Widok

Wystawa obrazów Zdzisława Beksińskiego

Wystawa obrazów Zdzisława Beksińskiego Rozrywka Temat dostępny też na forum:
Opinie do imprezy: Wystawa obrazów Zdzisława Beksińskiego, 1 lipca 2023 - 1 października 2023
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przecież Beksiński

Powinien być artystą równie drogim i rozpoznawalnym jak Dali czy Picasso i wisieć u takiej np. Peggy Guggenheim. Warsztatem, wyobraźnią i siłą inspirowania nie ustępuje. Ale że był skromnym Polakiem z blokowiska i nie "bywał", to można go obejrzeć w Gdańsku za 40 zł. Trochę dobrze, a trochę szkoda.
popieram tę opinię 123 nie zgadzam się z tą opinią 11

Zofia

Chyba masz kompleks Gdańska.....

Bardzo dobrze, że za 40 zł, Sztuka dla ludzi!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polak wobec zagranicy

Nie eksponuj swoich fobii zaściankowych. Znać wypada Polaków, którzy zostali słynni w świecie. W tak niewymiernej dziedzinie jak sztuka nie da się porównywać ocen. Podobanie się nie może podlegać ocenom. Czy obrazy Łempickiej bronią się w porównaniach? Nie każdy może być jak El Greco zatrudniony przez władcę. Van Gogh i wielu innych artystów - umierał w biedzie. W malarstwie cieszmy się Boznańską, Wyczółkowskim, Markusem, Malczewskim i wieloma innym...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

Tego roku w Sanoku,

miałem niewątpliwą przyjemność być i obcować z pracami Zdzisława Beksińskiego.
Po wystawie prac Wojciecha Fangora w Pałacu Opatów, Wojciecha Siudmaka w Ratuszu Głównego Miasta, zwieńczeniem były prace Beksińskiego. Zachęcam do udziału w tym wydarzeniu, tym bardziej, że będzie na wyciągnięcie ręki.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzieci na wystawę?

Pytam znawców ów Beksińskiego bądź redakcji - czy dzieci w wieku poniżej 5 lat mogą wziąć udział w wystawie, czy obrazy nie wzbudzą w nich lęku bądź innych negatywnych emocji?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10

wystarczy jako rodzic pokazywac sztuke

nie tylko psi patrol i pszczolka maja jest dla dzieci jako odbiorcow ale beksinski i tim burton rowniez ale z dzieckiem trzeba rozmawiac i tlumaczyc
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

"ów Beksińskiego"?

"owego Beksińskiego", lub "ów Beksiński".
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam ten sam dylemat

Ale jego albumy trzymam na wysokiej półce. Może za rok.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powiedziałbym, że nie bardzo dla dzieci

Po oglądaniu niektórych u dorosłych występuje uczucie niepokoju ;] Uwielbiam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koszmary

Po Beksińskim, którego z resztą uwielbiam, ja - a mam 40 lat - mam koszmary...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Raczej

Chodzi o to że te dzieci będą przeszkadzać innym zwiedzającym przecież
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rewelacja, tylko dlaczego tak drogo?

Szykuje się fantastyczna wystawa i planuje wybrać się tam z synem i córką, ale koszty porażają. Na Fangora dzieci wchodziły po złotówce, na Siudmaka ceny też były rozsądne. Czy musi być aż tak drogo i dlaczego nie ma informacji o możliwości wejścia na kartę mieszkańca...? Bardzo chciałbym oglądać jak najwięcej takich wystaw i pokazywać je swoim dzieciom, a po Fangorze i Siudmaku widzę, że warto. Szkoda, że cena odstraszy pewnie wiele osób i zrobi się ,,elitarnie"...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 47

To jest drogo???
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Słownie: czterdzieści złotych

To jest dla ciebie drogo??
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kwota odpowiadająca cenie dwóch paczek papierosów

Za wystawę jednego z najwybitniejszych polskich artystów to żadna cena.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Drogo?

Ulgowy bilet tyle, co 4 gałki lodów w Sopocie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Smutne

W sumie to smutne, że dla kogoś 40PLN to drogo. Ale przy tej cholernej drożyźnie to w sumie nic dziwnego, że potem ludziom brakuje na potrzeby wyższego rzędu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

"dzieci do 6 roku życia wstęp bezpłatny" - dzieci do 6 roku życia nie powinny oglądać tej wystawy, koszmary gwarantowane
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

wszystko naj i bezprecedensowe

Oczywiście warto zobaczyć, ale czemu kłamiecie, że to "wydarzenie bez precedensu" i że to jedna z największych wystaw z 70 obrazami? w 2006 w pałacu opatów prezentowano 350 obrazów z różnych etapów twórczości. A bilet normalny wtedy kosztował 9 zł :D
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

9PLN...

tanio to już było... za Tuska. Teraz to bogaty kraj i możemy sobie wyrzucić 70mln na wybory, które się nie odbyły lub 1200mln na elektrownię, która nie powstała. Stać nas, a co! Dziękujemy ci premierze Morawiecki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

byłem , polecam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Światło

Bardzo interesująca wystawa, ale światło w pomieszczeniach, w których eksponowane są obrazy jest fatalne. Uważam, że przeszkadza w ogladaniu
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wystawa

Obrazy genialne, ale format w jakim przedstawione są te obrazy za te cenę to jakaś porażka. Odniosłem wrażenie, że obrazy trafiły do dwóch totalnie przypadkowych sal, brak rozsądnych odstępów między obrazami, przez co ludzie prawie na siebie wchodzili. O samym autorze obrazów nie było nic, tylko jeden cytat w kącie sali. Szkoda...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

Serio największa?

Bez urazy, ale to są dwie nieduże sale z obrazami. Rzeczywiście może robić wrażenie na kimś, kto nie był chociażby na wystawie interaktywnej w Metropolii. Wielu jego znanych obrazów tam nie ma, a to priorytet. Poza tym obrazy są ułożone niechronologicznie i to wprowadza jakiegoś rodzaju dezorientację. Nie wiem jaki był zamysł ułożenia ich tak, bo nikt nie wyjaśnił. Można zrobić to bardziej porządnie. A wydaje mi się, że przy artyście takiej rangi warto się postarać.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zenujaca wystawa

Obrazy wystawione sa na dwoch pietrach.Organizatorzy nie zauwazyli takich détail np. jak slup, ktory stoi dokladnie przed jednym z obrazow. Calosc sprawia wrazenie obrazu na obrazie, brak przestrzeni razi. Swiatlo jest zbyt jaskrawe. Ta wystawa jest zenujaca biorac pod uwage cene i miejsce. Absolutnie nie polecam chyba ze ktos jest milosnikiem....Wielka wystawa ?Oby jak najmniej takiej amatorszczyzny !!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Drogie rozczarowanie

Jak za tę cenę wystawa dość przeciętna, czego nie można powiedzieć o pracach samego Beksińskiego. Dwie małe sale, obraz na obrazie, człowiek na człowieku - duży minus. Brak sztampowych prac, brak jakiejkolwiek wzmianki o życiorysie artysty, jego twórczości, stylistyce prac. W porównaniu do wystaw organizowanych np. w Pałacu Opatów, pod względem organizacyjnym wystawa kuleje. I tak jak uwielbiam prace Beksińskiego, z tej wystawy wyszłam rozczarowana.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przykre...

Czekałam na wystawę i niestety się rozczarowałam
Nie przemyślana wogóle organizacją przestrzeni - prace powieszono ot poprostu jedna przy drugiej.Ciasno, światło odbija się w obrazach... NOTKI o artyście ani o stylu autora nie uświadczysz...trochę przykre że tak potraktowano Mistrza.
Uwazam ze to brak szacunku także dla trójmiejskiej publiczności .
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czuję niedosyt

Piękne obrazy wspaniałego artysty. Niestety brakowało opisów, notatek przy obrazach i światło pada na obrazy tak, że przeszkadza w ooglądaniu i odbija się od płutna.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od płótna raczej - to ortograficzna wzmianka. Beksiński nie malował na płótnie, a na deskach pilśniowych.

Olbrzymie rozczarowanie

Na granicy oszustwa. Dwie małe sale, zero oprawy, zero treści. Ceny z kosmosu za miejsce totalnie bez klimatu z bardzo małą kolekcją obrazów artysty ze znanym nazwiskiem. Nie były to ani dzieła najwybitniejsze ani nawet pokazujące zakres twórczości Beksińskiego. Najbardziej smutne jest nabijanie ludzi w butelkę. Ktoś powiesił na korytarzu obrazy i skasował moją rodzine, żonę, mnie i trójkę dzieci na 170 zł. Ktoś kto odpowiada za tą wystawę go zwykły leń, a niestety Teatr szekspirowski wyjątkowo się tutaj nie sprawdził. Zwłaszcza poziom minus 1 koło toalet masakra. Obrazy za słupami
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Również podzielam rozczarowanie miejscem i sposobem wystawy, oprawy dla kunszt i wizjonersywq p. Beksińskiego. Sala na dole to nieporozumienie i aż mi się łza kręciła... Ciasno, fatalne oświetlenie, obrazy między słupkami. Niechronologicznie. Dla kogoś kto szuka nie tylko detali, ale też ruchów pędzla, warstw farby, ktorymi artysta wydobywał kolor, światło i mrok, to bardzo rozczarowujące. Bardzo. Sala na piętrze już dużo, dużo lepiej. Chociaż też brakowalo profesjonalnego oświetlenia dzieł malarskich. Nie przeszkadzało ono jednak do irytacji, jak to miało miejsce w sali w piwnicy.
Jestem wdzięczna, że pojawiły się obrazy z 1957 r., bo pierwszy raz je widziałam.
Teatr Szekspirowskie niestety nie udzwignął przygotowań do tego wydarzenia, a długo na nie czekałam. Rozczarowanie, ale to tylko motywuje, by odwiedzić Sanok oraz nacieszyć oko i duszę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajny artykuł, tak dzień po zamknieciu.

Czas na muzeum Sztuki Współczesnej w Gdańsku

Byłam na wystawie i podziwiałam wyobraźnię i kunszt artysty. Szkoda, że Fangor, Beksiński i inni muszą się tułać po różnych obiektach kultury a nie mogą być wystawiani w obiekcie dedykowanym takiej sztuce.

Zniesmaczona

Byłam i tak jak wiele innych osób jestem zniesmaczona najbardziej przeszkadzało mi kiepskie oświetlenie i osoby które nie podziwiały sztuki tylko robiły zdjęcia