Widok

ZWOLNIĆ czy NIE ZWOLNIĆ PRACOWNIKA?

Szanowni Drodzy Forumowicze,

Halewicz ma dylemat i prosi o opinię.

Otóż muszę do jutra podjąć ostateczną decyzję w zakresie wypowiedzenia pracy mojej sekretarce.

Straciłem do Niej zaufanie, pracuje nierzetelnie, kombinuje, przez półtora roku nie zdarzyło się, aby przepracowała jeden miesiąc w całości. Wiecznie jakieś "kataklizmy", zwolnienia "na dziecko" i inne wymówki. Chaos w sekretariacie, chaos w dokumentach...ale serca nie miałem, żeby ją zwolnić. Samotnie wychowuje dwoje dzieci, nie ma własnego mieszkania, więc wynajmuje lokum, bez wyższego wykształcenia, umożliwiłem jej (zapłaciłem) ukończenie kursu kadr i płac i paru innych, zorganizowałem leczenie w prywatnej przychodni (miała problemy zdrowotne).

Zatrudniłem ją, gdyż wydawało mi się, że każdemu trzeba dać szansę, skoro inni dać jej nie chcą. Pomimo braku doświadczenia, uznałem że może ma potencjał, a człowiekowi czasem potrzeba przysłowiowego "kopa w górę".
Cóż, kto ma miękkie serce musi mieć twardy zad...dzisiaj kolejny raz przekonałem się o indolencji tej kobiety - o mały włos, przez jej niedopatrzenie stracilibyśmy dobre parę tysięcy złotych. Uznałem, że mam dość. Tak jak napisałem powyżej, straciłem KOMPLETNIE do Niej zaufanie, nie tylko jako do pracownika i to najbliżej pracującego ze mną ale również jako do człowieka - nic nie można jej powierzyć, nie bojąc się, że znowu czegoś nie schrzani.

Na przełomie ostatnich miesięcy rozmawiałem z Nią poważnie kilkanaście razy i były to rozmowy dyscyplinujące - bez rezultatu. Dzisiaj również z Nią rozmawiałem poważnie - na moje pytanie czemu kolejny raz popełniła niedopatrzenie, odpowiedziała "jakoś mi umknęło". o_O

A teraz, w szczególności Wy Pracownicy (zdanie pracodawców znam pre factum:) powiedzcie/napiszcie mi - zwolnić czy nie zwolnić?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
"Takie osoby jak Ty, właśnie są zmorą pracodawców".

Pudło w stosunku do mojej osoby,trafiony - zatopiony ( dotyczy Ciebie).

Nigdy nie byłam zmorą dla swoich pracodawców,dzisiaj nie jestem też zmorą dla swoich podwładnych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
czym tu się chwalić ? tym, że jest stary? :))) a my młodzi i piękni :P bez urazy... ciągnę temat co bym Wam nie zgasł :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ass student...DO NAUKI SIĘ WEŹ!!!! :))))) A nie po forum wypisujesz ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
hm...niech zabrzmi to pejoratywnie - mogę od rana robić co chcę, również siedzieć na forum, Ty za to masz pracować, a nie w godzinach pracy zaglądać na forum. Chyba że...pracy nie masz i stąd te poranne frustracje przy lekturze dodatku "Praca":)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Napisał wielki przedsiębiorca z dwudziestoletnim stażem, który od rana siedzi na forum trojmiasto.pl
słucha Ass, kiedy zakończyć ten wątek to ja zdecyduję, nie Ty. Więc jako Ass, siedź cicho i wypowiadaj się na temat - bo wypowiadanie się nie na temat i próby deprecjacji tematu wątku są właśnie "trollizem" w najczystszym wydaniu.
Doobra .....

Lepiej zakończyć ten marny wątek.

a ty Halewicz nie jesteś pewnie żadnym właścicielem firmy a zwykłym trolem internetowym.
Problemy z pracownikami stanowią są częścią większego socjologicznego problemu. Tzw. "nowa emigracja", powracająca z UK, czy Irlandii, przywozi rewolucyjne hasła o podniesieniu standardów zatrudnienia, mają za przykład warunki pracy i płacy w firmach starej EU. Bezkrytycznie odnosząc się do tamtych systemów pracy, próbują żądać takich samych warunków, nie myśląc o kompletnie innych realiach tamtych rynków, systemów gospodarczych, obciążeń finansowych, etc..
W mojej ocenie zawsze powinien znaleźć się czas na wysłuchanie drugiej strony, nawet jeśli te uwagi są pozornie absurdalne. Otóż Droga Kate, pomijając ton Twojej wypowiedzi, to co piszesz jest niezwykle istotne z mojego punktu widzenia. Takie osoby jak Ty, właśnie są zmorą pracodawców.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Powiem inaczej.
Nie wiem czy autor postu jest szefem ,czy to tylko hasło :temat na forum.

Ktoś kto ma własną firmę,nie mówię tu o małej działalności,to nie ma czasu na dysputy na forum - bo czas to pieniądz i nie "marnuje" się go w taki sposób.A problemy z pracownikami załatwiane są "po cichu",bez komentarzy,bez nagłaśniania.
a mnie śmieszą wielcy szefowie, którzy szukają pomocy na forum trojmiasto :)

Pewnie specjalnie zapodał ten wątek, żeby się pochwalić że ma własną firmę i 20-letnie doświadczenie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, wypowiedziałem umowę. Trudny moment ale szybko się otrząsnęła, co jedynie utwierdziło mnie w moich obawach. Całe życie się człowiek uczy i zapewne głupi umrze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
i co ? zwolniłeś ją ? bo czytam i obserwuję a nic nie widzę :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kosmetolog? :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Na szczęście ja się nie muszę tym martwić. Sama sobie jestem szefem i pracownikiem.
A co do altruizmu...Prawdziwy altruista jest nim z potrzeby serca , a nie dla poklasku ...nie chwali się tym wszem i wokół.
Zawsze uważałem, że czynnik ludzi jest istotny, tak jak ekonomiczny - skutecznie przekonujesz mnie, że czynnik ludzi jest zbędny. W sumie to i dobrze - chyba będzie mi łatwiej, takim jak Ty już mniej.
A co do altruizmu - nie znasz mnie, więc mnie nie oceniaj. Nie dajesz wiary w moje słowa...szczerze? Mam to już w dupie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
A jacy są pracodawcy? Dziś nikt pracownikiem się nie przejmuje...nie ten to będzie inny. Przy takim bezrobociu żaden problem zatrudnić nowego. Szczególnie na okres próbny, żeby czasem sobie ten pracownik nie myślał, że może podskoczyć. A już nie daj Boże czegoś wymagać. Nie podoba się...droga wolna. I nie pisz, że taki altruista jesteś, bo nie wierzę i już. A, że i zdarzają się roszczeniowi pracownicy...cóż...mamy demokrację w końcu.
Wielu ma takie dylematy. Po takich właśnie wypowiedziach można ocenić jacy są pracownicy - butni, agresywni, roszczeniowi. Jak to napisał jeden z forumowiczów...dać krowie palce, to rękę urwie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Przecież to tylko pic na wodę fotomontaż. Żaden szef nie ma takich dylematów, żeby na forum rad oczekiwać.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szefowie,wątpię czy aby jesteście szefami?!
Szkolenie pracowników zalicza się do kosztów firmy,a to zmniejsza podstawę do opodatkowania.To nie tylko opłacalne finansowo dla przedsiębiorcy,ale także lepiej wykwalifikowana kadra jest znacznie wydajniejsza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Takie rady możesz serwować "Lipskiemu"- marne rady, marne pomysły. No ale coś tam musiałeś nasmarować, żeby mądrze brzmiało - a wyszło, jak zwykle.

Inne tematy z forum Towarzyskie

Zdrada (78 odpowiedzi)

Dowiedziałam się,że mąż mnie zdradza. W środku jestem cała rozstrzęsiona, serce mi pękło, ale za...

do góry