Widok

ZBRODNIE RELIGII

Dokumentacja wielowiekowych zbrodnii religii: zdjecia biskupow pozdrawiajacych Hitlera w nazistowskim gescie, filmy z niemieckiej kroniki, ukazujace Hitlera, plomiennie przemawiajacego w pocztdamskim kosciele garnizonowym, wypelnionym po brzegi brunatnymi koszulami.

www.rumburak.website.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co w tym, o czym pisałeś powyżej jest wielowiekowe? hitelerowcy czy biskupi?

Poza tym, dlaczego piszesz o zbrodniach religii? To o czym piszesz może być jedynie SYMPATIĄ przedstawicieli religii katolickiej do zbrodniarzy hitlerowskich, ale nie wyczerpuje znamion zbrodni.

Niestety, coraz częściej obserwuję, że przeciwnicy katolicyzmu są coraz głupsi i dyskusja z nimi stacza się na coraz niższy poziom. Więcej w tych Waszych wypowiedziach pustych, choć gęstych emocji, niż sensu, a przede wszystkim LOGIKI.

Wybacz stary, ale nawet nie zajrzę na Twoją stronkę - musi być równie głupia jak Twoja wypowiedź.

Pozdrawiam i życzę przecytania choć jednej książki (może być Biblia, której pewnie nigdy na oczy nie widziałeś)

Bolek

Pozdrawiam
Bolek

Biblie mam w paluszku

Jednym z dzialow mego portalu jest wlasnie dzial BIBLIA.
W nim, poza opracowaniami tematow biblijnych, zamieszczam prawie 700 zdjec uzycia imienia Bozego JEHOWA (JHWH).

--------------------------------------------------------------------------------------------
Jesli chodzi o - jak to nazwales - "sympatie" Kosciola do nazizmu, dla mnie jest ona znamienna, bowiem poparcie dla Hitlera jest tak samo zbrodnicze jak osobiste mordowanie.... zreszta, tko, jesli nie Kosciol posiadal w armii hitlerowskiej swych kapelanow ?

Czy nie uwazasz, iz bez ideowo-moralnego poparcia kleru, niemieccy katolicy nie poparliby az tak mocno Hitlera ?
--------------------------------------------------------------------------------------------
Mysl sobie co chcesz, ale mnie wkurza to, iz kiedy polski Kosciol niejednokrotnie wspieral polskich partyzantow (choc niektorzy byli przychylni krucjacie na wschod....), w tym samym czasie biskupi niemieccy SPOLKOWALI z Hitlerem na niezliczonych bankietach, audiencjach, pozdrawiali sie serdecznie, udzielali swych swiatyn do agitacji Niemcow przeciw bolszewizmowi... itp, itd.
Witaj!
Odnoszę wrażenie, że tak naprawdę masz coś za złe Kościołowi i że tak naprawdę nie bardzo chcesz ukazywać "zbrodni religii", co raczej powiedzieć wszystkim: oto jaki Kościół jest zły!

W tym co napisałeś, nie bardzo rozumiem jaką zbrodnią jest napisanie JHWH, zwłaszcza w Bazylice Mariackiej. Być może masz na myśli faryzejską nadgorliwość, która nadinterpretując pierwsze przykazanie, zabraniała w ogóle używania imienia Boga, w jakiejkolwiek formie. Czy jest to zbrodnią? Śmiem wątpić.

Poza tym sam sobie udowadniasz, że nie można mówić o "zbrodniach Kościoła", skoro przedstawiciele Kościoła niemieckiego postępowali inaczej niż przedstawiciele Kościoła polskiego. Stosujesz tu starą rzymską zasadę "pars pro toto", ale sam jej parę linijek dalej zaprzeczasz i w ten sposób rujnujesz swoją argumentację.

Jestem katolikiem i to nie dlatego, że rodzice mnie tak nauczyli, ale dlatego, że sam się tak zadeklarowałem jakieś pięć lat temu i w tym straram się trwać. Lubię dyskutować z antagonistami katolicyzmu, ale najbardziej lubię dyskusje z ludźmi na poziomie. Może to brak pokory z mojej strony, ale myślę, że nie do końca. Po prostu najczęściej ludzie uprzedzeni do czegoś (to dotyczy również katolików!), odrzucają argumentację strony przeciwnej i z uporem maniaka trzymają się swojej, "uświęconej i jedynie prawdziwej" wersji.

Ale się tłumaczę, jakby mi stopy przypalano! Właściwie nie wiem po co? OK zajrzę na Twoją stronę i wtedy coś jeszcze napiszę.

Pozdrawiam

Rumburak napisał(a):

> Jednym z dzialow mego portalu jest wlasnie dzial BIBLIA.
> W nim, poza opracowaniami tematow biblijnych, zamieszczam
> prawie 700 zdjec uzycia imienia Bozego JEHOWA (JHWH).
>
> --------------------------------------------------------------------------------------------
> Jesli chodzi o - jak to nazwales - "sympatie" Kosciola do
> nazizmu, dla mnie jest ona znamienna, bowiem poparcie dla
> Hitlera jest tak samo zbrodnicze jak osobiste mordowanie....
> zreszta, tko, jesli nie Kosciol posiadal w armii hitlerowskiej
> swych kapelanow ?
>
> Czy nie uwazasz, iz bez ideowo-moralnego poparcia kleru,
> niemieccy katolicy nie poparliby az tak mocno Hitlera ?
> --------------------------------------------------------------------------------------------
> Mysl sobie co chcesz, ale mnie wkurza to, iz kiedy polski
> Kosciol niejednokrotnie wspieral polskich partyzantow (choc
> niektorzy byli przychylni krucjacie na wschod....), w tym samym
> czasie biskupi niemieccy SPOLKOWALI z Hitlerem na niezliczonych
> bankietach, audiencjach, pozdrawiali sie serdecznie, udzielali
> swych swiatyn do agitacji Niemcow przeciw bolszewizmowi... itp,
> itd.

Pozdrawiam
Bolek

Bylem organista

Nie, nie o to chodzi, bym kogokolwiek zmuszal do ogladania mych wypocin, zamieszczonych na serwerze internetowym.

Podnosze tylko publicznie bulwersujacy temat, ktorego sekrety archiwa watykanskie skrywaja (podobnie jak przez wiele lat Rosjanie za wszelka cene nie chcieli sie przyznac do mordu w Katyniu).

Owszem, nie lubie Kosciola i mam do tego powody. Znam go tez wystarczajaco bowiem bylem kiedys w nim organista, a przez 3 lata uczylem sie w koscielnej szkole.
Ale podobny stosunek, jak do Kosciola katolickiego, mam do wszelkiej religii (wlacznie z judaizmem). Akcentuje katolicyzm wylacznie dlatego, iz znam go najlepiej, iz w Polsce wszyscy znaja go najlepiej, oraz.... iz to - moim zdaniem - chrzescijanstwo (a nie wojowniczy islam) najmocniej splamilo sie wina krwi niewinnych ofiar spalonych na stosie, eksterminowanych, zamknietych w gettach (nie wymyslonych przeciez przez Hitlera), wypedzonych, na sile zewangelizowanych, itp...

Nie kto inny, jak sam papiez (a nie dzecentralizowani pastorzy protestanccy, czy imamowie muzulmanscy) uwazaja sie za w prostej lini przedstawiciela i kontynuatora Syna Bozego, Jezusa. Samemu uznajac, wiec, Biblie za autorytet, najbardziej boli mnie wlasnie postawa i dzialalnosc Kosciola katolickiego.

A sprawa imienia Bozego jest dla mnie dosc istotna. Wykreslanie Go z przekladow biblijnych stanowi karygodne falszerstwo. Jesli ktos nie chce Go wymawiac, niech nie wymawia ale usuwanie jest oszustwem.
W zyciu spoleczno-politycznym od lat zauwazyc mozna nagonke sympatykow Kosciola na postkomunistow. Zarzuca im sie ich totalitarny rodowod, kiedy ci stanowczo sie od niego odcieli.
Kosciol, tymczasem, posiada o wiele czarniejsze karty w swej historii niz komunistyczny totalitaryzm i niejednokrotnie podkresla dume ze swej 2000-letniej historii nieprzerwanego trwania.
Oczywiscie, trudno oczekiwac, by Kosciol (tak, jak byla PZPR) sam sie rozwiazal i utworzyl nowy zwiazek wyznaniowy, stanowczo odcinajac sie od swych ciemnych stron (nazywanych czesto "bledami jednostek czlonkow Kosciola" - czyzby i niektorzy nieomylni przeciez papieze, jak Urban II, nawolujacy do krucjat rowniez nalezeli do tych "bladzacych"?).

Jednak, w mysl zalecenia Jezusa, niech nie wypominaja postkomunistom zdzbla w oku, kiedy samemu nosza w swoim oku belke.

To zalecenie pozostanie stale niespelnione, dokad Kosciol bedzie mieszal sie do polityki. Tam , gdzie religia, tam konflikty spoleczne sa zarliwsze, bardziej krwawe i dlugotrwale...

Narazie !
Dobry masz nick szefie, wywal tylko koniecznie "RUM" bo nie pasuje... ;)))

BARSZCZYK tez niczego sobie

Czytasz swierSZCZYKi w BARze, moze ?

BURAK do BARSZCZYKU pasuje doskonale :)

:-)
Koścół to nie ten czy inny kapłan, nawet nie cały episkopat - kościół to ludzie, którzy chcą żyć według pewnych zasad i chwała im za to, bo żadna religia sama w sobie nie jest złą, a takie porównania jakie Ty czynisz sprawiają, że nie mam ochoty na polemikę. Trwaj więc w swoich poglądach, bo masz do nich prawo jak każdy z nas, ale kiedy zaczynasz je głosić to jesteś żałosny.

No wlasnie

No wlasnie, LUDZIE KOSCIOLA, czyli Kosciol dokonal najwiekszych zbrodnii w dziejach ludzkosci. Modne powiedzenie, iz byly to bledy jednostek - w sytuacji, gdy mialy miejsce powszechnie i stanowily regule - jest smieszne. To tak, jakby powiedziec, iz Hitler przeciez nie zamordowal ani jednego Zyda - no bo wlasnymi rekami nie zamordowal. Podobnie i papiez nikogo nie skrzywdzil. To, ze papiez zabil papieza - owszem, ale zeby papiez zabil jakiegos heretyka - nigdy w zyciu !
:-)

Inne tematy z forum Co? Gdzie? Kiedy?

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

Nocleg w Gdańsku (43 odpowiedzi)

Witam :) Szukam noclegu w Gdańsku w dniach 17-19 maj. Czy ktoś może polecić hotel lub pensjonat...

gdzie kupić miód? (22 odpowiedzi)

witam. wiecie może gdzie kupić naturalny miód z pasieki w gdańsku?

do góry