Widok

XI Międzynarodowy Festiwal Teatrów Plenerowych i Ulicznych FETA

Opinie do imprezy: XI Międzynarodowy Festiwal Teatrów Plenerowych i Ulicznych FETA, 11 lipca 2007 - 15 lipca 2007
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

bieda

Z roku na rok Feta coraz mniej zachwyca. Bida z nyndzą.

Cieszę się

Wspaniałe przedsięwzięcie! Wielkie podziękowania dla organizatorki - pani Elwiry Twardowskiej! Dzięki Fecie stare miasto ożywa, wszystko nabiera zupełnie innego wymiaru, a malkontenci przestają psioczyć, że Gdańsk to pustynia kulturalna.

pamietam fete sprzed paru lat-ludzie-strusie w maskach weneckich. rewelacja

bieda ?!

bida z nyndzą?
zrób cos lepszego :)

FETA - ZASPA

ostatni spektakl fety widziałem na pasie startowym , super przez duże "S"chciałbym znów się wybrać ale nie wiem czy czsu starczy ,dojazd do centrum to cała wyprawa.

FETA

już się ciesze jak widzę Teatr "A" z Gliwic !
To zespół ludzi, którzy wystawiają przedstawienia
wyłącznie dla KONESRÓW teatru, i nie ma co dyskutować
na ten temat, ale intrygująco zapowiada się również
występ Niemców z PAN.OPTIKUM, jeśli teren obok Filharmoni na wyspie Ołowianka okazuje się ledwo
ich pomieścić a ów teren mały nie jest ....
Z zeszłego roku nie da się zapomnieć rewelacyjnych ! ! !
australijczyków na stacjonarnych szczudłach.

na zaspie

Feta na Zaspie była "czymś". Można było obserwować wiele spektakli na przyzwoitej przestrzeni. Ta w centrum to tłok i tyko chwilowe spotkania z teatrem ulicznym. W centrum oglądający to przypadkowi przechodnie i turyści. Ci co naprawdę interesują się tą formą ekspresji teatralnej są pokrzywdzeni. Przywróćcie proszę Fetę na Zaspie, dajcie więcej przestrzeni i możliwość oglądania Fety!!!

zachwycenie

Feta - wyjście sztuki na ulicę, otwarta przestrzeń, klimat. Ludzie z przekazem. Nie można przegapić, przespać. Magia teatru otwiera się na wszytskich

ZASPA

Macie rację Feta na Zapie to było wielkie coś, tylko niektórym przeszkadzało to że było pewnie zbyt głośno i zabrali Fetę:(

feta??

feta to ten ser zdaje sie z Grecji?? i gdzie to będą rozdawać? A bryndza też będzie?

miejsce

czy ktoś mi powie gdzie jest plac kobzdeja???

Plac Kobzdeja

plac kolo targu drzewnego, przy podwalu staromiejskim... patrz mapka wydarzen

przestrzeń teatru tworzą ludzie

Teatr to spotkanie dwojga ludzi - artysty i widza. W teatrze ulicznym ten drugi często jest przypadkowy, więc wydaje mi się, że miejsce nie jest tak istotne, jak samo spotkanie. Przyznaję jednak, że na Zaspie artyści mogli swobodniej rozwinąć skrzydła (czasem dosłownie :) W Gdańsku jest ta magia, która przyciąga nie tylko turystów, ale artystów z tak odległych krajów, i wątpię, żeby Starówka była złym miejscem do występów

:(

A ja nie mogę przyjechać na FETĘ, bo pracuję :(((

...

Zdania na temat lokalizacji są podzielone. Mieszkam na starówce i FETA jest festiwalem, na który czekam cały rok, spędzając na mieście całe popołudnia, biegając od spektaklu do spektaklu. Prawda jest taka, że dużo ludzi obserwuje przedstawienia w tych ciasnych uliczkach, przez co kameralny charakter umyka, a ja jako że fotografuję przeżywam traumę wciskających się przed obiektyw przypadkowych przechodniów. Ale nie wyobrażam sobie, aby FETA wróciła na pas startowy. Bądź co bądź ... festiwal stawiał pierwsze kroki właśnie na Gdańskim Starym Mieście i większość teatrów lepiej wpisuje się w krajobraz kamieniczek niż szarych, wysokich bloków.

YOU TUBE WIęCEJ FILMIKóW Z FETY!

Szkoda że tylko jeden filmik z fety i to stary widnieje na You Tube.
YT jest naprawde bardzo dobrym miejscem na zareklamowanie festiwalu. Mam nadzieje że w tym roku będzie przynajmniej jeden pożądny.

Pozdrwaiwam!

Feta znowu na Zaspę!

Teraz to już nie to samo

Stella Polaris?

A dlaczego nie ma Stella Polaris z Norwegi? uwielbiam ten teatr :/

zapytanie

Mam zapytanie: Wiecie może czy warto wybrać się na PAN.OPTIKUM bo się zastanawiam czy pójść na to

feta na zaspe

podpisuje sie pod tym haslem jestem stalym bywalcem tego jak i innych festiwali tego typu.Taki teatr wbrew widzimisiom organizatorow ma swoich fanow i o nich nalezaloby dbac a nie podpitych nic nie kumajacych turystow pomyslcie czasami o nas a nie jak robic na tym kase dla wlodazy pubow

kika

Tu sie podlizujesz Elwirze. fuu.. wstydziłabys sie. Feta nie jest już taka, jak dawniej, bo szefowa odstraszyła swoich najlepszych pracowników.

feta w starogardzie

kto nie da rady w gdansku to niech przyjedzie do starogardu!u nas namiastka fety!bedzie teatr bialy ostrawa, pinezka,robale i kijowski teatr mlody no i nasz utytuowany teatr uliczny licho!!!zapraszamy 21 lipca!!!to tylko 40 minut od gdanska:)

FETA na Zaspie

FETA nie moze byc na Zaspie, bo to miejsce gdzie kiedys odbywala sie FETA zaraz zasieja blokami...

odpowiedz dla Sebo

byłam w zeszłym roku, taplałam się w planie i było wręcz magicznie:) więc w tym roku też się czegoś dobrego spodziewam,razcej nie zaszkodzi pójść

Szwedzi ??!!!!!!

Czy pani Elwira wie, kogo zaprosiła na festiwal? Chdzi mi o Burnt out punks 'Uglier, dirtier and meaner', czyli Szwedów. Przecież to nie jest teatr, sztuka. Banda wyrostków, mających upodobania sado-masochistyczne. Okaleczanie się na oczach publiczności przy wrzaskliwej muzyce ma być sztuką?? Porażka. Jak można takich ludzi wpuścić na Fetę? Chyba Elwira nie widziała nawet fragmentu ich "spektaklu", bo przecież tak sympatyczna i wrażliwa osoba nie mogła zaprosić takiej bandy... Po prostu wstyd... Szkoda słów....

Feta na zaspę WRÓĆ!!!

ja też uważam że na Zaspie było lepiej. Była płyta lotniska, cała przestrzeń parku..Może to i nie centrum miasta ale człowiek nie stał na człowieku i była przestrzeń. A teraz? najwidoczniej ktoś chciał zarobić - bo na Zaspie nie sprzedawano piwa, jedzenia itp. nie to co w Głownym...

I tak jest dobrze ;)

Feta w gdańsku głownym tez ma swoj urok w zeszlym roku chodzilam na kazdy spektakl z miejsca na miejsce a Gdańsk jest tak pieknym miejscem ze własnie to ma swoj urok... targ węglowy, długa, mariacka mi sie podoba;) Ale fakt... na takie widowiskowe pokazy przydalo by sie troche miejsca ! ;) A na co w tym roku polecacie sie wybrac? Przecież to juz jutro ;)

a spektakl hiszpanów, którzy rozkładali basen i grali w wodzie? (jeju jak oni z zimna się trzęśli!). ale to bylo jeszcze za nim feta na zaspę trafiła...

bilety

kiepska sprawa ze nie kazdy moze sie dostac na spektakl organizatorzy powinni wziac pod uwage ze przybedzie liczna publicznosc i zorganizowac wiecej miejsca...

pogoda :(

Wiadomo czy spektakle w o góle się dziś odbędą w zwiazku z tą ulewą???

kuglarstwo??

Czy będą występować jacyś kuglarze podczas fety??

co tam pogoda

cieplejszy sweter, parasol i mozna ogladać :) wczorajsze dwa teatry bardzo fajne :) miejmy nadzieje że z dnia na dzień będzie jeszcze fajniej :)

muzyczka

ktoś może mi powiedzieć co to była za muzyczka - najczęściej pojawiający sie motyw - podczas spektaklu "Stół"? wdzięczna będę:)

ja tez bym o nia prosił :D

Szwedzkie smieci

Burnt out punks 'Uglier, dirtier and meaner to niestety porazka i byc moze najwieksza tegorocznej Fety. Chcialam nawet pojsc do kasy i poprosic o zwrot kasy, ale nie chcialam robic przykrosci Pani Elwirze, osobie, ktora tyle serca wklada w organizacje imnprezy. Szwedzki niewypal. Po obejrzeniu pomyslalam, ze ja zak samo jak oni nie mamm pomyslu na spektakl, a jestem moze nieco lepiej wygimnastykowana... Niestety kupa jeza, czyli zenada. Na szczescie inne spektakle byly dobre a niektore znakomite Szwedzi pala, reszta 4 i 5

Burnt Out Punks. Najlepsi :)

Za to mi Burnt out punks sie podobali, zreszta jak duzej czesci publicznosci, ze cos jest kontrowersyjne to nieznaczy, ze jest zle. Sa rozne teatry, kazdy gra co innego i dla innej widowni, to ze komus sie cos nie podoba nie mozna odrazu nazywac "kupa jeza" poniewaz odrazu widac jakie ktos ma pojecie o teatrze. Zapraszam pania Anie na spektakl pokroju "Tristan i Izolda" w wersji dla przedszkolakow.

piatek13

To jest piękne !
Każdy znajdzie cos co co mu przyjemność sprawi. Liryczna opowieść "Moje Miasto" ukraińskiego zespołu imponuje wspaniałym kontaktem z widzami i niesamowitym zaangażowaniem aktorów.
Świetni sa katowiccy "Kuglarze". Podziwiać mozna wspaniałe dopracowanie., a zespół węgierski w swojej "Paradzie" pokazał właśnie kuglarstwo z ulicznej sceny.
Jednym zdaniem ; zabawa przedniej marki.

stół

w sprawie muzyczki, to zalezy o ktory konkretnie motyw chodzi;) jesli przyblizycie dzialania "na scenie" przy konkretnym utworze to moze bede w stanie pomoc;)

Burnt Out Punks.SUPER:-))

Byli po prostu świetni!! muzyka, klimat, żąglerka. Zamiast krytykować ich doskonałą gimnastykę niech pani Anna pogimnastykuje się przy klawiaturze

w sumie to nie pamietam ale ten utwor pojawił sie 3 czy 4 razy :)

wokal kobiecy...chyba w sumie jedna fraza sie tylko pojawiala....cos z "...la luna"...tak mi sie wydaje...o tytuł prosze...piekne to bylo!:))

hmmm ale to byl taki hip-hopowy?walczykowaty?

bardziej pod hip hop to podchodziło :)

Ja także dołączam się do prośby o tytuł i wykonawcę kawałka. Grany był kilka razy zazwyczaj w momencie gdy aktorzy przenosili lub tańczyli ze swoimi stołami (gatunek i styl w 100% nowoczesny) Już wiadomo? Z góry dzieki...

jesli chodzi o hip-hop, to jest to hip-hop instrumentalny, wystarczy wpisac w googlach j-zone, tytulu niestety nie znam, a co do reszty, to moze w dosc niedalekim czasie uda sie podac liste utworow;)

Dzień Gdański

Jak wam sie podobał ?

Dzień Gdański

Jak dla mnie na siłę. Skoro nie mamy tylu teatrów gdańskich z prawdziwego zdarzenia, to po co robić dla nich osobny dzień?
Adamowicz kazał?
Tylko Teatr Snów pokazał klasę (jak zawsze)....

Sny graja od 20 lat, aktorzy Gorskiego zmeniaja sie jak rekawiczki, takze tak naprawde to jest mloda grupa z tym wyjatkiem, ze mają za sterami Zdzisława Gorskiego, który jest konsekwentny w tym co robi. Co do innych grup napewo ich bym nie przekreślał np taka grupa jak Teatr Poza Tym tez daje rade, zreszta dzialaja w podobnej Szulcowej konwencji...

Galeria Feta

Zapraszam do galerii moich zdjęć z tegorocznej fety

http://pytak.no-ip.org/~pstutorials/IMGallery/index.php..

zna moze ktoś muzyke ze spektaklu Oko Sokolo Today’s Circus “Living room”?

Inne tematy z forum Rozrywka

Kabaret Neo-Nówka - Pokolenie DNA (3 odpowiedzi)

Kabaret Neo-Nówka powraca do Polsat Plus Arena Gdynia 16 marca 2025 z nowym programem "Pokolenie...

Andrzej Piaseczny - The Best Of (12 odpowiedzi)

Andrzej Piaseczny, jeden z czołowych polskich wokalistów, wystąpi 9 listopada 2025 roku w Starym...

Mentzen w Gdyni (45 odpowiedzi)

W czwartek 8 maja o godzinie 20:00 na Skwerze Kościuszki w Gdyni odbędzie się spotkanie ze...

do góry