Widok
Z Trójmiasta do Szwecji. Zobacz, jakie promy pływają na tej trasie
Opinie do artykułu: Z Trójmiasta do Szwecji. Zobacz, jakie promy pływają na tej trasie.
Po wielu perturbacjach, dziewięciokrotnym przekładaniu terminu, dziś w swój pierwszy rejs wyruszy prom Nova Star dzierżawiony przez PŻB. Będzie pływał na trasie Gdańsk-Nynäshamn. A jakie jeszcze promy pływają z Trójmiasta do Szwecji? Na razie jest będzie ich pięć.
Od końca czerwca opisujemy losy promu "Nowa Star", który został wydzierżawiony przez polskiego armatora PŻB Polferries. Prom miał wypłynąć w swój pierwszy rejs na trasie Gdańsk-Nynäshamn w barwach Polferries 25 czerwca. ...
Po wielu perturbacjach, dziewięciokrotnym przekładaniu terminu, dziś w swój pierwszy rejs wyruszy prom Nova Star dzierżawiony przez PŻB. Będzie pływał na trasie Gdańsk-Nynäshamn. A jakie jeszcze promy pływają z Trójmiasta do Szwecji? Na razie jest będzie ich pięć.
Od końca czerwca opisujemy losy promu "Nowa Star", który został wydzierżawiony przez polskiego armatora PŻB Polferries. Prom miał wypłynąć w swój pierwszy rejs na trasie Gdańsk-Nynäshamn w barwach Polferries 25 czerwca. ...
Płyneliśmy ostatnio z żoną i dzieciakami pierwszy raz w życiu promem pasażerskim właśnie do Szwecji. Fajna przygoda. Starszy syn zachwycony. Statek nie pierwszej młodości,ale ok. Kabiny niestety brudne. Sprzątane na odpie... Po tym rejsie marzymy teraz o rejsie po morzu śródziemnym no,ale to już inne pieniążki niestety...Szweja/Karlskrona fajne miasteczko. Czysto. Okolice ładne,dużo jezior czy innych akwenów,fajne widoki.
Karlskrona to dziura
Jedyną rzeczą wartą zwiedzania jest muzeum morskie. Dla samego muzeum warto popłynąć. Ale prom przypływa do Karlskrony ok 7 rano. Nawet McDonald o tej porze jest tam nieczynny, więc jak ktoś nie ma własnego prowiantu na śniadanie to jest lipa. Można kupić jakieś bułeczki słodkie itp. w piekarni, ale ceny zwalają z nóg. Za 4 bułeczki wielkości naszych kajzerek podobne smakiem do drożdżówek dałem 64 złote. Z punktów gastronomicznych czynnych wcześnie rano jest jeszcze Subway (koło parku i przystanków autobusowych) z cenami na granicy zawału serca. Jest jeszcze koślawy plac zabaw przy parku i drugi przy muzeum morskim. Kolejny plac zabaw jest przy kompleksie sportowym. Generalnie bieda, jeśli chodzi o rozrywki dla dzieci. Samo muzeum fantastyczne z kilkoma współczesnymi okrętami wojennymi w tym dużym okrętem podwodnym do zwiedzania - chyba nawet większy niż nasz Orzeł. Jeszcze do 2000 roku pływał w służbie. Miasto zupełnie nie nastawione na turystów.
sam jesteś dziura
Karlskrona to jest bardzo przyjemne miejsce na spędzenie jednego dnia nie w biegu, ale na luzie.
Prom owszem, przypływa o 7-mej rano, ale zanim z niego zejdziesz i dojedziesz autobusem do miasta to już jest przed 8-mą. Kawiarnie obok rynku o tej porze są już otwarte. A że w twoim przeliczniku cebulo-złotówkowym w sklepach jest drogo? To weź ze sobą jajka na twardo i kabanosy, jak cię nie stać.
Byłem w Karlskronie sam, byłem tylko z żoną, byłem z całą rodziną, w tym małymi i większymi dziećmi i za każdym razem miło spędziłem tam czas.
Bilety na prom warto kupować w promocjach, za ostatnią wycieczkę zapłaciłem w sumie 250zł za 4-osobową kabinę w obie strony.
Prom owszem, przypływa o 7-mej rano, ale zanim z niego zejdziesz i dojedziesz autobusem do miasta to już jest przed 8-mą. Kawiarnie obok rynku o tej porze są już otwarte. A że w twoim przeliczniku cebulo-złotówkowym w sklepach jest drogo? To weź ze sobą jajka na twardo i kabanosy, jak cię nie stać.
Byłem w Karlskronie sam, byłem tylko z żoną, byłem z całą rodziną, w tym małymi i większymi dziećmi i za każdym razem miło spędziłem tam czas.
Bilety na prom warto kupować w promocjach, za ostatnią wycieczkę zapłaciłem w sumie 250zł za 4-osobową kabinę w obie strony.
a, no i gdzie się nie ruszysz, to masz po polsku
na stronie Stena Line możesz ściągnąć sobie kompleksowy przewodnik po Blekinge i Karlskronie po polsku. W biletomatach autobusowych w terminalu promowym masz do wyboru język polski, drukowany przewodnik i ulotki w Marinmuseum też są po polsku, nawet w knajpach w których byliśmy masz polskie karty (jeśli nie umiesz dogadać się po angielsku, po którym gada każdy możliwy Szwed, od kelnerki w kawiarni po kierowcę autobusu miejskiego).
Szwedzi są kulturalni i przyjaźnie nastawieni do turystów. Aż wstyd czasem patrzeć co wyprawiają tam najeżdżający tę niewielką miejscowość hunowie z Polski.
Szwedzi są kulturalni i przyjaźnie nastawieni do turystów. Aż wstyd czasem patrzeć co wyprawiają tam najeżdżający tę niewielką miejscowość hunowie z Polski.
Najlepszy jest prom Polonia ze Świnoujścia.
Polecam prom Polonia Unity Line ze Świnoujścia. Wszędzie czyściutko, pycha jedzenie, bardzo miła załoga, fajne imprezy dla dorosłych, animacje dla dzieciaczków - każdy coś ma dla siebie i nie trzeba też całego rejsu spędzać z dziećmi, można chwilę odetchnąć :)
Do tego nie kołysze tak jak na innych. Bardzo mamy miłe wspomnienia z tym promem. Wiele osób go chwali w internecie dlatego się przepłynęliśmy. Teraz już też mogę polecić.
Do tego nie kołysze tak jak na innych. Bardzo mamy miłe wspomnienia z tym promem. Wiele osób go chwali w internecie dlatego się przepłynęliśmy. Teraz już też mogę polecić.
Dokładnie, nie ma to żadnego sensu...
...chyba tylko rodziny z dziećmi pływają, bo dla dzieci to niewątpliwie atrakcja.
Promy mają uzasadnienie jak są tańsze od innych środków transportu. Dla przykładu jak płynąłem promem na trasie Tallinn-Helsinki zapłaciłem sporo mniej niż miałbym zapłacić za lot. Podobnie jest z promami na Morzu Śródziemnym, nierzadko są tańsze niż samoloty. Wtedy nawet ze cenę dużo dłuższej podróży rejs ma po prostu sens.
Promy mają uzasadnienie jak są tańsze od innych środków transportu. Dla przykładu jak płynąłem promem na trasie Tallinn-Helsinki zapłaciłem sporo mniej niż miałbym zapłacić za lot. Podobnie jest z promami na Morzu Śródziemnym, nierzadko są tańsze niż samoloty. Wtedy nawet ze cenę dużo dłuższej podróży rejs ma po prostu sens.
można obejrzeć dwa brązowe lwy zdobiące Zamek Królewski w Sztokholmie zrabowane podczas potopu sprzed warszawskiego pałacu Kazanowskich, czy zbiory przebogatej biblioteki warmińskiej, zgromadzonej przez jezuitów, albo księgozbiór z Fromborka z dziełami Mikołaja Kopernika, w tym z pierwszym wydaniem „O obrotach sfer niebieskich", przechowywane w bibliotece uniwersyteckiej w Uppsali.
Na podstawie artykułów VII i IX zawartego w 1660 r. traktatu oliwskiego, kończącego okres wojen polsko-szwedzkich Szwedzi zobowiązali się w Oliwie do zwrotu zarówno publicznych i kościelnych, jak i prywatnych akt i dokumentów oraz Biblioteki Królewskiej – nie później niż w ciągu trzech miesięcy od chwili ratyfikacji traktatu. Pomimo upływu prawie 350 lat strona szwedzka się z tego nie wywiązała.
Na podstawie artykułów VII i IX zawartego w 1660 r. traktatu oliwskiego, kończącego okres wojen polsko-szwedzkich Szwedzi zobowiązali się w Oliwie do zwrotu zarówno publicznych i kościelnych, jak i prywatnych akt i dokumentów oraz Biblioteki Królewskiej – nie później niż w ciągu trzech miesięcy od chwili ratyfikacji traktatu. Pomimo upływu prawie 350 lat strona szwedzka się z tego nie wywiązała.
dobrze że nie oddali
Przez kolejne 350 lat żaden obcy nie wdarł się na teren Szwecji, a na nasze tereny:
1. wojna północna
2. konfederacja barska
3. I rozbiór
4. wojna polsko-rosyjska i II rozbiór
5. powstanie kościuszkowskie i III rozbiór
6. wojny napoleońskie
7. powstanie listopadowe
8. wiosna ludów 1848
9.powstanie styczniowe
10. rewolucja 1905
11. I wojna światowa
12. wojna z bolszewikami 1920
13. II wojna światowa
wiec może dobrze że zabrali i nie oddali.
1. wojna północna
2. konfederacja barska
3. I rozbiór
4. wojna polsko-rosyjska i II rozbiór
5. powstanie kościuszkowskie i III rozbiór
6. wojny napoleońskie
7. powstanie listopadowe
8. wiosna ludów 1848
9.powstanie styczniowe
10. rewolucja 1905
11. I wojna światowa
12. wojna z bolszewikami 1920
13. II wojna światowa
wiec może dobrze że zabrali i nie oddali.
Idź się leczyć. To są inwestycje komercyjne, a nie państwowe (czytaj: z założenia deficytowe).
Kiedy PiS szczęśliwie odszedł od władzy, zaczął się globalny kryzys i spadły przewozy kontenerowe i TIR-owe, a turyści zaczęli zostawać w domach i zaoszczędzone pieniążki wkładać do skarpet.
PiS-owske inwestycje morskie widać po hucznym rozpoczęciu "budowy" promu w Szczecinie (ciekawe, czy z tej słynnej stępki coś jeszcze pozostało), lol.
PiS-owske inwestycje morskie widać po hucznym rozpoczęciu "budowy" promu w Szczecinie (ciekawe, czy z tej słynnej stępki coś jeszcze pozostało), lol.
Gdańsk i Gdynia średnio promami stoją... wolę Świnoujście
Stena słynie z najmniejszych i najbrudniejszych kabin na rynku, no bo jak załoga ma posprzątać 300 kabin w godzinę?????! Płynąłem kilka razy i zawsze brudno, łazienki z zaciekami, czasem kosze pełne. W rejsie okrężnym nie można zejść na ląd a znowu całodniowy pobyt w Karlskronie to przynajmniej o 1/2 za dużo, bo to dziura a w weekend do 10 lub 12 wszystko pozamykane. Polferries pływa promem złomem - Wawel ma blisko 40 lat, ale jest na nim miło, rejs trwa 18h...
Nova Star wchodzi na trasę od czerwca i wejść nie może - taki to super prom nowoczesny, że są zastrzeżenia...
Najlepiej płynąc ze Świnoujścia do Ystad, są tam dobre promy, bardzo przyjemne, płynie się 7-8h, w Szwecji można zejść na 2 -5h zależy który prom. Obie firmy są fajne i Unity Line i Polferries. Ja bardziej lubię Unity, prom Skania lub Polonia. Fajne też mają rejsy weekendowe za 250-300 zł ze wszystkim i Sylwestra.
Nova Star wchodzi na trasę od czerwca i wejść nie może - taki to super prom nowoczesny, że są zastrzeżenia...
Najlepiej płynąc ze Świnoujścia do Ystad, są tam dobre promy, bardzo przyjemne, płynie się 7-8h, w Szwecji można zejść na 2 -5h zależy który prom. Obie firmy są fajne i Unity Line i Polferries. Ja bardziej lubię Unity, prom Skania lub Polonia. Fajne też mają rejsy weekendowe za 250-300 zł ze wszystkim i Sylwestra.
Kiedyś to do Szwecji spirytus się woziło.
Miało to same zalety. Kupowało się za 1,05 USD butelkę spirytusu w Pewexie. Sprzedawało w Szwecji za ok 8-10 usd. kupujący bardzo lubili Polaków , bo cena była kilkakrotnie niższa niż oficjalna. Nie było też ograniczeń czasowych sprzedaży. Zawsze można było trochę z nimi , choć czasem na migi porozmawiać. Bardzo im się Polska podobała bo ..... alkohol był tak tani. W Polsce rodzina mogła przeżyć za 2-5 butelek dobrze przez cały miesiąc !!!!!!. Szkoda, że celnicy utrudniali te pozytywne relacje.
a vikingland? czyli statek ro-ro też mażna nim płynąć nie tylko z TIR-em
cytuję "Trasa łącząca Gdynie ze Szwecją do położonego 70 km od Sztokholmu portu w Nynäshamn zainaugurował prom towarowy „Elisabeth Russ”, w kwietniu 2018 ustępując na kilka miesięcy miejsca statkowi „Bore Bay”, który jednak okazał się za mały.
Dosłownie kilka dni temu zastąpiono go więc większą jednostką typu ro-ro o nazwie „Vikingland”. Ma on 155 metrów długości, a jego „linia ładunkowa” ma aż 2170 m. Oznacza to – w porównaniu do „Bore Bay” – zwiększenie zdolności przewozowej o 30%.
Był też Gute
Dosłownie kilka dni temu zastąpiono go więc większą jednostką typu ro-ro o nazwie „Vikingland”. Ma on 155 metrów długości, a jego „linia ładunkowa” ma aż 2170 m. Oznacza to – w porównaniu do „Bore Bay” – zwiększenie zdolności przewozowej o 30%.
Był też Gute
Zabrakło wyobraźni.
Ja już raz wiele lat temu próbowałem się dostać do Szwecji,ale mnie nie wpuścili.Teraz wpuścili śmieci które ich wymiotą ze swojego kraju.Pan Bóg ich ukarał d**ilami w rządzie.A chciałem tam normalnie pracować.Ale nie ,oni woleli afrykanerów i cyganów na których teraz muszą azpierdzielać.Chory kraj i głupie społeczeństwo.Dobrze im tak.
Brudne kabiny
Jezeli chodzi o Wawel to brud w kabinach i to te najdrozsze tzw armatorskie kabiny a widok nie ciekawy jak sie tylko wejdzie do srodka. Wykladzina podlogowa syfiasta, obrzydliwa az nie milo po niej chodzic. Wstyd! Jeden pozytyw to ze jest obszerna i wieksze lózka niz w zwyklych kabinach no i tv ale nic wiecej. Jednym slowem nie polecam.
PZB
Niewiele brakowało a nasze Polskie pżb po sprezedało by za bezcen.Dokładnie za 38 mln.zł.chcieli sprzedać Państwową firme krora,miala nie jeden prom a wtedy najnowszy kupiła za 140 mln.zł a w jego remont władowała nastepne 30 mln.Dodam że firma od lat nie przynosiła strat a,a jej dochod netto oscylował miedzy 20-30 mln.zł.Mało tego sprawa ma drugie dno.Obecnie prawie cały tranzyt Skandynawia - południe Europy przejeły Niemcy.Powod prozaiczny ,mają infrastrukture drogową.Jeśli za kilka lat dokończymy,budowe naszych autostrad ,mamy ogromną szanse przejąć sporą cześć tego tranzytu.Wtedy PżB bedzie kurą znoszącą złote jaja.Wiedzą o tym doskonale Niemcy i nie wykluczone że ta cheć sprzedaży to skutek ich naciskow.Podobnie jak z naszymi stoczniami.Kiedy Unia nie zgodziła sie sie na dofinansowanie nie tylko naszych stoczni ale Niemiekich i kilku innych krajow to wszyscy oprocz Polski sie odwołali i dofinansowanie odzyskali.Czy nie odwoływanie sie Polski to przypadek,czy celowe działanie,dla korzyści Niemiec.I jeszcze te oszustwa z Katarskim inwestorem.
sięgnij pamięcia
jeżeli w ogóle masz tyle lat.
Polski przemysl stał się polem walki o wolność i niepodległość..Ponad 10 lat przemysł przejadał wartość środów produkcji..do stanu. A to ozaczało jedno..W momencie kiedy kraj otworzył sie na rynek konkurencyjny, okazało się że przemysł przez wiele lat nie modernizowany nie jest w stanie konkurować z krajami które nie strajkowały tylko produkowały.
Polski przemysl stał się polem walki o wolność i niepodległość..Ponad 10 lat przemysł przejadał wartość środów produkcji..do stanu. A to ozaczało jedno..W momencie kiedy kraj otworzył sie na rynek konkurencyjny, okazało się że przemysł przez wiele lat nie modernizowany nie jest w stanie konkurować z krajami które nie strajkowały tylko produkowały.
ale stena jest fajnymi promami, fajna linia
dluga i nudna linia, ale kazdy przelot pamietam i chetnie bym sie wybral z nimi w rejs.
zarąbiste promy, fajny klimat po drugiej stronie , blekinge i karlskrona lasy skałki.
Nie dalego do Skane! Skane najlepszy region.
mam super wspomnienia i ze steny i z tras do Skane i ze Skane czy Skanii po posku.
Gorąco pozdrawiem polsko jezyczna załoge!
zarąbiste promy, fajny klimat po drugiej stronie , blekinge i karlskrona lasy skałki.
Nie dalego do Skane! Skane najlepszy region.
mam super wspomnienia i ze steny i z tras do Skane i ze Skane czy Skanii po posku.
Gorąco pozdrawiem polsko jezyczna załoge!
Podsumowanie
Zegluga promowa to nie zabawa w piaskownicy. Do tego potrzeba ogromnych nakładów finansowych i wiedzy. PŻB niestety Nie ma ani jednego ani drugiego. Przykładem chybione inwestycje typu Bumerang i Nova Star. Po za tym nikt nie chciał kupić tego przedsiębiorstw mimo faktycznych prób jego sprzedaży. To świadczy o jego stanie faktycznym. Pudrowanie rzeczywistości nic tu nie da. Potrzebny jest prywatny właściciel, który zrobi tam porzadek.
było kupić w Chinach
Jak tam Ptom ze Szczecina,,stępka jest.. teraz tylko ..stopa wody pod kilem..
Dla przypomniena.. Komuniści..ciemniaki i szmaciaki Sołdka budowali.. trzy lata.. 3 lata..
Temat Promu znam ponad dwa lata.. ned .. tego projeketu ..nie udżwignie..bardzo wątpię.. Swoją drogą zapadła całkowita cisza.. Tak tylko przypomne że ..Steny.. były mniejsze..a Stocznie Gdańsk i Komuna,,poniosły klęskę..Szczecin ..tego tym bardziej nie udżwignie..( to jest moje prywatny pogląd ).
Pożyjemy..pogadamy.
Dla przypomniena.. Komuniści..ciemniaki i szmaciaki Sołdka budowali.. trzy lata.. 3 lata..
Temat Promu znam ponad dwa lata.. ned .. tego projeketu ..nie udżwignie..bardzo wątpię.. Swoją drogą zapadła całkowita cisza.. Tak tylko przypomne że ..Steny.. były mniejsze..a Stocznie Gdańsk i Komuna,,poniosły klęskę..Szczecin ..tego tym bardziej nie udżwignie..( to jest moje prywatny pogląd ).
Pożyjemy..pogadamy.