Widok

Wynajmować czy na kredyt brać... Jak żyć?

Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
Co lepsze, a może co gorsze..?! Bawić się w wynajem, spłacać czyjś kredyt czy już lepiej zacząć spłacać swój własny, 30 lat zleci i za chwilę będzie "moje".. A może jednak wynajmować, i tak trzeba komuś płacić, a można uniknąć pętli na szyi jaką poniekąd jest kredyt..
Kupić te 35 m2, czy wynajmować 50 (oczywiście z kimś, gdzie tam samemu...)
Taka tam zagwozdka...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak masz zdolnośc kredytową i wkład własny to moim zdaniem kredyt, obecnie wychodzi często taniej niż czynsze a przynajmniej spłacasz swoje.

Kredyt chyba lepszy, ostatecznie mieszkanie będzie Twoje

Jeżeli tylko ktoś ma już uzbierany wkład własny i dostanie wystarczający kredyt, to ja jednak byłabym za kredytem. Co miesiąc wydasz tyle samo na ratę kredytu, co na wynajem, a przynajmniej mieszkasz u siebie, a nie u kogoś.

A ja bym powiedział że wynajmować do czasu aż podniesiemy zarobki o tyle że będzie nas stać na dodatkową ratę kredytu. Chodzi o to że zanim zaczniemy wybierać mieszkanie wypracowanie sobie pozycji zawodowej , stanowiska czy doświadczenia które da nam pewną stabilizacje i mniejsze ryzyko .

Pytanie padło kilka lat temu ale pewnie dalej wiele osób ma taki dylemat. Kupować czy wynajmować? Przy porównywalnym koszcie najmu i raty kredytu lepszą opcją już jest spłacanie własnego kredytu. Zwłąszcza jak się uda załapać na jakiś preferencyjny kredyt. Była Rodzina na Swoim, Mieszkanie dla Młodych, dopiero co się skończył Bezpieczny Kredyt a może za kilka miesięcy wystartuje kolejny Mieszkanie na Start.
Na razie są tylko konsultacje więc nie do końca wiadomo jak będzie ten nowy program wyglądał ale pierwsze przymiarki można już zobaczyć https://lukaszsroczynski.pl/2024/01/04/bezpieczny-kredyt-a-mieszkanie-na-start/ . Jak ostatecznie będzie to wyglądało to trzeba zaczekać. Według założeń na Start będzie bardziej korzystny dla wielodzietnych rodzin.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To zależy od indywidualnych okoliczności i preferencji każdej osoby. Wynajem mieszkania ma swoje zalety, takie jak brak zobowiązań kredytowych i większa elastyczność w zmianie lokalizacji. Jednak kupno mieszkania na kredyt może być opłacalne w dłuższej perspektywie, ponieważ po spłaceniu kredytu stajesz się właścicielem nieruchomości. Kluczowe jest dokładne przeanalizowanie swojej sytuacji finansowej i życiowych planów przed podjęciem decyzji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Decyzja między wynajmem a kupnem mieszkania jest indywidualna i zależy od Twoich finansów, planów życiowych i preferencji. Kupno mieszkania to inwestycja długoterminowa, ale wymaga także zobowiązań finansowych takich jak kredyt. Wynajem daje większą elastyczność, ale nie buduje kapitału własnego. Niezależnie od decyzji, zawsze warto pomyśleć o bezpieczeństwie swojego domu, np. poprzez instalację systemu monitoringu z https://www.security.gd.pl/.

Kredyty hipoteczne na długi okres czasu mogą wydawać się wiecznością! Ale z drugiej strony, posiadanie własnego mieszkania na starość to duża zaleta. Kuzyn ma zapewnione dach nad głową na emeryturze!

Kredyt, proste. Przez rok odkładaj 3 000 zł. Wtedy będziesz mieć odpowiedz. A jeszcze przebadaj sie gruntownie i jak tam z kondycją firmy.Zwolnienia ? plajta ?

Niestety takie są realia. Mój kuzyn wziął kredyt na mieszkanie na 30 lat. Więc w wieku 60 lat mieszkanie będzie należało do niego :D

Jeżeli wiążesz swoją przyszłość z danym miejscem to brać w kredyt, jeżeli chcesz się kiedyś gdzieś przeprowadzić to najem :)

Miałam taki sam dylemat z moim mężem. Zdecydowaliśmy się na kupno mieszkania w Pucku u https://heweltdeweloper.pl/
Nie żałuje! Cisza spokój i wyrwaliśmy się od miejskiego zgiełku.

Jeżeli tylko masz taką możliwość, to pewnie, że bierz kredyt i kupuj swoje mieszkanie. Rata kosztuje przeważnie tyle ile wynajem, a będziesz wiedzieć, że płacisz za swoje.

W jakiej cenie są tam mieszkania?

Do tej pory wynajmowałam ponieważ nie mialam wystarczającej ilości środków na zakup mieszkania. Jak podliczyłam sobie ile wydałam przez 6 lat wynajmu, przeraziłam się. Dobrze dobrana rata kredytu wyjdzie często mniej niż wynajem. A mieszkanie na swoim to coś wspaniałego. Pamiętaj, że w okolicy trójmiasta jest taniej. Ja osobiście postawiłam na Puck i osiedle Wiktoria Park od https://heweltdeweloper.pl/. Polecam!! Mają też swojego doradcę, który mi osobiście bardzo pomógł.
Zawsze mnie to zastanawiało ... :/ skoro nie masz zdolności kredytowej to po chol.re zadłużać się na sumy których nie będziesz mógł spłacić , biorąc taki kredyt kogo ty chcesz oszukać bank czy siebie ? liczysz na 6 w totka ? spadek po rodzicach ? czy że jakoś to będzie ?

Mam wrażenie że większość osób niedorosła do brania kredytu , bo nie ważna umowa , nie ważne warunki - jak dają kasę to bierzmy i czym prędzej spadajmy ,bo jeszcze się rozmyślą... a potem to jakoś to będzie może wygram w totka, zobaczymy, najważniejsze że wyciągnąłem od nich najwięcej ile się dało.

A teraz problem... :/ bo okazało się że oszukałem tym sposobem siebie, a nie bank.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
10 lat temu bralem taki kredyt 150 tysi...w ziko nie mialem zdolnosci kredytowej
wiecie w czym on jest..w tej niby walucie, co ich banki nawet na oczy nie widzialy, ale sobie spready naliczaly i jakies tam wskazniki
10 lat systematycznego splacania
dzis patrze na kurs f...wychodzi na to, ze po przeliczeniu jest do splacenia 220 tysi...zlocziszy..czyli coraz wiecej, wiecej niz to mieszkanie jest nqwet warte na rynku wtornym..high life
to za kolejne 10 lat co bedzie?
tu uczciwa praca czego sie dorobie?
juz jest 100% syfu
tylko zauwaz,ze od paru lat coraz mniej..a nadto ciagle z tego kraju uciekaja ludzie...i to nie ci najmniej obrotni
a jak starcza na reszte..to Bogu dziekowac... bo blisko 2,8 miliona Polakow zyje w skrajnej nedzy
chory kraj, chory system,chorzy rzadzacy
jasne, niech wszyscy jada za granice..ostatni gasi swiatlo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry