Widok

Wypadek na terminalu DCT Gdańsk

Opinie do artykułu: Wypadek na terminalu DCT Gdańsk.

W niedzielę po południu na placu terminalu DCT w gdańskim Porcie Północnym doszło do wypadku. Suwnica placowa przejechała mężczyznę, który helikopterem został przetransportowany do szpitala.Na terminalu DCT Gdańsk ok. godz. 16 w niedzielę, doszło do groźnego wypadku. Suwnica placowa przejechała jednego z mechaników pracujących w porcie. Z relacji świadków wynika, że prace zostały wstrzymane na parę godzin. Pracownik został przetransportowany helikopterem do szpitala. - Możemy jedynie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Życzę temu Panu

szybkiego powrotu do zdrowia. Na pewno dostanie odszkodowanie za wypadek przy pracy.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jeżeli był z KADRY CARGO to napewno nie dostanie odszkodowania!

Żeby nie było jeszcze tak że będzie musiał zapłacić odszkodowania za przestój na DCT.Tak czy siak życzę szybkiego powrotu do zdrowia!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 10

Jeszcze premie mu zabiora
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

kretyn

..!!! W d*pie z odszkodowaniem i premia, najważniejsze by Maciek wyszedł z tego i był z bliskimi !!! Myślę, że za żadne pieniądze świata nikt nie chciałby teraz być na jego miejscu. On z tego wyjdzie, a Ci co piszą takie brednie o kasie zostaną ukarani przez los !!! Maciek WALCZ !!!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

Stracił nogę i rękę

Odszkodowanie odszkodowaniem, ale kolo stracił nogę i rękę....
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Skąd wiesz?

kolejny ekspert od spraw wszelakich?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pracowałem tam i powiem Ci, że są na bakier z BHP

bo przyzwalaja i oczekują zasuwania na placu aby tylko jak najszybciej rozładować kontenerowce. To powoduje masę wypadków o kórych się nawet nie mówi. Jak stłuczki pojazdów portu miedzy sobą, z ciężarówkami klientów. Najeżdżanie pojazdów na pracowników podczas przeładnuków, zwichnięcia, złamania kończyn.

Niektórzy nawet uprawnień nie mają do jeżdżenia sprzętem, ba nawet czasem kategorii prawa jazdy im brakuje. Wszystko robione aby Polska nie zgineła.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

chłopie co Ty za głupoty mówisz teraz nawet bez C C+E nie chcą przyjmować....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kolega "ształer" ma 100% racji! i jeżeli faktycznie ształer to zapewne był zatrudniony w KADRY CARGO!

Kolega "ształer" zapomniał dodać że nie tylko są na bakier z BHP ale też z Kodeksem Pracy który oczywiście w KADRY CARGO NIE OBOWIĄZUJE! bo niemal wszyscy są zatrudniani na umowach śmieciowych (z dołączonym aneksem w formacie A4 na którym są napisane drobnym maczkiem kary finansowe dla pracownika za nawet najdrobniejsze przewinienie) za śmieszną stawkę (podobno DCT płaci ok 60zł/1godz pracy dla KADRY CARGO za jednego pracownika , kiedy ten sam zatrudniony w KADRY CARGO ma ok8 - 10 zł/godz!) , pracownik w KADRY CARGO jest traktowany jak pani Lekkich obyczajów...zawsze na telefon , nigdy nie wiesz kiedy idziesz do pracy i na jaki obiekt trafisz (jest jeszcze BTC , )-BRAK GRAFIKU!W śród pracowników KADRY CARGO panuje wyścig "szczurów"...tzn.że pracownicy bardzo często pracują niemal 24h/dobę , chowając się po budach przed pracownikami DCT by Ci nie zauważyli że ta sama osoba jest już drugą zmianę oczywiście kierownictwo KADR CARGO jest bardzo zadowolone z takiego pracownika który jest "dyspozycyjny" tzn może pracować po 24h lub nawet 36h(bo takie przypadki też były).A naj bardziej wkur...ce są "panie" , które popijając kawkę , w marmurowych pomieszczeniach KADR CARGO na Gdańskiej starówce (gdzie czynsz jest bardzo wysoki), mając pracownika w GŁĘBOKIM POWAŻANIU , pracownik ma wrażenie ze niepotrzebnie zawraca tym "paniom" ich jakże cenny czas!
Ja rozumiem że są takie czasy i żeby zarobić to trzeba się narobić , ale są też jakieś GRANICE WYZYSKU I CWANIACTWA za które (być może za które - gdyż nie wiem czy pracował w KADRY CARGO) ten człowiek o mały włos nie przepłacił własnym życiem!
JESZCZE RAZ ŻYCZĘ SZYBKIEGO POWROTU DO ZDROWIA!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

kolejność

"Suwnica placowa przejechała mężczyznę, który helikopterem został przetransportowany do szpitala"

Czyli przeleciał helikopterem do szpitala, gdzie przejechała go suwnica placowa? hmm
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 19

A zebys wiedzial ze traktowane powaznie ale wypadki sie zdarzaja - mozesz im zapobiegac al i tak nie wyeliminujesz w 100 procentach. Jak chcesz zobaczyc jak wyglada bhp to zamiast pisac przy kompie zapraszamy na nasz plac.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

Lepiej niech nie przychodzi

Bo jeszcze te poobijane od kraks ciągniki zobaczy. A może i nie zobaczy, w warsztacie wszystko wyklepują i zamalowują.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest napisane "Jeden z mechaników źle nastąpił na krawężnik, co spowodowało upadek na trasę, po której przemieszcza się suwnica." - 3klasa podstawówki, czytanie ze zrozumieniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kto mechanikowi pozwolił/kazał naprawiać/poruszać się w okolicy metra od suwnicy ?

Może się okazać że on przeglądał silnik suwnicy podczas gdy ona pracowała. Nie zdziwił bym się. Tam tylko kasa i czas się liczy, dobrze to wiem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Do 18-tej terminal nie pracował

Nocna zmiana dopiero zaczeła pracę. Szkoda człowieka, chwila nieuwagi i nieszczęście gotowe.
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 2

To jest norma jakośći a nie przepis bhp
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Normy BHP to PN 18000, na to nie ma norm ISO.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

zanim cos napiszesz, wiedz o czym piszesz

ISO:18001 a nie PN 18000.

o.O

to te stare suwnice jeszcze na chodzie????
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 67

Kretynów nie powinno dopuszczać do komentowania artykułów na tym portalu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Karetką

karetką został przewieziony.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chyba helikopterem.

Czytaj ze zrozumieniem tekst artykułu, idioto.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Byłem tam idioto....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

SZKODA CHŁOPAKA

Oby szybko wrócił do zdrowia ...
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 2

To im teraz PIP przetrzepie d*ps..a

j/w
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6

taaa... "spodziewamy się niespodziewanej kontroli...."

tak im przetrzepie....
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety wypadki sie zdarzaja - zapraszam na plac zobaczysz jak wyglada praca - nie z perspektywy monitora.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Widziałeś kiedyś jak suwnica kładzie tira do góry nogami ?

Jak tam dłużej pracujesz to widziałeś.

Albo poobijane ciągniki. Co rusz odszkodowania za uszkodzone pojazdy klientów.

Kierowcy na placu jeżdźą szybko jak pie*dolnięci a zarząd zaciera na to rączki bo im szefowie z Antypodów premie wypłacą za wydajność.

Oczywiście wypadki przez to co rusz ale nie da się bólu/urazu/inwalidztwa zaksięgować więc nie nasz problem.

Komercha i tyle. Najlepiej zamknąć ten port, będzie to dobre dla polskiej gospodarki bo mniej przywiezie się tego szajsu z Chin. Póki chińszczyzna płynie do Polski nie ma szans by tu na miejscu produkować, przez to tworzyć miejsca pracy i bogactwo narodu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

Ale teraz ameryke odkryłeś buahahaha to chyba normalne, że inspekcja przyjedzie, a z tego co słyszałam, to DCT ma akurat na wysokim poziomie te sprawy i pracodawca dużo wkładający w ten temat. Zal chłopaka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

przyczyna

Ciagla presja by przeladunki nie spadly ponizej 30ruchow na h,by sprzet byl w ponad 90% sprawny a w nagrode za to ,,premia 50zl,,Ktos powinien sie tym zajac.szkoda zdrowia panowie
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 6

pewnie, ty jako prezes dawał byś premie 2000m zł za nic.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

trójmiasto.pl...

Jakie z was żenadne hieny...

Z byle tragedii ludzkiej zrobicie newsa dnia
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 22

połowa newsów na całym świecie

wiąże się z czyjąś tragedią
napisz do sejmu zmianę prawa i ograniczenie wolności słowa i dostępu do informacji, jak uważasz, że to źle
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Popie---olonych kretynów - takich jak ty - nie powinno się dopuszczać do komentowania artykułów na tym portalu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

a te ... w krawatach za tą ciężką robote kasują ciężk kase - dla siebie !!!

gorzej jak za komuny !
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 16

ludzie opamietajcie się

ten człowiek skończył Politechnikę Gdańską
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

cooo???

Maciek studiowała Na Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

To se krawat kup i rób za ciężką kasę

broni Ci ktoś. A swoją drogą jak rzeczywiście sztaplarą bujasz to raczej źle nie masz.

Pacuje w DCT Gdansk i chcialem tylko zyczyc zdrowia koledze - niestety w naszej branzy wypadki sie zdazaja choc robimy wszystko aby stworzyc bezpieczne miejsce pracy. Na pewno bedziemy myslami z Mackiem i zrobimy co tylko mozna zeby pomoc jemu i rodzinie. Trzymaj sie!
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wypadek w pracy !!!

A Pan poszkodowany powinien zadbać aby to dobrze udokumentowano i starać się o zadośćuczynienie i odszkodowanie z polisy OC jeśli wypadek nie z jego winy a w wyniku czyjegoś zaniedbania.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

szkoda gdać

Tak jak juz kolega pisał ,nie dostępność sprzetu powyżej 90% kasuje automatycznie premie,także chłopaki zapieprzaja żeby jak najlepiej wypaść i sie pokazać.A Maciej to akurat jeden z najlepszych elektryków w terminalu.
3msie Lipi!!
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 2

:(

I jeden z najlepszych najnormalniejszych kolegów na dzielnicy, Smutno od rana :( ale trzeba trzymać kciuki i wierzyć
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

A co to znaczy "Na terminalu"?

A co to znaczy "Na terminalu"? Na górze? Na jakimś dachu?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 20

Opinia została zablokowana przez moderatora

pyta się normalnie a ty

go znieważasz
do "z": na terminalu, znaczy na placu przeładunkowym

Zalosny "korektor"

A czy jak mowisz: "jade z rodzina NAD jezioro", to znaczy, ze kocyk rozkladasz PONAD tafla wody?
Stala sie tragedia, a taki "korektorek" robi z siebie osla wykazujac sie kompletnym brakiem znajomosci tematu i terminologii, a takze zasad j. polskiego.
Zabieraj lopatke i wiaderko i lec NA podworko (tak, tak - na dach tego podworka)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja czegoś nie rozumiem....

Jeżeli wykonywano obsługę/remont/naprawę dźwigu, to powinien być wyłączony, zabezpieczony i oznaczony.
A jeżeli nie był to kto za to odpowiada?
Jeżeli dźwig był w eksploatacji to przecież ma dzwonki i wtedy pytanie, jakim cudem kogoś rozjechał?
A może ktoś "pojechał" na skróty, nie wyłączył dźwigu z eksploatacji i nakazał naprawę w ruchu? Wtedy oczywiście będzie "wina" rozjechanego, bo wszyscy umyją rączki.
Czy na DCT nie ma checklist z procedurami? Bo jeżeli nie ma to dyrektor operacyjny powinien wylecieć ..
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 11

Pracownicy działu technicznego sprawdzali bodajże coś w układzie jezdnym suwnicy, z tad musiała się poruszać.

GPS

Dokładnie, sprawdzane było prawidłowe działanie na tej suwnicy nadajnika GPS. A inaczej jak jeżdżąc nie da się tego sprawdzić.

Checklisty

Owszem, są ale tylko dla pracowników firm zewnętrznych. Dla pracowników firm wewnętrznych typu kadry cargo, albatros, itp. nie daje się checklist do wypełnienia.
A szkoda. Nie raz, była mowa żeby zasady poruszania się po terminalu były ogólnodostępne. A nie są.
Maciek już ma praktycznie zerowe szanse na jakiekolwiek życie. Co mu z odszkodowania? Noga i ręka odcięta na dzień dobry a potem dodatkowo płuco.
Szkoda chłopaka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Prośba o trochę dyskrecji

Szkoda, że jeszcze zdjęcia ze stanem poszkodowanego nie wkleisz na forum.
Informacje o stanie zdrowia są poufne, jeśli je znasz, to można o nich rozmawiać w gronie rodziny oraz najbliższych przyjaciół.
Całę trójmiasto nie musi znać szczegółów Maćka stanu.
Mam wrażenie, że szukasz taniej sensacji, "kolego" z pracy.
Lekarze nie udzielają takich informacji nikomu spoza rodziny, bo to jest niezgodne z prawem... Pomyśl zanim coś napiszesz - to taka moja prośba.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest mi przykro :(

Ciekawe co teraz powie na ten wypadek dział bezpieczeństwa DCT? Potrafią tylko robić śmieszne wywieszki na drzwiach typu "otwieraj drzwi ostrożnie". Myślę, wręcz jestem pewien, że będą chcieli się oczyścić, siedzą w biurach i nic nie robią. Moim skromnym zdaniem panie i panowie z działu bezpieczeństwa powinni być widoczni na placu i poprawiać procedury naszego bezpieczeństwa. Naszemu koledze stało się wielkie nieszczęście i My OPERACYJNI jesteśmy sercem z Maćkiem.Pozdro
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dzial bhp tylko w oknie siedzi i patrzy czy ktos lini nie przekroczyl a teraz sa tak leniwi ze najlepiej wywiesic kartki z neer miss i niech sie ludzie sami podpier.... a oni tylko kawka i ciasteczka
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 5

widocznie jeszcze za mało piszą

skoro doszło do wypadku

Szok !

Taki poukladany chlopak...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

TRZYMAJ SIĘ LIPEK !!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

....

Do tej pory nie wirze, że to się wydarzyło, widziałam Maćka kilka dni temu na dzielnicy... Trzymam kciuki o powrót do zdrowia, motywacje i chęć do życia. Strasznie mi przykro.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Maciej jest w stanie krytycznym ma amputowana reke i nogę połamane zebra itd. Nie wiadomo czy przeżyje trzymaj się szwagier
tragedia
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmm, uwazam ze szczegoly stanu zdrowia powinny byc podawane do wiadomosci publicznej za zgoda rodziny czy samego Macka. Wg mnie to brak szacunku do chlopaka i dazenie za sensacja. To przykre...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

przeciez on jest z rodziny
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

30 kontenerów na godzinę!!!

Ktoś napisał o tej normie w DCT. Jeśli to prawda to jeden kontener na 2 minuty to moim zdaniem rzeczywiście bardzo niebezpieczne normy. Ciekawe jakie normy są np. w Niemczech lub Anglii. Fakt że wypadek nie miał miejsca w czasie normalnej eksploatacji ale wyśrubowane normy w polskich zakładach pracy oraz związana z nimi presja i pośpiech są najczęściej przyczyną wypadków.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

duzo

jak na wielkosc placu i ilosc sprzetu to gorna granica mozliwosci - ale dochodzi praca w nocy, jezdzenie w kolko i brak zmiennikow - trudno aby nie dochodzilo do wypadkow. dzial bezpieczenstwa tworzy procedury ktore sa wynikiem nieudolnego kierowania - procedury te nie ulatwiaja pracy i w wiekszosci nie poprawiaja bezpieczenstwa jednak tworza sobie sztuczna prace a firma im placi bo maja podkladke w razie takich wypadkow - "zlamales noge bo nie miale kamizelki odblaskowej". tutaj tez zostanie odpowiedzialnosc zgoniona na brygadziate dzialu technicznego lub na samego pokrzywdzonego. moze odkryja ze nie zawiazal butow roboczych? tak to jest kiedy nie ma w pracy atmosfery a brygadzista i kierownicy zmiany ( ci o ktorych mowa to wiedza ) nie walcza o ludzi tylko ich nagminnie podpierdzielaja slodkimi mailami do dyrekcji aby otrzymac awans z mlodszego kierownika na kierownika... i zeby nie bylo, ze tylko marudzimy jak polacy - wielkie slowa uznania dla pana Wladyslawa, on jedyny zasluguje na miano kierownika.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Braciszku kochamy cie nie poddawaj sie Dasz rade
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2
Bardzo Państwu współczujemy, wierzymy że Maciej to przetrwa

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Maciek się nie podda!!! Da RADĘ !!! Musi
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wczoraj przebywałam na pogotowiu gdy ten chłopak został przetransportowany do Akademii Medycznej , chciałam rodzinie powiedzieć iż modlę się za niego i za rodzinę a w szczególności za mamę , której o mało serce nie pękło z rozpaczy . Przykro mi z powodu amputacji kończyn jego i mam nadzieję , że nauczy się żyć z taką stratą . chciałabym również wierzyć iż amputacja była konieczna , gdyż kompetencje niektórych z lekarzy mających wczoraj dyżur nie była zbyt zachwycająca .
Jestem z Państwem
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

zyczę rodzinie i bliskim duzo wytrwałości, on wie, że jesteście przy nim

a poszkodowanemu szybkiego powrotu do zdrowia, jakie by ono nie było!

Maciek!!! Trzymaj się byku

Maciek to mój stary przyjaciel. Wychowalismy się razem-jest mi jak brat
Kiedyś sam uratował mi życie
Szybko wracaj do zdrowia ziom-dasz radę
Sercami się kraja że to jemu się stało :'-(
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Lipek !!!!!!!! Dasz radę

Ja też Mariusz siedzę i ryczę. Trzymajmy kciuki i módlmy się o to by powrócił w jak najlepszym stanie. Maciek da radę, jest silny. Serce pęka, taki fajny chłopak, zawsze pomocny!!! Maciek trzymaj się

zdrada szczegółów w obliczu utraty zdrowia człowieka

Niepojętne stanowisko pracownicy, a może koleżanki. Cel przeżycia w tym układzie uświęca środki. Ale koleżanka przecież nie jest Cezarem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Macius dasz rade

Trzymam kciuki wierze ze dasz rade!!!Musi byc dobrze!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Norma 30!!

Taka jest prawda!! A jak ktoś robi mniej, to co chwilę na radiu są odpały czemu tak wolno?? A w końcu taką osobę ściągają ze sprzętu!! I jeszcze musi się tłumaczyć czemu nie wyrobił normy!! Jak wieje wiatr powyżej 20m/s też nic z tego nie robią!! Każdy kto tam pracuje, wie jak jest!! A cały czas pier... o bezpieczeństwie!! Gó... prawda!! Jedno nie współgra z drugim!! Albo wyniki albo bezpieczeństwo!! Człowiek żeby dostać tą ich śmieszną premię prawie się zabija a oni i tak każdego traktują jak psa!! Tyle w temacie!!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

lekko bredzisz koles

Zgadzam sie w kwestii wiatru, ktory musialby chyba powyrywac stsy zeby wstrzymano prace. Podbnie z przerwami w nocy, ludzie ledwo jezdza na imv, przysypiaja ale planerzy pracy dalej robia "swoja robote" i to jest przerazajace - zmierza niestety w zla strone.
Ale co do wyników, minimalnej ilości ruchów kurde ludzie, to sa normy wymagane na kazdym terminalu. Jestesmy firma uslugowa i minimalna produktywność jest konieczna dla zachowania klienta = pracy 500 ludzi. Nie przesadzajmy... To nie jest SPA tylko praca. Każda praca mierzona jest jakims wyznacznikiem -u nas to ilosc ruchów. I nie sa to jakies wydumane ilosci czy rekordy swiatowe a sredni poziom swiatowych terminali...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

naprawdę???

..więc ile trzeba robić, jakie są normy na podobnych sprzętach np. w porcie w Hamburgu?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
HAmburg - 32
Felixtowe - 30
Hong Kong - 32 (od nowego roku planuja podniesc do 35)
A patrzac blizej Was:
BCT - 28-30 (w zaleznosci od linii)
GCT - 25 - 30 (w zaleznosci od linii)
W zaleznosci od linii oznacza, ze nie kazdy klient ma taka sama umowe. W DCT jest 1 klient, ale nie wszedzie tak jest.

Do tego we WSZYSTKICH w/w portach zmiany sa 8-mio godzinne i NIE MA ZMIENNIKOW WOGOLE, to oznacza ze operator ma tylko pol godz przerwy i pozostale 7,5 dyga na sprzecie. A jak robi 12 (8+4 nadgodziny - to tez ma 1 przerwe 0,5 h poniewaz za dodatkowe 4 h ma placone nadgodziny wiec nie ma przerwy - cytat z jednego z Prezesow)
Wiec uwierzcie koledzy, ze nie macie tam tragedii.
Ani normy nie sa przegiete wybitnie, ani fakt ze jest MALO zmiennikow nie powinien Was przerazac - cieszcie sie ze wogole sa!!

Nie zmienia to faktu, ze stala sie tragedia. Strasznie przykro sluchac/czytac takie historie. Wspolczuje samemu poszkodowanemu, ale i jego rodzinie a takze wszystkim na tej feralnej zmianie. Na pewno wszyscy ciezko to przezyli. Tak samo ciezko ma na pewno pechowy Operator, ktory byl na tym nieszczesnym RTG-u. STRASZNE. Mam nadzieje, ze ten chlopak z tego wyjdzie.

do wujek samo zlo

Kolega widzę jest sfrustrowany tym ze nie ogarnia suwnicy i na ludzkim nieszczęściu próbuje zbić jakiś kapitał. Tak się nie robi. Te normy o których opowiadasz to są normy które z reguły obowiązują na każdym terminalu i nie są one jakoś wygórowane. Dzięki tym normom masz chłopie co do gara włożyć. Gdyby każdy myślał tak jak Ty to byśmy dzisiaj w kolejce stali do pośredniaka. Jak czytam te brednie o wypadkach poobijanych ciągnikach to się zastanawiam co np. kolega sztauer ma na myśli. Kolizje które w zwykłym ruchu drogowym się zdarzają praktycznie każdemu i zdarzać się będą? Człowieku w historii firmy tak naprawdę to jest pierwszy wypadek, bo to co wcześniej się działo można nazwać incydentami. Wypadek potoczne określenie zdarzenia, gdzie jeden lub więcej uczestników bierze udział w zdarzeniu, w wyniku którego uczestnik zdarzenia został ranny lub doszło do jego śmierci. I proszę Ciebie nie mów mi o osobie, która np. potknęła się i spadła ze schodów łamiąc sobie np. rękę. Uważajmy wzajemnie na siebie i tak będzie najlepiej. A Tobie Maćku życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

,, Średni poziom Światowych Terminali,,

Pracownikom działu operacyjnego za ten średni poziom należą się średnie europejskie wynagrodzenia a nie kilka groszy za tak odpowiedzialną i szybką pracę. Większośći przykro że nas nie doceniają i nierzadko traktują niesprawiedliwie no bo przecież jak pan dyrektor powiedział: ,, Nawet małpa nauczyłaby się jezdzić ciągnikiem siodłowym,, To dużo świadczy o podejśćiu i szacunku do ludzi- zerowym szacunku

Lipek !!!!!!!! Dasz radę

Maciek!!! Musisz być silny. Modlę się do Boga o to byś z tego wyszedł. Bądź dzielny przyjecielu kochany .!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Modlę się za państwa i za brata , mam nadzieję , że mama znosi to lepiej niż wczoraj

Coś tu nie gra

to jak oni to robili, że facet wszedł pod koła suwnicy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

...

to juz bez róznicy jak do tego doszło. Teraz najwazniejsze by chłopak z tego wyszedł
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

to czy wyjdzie z tego czy nie to jedno

a jak do tego doszło to drugie.
często bywa tak, że pracownicy sami lekceważą podstawowe zasady bezpieczeństwa: a to nie noszą kasków, a to na wysokości bez zabezpieczeń, a to mu w rękawicach nie wygodnie itp.
dlatego ciekawi mnie jak dostał się pod koła suwnicy. suwnica nie jedzie 100km/h i nie startuje jak rakieta.
jeżeli jednak wszedł na tor i na przykład się potknął, albo wciągnęło go pod koła to czyja to wina?
poza tym czy ktoś czuwał przy Emergency Stop?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

czytaj uwaznie, potknal sie i przewrocil jest napisane. Te suwnice nie powienny jezdzc tak blisko jak jest w stanie czlowiek na swoja cala przynajmniej dlugosc od niej byc

Wiesz co, powinienes powstrzymac swoja ciekawosc akurat w takim momencie?! Czlowiek walczy o zycie a Ty takie rzeczy wypisujesz! Zastanow się, to nie miejsce i czas!!!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Najprawdopodobniej nie wszedł, tylko podczas obserwowania przejazdu suwnicy się potknął, czy coś podobnego. Na takie zdarzenia nikt nie ma wpływu, więc nie ma co gdybać i wysnuwać głupich teorii.

do ciekawy

nie masz sowjego zycia ze wypisujesz takie glupoty na forum Moj Przyjaciel walczy o zycie a Ty jestes poprostu ciekawy to wejdz i sprawdz jakie to cierpienie dla Niego i Bliskich !

przestań jęczeć

news jakich wiele
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie wierzę

Nie wierzę, poprostu nie chce się wierzyć że to chodzi o naszego Maćka. Kilka dni temu go widziałam

szok

Maciuś trzymaj się i szybko wracaj do zdrowia...Dasz radę ..

Pare dni temu z Nim gadalem, a teraz chlop walczy o zycie....

Lipek trzymaj sie chlopie, dasz rade !

uwierz w siebie.

życzymy powrotu do zdrowia.

Maciek, Lpiek

Maciek, przyjacielu Dasz radę!!! Jesteś dobry chłopak, opatrzność ma Cię w opiece !!! Pamiętaj, Twoje miejsce jest tu, przy rodzinie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Maciek wszyscy pracownicy DCT są z Tobą!!!

Wszyscy pracownicy firmy wlacznie z kierownictwem sa zalamani tym co sie wydarzylo. Wszyscy mowia tylko o tym i az trudno wyrazic slowami jak bardzo kazdy zaluje ze nie byl w tym miejscu, w tej chwili i nie mogl zapobiec tej strasznej tragedii.
To straszne ale ta sytuacja otworzyla nam bardziej oczy na to ze musimy bardziej interesowac sie drugim czlowiekiem, zeby nie musiec pozniej plakać w takich okolicznosciach. Wydarzylo sie chyba najstraszniejsze co moglo sie stac. Nie ma sensu szukac na sile winnych bo nikomu to teraz nie pomoze.
Nie jestem jakims sluchaczem radia m. ale modle sie do Boga aby pomógł Maćkowi w tym cierpieniu fizycznym i psychicznym... I jego rodzinie rowniez.
Maciek, wszysyc laczymy sily i modlimy sie za Ciebie!!!
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 2

Maciek

Maciek, jest chyba najporządniejszym chłopakiem z dzielnicy, jako nieliczny ze swoich kolegów zaszedł tak daleko w zyciu zawodowym. Tak sie cieszył gdy zaczal tam parce . . . Był osobą odpowiedzilaną i odpowiednio wykwalifikowaną, więc to co się stało musiało być nieszczęśliwym wypadkiem. Wiem, że da on radę jest naprawdę silny i ma po co żyć. On musi z tego wyjsc !!! MUSI

pewnie

wszyscy inni chłopacy są be
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie to że be ale ...

Nie, że be. Tylko on nie ukrywajmy wyroznia sie intelekten oraz podejsciem do zycia. Miał stała prace , co na osiedlu jest rzadkoscia w dodatku skonczył dobre studia i zawsze wiedział ze tylko praca do czegos dojdzie a nie kradziezamy czy dilowaniem !!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

h

nie interesuj sie

pewnie jakaś olszynka

albo nowy port
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sam jesteś Nowy Port

Sam jestes Nowy Port!!! Maciek jest z Oliwy i moze to było akurat niedosłowne stwierdzenie ze jako jedyny na osiedlu, to chodziło pewnie o to, że patrzał w przyszłość mądrze, wiedąć, że tylko uczciwoscia sie dorobi czegos. Mało niestety ludzi w jego wieku, z jego oseidla moga z czystym sumieniem powiedziec, że cały czas ciężko praowali, na to co mają. Maciek pracował i studiował , nie miał lekko bo chodził do szkoły o wyskoim poziomie a mimo wszysko dawał rade. Nie jeden i nie dwóch się by poddało, alenie ON, właśnie dlatego da radę i tym razem. To silny chłopak a przede wszyskim bardzo kochany i teraz trzeba się modlić by jak najszybciej doszedł do siebie. Bo, że wyjdzie z tego to jest niemal, że pewne !!!!

....kup sobie słownik

nie patrzał....a patrzył
jak wyjdzie? ręka i noga nie odrosną.
ten wypadek to kolejna niepotrzebna tragedia z głupoty.

Lipek wracaj do zdrowia!!

Maciek wierzymy w Ciebie z calych sil ze bedziesz walczyl!! Wracaj predko do zdrowia- do rodziny i przyjaciol!

miałem tam pracować jako elektryk

włos mi się jeży na głowie. ale na rozmowie jak gość wyciągnał mi kwity tych suwnic (poniemieckie wyremontowane), to jak zobaczyłem co to za sprzęt (pracowałem z tym wcześniej), to autentycznie podziękowałem. 6 lat temu już mieli zapędy na pozycjonowanie. BHP na skróty w polsce jest zawsze. nie dotyczy to rafinerii i paru firm z zagranicznym zarządem. wiem, bo jestem mocno w branży. wszystko można robić bezpiecznie. ale zajmuje to czas. a czas kosztuje. nie nas. pracodawce!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 19

Bzdury piszesz. Jakie stare suwnice. Chyba pomylileś terminale.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

mam nadzieje, ze pomylilem

ale wypadku to niestety nie cofnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

idz napraw mamie toster, elektryku na patyku ...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

musi być dobrze!

Maciek modle się za Ciebie! Jestem z Tobą całym sercem wierze że będzie dobrze! Trzymaj się przyjacielu!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bog z Toba

Czy potrzebna jest krew dla Maćka lub inna pomoc...?

Jesteśmy z Tobą Lipek...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

pomoc

Gdyby była potrzebna jaka kolwiek pomoc. Krew lub pieniądze na leczenie prosimy o informacje. Maciek ma wielu kolegów, przyjaciół dalszych lub bliższych i wszyscy pomagać bedziemy w razie potzreby !!! Najważniejsze by do nas wrócił i do swojej rodziny
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 6

??

Nie rozumiem czemu te minusy? Przeciez to normalne, że w takich sytuacjach każdy chciałby pomóc ... ja osobiscie bym chiał aby moi znajomi zaoferowali swoja gdybym był w sytuacji tego chłopaka. Mam nadzieje że z tego wyjdzie, życzę mu powrotu do zdrowia a rodzinie sił
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pomoc ? Ludzie wiecie jak żyć po amputacji ?! Wiecie ile kosztuje dobry psycholog , który rzeczywiście pomoże zrekonstruować zniszczony obraz własnej tożsamosci ??? Wiecie ile trzeba leczyć bóle fantomowe , ciągle na prochach !! Rehabilitacja nie jest w 100 % pokrywana przez NFZ - to co oni opłacają to kropla w morzu !!! A proteza , dwie !!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dasz radę Maciek!

Dasz radę Maciek!

Jaki jest stan Maćka...?

Czy wiadomo już coś więcej o stanie Lipka ? Gdzie leży ,czy jest przytomny , jakie są rokowania i w ogóle?
Prosimy o informację jak możemy pomóc ...

Da radę

Ma wspaniałą rodzinę, która jest przy nim i jak widać oddanych przjaciół. Sam ma siłę walki więc da radę, nie jest z tym sam. Trzymaj się Lipek

jakie pieniadze?

Po co sie ludzie pytaja o pieniadze?, przeciez jesli bedzie ich naprawde potrzebowal polowa z was nawet nie kiwnie palcem by je zdobyc lub dac chociaz jeden zloty ... kazdy tylko na pokaz a jak co do czego rodzina sama ztym zostanie, nie bedzie kolegow kolezanek
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 23

takich wypadków w całym kraju mnóstwo

na drogach, w kopalniach, itp.
więc dlaczego miałby ktoś szczególnie boleć na tym przypadkiem. wygląda na to, że koleś nie zachował ostrożności. niech się cieszy, że żyje, bo mógł nie mieć tyle szczęścia i umrzeć.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 19

lipek wieze ze wyjdziesz z tego

MACIEK- jestes naprawde super gosciem i dobrym fachowcem Wieze ze wyjdziesz z tego. Ludzie co wy wiecie o pracy na terminalu w dziale tech. Nekturzy pisza dobrze o procetach i premiach i to prowadzi niestety jak w tym przypadku do tragedi.wieze ze szybko wrucisz do zdrowia.POZDRAWIAM

Ja wiem tragedia z Maćkiem ale do słownika możesz częściej zaglądać
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

rety, jak zdolales to ukryc na rekrutacji?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

z bulu chyba

zapomniałeś zajżeć do słownika

"wstań - twoja wieża cię uzdrowiła"

pękłeś mi oczy, kolego

ale trzymam kciuki mocno mocno za ofiarę wypadku
oby się wylizał i nie został kaleką

Panie i Panowie, prosze!!!
Ze wzgledu na powage sytuacji powstrzymajcie sie od takich komentarzy!!!
Cala rodzina oraz wiekszosc kolegow z pracy wyczekuje teraz co dalej bedzie ze zdrowiem Macka, a Wy takie rzeczy wypisujecie?! Opanujcie sie!!!
Rozumiem, kazdy ma teraz wiele do powiedzenia, ale nie teraz! Bedzie na to czas jeszcze, pomysl troche zanim cos tutaj napiszesz, bo moglo sie dokladnie to samo zdarzyc w Twoim najblizszym otoczeniu, rodzinie i wtedy na pewno bys nie wytykal(a) bledu innym, a modlil sie zeby Twoj najblizszy wyzdrowial. Dziekuje
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 3

masz racje. Emocje ponosza...
Modlmy sie za chlopaka wszyscy.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

To prawda, emocje czasem ponoszą w takich sytuacjach. Nie ma co się kłócić i przebijać w przykrych komentarzach, każdy ma prawo mieć swoje zdanie i swój ogląd sytuacji, jednak poglądy też można zmienić. Czas jest tu najlepszym lekarzem i doradcą.. Módlmy się cały czas za Maćka i jego najbliższych o siłę

Więcej info

Mam informacje od osoby pracującej w DCT. Helikopterem go nie wzięli, bo jak zobaczyli go to powiedzieli, ze nie przeżyje. Wzięła go karetka. Gdyby gościu był trochę bardziej na bok przechylony to by przecięło go na pół i nie byłoby co zbierać :(. Aktualne jest w śpiączce, stan krytyczny, nie wiadomo czy przeżyje.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

O czym ty piszesz nie masz pojęcia i bzdury opowiadasz.

O czym ty piszesz nie masz pojęcia i bzdury opowiadasz.

Akurat dobrze pisze,taka jest prawda,nie wiadomo czy przeżyje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czasami warto przemilczeć i nic nie pisać, wierzyć, że będzie OK. Ja teraz jadę oddać krew ( nigdy nie oddawalem). Wy też możecie oddać :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

info

a co z operatorem ktory ruszyl ta suwnica,,,,,,moze nie upewnil sie ze tam maciek cos jeszcze robi
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

a co to za różnica , zdrowia mu to nie wróci
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Operator

a nikt nie pomyśli co musi czuc operator teraz? na pewno tez nie jest mu łatwo!!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wyobrażam sobie sytuacji spotkania operatora z Maćkiem. Co mu powie? Przepraszam. Znam ich oboje i wiem, że sytuacja jest koszmarna. Operator w takiej sytuacji powinien szukać pomocy u psychologa. Całe to nieszczęście mogło przytrafić się każdemu operatorowi DCT. Pozdro
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem laikiem w tej sprawie ale co wy chcecie od tego operatora ?! Skoro Maciek wpadł pod suwnice to ona nie zatrzyma się przejeżdzając metr raczej z 6 metrów. Poza tym jak niby miał go zauważyć , chyba ktoś tu nie wie jak suwnica wygląda , skoro wpadł pod nią koleś nie mógł nic zrobić , no ludzie wypadki się zdarzają !!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie rozumiem czemu minusujecie ten post. Chciałby ktoś z was znaleźć się na jego miejscu? Operator w tym przypadku nie zawinił, to był niefortunny wypadek.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo prosze nie pisac o Moim przyjacielu koleś, osoba fizyczna czy gość, On jest człowiekiem i jeśli nie piszecie po imieniu to piszcie osoba a nie tak bez szacunku jak o rzeczy

bronie tego ''kolesia'' od suwnicy wiec sie odwal

...

tak naprawdę wszyscy świadkowie tego okropnego wypadku muszą być w strasznym stanie psychicznym :/

zatrudnienie

Nie mógł być zatrudniony przez kadry cargo. Już wczoraj dct dali ogłoszenie że szukają młodszego mechanika.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

Kochany Synku

Moje kochany skarbie bardzo cię kocha i błagam boga abyś wyzdrowiał.Jesteś moją podporą życiową i nie widzę sensu życia bez ciebie,syneczku posłuchaj swojej mamy i daj z siebie wszystko żeby żyć błagam ciebie i boga o pomoc. Kochająca mama
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 4

Da rade, dla ukochanej mamy

Maciek da rade!!! Bog mu pomooze, to dobry chlopak i na pewno zrobi to, o co prosi go mama, ktora kocha go calym sercem. Jest Pani cudowna kobieta i bardzo silna.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dla Maćka i Pani i całej Waszej rodziny łączymy się w bólu i mamy wielką nadzieje że Maciuś szybko wyjdzie , NA PEWNO WYJDZIE, z każdym problemem dawał sobie rade
My koledzy z pracy w każdej sekundzie myślimy o Maćku o WAS, niech każda nasza myśl będzie dla WAS ukojeniem i szybkim powrotem Maćka do zdrowia

z Wyrazami szacunku
kolega ze zmiany Bartek
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Również z Wyrazami Szacunku dla Maćka i kochającej Jego Rodziny, ze słowami otuchy i życzeniami powrotu do zdrowia dołącza
Basia z Technicznego
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wyzdrowieje, nie może być inaczej

Prosze Boga o pomoc, nie tylko ja. Lipi nie poddawaj się.

Lipek trzymaj sie!!!

nie moge uwierzyć, zawsze pomocny, można z nim pogadac nie zasłużył na to:/ trzymaj sie, będzie ok - chlopaki z wrzeszcza

Trzymaj się Maćku

Wyjdziesz z tego .

Opanujcie się, ludzie

To nie jest miejsce i czas na tego typu przepychanki słowne . . . Zastanówcie się, nim coś napiszecie. To czyta Maćka rodzina, która cierpi teraz, oraz jego przyejciale, którzy na pewno chcieliby się teraz osobiście spotkać, z tymi co te brednie piszą, aby im przetłumaczyć do tych pustych łbów. Nawet gdyby był z Nowego portu czy Olszynki? Co to za różnica? Jeston parawde wartościowym człowiekiem, i ne teraz jest czasna niego. On da radę i pokaże wszysktim jak ogromnąma wolę życia. Maciek tąwalkę wygrasz TY !!!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czytając twój wpis wypatrzyłem 5 błędów:

- Nazwę dzielnicy, która jest dwusłowna piszemy z dużych liter. Ty napisałeś "Nowy port", a powinno być "Nowy Port".(1 błąd)
- Nie rozdzieliłeś wyrazów.(3 błędy)
- Źle zapisałeś wyraz. Nie ma takiego słowa jak "parawde".(1 błąd)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15

Szkoda gadać

Człowieku opanuj się! Widać, że masz nie po kolei w głowie.

!!!!!

Czy to istotne czy ktos robi bledy uwazam ze w takiej sytuacji raczej nie! Tu chodzi o zycie czlowieka wspanialego czloweika dobrego madrego uczynnego wiec jaka to roznica czy ktos robi bledy to nie forum ortograficzne! Jak macie pisac brednie lepiej nic nie piszcie!Bliskim Macka napewno to nie pomoze!

Będzie dobrze

Maciek nigdy nie był słabeuszem i tym razem też na pewno da radę.Wracaj szybko do zdrowia przyjacielu.

maciuś trzymaj sie

nie wierze ze cos takiego moglo sie stac.boze macius trzymaj sie.kurde taki fajny kolega pracowalam z nim w poprzedniej firmie.wierze ze dasz rade i ze przetrwasz to!wszyscy trzymamy kciuki!

Trzymaj się Maciek ..

Zdrowiej jak najszybciej, wiemy, że nie odejdziesz

Potrzebna krew

Jak chcecie pomóc mojemu bratu to proszę oddajcie krew w stacji krwiodawstwa obok Akademii Medycznej ulWronskiego Trzeba mówić ze to dla Macka Tam dost karteczkę ona jest ważna Jakby ktoś mógł te kartki pozbierać i oddać je mnie albo mamie Bylibyśmy wdzięczni
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 6

A jaką grupe krwi ma Maciek?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

jaka grupa krwi?

pracownik dct

Właśnie jaka grupa krwi ???

Udostępniajcie

Kasiu udostepniłam na facebooku, moi znajomi również. Ja niestety nie mogę, gdy chciałąm oddać krew dla Tomka okazało się, że mam żółtaczkę ale zorganizuję grupę osób, które wtedy też pomogły. Modlę się za Maćka cały czas. Niech jak najwięcej osób udostępnia na wszelkich portalach, tam najwięcej można zdziałać !!!

Osiedlowa klątwa

Jakaś klątwa nad tym osiedlem panuje.. I to w gronie najlepszych kolegów.. Oby dla Maćka los był łaskawszy.

GRUPA KRWI NIE MA ZNACZENIA!

Ważne,żeby oddać krew,nieważne jakiej grupy.Ważne,żeby podać dla kogo sie ją oddaje i zabrać ze sobą karteczkę,żeby potem przekazać ja rodzinie.

Grupa krwi tu nie ma znaczenia. Oddawać mogą osoby z różną grupą krwi. A Maciek i tak dostanie tą grupę krwi, której potrzebuje.Także kto może niech podzieli się swoją krwią.

Telefon do DCT!!!

Proponuję, żeby zadzwonić do Dct, oni ogłoszą pracownikom zbiórkę krwi i to będzie chyba najszybsza droga, bo mogą wszystkim pracownikom wysłać meila. Przez ostatnie 2 dni wiele osób deklarowało chęć oddania krwi, lub innej pomocy, ale czekaliśmy na jakieś info. Życzę wytrwałości rodzinie i Maćkowi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

informacja o zbiorce krwi dla Macka, juz jest

Informacja o zbiorce krwi dla Macka jak zostala rozpropagowana w DCT. Miejmy nadzieje ze kto moze, wesprze kolege w potrzebie...

Czy jego stan chodz odrobine sie poprawil ?

No właśnie...

Czy jest jakaś poprawa z Maćkiem??? Info o zbiórce krwi "drogą pantoflową" jest rozprzestrzeniane. Duży plus dla współpracowników Maćka i nie tylko jeśli chodzi o zbiórkę krwi.
Trzymam mocno kciuki za Maćka, a przede wszystkim za Jego mamę (ból matki musi być niewyobrażalny ), siostrę, rodzinę i wszystkich najbliższych. Bądźmy dobrej myśli!!!

Można też spróbować załatwić autobus do pobierania krwi, żeby podjechał pod firmę.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

c.d krwi

Macko ma grupe A Rh plus ale tak naprawde kazda moze byc na wymiane MY dajemy jaka mozemy a oni wymieniaja na grupe Macka Wazne tylko by zaznaczyc ze to dla Niego
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Warto też podać zainteresowanym dokładnie imię i nazwisko, bo przy oddawaniu krwi dla kogoś trzeba to podać, bo może znajdzie się kilku dobrych ludzi, którzy go nie znali a chcieliby pomóc.

co za bzdura

a jak nie będzie krwi na wymianę to mu nie przetoczą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

sąsiad ogarniesz to jesteśmy z tobą

MACIEK WRACAJ DO ZDROWIA!!!

Maciek, to taki dobry chłopak, zawsze usmiechnięty, pozytywnie nastawiony, poukładany, studiował, pracował. Jak już tu ktoś to napisał, jak niewiele osób z tego osiedlowego środowiska! Zawsze go ceniłam, darzyłam szacunkiem, bo nie łatwo się tak wybić..
Wracaj do zdrowia, wierzę, że będzie dobrze, Twojej rodzinie życzę dużo siły!!!
Wierzę, że bedziesz jeszcze czytał te komentarze, i zobaczysz jak wielkie masz wsparcie, i jak ogromnym szacunkiem dażą cię ludzie!!!!!
pozdrowienia
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na pewno jeśli tylko Maćko będzie już w stanie czytać te wszystkie serdeczne komentarze, dodadzą mu one siły.

wydaje mi się

a mnie sie wydaje, ze Maciek mimo wszystko jest swiadom tego ze trzymamy za niego kciuki. wiec nie przestawajmy trzymac za niego kciukow

To jutro rano kto moze niech przyjdzie i oddamy krew dla Maćka
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

POTRZEBNA KREW !!! W imieniu rodziny bardzo proszę o pomoc w zbiórce krwi dla Maćka , który w niedziele podczas pracy ulegl poważnemu wypadkowi . Krew należy oddawać w Stacji Krwiodawstwa przy Akademii Medycznej w Gdańsku na ulicy Wronskiego . Przy oddawaniu krwi należy zaznaczyć , ze krew jest oddawana dla MACIEJA LIPISZKO . W zamian dostaniecie kartki które mozna przekazać mi , a ja przekaże je rodzinie . Bardzo proszę o pomoc i udostępnianie !!! Maciek jest młodym chłopakiem aktualnie przebywa na intensywnej terapii i narazie tylko tak mu można pomoc

Proszę wyraźnie napisać komu przekazywać te kartki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kartki mogą być przekazane do mnie mam bezposredni kontakt z rodzina Macka

Moj nr tel 518785032

Wracaj do zdrowia!

Potrzebna jest krew, grupa nie ma znaczenia, oddawać ją można przy Akademii Medycznej Józefa Hoene-Wrońskiego 4,LUB DOWOLNEJ STACJI KRWIODAWSTWA TRZEBA DOPISAC MACIEJ LIPISZKO! DZIEKUJE ! KARTECZKI PROSZE ZOSTAWIAC Z DOPISKIEM, Dziękuję

MSZA ZA POWROT MACKA DO ZDROWIA

W poniedzialek 24.06 o godz.18 w kosciele sw.Fatimy na Żabiance odbedzie sie msza za powrot macka do zdrowia
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

prosimy o przybycie Wszystkich, ktorzy chca pomodlic sie za Macka i jego zwyciestwo

Młody chłopak...bez reki i nogi...i jak tu zyć? jak pracować? czy polska nie potrafi zapewnić godziwych warunków pracy ? Chłopak robił studia, cieszył sie z zycia i miał przyszłośc przed sobą...nie do wiary że musi dojść do tragedii żeby ktos sie zainteresował...Lipi trzymamy kciuki
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

No właśnie.. jak tu żyć bez ręki i nogi? Przyjaciele póki co są z Nim teraz.. ale co będzie kiedyś?? Czy zawsze będą mieli czas na odwiedziny?? Kiedyś w końcu każdemu z przyjaciół te odwiedziny albo się znudzą, albo każdy ułoży sobie życie i pójdzie w swoją stronę.. Maciek nie będzie już w stanie wyskoczyć do kumpli na osiedle, czy nawet na piwko. Nie będzie już tak wesoło i śmiesznie jak kiedyś..
Nie piszę tego bo mam złe intencję czy coś w tym stylu. Wręcz przeciwnie życzę wszystkiego najlepszego Maćkowi, a przede wszystkim Jego rodzinie. Piszę to bo przeżyłam podobną sytuację.. Mój brat uległ kiedyś również wypadkowi - podobne obrażenia - brak ręki, nogi. Początkowo wszystko było pięknie, ładnie. Drzwi do mieszkania nie zamykały się. "Przyjaciele" non stop Go odwiedzali, dodawali otuchy. Jednak nie trwało to długo.. Odwiedzających było z czasem coraz mniej. Nie winię ich za to. Rozumiem ich. Ale mojemu bratu było ciężko.. Bardzo cierpiał, że został sam.. Żałował, że wybudził się ze śpiączki. Któregoś dnia Mama jak co dzień rano zaniosła mu śniadanie lecz On już go nie zjadł. Zabił się w nocy gdy wszyscy spali..
Przepraszam, że to piszę ale chcę Was Przyjaciół uświadomić, że jeśli coś komuś obiecacie to dotrwajcie w tych obietnicach.. Przede wszystkim pamiętajcie o Matce Waszego Przyjaciela.. Ona będzie potrzebowała Was do końca, Ona najwięcej cierpi - nie zawiedźcie Jej.

W Polsce to będzie wegetacja

Protezy kosztują majątek. Można "wygooglować" jak protezowani są żołnierze USA ranni w Iraku i Afganistanie. Tyle, że to kosztuje kupę forsy.
Poza tym nie każdego da się zaprotezować, bo jak kikuta nie ma to i tak nie ruszy protezą i efekt jedynie wizualny. Poza tym, jeżeli to ręka i noga z tej samej strony, to na wózek się nie wciągnie bo jak. Nie pojedzie wózkiem bo jak z jedną ręką. Nie podeprze się na kuli, po nie ma ręki. Jeżeli amputacje są poniżej kolana (stopa) i poniżej łokcia (dłoń) to da radę się usprawnić jak np. Janek Mela. Ale podejrzewam, że wyżej, bo jak są połamane żebra, to musiało być gorzej.
Za ten wypadek odpowiada niestety Polska mentalność: jakoś to będzie. Przeczytałem tutaj, że sprawdzali GPS na suwnicy i dlatego musiała jechać, a oni stać blisko. Jeżeli już się coś takiego robi, to dlaczego nikogo nie było przy awaryjnym stopie?
Smutno powiedzieć, ale niestety w obecnym systemie emeryt/staruszek/kaleka/niepełnosprawne dziecko to obywatele ostatniej kategorii. Byle mieli podłą michę i wegetowali. O resztę musi troszczyć się rodzina. Nie chcę tu wchodzić w politykę, bo mnie oplują. Ale nie widzę w tej sprawie różowego końca, tylko czarną dziurę.

Ja nie chciałabym tak żyć , wolałabym umrzeć , zgadzam się ze wszystkim co napisał '' szczery ''

Ufam, że Pan Bóg nawet z największego ludzkiego nieszczęścia potrafi wyprowadzić jakieś dobro..

niejeden ufał i się przeliczył

najczęściej właśnie kalectwo nie ma głębokiego sensu.

Nick Vujicic

..ale Nick jakoś daje radę, a nie ma żadnej kończyny: https://www.youtube.com/watch?v=x88HxpAKD6o
Wszystko zależy, czy dana osoba CHCE żyć, a jak jest chęć i wola, to znajdzie się i sposób:)
Szczególnie w czasach, gdy można zarabiać pieniądze nie wychodząc z domu (pracując na kompie nie trzeba mieć obecnie ani jednej ręki!)
Odwagi!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

taaa......

Nick faktycznie ma klawe życie.

Nick podróżuje, pływa na desce, nagrał własny singiel.. Wielu całkowicie sprawnych tego nie robi, a tylko siedzą przed TV i narzekają, że im żle, hehe

Maciek zna się na komputerach
h więc na pewno da radę,, skończył dobrą uczelnie, teraz najważniejsze jest to, by doszedł do Siebie. Trzymaj się Maćko

Popieram , moja bliska mi osoba rowniez miala wypadek , jest sparalizowana i ludzie juz dawno zapomnieli ze mieli takego perzyjaciela
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

byc moze...

Byc moze dla wielu Maciek jest tylko czlowiekiem ale dla rodziny i przyjaciol jest calym swiatem wiec warto zyc!Ja wierze w ludzi i mam nadzieje,ze zawsze juz beda przy nim a nie tylko dzis.

wszyscy maja wlasne zycie , i kto bedzie sie nim zajmowac jak bliskich zabraknie ??
Wiem ze liczy sie wnetrze itd... ale chcialabys/chcialbys byc z osoba niepelnosprawna ? Niestety taka jest zeczywistosc

Martw się o swoje życie i swojego partnera/partnerkę, a nie o to jak sobie poradzi Maciej... Na pewno lepiej niż niejeden i tzw.pełnosprawnych snobów, którzy wypowiadają się na tym forum!

!

Czas pokaze! Maciek to wspanialy czlowiek i mam nadzieje ze przyjaciele Go nigdy nie opuszcza! Ja mam zamiar Go wspierac a co teraz se myslicie ze pewnie nie to Wasza sprawa!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

popieram , wszystko ladnie fajnie , obiecanki cacanki ale na ''5 minut'' takie jest zycie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Facebook

Może ktoś podać link do Facebooka odnośnie oddawania krwi? Chciałabym porozsyłać znajomym może ktoś zechce ją oddać. Jeśli taka jest oczywiście jak nie to zakładajcie Pomoc w ten sposób i dotarcie do ludzi jest ogromne

facebook

Ja juz na swoja is czasu dalem namiary na placowke gdzie mozna oddac krew . Najgorsze jest to ze rodza sie pytania Co sie stalo??? Szczeze mowiac serce mam w gardle jak mam odpisywac ze to moj kolega z pracy moj zmiennik i tp.dziekuje za zyczliwosc ludzi i pozdrawiam.chce dodac ze krew nie tylko moze uratowac zycie Mackowi ale innym osoba.ps.Lipi W Tobie Sila w Nas Wiara i Nadzieja.

dziś popłynie w Tobie nasza krew! do zobaczenia na punkcie Maciek!!!!

Dziekujemy

Kochani dziekuje Wam w imieniu mojego brata za tak wspaniala reakcje Za to ze jestescie Mam nadzieje ze Macko kiedys bedzie mogl Wam za to sam podziekowac
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Maciek robił to samo gdy ktos inny z jego przyjaciol potrzebował pomocy, dobro powraca Kasiu . Maciek da rade !

Kasiu Maciek napewno sam podziekuje ja w to bardzo mocno wierze!

Stan maciusia

Czy mogli byscie oczewiscie w miare mozliwosci informowac o stanie Macka?Czy sie wybudzil,jakie sa rokowania,jaki jest jego ogolny stan.Napewno nie tylko ja czekam na takie wiadomosci.Mam nadzieje ze z kazdym dniem bedzie coraz lepiej.Trzymam kciuki za niego i wierze w to ze wszystko jakos sie ulozy.Chlopaku wiem ze jestes twardy:)macius nie daj sie i walcz :)a rodzinie zycze duzo pozytywnego myslenia czerpcie ja z tych wszystkich pozytywnych wpisow macie mnustwo ludzi za soba bedzie dobrze ja w to wierze

Maćku! Teraz płynie w Tobie krew Twych bliskich, rodziny, przyjaciół a także Ludzi o dobrych sercach, którzy oddali krew na prośbę Twych bliskich. Teraz musi być tylko lepiej, dasz radę. Cała Twoja rodziba, oraz osoby Ci bliskie modlą się o Ciebie, a sam Pan Bóg ma Cie w opiece.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

a gdzie był Bóg w chwili gdy suwnica

obcinała rękę i nogę?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie zdążył, bo nieustannie musi się zajmować takimi myślicielami jak Ty, Przyjacielu

jeszcze raz apeluje o oddawanie krwi dka Macka, On nadal jej potrzebuje! Zachecam rowniez do uczestniczenia we mszy za Jego powrot do zdrowia. Msza odbedzie sie w poniedzialek w kosciele na Żabiance, pod wezwaniem Matki Bozej Fatmiskiej. Proszę również o modlitwę , teraz tylko tak można Mu pomóc

Jaki jest stan.Macka?

Prosimy o jaką kolwiek informację na temat stanu zdrowia Maćka. Cały czas krew jest zbierana, a informacje o mszy są przekazywane. Maciek Wszyscy jesteśmy sercem przy Tobie

Lekarze mowia ze stan zdrowia mojego brata jest stabilniejszy Organizm Macka walczy Wdalszym ciagu przetaczaja i dotleniaja mu krew Nadal utrzymywany jest w spiaczce Mimo tego zagrozenie zycia jeszcze nie minelo Kochani modlcie sie moze Bog zmiluje sie i nas wyslucha
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Boże dziękujemy za to, że pomagasz Mackowi, modlmy sie o dalsze dobre wiadomosci. Modlitwa czyni cuda

nie Bóg mu pomaga tylko medycyna

zejdź na ziemię
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

za co te minusy ?

zabierzcie go ze szpitala, odłączcie od respiratora, nie dajcie krwi i wtedy empirycznie stwierdzicie, czy pomoc jest boska czy medyczna.
aha...żeby było jasne, wierzę w Boga, ale nie wierzę w gusła
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

skoro lekarze mowia ze trzeba sie modlic, znaczy ze z medycznego punktu widzenia zrobili wszystko, a reszta jest w rekach Boga to trzeba prosic Go o opieke nad Mackiem. Dlatego My ,Ci ktorym zalezy na Macku modlmy sie za Niego

Modlimy się i będziemy nadal się modlić za Maćka i za Jego rodzinę. Pan Bóg jest Miłosierny.

Modlitwa

Ja sie modle caly czas za Macka niestety nie moge byc na mszy , poniewaz jestem w Holandii i nie mam jak zjechac na msze :( Bog jest wszdzie i naprweno mnie tez slucha.Wiara czyni cuda ja wierze ze Maciek z teego wyjdzie !

Kasia

Maciek wracaj,czekamy.

Maciej trzymam kciuki za Ciebie dasz radę

zalezy ci na tym, żeby przyspieszyć jego rehabilitację?

pytam poważnie

tak zależy mi, więc co zrobić?

to przestań trzymać kciuki

i przestańcie pisać o modłach bo
TO NIC NIE DA
Pomyślcie razem z rodziną jak realnie facetowi pomóc.
Przeczytałem wszystkie posty tutaj i widzę, że facet jest lubiany. Ja go nie znam i prawdę mówiąc nie chcę znać. Niemniej zdarzyła się tragedia, tym gorsza, że prawdopodobnie sam w znacznej części jest sobie winien.
Ponieważ rodzina na razie myśli o szpitalu, to jeżeli chcecie mu realnie pomóc, to załóżcie konto, gdzie można by wpłacać pieniądze.
Facet będzie potrzebował drogiej rehabilitacji, psychologa a może nawet psychiatry, żeby go na razie "na lekach" przetrzymał, będzie potrzebował wózka, protez. To kosztuje kupę forsy i mimo szoku to trzeba tym myśleć teraz, po później to przedłuży leżenie bez nogi i ręki w łóżku.
Zróbcie konto, zarejestrujcie zbiórkę aby była legalna, sam wpłacę jakąś kwotę. Wystarczy, że jeden wpłaci 5zł a inny może 50zł i będzie można mu jakoś realnie pomóc. Życie ma już zrujnowane i waszym zadaniem jako przyjaciół jest jego odgruzowanie na ile się da.
Także: nie kciuki, modły, wycie do ksieżyca i lament. Tylko dawać numer konta.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Lipek trzymaj się ,musisz dać radę bedę się modlić za Ciebie .
Wiesia

A ja w imieniu załogi DCT dziękuję

Jesteście Niezwykłymi ludźmi którzy udzielili Maćkowi pierwszej pomocy. To dzięki wam chłopaki Maciek się nie wykrwawił na placu. Dzięki. Dla wielu z nas wywarło to niesamowite wrażenie. Pozdro
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

szacunek dla Roberta

rowniez czesto o tym mysle. Tragedia straszna sie zdarzyla i wszyscy o tym mowimy, a nie wiem czy ktos (Kierownictwo)podziekowal osobie ktora zachowala zimna krew i zachowala sie niesamowicie profesjonalnie i kolezensko.
Pozdrawiam i jestem dumna że pracuje z takimi ludzmi.

...

To prawda. Pewnie nie jeden z nas by na jego miejscu spanikował, a on pokazał jak zachować się profesjonalnie. Także rzeczywiście wielki szacunek.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

w imieniu rodziny, oraz przyjecioł Maćka również dziękuje za udzieloną Mu pomoc!

To traumatyczne wydarzenie caly czas budzi w nas emocje ........modle sie za Ciebie....

Po wypadku, na miejscu było kilka osób i każda z nich jak tylko mogła starała się pomoc, bardzo ciężko było udzialić tzw pierwszej pomocy z wiadomych względów, rozmawiali z Maćkiem, dzwonili po kilka razy po karetke, która i tak bardzo szybko dotarła, wszystko tyklo by nie stracił przytomności, przeżyli to również ciężko, ale świadczy to tylko o tym, że pracujecie ze wspaniałymi ludźmi,apele o zbiórkę krwi, zaangażowanie, wspacie dla rodziny nawet na tym forum.
Do realisty- skąd wiesz że zbiórka pieniedzy nie jest już zoorganizowana?
Do tych co piszą "za kilka miesięcy nie będziecie o Maćku pamiętać" a Ty pamiętasz o wszystkich swoich przyjaciołach i kolegach z dawnych lat? tak już w życiu jest, że są ludzie z któymi mamy kontakt od przedszkola a z innymi nie, nie ma tu znaczenia czy są zdrowi czy niepełnosparwni
Wielki szacunek dla wszystkich kolegów z pracy, przy takim wsparciu Maciek musi walczyć.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

odpowiadam

nigdzie nie napisałem, że zbiórka nie jest zorganizowana. nie wiem czy zbiórka pieniędzy jest zorganizowana czy nie. a skoro tym nie wiem to nie wpłacę żadnej kwoty. proste jak drut.
nie pamiętam o wszystkich przyjaciołach. doświadczenie uczy, że niepełnosprawni raczej raczej kończą w samotności. jak będzie w tym przypadku czas pokaże.
jeśli będziecie się nadal z nim przyjaźnić, to chwalebne, jeśli nie, taki los
dajcie numer konta

Ja też wierzę, że zostaną przy Nim PRAWDZIWI PRZYJACIELE, Ci co zapomną nimi nie są, więc są potrzebni Mu jak dziura w moście. Wierzę, w to że.ma On takich i będą przy Nim ZAWSZE!

W imieniu przyjaciół i rodziny bardzo dziękuje za tak duże zaangażowanie z zbiórkę krwi. Pani w stacji powiedziała,że jednego dnia oddało jej dla Niego ponad 40 osób !!! To niesamowite,jak wiele jestosób niosących pomocw potrzbie. Krew nadal jest potrzebna, więc tzreba dalej to rozgłaszać.Byłam świadkiem jak ludzie, którzy nawet o tym nie słyszeli zauważywszy że oddajemy krew dla Maćka równieżwpisywali jego dane, więc Wszystkim dziękuje, oby tak dalej. Maciek na pewno wie, że nie jest sam w tej sytuacji. WIELKI szacenek i podziw dla, kolegów, którzy zachowali zimną krew i zareagowali bardzo szybko na ten wypadek, co najprawdopodobniej uratowało Naszego kolegę. Widać, że w tej firmie pracująludzie odpowiedzialni i wykwalifikowanie jeśli chodzi o pierwszą pomoc

Nie znam tego chłopaka, na tę stronę wszedłem przez przypadek, ale trzymam za niego kciuki i będe się modlił. Osobiście oddam krew, lecz kartki nie dostarczę gdyż mieszkam za daleko . . . ale wiem, że trafi ona do niego. Postaram się w miarę możliwości zorganizować trochę ludzi do oddania krwi. Widać, że ma chłopak ogromne wsparcie w mamie, siostrze, przyjaciołach a także wśró obcyh ludzi. Bóg jest miłosierny i na pewno nie pozowli mu odejść. Uważam, że modlitwa to teraz najważniejsza forma pomocy na inną czas przyjdzie, teraz najważniejsze by się nie poddawać w walcę o najważniejsze co posiada ten chłopam, o jego życie. Najlepiej kontrolować cały czas co poczynają lekarze, jeśli chodzi o ich podejście czasem do pacjenta to szkoda gadać

Tragedia sie stała, a niektórzy wypisują brednie typu, że sam jest po części winny. Ty nigdy, w ciągu życia sie nie przewróciłeś? Wątpie, ale zapraszam do Oliwy, powiedz to Maćka kolegom w twarz że sam jest temu winny, a Ciebie również spotka mały wypadek
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

widać chłopcze, że masz prosty umysł

bezpieczeństwo pracy polega również na zabezpieczeniu się na wypadek potknięcia. dlatego na wysokości zakłada się szelki, a w tym wypadku jeżeli ktoś miał się zbliżyć do suwnicy w ruchu to należało zadbać o możliwość awaryjnego stopu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

jaka ściema

pracuję tam byłem na tej zmianie i karetką trafił do szpitala a nie chelikopterem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Słabo to skomentowaleś. Tak przy okazji słownik się kłania.

Pamiętajacie o jutrzejszej mszy. Godzina 18.00 wszyscy, którzy chcą i oczywiście mogą niech przyjdą, razem będziemy modlić się za Maćka.

Będziemy!

Będziemy jutro łączyć się we wspólnej modlitwie za Maćka z jego rodziną. Chciałabym jeszcze zapytać w którym szpitalu się znajduje?
MM

W Akademi Medycznej

Dziękuję

Minał tydzień, od tego tragiczbego dnia . . . Miejmy nadzieję, że stan Maćka choć trochę się pokeoszył

Jest nam strasznie przykro z powodu wypadku jakiego doznał nasz kolega Maciek - nie poddajemy się... mamy nadzieję i wierzymy głęboko,że jego stan się polepszy.
Dziękujemy za informację dotyczące stanu zdrowia Maćka Pozdrawiamy Ewelina, Arkadiusz

Lekarze

Myślę, że trzeba również modlić się za lekarzy i pielęgniarki o dobre podejście do pacjentów oraz trafne decyzje:)

Oby Maciek był w rękach, tych lekarzy z powołania, i aby jak najszybciej doszedł do siebie. Przyjacielu wciąż się modlę i błagam Boga by Ci pomógł. Dziś wszyscy Ci bliscy będą się razem modlić!

tez tak uwazam! Modlmy sie rowniez za caly personel szpitalny zajmujacy sie naszym Mackiem.

Jeszcze raz przypominam, dziś msza za Maćka, godzina 18 w Fatimie na Żabiance

po co te minusy? Nie chcesz nie przychodź lecz nie krytykuj osób, które chca sie pomodlic za Maćka

stan mojego synka Maciusia nadal jest bardzo ciężki,ale stabilny.Nadal jest utrzymywany w śpiące.Bardzo go kochamy i tęsknimy za nim i nie możemy się doczekać kiedy wreszcie lekarze nam powiedzą że jest lepiej.Opieke ma wspaniałą,lekarze i pielęgniarki bardzo się nim opiekują.Kochany synku modlimy się za Ciebie abyś wrócił do zdrowia.Dziękujemy wszystkim za przybycie na mszę za zdrowie mojego synka kochająca mama Maćka.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Będzie dobrze - jego czas jeszcze nie nadszedł..

Wielkie podziękowania dla lekarzy i całego personelu med., który przyczynił się do ratowania życia Macieja.
MM

Pani Mamo Maćka!!

Za Pani synem stoi taki kordon przyjaciół, że Bóg na pewno nie potraktuje Maćka obojętnie!!
Polecam modlitwę do Jana Pawła II - On jest mistrzem od wszelkich uzdrowień. Ja Jemu zaufałam i wierzą, że uratuje Nam Wszystkim Maćka!!
P.S. Jest Pani wspaniałą Matką.
Pozdrawiam

Krew

Czy krew jest nadal potrzebna? Paru znajomych jutro chce oddać..

Prosimy oddawac krew, cały czas mu ja przetaczaja

mama Maćka

jeśli można prosić to krew nadal jest bardzo potrzebna.dziś Maciek przeszedł drugą operację.Nie mam już nawet siły,żeby pisać.Jestem załamana i zrospaczona i bardzo boję się o życie mojego synka.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Moi znajomi beda jutro oddawac krew dla Pani syna:) Proszę wierzyć w Macka i ufać Bogu

Maciek ma wielkie serce

Maciek ma wielkie i mocne serce! Musi byc dobrze, i bedzie.
Wszyscy codziennie sie za niego modlimy.
Pozdrawiam i niech Bóg ma w opiece Maćka i całą Państwa rodzinę.

"W miłości wiadome nieustannie się zderza z niewiadomym"
Witold Wirpsza - poeta

Musi być dobrze, Maciek da radę a krew nadal jest oddawana. Podziwiam Panią, za walkę o syna. Jest Pani bardzo silna, i bardzo oddana synowi.

Mamo Macka musi byc Pani silna tego Mackowi potrzeba....a "my"caly czas jestesmy z Wami
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziękuje za miłe słowa otuchy,a muszę walczyć o mojego synka jak każda matka,która kocha swoje dziecko.Mój syn jest tak dobrym dzieckiem,więc bardzo modzo modlę się o jego zdrowie.Pozdrawiam i dziękuje za wszelką pomoc.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Konto dla Macka

Czy myśleli już Państwo o założeniu rachunku bankowego dla Macieja, żebyśmy mogli wpłacać pieniążki na jego rehabilitację? Wiele osób wpłaci je z prawdziwą chęcią, a Maciek oprócz miłości bliskich będzie też potrzebował funduszy na dalsze leczenie i specjalistyczna pomoc. Proszę to przemyśleć,
Pozdrawiam
Monika M.

Prawdziwa Matka

Proszę mi wierzyć, nie każda matka walczy tak jak Pani. Znam przypadki, że matki wyręczały się innymi aby dowiedzieli się telefonicznie o stan zdrowia dziecka. Same ani razu osobiście nie zainteresowały się...
Pani jest idealną Matką.

Do mamy Maćka

Odwagi,na pewno znajdzie Pani w sobie siłę.Maciek walczy i Pani niech walczy dla niego.

fakty

puki co walczą lekarze a nie Maciek. Maciek jest w śpiączce. Lekarze dążą do ustabilizowania parametrów życiowych, dopiero wtedy, gdy to nastąpi będzie można mówić o "osobistej" walce Maćka

jego organizm walczy, siła woli, duch...

Dziś kolejne osoby oddawały krew dla naszego przyjeciela - dzięki Wam!!
Prosimy o jeszcze:)

Oddawanie krwi nic nie boli!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pozdrowienia dla taty Maćka. Proszę się nie poddawać, syn na pewno przetrwa ten ciężki moment w życiu i będzie jeszcze bardziej zahartowany:)
Kumple
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Macieja Tato

No właśnie, Tata Maćka też jest ważny.. A Mama -rzecz jasna - matka to matka.. od chwili poczecia zwiazana jest ze swoim dzieckiem..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

jestem honorowym krwiodawcą od kilku lat,jutro postaram się dołożyć kolejną cegiełkę,tym razem dla konkretnej osoby.życzę siły i nadziei rodzinie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kochani dziekujemy Wam ze tak sie martwicie i ze pamietacie o swoim koledze Macko napewno by sie cieszyl ze ma tak wspanialych przyjaciol Wasze i nasze wsparcie bedzie mu bardzo potrzebne Dzis mial wysoka goraczke co bardzo martwi lekarzy ciezko bylo ja zbic Martwia sie i kaza modlic Zyjemy ciagle w strachu i czekamy Czekamy az nam wkoncu powiedza ze bedzie dobrze Wierze w mojego braciszka bo wiem ze jest silny i ze daje z siebie wszystko
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

Miejmy nadzieję, że gorączka oznaczała, że organizm walczy!

dokładnie - gorączka oznacza walkę organizmu, co oznacza, że organizm walczy z zarazkami, tym bardziej że jest po operacji. Maciek, tzn Jego organizm jest aktywny!!! Tak naprawdę gorzej by było gdyby organizm nic a nic by nie reagował. Tak, myślę że wszyscy czekamy na słowa lekarzy, że będzie dobrze...
Siostro i Mamo Maćka - jesteście wspaniałe!!!

sorry,ale nie ufam wam

a jak wyobrażacie sobie życie Maćka w takim kalectwie?? Czy rzeczywiście okażecie się prawdziwymi przyjaciółmi i do końca Jego dni będziecie trwać wiernie przy Nim.??
Czy też może z czasem zapomnicie o starym przyjacielu..? Hmm pewnie będziecie się zapierać , że nigdy Go nie opuścicie.. Czas pokaże.. Ja zapisałem sobie tan cały wątek..zobaczymy za parę lat..
Jedynymi osobami, którym wierze to Matka i siostra..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

i jest jeszcze 1 osoba, ktora stoi z boku tego całego zdarzenia, cierpi i czeka..

co do "kalectwa", to lekarze wciaz walcza! Nie znasz szczegolow jego stanu, a we wszystko, co pisza w koment. nie mozna wierzyc na 100%.
Maciek być może będzie calkiem niezle sobie radził:) Mamy nadzieję:)

czy goraczka spadla?

Mam dobre wieści ze stacji krwiodawstwa, że dzisiaj (w odp. na art. na trojmiasto.pl o oddawaniu krwi) bardzo duzo ludzi przychodzi oddać krew dla Maćka:)
Tego juz mu na pewno nie zabraknie

jeżeli potrzebujecie zaświadczenie o oddaniu krwi dla Maćka do szpitala proszę o kontakt 667 514 509

ktos sie niedługo z Panem/Pania skontaktuje, dzięki

Macius chlopie ty nie rob nam takich numerow i nie strasz ludzi!!Musisz sie jakos ogarnac!!!Nie poddawaj sie i walcz caly czas walcz!!!!!Przeciez musi byc tylko lepiej.Musisz zobaczyc ile osob jest ci zyczliwych.Wszyscy dzialamy na rozne sposoby zeby ci jakos pomodz wiec chlopie zmobilizuj sie i wyjdz z tego jak najszybciej
rodzicom maciusia zycze duzo sily

No właśnie, wstawaj już śpiochu;)

Wakacje! Czas wstawać, kochany...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Maćku, wciąż się modlę za Ciebie i Twoich bliskich, o siłę dla Was. Czekam na wiadomość, że Twój stan się polepszył . . .

Ludzie trochę optymizmu, wszystko się dobrze ułoży!

Nr konta

Droga rodzino Maćka, czy mogliby Państwo założyć konto, na które moglibyśmy przelać pieniądze dla Maćka? Nie tylko pracownicy i zarząd DCT chcieliby pomóc.
Może na stronie siepomaga.pl??

to jest bardzo dobry pomysł!!

W ogóle o fundusze na leczenie syna proszę się nie martwić: założyć konto (jak poniżej poradzono), oprócz tego będzie można stworzyć (za jakiś czas, jak Maciek się już wybudzi ze śpiączki) profil na fb z informacją o tym zdarzeniu i podanym kontem, napiszemy również prośby o darowizny na rehab. do paru korporacji (zajmę się tym) - nie tylko do DCT jako zakładu pracy Macieja.
Pozdrawiam serdecznie

Stan zdrowia Maćka

Czy można prosić o informacje o zdrowiu Maćka, jesli oczywiscie uległ on zmianie.

Kochani stan zdrowia mojego braciszka jest ciagle bez zmian Goraczka niestety nie ustepuje rany Macka ogladaja chirurdzy co drugi dzien i martwia sie ze nie goja sie dobrze Kaza czekac Jesli chodzi o to konto o ktore pytacie dziekuje Wam z calego serca ale my prywatnie nie mozemy takiego konta utworzyc szukamy wraz z DCT odpowiedniej fundacji Jak juz zalatwimy z ta fundacja to oczywiscie dam Wam znac i podam Chyba ze ktos z Was orientuje sie w takich sprawach to oczywiscie prosze o kontakt Monika M dziekujemy Twoja pomoc napewno nam sie przyda bo ja mowiac prawde poki co jestem niedokonca przytomna Kochani Wasza akcja z oddawaniem krwi jest mega lekarze robia oczy jak donosze im kolejne karteczki a dzis dzwonil do mnie kol Macka z ktorym pracowal przed DCT i zorganizowali kolejne 150 osob To jest cos pieknego DZIEKUJEMY
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na pewno szybko znajdziecie odpowiednią fund.:) Mam kilka pomysłów co do firm (korporacji lub spółek akcyjnych), które poproszę o darowizny na leczenie, ale do tego musimy poczekać na utworzenie wspomnianego rachunku bankowego. Znajoma obiecali mi też pomoc w profilu na fb.
Pozdrawiam Kasia,

Akcja krew

Ja tylko przekazałem informację...Zorganizowanie tylu osób,a nawet już wiem że wiecej,to zasługa Oli i to jej podziękowania...ale i tak każdy szuka gdzie może i ta liczba ciągle rośnie...Trzymaj się Maciuś i do zobaczenia...A dla Rodziny dużo sił i wiary...Walczymy wszyscy razem...

znam jedno stowarzyszenie, ktore moze pomoze. Jutro z rana do nich zadzwonie, zapytam..

Fundacja i konto

Popytam w srod znajomych jak wyglada takie zalatwienie konta moze ktos cos bedzie wiedzial.Moja kolezanka byla pod opieka pewnej fundacji co prawda byla to inna sytuacja zdrowotna ale moze jakos nakieruje nas w dobra strone :) jak tylko sie czegokolwiek dowiem odrazu dam znac pozdrawiam i wysylam dobre mysli dla rodziny maciusia :) kurde musi byc dobrze nie ma innej opcji :)

dla Maćka

Czas jest najlepszym lekarstwem, bądźmy cierpliwi a wszystko będzie dobrze.

Świete słowa

Maćku, jutro mijają dwa tygodnie od tego strasznego wypadku . . . Cały czas Twoi bliscy drżą o Twoje zdrowie, przyjaciele się modlą i zbierają krew. Wszyscy czekają na poprawę Twojego stanu zdrowia. Walcz Lipek, nie poddawaj się, przede wszystkim dla mamy i siostry, one bardzo Cie kochają.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

a co z tata Macka?

Trzymam kciuki na Macka i wspolczuje calej jego rodzinie i wszystkim ktorzy go kochaja.
Wyroznianie w kazdym poscie mamy i siostry uwazam za troszke przykre :(. Wszyscy ktorzy kochaja Macka, cierpia tak samo... Pomodlmy sie za nich

Myślę, że kobiety ze względu na dużą wrażliwość przeżywają takie syt. intensywniej - stąd tyle słów wsparcia właśnie dla Mamy i Siostry:)

Jutro rano o godz.7:00 w parafii Matki Bożej Fatimskiej odbędzie się kolejna Msza Św. w intencji powrotu do zdrowia naszego przyjaciela - odprawi ją ks.Krystian.
Tych, którzy chcą i mogą przybyć zapraszamy.

Będę

Adres do Maćka

Bardzo proszę o adres domowy Maćka, chciałabym wysłać zaświadczenia o oddaniu krwi. To mój numer: 668-816-073. Z góry dziękuję.

dla Maćka

Najważniejsze żeby Maciek z tego wyszedł.Na pewno znajdzie w sobie siłę by dalej żyć.Dala bliskich będzie tym samym człowiekiem jakim był przed wypadkiem,bez względu na to jak się zmieni fizycznie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

dla Mam

wychowanie synów przez matki oraz opieka nad ukochanymi dziećmi (niezależnie od ich wieku - zawsze będą dla swoich mam dzieckiem:) to w dzisiejszych czasach ogromne poświęcenie, któremu często towarzyszy cierpienie. Patrzę na swoją mamę, jak cierpi, kiedy mój brat ma tarapaty albo sam je na siebie sprowadza...
Wyrazy szacunku dla was - "matki synów"!

Do Maćka

Życzę Tobie Macieju dużo zdrowia nie poddawaj się!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Czy wiadomo coś nowego? jak się czuje Maciek? Proszę o jakieś informacje dotyczące stanu zdrowia Maćka

Szczegółowe informacje o stanie zdrowia są poufne, niestety forum to nie jest odpowiednie miejsce na udzielanie takich inf.

?????

Nie zostawimy tego tak, bedziemy walczyc o prawde! To dopiero poczatek...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

o jaką prawde?

1 z najwazniejszych spraw, to uzyskanie odszkodowania - poniewaz to w ogromnym stopniu zdeterminuje jakosc życia poszkodowanego w wypadku...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

zastanów się zanim coś palniesz-mądralo

Racja, to było pisane po paru głębszych... Przepraszam

Zdrowia, zdrowia i dużo optymizmu dla P.Maćka i najbliższych, musi być dobrze ale to wymaga czasu !!!!!

Pani moniko

Przepraszam,że pytam ale chciałam się dowiedzieć czy już coś pani wie na temat tej fundacji o której rozmawiałyśmy.Jeśli pani wie to proszę dzwonić do mojej córki kasi na nr,500354632.Bo nie wiemy czy mamy szukać nowej fundacji.Dzisiaj byłyśmy u maciusia i dalej wszystko bez zmian ,znowu gorączkuje aż żali serce ściska.Proszę o odpowiedż. Kochająca mama

Dzisiaj koło 16 zadzwonię do Kasi
Pozdrawiam

Maćku walcz, już tyle wycierpiałeś, że w końcu musi się poprawić Twój stan, modle sie cały czas, aby ten moment nastał jak najszybciej

Jak zdrowie?

Cały czas śledzę losy Maćka, już od dłuższego czasu nikt z Państwa nie napisał co u niego? co mówią lekarze? z góry dziękuję i pozdrawiam

Życzę Zdrowia

dziś byłam u Maciusia 2 razy,rano czuł się lepiej,ale spał.Był opatrywany przez chirurgów i na razie jest ok.A o godz.16 miał już stan podgorączkowy,a pielęgniarka mówi że w ten sposób organizm się broni.Ale cały czas śpi spokojnie jak maleńkie dziecko.Jest bardzo kochany mój synek na pewno da radę wieżę w to mocno. Kochająca mama Maćka.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

wszyscy czekamy na jakieś chociaż najmiejsze polepszenie stanu maciusia.mam nadzieje ze niedlugo wkoncu usluszymy ze jest lepiej,ze sie wybudzil ze pokonal to wszystko co sie wokol niego dzieje.trzymam kciuki.macius walcz dalej i nie daj sie chlopie.

Maciuś był...jest...i będzie...najtwardszy...da rade pokonać wszystko i wrócić do nas...Dziękuje za publikacje za namową wzmianki o oddawaniu krwi dla Maćka ekipie TRÓJMIASTO.PL ...Teraz tylko czekać i się modlić oby było lepiej...

:)

Dobre wieści, jest przytomny :D
To baaardzo dobre wieści
życzę wytrwałości i spokoju i ZDROWIA NAJWAŻNIEJSZE
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Jak tak można? Przyjaciele Macka tak sie cieszyli z tej informacji, bo wiadomo nie wypada codziennie dzwonic do rodziny i pytac , biorąc pod uwagę ze i tak przeżywają niewyobrażalnie dramatyczne chwile. Ta wiadomość napelnila nasze serca radoscia. Mam nadzieję Ze niebawem stanie sie to co napisałaś biorąc wiadomosci z palca.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do Eli

Droga Elu nie wiem kim jesteś a także skad masz takie wieści Jestem siostra Macka i nie mogę uwierzyć ze piszesz takie rzeczy Niby skad masz takie informacje A MOZE ROZMAWIALAS Z LEKARZEM CO Nikt procz nas nie jest wpuszczany na oddzial wiec...A ja nic takiego nie pisałam choć bardzo bym chciala żeby tak było Maciek nadal jest w bardzo ciężkim stanie i ciagle utrzymywany jest w spiaczce co prawda przebudza się gdy nas słyszy bo nas rozpoznaje ale to nie znaczy ze się wybudzil Nastepnym razem pohamuj się skoro nie masz sprawdzonych wiadomości bo to czytają ludzie którym zależy na moim bracie Jeśli stan Macka ulegnie zmianie to na pewno i z wielka radoscia poinformuje o tym wszystkich
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

ela

naprawde zastanow sie co piszesz bo takie rozbudzanie nadzieji w srod znajomych maciusia jest raczej nie na miejscu.wszyscy czekaja na takie wiesci.zanim cos napiszesz sprawdz informacje ktora chciala bys sie podzielic!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Maćku

Nie ma godziny bym się o Ciebie nie modliła, z resztą nie tylko Ja. Twoja mama jest bardzo dzielna i ma ogromne wsparcie z Twojej kochanej siostrze, nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie co teraz czują. Wiem, że mimo wszystko to Tobie będzie najciężej odnaleźć się w tej sytuacji. . . . Dlatego bardzo modle się o to byś byl silny jak dotąd. Walczysz całym sercem, za co Cię podziwiam przyjacielu !!! I dziekuje Bogu, za to że jest przy Tobie i ma Cię w opiece.

Czy są jakieś zmiany w stanie zdrowia Macka? Jeśli oczywiscie mozna wiedzieć
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciągle myślę o Państwu i o Maćku , modlę się za zdrowie jego .

Najważniejsze,że Maciek żyje i walczy.Wszyscy musimy być cierpliwi,bo to on najbardziej cierpi i potrzebuje czasu by odzyskać siły do tego co przed nim.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kochani z moim braciszkiem troche lepiej lekarze mowia ze rany wkoncu sie goja mowia zeby nie szalec jeszcze ze szczescia ale jest poprawa schodza z dawek nasennych jest juz coraz bardziej komunikatywny mowic jeszcze nie moze ale kiwa glowa w odpowiedzi na pytania mowilam moj brat da rade:}jestem taka szczesliwa ze az trudno to opisac jeszcze duzo przed nim ale da rade bo nie jest sam
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bardzo się cieszę z tej dobrej wiadomości i życzę Ci Maćku szybkiego powrotu do zdrowia, domu, rodziny i przyjaciół.

Jestes najlepszy Maciek, tak bardzo się cieszę 😄😊

a mam pytanie - czy Maciek jest świadomy tego co się stało, w jakim jest stanie? Martwię się, że jak już będzie świadomy wszystkiego to załamie się :( Trzymam kciuki za Maćka i Jego najbliższych!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie jest sam i nigdy nie będzie w takim wsparciem co ma to góry będzie przenosil 😊 Bóg cały czas przy nim też jest. Malo kto dalby radę a jak widać Maciek jest mega silny

A przede wszystkim jest wyjątkowy i dobry, więc Bóg czuwa nad Nim, za co trzeba dziękować Mu i modlić się o dalszą poprawę

Ciesze sie bardzo :) taka cudowna nowina .Teraz tylko musi byc lepiej trzeba dalej sie modlic a napewno wszytko sie ulozy jak naj lepiej .Wieze w to te bedzie dobrze , Macius jest silny i da rade i do tego ma taka wspaniala Rodzine.Trzymaj sie Przyjacielu sercem jestm caly czas przy Tobie

W koncu jakies dobre wiesci.Trzymaj sie macius :)rodzina bedzie dla ciebie wsparciem wspolnie pokonacie wszystkie przeszkody a koledzy rowniez ci pomoga :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Teraz Będzie juz lepiej Maciuś, podziwiam Ciebie i Twoja rodzine za walke i wytrwałość. Jestes najtwardszym facetem pod słońcem!

ciekawość do gena

Opinia została zablokowana przez moderatora

Teraz wiem że wszystko sie ułoży, ze reszta to nie problemy w porównaniu do tego co przechodzi Maciek, jest bardzo dzielny i daje rade, wiec z wszystkim mozna sobie poradzic :-)

Cieszę się...,

że Maciek ma takie w Was wsparcie.Życzę Mu dużo siły w dalszej drodze do powrotu do zdrowia.
Nie rozumiem tylko czemu nie ma odzewu,pomocy, zwykłych odwiedzin w stosunku do innej osoby z tego osiedla(RP), który miał wypadek ponad rok temu.
W nieszczęściu trzeba pomoc każdemu.
Każdego z nas lub naszych bliskich może spotkać też coś bardzo złego.

Moze przed wypadkiem nie mial prawdziwych przyjaciół skoro nie bylo odzewu, to wsparcie Maciek ma w przyjaciolach z przed wypadku i sie nie odwrócili od niego

A jak ,,,,

...jesteś "tylko" kolegą lub znajomym (a nie przyjacielem prawdziwym)to już nie możesz odwiedzić, napisać sms-a...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Oczywiscie ze mozna a nawet wypada, chodzilo o to ze w najgorszych chwilach Maciek ma wsparcie najblizszych przyjaciół a nie znajomych z osiedla z widzenia, którzy przeżywają z nim jego wypadek. Nie znam sytuacji bo nie znam ani Macka ani RP napisalem tylko ze najwidoczniej tak musialo byc bo na pewno najbliżsi byli przy tym chlopaku nie uwierzę ze nie

Prawdziwych przyjaciół na pewno Robert ma przy sobie, wiem to na sto procent 😉

informację

Bardzo prosimy o jakiekolwiek informację na temat zdrowia Maćka dawno ich nie było

Kochani z mackiem duzo lepiej lezy juz na innym oddziale niestety mowic jeszcze nie moze odwiedzac go jeszcze w zwiazku z tym nie mozecie jeszcze nie czas moj brat potrzebuje czasu bo nie czuje sie zbyt dobrze mowilam mu jakich ma wspanialych przyjaciol i ze ponad 300 osob oddalo na niego krew byl bardzo wzruszony kochani jeszcze raz wam dziekujemy za wszystko jak bedzie mozliwy kontakt z mackiem dam wam znac zawioze mu tel gdy bedzie juz mogl mowic
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najcudowniejsze w tym trudnym doświadczeniu jest to, że Maciej żyje:)

zaczynam wierzyć w cuda! To wspaniały cud, że mimo wszystko Maciek żyje! To naprawde wspaniała informacja, że jest coraz lepiej! To napewno zasługa mimo personelu medycznego, mamy i siostry. Ich miłość sprawiła, że Maciek brnie do przodu. Wspaniałe z Was kobiety! No i przyjaciele,znajomi,nieznajomi-ich wiara w Maćka też czyni cuda. Taka jedna, wielka Maćkowa wspólnota :) Nie poddawajmy się i trzymajmy się w wierze o Maciusia!

mysle ze Maciek ma wieksza rodzine, niz "mama i siostra"...

to ze np tata Macka i inni bliscy nie wypowiadaja sie w tym miejscu nie znaczy ze serce im nie peka. Z calym szacunkiem do mamy i siostry oczywiscie.
Zycze duzo sily calej rodzinie.

Boże dziękuje, aż płaczę ze szczęścia ;-). Maciek, wygrałeś na trudniejszą walkę, o życie! Jesteś wielki, jestem dumna, że mogę Cię nazwać swoim przyjacielem. Zaczynam wierzyć w cuda
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Az sie poplakalm ze sczescie :) w koncu jakies dobre nowiny jestem szcesliwa i mam nadzieje ze teraz bedzie juz tylko lepiej :)

Jesteś wielki ciałem i duchem

Teraz będzie tylko lepiej.

To nie my Maćkowi, to On dodaje nam sił swoją walką.

Trochę głupio mi pytać ale co z Maćkiem? Mam nadzieję, że coraz lepiej. Modlę sie za Maćka i jego rodzinę codziennie i wierzę, że będzie dobrze.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

dolaczam sie do pytania :)

Zdaje sobie sprawe ze powrot do zdrowia i regeneracja nastepuje bardzo powoli. Ale zagladam tu codziennie z nadzieja ze beda jakies nowe optymistyczne wiesci. Bardzo mocno trzymam kciuki za Macka i cala rodzine. Mam nadzieje ze teraz bedzie juz tylko lepiej!
Pozdrawiam i duzo zdrowia i spokoju zycze!

Cały czas się modlę za Macka i jego bliskich. wiem ze nie tylko ja ,ale i wiele znajomych czeka na wisci o jego stanie zdrowia. Bardzo prosimy o jaka kolwiek wiadomosc chcocby najdrobniejsza
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wydaje mi sie ze Maciek moze sobie nie życzyć, aby informacje o jego zdrowiu byly umieszczane na portalach publicznych a tymi z ktorymi chce sie skontaktować w najbliższym czasie zapewne to uczyni
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Myślę dokładnie podobnie:)
MM

czy krew jest jeszcze potrzebna?

z tego, co się orientuję, to krwi w tym momencie Maciek już nie potrzebuje, ale i tak nie zaszkodzi oddać, jeśli ktoś ma możliwość - z pewnością trafi do kogoś, kto tej krwi teraz potrzebuje:)

Mysle ze wielu czytelnkow ktorzy sledza losy Macka, chciliby wiedziec chociaz czy jego stan jest lepszyi czy jest juz pewnosc ze z tego wyjdzie. Caly czas modle sie o niego i zatsanwiam czy z nim lepiej, byc moze zostal juz wybudzony i jest swiadomy

Stan Macieja jest już coraz lepszy,w śpiączce nie jest już od kilku tyg. (informacja była już wcześniej na forum:). Maciek prosił, żeby pozdrowić wszystkich, którzy trzymają za niego kciuki i modlą się o jego powrót do zdrowia:).
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kochani z moim bratem coraz lepiej. Psychicznie ogarnał to wszystko jakoś. Leży jeszcze w szpitalu ,pewnie z miesiąc sie jeszcze zejdzie. Jeśli chcecie mu pomoc wejdzcie na strone fundacji avalon i tam w podopiecznych i wpiszcie MACIEJ LIPISZKO. znajdziecie tam numer konta pod który mozna wplacac jakiekolwiek pieniądze. Jesli ma ktos znajomości w firmach do ktorych ewentualnie mozna by sie zwrocic o pomoc to dajcie znac. Pozdrawiam siostra.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

www.fundacjaavalon.pl/nasi_beneficjenci/lista/lipiszko-maciej.html

Nie mogę znaleźć siły żeby Cię odwiedzić lub chociaż zadzwonić choć nie było dnia żebym o Tobie myślał.Życzę Ci wszystkiego najlepszego i żebyś nigdy nie stracił nadziei i wiary.Przepraszam Maćku.Boże dodaj mi sił.

Daj spokoj nie masz czego sie obawiac Maciek wyglada zarąbiscie i czuje sie naprawde dobrze Mnostwo ludzi go odwiedza z czego on naprawde sie cieszy Wpadnij zapraszamy Sam sie przekonasz a Mackowi bedzie napewno milo ;-]

Proszę pozdrowić brata i życzyć mu zdrowia i pogody ducha, mam nadzieję, że czuje się dobrze i niech wierzy, że świat stoi przed nim otworem

Minal rok

Wczoraj 16.06.2014 minal rok od wypadku Macka Az trudno uwierzyc jak ten czas leci Maciek jestes mega :-) Jestesmy z Toba Tak trzymaj

Rany faktycznie Czas leci Zycie jest piekne i warto o nie walczyc :-) Maciek wygral bo kocha zycie a zycie kocha jego Nikt z nas nigdy w niego niezwatpil Stalismy i zawsze bedziemy stac murem za nim

Pity Pamietajmy o Lipku przy rozliczeniu Przekazmy nasz % na naszego Macka Pokazmy ze moze zawsze na nas liczyc :-) Fundacja Avalon tak dla przypomnienia
do góry