nie powinna być droga.

manetki na 7 nie bedza wspolpracowac
Z przerzutką to moze by i wspolpracowalo, ale niestety korbe tez bys musial wymienic, bo lancuch dla 7 jest szerszy niz dla 8, czy 9. Tak wiec pozostaje ci wymiana calego napedu, badz kupienie piasty na 7.
do góry