Widok
"Za segregowanie śmieci zapłacę więcej"
Opinie do artykułu: \"Za segregowanie śmieci zapłacę więcej\".
Pan Mirosław z Gdyni wyliczył, że segregacja śmieci mu się nie opłaca, bo za dzierżawę pojemników do surowców w sumie zapłaci więcej niż gdyby wrzucał wszystko do jednego kubła. - Nikt nikomu nie każe płacić za wynajem, a worki na surowce są w Gdyni za darmo - ripostują urzędnicy.Pan Mirosław mieszka w domu jednorodzinnym i według stawki powierzchniowej za nieposegregowane śmieci miał płacić 58 zł miesięcznie. W jego przypadku dochodzi jeszcze koszt dzierżawy pojemnika - to kolejne 8 zł, ...
Pan Mirosław z Gdyni wyliczył, że segregacja śmieci mu się nie opłaca, bo za dzierżawę pojemników do surowców w sumie zapłaci więcej niż gdyby wrzucał wszystko do jednego kubła. - Nikt nikomu nie każe płacić za wynajem, a worki na surowce są w Gdyni za darmo - ripostują urzędnicy.Pan Mirosław mieszka w domu jednorodzinnym i według stawki powierzchniowej za nieposegregowane śmieci miał płacić 58 zł miesięcznie. W jego przypadku dochodzi jeszcze koszt dzierżawy pojemnika - to kolejne 8 zł, ...
to wy nie wywalacie co dnia smieci ?
tylko zbieraliscie w domu ? co za syf musicie miec . Smieci tworza zrodla bakteri i nawet tego nie widac wiec nalezy nawet male ilosci wyrzucac co dnia ,,, doslownie co dnia ! nie co drugi czy trzeci lecz dzien w dzien bo to jest zrodlo bakterii. Kapac sie tez nalezy dwa razy dziennie a nie raz w tygodniu . Co za spoleczenstwo opoznione i smieci co drugi dzien wyrzucaja ...ludzie wy chyba w syflandi mieszkaliscie
Dokładnie jego i jego złodziejskiej ekipy.
UE nie wymuszała na Polsce takiej a nie innej absurdalnej ustawy. Hasło "segregacja odpadów i odzysk surowców wtórnych" można było uregulować na wiele sposobów (vide inne kraje unijne), ale polskie przygłupy zrobiły to jak zwykle - "po łebkach", na niekorzyść mieszkańców, ale za to z zapewnieniem sobie intratnych stołków na poziomie lokalnym i jak najwyższych dochodów.
Złóż zapytanie mailem w tym zakresie do ZDiZ,
zobaczymy co odpowiedzą :-) W sumie to mogłoby być ciekawe. Generalnie, to tak właśnie powinno być.
Sprawiedliwość zbiorowa jest bezprawna i tylko zapewniając kilkuset mieszkańcom w danym bloku możliwość skorzystania z obu opcji z konkretnym oświadczeniem każdego właściciela lokalu o segregacji lub jej braku - można zachować chociażby namiastkę praworządności. To jest jednak temat pewnie dla ETS, bo w polskich sądach bardak i malizna.
Mnie interesuje kwestia proporcji śmieci zmieszanych powodujących zmianę stawki, bo w kontekście bezprawia sprawiedliwości zbiorowej musi być określony minimalny poziom np. 10% dopuszczalnej zawartości śmieci mokrych w suchych, które nie skutkują negatywnymi konsekwencjami finansowymi.
Dodatkowo czy ktoś mógłby jednoznacznie potwierdzić, że odpady mokre i suche rzeczywiście trafiają na te same linie w sortowni na Szadółkach, czyli że segregacja na poziomie śmietników jest fikcją nakierowaną wyłącznie na wyciągnięcie z mieszkańców więcej kasy?
Sprawiedliwość zbiorowa jest bezprawna i tylko zapewniając kilkuset mieszkańcom w danym bloku możliwość skorzystania z obu opcji z konkretnym oświadczeniem każdego właściciela lokalu o segregacji lub jej braku - można zachować chociażby namiastkę praworządności. To jest jednak temat pewnie dla ETS, bo w polskich sądach bardak i malizna.
Mnie interesuje kwestia proporcji śmieci zmieszanych powodujących zmianę stawki, bo w kontekście bezprawia sprawiedliwości zbiorowej musi być określony minimalny poziom np. 10% dopuszczalnej zawartości śmieci mokrych w suchych, które nie skutkują negatywnymi konsekwencjami finansowymi.
Dodatkowo czy ktoś mógłby jednoznacznie potwierdzić, że odpady mokre i suche rzeczywiście trafiają na te same linie w sortowni na Szadółkach, czyli że segregacja na poziomie śmietników jest fikcją nakierowaną wyłącznie na wyciągnięcie z mieszkańców więcej kasy?
Jest jeszcze kwestia lokalowa...
Sa mieszkania (30-40 m2) gdzie kuchnia ma 3-4 m powierzchni, przy 3-4 lokatorach. Gdzie segregowac te smieci?
Biegac z kazda butelka i papierkiem do kubla?Jako kraj nie jestesmy przygotowani lokalowo na taka rewolucje. Nie da sie odrobic 40 letniego dystansu do europy tylko za pomoca ustaw i nakazow. Trzeba takze dac mozliwosc ich realizacji.
Traci to troche dyskryminacja,bo nie kazdy chce/potrzebuje mieszkac w 150m2 lofcie,by placic nizsza stawke zq smieci....
Biegac z kazda butelka i papierkiem do kubla?Jako kraj nie jestesmy przygotowani lokalowo na taka rewolucje. Nie da sie odrobic 40 letniego dystansu do europy tylko za pomoca ustaw i nakazow. Trzeba takze dac mozliwosc ich realizacji.
Traci to troche dyskryminacja,bo nie kazdy chce/potrzebuje mieszkac w 150m2 lofcie,by placic nizsza stawke zq smieci....
Karane i to trybunałem międzynarodowym, powinno byś stosowanie sprawiedliwości zbiorowej
rodem z Korei Północnej lub Kambodży czasów Pol Pota.
Mam prawo korzystać ze śmietników publicznych i udowodnij mi, że te odpadki to nie wynik mojej konsumpcji przed chwilą na łonie natury - w parku, na ławeczce etc. Możesz cmoknąć mnie w @#$%.
Mam prawo korzystać ze śmietników publicznych i udowodnij mi, że te odpadki to nie wynik mojej konsumpcji przed chwilą na łonie natury - w parku, na ławeczce etc. Możesz cmoknąć mnie w @#$%.
Widzę atkich debili codziennie.
Nie chce się takiemu qtasowi otworzyć śmietnika to buch worek ze śmieciami do śmietniczki stojącej przy chodniku koło ławki,potem wysypują się takie worki na ulicę bo więcej jest takich debili.
A ty zapewne przed chwilą na łonie natury obierałeś ziemniaki bo z łupinami kulturalna świnia nie je.
A ty zapewne przed chwilą na łonie natury obierałeś ziemniaki bo z łupinami kulturalna świnia nie je.
Bo segregacja w wielu przydapkach jest za droga!
zgadzam się z Tobą
Ja mieszkam sam. Codziennie wyrzucam mały woreczek (ok2l) mieszanych śmieci bo nie jestem wstanie więcej tego uzbierać. Głownie to jakieś mokre opakowania lub zasmarkane chisteczki czy inne odpady higieniczne plus zawartość kociej kuwety. Jak się trafi plastikowa butelka to niosę w ręku do pojemnika osobnego na podwórzu. Worek który codziennie wynoszę jest w połowie pusty! Po prostu kupuję mało, mało zużywam itd. Nie kupuję żadnych worków lecz wyrzucam w tych w co zapakowane były warzywa owoce czy pieczywo.
Kupno worków kosztuje, im więcej trzeba segregować tym więcej trzeba worków. a nie będę tak samo wyrzucać wszyskiego osobno! Nie będę też zbierać minimum tydzień aby zapełnić worki i mieć syf w domu!
Może by mi sie opłacało segregować gdyby cena była niższa. Mnie ta super segegacja kosztuje znacznie więcej niż przez zmianą
Miałem 11zł co miesiac od osoby, a teraz za segregowane mam 32zł bo mam 41m2. Niech mi ktoś powie jaką ja mam oszczędność?
Nie dosć że mam o 21 zł więcej płacić to jeszcze kupować worki?
Dajcie sobie na luz, taniej mi wyjdzie nawet zapłacić 48zł za nie segregowanie niż kupowanie worków i płacenie 32zł.
Taniej to mają moi sąsiedzi, 5 osób na 60m, bo płacili 55zł co miesiąc a teraz 32zł, dla nich to taniej ale nie dla mnie. I oni produkują tony śmieci, po dwa worki dziennie wynoszą ale mniej płacą.
Ja mieszkam sam. Codziennie wyrzucam mały woreczek (ok2l) mieszanych śmieci bo nie jestem wstanie więcej tego uzbierać. Głownie to jakieś mokre opakowania lub zasmarkane chisteczki czy inne odpady higieniczne plus zawartość kociej kuwety. Jak się trafi plastikowa butelka to niosę w ręku do pojemnika osobnego na podwórzu. Worek który codziennie wynoszę jest w połowie pusty! Po prostu kupuję mało, mało zużywam itd. Nie kupuję żadnych worków lecz wyrzucam w tych w co zapakowane były warzywa owoce czy pieczywo.
Kupno worków kosztuje, im więcej trzeba segregować tym więcej trzeba worków. a nie będę tak samo wyrzucać wszyskiego osobno! Nie będę też zbierać minimum tydzień aby zapełnić worki i mieć syf w domu!
Może by mi sie opłacało segregować gdyby cena była niższa. Mnie ta super segegacja kosztuje znacznie więcej niż przez zmianą
Miałem 11zł co miesiac od osoby, a teraz za segregowane mam 32zł bo mam 41m2. Niech mi ktoś powie jaką ja mam oszczędność?
Nie dosć że mam o 21 zł więcej płacić to jeszcze kupować worki?
Dajcie sobie na luz, taniej mi wyjdzie nawet zapłacić 48zł za nie segregowanie niż kupowanie worków i płacenie 32zł.
Taniej to mają moi sąsiedzi, 5 osób na 60m, bo płacili 55zł co miesiąc a teraz 32zł, dla nich to taniej ale nie dla mnie. I oni produkują tony śmieci, po dwa worki dziennie wynoszą ale mniej płacą.
przedostatni frajer
mam dokladnie takie same obserwacje.
niestety bedziemy placic wiecej by sytem byl bardziej szczelny. wtedy wszyscy beda placic, nawet Ci co wczesniej nie placili. nie bedzie im sie oplacalo "wyrzucac smieci w lesie" wiec na to pieniadze gminy nie beda wydawane. wszedzie mowia, ze to dla naszego dobra a ja widze, ze bede placil wiecej niz placilem. do tego dochodzi kwestia smieci w lesie czy nad jeziorem, ktore jestem przekonany, ze jak byly to dalej beda.
niestety bedziemy placic wiecej by sytem byl bardziej szczelny. wtedy wszyscy beda placic, nawet Ci co wczesniej nie placili. nie bedzie im sie oplacalo "wyrzucac smieci w lesie" wiec na to pieniadze gminy nie beda wydawane. wszedzie mowia, ze to dla naszego dobra a ja widze, ze bede placil wiecej niz placilem. do tego dochodzi kwestia smieci w lesie czy nad jeziorem, ktore jestem przekonany, ze jak byly to dalej beda.
Chyba jednak nie...
Bo skoro tak, to dlaczego jwdno miasto nalicza oplaty od ilosci osob zadeklarowanych, inne od zameldowanych, jeszcze inne od zuzytej wody czy w koncu od powerzchni lokalu.Dlaczego segregacja w jednym miescie to podzial na frakcje sucha i mokra, w innym na szklo, papier, tworz. sztuczne, itd. Najglupsze segregowanie spotkalem w powiecie slupskim, gdzie kaze sie mieszkancom szklo dzielic na kolory, a z gazet wyciagac zszywki (jakoze metalowe). Ustawa jako bubel prawny pozwala samorzadom w swietle prawa okradac obywateli. Jak szybko urzedy zweszyly pieniadze na fotoradarach tak i teraz na maxa doja ludzi.
najlepiej niech wyrzucą za mnie śmieci!!!!
na złość odmroź sobie uszy!!!! co to znaczy nie będę!!! nie bo nie!!! ludzie, ja tez nie twierdze że to wszystko dobrze funkcjonuje ale taka postawa mnie denerwuje. Dla Ciebie 10 zł to moze nic ale sa tacy dla krorych to jest duzo nie mówiąc juz o tym ze nie wiesz jaki jest sens segregacji śmiec! o tym powinno się mówić juz w przedszkolu! tok rozumawania niektorych ludzi mnie zadziwia!!
Patrzcie, a oni głupi w sortownię zainwestowali.
Uczuć to się powinno tego, żeby plastików nie palić, lodówek i wszelkiej maści dezodorantów w sprayu nie wyrzucać do lasu, starych smarów i olejów nie wylewać do rzek.
Sortownie będą istniały niezależnie od tego, czy ktoś z każdą butelką i każdym kartonikiem będzie latał do odpowiedniego kosza.
Uczuć to się powinno tego, żeby plastików nie palić, lodówek i wszelkiej maści dezodorantów w sprayu nie wyrzucać do lasu, starych smarów i olejów nie wylewać do rzek.
Sortownie będą istniały niezależnie od tego, czy ktoś z każdą butelką i każdym kartonikiem będzie latał do odpowiedniego kosza.
u mnie też wspólnota wymyśliła sobie, żeby segregować śmieci, szkoda tylko, że nie uwzględniła tego, że w okolicy mieszka sporo żurków... już to widzę jak oni cokolwiek segregują!! Banda kretynów w tej wspólnocie siedzi ale czekam tylko na pierwszą karę jaką im wlepią, ciekawe czy wtedy też będą tacy mądrzy!?
U nas wszystkie żury bezdomni i inny element na przymorzu mają własne klucze do ogrodzonego śmietnika (skąd to biorą jest dla mnie zagadką), więc to nie jest tak proste jak by ci się mogło wydawać.
Niech skaner siatkówki zamontują monitoring i jeszcze odźwiernego co mi drzwi przytrzyma i przypilnuje kto wchodzi!
Niech skaner siatkówki zamontują monitoring i jeszcze odźwiernego co mi drzwi przytrzyma i przypilnuje kto wchodzi!
Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.
hmm.. jakiego smrodu?
Przecież segregujesze odpady : plastik, szkoło i papier oraz metale. To trzeba przed wrzuceniem oczyscic. Jak wyrzucasz czyste posegregowane to nie smierdzi.
Segreguję smieci chyba od 25 lat. Kiedys za makulature byl papier toaletowy. Teraz po prostu dba sie o srodowisko naturalne.
MIeszkajac w domku i w bloku zawsze segregowalam smieci i nigdy nie bylo to problemem.
W mojej ocenie poziom cywizlizacji mozna okreslic po jednym z czynnkikow, ktorym jest miedzy innymi segregacja smieci i traktowanie zwierzat.
Segreguję smieci chyba od 25 lat. Kiedys za makulature byl papier toaletowy. Teraz po prostu dba sie o srodowisko naturalne.
MIeszkajac w domku i w bloku zawsze segregowalam smieci i nigdy nie bylo to problemem.
W mojej ocenie poziom cywizlizacji mozna okreslic po jednym z czynnkikow, ktorym jest miedzy innymi segregacja smieci i traktowanie zwierzat.
ochorna jest iluzją, proste...
a woda prąd czy gaz? to nie kosztuje? nie wposmnę o szkodliwych detergentach używanych do mycia tego!
tyle się mówi aby oszczędzać energię bo szkodzi na srodowisko, używać mniej gazu bo szkodzi na środowisko, oszczędzać wodę bo jej coraz mniej... im więcej wody wylejesz czy użyjesz energii gazu tym wiecej szód dla środowiska zrobisz!
tyle się mówi aby oszczędzać energię bo szkodzi na srodowisko, używać mniej gazu bo szkodzi na środowisko, oszczędzać wodę bo jej coraz mniej... im więcej wody wylejesz czy użyjesz energii gazu tym wiecej szód dla środowiska zrobisz!
Co to znaczy nie będziesz segregował?
Skoro wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę, to co ty masz do gadania? Zaskarżyłeś uchwałę w ustawowym terminie do sądu? Nie? To albo będziesz segregował albo w razie przyłapania na nie segregowaniu zostaniesz pozwany i poniesiesz ewentualnie wszystkie koszty za wszystkich mieszkańców wspólnoty/ bloku zmiany stawki.
Czynszu i Funduszu remontowego też nie płacisz, bo taki jesteś indywidualista? Kup sobie domek jednorodzinny albo szanuj uchwały ogółu.
Czynszu i Funduszu remontowego też nie płacisz, bo taki jesteś indywidualista? Kup sobie domek jednorodzinny albo szanuj uchwały ogółu.
"dla środowiska" sortowałam śmieci od kilkunastu lat i za darmo oddawałam surowce wtórne
najwyraźniej nowa ustawa od 1 lipca nie popiera ochrony środowiska, tylko ma na celu tworzenie nowych stanowisk, przelewanie z pustego w próżne, ogólny b..del, a przede wszystkim: pretekst do nieuzasadnionych POdwyżek.
najwyraźniej nowa ustawa od 1 lipca nie popiera ochrony środowiska, tylko ma na celu tworzenie nowych stanowisk, przelewanie z pustego w próżne, ogólny b..del, a przede wszystkim: pretekst do nieuzasadnionych POdwyżek.
Trochę nie tak jak piszesz.Nie żaden regulamin, tylko uchwała RM o utrzymaniu czystości w gminie. Owszem w tej uchwale jest narzucony obowiązek segregowania odpadów, ale przecież debile dali do wyboru, czy wyrzucamy je razem czy osobno, więc musisz! śmieci segregować, ale potem wszystko możesz zussamen do kupy wyrzucić zgodnie ze złożoną deklaracją! Prawda, że pięknie? Naprawde porąbany kraj!
Dzięki za wytłumaczenie
W związku z tym konsekwetnie w deklaracji śmieciowej powinien być wybór pomiędzy:
A: czy chcę wrzucać posegregowane przeze mnie odpady do jednego pojemnika z odpadami nieposegregowanymi
B: czy chcę wyrzucać posegregowane przeze mnie odpady do dedykowanych pojemników/worków.
Ciekawe, jak mieszkańcy Gdyni odebrali by takie pytania w ankiecie...
A: czy chcę wrzucać posegregowane przeze mnie odpady do jednego pojemnika z odpadami nieposegregowanymi
B: czy chcę wyrzucać posegregowane przeze mnie odpady do dedykowanych pojemników/worków.
Ciekawe, jak mieszkańcy Gdyni odebrali by takie pytania w ankiecie...
Wczoraj dziennikarze pojechali pod dom ministra odpowiedzialnego za ustawe smieciowa
i sie okazało ze sam minister ma ustawie głebokow D...pie zadne smieci niebyły posegregowane ale nadodatek dziennikarze znależli w smieciach zarówki z rtecia baterie iinne niebezpieczne iszkodliwe dla srodowiska odpady porobili zdjecia a minister jak zawsze głowe w piasek włozył!
w gminie Kolbudy to samo
kompletna dezinformacja i chaos
nie odbierają telefonów, jak się dodzwonię gdzie indziej niż gosp. odpadami, to nikt nic nie wie, na maile nikt nie odpowiada
od 20 czerwca nie mam pojemników i śmieci wyrzucam przy pojemnikach gminnych (do zbiórki selektywnej)
worków przecież trzymać nie będę - koty czy lisy od razu zrobią z tego sieczkarnię
nie odbierają telefonów, jak się dodzwonię gdzie indziej niż gosp. odpadami, to nikt nic nie wie, na maile nikt nie odpowiada
od 20 czerwca nie mam pojemników i śmieci wyrzucam przy pojemnikach gminnych (do zbiórki selektywnej)
worków przecież trzymać nie będę - koty czy lisy od razu zrobią z tego sieczkarnię
gm. Żukowo
ja wybrałam segregację. Gmina zapewniała że firma która wygra przetarg dostarczy nam pojemniki np. wydzierżawi. I co firma przetarg wygrała ale nie ma tylu pojemników. Worki mamy sobie kupić sami, pomimo tego że to oni nam powinni dostarczyć- 1 zł za worek 120l. Jak powiedziałam,że na wsi worki zwierzaki rozciągnął to mi powiedzieli ,że to nie ich problem. I co? Postawiłam sobie beczki na śmieci. Teraz to ich problem jak z nich wybiorą śmieci. Ale za to mam beczki w 5 wymaganych kolorach.
To lepiej zbierać sobie przez ponad dwa tygodnie śmieci w domu?
Przecież to nie moja wina ,że nie dostarczyli mi pojemników (mimo,że powinni. ja zamówiłam pojemniki, a oni mnie olali. Dostałam meila ,że może pod koniec miesiąca COŚ będą mieli. To moja wina??? Kazali trzymać śmieci w workach to trzymam, ale nikt mi nie zabroni trzymać worków w beczkach.....
nie tylko gmina Żukowo się wypięła
W piątek Sanipor zabrał swoje pojemniki i zostawił każdemu po worku na śmieci. Skoro zapłaciłam Saniporowi za wywóz śmieci do 30.06., a nowa ustawa obowiązuje od 01.07., to naiwnie sądziłam, że Sanipor zamelduje się po śmieci (niejako "swoje", bo za ich wywóz zapłaciłam) w poniedziałek - i nic. Wtorek - nic. W środę do mnie dotarło, że nie mam na co czekać.
Całe Chwaszczyno należące do gminy Żukowo stoi w śmieciowych workach od Saniporu, który nie odbiera telefonów. Żadnych.
Nie odbiera telefonów również firma, która wygrała przetarg na wywóz śmieci.
Dwa dni po wysłaniu do nich maila dotyczącego możliwości wynajmu pojemnika na śmieci dostałam odpowiedź, że można taki pojemnik wynająć za 3 zł/miesiąc. Odpowiedziałam od razu, że biorę, więc teraz pewnie poczekam ze dwa TYGODNIE na odpowiedź, czy dostanę ów pojemnik.
I tak na marginesie: ustawa śmieciowa miała zapobiegać wyrzucaniu śmieci do lasu, przydrożnych rowów, strumyków, stawów i innych temu podobnych miejsc. Strach pomyśleć co będzie się działo w lasach po wprowadzeniu tej "nowej" ustawy.
I jeszcze jedno - każdy ma obowiązek sam zaopatrzyć się w odpowiedni pojemnik na śmieci. Pytanie: który przepis określa, co jest owym "odpowiednim" pojemnikiem.
Całe Chwaszczyno należące do gminy Żukowo stoi w śmieciowych workach od Saniporu, który nie odbiera telefonów. Żadnych.
Nie odbiera telefonów również firma, która wygrała przetarg na wywóz śmieci.
Dwa dni po wysłaniu do nich maila dotyczącego możliwości wynajmu pojemnika na śmieci dostałam odpowiedź, że można taki pojemnik wynająć za 3 zł/miesiąc. Odpowiedziałam od razu, że biorę, więc teraz pewnie poczekam ze dwa TYGODNIE na odpowiedź, czy dostanę ów pojemnik.
I tak na marginesie: ustawa śmieciowa miała zapobiegać wyrzucaniu śmieci do lasu, przydrożnych rowów, strumyków, stawów i innych temu podobnych miejsc. Strach pomyśleć co będzie się działo w lasach po wprowadzeniu tej "nowej" ustawy.
I jeszcze jedno - każdy ma obowiązek sam zaopatrzyć się w odpowiedni pojemnik na śmieci. Pytanie: który przepis określa, co jest owym "odpowiednim" pojemnikiem.
Oczywiscie ze segregowanie jest drozsze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sam zakup kilku pojemnikow do mieszkania to juz koszty . Worki tez sie kupuje w poczwornej ilosci bo smieci sie wyrzuca dzien w dzien a nie magazynuje i kisi wiec to kolejne koszty . Dochodzi tez koszt wody bo wiele rzeczy trzeba przeplukac . Tych kosztow nie widac pozornie co dnia lecz kumulujac je rocznie to bedzie nawet pareset zlotych ! zobaczycie bo zlotowka do zlotowki i sie w skali roku uzbiera spory koszt . Za granica ci co segreguja nic nie placa lub grosze bo to jest bonus za to ze segreguja czyli wykonuja za kogos prace. Ten co wymyslil u nas oplaty czyli kare za segregowanie to zwykly pajacyk ktory swiata nie zna . Nalezy nadmienic ze firmy np. w Niemczech z zyskow z biznesu smieciowego pokrywaja wszelkie oplaty za segregowanie i dlatego jest tam tanio lub free bo firmy zarobia grube miliony na samym handlu surowcami wtornymi wiec w polsce sie komus odkleila klepka w mozgu i chce zwyczajnie szmal wyciagac . Samo wprowadzenie oplat za to ze ktos segreguje to patologia bo praktycznie segregujacy zamiast byc zachecony ze bedzie darmo jest dzis ukarany i jeszcze musi zaplacic za wykonana za kogos prace czyli patologia umyslowa do kwadratu a ministerialne bredzenia w mediach to sobie mozna w buty wlozyc bo na swiecie to wyglada calkiem inaczej.
Jaki kubeł na mokre?
Miałam zlew na segregację, ale z ciekawości od kilku dni testuję ile mokrych odpadów "produkuję" w domu i jest to zaskakująco niewielka ilość w stosunku do odpadów suchych.
Przykładowa lista mokrych z pierwszej lepszej strony bio-oszołomów:
odpady kuchenne,
resztki i obierki z owoców i warzyw,
skoszona trawa i zgrabione liście,
rośliny, ziemia po kwiatach,
trociny,
drewno (o gabarytach umożliwiających umieszczenie w pojemniku lub worku),
zużyte ręczniki papierowe i chusteczki higieniczne,
fusy z kawy i herbaty,
skorupki jajek,
mokry papier lub karton (karton i papier bez dodatków innych materiałów np. folii),
pozostałości po domowej hodowli zwierząt (psów, kotów, ptaków, gryzoni),
inne odpady nadające sie do kompostowania, czyli biodegradowalne
Z tego powyższego w przeciętnym mieszkaniu pojawią się z pewnością od czasu od czasu obierki, skorupki jajek, jakieś ości (ewentualnie kości, choć akurat ja kupuję wyłącznie mięso bez gnatów), ręczniki papierowe/ chusteczki (ale to w zasadzie spuszczam od zawsze w muszli), fusy od herbaty (spływają kanalizacją w czasie mycia naczyń).
Kartony po żywności mają foliowe wkłady, więc idą do suchych odpadów.
Mokrych odpadów jest bardzo niewiele i spokojnie można po odciśnięciu zmieścić "dzienny urobek" w małej foliowej śniadaniowej torebce, którą możecie sobie wyrzucić co rano w drodze do pracy nawet do małego śmietnika przy ulicy, jeśli już nie chce się wam poszukiwać pojemników "na mokre". Warto to robić, aby nie dać się okradać tym cwaniakom "w garniakach".
Przykładowa lista mokrych z pierwszej lepszej strony bio-oszołomów:
odpady kuchenne,
resztki i obierki z owoców i warzyw,
skoszona trawa i zgrabione liście,
rośliny, ziemia po kwiatach,
trociny,
drewno (o gabarytach umożliwiających umieszczenie w pojemniku lub worku),
zużyte ręczniki papierowe i chusteczki higieniczne,
fusy z kawy i herbaty,
skorupki jajek,
mokry papier lub karton (karton i papier bez dodatków innych materiałów np. folii),
pozostałości po domowej hodowli zwierząt (psów, kotów, ptaków, gryzoni),
inne odpady nadające sie do kompostowania, czyli biodegradowalne
Z tego powyższego w przeciętnym mieszkaniu pojawią się z pewnością od czasu od czasu obierki, skorupki jajek, jakieś ości (ewentualnie kości, choć akurat ja kupuję wyłącznie mięso bez gnatów), ręczniki papierowe/ chusteczki (ale to w zasadzie spuszczam od zawsze w muszli), fusy od herbaty (spływają kanalizacją w czasie mycia naczyń).
Kartony po żywności mają foliowe wkłady, więc idą do suchych odpadów.
Mokrych odpadów jest bardzo niewiele i spokojnie można po odciśnięciu zmieścić "dzienny urobek" w małej foliowej śniadaniowej torebce, którą możecie sobie wyrzucić co rano w drodze do pracy nawet do małego śmietnika przy ulicy, jeśli już nie chce się wam poszukiwać pojemników "na mokre". Warto to robić, aby nie dać się okradać tym cwaniakom "w garniakach".
wy to macie chore mozgi :))
to ty nie masz roboty ? i testujesz ile jest smieci ?. Jakies listy sobie przygotowal ,,nosz qurna co za powalenie umyslowe jest u ludzi. Ja mam w D,,,e i robie co chce a nie zajmuje sie testowaniem smieci. jak chce to segreguje a jak nie to wywalam wszystko bo mam kaprys i skoro place gruby szmal za to to mnie wali ta ustawa. Nie masz co robic w zyciu ? zona tez siedzi i testuje smieci z toba ?. Wez wor i zapakuj tam wszystkie smieci i wywal to do kibla i tyle . Qurna sie przejmowac jakims ustawami ludzie zaczynaja i listy robia w domu oraz testy smieci:))) smiechu warte
Analfabeto wtórny, z mojego posta wyraźnie wynika, że żony mieć nie mogę z przyczyn obiektywnych, "wali" mnie segregacja
jako idea ekoszołomów, a lista pochodzi z jednej z miliona stron w tym temacie na zasadzie "kopiuj-wklej". Mam w d..... złodziejską ustawę, ale interesuje mnie ekonomiczna strona tego geszefciarskiego tematu i ma dla mnie znaczenie ile zapłacę za wymysły popaprańców. Takich kretynów jak ty, którym się nie chce segregować (twoje prawo), ale żeby zamiast znaleźć rozwiązanie, aby w śmietniku wspólnoty/ spółdzielni nie było odpadów wymuszających wyższe opłaty czyli nieposegregowanych, ostentacyjnie wywalą na złość sobie samemu wszystko do jednego wora - powinno się linczować, bo działają na niekorzyść setek innych mieszkańców. Myślisz, że w ten sposób walczysz z systemem bzdurnego prawa? Nie! W ten sposób dokładasz sam sobie, a przy okazji jeszcze innym aspołeczny cymbale. Pewnie masz 20 mkw., więc ci wszystko jedno czy zapłacisz za śmieci segregowane czy niesegregowane.
Od kogo ja jednak oczekuję logiki i myślenia skoro ty nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz.
Od kogo ja jednak oczekuję logiki i myślenia skoro ty nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz.
zaplacisz tyle ile ci kaza !!!!!!!!!
zrob sobie jeszcze analize kosztow dziennych oraz rocznych a potem policz obierki osobno od jablek i gruszek a nastepnie to zwaz . Kartoni oddaj do analizy chemicznej a na koncu udaj sie do lekarza po porade:)a tak naprawde to malo mnie obchodzi co sobie wspolnota ustalila bo nie zajmuje sie bzdetami typu segregowanie i liczenie smieci czy do jakiego woreczka do wkladac bo kazdy ma prawo robic co chce i nawet ustawa na to pozwala bo jest wolny wybor a nie wybor wspolnot czy miasta.
Oj dokopie ci ktoś do d... przy śmietniku
któregoś dnia :-) Niektórych to tylko rozwiązania siłowe uczą rozumu.
Po ch... mi analiza o której piszesz, pajacu?
Jak dla mnie takie awatary "zbuntowanych" lokatorów składających publiczne oświadczenia, że nie będą segregować, to projekty ZDiZ i UM, którym na rękę jest aby siać taki ferment i żeby w śmietnikach było jak najwięcej śmieci zmieszanych = złodziejstwo będzie można uprawiać na jeszcze większą skalę podnosząc stawki z segregowanych na niesegregowane.
Skoro to wszystko i tak trafia do tej samej sortowni i na te same taśmy, w temacie ewidentnie chodzi tylko o "oskubanie" mieszkańców. Nim bardziej tym lepiej dla geszefciarzy.
Po ch... mi analiza o której piszesz, pajacu?
Jak dla mnie takie awatary "zbuntowanych" lokatorów składających publiczne oświadczenia, że nie będą segregować, to projekty ZDiZ i UM, którym na rękę jest aby siać taki ferment i żeby w śmietnikach było jak najwięcej śmieci zmieszanych = złodziejstwo będzie można uprawiać na jeszcze większą skalę podnosząc stawki z segregowanych na niesegregowane.
Skoro to wszystko i tak trafia do tej samej sortowni i na te same taśmy, w temacie ewidentnie chodzi tylko o "oskubanie" mieszkańców. Nim bardziej tym lepiej dla geszefciarzy.
smieci sie wyrzuca dzien w dzien a nie skladuje bo to siedlisko bakterii.
Sam sobie skladuj '' adam'' jak lubisz syf w mieszkaniu . Jest udowodnione ze smieci tworza niewidoczne zrodlo bakterii i nawet minimalne ilosci nalezy wyrzucac dzien w dzien a nie co drugi czy trzeci ! Nie namawiaj ludzi do syfu !!!!!. Kapac tez sie nalezy dwa razy dziennie a nie raz w tygodniu ! . Ty na mozg upadles ? chcesz butelki plasitkowe zbierac caly tydzien ? normalny jestes ? czy chory umyslowo ?
Sam jesteś siedlisko bakterii
Od kilku lat segreguję śmieci na plastik, szkło, makulaturę i resztę. Do tego potrzebuję jednego wiadra na śmieci "do odzysku" (które rozdzielam przy wyrzucaniu po kilku/kilkunastu dniach - jak się zapełni wiadro) oraz drugiego wiadra z pokrywką na śmieci różne (te też wyrzucam co kilka dni). I jakoś w domu mi nie śmierdzi, a i bakterie jeśli się mnożą, to są zamknięte w kuble. A wszyscy domownicy żyją i są zdrowi ;)
Poza tym, jeśli już taki jesteś higieniczny... Telefon komórkowy, klawiaturę, myszkę i pilota od tv też wymieniasz codziennie? Pieniędzy w bilonie i papierach nie posiadasz? Z komunikacji miejskiej nie korzystasz? Bo jeśli tak, to pamiętaj o maseczce ochronnej i rękawiczkach (jednorazowych)!!
Poza tym, jeśli już taki jesteś higieniczny... Telefon komórkowy, klawiaturę, myszkę i pilota od tv też wymieniasz codziennie? Pieniędzy w bilonie i papierach nie posiadasz? Z komunikacji miejskiej nie korzystasz? Bo jeśli tak, to pamiętaj o maseczce ochronnej i rękawiczkach (jednorazowych)!!
idz do lekarza sie lecz !
w domu jakies wiaderka trzyma na jakies plastiki i szkielka :))) emeryt pasjonat ?:) i sie kisi z wiaderkami w chalupie segregator amator . Za robote sie wez a nie liczenie smieci w wiaderkach i jeszcze ten syf w domu trzyma kilkanascie dni :))) smieci sie wywala co dnia a nie kisi w wiaderkach w chalupie.
to ty karton po czyms trzymasz tydzien w domu ? normalny jestes ?
co to znaczy ;;;przeplukac niewielka iloscia wody ? za kazdy litr wody sie dzis duzo placi i najdrozsa w europie jest w polsce woda wiec moze mi zaplacisz za rok uzywania wody do plukania bzdetow i kartonikow ? daj mi szmal to bede plukal i sam sobie kis w domu kartoniki przez caly tydzien bo ja wywalam co dnia smieci bo dom to nie obora .
A ja na suche używam dużej torby z Ikei
koszt: 0 zł (bo i tak miałem). Jak się zapełni, to wychodząc do pracy łapię za rączki i po drodze wysypuję do odpowiedniego kontenera. Worek składam i wsadzam do plecaka. Suche śmieci nie ciekną i nie śmierdzą (wywalam tak raz na tydzień)
A że zawsze segregowałem, to teraz mam łatwiej :)
A że zawsze segregowałem, to teraz mam łatwiej :)
Torby z Ikei rządzą
Ja też już od kilku lat segreguje śmieci, i torby z Ikei nadają się idealnie. Poza tym te śmieci u mnie też są z zasady suche, a torba nadaje się do oplukania i ponownego uzycia w razie, gdyby coś jednak brudziło.
Poza tą segregacją, to teraz dochodzi mi tylko podział na mokre i suche, które nie nadają się do kolorowych pojemników, zmiany praktycznie nie odczułam.
Poza tą segregacją, to teraz dochodzi mi tylko podział na mokre i suche, które nie nadają się do kolorowych pojemników, zmiany praktycznie nie odczułam.
Chcieli Tuska To Mają Tuska - Brawo Panie PREMIERZE!!
Czy społeczeństwo w następnych wyborach nadal będzie propagować rządy Tuska czy pójdzie po rozum do głowy?? Nie mowie że Kaczyński był bez skazy ale na pewno lepiej było za jago rządów i nie sprzedawał Polski za stołek w parlamencie europejskim tylko prowadził twarda politykę zagraniczna i za to szacun!!! A obecny Pan premier tylko potrafi ściemniać :(
Idz i dalej stój murem za Tuskiem
Polacy to durny naród. Wiadomo że ustawa śmieciowa została wprowadzona za łapówki. Oczywiście może nie wszędzie, ale cała Warszawka będzie obsługiwana przez jedną firmę (gdynia też) i za rok góra dwa mamy monopol śmieciowy i ceny jeszcze o 100% do góry. Proste? Proste!
LUDZIE!
Gdyby ten Tusk był winien temu wszystkiemu o co go obwiniacie to by chłopinie czasu nie wystarczyło nawet na w.... się. Wszystkiemu winien Tusk a to, że ktoś segreguje a ktoś nie, ktoś łamie przepisy drogowe a ktoś zarabia na radarach. A nasi wybrańcy na Wiejskiej to tacy mądrzy i uczciwi tylko ten Tusk im nie pozwala na nic dobrego. Oj rozumku troszkę brak czy zbyt wysoka temperatura (też wina Tuska). A może wzorem poprzedniej ekipy idźmy do kaplicy sejmowej i pomódlmy się o deszcz czy słońce i pogodę a tak przy okazji o myślące społeczeństwo. A tak przy okazji to wcale nie stoję murem za Tuskiem, bo jak przyjdzie zmiana to piękny Hoffman z Bredzińskim będą dydki w Wa-Wie rozdawali na Placu Defilad razem ze swoim wodzem a ci co nie będą chcieli to pójdą do kopania kanału w Mierzei Wiślanej i tak pozostaną tylko prawdziwi Polacy.
no tak tusk nieczemu nie jest winien
nie jest winien że nie ma miejsc w przedszkolach dla dzieci, nie jest winien że mamy olbrzymi dług narodowy, nie jest winien że na euro2012 polska straciła (za to fifa i media zarobili majątek), nie jest winien za ustawe śmieciową, nie jest winien za podwyżkę podatków, nie jest winien za fotoradary, nie jest winien za afery kolegów, za nic nie jest winien to nie on rządzi tym krajem.
a my mieliśmy na posesji kontener na śmieci 1100 L , poprzednia firma
zabierała odpady 2 razy w miesiącu bo tak nam pasowało. Teraz składając deklarację zaznaczyliśmy ten sam rozmiar kontenera i również chcieliśmy wywóz odpadów 2 razy w miesiącu. Okazało się, że wymagane minimum to RAZ w tygodniu! Na wyjaśnienie, że nie mamy takiej potrzeby, poza tym to wychodzi ponad drugie tyle (bo jeszcze stawka jest wyższa) pani powiedziała, że taki jest wymóg a jeśli nam nie pasuje to powinniśmy zamówić sobie mniejszy kontener. Ale my nie chcemy mieć pudełka 700litrów w które niewygodnie wkłada się śmieci, w dodatku to rozwiązanie wcale nie wychodzi taniej.
I niech ktoś mi powie, że to nie skok na kasę?
I niech ktoś mi powie, że to nie skok na kasę?
Ej
A firma która odbierze te posegregowane odpady zarabia na tym miliony - nie przesadzam. Firma recyklingowa sprzedaje folię za ok 3 zł za kg za granicę odbiorcą przeważnie są Chiny, makulatura jedzie do Świecia do celulozy (tu nie wiem po ile). Więc czemu ja mam płacić za odbiór odpadów jeszcze je segregować a ktoś na tym zarobi. Ok rozumiem segreguję oddaję za darmo i firma recyklingowa sobie zarabia. Nie segreguję płacę dużo na ochronę środowiska powinny wtedy trafiać te pieniądze i na utylizację tych śmieci. W Polsce tak naprawdę nie chodzi o ochronę środowiska tylko na każdym szczeblu trzeba od obywatela kasę wyciągnąć. Pamiętam czasy jak firma recyklingowa jeździła i w zależności jak posegregowane płaciła za śmieci (przeważnie folia karton ale nie tylko) i je odbierała.
tak ci się tylko wydaje
a kto tych wszystkich urzędników śmieciowych będzie utrzymywał? Gdańsk dał przecież dla nich nowy budynek żeby się pomieścili i żeby pilnowali tych śmieci. Do tej pory pani basia z paniąkrysią z PRSP pilnowała wszystkich wpłat i spraw związanych z formalnościami, a teraz mamy cały budynek urzędników. Wszystko za co się zabiorą urzędnicy musi być spieprzone, bo na urzędników idą niedorajdy życiowe.
nie chodzi o nie daj zarobić
Tylko jak było do tej pory było ok zarabiał właściciel firmy a ja nie ponosiłem kosztów - przynajmniej nikt mi nie nakazywał. A teraz własciciel firmy zarobi jeszcze więcej bo ja mu dopłacę - pieniądze moje trafią do niego za wywóz - wcześniej on płacił ludziom którzy chcieli segregować, i zarabiał naprawdę dużą kasę (np. nie każdego stać by z USA ściągnąć sobie bmw m5) i nie to że mu zazdroszczę bo facet miał pomysł na firmę zaryzykował i ma kasę, ale czemu Państwo moje pieniądze mu płaci by miał więcej?? A najniższa krajowa stoi w miejscu. Ja i tak jak miałem większą ilość folii makulatury szkła czy butelek pet i tak segregowałem i dalej będę to robił bo ja jestem pro ekologiczny (nie do przesady), ps nie zarabiam najniższej krajowej.
Łooo matko ta Gdynia jakaś strasznie chciwa jest :/ W Gdańsku pojemniki Ci stawiają jakiej chcesz wielkości i obojętnie czy segregujesz czy nie za darmo ( co to kur*wa znaczy dzierżawa pojemnika? ) Mało tego PRSP odkupiło pojemniki od firm, które wywoziły wcześniej śmieci i tylko ponaklejali naklejki z rodzajem odpadów. Przyjechali, okleili, zaczipowali, i dowieźli kolejny pojemnik i nie ma nawet opcji że coś więcej płacisz.
urzędnicy do śmietnika
najpierw ustawa mówiąca o tym, iż płaci się od metra powierzchni a 13 czerwca 2013 r. okazuje się że wspólnoty mogą dzielić na ilość mieszkańców. Okazuje się że to WIELKA ŚCIEMA ŚMIECIOWA.
Wszystko po to aby od nas kase wyciągnąć.
Jak to jest, że zakład dostanie wstępnie posegregowane śmieci więc więcej na nich zarobi przy mniejszym nakładzie sił, pewnie zwolni kilku pracowników z lini do sortowania a my musimy płacić więcej? hmmmmm
Wszystko po to aby od nas kase wyciągnąć.
Jak to jest, że zakład dostanie wstępnie posegregowane śmieci więc więcej na nich zarobi przy mniejszym nakładzie sił, pewnie zwolni kilku pracowników z lini do sortowania a my musimy płacić więcej? hmmmmm
W ogóle co za bzdura z opłatami od metrażu...
Mieszkam z chłopakiem na 45 m2, obok mnie mieszka rodzina z dwójka dzieci na 35 m2. Jeden dzieciak produkuje dziennie więcej pampersów niż my we dwójkę wszystkich śmieci. Ale my musimy płacić więcej! Śmieci segreguję odkąd pamiętam, a plastiki woziłam wręcz samochodem do specjalnych kubłów, bo u nas takich nie było. A teraz w nagrodę mam podniesioną i niesprawiedliwą opłatę! A w dodatku urzędnicy zaczynają się na temat śmieci wypowiadać coraz bardziej bezczelnie!
...dostarcza te worki mieszkańcom domów jednorodzinnych za darmo.
mamy już 04.7.2013 a worków jeszcze nie dostarczyli (na Dąbrowie)
cytat ze strony www.śmieciodnowa.pl
...Z powodu ogromnego zapotrzebowania w całym kraju na worki do segregacji odpadów, producent worków - pomimo wcześniejszych zapewnień - nie zdoła dostarczyć worków na czas, tj. w ostatnim tygodniu czerwca 2013 roku. Worki dla właścicieli domów jednorodzinnych na terenie Gdyni zostaną dostarczone na początku lipca przez firmę PSPR Sanipor przy okazji realizowanej usługi odbioru śmieci....
A więc urzędnicy mijają się w swoich wypowiedziach.
mamy już 04.7.2013 a worków jeszcze nie dostarczyli (na Dąbrowie)
cytat ze strony www.śmieciodnowa.pl
...Z powodu ogromnego zapotrzebowania w całym kraju na worki do segregacji odpadów, producent worków - pomimo wcześniejszych zapewnień - nie zdoła dostarczyć worków na czas, tj. w ostatnim tygodniu czerwca 2013 roku. Worki dla właścicieli domów jednorodzinnych na terenie Gdyni zostaną dostarczone na początku lipca przez firmę PSPR Sanipor przy okazji realizowanej usługi odbioru śmieci....
A więc urzędnicy mijają się w swoich wypowiedziach.
kolejny dzien pelen smieci
w centrum Gdanska, nadal b/z, sieci wylewajace sie z kontenera (poprzedni miesiac), nic i nikt tego nie ogarnia a fura smieci obok rosnie, smrod i chmary much. Ile to jeszcze potrawa, zanim dostaniemy pojemniki do segregacji? Jak juz wszyscy zaczna olewac temat? To prosze...gdzie mozna pokazac aktualne fotki, naprawde warto!To pomnik wladz, smierdzacy pomnik.
dobra, dobra a kto wystawi mi fakturę na koniec miesiąca? Poprzednia firma
30 czerwca musiała zabrać swoje pojemniki a w ich miejsce "wkroczył" PRSP - tzn na razie oczywiście nie dowieżli swoich kubłów ale to oni przejeli teren.
Więc jeśli właścicielem śmieci jest gmina i to gmina zleca wywóz nieczystości to rozumiem, że fakturę też dostanę od miasta? Bo PRSP ani pojemników nie dostarczyło ani umowy na wywóz nieczystości.
Wg starych zasad umowa obowiązywała mnie i firmę odbierającą śmieci. To im płacilo się za opróżnianie kibla. Teraz widze, że będzie większe wachlowanie kasą: miasto wystawi mi fakturę(choć nie mamy umowy) ja zapłacę miastu a już nie będę wiedzieć w jakiej cenie miasto dogadało się z PRSP na refakturowanie. I tym sposobem PRSP ma monopol a miasto ma jeszcze górkę od PRSP. Nic dziwnego, że Budyń i prezes PRSP to koledzy ze szkolnej ławki
Więc jeśli właścicielem śmieci jest gmina i to gmina zleca wywóz nieczystości to rozumiem, że fakturę też dostanę od miasta? Bo PRSP ani pojemników nie dostarczyło ani umowy na wywóz nieczystości.
Wg starych zasad umowa obowiązywała mnie i firmę odbierającą śmieci. To im płacilo się za opróżnianie kibla. Teraz widze, że będzie większe wachlowanie kasą: miasto wystawi mi fakturę(choć nie mamy umowy) ja zapłacę miastu a już nie będę wiedzieć w jakiej cenie miasto dogadało się z PRSP na refakturowanie. I tym sposobem PRSP ma monopol a miasto ma jeszcze górkę od PRSP. Nic dziwnego, że Budyń i prezes PRSP to koledzy ze szkolnej ławki
Segregacja jest obowiązkiem
Obowiązek segregacji wynika z Ustawy o odpadach. Regulamin czystości i porządku w Mieście określa zasady tej segregacji. Każdy kto nie segreguje popełnia wykroczenie i naraża się na karę grzywny do 5.000 zł.
Ten kto zadeklarował, że segreguje a w rzeczywistości segregacji nie prowadzi popełnia także wykroczenie karno-skarbowe.
Takie jest prawo. Ciekawe jak będzie z jego stosowaniem :)
Ten kto zadeklarował, że segreguje a w rzeczywistości segregacji nie prowadzi popełnia także wykroczenie karno-skarbowe.
Takie jest prawo. Ciekawe jak będzie z jego stosowaniem :)
Segreguje smieci od lat jak tylko pojawiły sie pojemniki na osiedlach-tak samo od lat sprzatam kupy po swoim psie ale wy leniwe polaki wolicie smieci do lasu wywalic a potem pokazywac jakimi jestescie patriotami bóg,honor,ojczyzna!Prawdziwy patriotyzm czasu pokoju to własnie dbanie osrodowisko ojczyzny!
moje trzy grosze
Kto ustala harmongram wywozu smieci i czy warunki przetargu stawiały wymagania w tym zakresie. Dlaczego szkło i papier z worków odbiera się raz na miesiąc/ a dlaczego nie np. raz na pół roku/ ale z pojemników juz raz na dwa tygodnie. Skąd ta rozbieżnośc. Czy workami mozemy bać zawaleni i to nasz kłopot? Czy po prostu Sanipor premiuje tych którzy zalacą mu za pojemniki.Kompletna samowola ./ A gdzie obiecane worki dop segregacjiobiecywane przez UM.
Ja dostałam pismo ze do czynszu zostało doliczane ok 40xl za segregacje śmieci itd.. Rocznie spora suma.. A ja co z tego mam ?
Po 2 wczoraj wchodzę wyrzucić śmieci, papier, butelki plastikowe tyle tego było na śmietniku aż po dam dach.. Hmm brak organizacji ? Śmieciara nie dojechala czy zgarniaja kase a wszystko i tak wpadnie do 1 pojemnika bo przeciez smieciara nie jest podzielona na szkło, papier, plastik i inne odpady...
Po 2 wczoraj wchodzę wyrzucić śmieci, papier, butelki plastikowe tyle tego było na śmietniku aż po dam dach.. Hmm brak organizacji ? Śmieciara nie dojechala czy zgarniaja kase a wszystko i tak wpadnie do 1 pojemnika bo przeciez smieciara nie jest podzielona na szkło, papier, plastik i inne odpady...
worki za darmo ??
Tak , ale tylko do końca roku (taka informacja jest na stronie Saniporu). Pytanie czy zdążą wydać jakiekolwiek worki. Nikt w Saniporze nie odpowiada na maile, nie odbiera telefonu, nie wiadomo gdzie, co, jak. Śmieci segregowane można do 2018 kłaść do zwykłych worków ale trzeba je opisać.
Męczy mnie już to segregowanie - zanim się zaczęło.
Męczy mnie już to segregowanie - zanim się zaczęło.
Ustawa mowi jasno ;;; kazdy ma prawo wyboru metody !!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiec masta pozbawiajac ludzi wolnosci wyboru metody łamia prawo nakazujac im tylko segregowac !!!!!!!!!!!. Ustawa jest aktem prawnym kierowanym do kazdego obywatela indywidualnie i skoro w ustawie jasno napisano ze ;; kazdy obywatel RP ma prawo wybrac sam metode to moze to zrobic i nie podlega to zadnym przepisom miast i gmin bo Ustawa jest aktem prawnym zatwierdzonym w sejmie i jest ponad miejskimi regulacjami. Wiec kazdy ma prawo wyboru metody selekcji smieci bez wzgledu czy mieszka w domu czy budynku wielorodzinnym i zadne miejskie przepisy nie moga w tej kwesti niczego narzucac bo to lamanie prawa do wolnosci wyboru ktora jest okreslona w ustawie. Ustawa z mocy prawa daje wybor kazdemu indywidualnie i dzis miasta nie moga tego zakazywac ludziom. Nawet jezeli miasto sobie uchwali obowiazek segregacji to w odniesieniu do tej ustawy jest to bez znaczenia i kazdy moze segregowac lub nie segregowac i nie musi sie kierowac zadnymi przepisami miasta w tej kwesti. Najlepiej jak jakis prawnik sie wypowie czy skoro ustawa daje prawo wyboru kazdemu obywatelowi RP to czy miasto moze dzis zabronic wyboru metody selekcji smieci???????
śmieciowy biznes
płaciłam za wywóz nieczystości 17 zł miesięcznie (za 2osoby), po rewolucji śmieciowej, raczej kolejnej "portfelowej" mam do płacenia 66zł miesięcznie.Łatwo policzyć 49zł x12 miesięcy=588. Na tym polega rewolucja śmieciowa?- okradanie mieszkańców. Może ktoś z państwa mógłby mi wytłumaczyć skąd taki wzrost kosztów 400%. Przecież nagle nie otworzyłam fabryki śmieci.
Podaj postcode tego kałnsilu,który nie nakazuje sortowania odpadów
Kłamiesz albo ty,albo tobie,albo nie zrozumialeś,co ci ciotka z Anglii klarowała. Anglicy segregują co prawda inaczej,bo nie na suche i mokre, tylko przerabialne i nieprzerabialne ponownie. Dodatkowo niektóre gospodarstwa domowe mają trzeci pojemnik na "garden waste", czyli odpady "ogrodowe", "mokre" albo "organiczne". I tak jest przy każdym, KAŻDYM domu w Londynie, Berkshire, Buckinghamshire, Surrey czy Kencie. Także albo podaj adres, albo uznam,że Anglię to widziałeś na pocztówkach od ciotki i na czołówce do "Benny Hilla" na dwójce.
PS. A w ogóle,to w Anglii zbiórka śmieci leży w gestii "councilu",czyli gminy, ZUPEŁNIE,JAK U NAS.
PS. A w ogóle,to w Anglii zbiórka śmieci leży w gestii "councilu",czyli gminy, ZUPEŁNIE,JAK U NAS.
Wiem jedno
Za bezczelne przewalenie systemu opłat od metra kwadratowego, pan Szczurek przejedzie się na wyborach . Szczyt arogancji i bezczelność.
To się nazywa podatek od nadmetrażu.Cofnięto nas do czasu wczesnego Gomółki.
Urawniłowka rodem z sowieckiego sojuza.
Nie do pojęcia jest ,jaki trzeba mieć zryty łeb aby coś takiego , w tym stylu zrobić.
To się nazywa podatek od nadmetrażu.Cofnięto nas do czasu wczesnego Gomółki.
Urawniłowka rodem z sowieckiego sojuza.
Nie do pojęcia jest ,jaki trzeba mieć zryty łeb aby coś takiego , w tym stylu zrobić.
Oczywiście najlepiej żeby liczone było od osoby, wtedy "obywatele" mogli by dym*** system, i wtedy byłoby wszystko cacy, to że za śmieci płaciłby więcej osoby uczciwe takich krętaczy nie obchodzi, dla nich liczy się tylko własne "Ja", poza nimi świata nie ma. Aha, jak ktoś ma dużo metrów to najwyraźniej go na to stać! Proszę mi nie wmawiać że ktoś zmusza ludzi to mieszkania np. samotnie na tych swoich metrach, zawsze można mieszkanie czy dom sprzedać, zamienić na mniejsze!
Wylecz się z Bolszewii
Choć to trudne, ale możliwe.Każdy powinien płacić za swoje. A ja nie widzę powodu dla którego miałbym płacić za wielodzietne rodziny mieszkające w 40 m. kw. To władze trzeba zmusić aby system uszczelniły , a nie obciążać mieszkańców swoim nieróbstwem.Nie widzisz że to tylko skok na kasę??? Otrzeżwiej!!!I nie od osoby , a od ilości wyprodukowanych śmieci. Jeden produkuje więcej inny mniej !!!!OTRZEŻWIEJ !!!!!
W Polsce 75% śmieci trafia na wysypisko, w nie tak odległej Szwecji zaledwie 2%
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie porównania nie przystają do realiów obydwu krajów.
Prawdopodobnie różnica polega głównie na mentalności Polaków i Szwedów.
W Rumi wprowadzenie nowych zasad segregacji i odbioru śmieci odbyło się bezobjawowo. A więc (i dwója bęc) można.
Prawdopodobnie różnica polega głównie na mentalności Polaków i Szwedów.
W Rumi wprowadzenie nowych zasad segregacji i odbioru śmieci odbyło się bezobjawowo. A więc (i dwója bęc) można.
Gdańsk naliczanie od m3 to RABUNEK !
Dotąd płacone było za osobę w mieszkaniu (blok).Teraz od metra powierzchni - tylko dlatego że tak łatwiej urzędnikom - a jest całkiem nieuzasadnione! 1 osoba nie generuje tyle śmieci co 4 osoby!
Segreguję śmieci bo wiem że trzeba to zagospodarować.
system suche/mokre + pojemniki makulatura/plastik/szkło jest ok.
Ale cena to horror.
Płaciłam ok 8 zł a teraz ok 30 zł.
Segreguję śmieci bo wiem że trzeba to zagospodarować.
system suche/mokre + pojemniki makulatura/plastik/szkło jest ok.
Ale cena to horror.
Płaciłam ok 8 zł a teraz ok 30 zł.
Sądząc po ksywce,to w szklarni
Droga Zielonko, płaci się od metra,bo wcześniej np. W mieszkaniu 80 m.kw. mieszkało 6 osób, meldowała się jedna,a pozostałe płaciły minimalne opłaty w Pierdziszewie Starym, albo wcale. W nowym systemie zalozenie jest, że średnio na wiekszym metrazu mieszka wiecej osob genrujących odpadki. A poza tym,jak mawia Hałs, "Wszyscy kłamią". Polacy Polakom zgotowali ten los.
Zenek juz sie myje !!! Halina tez sie budzi !! ,,Zaraz robim flaszke i jedziem wam te smieciuszki zabrac :)
Mielim balange caly tydzien i dopiero dzis sie obudzilim ze przeciez wam te kubelki i smieci trza uprzatnac !!!!!!!!!....Ale juz sie Zenek goli i zaraz flaszeczke zrobi to dojdzie do formy i jak sie sprezy to smieci bedzie zbieral ,,,,Juz odpalam smieciareczke i Halina zaraz stringi zalozy i jedziem w teren do ludu naszego :)
Gdynia worków nie dostarczyła
Firma Sanipor nie chciała mi odsprzedać pojemnika, który stał od 15 lat, zaproponowała dzierżawę. Zmuszony byłem kupić nowy pojemnik. 1 lipca pojemnik Saniporu zgodnie z przepisami winien być zabrany z mojej działki. Nie został więc został wyrzucony wraz z zawartością. Jakim prawem mam trzymać na swojej działce pojemnik należący do Saniporu?
Gdynia ma najgorszy system a worki też kosztują dla wielorodzinnych
Co przeszkadzało, żeby zrobić jak w Sopocie, minimalny ryczałt i proporcjonalnie do zużycia wody, tak jest najuczciwiej.Za worki spółdzielnie płacą, bo pojemników może nie starczyć, a monopolista śrubuje ceny. Gdzie jest rzecznik konsumenta i co on na te monopolistyczne praktyki.
a co ma zuzycie wody do ilosci smieci ?
jaka jest zaleznosc uzywanej wody do ceny za smieci ? napisz jaka jest zaleznosc ?. Na calym swiecie jako najlepsza uznaje sie oplate za tzw. gospodarstwo domowe ,, bo to gospodarstwo /rodzina wytwarza dana ilosc smieci . Nie zadne metry czy woda lecz '' dany lokal, mieszkanie czy dom nazywany ''gospodarstwo domowe '' jest wytworca ilosci smieci . Zadna metoda nie jest idealna ale ta od '' wody '' jest najglupsza z najglupszych bo co ma ilosc zuzytej wody do ilosci smieci ? nic kompletnie ! . Jak ja sie kapie sto razy dziennie to czy to oznacza ze smieci mam wiecej ? moze jem suche bulki tylko ! a czy inni jak sie wcale nie myja to tez wytwarzaja np. mniej smieci ? a jedza full !,,,,, wiec to poroniona metoda zeby wode uzywac do obliczania ilosci smieci . Ty jako rodzina czy ogolnie tworzac gospodarstwo domowe wytwarzacie jakies ilosci smieci ale nie zadna woda czy metry !
A czy ktoś wie jak skontaktować się z PRSP? Telefon zajęty cały czas, strona internetowa nie istnieje. A góra śmieci rośnie. Będziemy mieli drugi Neapol? Proponuję nadmiar śmieci podrzucać pod Urząd Miasta w Gdańsku albo siedzibę PRSP, bo niby dlaczego mają straszyć pod moim domem.
A rozmiar pojemników? To jakiś absurd, no chyba, że kryją drugie dno, inny wymiar dla mnie niedostępny.
A rozmiar pojemników? To jakiś absurd, no chyba, że kryją drugie dno, inny wymiar dla mnie niedostępny.
Gdyńscy urzędnicy wszystkiemu się dziwią
Są wiecznie zdziwieni.
Ja za to się dziwię w jakim zakutym łbie mógł się wylęgnąć pomysł system opłat a zależności od metra kwadratowego.
Jestem zdziwiony lenistwem, antyobywatelską postawą, i bezczelnością w przewalaniu najmniej odpowiedniego dla mieszkńców sposobu.
Ja za to się dziwię w jakim zakutym łbie mógł się wylęgnąć pomysł system opłat a zależności od metra kwadratowego.
Jestem zdziwiony lenistwem, antyobywatelską postawą, i bezczelnością w przewalaniu najmniej odpowiedniego dla mieszkńców sposobu.
kwestia przyzwyczajenia
Od 2 lat segreguję odpadki na mokre i suche, zaczęłam po prostu dla sprawdzenia, czy to jest uciążliwe i jak to będzie, kiedy już wejdą przepisy. Okazało się, że to o wiele wygodniejsze, niż jeden ogólny kubeł do wszystkiego jak za czasów babci. Jeden mały, zamykany pojemnik na szafce kuchennej, wykładany zwykłą torbą jednorazówką - tam lecą obierki, ogryzki, fusy po kawie i herbacie itp. Wyrzucanie co trzeci dzień, nic nie śmierdzi, muchy się nie lęgną, nawet teraz w upały. Jeden mały woreczek w rękę i można wrzucić do śmietnika, w drodze do sklepu itp. Pojemnik na suche zapełnia się wolniej, ale suche może stać nawet 2 tygodnie. Wszechobecny chaos przy reformie to inna sprawa, ale mnie z segregowaniem jest najnormalniej wygodnie i nadal będę to robić.
segregacja smieci jest drozsza
dajmy na to ze opakowania plastikowe po np oleju ,margarynie ketchupie ,nalezy umyc przed wyrzuceniem do pojemnika na plastik... to samo tyczy sie sloikow czy butelek.... to prosze wyliczyc ile zaplacimy za wode do mycia tych opakowan....
a inna sprawa jest ze ktos za ten balagan smieciowy powinien beknac ,w normalnej pracy szef by mnie na zbity pysk wywalil a urzedasy jakos siedza na swoich stolkach ... moze w koncu zaprowadzic demokracje i wszystkich nieodpowiedzialnych karac...
a inna sprawa jest ze ktos za ten balagan smieciowy powinien beknac ,w normalnej pracy szef by mnie na zbity pysk wywalil a urzedasy jakos siedza na swoich stolkach ... moze w koncu zaprowadzic demokracje i wszystkich nieodpowiedzialnych karac...
Hallooooo !!!!!!!! Halooooo !!!!!!!!! Czy to pan prezydent ??????? Yes ! Yes ! Obama :)
A to nie dodzwonilem sie do gdyni ?,,,,,yes ! Yes ! Obama !!! ,,no ok pan tez prezydent ! Bo mamy problem ze smieciami i czy moge chwile porozmawiac ?,,,,,yes , yes ,, obama !,,,,, no wiec rzad nas oszukal i kaze nam placic za smieci i czy pan wie o tym ?,,,yes ! Yes , obama !,,,, a gdzie wy tam wywalacie te smieci ?,,,,pod barack :) ,,, a co my mamy zrobic jak nam smieci nie wywoza ?,,,atomic system ! Atomic system ! Atomic system !,,, panie prezydent ale nam kaza za segregowanie placic a czy u was sie segreguje !!!! Yes ! Black and white ! Black and white ! Black and white !!!!!!,,,,, a pabnie ile wy tam placicie za to segregowanie ?,,,,,free ! Free ! Freedom ! ,,,,,,,yes ! Yes ! Obama ! :)
urzędnicy trochę kłamią...
Jakie worki dają za darmo? A może by się przyznali, że przez pierwsze 6 miesięcy będą za darmo, a później trzeba będzie za to zapłacić.
To po pierwsze, a po drugie... GDZIE ONI KUPILI POJEMNIKI ZA 'PONIŻEJ 100zl'?????
Szanowny panie urzędniku, żyje pan w jakiejś innej rzeczywistości! Koszt pojemnika waha się od 200 do 300 zl!!!! A jeśli kupił pan tak tanio, to ja z chęcią odkupię.
Acha i jeszcze jedno, worki, oczywiście świetna rzecz, moi sąsiedzi właśnie z niej korzystają, ponieważ mieszkamy blisko lasu, w nocy już pojawiły się dzikie zwierzęta i rozerwały wszystko. Dopiero teraz śmieci są wysypane w lesie. Ja osobiście dziękuję za taką ochronę środowiska!
To po pierwsze, a po drugie... GDZIE ONI KUPILI POJEMNIKI ZA 'PONIŻEJ 100zl'?????
Szanowny panie urzędniku, żyje pan w jakiejś innej rzeczywistości! Koszt pojemnika waha się od 200 do 300 zl!!!! A jeśli kupił pan tak tanio, to ja z chęcią odkupię.
Acha i jeszcze jedno, worki, oczywiście świetna rzecz, moi sąsiedzi właśnie z niej korzystają, ponieważ mieszkamy blisko lasu, w nocy już pojawiły się dzikie zwierzęta i rozerwały wszystko. Dopiero teraz śmieci są wysypane w lesie. Ja osobiście dziękuję za taką ochronę środowiska!
he 44 % w ankiecie nie widzi sensu w segregowaniu, mam tylko pytanie co powiecie za 30 lat
swoim wnukom jak będą patrzeć na zdegradowane środowisko, które już jest zniszczone. Bo nie chciało Ci się posegregować paru śmieci, od takich małych rzeczy zaczynają się duże rzeczy, dzieci wynoszą zachowania z domu, nic dziwnego że dziś w lesie znajdujemy lodówki, opony i inne wynalazki.
Nie rozumiem w czym problem, segregacja śmieci w kraju jest od 10 lat. Teraz nagle się wszyscy obudzili z ręką w nocniku i nie wiedzą co ze śmieciami się robi? Segregować trzeba nie dlatego bo się opłaca (bo ktoś na tym zarobi, bo wrzucają do wspólnego pojemnika - btw ludzie to idioci) A dlatego bo produkujemy śmieci to z tym trzeba zrobić! samo się nic nie zrobi. Już teraz plastik jest wszechobecny.
btw szybko się zapełniają - kupujcie produkty które mają mniejsze opakowania - już teraz producenci robią klijentów jak chcą (pakowanie takie samo tylko produktu ubywa:P )
btw szybko się zapełniają - kupujcie produkty które mają mniejsze opakowania - już teraz producenci robią klijentów jak chcą (pakowanie takie samo tylko produktu ubywa:P )
Kasa
Jeśli nie wiadomo o co chodzi zawsze chodzi o pieniądze!!!!
Ta ustawa to wielka ściema aby wydoić z ludzi kasę.
PO tak rządzi że nie ma już w budżecie kasy i trzeba skąd ją wziąć.
Zobaczcie że wspólnoty tam gdzie sa zsypy muszą je likwidować a za darmo tego nikt nie zrobi - koszt poniosa mieszkańcy. Kary za nie posegregowane - sprawdzałem wczoraj i u mnie nie ma pojemnika na mokre!!! I co mam zapłacić karę? Kasę zabiera teraz miasto (Budyń i sp- ka z PO) i rozliczają sie z firmami wywążącymi odpady... Co zostanie bedzie na premie - tunel - teatr szekspirowski i najwiekszy przekręt ECS !!!!
Ta ustawa to wielka ściema aby wydoić z ludzi kasę.
PO tak rządzi że nie ma już w budżecie kasy i trzeba skąd ją wziąć.
Zobaczcie że wspólnoty tam gdzie sa zsypy muszą je likwidować a za darmo tego nikt nie zrobi - koszt poniosa mieszkańcy. Kary za nie posegregowane - sprawdzałem wczoraj i u mnie nie ma pojemnika na mokre!!! I co mam zapłacić karę? Kasę zabiera teraz miasto (Budyń i sp- ka z PO) i rozliczają sie z firmami wywążącymi odpady... Co zostanie bedzie na premie - tunel - teatr szekspirowski i najwiekszy przekręt ECS !!!!
Pojemini na segregację
Czemu na osiedlach domków jednorodzinnych nie postawią w kilku miejscach pojemników na segregację, tak, żeby można było sobie codziennie, a nawet kilka razy dziennie wrzucić do nich śmieci, a tak trzeba składować worki ze śmieciami w domu, do tego codziennie sprawdzać harmonogram, czy może dziś wywożą jakiś worek. Strasznie dużo z tym zabawy.
Worki były dobrym rozwiązaniem , gdy tylko nieliczni segregowali!!
Ps. Na Redłowie worków jeszcze nie dostarczono
Worki były dobrym rozwiązaniem , gdy tylko nieliczni segregowali!!
Ps. Na Redłowie worków jeszcze nie dostarczono
Ok,tylko,że na osiedlach "bloków" teren pod pojemniki użyczają wspólny wspólnoty,a na domkach
Kto da miejsce pod kontener,jeżeli tam każdemu "jego chata z kraja" jest "jego zamkiem"? Ustawisz sobie kontenery na podjeździe,żeby sąsiad mógł wyrzucać recykling? Takiej mentalności u nas nie ma,a nie zawsze jest miejska albo wspólna działka pod kontenery.
Nic nie jest na swiecie za darmo i skoro urzednik mowi ze worki rozdaje za darmo to klamie !
Za wszystko sie placi i za worki tez nawet za te niby '' darmowe z urzedu'',, bo miasto to albo kupuje za nasze podatki lub bedzie to pokrywac z innych oplat !!! Wiec niech zaden urzednik nie mowi ludziom ze cos jest za darmo bo to nieprawda . Skoro urzednicy twierdza ze '' worki sa za darmo '' to niech pokaza fakture iz zaplacili za te worki producentowi z wlasnych prywatnych pieniedzy !!!!!!. Co to za chory nawyk iz cos co urzedy kupuja za pieniadze podatnika nazywaja '' darmowym '' ? kto was tego nauczyl ?
Nikt nikogo nie zmusza....
"Nikt nikogo nie zmusza ani do posiadania pojemników, ani do ich dzierżawy od Saniporu ...worki na surowce są za darmo, a jeśli już ktoś chce mieć inny pojemnik, to może używać własnego i nic nie musi dopłacać - podkreśla Bartosz Frankowski"
Szanowny Panie Frankowski- dzierżawa pojemników była cały czas doliczana do r-ku,nieliczni posiadają własne pojemniki. Aby gromadzić mokre śmieci mogę kupić sobie nowy pojemnik, który kosztuje zdecydowanie więcej niż 100 zł lub wydzierżawić od Saniporu (pod warunkiem, że wcześniej byłam ich klientem)- stary pojemnik 4zł, nowy 7 zł.A obiecanych worków, no cóż po prostu nie ma.....
Szanowny Panie Frankowski- dzierżawa pojemników była cały czas doliczana do r-ku,nieliczni posiadają własne pojemniki. Aby gromadzić mokre śmieci mogę kupić sobie nowy pojemnik, który kosztuje zdecydowanie więcej niż 100 zł lub wydzierżawić od Saniporu (pod warunkiem, że wcześniej byłam ich klientem)- stary pojemnik 4zł, nowy 7 zł.A obiecanych worków, no cóż po prostu nie ma.....
KOMPLEKSOWE POROWNANIE CEN
A może Trojmiasto.pl mogło by stworzyć swego rodzaju porównanie cen za wywoź odpadów i wynajem pojemników-koszty kompleksowo.
Przejrzałem stronę https://czystemiasto.gdansk.pl/chapter_76343.asp
i nie ma tam informacji n/t np wynajmu pojemników.
Nie wiemy tez co z niezamieszkanymi mieszkaniami i domami.
Przejrzałem stronę https://czystemiasto.gdansk.pl/chapter_76343.asp
i nie ma tam informacji n/t np wynajmu pojemników.
Nie wiemy tez co z niezamieszkanymi mieszkaniami i domami.
wGdańsku pojemniki w cenie opłaty, zielone w cenie opłaty, jak wyrzucisz butelki, plastik i makulaturę do selektywnej zbiórki to miasto mniej zapłaci za śmieci na wysypisku bo selektywną za darmo odbierają szadółki swoimi samochodami. W Gdyni płacisz i płacisz. Jednak w Gdańsku dali więcej choć opłata podobna jak w Gdyni
Gdynia XXIw.
I znowuż 3. garnitur Urzędu w Gdyni tłumaczy /nieudolnie/ zaniedbania i zaniechania..A było tyle czasu.Ot ! Taka prawda jak naprawdę jest w tej rzekomo wzorowo zorganizowanej Gdyni.A potem kampania PR i znowuż w Polskę idzie przekaż jaka ta Gdynia OCH I ACH.
Samo życie.I nikt mi nie mówił ,że będę musiał dzierżawić jakiś pojemnik!!!!!!!!!
Samo życie.I nikt mi nie mówił ,że będę musiał dzierżawić jakiś pojemnik!!!!!!!!!
Daje 100 procent gwarancji ze po roku sie okaze to przewalem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mozna juz dzis dac 100 procent gwarancji ze miasta i urzedy mimo naplywu teraz wielu dodatkowych milionow do budzetow te pieniadze przejedza i zmarnuja !!!!!........To jest pewne jak w banku !!!...i za rok beda bredzic ze jednak za malo , ze musza byc podwyzki , ze jest syf w lesie i nie ma pieniedzy na sprzatanie !!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,,,Tak bedzie bo to zwykla wydmuszka ustawa ktora jest ustawka na kase i szmal bedzie przejadany i nadal bedzie syf malaria wszedzie !. Za te miliony nie bedzie zadnych inwestycji bo miasta to przezra bezmyslnie !!!!!!!
Droga OLU nalezy sie przeprowadzic poprostu !!!!!!!!!!!!!!!!!
Przeciez Pruszcz to wiocha wiec nalezy sie przeprowadzic do nowych budynkow w centrum gdzie tetni zycie i kultura najwyzsza. Po co tkwic w pruszczu i do tego gdanskim ? ,, sa oferty apartamentow w centrum gdyni gdzie za niewielka kwote np. 800000 mozesz sie stac posiadaczka pieknego lokalu gdzie odmieni sie twe zycie i spotkasz pieknego blondyna a oplaty za smieci beda tylko drobnym wydakiem . Odmien swe zycie i rozpromien swa dusze :)
Witaj w klubie
Witaj w klubie... Mój sąsiad (mieszka z żoną i dzieckiem) płaci teraz za śmieci mniej niż płacił. Zaśmiał mi się w twarz kiedy go zapytałam czy uważa, że to jest sprawiedliwe. Powiedział "takie są przepisy więc się cieszę". Oczywiście to nie jego wina, że płacę 4 razy więcej za 1 osobę niż on za 3 osoby. Może jakiś idiota, który "uchwalił uchwałę", umrze ze śmiechu jeśli dodam, że ów sąsiad zwrócił mi uwagę iż "powinnam segregować śmieci bo będziemy płacić więcej". Chyba będę podrzucała moje niesegregowane śmieci sąsiadowi do segregacji, bo skoro ja płacę za jego śmieci to nich chociaż posegreguje moje.
A ja mieszkam w Pruszczu w domku
i płacę 50% więcej niż bloki. Pomimo tego że uchwała jest niezgodna z prawem, bo w ustawie nie przewidziano tego rodzaju "sankcji". Uchwałę zaskarżę. Moim zdaniem tylko metoda osobowa wynikająca z podziału 11 mln zł z przetargu na 27000 mieszkańców jest sprawiedliwa. Wychodzi 8,50 zł miesięcznie za osobę. A rada jest do natychmiastowego odwołania w referendum za zignorowanie ankiety.
Ja rozumiem papier i plastik, ale szkła i metali sortować nie będę!
Kto w naszych małych mieszkankach ma miejsce na tyle kubłów? W Gdańsku są tylko dwa: mokre i suche, a u nas to jakaś masakra... Nie mówiąc już o tym, że teraz za sortowane odpady mam zapłacić 5 razy więcej niż dotychczas za niesortowane i to się opłacało.
CAŁA PRAWDA O SEGREGOWANIU!!
na wstępie trzeba zaopatrzyć się w kilka worków kubełków itd - koszt - potem przyjeżdżają 3 różne śmieciarki i zabierają - pracownicy itd - koszt, segregacja na śmietniskach - koszt, wszystko ponosi obywatel. gdzie tu logika jeśli ktoś segreguje a ktoś nie, wszystko idzie do jednej śmieciarki a na wysypisku i tak segregują wedle swoich zasad. po co podwyżki za coś co się już w teorii nie sprawdza, a co dopiero w życiu. worków koszy nie ma, śmieci nie zabrane, bajzel dezinformacja itd. w samym gdańsku brakuje ponad 60 tys koszy fabryki nie nadążają z produkcją i sprowadzaniem z zagranicy. to jest problem całego kraju nie tylko naszych miast. gdzie ekologia a no na szarym końcu. druk ulotek, worków na śmieci, dodatkowe kursy śmieciarek itd. wszystko tylko ładnie się nazywa i jest bardziej szkodliwe dla środowiska niż było.
SANIPOR NIE DOSTarcza worków-
Tej deklaracji dziwią się gdyńscy urzędnicy, którzy przypominają, że w domach jednorodzinnych obowiązuje tzw. "system workowy". Sanipor - który wygrał przetarg na odbiór odpadów we wszystkich sektorach, na które podzielona została Gdynia, dostarcza te worki mieszkańcom domów jednorodzinnych za darmo.
czy komukolwiek dostarczył?????
czy komukolwiek dostarczył?????
Rumska hołota z bloków(czyli ja);)
- zbiera odpadki w siatkach (bo worków nie ma)
- siatki zbiera w mieszkaniu (bo PRSP zabrało stare pojemniki na odpady segregowane ale nowych już nie postawiło)... no, chyba, że to mają być trzy, niczym nie oznaczone nowe kubły w miejscu starych kubłów w starym śmietniku na wszystko)
Mniam...
- siatki zbiera w mieszkaniu (bo PRSP zabrało stare pojemniki na odpady segregowane ale nowych już nie postawiło)... no, chyba, że to mają być trzy, niczym nie oznaczone nowe kubły w miejscu starych kubłów w starym śmietniku na wszystko)
Mniam...
Ideał sięgnął bruku. W całym tym zamieszaniu o śmieci chodzi tylko o pieniądze. Ta cała reforma została tak zorganizowana, że zamiast zachęcić ludzi do segregowania, to ludzi zniechęciła. Wszystko zrobione od d*py strony, po dziadowsku. Czy ktoś jeszcze pamięta, że tu miało chodzić o ochronę środowiska w którym żyjemy???
segregując i codziennie wynosząc 5 rodzajów śmieci potrzeba co dzień wyrzycić 5 worków
kto mi da za darmo około 155 worków na śmieci miesięcznie żebym mogła zaoszczędzić segregując? Bo jak do tej pory zużywałam jeden duży worek raz na dwa dni. A pomijając złodziejskie koszty to nie sądzę żeby to było ekologiczne żeby tak wszyscy tyle foliowych toreb wyrzucali codziennie
Co ty gadasz?? Codziennie pięć worków? I co w tych workach będziesz wyrzucać? Po jednej butelce pet, po jednym słoiku i po jednej butelce po piwie? Tak ciężko wrzucić to do jednego worka i potem wyrzucić do odpowiednich pojemników? Akurat jeśli chodzi o podział na plastik, szkło białe i kolorowe i papier to naprawdę nie wymaga tyle wysiłku ile się wydaje! Ale lenistwo górą! A poza tym, ile kosztują worki na śmieci? Ile do tej pory wydawałaś pieniędzy na nie? Jak co drugi dzień zużywałaś jeden duży worek to znaczy, że wrzucałaś do niego wszystko, od resztek z obiadu po butelki po napojach. Naprawdę tak ciężko wyrzucić osobno plastikową butelkę czy słoik? Jedź na Szadółki i zobacz , ile śmieci produkujemy. To, że tego nie widzisz, nie znaczy, że tego nie ma.
Na leb ci padlo? Mam przez tydzien kisic smieci w domu by sie worki zapelnily? s**** NA TO!
"Jedź na Szadółki i zobacz , ile śmieci produkujemy." - buhahahahaha. Normalnie jakbym czytal "stary wlacz elektryke bo ja sie boje". No kurrr, mamy XXI wiek, to i prad jest i smieci sie produkuje. Wez sie obudz z tej hibernacji.
"Jedź na Szadółki i zobacz , ile śmieci produkujemy." - buhahahahaha. Normalnie jakbym czytal "stary wlacz elektryke bo ja sie boje". No kurrr, mamy XXI wiek, to i prad jest i smieci sie produkuje. Wez sie obudz z tej hibernacji.
XVIII mentalnośc, a to jest pewien komplement, o czym zapewne w swojej "nowoczesności" nie masz pojęcia. Pewnie pseudointelektulny bucu nawet nie wiesz jak wyjatkowy pod względem rozwoju nauki był właśnie tamten okres. Choć jednocześnie należy przyznać, że wiele z tej "wyjątkowości" ignorował postawowe wartościach moralne i etyczne - co okazało sie fatalną postawą, za która zapłaciły rzekami krwi następne pokolenia. Rozwój bez moralności to równia pochyła.
Tak więc prostaku, zacznij czytać książki zanim zaczniesz tryskać takimi swoimi "mądrościami".
Tak więc prostaku, zacznij czytać książki zanim zaczniesz tryskać takimi swoimi "mądrościami".
czy mi ciężko wyrzucić z jednego worka do różnych pojemników?
tak kurkwa ciężko, jak chcesz wiedzieć! Nie zamierzam idąc do pracy grzebać w worze ze śmieciami i się cała uświnić śmierdzącymi brudami, skisłym mlekiem, klejącymi resztkami napojów, foliach po wędlinach itd. A w domu nie będę składować syfu tygodniami aż się zapełni 5 worków. Mieszkanie mam ciasne i chcę przynajmniej mieć ten komfort żeby nie siedzieć w smrodzie jak na wysypisku i do tego większej graciarni.
A u nas na wsi w Kosakowie...
śmieci rozliczne są według zużycia wody. Według moich obliczeń poprzednio na indywidualnej umowie płaciliśmy około 98zł/miesiąc, teraz wychodzi około 105 zł/miesiąc bo bardzo wzrosła opłata za najem pojemników. Na poprzedniej umowie która miała być wypowiedziana najem pojemnika to był koszt 2zł/szt/mies, teraz proponują nam 5,5zł/szt/mies.Pojemników nowych oczywiście jeszcze długo nie zobaczymy, zainwestowaliśmy w duże grube worki, worki do segregacji też musieliśmy sami dokupić. Jest nieco drożej, jedyna dobra rzecz to że nie będzie problemu z nadprogramowymi śmieciami bo jak wystawimy coś obok śmietnika to jest szansa że zabiorą.
żenada
burdel na kołach - gratulacje - dla wszystkich prawodawców za sprawne działanie - jestem porażony działaniem - ustawa o smiecuiach po nowemu nakłada obowiązek dostarczenia pojemników na gminę a nie na koszt mieszkańca - polecam lekturę ustawy - lecz urzędasy z Gdyni rozpisali przetarg przed ogłoszenie jej zapisów - przetarg grudzień 2012 a ustawa marzec 2013 - i co Wy na to? przetarg bez wytycznych do przeprowadzenia - nie ma w tym kraju nikogo komu można by zaufać PO PIS i reszta bandy tacy sami - prywata i aby jak najwiecej rozje......... w tym kraju.
Mam 3 osobową rodzinę - za śmieci niesegregowane płaciłem 28 zł. Teraz płacę (za śmieci segregowane) 32 zł + 3 zł za ''najem i konserwację pojemników''. Nie dość, że segreguję (czyli zmniejsza się ilości zatrudnionych ludzi do segregacji), to jeszcze muszę dopłacić 7 zł. To działa tak samo, jak podatek dochodowy - tyrasz i jeszcze Cię ograbiają z zarobionych pieniędzy na rzecz nierobów i leserów - działanie ''na Janosika''.
Racja
Niestety p. Mirosław ma rację...
Ja płaciłam za wywóz śmieci mniej niż 10 zł (za nieposegregowane).
Teraz muszę płacić ponad 30 zł, a do tego wydałam 60 zł w sklepie żeby kupić nowe pojemniki, w 3 różnych rozmiarach, więc do tego 3 rozmiary worków.
Nadal jednak nie wiem, do jakiego kosza wyrzucić np. zużytą gąbkę czy brudną ścierkę albo podarte skarpetki. Do tego nie mam teraz gdzie tych śmieci posegregowanych wyrzucić,bo przed moim domem się wszystko wysypuje z tych malutkich kontenerków na plastik czy makulaturę jakie postawili.
Żadna do oszczędność i przestańcie gadać głupoty, że to czy wrzucę karton osobno a folię osobno uratuje naszą planetę... Bo dzięki segregacji nie będziemy produkować mniej śmieci. A żeby uratować naszą planetę powinniśmy zużywać mniej folii i plastików a skupić uwagę na produkcji odnawialnych opakowań.
Ja płaciłam za wywóz śmieci mniej niż 10 zł (za nieposegregowane).
Teraz muszę płacić ponad 30 zł, a do tego wydałam 60 zł w sklepie żeby kupić nowe pojemniki, w 3 różnych rozmiarach, więc do tego 3 rozmiary worków.
Nadal jednak nie wiem, do jakiego kosza wyrzucić np. zużytą gąbkę czy brudną ścierkę albo podarte skarpetki. Do tego nie mam teraz gdzie tych śmieci posegregowanych wyrzucić,bo przed moim domem się wszystko wysypuje z tych malutkich kontenerków na plastik czy makulaturę jakie postawili.
Żadna do oszczędność i przestańcie gadać głupoty, że to czy wrzucę karton osobno a folię osobno uratuje naszą planetę... Bo dzięki segregacji nie będziemy produkować mniej śmieci. A żeby uratować naszą planetę powinniśmy zużywać mniej folii i plastików a skupić uwagę na produkcji odnawialnych opakowań.
Worki się rwą?
Jak się potłuczone szkło powrzuca to zapewne się porwą, na makulaturę nie rozkładaj opakowań jak na obrazku tylko zgnieć odrywając plastikowe zamknięcie... od 2 lat segreguje śmieci w workach i poza pierwszym rzutem trochę za cienkich worków na szkło(poprawione po 3 miesiącach) nie było sytuacji gdzie worek mi się porwał przy przedziurawił. Oczywiście przenoszę je min 5 cm nad ziemią a nie szoruje po betonie... stojaki na worki takie można kupić w hipermarketach czasem za śmieszne ceny a nie dzierżawić.
A kartoniki PO sokach wrzuca się PO sokach a nie z ich zawartością.
A kartoniki PO sokach wrzuca się PO sokach a nie z ich zawartością.
Podobno ludzie do lasow za miastem ostro zwoza smieci i meble
Podobno cale samochody zapakowane z starymi meblami i smieciami zawoza juz do lasow to bedzie ladny kibel max. Jak ktos jest oddalony od wysypisk wielkogabarytowych o paredziesiat kilometrow bo dom w polu to logiczne ze beda do lasu zawozic bo na smietnisko sie nie oplaci zwyczajnie. Sa wsie gdzie nie ma zbiorki wiec juz podobno cale transporty w lasach laduja i sie zaczyna cyrk ktorego juz nikt nie opanuje. I bardzo dobrze bo jak ludzie teraz full placa to nie zwoza gdziekolwiek bo byla gwarancja ze za te pieniadze to miasta beda lasy sp[rzatac czyli superowo
nie dorosłem do swych lat!!!!
wszystko co jest proste, My Polacy skomplikujemy do granic absurdu. Gimnazjaliści by lepiej sobie poradzili z wdrożeniem systemu niż jak widać My dorośli - dojrzali! a co się tyczy pana Mirosława - dwie rady wpierw zacznij używać worków zanim się o nich wypowiesz a druga ważniejsza wpierw pomyśl dwa razy zanim coś ponownie napiszesz!!
Pojawi sie za chwile inny problem odnosnie wspolnot ktore po ''cichu'' bez zgody ludzi podjely decyzje !
Wiele wspolnot juz naruszylo prawo indywidualnego wyboru i podjeli za kogos decyzje co do wyboru metody selekcji smieci a to calkowite naruszenie tej ustawy. Po drugie wiele wspolnot tzw. wieloset czy wieltyciecznych odnsnie ilosci osob nie wziela w tym szalenstwie problemu ludzi chorych !!!!!!!!!,,,,,,,,, jest to problem ktory zaraz wyplynie bo np. nie wolno zmuszac calej wspolnoty do wyboru metody bo tu ustawowo jest wybor indywidualny a nastepny problem to zapomniano ze ktos moze jest chory na raka czy inny nowotwor lub bardzo ciezkie choroby i najzwyczajniej nie chce mu sie segregowac bo ma dosc klopotow z choroba i co wtedy ?????,,,,,,wspolnoty zbyt blacho i plytko zaczely myslec byle cos ustalic bo pare zlotych bedzie a zapomniano w tym szalenstwie o ludziach ciezko chorych ktorzy nie to ze nie chca segregowac ot tak tylko sa juz zmeczeni chorobami i maja prawo sie nie zajmowac problemami smieci !!!!!!,,. To bedzie przykre jak sie okaze ze nie wzieto tych problemow pod uwage bo mlodzi mieszkancy zapominaja ze sa obok nich inni czy starsi czy schorowani i nie mozna sie kierowac wyborem bo tak sobie chce ktos !. Zawaliliscie sprawe jako wiekszosc wspolnot i teraz nadejdzie czas naprawienia tego bo mozecie kogos skrzywdzic zrzucajac wine za niesegregowanie na osobe ciezko chora ktorej zwyczajnie juz nalezy dac zyciowy spokoj i tyle .
Portale juz opisuja ''PIERWSZY PRZEKRET USTAWY SMIECIOWEJ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Firma zajmujaca sie przerobem surowcow wtornych juz podniosla dwukrotnie ceny co sie mialo przelozyc na podniesienie cen na mieszkanca !!!!!!!!!!!!!!!! UOKIK juz bada ta sprawe wraz z ministrem a juz mowia ze te praktyki beda sie powtarzac bo ustawa stworzyla furtke do naduzyc i prania szmalu !!!!!!!!!!Wiec juz mamy pierwsze potwierdzenie ze wielu nas zwyczajnie okradnie na sztucznych kosztach !
Niech mi ktoś to wytłumaczy
Dotychczas za NIEPOSORTOWANE śmieci płaciłem 8PLN od osoby. W tej chwili płacę za POSORTOWANE śmieci 30PLN. Gdzie tu logika, że wkładając w sortowanie dodatkową pracę i energię (bo np. butelki plastikowe i szklane powinno się myć) płacę więcej? Nie skomentuję też przelicznika za wywóz śmieci z metra kwadratowego, bo to jest jakaś abstrakcja. Prostym sposobem Po prostu wydymano na grubą kasę mieszkańców Gdyni.
jeśli chcą faktycznie zachęcić ludzi do segregacji śmieci to
niech nagradzają nas za to że je segregujemy! Niech śmieci posegregowane będą odbierane za darmo plus mogliby np. dać jakąś ulgę podatkową dla osób które segregują. Mieszkańcy którzy nie segregują niech płacą normalną stawkę a ci co segregują zero plus ulga podatkowa. Wtedy natychmiast większość społeczeństwa zaczęłaby gorliwie segregować śmieci mało tego pilnowaliby żeby ich sąsiedzi też przestrzegali segregacji. Wyobraźcie sobie jak naskoczyliby wszyscy na sąsiada z klatki który próbowałby wyrzucić śmieci nie sortowane gdyby od tego zależało że wszyscy stracą swoje przywileje?
Niech mi ktos powie jak wyrzucać śmieci mokre?
Wiadomo co wchodzi w skład śmieci mokrych ale wyrzucanie takich śmieci w plastikowym worku jest bez sensu bo worek nie jest odpadem mokrym. Wrzucanie mokrych luzem w taki upał to tez bez sensu bo będzie wszystko gniło w pojemniku...Niech mi ktoś powie jak to robić bo od miesiąca wysyłam maile w tym temacie i niestety pozostają one bez odpowiedzi...
Ciekawi mnie jedna rzecz...
Jak będę wyrzucał śmieci w czarnym worku to co śmieciarze będą przed odbiorem sprawdzać każdy worek czy jest posegregowany? Przecież to jest śmiechu warte.
Będą odbierać śmieci jak do tej pory...Tu chodzi tylko o to jak sprytnie podnieść ceny pod płaszczykiem segregacji i pseudo ekologi...
Będą odbierać śmieci jak do tej pory...Tu chodzi tylko o to jak sprytnie podnieść ceny pod płaszczykiem segregacji i pseudo ekologi...
Co z tymi śmieciami.
Niestety, ale ostatnie dni dowodzą jak małą wiedzę mamy o gospodarce odpadami. Jeśli nałożyć na to "syndrom PIT-a", czyli składania zeznania podatkowego tuż przed północą ostatniego dnia, to mamy to co mamy. Mieszkam od urodzenie w małym domku w Gdyni, zawsze płaciłem za śmieci, także i za te podrzucane mi pod płot przez uczynnych przechodniów. Segregacja bardzo mi się opłaca (zapłacę mniej niż dotychczas jako strona umowy z Saniporem). Znalazłem miejsce na czasowe przechowywanie worków z posegregowanymi odpadami, chociaż nie mam garażu a pojemnik na odpady zmieszane zakupiłem jeszcze w maju, gdy wybór był praktycznie nieograniczony a ceny akceptowalne. Nie możemy zapominać, że nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności. Sam nie jestem zwolennikiem nowych regulacji śmieciowych w obecnym kształcie, ale trzeba podjąć działania, aby i w takich warunkach znaleźć rozwiązanie. Polacy na całe nasze nieszczęście, w odróżnieniu od mieszkańców krajów, które osiągnęły dobrobyt gospodarczy, głównie narzekają, wspominają, cierpią i wzajemnie się obrzucają błotem. Nie potrafimy razem, wspólnie budować z myślą o przyszłości i dlatego zasypią nas nasze własne odpady.
"worki na surowce są w Gdyni za darmo"
- "Będzie tak na pewno do końca 2013 r."
Czyli jednak nie za darmo, za darmo będą tylko przez pół roku. Do tego dochodzi jeszcze cena stojaka/stelaża do tych worków bo nie wyobrażam sobie walki z workiem za każdym razem jak będę chciał wyrzucić śmieci. Chyba naprawdę taniej i łatwiej jest nie segregować śmieci chociaż to gryzie się z moim światopoglądem.
Czyli jednak nie za darmo, za darmo będą tylko przez pół roku. Do tego dochodzi jeszcze cena stojaka/stelaża do tych worków bo nie wyobrażam sobie walki z workiem za każdym razem jak będę chciał wyrzucić śmieci. Chyba naprawdę taniej i łatwiej jest nie segregować śmieci chociaż to gryzie się z moim światopoglądem.
W Gdyni nie ma opłat za odbiór śmieci, tylko dopłata od metrażu.
Prawo polskie mówi, że opłata za usługę musi mieć z tą usługą związek, tymczasem ustawa "śmieciowa" jest śmieciowa w dwójnasób, ponieważ łamie stado innych ustaw.
Ja mogę w ogóle wyjechać za granicę na rok i nie wyrzucić nawet zapałki, a i tak będę płacił "za usługę" dokładnie tyle samo, co wywalająca kilka razy dziennie pampersy, puszki, pudła, butelki i torby rodzina z pięciorgiem dzieciaków.
Miliony Polaków są ofiarami łamania prawa na krajową skalę. Dlaczego? "Bo tak władzy łatwiej".
Ja mogę w ogóle wyjechać za granicę na rok i nie wyrzucić nawet zapałki, a i tak będę płacił "za usługę" dokładnie tyle samo, co wywalająca kilka razy dziennie pampersy, puszki, pudła, butelki i torby rodzina z pięciorgiem dzieciaków.
Miliony Polaków są ofiarami łamania prawa na krajową skalę. Dlaczego? "Bo tak władzy łatwiej".
ja popieram zdecydowanie!
mam gdzieś tą mokrą segregację bo jak zwykle chodzi o kasę a nie o ochronę środowiska. Zastanawiał się ktoś ile ludzi straci pracę przez te segragacje?Przecież na szadółkach sortowaczy zwolnili z pierwszym lipca i co dalej?jajco. Będą ich błagać za rok żeby wrócili bo kto by chciał na wysypisku robić a ludzie i tak będą wrzucać wszystko w jeden kibel!Z jakiej okazji w kraju wolnym i z konstytucją ma mi ktoś coś nakazywać?segregacja jest wbrew konstytucji!Bojkotujmy ten cyrk!
co za błyskotliwa opinia pana Naczelnika Frankowskiego
- Nikt nikogo nie zmusza ani do posiadania pojemników, ani do ich dzierżawy od Saniporu czy jakiejkolwiek innej firmy. Reasumując: worki na surowce są za darmo, a jeśli już ktoś chce mieć inny pojemnik, to może używać własnego i nic nie musi dopłacać - podkreśla Bartosz Frankowski, naczelnik wydziału środowiska w gdyńskim magistracie. - TO SOBIE PANIE BARTOSZU SAM TO TRZYMAJ W DOMU W WORKACH, BO NA DWORZU WSZYSTKO WIATR ZABIERZE I BĘDZIECIE TE WASZE ŚMIECI ZBIERAĆ PO DZIELNICY
Wyjdzmy na ulice ze smieciami!!
A kto czyta te protesty!!! I opinie !Kto ?Radni hahah maja to gdzies...A wybral ich kto pytam ???Kto !! ! Oplaty w czynszu podwyzszone za smieci za lipiec...Juz mama w reku!!!.. A reszta daleko w polu 1 minoł tlumacza sie !! Paranoja !! ..Moje metry ??? Brudza .-..A kublow brak ...Itd tylko ze to ja jako czlowiek place czynsz a nie metry...Mieszkania ..Apsurd!!
O umyślnie przeoczonych sprawach
Odpadki niesegregowane to śmieci. Ktoś je tam na wysypisku segregował, ale nie ja.
Odpadki segregowane to już nie śmieci tylko cenny surowiec wtórny. To ja je posegregowałem za darmo (wcześniej komuś trzeba było za to płacić). Za surowce się w skupie płaci, ale ja je przecież odałem za darmo. Więcej - ja je posegregowałem i jeszcze muszę zapłacić więcej, niż do tej pory.
Czy gminy zechcą ujawnić, ile zarabiają na sprzedaży posegregowanych surowców wtórnych? A skoro koszty mają teraz mniejsze, to czemu obciążają mieszkańców wyższą stawką?
Pozdrawiam
Odpadki segregowane to już nie śmieci tylko cenny surowiec wtórny. To ja je posegregowałem za darmo (wcześniej komuś trzeba było za to płacić). Za surowce się w skupie płaci, ale ja je przecież odałem za darmo. Więcej - ja je posegregowałem i jeszcze muszę zapłacić więcej, niż do tej pory.
Czy gminy zechcą ujawnić, ile zarabiają na sprzedaży posegregowanych surowców wtórnych? A skoro koszty mają teraz mniejsze, to czemu obciążają mieszkańców wyższą stawką?
Pozdrawiam
powiedz to v-prezydentowi Gdańska, który bezczelnie wmawiał na "konsultacjach"
że samotni zużywają więcej kartonów po telewizorach :P i za karę mają płacić więcej
gazety i kartony każdy, komu to umożliwiono przez postawienie odpowiedniego pojemnika, wrzucał do kubła "makulatura" i nie był to śmieć, tylko surowiec wtórny, który mieszkaniec bezpłatnie oddawał, zamiast poprosić o należną kasę ;)
na Zachodzie nawet butelki plastikowe są surowcem wtórnym, który można oddać i wziąć za to pieniądze, tylko w POlandii odwrotnie
gazety i kartony każdy, komu to umożliwiono przez postawienie odpowiedniego pojemnika, wrzucał do kubła "makulatura" i nie był to śmieć, tylko surowiec wtórny, który mieszkaniec bezpłatnie oddawał, zamiast poprosić o należną kasę ;)
na Zachodzie nawet butelki plastikowe są surowcem wtórnym, który można oddać i wziąć za to pieniądze, tylko w POlandii odwrotnie
co z miejskimi trawnikami wokól domow ? o te trawniki dbają...
mieszkańcy nie miasto. Miasto kosi trawę raz do roku na moim podwórku, ja to robię 4 razy. Teraz gdy mam płacić za wywóz trawy nie będę tego robił niech robi to miasto albo da worki na trawę . To samo dotyczy liści jesienią, kto za to zapłaci skoro ziemia wokół budynków należy do miasta ?
Dziwne nie segregowałem śmieci płaciłem 8 zł jechało na wysypisko "choć wszyscy przekonywali, że oczywiście segregują"
Teraz mam segregować płacić 19pln i jeszcze mam się nie przejmować jak się pomylę bo i tak później ktoś to segreguje. To płacę za to, że komuś ułatwiam pracę i sam segreguję odpady?? Czy płacę kolejnej gębie pośredniczącej między wspólnotą a firmą wyworzącą śmieci??
Segregacja jest droższa !!!
Za wywóz skoszonej trawy z przydomowego ogródka trzeba zapłacić oddzielnie - 4 zł za worek (w tym ujęto już koszt wywozu). Złotówka do złotówki i za jakiś czas masa ludzi, którzy zdecydowali się na selecję odpadów zacznie wypowiadać/ zmieniać umowy. Selekcja odpadów powinna byc zdecydowanie tańsza, a nie tworzenie prowizorki...
ach te smieci
Na oksywiu nawet nie zabrali pojemników a workow na odpady segregowane brak!!!! Mieszkam w domku jdnorodzinnym i mam juz tego calego zamieszania dosc. ps
z tego co wiem to przez pierwsze 6 mc sanipor ma za darmo rozwozic worki a pozniej bedzie trzeba sobie samemu zakupywac tak przekazala mi Pani wurzedzie w dniu oddania deklaracji smieciowej. Ach Nasza Cudna Gdynia buhhahahah
z tego co wiem to przez pierwsze 6 mc sanipor ma za darmo rozwozic worki a pozniej bedzie trzeba sobie samemu zakupywac tak przekazala mi Pani wurzedzie w dniu oddania deklaracji smieciowej. Ach Nasza Cudna Gdynia buhhahahah
!!!!
Gdyby Irlandczyk, Grek czy Niemiec zarabiał 1500 Euro i 5.50 Euro wydawał na litr paliwa, 20 Euro na kino i 250 Euro na średniej klasy buty, 5 tys. Euro za metr kw. mieszkania i 60 tys. Euro za średniej klasy nowy samochód, to na ulicach panowałaby regularna, krwawa wojna!
Polska płaca minimalna to 334 Euro, minimalna płaca w Irlandii 1462 przy zbliżonych kosztach życia.
Polacy to najgłupszy naród na świecie, od zawsze okradany i poniżany, i nawet nie zdający sobie z tego sprawy (vide wyniki wyborów).
Teraz jeszcze będziemy się dokładać do wymienionych wyżej państw, bo nas stać a oni mają mityczny kryzys. To co jest w Polsce to nawet nie można nazwać kryzysem, to jest od zawsze dno i dwa metry mułu!!!
Polak jest tanim wyrobnikiem Unii Europejskiej, a Polska rynkiem zbytu dla towarów drugiej i trzeciej kategorii po cenach wyższych niż w Unii Europejskiej !!
LUDZIE OTWÓRZCIE OCZY
Gdybym był okupantem i chciał zniszczyć naród to wyganiałbym młodych ,mądrych ludzi zagranicę za chlebem, podnosiłbym i wprowadził nowe podatki, dawał podwyżki i kolejne przywileje resortom siłowym, stawiałbym 500 nowych radarów, wzmacniałbym inwigilację obywateli, likwidowałbym państwowe szkolnictwo i służbę zdrowia oraz ograniczałbym do nich dostęp, oddałbym banki, media i handel obcym i wrogom Polski, wyśmiewałbym ich wartości i religię, skłócałbym młodych ze starszymi, aby przez odwróconą hipotekę przejąć za bezcen ich mieszkania i domy, zachęcałbym ich kobiety do feminizmu ,prostytucji i aborcji ,aby nie nadawały się na dobre matki i żony, zadłużałbym ich bezpośrednio oraz pośrednio przez państwo i gminy, aby nie mogli się temu sprzeciwiać, likwidowałbym ich przemysł ,a w zamian budowałbym ogromne stadiony na kredyt, aby przynosiły straty, dopuszczałbym do sejmu złodziei i degeneratów, itd.
Obejrzyj się wokoło!!!!!!
Polska płaca minimalna to 334 Euro, minimalna płaca w Irlandii 1462 przy zbliżonych kosztach życia.
Polacy to najgłupszy naród na świecie, od zawsze okradany i poniżany, i nawet nie zdający sobie z tego sprawy (vide wyniki wyborów).
Teraz jeszcze będziemy się dokładać do wymienionych wyżej państw, bo nas stać a oni mają mityczny kryzys. To co jest w Polsce to nawet nie można nazwać kryzysem, to jest od zawsze dno i dwa metry mułu!!!
Polak jest tanim wyrobnikiem Unii Europejskiej, a Polska rynkiem zbytu dla towarów drugiej i trzeciej kategorii po cenach wyższych niż w Unii Europejskiej !!
LUDZIE OTWÓRZCIE OCZY
Gdybym był okupantem i chciał zniszczyć naród to wyganiałbym młodych ,mądrych ludzi zagranicę za chlebem, podnosiłbym i wprowadził nowe podatki, dawał podwyżki i kolejne przywileje resortom siłowym, stawiałbym 500 nowych radarów, wzmacniałbym inwigilację obywateli, likwidowałbym państwowe szkolnictwo i służbę zdrowia oraz ograniczałbym do nich dostęp, oddałbym banki, media i handel obcym i wrogom Polski, wyśmiewałbym ich wartości i religię, skłócałbym młodych ze starszymi, aby przez odwróconą hipotekę przejąć za bezcen ich mieszkania i domy, zachęcałbym ich kobiety do feminizmu ,prostytucji i aborcji ,aby nie nadawały się na dobre matki i żony, zadłużałbym ich bezpośrednio oraz pośrednio przez państwo i gminy, aby nie mogli się temu sprzeciwiać, likwidowałbym ich przemysł ,a w zamian budowałbym ogromne stadiony na kredyt, aby przynosiły straty, dopuszczałbym do sejmu złodziei i degeneratów, itd.
Obejrzyj się wokoło!!!!!!
Gdańska Zaspa - Młyniec
Tutaj nie ma żadnego problemu bo super spółdzielnia na Zaspie ograniczyła się jedynie do zamknięcia wsypów w blokach i poinformowaniu o tym na tablicy ogłoszeń. O workach nie ma mowy a o pojemnikach chyba tu nikt nie słyszał, więc jest po staremu. Jedyna zmiana to to, że wyrzucamy śmieci do głównego śmietnika - tak świetnie działa tu ta ustawa śmieciowa! Brawo!
w temacie.... zsypów
Chciałbym się dowiedzieć jak w świetle nowych przepisów, odnajdują się mieszkańcy wieżowców, w których funkcjonują zsypy na śmieci. Jak rozumiem chętni do segregacji trafiają na zajadły opór użytkowników, permamentnie vetujących inicjatywy zamykania zsypów i tym samym wbrew woli płacą drożej, tak?
W czym macie problem??
Chcesz segregować, proszę bardzo. Nie chcesz, również wolny wybór. Ja segregować nie zamierzam i poniosę dodatkowe koszty. Nie będę się babrał w odpadach. Codziennie wieczorem schodzę do śmietnikami sru. Nawet nie patrze do którego. Jak zarzucę ramieniem tam wpada.A wspólnotę mam w głębokim poważaniu. Od segregacji jest Mietek z Heńkiem na wysypisku a nie ja.
dot.smieci
Mam na zbyciu 5 pojemnikow na smieci(pelne smieci,ktorych nie zabrala firma Metalpol z Rumii)."Dziekujemy" panu Szczurkowi,ze za nas zdecydowal i wybral Sanipor.A te kubly pelne smieci,ktorych nikt nie chce od nas zabrac wyladuja przed Urzedem Miasta w Gdyni!Moze dolacza sie inni,ktorzy tez maja taki problem?
NIE KUMAM takiej "segregacji" na suche i mokre śmieci
Rozumiem, segregować tradycyjnie - szkoło, papier, plastik, elektrośmieci i odpadki z gospodarstwa, moge mieć kilka pojemników na różne śmieci, byle było je gdzie potem wrzucić (w Oliwie NIE MA ani jednego miejsca, gdzie mogę wrzucić tak segregowane odpady!!!), ale obecne wymysły uważam za skrajnie debilne i kretyńskie. Kolejny bzdurny przepis.
4 metody liczenia
No wlasnie. Sa 4 metody:
- wg meldunku
- wg deklaracji
- wg zuzycia wody
- wg powierzchni
Wszystkie maja na celu ustalic liczbe mieszkancow. Najlepsza metoda jest deklaracja. Ale ilu z nas pomyslalo o wpisaniu 1 osoby...
Meldunek - lipa, bo majac dzieci na studiach czy na wyspach mieszkamy sami a i tak placimy za nich.
Woda - dla wielu nieporozumienie, ale jednak zuzycie wody pozwala szacowac ile osob mieszka. Zamiast biegac po mieszkaniach i sprawdzac faktyczny stan, urzednikom wystarczylo by zestawienie z wodociagow.
I nieszczesns powierzchnia - uznali, ze srednio na 1 osobe przypada x m2 powierzchni. Wspolczuje starszym osobom w kamienicach czy domach o pow. 80-100 metrow.
Dla samorzadu ostatnia metoda jest najprostsza. Mamy katastr i wiemy ile macie pow. Nie musimy wiec biegac po mieszkaniach. A co wazniejsze, zbierzemy wiecej kasy... Jeden z postow pow mowi o rodzinie wieloosobowej na 50 m2. Oni zaoszczedza :)
- wg meldunku
- wg deklaracji
- wg zuzycia wody
- wg powierzchni
Wszystkie maja na celu ustalic liczbe mieszkancow. Najlepsza metoda jest deklaracja. Ale ilu z nas pomyslalo o wpisaniu 1 osoby...
Meldunek - lipa, bo majac dzieci na studiach czy na wyspach mieszkamy sami a i tak placimy za nich.
Woda - dla wielu nieporozumienie, ale jednak zuzycie wody pozwala szacowac ile osob mieszka. Zamiast biegac po mieszkaniach i sprawdzac faktyczny stan, urzednikom wystarczylo by zestawienie z wodociagow.
I nieszczesns powierzchnia - uznali, ze srednio na 1 osobe przypada x m2 powierzchni. Wspolczuje starszym osobom w kamienicach czy domach o pow. 80-100 metrow.
Dla samorzadu ostatnia metoda jest najprostsza. Mamy katastr i wiemy ile macie pow. Nie musimy wiec biegac po mieszkaniach. A co wazniejsze, zbierzemy wiecej kasy... Jeden z postow pow mowi o rodzinie wieloosobowej na 50 m2. Oni zaoszczedza :)
Płaciłem 9,50zł, za nieposegregowane
Teraz ok. 30zł za to, że wykonam pracę "za kogoś", czyli posegreguję. Do tego zużyję więcej worków, wody, czasu, etc. Na tej Ustawie skorzysta każdy, poza szarym obywatelem!
Urzędasy, p....cie się i sami sobie segregujcie na wysypisku! Stać mnie, aby jeszcze dopłacić wam 10zł, a i tak paradoksalnie na tej decyzji zarobię!
Urzędasy, p....cie się i sami sobie segregujcie na wysypisku! Stać mnie, aby jeszcze dopłacić wam 10zł, a i tak paradoksalnie na tej decyzji zarobię!
a mi podnieśli czynsz o 10 zł tłumacząc podwyżkę
ustawą śmieciową, ale ja siepytam czy w tej ustawie było coś o podwyżce dot mojego mieszkania ?? śmieci segreguję odkąd pamiętam na papier, plastik, szkło i reszta syfu. Nic się w moim gospodarstwie nie zmieniło od lat nie produkuję więcej śmieci, jedzenia nie wyrzucam kupuję tyle ile potrzeba, to ja się pytam: dlaczego nas legalnie okradacie ??
nareszcie sie wyrowna
Ja do 1. lipca w domku płaciłem 180 zl miesięcznie za 4 osoby za 2 śmietniki po 120 litrów, bo jak mi się nie zmieściło w śmietniku to mi Sanipor nie zabrał, wiec musiałem mieć dwa, a w bloku nie miało znaczenia ile kto śmieci produkował, płacił grosze od głowy i reszta go nie obchodziła, a to ze ktoś mieszka w domku, to nie znaczy, ze leży na kasie. Nareszcie ci z domków nie będą musieli płacić za tych w blokach.
Ci z domków, najczęściej wywozili swoje śmieci do śmietników ogólnodostępnych na osiedlach, albo do lasów. Ci z bloków nie mieli takich ułańskich fantazji. Nadto, kto Tobie każe mieszkać w domku i lamentować, a teraz -typowy polaku- zacierać ręce z radości. Ja dla przykładu jeżdżę autem, które wciąga 15l/100km i nie czekam (jak ty), aby dołożyli 2zł za litr paliwa tym, którzy jeżdżą mało paliwożernym samochodem, ...aby pokrzyczeć, że "w końcu coś się wyrówna". Luksus kosztuje, a darmowych obiadków niestety nie ma. Zrozum to i nie rób siary. Do roboty "bidoku z domku po babci" i będzie na opłacenie wywozu własnych śmieci.
BZDURY!!! OBYWATEL PŁACI A GMINA SIĘ CIESZY!
Ustawa do d... to i jest bałagan. Każda gmina w dobrze wcześniej przygotowanej ustawie powinna mieć obowiazek zbudowania sortowni - zatrudnić ludzi (zmniejszyć bezrobocie) i dopiero dawać pojemniki!!! Kto za recykling zarabia? - gmina! To dlaczego to takie drogie? Głupi przykład? Wynająłem worek na gruz - Panie co wrzucać? Wszystko - byle nie azbest! Jaka segregacje?! Durne Państwo złodziei to i durna ustawa!!!
Spółdzielnia Mieszkaniowa Przymorze
A moja wspaniała spółdzielnia mieszkaniowa przesłała deklarację z zapisem, że jak mój sąsiad/sąsiadka nie będzie segregować to będziemy płacić więcej. Podsumowując- jakiś stary kur... nie będzie segregować, a ja tak-i tak zapłacę za jego głupotę i lenistwo...
Gdzie tu logika? gdzie proekologiczny cel?jestem załamana tym o się dzieje:/
Gdzie tu logika? gdzie proekologiczny cel?jestem załamana tym o się dzieje:/
segregacja w workach
To kpina. Tak pięknie się chwalą, ze UM Gdynia będzie rozdawał worki. Tymczasem worków nie ma. Mam nadzieję ,ze ktoś za ten cały bałagan w wydziale ochrony środowiska wyleci. Wczoraj dodzwoniłem się po kilku dniach próbowania do Saniporu. Poinformowano mnie , ze UM Gdyni zadeklarował się w porozumieniu, ze dostarczy Saniporowi worki do segregacji oraz ulotki. Do dzisiaj tego Urząd nie zrobił. Sanipor miał te worki tylko porozdawać. Kochani nie dajmy się oszukać. stworzyli sobie ciepłe posadki, wynajęli piękne biura w centrum Gdyni i nic nie robią. I TO WSZYSTKO ZA PIENIĄDZE ZA ŚMIECI!!!!!
Segregowanie smieci
Jestem absolutnie ZA i bede to robil mimo ze obsewuje ja wielu moich "sasiadow" wali smieci gdzie popadnie. Mam tylko jedno zastrzezenie i z pewnoscia nie zastosuje sie do decyzji Rady Miasta Gdynia; NIE BEDE PLACIL TRZYKROTNIE WIECEJ ZA WYWOZ SMIECI TYLKO DLATEGO ZE URZEDNIKOM NIE CHCIALO SIE NALICZYC UCZCIWIE WYSOKOSCI OPLAT! Wiele mieszkan o podobnym standardzie , zamieszkuje kilka osob wiec dlaczego ja mam ponosic oplaty w takiej samej wysokosci, a mieszkam sam?
poinformowany
UWAGA sensacyjna wiadomość!!!! Właśnie dowiedziałem się, ze SANIPOR wygrał przetarg bo dał najniższą cenę - w przeliczeniu na 1 (jednego) mieszkańca Gdyni średnia cena jaką zaproponował Sanipor to 8,00 zł. Powtarzam 8 zł. urząd Gdyński to złodzieje! Co zrobią z resztą pieniędzy? jestem zbulwersowany!!!!
Oj chyba przesada?
Wynik postępowania przetargowego (suma ok.57.000.000 pln na 250.000 mieszkancow czyli ok.229 pln/osoba:
"14/05/2013 S92 Państwa członkowskie - Zamówienie publiczne na usługi - Udzielenie zamówienia - Procedura otwarta
I.
II.
IV.
V.
VI.
PL-Gdynia: Usługi gromadzenia odpadów pochodzących z gospodarstw domowych
2013/S 092-156054
Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia
Usługi
Dyrektywa 2004/18/WE
Sekcja I: Instytucja zamawiająca
I.1)Nazwa, adresy i punkty kontaktowe
Gmina Miasta Gdyni
al. Marszałka Piłsudskiego 52/54
Osoba do kontaktów: Bartosz Frankowski
81-382 Gdynia
POLSKA
Tel.: +48 586688480
E-mail: wydz.ochrony_srodowiska@gdynia.pl
Faks: +48 58668470
Adresy internetowe:
Ogólny adres instytucji zamawiającej: http://www.gdynia.pl
I.2)Rodzaj instytucji zamawiającej
Organ władzy regionalnej lub lokalnej
I.3)Główny przedmiot lub przedmioty działalności
Ogólne usługi publiczne
I.4)Udzielenie zamówienia w imieniu innych instytucji zamawiających
Instytucja zamawiająca dokonuje zakupu w imieniu innych instytucji zamawiających: nie
Sekcja II: Przedmiot zamówienia
II.1)Opis
II.1.1)Nazwa nadana zamówieniu
Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych odebranych z terenu Gminy Miasta Gdyni z nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy.
II.1.2)Rodzaj zamówienia oraz lokalizacja robót budowlanych, miejsce realizacji dostawy lub świadczenia usług
Usługi
Kategoria usług: nr 16: Usługi w dziedzinie odprowadzania ścieków i wywozu nieczystości; usługi sanitarne i podobne
Główne miejsce lub lokalizacja robót budowlanych, miejsce realizacji dostawy lub świadczenia usług: Gmina Miasta Gdyni.
Kod NUTS PL633
II.1.3)Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów (DSZ)
II.1.4)Krótki opis zamówienia lub zakupu
Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi polegającej na:
-- odbiorze odpadów komunalnych odebranych z terenu Gminy Miasta Gdyni z nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy,
-- zagospodarowaniu odpadów komunalnych odebranych z terenu Gminy Miasta Gdyni z nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy.
Przedmiot zamówienia został podzielony na 7 części (sektorów):
-- część I obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora I,
-- część II obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora II,
-- część III obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora III,
-- część IV obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora IV,
-- część V obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora V,
-- część VI obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora VI,
-- część VII obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora VII.
II.1.5)Wspólny Słownik Zamówień (CPV)
90511200, 90513000, 90514000
II.1.6)Informacje na temat Porozumienia w sprawie zamówień rządowych (GPA)
Zamówienie jest objęte Porozumieniem w sprawie zamówień rządowych (GPA): nie
II.2)Całkowita końcowa wartość zamówienia (zamówień)
II.2.1)Całkowita końcowa wartość zamówienia (zamówień)
Wartość: 57 474 268,67 PLN
Łącznie z VAT. Stawka VAT (%) 8
Sekcja IV: Procedura
IV.1)Rodzaj procedury
IV.1.1)Rodzaj procedury
Otwarta
IV.2)Kryteria udzielenia zamówienia
IV.2.1)Kryteria udzielenia zamówienia
Najniższa cena
IV.2.2)Informacje na temat aukcji elektronicznej
Wykorzystano aukcję elektroniczną: nie
IV.3)Informacje administracyjne
IV.3.1)Numer referencyjny nadany sprawie przez instytucję zamawiającą
MN.271.132.2012
IV.3.2)Poprzednie publikacje dotyczące tego samego zamówienia
Wstępne ogłoszenie informacyjne
Numer ogłoszenia w Dz.U.: 2012/S 169-280048 z dnia 4.9.2012
Ogłoszenie o zamówieniu
Numer ogłoszenia w Dz.U.: 2012/S 237-390574 z dnia 8.12.2012
Inne wcześniejsze publikacje
Numer ogłoszenia w Dz.U.: 2012/S 4-003482 z dnia 5.1.2013
Sekcja V: Udzielenie zamówienia
Część nr: 1 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Redłowo, Orłowo, Mały Kack, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy
V.1)Data decyzji o udzieleniu zamówienia:
16.4.2013
V.2)Informacje o ofertach
Liczba otrzymanych ofert: 4
V.3)Nazwa i adres wykonawcy, na rzecz którego została wydana decyzja o udzieleniu zamówienia
Przedsiębiorstwo Robót Sanitarno-Porządkowych Sanipor Sp. z o.o.
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
E-mail: sekretariat@sanipor.pl
Tel.: +48 586609600
Adres internetowy: http://www.sanipor.pl
Faks: +48 586609601
V.4)Informacje na temat wartości zamówienia
Początkowa szacunkowa całkowita wartość zamówienia:
Wartość: 7 531 529 PLN
Całkowita końcowa wartość zamówienia:
Wartość: 5 205 218,12 PLN
V.5)Informacje na temat podwykonawstwa
Przewidywane jest zlecenie podwykonawstwa w ramach zamówienia: nie
Część nr: 2 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Karwiny, Dąbrowa, Wielki Kack, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
Liczba otrzymanych ofert: 6
V.3)Nazwa i adres wykonawcy, na rzecz którego została wydana decyzja o udzieleniu zamówienia
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
Wartość: 11 750 939 PLN
Wartość: 8 168 570,07 PLN
Część nr: 3 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Śródmieście, Kamienna Góra, Wzgórze Świętego Maksymiliana, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 9 722 190 PLN
Wartość: 7 695 869,62 PLN
Część nr: 4 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Leszczynki, Grabówek, Działki Leśne, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 8 818 123 PLN
Wartość: 7 051 095,36 PLN
Część nr: 5 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Chwarzno Wiczlino, Witomino Leśniczówka, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 8 683 303 PLN
Wartość: 7 405 596,08 PLN
Część nr: 6 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Cisowa, Chylonia, Pustki Cisowskie - Demptowo, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
Liczba otrzymanych ofert: 5
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 15 186 266 PLN
Wartość: 10 510 843,83 PLN
Część nr: 7 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Pogórze, Babie Doły, Obłuże, Oksywie, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 16 405 450 PLN
Wartość: 11 437 075,59 PLN
Sekcja VI: Informacje uzupełniające
VI.1)Informacje o funduszach Unii Europejskiej
Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie
VI.2)Informacje dodatkowe:
VI.3)Procedury odwoławcze
VI.3.1)Organ odpowiedzialny za procedury odwoławcze
Krajowa Izba Odwoławcza
ul. Postępu 17a
02-676 Warszawa
POLSKA
E-mail: odwolania@uzp.gov.pl
Tel.: +48 224587701
Adres internetowy: http://www.uzp.gov.pl
Faks: +48 224587700
VI.3.2)Składanie odwołań
Dokładne informacje na temat terminów składania odwołań: W toku postępowania o udzielenie zamówienia przysługują środki ochrony prawnej przewidziane w Dziale VI ustawy z dnia 29.1.2004 r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) - odwołanie do Krajowej Izby Odwoławczej i skarga do sądu okręgowego wnoszone w sposób i w terminach określonych w Ustawie. Środki ochrony prawnej określone w ww. dziale VI przysługują Wykonawcom, a także innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu danego zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów Ustawy.
Odwołanie wnosi się w terminie 10 dni od dnia przesłania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia - jeżeli korzystano ze środków, o których mowa w art. 27 ust. 2 ustawy, albo w terminie 15 dni - jeżeli korzystano z innych środków;
Odwołanie wobec treści ogłoszenia o zamówieniu, a także wobec postanowień specyfikacji istotnych warunków zamówienia, wnosi się w terminie 10 dni od dnia publikacji ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej lub zamieszczenia specyfikacji istotnych warunków zamówienia na stronie internetowej;
Odwołanie wobec czynności innych niż określone powyżej wnosi się w przypadku zamówień w terminie 10 dni od dnia, w którym powzięto lub przy zachowaniu należytej staranności można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia;
Jeżeli zamawiający nie przesłał wykonawcy zawiadomienia o wyborze oferty najkorzystniejszej odwołanie wnosi się nie później niż w terminie:
a) 30 dni od dnia publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ogłoszenia o udzieleniu zamówienia;
b) 6 miesięcy od dnia zawarcia umowy, jeżeli zamawiający nie opublikował w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.
VI.3.3)Źródło, gdzie można uzyskać informacje na temat składania odwołań
Krajowa Izba Odwoławcza
ul. Postępu 17a
02-676 Warszawa
POLSKA
VI.4)Data wysłania niniejszego ogłoszenia:
10.5.2013
"14/05/2013 S92 Państwa członkowskie - Zamówienie publiczne na usługi - Udzielenie zamówienia - Procedura otwarta
I.
II.
IV.
V.
VI.
PL-Gdynia: Usługi gromadzenia odpadów pochodzących z gospodarstw domowych
2013/S 092-156054
Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia
Usługi
Dyrektywa 2004/18/WE
Sekcja I: Instytucja zamawiająca
I.1)Nazwa, adresy i punkty kontaktowe
Gmina Miasta Gdyni
al. Marszałka Piłsudskiego 52/54
Osoba do kontaktów: Bartosz Frankowski
81-382 Gdynia
POLSKA
Tel.: +48 586688480
E-mail: wydz.ochrony_srodowiska@gdynia.pl
Faks: +48 58668470
Adresy internetowe:
Ogólny adres instytucji zamawiającej: http://www.gdynia.pl
I.2)Rodzaj instytucji zamawiającej
Organ władzy regionalnej lub lokalnej
I.3)Główny przedmiot lub przedmioty działalności
Ogólne usługi publiczne
I.4)Udzielenie zamówienia w imieniu innych instytucji zamawiających
Instytucja zamawiająca dokonuje zakupu w imieniu innych instytucji zamawiających: nie
Sekcja II: Przedmiot zamówienia
II.1)Opis
II.1.1)Nazwa nadana zamówieniu
Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych odebranych z terenu Gminy Miasta Gdyni z nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy.
II.1.2)Rodzaj zamówienia oraz lokalizacja robót budowlanych, miejsce realizacji dostawy lub świadczenia usług
Usługi
Kategoria usług: nr 16: Usługi w dziedzinie odprowadzania ścieków i wywozu nieczystości; usługi sanitarne i podobne
Główne miejsce lub lokalizacja robót budowlanych, miejsce realizacji dostawy lub świadczenia usług: Gmina Miasta Gdyni.
Kod NUTS PL633
II.1.3)Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów (DSZ)
II.1.4)Krótki opis zamówienia lub zakupu
Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi polegającej na:
-- odbiorze odpadów komunalnych odebranych z terenu Gminy Miasta Gdyni z nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy,
-- zagospodarowaniu odpadów komunalnych odebranych z terenu Gminy Miasta Gdyni z nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy.
Przedmiot zamówienia został podzielony na 7 części (sektorów):
-- część I obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora I,
-- część II obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora II,
-- część III obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora III,
-- część IV obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora IV,
-- część V obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora V,
-- część VI obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora VI,
-- część VII obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora VII.
II.1.5)Wspólny Słownik Zamówień (CPV)
90511200, 90513000, 90514000
II.1.6)Informacje na temat Porozumienia w sprawie zamówień rządowych (GPA)
Zamówienie jest objęte Porozumieniem w sprawie zamówień rządowych (GPA): nie
II.2)Całkowita końcowa wartość zamówienia (zamówień)
II.2.1)Całkowita końcowa wartość zamówienia (zamówień)
Wartość: 57 474 268,67 PLN
Sekcja IV: Procedura
IV.1)Rodzaj procedury
IV.1.1)Rodzaj procedury
Otwarta
IV.2)Kryteria udzielenia zamówienia
IV.2.1)Kryteria udzielenia zamówienia
Najniższa cena
IV.2.2)Informacje na temat aukcji elektronicznej
Wykorzystano aukcję elektroniczną: nie
IV.3)Informacje administracyjne
IV.3.1)Numer referencyjny nadany sprawie przez instytucję zamawiającą
MN.271.132.2012
IV.3.2)Poprzednie publikacje dotyczące tego samego zamówienia
Wstępne ogłoszenie informacyjne
Numer ogłoszenia w Dz.U.: 2012/S 169-280048 z dnia 4.9.2012
Ogłoszenie o zamówieniu
Numer ogłoszenia w Dz.U.: 2012/S 237-390574 z dnia 8.12.2012
Inne wcześniejsze publikacje
Numer ogłoszenia w Dz.U.: 2012/S 4-003482 z dnia 5.1.2013
Sekcja V: Udzielenie zamówienia
Część nr: 1 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Redłowo, Orłowo, Mały Kack, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 7 531 529 PLN
Wartość: 5 205 218,12 PLN
Część nr: 2 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Karwiny, Dąbrowa, Wielki Kack, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
Wartość: 11 750 939 PLN
Wartość: 8 168 570,07 PLN
Część nr: 3 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Śródmieście, Kamienna Góra, Wzgórze Świętego Maksymiliana, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 9 722 190 PLN
Wartość: 7 695 869,62 PLN
Część nr: 4 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Leszczynki, Grabówek, Działki Leśne, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 8 818 123 PLN
Wartość: 7 051 095,36 PLN
Część nr: 5 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Chwarzno Wiczlino, Witomino Leśniczówka, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 8 683 303 PLN
Wartość: 7 405 596,08 PLN
Część nr: 6 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Cisowa, Chylonia, Pustki Cisowskie - Demptowo, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
Liczba otrzymanych ofert: 5
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 15 186 266 PLN
Wartość: 10 510 843,83 PLN
Część nr: 7 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Pogórze, Babie Doły, Obłuże, Oksywie, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 16 405 450 PLN
Wartość: 11 437 075,59 PLN
Sekcja VI: Informacje uzupełniające
VI.1)Informacje o funduszach Unii Europejskiej
Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie
VI.2)Informacje dodatkowe:
VI.3)Procedury odwoławcze
VI.3.1)Organ odpowiedzialny za procedury odwoławcze
Krajowa Izba Odwoławcza
ul. Postępu 17a
02-676 Warszawa
POLSKA
VI.3.2)Składanie odwołań
Dokładne informacje na temat terminów składania odwołań: W toku postępowania o udzielenie zamówienia przysługują środki ochrony prawnej przewidziane w Dziale VI ustawy z dnia 29.1.2004 r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) - odwołanie do Krajowej Izby Odwoławczej i skarga do sądu okręgowego wnoszone w sposób i w terminach określonych w Ustawie. Środki ochrony prawnej określone w ww. dziale VI przysługują Wykonawcom, a także innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu danego zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów Ustawy.
Odwołanie wnosi się w terminie 10 dni od dnia przesłania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia - jeżeli korzystano ze środków, o których mowa w art. 27 ust. 2 ustawy, albo w terminie 15 dni - jeżeli korzystano z innych środków;
Odwołanie wobec treści ogłoszenia o zamówieniu, a także wobec postanowień specyfikacji istotnych warunków zamówienia, wnosi się w terminie 10 dni od dnia publikacji ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej lub zamieszczenia specyfikacji istotnych warunków zamówienia na stronie internetowej;
Odwołanie wobec czynności innych niż określone powyżej wnosi się w przypadku zamówień w terminie 10 dni od dnia, w którym powzięto lub przy zachowaniu należytej staranności można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia;
Jeżeli zamawiający nie przesłał wykonawcy zawiadomienia o wyborze oferty najkorzystniejszej odwołanie wnosi się nie później niż w terminie:
a) 30 dni od dnia publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ogłoszenia o udzieleniu zamówienia;
b) 6 miesięcy od dnia zawarcia umowy, jeżeli zamawiający nie opublikował w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.
VI.3.3)Źródło, gdzie można uzyskać informacje na temat składania odwołań
Krajowa Izba Odwoławcza
ul. Postępu 17a
02-676 Warszawa
POLSKA
VI.4)Data wysłania niniejszego ogłoszenia:
10.5.2013
gdzie jest napisane, że mieszkańcy muszą dopłacać do tego dochodu miasta?
Dochód miasto ma mieć z przerobu.
Dlaczego mieszkańcy płacą za oddanie posegregowanych surowców wtórnych?
Wystarczy, że oddajemy je miastu za darmo (zamiast żądać choćby symbolicznej opłaty od miasta), więc skąd ta drakońska POdwyżka??
Dlaczego mieszkańcy płacą za oddanie posegregowanych surowców wtórnych?
Wystarczy, że oddajemy je miastu za darmo (zamiast żądać choćby symbolicznej opłaty od miasta), więc skąd ta drakońska POdwyżka??
Osowa - Remondis - kogo urzedasy wybrały w przetargu !!!!!!!!!!!!!!
Cytat z czwartku z portalu osiedlowego z Osowy:
"A na koniec mail od znajomego z sąsiedniego Chwaszczyna, mieszkającego z drugiej strony Jeziora Osowskiego:
Dzisiaj rano przed 7 zajechała na nasze osiedle śmieciarka firmy REMONDIS. Widać było, że czegoś szukają. W końcu podjechali do mnie i jeden z panów zapytał się mnie, czy to jest Osowa. Odpowiedziałem, że to jest Chwaszczyno. Następnie zapytał się o ulicę Świerkową i Sobisława, czy może one należą do Osowy."
Przecież ten Remondis to Benny Hill na występach w Gdańsku - tylko dlaczego my mamy płacić ????
"A na koniec mail od znajomego z sąsiedniego Chwaszczyna, mieszkającego z drugiej strony Jeziora Osowskiego:
Dzisiaj rano przed 7 zajechała na nasze osiedle śmieciarka firmy REMONDIS. Widać było, że czegoś szukają. W końcu podjechali do mnie i jeden z panów zapytał się mnie, czy to jest Osowa. Odpowiedziałem, że to jest Chwaszczyno. Następnie zapytał się o ulicę Świerkową i Sobisława, czy może one należą do Osowy."
Przecież ten Remondis to Benny Hill na występach w Gdańsku - tylko dlaczego my mamy płacić ????
segregacja na tak
mieszkam w Gdyni w domku i za dzierżawę pojemnika 120 l płacę 4 zł miesięcznie. Selektywną wystawiłam ostatnio w dużym worku na śmieci, na którą nakleiłam kartkę z napisem PLASTIK i zabrali. Koszt ok. 30 groszy. Jeśli kupować pojemnik na śmieci to najlepiej z atestem - niestety są już droższe ale bardziej wytrzymałe.
Ale wielki problem
Widzę, że problem segregowania śmieci urósł do poziomu typu "na złość mamie odmrożę sobie uszy". Cóż za głupim narodem jesteśmy, żeby w ten sposób postępować, szukamy tylko wymówek aby usprawiedliwić swoje lenistwo i ogólną niechęć do wszystkiego co może przybliżyć nasz kraj do wyższej kultury osobistej, bo przecież tu właśnie o kulturę chodzi!!! Przed reformą było tak, że wiele ludzi podrzucało śmieci do koszów wspólnot mieszkaniowych, co doprowadziło do tego, że gdy wspólnoty pozamykały na klucze swoje wiaty śmietnikowe, po prostu zostawiano śmieci przed wiatą. To jest tylko przykład jak my Polacy mamy wszystko i wszystkich w głębokim poważaniu. Najważniejsze, że ja kogoś wykiwałem, a tak naprawdę OKRADŁEM!!!! Bo to nie ja zapłacę za wywiezienie moich śmieci tylko kto inny. Teraz jest tak samo, nie będę segregował bo:
- ustawa jest głupia,
- nie chce mieć śmietnika w domu,
- nie chce mi się codziennie do śmietnika biegać,
- bo inni nie segregują itd itp.
Ehhh, nie chce mi się już pisać.....
Ja będę segregował, bo tak podpowiada mi uczciwość osobista i czuję, że to jest postępowanie właściwe i słuszne.
- ustawa jest głupia,
- nie chce mieć śmietnika w domu,
- nie chce mi się codziennie do śmietnika biegać,
- bo inni nie segregują itd itp.
Ehhh, nie chce mi się już pisać.....
Ja będę segregował, bo tak podpowiada mi uczciwość osobista i czuję, że to jest postępowanie właściwe i słuszne.
Gdzie się podziały skupy surowców wtórnych?
Mieszkam w Gdyni na Działkach Leśnych. Kiedyś był skup butelek na ul.Wolności a skup makulatury na ul.Warszawskiej. Jako dziecko zbierałem butelki i gazety i nie musiałem rodziców prosić o drobne na cukierki. Nie tęsknię za komuną ale nie wszystko było złe.
POLACTWO
kurde nie róbcie problemu z niczego. wiekszość krajów Europy segraguje śmieci tylko jak zwykle Polak ma ze wszystkim problem. Zajmijcie się tym, co się dzieje z naszą gospodarką, tym jak politycy robią nas w h.. Problem jest z tym, ze za segregowanie wyjdzie wam 10zl więcej niż normalnie ??? naprawdę ??? w co drugim sklepie tracicie o wiele więcej kasy a jesli oszczędzacie to tracicie na jakości towaru kupując nasączone chemikaliami mięso albo sery z plastikiem i gumą. Czemu ja musze, żyć w takim kraju gdzie dosłownie każdy robi problem z byle gównianego powodu a nie zajmie sie czyms konkretnym - tym co powinien. POLACTWO kurde :(
Jak to tuskowe ogry zwietrzyły interes
Proszę zauważyć, że teraz każdy za segregowanie, zapłaci 300-400% więcej, aniżeli dotychczas. Nadto, właśnie segregując, wykona darmową pracę, za Staśka i Władka, którzy być może już nie będą potrzebni i zasilą szeregi bezrobotnych, ...ale wracając do problemu. Dochód oczywiście dla gminy. Przetargi wygrały firmy, które złożyły najtańsze rozwiązanie..., brak konkurencji, czyli super podkład pod wałki, burdel i cwaniactwo, nie mówiąc o braku jakości usługi. Już na samym wstępie tego świetnie przygotowanego przewału, płacimy średnio o 300% więcej, oczywiście przy założeniu, że KAŻDY posegreguje. I tu jest właśnie "haczyk" . Urzędasy dobrze wiedzą, że w "blokowiskach" każdy, to mniejsze prawdopodobieństwo, aniżeli wygranej w lotto. Bo chyba nie sądzicie, że np. w "falowcu", gdzie jest powiedzmy 500 mieszkań, nie znajdzie się ten, co ma tą Ustawę w d@pie. Więc za chwilę i tak zapłacimy ponownie więcej... To świetnie wymyślony majstersztyk, oczywiście skierowany na ponowne okradzenie obywatela. Proszę źle mnie nie zrozumieć. Paradoksalnie, kiedy płaciłem "normalnie", to starałem się segregować. Nie byłem święty, ale zawsze plastyk, makulatura, szkło lądowały we właściwych pojemnikach. Teraz kiedy mam płacić o 300% więcej, wiedząc, że państwo ponownie robi mnie w ch..ja, to najzwyczajniej mam to w d@pie. Dopłacę złodziejom 10zł i niech sami sobie segregują. Nadto, nie będąc lemingiem, wiem,że mam "sąsiadów", którzy nigdy nie znali i nie poznają znaczenia definicji segregacja, więc po cóż być "zaskoczonym" czymś, co od samego początku było-jest do przewidzenia!
dokładnie tak to wyglada
Drobna poprawka: to GMINY decydowały o wysokości haraczu ściąganego od jeleni, którzy oddają gminom za darmo posegregowane surowce wtórne, i to GMINY decydują, czy każdy segreguje (w tym falowcu), czy np. 80% mieszkańców falowca segreguje i to się liczy jako segregowane śmieci.
Rząd dał gminom okazję i możliwości, a każda gmina skorzystała z nich w sposób dla siebie charakterystyczny.
Rząd dał gminom okazję i możliwości, a każda gmina skorzystała z nich w sposób dla siebie charakterystyczny.
bzdura
Za przeproszeniem Pan Miroslaw jest po prostu smierdzacym leniem. U mnie w domu od kilku ladnych lat segreguje sie odpady W WORKI, ktore wisza sobie przy zejsciu do piwnicy i jakos noe zdarzylo sie jeszcze, zebt ktorys worek pekl, lub rozerwal sie.. Dla chcacego nic trudnego, a ze za lenistwo i niewiedze trzeba placic to wiadomo od dawna.
mieszkałam w Belgi tam segregacja jest obowiązkowa każdy ma jeden pojemnik dostajemy kalendarz z informacja kiedy przyjedzie smieciarka i po jakie śmieci więc jednego dnia wystawiamy kubeł z np papierem następnego z plastikiem itd. Nawet w bloku każdy ma specjalny kubeł z tym że mniejszy (wielkości wiaderka tylko prostokątny) z zamknięciem i adresem oraz jest kod kreskowy tak że wiadomo czyje to śmieci i wszystko wystawia sie w wyznaczonym miejscu przy wejścu do klatki badz na chodniku przy ulicy. Nie ma tam problemu z segregacją za brak segregacji sa kary finansowe. Nie ma też odpowiedzialności zbiorowej każdy sam odpowiada za swoje. Po śmieci ze śmietników z placów zabaw i śmietników ogólno dostępnych przyjeżdza osobna firma i wymienia worki. Tylko u nas jest chora sytuacja ja segreguje i sąsiedzi też ale mamy śmietnik ogólno dostępny przed klatką i Pan sprzątający wyrzuca te śmieci do kubła ogólnego więc z góry nasza praca idzie na marne bo tam znajduja se ogryski skórki po bananie butelki po piciu połamane zabawki itp. To nie segregacja to tylko chęć zarobienia na nas
100 zł za pojemnik ale chyba 6 m-cy temu
100 zł za pojemnik ale chyba 6 m-cy temu bo niestsety teraz to koszt 240 a nawet 250 zł..../Ktoś na tym nieźle zarabia a my biedne żuczki będiemy za to płacić i to nie mało. Miesic temu pojemnik od ZUK Wejherowo można było kupić za 120 zł tylko pojemników nie było teraz są po 246 zł. Czy to nie jest rozbój w biały dzień....
To nie jest rozbój,złodziejstwo,czy układ,tylko ekonomia
Jak się całe miasto rzuciło kupować śmietniki,to nic dziwnego,że albo ich nie ma,albo są drogie. Tak samo drożeją jajka przed Wielkanocą,czy papier ozdobny przed Bożym Narodzeniem. Trzeba było pomyśleć, i kupić,kiedy było tanio,a nie teraz biadolić!
tj. rozbój, z dnia na dzień mam płacić prawie 5-krotną stawkę z 10,20zł na 48zł, mimo ze nic się nie zmieniło!!!!
W Wydziale Ochrony Środowiska UM Gdynia w budynku Rzemiosła 10 Lutego 24 można uzyskać informację,że koszty wdrażania i funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi OSZACOWANO PRECYZYJNIE, gdyż przed podjęciem uchwały określającej stawkę opłaty przeprowadzono i rozstrzygnięto przetarg na usługę w którym wygrała f-ma SANIPOR.Dowiadujemy się dalej, że w oparciu o RZECZYWISTE koszty odbioru i zagospodarownia odpadów wynikające z ROZSTRZYGNIĘTEGO przetargu oraz dokładnie znane pozostałe koszty urząd informuje, że m-czne koszty systemu w Gdyni wynoszą: - ok. 2,3 mln, tj. koszty SANIPORU, wg urządnika na odbieranie+transport+zbieranie w kwocie ok. 1,95mln zł i o,35mln na odzysk i unieszkodliwianie odpadów - ok. 0,10 mln zł tworzenie i utrzymanie punktów selektywnego zbierania odpadów komunalnych - ok. 0,60mln zł na obsługę administracyjną systemu,stąd miesięczne koszty systemu gospodarowania odpadami komunalnymi wynoszą ok. 3,0mln. Jak wynika z tych danych opłacić musimy rzeszę urzędników do obsługi podjętej Uchwały, przerzuca się na nas koszty wysypisk, no i pojemników!!!!!!
A pamieta ktos jeszcze co lezy u podstaw ustawy smieciowej...
Moze sie myle, ale chodzilo przede wszysrkim o likwidacje dzikich smietnikow w lasach i rowach, o uporzadkowanie smietnikow "niczyich" z okolic cmentarzy, dzialek, itp. Oplaty nalozone na kazdego mieszkanca mialy eliminowac te problemy. Najwyrazniej byloby zbyt latwo i wymyslili segregacje... Przed laty modne bylo segregowanie. Na ulicach i przy osiedlach wszyscy stawiali pojemniki na to, na siamto. I wielu naturalnym odruchem czynilo to. Sam dlugo segregowalem. Ku mojemu zdziwnieniu, pewnego dnia widzialem jak po zawartosc koszy przyjechal jeden woz. Paka bez podzialu na poszczegolne frakcje. Zabrala tworzywo sztuczne i papier. Znajomy z urzedu przyznal wowczas, ze koszt paliwa jest zbyt wysoki. A miasto i tak lat kilka temu oddalo do uzytku nowcie niesmigana sortownie za kilka milionow euro z unii. Ochrona srodowiska jedno, a zysk ekonomiczny to drugie. Nadal segregowalem smieci, choc wrzucajac je do pojemnikow pytalem "po co". Wystarczala mi swiadomosc, ze to robie.I chyba o nia powinnismy zadbac. Kazik spiewal "Miej swiadomosc...". Na koniec jeszcze troche o przekornej naturze Polaka :) kiedy nie musial, sortowal kazdy. Pod przymusem szukamy rozwiazan na skale wozu Drzymaly. "To my Polacy" :)
do: Dlatego ja nic nie bedę segregował.Powiedziałem to już w swojej wspólnocie
Super, że jesteś bogaty, bo w moim przypadku zabiera mi się co m-c 40zł w przypadku nie segregowania, jak to ustaliła Wspólnota, a moja emerytura wzrosła o 50zł, to i tak dużo, a wielu starszym osobom ŚMIECI pochłonęły całą podwyżkę przyznaną w marcu!!!!!!!! Zadziwiające jak wszyscy się godzicie z takim podejściem do ludzi starych Waszych Ojców i Matek, bo to oni właśnie osoby samotne chyba najbardziej ucierpiały na wprowadzonej Ustawie, ale Urzędnicy w mieście Gdynia zabezpieczyli sobie co miesięczne wpływy w wysokości 600tyś zł!!!!! Sanipor twierdzi, że oni nic nie zyskują mimo wygranego przetargu i 3 osoby obsługują całą gminę Gdynia. To jest rozbój w biały dzień, a wszyscy się martwicie o kubły i oto chodzi, żeby umknęła WAM istota sprawy!!!!!!!!!!!!!!!!