Widok

"Za segregowanie śmieci zapłacę więcej"

Opinie do artykułu: \"Za segregowanie śmieci zapłacę więcej\".

Pan Mirosław z Gdyni wyliczył, że segregacja śmieci mu się nie opłaca, bo za dzierżawę pojemników do surowców w sumie zapłaci więcej niż gdyby wrzucał wszystko do jednego kubła. - Nikt nikomu nie każe płacić za wynajem, a worki na surowce są w Gdyni za darmo - ripostują urzędnicy.Pan Mirosław mieszka w domu jednorodzinnym i według stawki powierzchniowej za nieposegregowane śmieci miał płacić 58 zł miesięcznie. W jego przypadku dochodzi jeszcze koszt dzierżawy pojemnika - to kolejne 8 zł, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlatego ja nic nie bedę segregował.Powiedziałem to już w swojej wspólnocie.

Niech podstawią mi pojemnik na niesegregowane i tyle.Bo jak nie to wrzucam wszystko do jednego kibla.
Za 10 złotych oszczędności nie będę sobie robił w domu smrodu.
popieram tę opinię 592 nie zgadzam się z tą opinią 137

Oj bez przesady jakiego smrodu po prostu śmieci się oddziela a jak się co drugi dzień wyrzuca to nie śmierdzi !!!Ja od poniedziałku segreguje i nie jest to tak uciążliwe jak myślałam , że bedzie. Szkoda że chyba tylko ja to robię bo pojemniki z mokrym są prawie puste.
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 96

To zależy ile mieszka osób.Ja przy dwóch osobach nie mam zamiaru latać codziennie z woreczkiem kostek czy dwoma ogryzkami.

A zostawisz aby się uzbierało to zaraz śmierdzi,zwłaszcza teraz w lato.
A poza tym worki kosztują i suma summarum i tak wyjdę na tym do tyłu.
popieram tę opinię 117 nie zgadzam się z tą opinią 30

Ale jakie latać codziennie przecież jak się nie segregowało to też te śmieci w domu leżały nie rozumiem przecież to to samo tylko wrzuca się w inny pojemnik !
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 31

to wy nie wywalacie co dnia smieci ?

tylko zbieraliscie w domu ? co za syf musicie miec . Smieci tworza zrodla bakteri i nawet tego nie widac wiec nalezy nawet male ilosci wyrzucac co dnia ,,, doslownie co dnia ! nie co drugi czy trzeci lecz dzien w dzien bo to jest zrodlo bakterii. Kapac sie tez nalezy dwa razy dziennie a nie raz w tygodniu . Co za spoleczenstwo opoznione i smieci co drugi dzien wyrzucaja ...ludzie wy chyba w syflandi mieszkaliscie
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 110

No to jak wyrzucasz codziennie, to co za problem? bierzesz worek z suchymi i małą torebkę z mokrymi śmieciami i za jednym zamachem wyrzucasz obydwa rodzaje śmieci.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

do tego samego

kubła
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 9

LUDZIE OBUDZCIE SIE!

Chodzi najzwyczajniej o kase. Za rok powiedza "segregacja w pl sie nie przyjela" ale nowe ceny zastana. Troche jadu ludzie wypuszcza i bedzie kolejna zlota reforma pelo!
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 12

Jaaasne, najlepiej obwiniać za wszystko Tuska. To przecież jego wymysł z tym całym segregowaniem...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 34

segreguję, lemingu, od drugiej połowy lat 90-tych, dopóki nie wypuszczono bubla prawnego
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokładnie jego i jego złodziejskiej ekipy.

UE nie wymuszała na Polsce takiej a nie innej absurdalnej ustawy. Hasło "segregacja odpadów i odzysk surowców wtórnych" można było uregulować na wiele sposobów (vide inne kraje unijne), ale polskie przygłupy zrobiły to jak zwykle - "po łebkach", na niekorzyść mieszkańców, ale za to z zapewnieniem sobie intratnych stołków na poziomie lokalnym i jak najwyższych dochodów.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jesli potem zapłacisz za różnicę

w cenie między segregowanymi, a niesegregowanymi wszystkim pozostałym mieszkańcom, to możesz do tego samego ;-/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15

To niech podstawia dla mnie pojemnik na niesegregowane.

Co to za przymus?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Złóż zapytanie mailem w tym zakresie do ZDiZ,

zobaczymy co odpowiedzą :-) W sumie to mogłoby być ciekawe. Generalnie, to tak właśnie powinno być.
Sprawiedliwość zbiorowa jest bezprawna i tylko zapewniając kilkuset mieszkańcom w danym bloku możliwość skorzystania z obu opcji z konkretnym oświadczeniem każdego właściciela lokalu o segregacji lub jej braku - można zachować chociażby namiastkę praworządności. To jest jednak temat pewnie dla ETS, bo w polskich sądach bardak i malizna.

Mnie interesuje kwestia proporcji śmieci zmieszanych powodujących zmianę stawki, bo w kontekście bezprawia sprawiedliwości zbiorowej musi być określony minimalny poziom np. 10% dopuszczalnej zawartości śmieci mokrych w suchych, które nie skutkują negatywnymi konsekwencjami finansowymi.

Dodatkowo czy ktoś mógłby jednoznacznie potwierdzić, że odpady mokre i suche rzeczywiście trafiają na te same linie w sortowni na Szadółkach, czyli że segregacja na poziomie śmietników jest fikcją nakierowaną wyłącznie na wyciągnięcie z mieszkańców więcej kasy?
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

inne gminy dopuszczają pewien procent śmieci zmieszanych omyłkowo

nie pamiętam liczby, chyba 20 albo i 30%

no ale w gdańsku urzędnicy bardziej papiescy niż sam papież, tylko wymagać potrafią rzeczy niewykonalnych i sami świecą przykładem kompetencji ;)))
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

W dzisiejszych czasach cała ta segregacja to wielki kit i wyciaganie pieniedzy przez złodziei.

Dziś istnieją takie maszyny że są w stanie rozdzielić sreberko z papierka od czekolady od samego papierka.
Wszystko to ściema i tyle.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Możesz zadać to pytanie miastu, na podst. ustawy o informacji publicznej

muszą odpowiedzieć pisemnie. Ewentualnie możesz też przebrać się za worek,by to ustalić w ramach prowokacji dziennikarskiej. :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest jeszcze kwestia lokalowa...

Sa mieszkania (30-40 m2) gdzie kuchnia ma 3-4 m powierzchni, przy 3-4 lokatorach. Gdzie segregowac te smieci?
Biegac z kazda butelka i papierkiem do kubla?Jako kraj nie jestesmy przygotowani lokalowo na taka rewolucje. Nie da sie odrobic 40 letniego dystansu do europy tylko za pomoca ustaw i nakazow. Trzeba takze dac mozliwosc ich realizacji.
Traci to troche dyskryminacja,bo nie kazdy chce/potrzebuje mieszkac w 150m2 lofcie,by placic nizsza stawke zq smieci....
popieram tę opinię 74 nie zgadzam się z tą opinią 10

Proponuję na klatce schodowej

lub na balkonie.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 15

O klatka schodowa! To jest to! Dzięki za pomysł :D
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 8

proponuję w najbliższym urzędzie miejskim
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja nie mogę bo na klatce mam buty

i kapcie i wózek i już nie będzie miejsca na kubeł...

I jeszcze 2 rowery i sanki!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Idź do Ikei :)

Tak CI powiedzą co i jak.. podobno sprzedają takie śmietniczki co sie dzielą na dwie(albo 3 lub 4) komory i tam wrzucasz te "mokre i suche" rzeczy:)

nawet przy 40 m^2

Ew. trzeba było wziąść wiekszy kredyt i wziąść wieksze mieszkanie, a nie żydzić i potem narzekać ;]
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 63

Trzeba było wziąć* większy kredyt... Mhm, i pętlę na szyję sobie założyć na 30 lat i liczyć na odroczenie wyroku.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 2

można, jak się chce

jeśli nie stać Cię na kupno małych pojemników, zawsze możesz zdobyć odpowiedniej wielkości kartony. Zajmą ciut więcej powierzchni niż dotychczas używany duży kubeł.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 18

do ikei po komplet pojemnikow na segregacje odpadow, ujawniajacych sie pieknie przy otwieraniu drzwiczek pod zlewem gdzie pewnie i idzisiaj trzymasz jeden wielki kubel.....

To ten woreczek kostek i 2 ogryzki włóż do woreczka śniadaniowego i wyrzuć do śmietnika publicznego na ulicy.

Po co chcesz robić sobie i innym mieszkańcom wspólnoty pod górę? Lubisz jak system cię mieli wedle jego procedur i jeszcze cię za to podwójnie kasuje? Dokop systemowi, a nie sąsiadom.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 6

Niech na taki wspaniały pomysł wpadnie wiecej osób,

nie przejdziesz koło takiego śmietnika,zwłaszcza latem.I to typowe podrzucanie śmieci,co powinno być karane.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Karane i to trybunałem międzynarodowym, powinno byś stosowanie sprawiedliwości zbiorowej

rodem z Korei Północnej lub Kambodży czasów Pol Pota.
Mam prawo korzystać ze śmietników publicznych i udowodnij mi, że te odpadki to nie wynik mojej konsumpcji przed chwilą na łonie natury - w parku, na ławeczce etc. Możesz cmoknąć mnie w @#$%.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Widzę atkich debili codziennie.

Nie chce się takiemu qtasowi otworzyć śmietnika to buch worek ze śmieciami do śmietniczki stojącej przy chodniku koło ławki,potem wysypują się takie worki na ulicę bo więcej jest takich debili.
A ty zapewne przed chwilą na łonie natury obierałeś ziemniaki bo z łupinami kulturalna świnia nie je.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

Nie jadam ziemniaków, bo od wielu lat

sprzedają pastewne odmiany bydlęce jako towar dla ludzi :-) Komu tu bliżej do świni skoro nie zauważyłeś, że ziemniaków w Polsce nie da się już jeść :-)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Spokojnie. Nie siej paniki.

Kilka razy dziennie pracownicy sprzątający jeżdżą z wózkami i przynajmniej w centrum Gdańska opróżniają śmietniki przy ulicach. Poradzą sobie i z twoimi ogryzkami :-)

Sortuję od kilku lat

A ja sortuję odkąd postawili u mnie na osiedlu pojemniki na papier, szkło i plastik. Było to ze 4 lata temu i mnie nie przeszkadza posortować śmieci przed wyrzuceniem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bo segregacja w wielu przydapkach jest za droga!

zgadzam się z Tobą
Ja mieszkam sam. Codziennie wyrzucam mały woreczek (ok2l) mieszanych śmieci bo nie jestem wstanie więcej tego uzbierać. Głownie to jakieś mokre opakowania lub zasmarkane chisteczki czy inne odpady higieniczne plus zawartość kociej kuwety. Jak się trafi plastikowa butelka to niosę w ręku do pojemnika osobnego na podwórzu. Worek który codziennie wynoszę jest w połowie pusty! Po prostu kupuję mało, mało zużywam itd. Nie kupuję żadnych worków lecz wyrzucam w tych w co zapakowane były warzywa owoce czy pieczywo.
Kupno worków kosztuje, im więcej trzeba segregować tym więcej trzeba worków. a nie będę tak samo wyrzucać wszyskiego osobno! Nie będę też zbierać minimum tydzień aby zapełnić worki i mieć syf w domu!

Może by mi sie opłacało segregować gdyby cena była niższa. Mnie ta super segegacja kosztuje znacznie więcej niż przez zmianą
Miałem 11zł co miesiac od osoby, a teraz za segregowane mam 32zł bo mam 41m2. Niech mi ktoś powie jaką ja mam oszczędność?
Nie dosć że mam o 21 zł więcej płacić to jeszcze kupować worki?
Dajcie sobie na luz, taniej mi wyjdzie nawet zapłacić 48zł za nie segregowanie niż kupowanie worków i płacenie 32zł.

Taniej to mają moi sąsiedzi, 5 osób na 60m, bo płacili 55zł co miesiąc a teraz 32zł, dla nich to taniej ale nie dla mnie. I oni produkują tony śmieci, po dwa worki dziennie wynoszą ale mniej płacą.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

daj zarobić bezrobotnemu

nie będę segregował - niech ktoś zrobi to za mnie a co bogatemu wolno
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

podejście typowego polaka

na zachodzie to jest wszystko lepsze, ale żeby samemu się zabrać do roboty to nie.
Narzekać tylko ..
- a jak masz niesegregowane to wyrzucasz raz na tydzień ?
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 22

Mamy juz prawie wszystko jak na zachodzie.

Ceny zachodnie,standarty wprowadzamy zachodnie,a kiedy płace będziemy mieli zachodnie.
Piękny zachód a my zaczynamy żyć jak w Bangladeszu.
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 9

Tzw. pitolenie, pooglądaj sobie obrazki z Bangladeszu,a potem pisz.

Albo najlepiej od razu spadaj do Bangladeszu.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 30

A co lemnigu jest innaczej.

Mniej TVN-n.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 10

planeta to jest wkoncu z innej planetu on jest z planety Rajska zielona wyspa Donka!!

Donka i jego bande wysłac na planete Mars nech sobie tam organizują podatek smieciowy
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tusk i Kaczyński to identyczni populiści...
a lemingiem jest każdy kto myśli ze ktoś (polityk) za niego cokolwiek zrobi ;)

A co, może w Pruszczu szyją ręcznie koszulki za dolara dziennie?

Wszystko jest możliwe... W umyśle PiSklakiera!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sr*m na zachod, zyje w Polsce.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

ostatni frajer

Ja czuję się jak ostatni frajer wyru.... przez nasze kochane Państwo ! Od 5 lat jak zamieszkałem w Gdyni to segregowałem śmieci. Od 1 lipca będę robić dokładnie to samo ale zapłacę 3 razy tyle. Mam dziwne wrażenie, że coś tu jest nie tak.
popieram tę opinię 107 nie zgadzam się z tą opinią 5

przedostatni frajer

mam dokladnie takie same obserwacje.
niestety bedziemy placic wiecej by sytem byl bardziej szczelny. wtedy wszyscy beda placic, nawet Ci co wczesniej nie placili. nie bedzie im sie oplacalo "wyrzucac smieci w lesie" wiec na to pieniadze gminy nie beda wydawane. wszedzie mowia, ze to dla naszego dobra a ja widze, ze bede placil wiecej niz placilem. do tego dochodzi kwestia smieci w lesie czy nad jeziorem, ktore jestem przekonany, ze jak byly to dalej beda.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Śmieci dalej będą w lesie

właściciele domków zyskają na kasie, ale nawyków nie zmienią a wszystko zasponsorują lokatorzy mieszkań. Czyli było jak będzie, tyle że drożej. No i etatów pare jest, plus znajomi płacą mniej.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chyba jednak nie...

Bo skoro tak, to dlaczego jwdno miasto nalicza oplaty od ilosci osob zadeklarowanych, inne od zameldowanych, jeszcze inne od zuzytej wody czy w koncu od powerzchni lokalu.Dlaczego segregacja w jednym miescie to podzial na frakcje sucha i mokra, w innym na szklo, papier, tworz. sztuczne, itd. Najglupsze segregowanie spotkalem w powiecie slupskim, gdzie kaze sie mieszkancom szklo dzielic na kolory, a z gazet wyciagac zszywki (jakoze metalowe). Ustawa jako bubel prawny pozwala samorzadom w swietle prawa okradac obywateli. Jak szybko urzedy zweszyly pieniadze na fotoradarach tak i teraz na maxa doja ludzi.

jakby człowiek umierał na ulicy to też byś nie pomógł, bo by ci się nie opłacało?

pomyśl czubku o środowisku
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 46

Nie żebym miał coś przeciwko naturze, ale na wysypiskach śmieci funkcjonuje coś takiego jak segregacja odpadów. I to o wiele lepsza i wydajniejsza, niż wrzucanie kubeczka po jogurcie do tego wora, a papieru do tamtego.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

najlepiej niech wyrzucą za mnie śmieci!!!!

na złość odmroź sobie uszy!!!! co to znaczy nie będę!!! nie bo nie!!! ludzie, ja tez nie twierdze że to wszystko dobrze funkcjonuje ale taka postawa mnie denerwuje. Dla Ciebie 10 zł to moze nic ale sa tacy dla krorych to jest duzo nie mówiąc juz o tym ze nie wiesz jaki jest sens segregacji śmiec! o tym powinno się mówić juz w przedszkolu! tok rozumawania niektorych ludzi mnie zadziwia!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

10 złotych

5 browarów
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

10zl to 5 piw

Amber chmielowy. butelka 0,33 za 1,99zl. butelka bez kaucji. bardzo dobre piwo- nie sikacz! kolega wyzej ma razje ze za 10zl mozna dostac 5 piw :)

no to jaki jest sens? poza tym, że ludziom pracującym w firmie sortującej śmieci ułatwiamy pracę??

chcą zlikwidować miejsca pracy pracy sortowni

nie mam zamiaru przyczyniać się do zwolnień. my mamy płacić za śmieci więcej, a oni zaoszczędzą na pracownikach, ludzie nie bądźcie naiwni
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kolesiostwa ciąg dalszy

Etaty urzędnicze są dla Kolesi a w sortowni pracują LUDZIE...

Patrzcie, a oni głupi w sortownię zainwestowali.

Uczuć to się powinno tego, żeby plastików nie palić, lodówek i wszelkiej maści dezodorantów w sprayu nie wyrzucać do lasu, starych smarów i olejów nie wylewać do rzek.
Sortownie będą istniały niezależnie od tego, czy ktoś z każdą butelką i każdym kartonikiem będzie latał do odpowiedniego kosza.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale chyba łatwiej się oddziela plastiki od puszek jak nie trzeba przy okazji grzebać w rozkładających się resztach jedzenia?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

u mnie też wspólnota wymyśliła sobie, żeby segregować śmieci, szkoda tylko, że nie uwzględniła tego, że w okolicy mieszka sporo żurków... już to widzę jak oni cokolwiek segregują!! Banda kretynów w tej wspólnocie siedzi ale czekam tylko na pierwszą karę jaką im wlepią, ciekawe czy wtedy też będą tacy mądrzy!?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Och Iza jesteś taka seksi pewna siebie babka,co wie czego chce

A ja dzisiaj w spodniach garniturowych
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

to ci się Jurku

jaja zagotują! kolejne zmartwienie dla mas na forum:))))))))))))))))))))

To sobie ogródźcie wiatę i zamknijcie na klucz.

Co za problem?

U nas wszystkie żury bezdomni i inny element na przymorzu mają własne klucze do ogrodzonego śmietnika (skąd to biorą jest dla mnie zagadką), więc to nie jest tak proste jak by ci się mogło wydawać.

Niech skaner siatkówki zamontują monitoring i jeszcze odźwiernego co mi drzwi przytrzyma i przypilnuje kto wchodzi!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

problem jest taki, że to również ich śmietnik nie tylko mój, więc pomysł z ogrodzeniem nie wypali

Rajska zielona wyspa Donalda śmieciowa :)

odpoczatku wiadomo tylko było ze chodzi oto by usprawiedliwiĆ kolejny POdatek!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kto od miecza wojuje ten mieczem ginie

Proponuje mieszkancom wszytkich miast w POlsce sie zjednoczyc i pokazac jednomyslnosc.Zawozmy nasze smieci pod urzedy i pod domy politykow.Kazdy wie gdzie te k#@%&y mieszkaja.Makelifeeasier
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Złóż takie oświadczenie na piśmie u zarządcy budynku.

Będzie kogo obciążyć różnicą za ostentacyjny brak segregacji odpadów w danym śmietniku.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Droga redakcjo...

58zł + 8zł = 64? Według moich wyliczeń 66...
Odpowiedź redakcji:

Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

no właśnie a 71(segregacja)-66(bez segregacji) jest 5pln, anie nie 7 dopłaty za segregację. Jak ten Pan tak liczy - on dużo już mógł przepłacić.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmm.. jakiego smrodu?

Przecież segregujesze odpady : plastik, szkoło i papier oraz metale. To trzeba przed wrzuceniem oczyscic. Jak wyrzucasz czyste posegregowane to nie smierdzi.
Segreguję smieci chyba od 25 lat. Kiedys za makulature byl papier toaletowy. Teraz po prostu dba sie o srodowisko naturalne.
MIeszkajac w domku i w bloku zawsze segregowalam smieci i nigdy nie bylo to problemem.
W mojej ocenie poziom cywizlizacji mozna okreslic po jednym z czynnkikow, ktorym jest miedzy innymi segregacja smieci i traktowanie zwierzat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak oczyścić np.kości z kurczaka?

Może mam jeszcze kurka wylewać hektolitry wody i myć kubki po jogurtach.
A kto zapłaci za wodę.Walcie się.Sypię wszystko na kupę i mam to gdzieś.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

ochorna jest iluzją, proste...

a woda prąd czy gaz? to nie kosztuje? nie wposmnę o szkodliwych detergentach używanych do mycia tego!
tyle się mówi aby oszczędzać energię bo szkodzi na srodowisko, używać mniej gazu bo szkodzi na środowisko, oszczędzać wodę bo jej coraz mniej... im więcej wody wylejesz czy użyjesz energii gazu tym wiecej szód dla środowiska zrobisz!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale firmy zarobią.

Saur, Energa, PGNiG ...

Prezydencie Adamowicz czy to o to chodziło ??

popieram Cię całkowicie . człowiek będzie segregował w domu, smród sobie robił , a obok cwaniak segreguje śmieci w ten sposób, że je spala i truje innych mieszkańców wokół siebie !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oczywiście,jak to w Polsce,równać będziemy do hołoty,a nie cywilizacji.

Potem narzekanie, że u nas źle,a na Zachodzie/Wschodzie/Północy, a ostatnio powoli i na południu lepiej...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Prównajmy nasze pensje z zachodnimi.

Równajmy zawsze do lepszych nie do hołoty.

Co to znaczy nie będziesz segregował?

Skoro wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę, to co ty masz do gadania? Zaskarżyłeś uchwałę w ustawowym terminie do sądu? Nie? To albo będziesz segregował albo w razie przyłapania na nie segregowaniu zostaniesz pozwany i poniesiesz ewentualnie wszystkie koszty za wszystkich mieszkańców wspólnoty/ bloku zmiany stawki.
Czynszu i Funduszu remontowego też nie płacisz, bo taki jesteś indywidualista? Kup sobie domek jednorodzinny albo szanuj uchwały ogółu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

Może jeszcze mnie rozstrzelają publicznie pod śmietnikiem?

Śmietniki są pootwierane i byle żur może tam buszować.
On tez zapłaci karę za zmieszanie śmieci?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

a moze tak cos dla srodowiska bys zrobil? typowe podejscie egoisty!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

"dla środowiska" sortowałam śmieci od kilkunastu lat i za darmo oddawałam surowce wtórne

najwyraźniej nowa ustawa od 1 lipca nie popiera ochrony środowiska, tylko ma na celu tworzenie nowych stanowisk, przelewanie z pustego w próżne, ogólny b..del, a przede wszystkim: pretekst do nieuzasadnionych POdwyżek.

daj zarobić bezrobotnym

a ja wole dopłacić parę plnów i ktoś za moje pieniądze będzie miał robotę a co tam stać mnie :o)

nie będę segregował - niech ktoś zrobi to za mnie a co bogatemu wolno hi hi

Każdy, kto zadeklarował brak segregacji ŁAMIE PRAWO w Gdyni

Według Regulaminu Rady Miasta Gdynia segregacja jest obowiązkowa.

Czy te osoby będą karane na podstawie złożonych deklaracji ???
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 165

.

Taki Regulamin jest niezgodny z prawem...
Jeśli jest tam taki zapis, to wojewoda ma ustawowy obowiązek go unieważnić.
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 0

A głupota urzędnicza jest karana ?

Ja proponuje od posegregowania urzędników na 3 kategorie-
1 Głupi
2 Głupszy
3 Najgłupszy
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zła segregacja

1. Głupi
2. Głupszy
3. Burmistrz (tu można wpisać np. Vice albo obu)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

1. Szczur
2. Szczurszszy
3. Najszczurszszy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

1. Budyń
2. Budyniek
3. Budyniuś
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

budyń
budyńszy
najbudyńszy
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trochę nie tak jak piszesz.Nie żaden regulamin, tylko uchwała RM o utrzymaniu czystości w gminie. Owszem w tej uchwale jest narzucony obowiązek segregowania odpadów, ale przecież debile dali do wyboru, czy wyrzucamy je razem czy osobno, więc musisz! śmieci segregować, ale potem wszystko możesz zussamen do kupy wyrzucić zgodnie ze złożoną deklaracją! Prawda, że pięknie? Naprawde porąbany kraj!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

To nic innego tylko jeden wielki przekręt.Gminy sa obciążane coraz wiekszymi obowiazkami finansowymi i aby tym obciążeniom podołać pod pozorem przymusowej segregacji śmieci nałożono na Polaków dodatkowy POdatek.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzięki za wytłumaczenie

W związku z tym konsekwetnie w deklaracji śmieciowej powinien być wybór pomiędzy:
A: czy chcę wrzucać posegregowane przeze mnie odpady do jednego pojemnika z odpadami nieposegregowanymi
B: czy chcę wyrzucać posegregowane przeze mnie odpady do dedykowanych pojemników/worków.

Ciekawe, jak mieszkańcy Gdyni odebrali by takie pytania w ankiecie...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Brak segregacji powinien być karalny, ale wyrzucanie nieposegregowanych juz nie!:)Przecież dali ci wybór.Lol

debilu!!!!

płacisz za śmieć kiedy go kupujesz. każde opakowanie jest wliczine w cenę produktu. to Tobie trzeba opłacić za oddanie tego. Gdzie są skupy materiałów wrórnych. bedziemy płacic za oddychanie. żegnaj Tuskland. ja wypier..... stąd
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dokładnie jest tak jak piszesz.

Tym bardziej powinieneś zrobić wszystko, aby złodzieje nie narzucili ci stawki za niesegregowane odpady.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ulżyło Ci?

I po co ten epitet w tytule? Po co ten wulgaryzm na końcu? Nie potrafisz inaczej? To może rzeczywiście wyjedź, będzie przyjemniej bez ciebie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

żadamy punktów skupu, sami zarobimy na naszych śmieciach!

dokładnie, cena wliczona w opakowanie

tyle lat nie było ptroblemu

a teraz problem nazwijmy go tak Kolesie się zebrali czując że kadencjia się kończy to trzeba się ustawić ,tu jest lkogika . Bo są firmy które segregacje robią od lat i problemu nie było. pozdrawiam kolesi dobrze to zrobiliście
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najpierw ustawa potem sposób jej wprowadzenia

Jak ktoś w prywatnej firmie poprowadził by tak projekt szybko pożegnalny siedzę stanowiskiem a urzędnicy jeszcze odbiorą premie za uporanie się z problemem mimo trudności.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po co ta cała ustawa

Nie ma ważniejszych problemów niż takie bzdury ?
100 lat było dobrze , a teraz jakieś idiotyzmy PO-wymyślali.
Nic nie zamierzam segregować, mam ważniejsze rzeczy do roboty niż grzebanie w śmieciach.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

problemy to możesz mieć Ty

Rząd nie ma problemów. A ustawy są nie po to, żeby robić Ci dobrze tylko po to, żeby kolesie mogli zarobić.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wczoraj dziennikarze pojechali pod dom ministra odpowiedzialnego za ustawe smieciowa

i sie okazało ze sam minister ma ustawie głebokow D...pie zadne smieci niebyły posegregowane ale nadodatek dziennikarze znależli w smieciach zarówki z rtecia baterie iinne niebezpieczne iszkodliwe dla srodowiska odpady porobili zdjecia a minister jak zawsze głowe w piasek włozył!

A który to minister?

Konkrety proszę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

ochrony srodowiska...no jak mu tam?

ale bajzel

W gminie Żukowo nikt nic nie wie, nie odbieraja telefonów. Co za głupki w tej gminie żądzą? Pojemniki zabrali 2 tygodnie temu i nowych nie ma do dzisiaj. I nie wiadomo co dalej. Dodzwonić się nie można. Chyba zawiozę śmieci do jaśnie kaszubskiego burmistrza.
popieram tę opinię 186 nie zgadzam się z tą opinią 3

w gminie Kolbudy to samo

kompletna dezinformacja i chaos
nie odbierają telefonów, jak się dodzwonię gdzie indziej niż gosp. odpadami, to nikt nic nie wie, na maile nikt nie odpowiada
od 20 czerwca nie mam pojemników i śmieci wyrzucam przy pojemnikach gminnych (do zbiórki selektywnej)
worków przecież trzymać nie będę - koty czy lisy od razu zrobią z tego sieczkarnię
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

W gminie Zukowo trzeba samemu zaopatrzyc sie w pojemniki albo worki, taka wspaniala gmina
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie tylko "żądzą"...

...ale i piszą komentarze.

gm. Żukowo

ja wybrałam segregację. Gmina zapewniała że firma która wygra przetarg dostarczy nam pojemniki np. wydzierżawi. I co firma przetarg wygrała ale nie ma tylu pojemników. Worki mamy sobie kupić sami, pomimo tego że to oni nam powinni dostarczyć- 1 zł za worek 120l. Jak powiedziałam,że na wsi worki zwierzaki rozciągnął to mi powiedzieli ,że to nie ich problem. I co? Postawiłam sobie beczki na śmieci. Teraz to ich problem jak z nich wybiorą śmieci. Ale za to mam beczki w 5 wymaganych kolorach.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety ale pojemnik ma byc dostowsowany do sprzętu firmy

która wygrała przetarg ;(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

To lepiej zbierać sobie przez ponad dwa tygodnie śmieci w domu?

Przecież to nie moja wina ,że nie dostarczyli mi pojemników (mimo,że powinni. ja zamówiłam pojemniki, a oni mnie olali. Dostałam meila ,że może pod koniec miesiąca COŚ będą mieli. To moja wina??? Kazali trzymać śmieci w workach to trzymam, ale nikt mi nie zabroni trzymać worków w beczkach.....
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

worki workami ja juz widze ten syf rozwleczony przez kundle i lisy :D

ale ważne że Żurawicz razem ze swoją świtą dodatkową kasiorkę przytuli a i znajomki przearg na odbiór odpadów wygrają, się wie :) A jak tam śledztwo w sprawie matactwa w konsultacjach społecznych w sprawie OM :D

owszem wiadomo

Wszystko jest na zukowo.pl. Ja mam nowe pojemniki od soboty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Minusy to chyba dostałem za karę, że złożyłem deklarację na czas, przeczytałem kto wygrał przetarg, zadzwoniłem pod podany numer i wszystko załatwiłem na czas.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, tak...

najbliższe w sierpniu, ale Ty masz

nie tylko gmina Żukowo się wypięła

W piątek Sanipor zabrał swoje pojemniki i zostawił każdemu po worku na śmieci. Skoro zapłaciłam Saniporowi za wywóz śmieci do 30.06., a nowa ustawa obowiązuje od 01.07., to naiwnie sądziłam, że Sanipor zamelduje się po śmieci (niejako "swoje", bo za ich wywóz zapłaciłam) w poniedziałek - i nic. Wtorek - nic. W środę do mnie dotarło, że nie mam na co czekać.
Całe Chwaszczyno należące do gminy Żukowo stoi w śmieciowych workach od Saniporu, który nie odbiera telefonów. Żadnych.
Nie odbiera telefonów również firma, która wygrała przetarg na wywóz śmieci.
Dwa dni po wysłaniu do nich maila dotyczącego możliwości wynajmu pojemnika na śmieci dostałam odpowiedź, że można taki pojemnik wynająć za 3 zł/miesiąc. Odpowiedziałam od razu, że biorę, więc teraz pewnie poczekam ze dwa TYGODNIE na odpowiedź, czy dostanę ów pojemnik.

I tak na marginesie: ustawa śmieciowa miała zapobiegać wyrzucaniu śmieci do lasu, przydrożnych rowów, strumyków, stawów i innych temu podobnych miejsc. Strach pomyśleć co będzie się działo w lasach po wprowadzeniu tej "nowej" ustawy.

I jeszcze jedno - każdy ma obowiązek sam zaopatrzyć się w odpowiedni pojemnik na śmieci. Pytanie: który przepis określa, co jest owym "odpowiednim" pojemnikiem.

Oczywiscie ze segregowanie jest drozsze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sam zakup kilku pojemnikow do mieszkania to juz koszty . Worki tez sie kupuje w poczwornej ilosci bo smieci sie wyrzuca dzien w dzien a nie magazynuje i kisi wiec to kolejne koszty . Dochodzi tez koszt wody bo wiele rzeczy trzeba przeplukac . Tych kosztow nie widac pozornie co dnia lecz kumulujac je rocznie to bedzie nawet pareset zlotych ! zobaczycie bo zlotowka do zlotowki i sie w skali roku uzbiera spory koszt . Za granica ci co segreguja nic nie placa lub grosze bo to jest bonus za to ze segreguja czyli wykonuja za kogos prace. Ten co wymyslil u nas oplaty czyli kare za segregowanie to zwykly pajacyk ktory swiata nie zna . Nalezy nadmienic ze firmy np. w Niemczech z zyskow z biznesu smieciowego pokrywaja wszelkie oplaty za segregowanie i dlatego jest tam tanio lub free bo firmy zarobia grube miliony na samym handlu surowcami wtornymi wiec w polsce sie komus odkleila klepka w mozgu i chce zwyczajnie szmal wyciagac . Samo wprowadzenie oplat za to ze ktos segreguje to patologia bo praktycznie segregujacy zamiast byc zachecony ze bedzie darmo jest dzis ukarany i jeszcze musi zaplacic za wykonana za kogos prace czyli patologia umyslowa do kwadratu a ministerialne bredzenia w mediach to sobie mozna w buty wlozyc bo na swiecie to wyglada calkiem inaczej.
popieram tę opinię 450 nie zgadzam się z tą opinią 9

Nie do końca

Jeśli produkujesz tyle samo śmieci, to składując je w 4 workach wyrzucasz je rzadziej. Nie widzę problemu, żeby wyrzucać kartony czy plastiki raz na tydzień - one nie śmierdzą. A worki na mokre odpady zawsze można użyć mniejsze i wyrzucać częściej, żeby nie śmierdziało.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 23

Kubeł na papiery,kubeł na platiki,kubeł na suche,kubełek na mokre.

Gdzie to pomieścić?
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 4

W miejscu WIELKIEGO KUBŁA NA POMIESZANE

Zresztą na plastiki,papier nie potrzebny jest kubeł,wystarczy kosz,albo siatki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 18

Jaki kubeł na mokre?

Miałam zlew na segregację, ale z ciekawości od kilku dni testuję ile mokrych odpadów "produkuję" w domu i jest to zaskakująco niewielka ilość w stosunku do odpadów suchych.

Przykładowa lista mokrych z pierwszej lepszej strony bio-oszołomów:
odpady kuchenne,
resztki i obierki z owoców i warzyw,
skoszona trawa i zgrabione liście,
rośliny, ziemia po kwiatach,
trociny,
drewno (o gabarytach umożliwiających umieszczenie w pojemniku lub worku),
zużyte ręczniki papierowe i chusteczki higieniczne,
fusy z kawy i herbaty,
skorupki jajek,
mokry papier lub karton (karton i papier bez dodatków innych materiałów np. folii),
pozostałości po domowej hodowli zwierząt (psów, kotów, ptaków, gryzoni),
inne odpady nadające sie do kompostowania, czyli biodegradowalne

Z tego powyższego w przeciętnym mieszkaniu pojawią się z pewnością od czasu od czasu obierki, skorupki jajek, jakieś ości (ewentualnie kości, choć akurat ja kupuję wyłącznie mięso bez gnatów), ręczniki papierowe/ chusteczki (ale to w zasadzie spuszczam od zawsze w muszli), fusy od herbaty (spływają kanalizacją w czasie mycia naczyń).
Kartony po żywności mają foliowe wkłady, więc idą do suchych odpadów.

Mokrych odpadów jest bardzo niewiele i spokojnie można po odciśnięciu zmieścić "dzienny urobek" w małej foliowej śniadaniowej torebce, którą możecie sobie wyrzucić co rano w drodze do pracy nawet do małego śmietnika przy ulicy, jeśli już nie chce się wam poszukiwać pojemników "na mokre". Warto to robić, aby nie dać się okradać tym cwaniakom "w garniakach".
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

wy to macie chore mozgi :))

to ty nie masz roboty ? i testujesz ile jest smieci ?. Jakies listy sobie przygotowal ,,nosz qurna co za powalenie umyslowe jest u ludzi. Ja mam w D,,,e i robie co chce a nie zajmuje sie testowaniem smieci. jak chce to segreguje a jak nie to wywalam wszystko bo mam kaprys i skoro place gruby szmal za to to mnie wali ta ustawa. Nie masz co robic w zyciu ? zona tez siedzi i testuje smieci z toba ?. Wez wor i zapakuj tam wszystkie smieci i wywal to do kibla i tyle . Qurna sie przejmowac jakims ustawami ludzie zaczynaja i listy robia w domu oraz testy smieci:))) smiechu warte
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

Analfabeto wtórny, z mojego posta wyraźnie wynika, że żony mieć nie mogę z przyczyn obiektywnych, "wali" mnie segregacja

jako idea ekoszołomów, a lista pochodzi z jednej z miliona stron w tym temacie na zasadzie "kopiuj-wklej". Mam w d..... złodziejską ustawę, ale interesuje mnie ekonomiczna strona tego geszefciarskiego tematu i ma dla mnie znaczenie ile zapłacę za wymysły popaprańców. Takich kretynów jak ty, którym się nie chce segregować (twoje prawo), ale żeby zamiast znaleźć rozwiązanie, aby w śmietniku wspólnoty/ spółdzielni nie było odpadów wymuszających wyższe opłaty czyli nieposegregowanych, ostentacyjnie wywalą na złość sobie samemu wszystko do jednego wora - powinno się linczować, bo działają na niekorzyść setek innych mieszkańców. Myślisz, że w ten sposób walczysz z systemem bzdurnego prawa? Nie! W ten sposób dokładasz sam sobie, a przy okazji jeszcze innym aspołeczny cymbale. Pewnie masz 20 mkw., więc ci wszystko jedno czy zapłacisz za śmieci segregowane czy niesegregowane.
Od kogo ja jednak oczekuję logiki i myślenia skoro ty nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

zaplacisz tyle ile ci kaza !!!!!!!!!

zrob sobie jeszcze analize kosztow dziennych oraz rocznych a potem policz obierki osobno od jablek i gruszek a nastepnie to zwaz . Kartoni oddaj do analizy chemicznej a na koncu udaj sie do lekarza po porade:)a tak naprawde to malo mnie obchodzi co sobie wspolnota ustalila bo nie zajmuje sie bzdetami typu segregowanie i liczenie smieci czy do jakiego woreczka do wkladac bo kazdy ma prawo robic co chce i nawet ustawa na to pozwala bo jest wolny wybor a nie wybor wspolnot czy miasta.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Oj dokopie ci ktoś do d... przy śmietniku

któregoś dnia :-) Niektórych to tylko rozwiązania siłowe uczą rozumu.
Po ch... mi analiza o której piszesz, pajacu?

Jak dla mnie takie awatary "zbuntowanych" lokatorów składających publiczne oświadczenia, że nie będą segregować, to projekty ZDiZ i UM, którym na rękę jest aby siać taki ferment i żeby w śmietnikach było jak najwięcej śmieci zmieszanych = złodziejstwo będzie można uprawiać na jeszcze większą skalę podnosząc stawki z segregowanych na niesegregowane.

Skoro to wszystko i tak trafia do tej samej sortowni i na te same taśmy, w temacie ewidentnie chodzi tylko o "oskubanie" mieszkańców. Nim bardziej tym lepiej dla geszefciarzy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

do śmietnika przy ulicy? To karalne!
kartony po mleku czy soku są mokre w środku chyba że je wysuszysz!
a ręczników papierowych nie wolno spuszczać w kiblu!

smieci sie wyrzuca dzien w dzien a nie skladuje bo to siedlisko bakterii.

Sam sobie skladuj '' adam'' jak lubisz syf w mieszkaniu . Jest udowodnione ze smieci tworza niewidoczne zrodlo bakterii i nawet minimalne ilosci nalezy wyrzucac dzien w dzien a nie co drugi czy trzeci ! Nie namawiaj ludzi do syfu !!!!!. Kapac tez sie nalezy dwa razy dziennie a nie raz w tygodniu ! . Ty na mozg upadles ? chcesz butelki plasitkowe zbierac caly tydzien ? normalny jestes ? czy chory umyslowo ?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 17

Sam jesteś siedlisko bakterii

Od kilku lat segreguję śmieci na plastik, szkło, makulaturę i resztę. Do tego potrzebuję jednego wiadra na śmieci "do odzysku" (które rozdzielam przy wyrzucaniu po kilku/kilkunastu dniach - jak się zapełni wiadro) oraz drugiego wiadra z pokrywką na śmieci różne (te też wyrzucam co kilka dni). I jakoś w domu mi nie śmierdzi, a i bakterie jeśli się mnożą, to są zamknięte w kuble. A wszyscy domownicy żyją i są zdrowi ;)
Poza tym, jeśli już taki jesteś higieniczny... Telefon komórkowy, klawiaturę, myszkę i pilota od tv też wymieniasz codziennie? Pieniędzy w bilonie i papierach nie posiadasz? Z komunikacji miejskiej nie korzystasz? Bo jeśli tak, to pamiętaj o maseczce ochronnej i rękawiczkach (jednorazowych)!!

idz do lekarza sie lecz !

w domu jakies wiaderka trzyma na jakies plastiki i szkielka :))) emeryt pasjonat ?:) i sie kisi z wiaderkami w chalupie segregator amator . Za robote sie wez a nie liczenie smieci w wiaderkach i jeszcze ten syf w domu trzyma kilkanascie dni :))) smieci sie wywala co dnia a nie kisi w wiaderkach w chalupie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 12

A sprawdzisz jak smierdzi karton/butelka po mleku który stoi przez tydzien?

Sprawdź a potem się wypowiadaj.

kazdy karton myć wodą

- coś ty za swinstwo chlał??
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mądry inaczej

Przecież wtedy zwiększasz zużycie wody i detergentów. Gdzie tu oszczędność i ekologia.

Bez przesady

Karton/butelkę wystarczy przepłukać niewielką ilością wody lub zwyczajnie jej po tym tygodniu nie otwierać, tylko wywalić i już ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

to ty karton po czyms trzymasz tydzien w domu ? normalny jestes ?

co to znaczy ;;;przeplukac niewielka iloscia wody ? za kazdy litr wody sie dzis duzo placi i najdrozsa w europie jest w polsce woda wiec moze mi zaplacisz za rok uzywania wody do plukania bzdetow i kartonikow ? daj mi szmal to bede plukal i sam sobie kis w domu kartoniki przez caly tydzien bo ja wywalam co dnia smieci bo dom to nie obora .

To ile wy tych śmieci produkujecie, że musicie je wywalać codziennie?

Gdybym ja miała wyrzucać śmieci codziennie, to chyba musiałabym zbierać je do woreczków śniadaniowych...

Oszczednosc wody

Moj pies wylizuje...)bo nic zmarnowac sie nie moze (....Opakowania po jagurtach cukiereczkach itd wiec wode zaoszczedze na myciu hehehblysk jak talala...

ale żeby nie capiło to musisz albo wyrzucać to codziennie albo myć i suszyć dokładnie

A ja na suche używam dużej torby z Ikei

koszt: 0 zł (bo i tak miałem). Jak się zapełni, to wychodząc do pracy łapię za rączki i po drodze wysypuję do odpowiedniego kontenera. Worek składam i wsadzam do plecaka. Suche śmieci nie ciekną i nie śmierdzą (wywalam tak raz na tydzień)

A że zawsze segregowałem, to teraz mam łatwiej :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 14

to ty worek po smieciach w plecaku nosisz ? normalny jestes ?

niezly cap musi byc z ciebie skoro worek po smieciach zabierasz z powrotem :) Polak to typowy dziad i porabana istota i jeszcze ludzi namawia zeby sobie bakterie po smieciach w plecaku nosili ,,,,normalny jestes ?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 14

Jak nie ciekną i nie śmierdzą? :-O

Co za zgroza. Kartony po mleku, folie po wędlinach, kartony i butelki po słodkich napojach itp. itd. - nie ciekną i nie śmierdzą? Facet, ty się lecz.

Chyba źle napisałeś i głupio wyszło

Rozumiem, że twoje suche, to plastik/szkło/makulatura a nie wszystko inne co nie jest kompostowalne.

Torby z Ikei rządzą

Ja też już od kilku lat segreguje śmieci, i torby z Ikei nadają się idealnie. Poza tym te śmieci u mnie też są z zasady suche, a torba nadaje się do oplukania i ponownego uzycia w razie, gdyby coś jednak brudziło.

Poza tą segregacją, to teraz dochodzi mi tylko podział na mokre i suche, które nie nadają się do kolorowych pojemników, zmiany praktycznie nie odczułam.

BRAWO

DOKŁADNIE TAK! W Irlandii segregacja jest bonusem i każdemu sie opłaca, a nikt nie jest zmuszany. Każdy chce segregowac bo za wywóz (surowca) makulatury, plastiku i szkła nie płaci NIC! I jest tam kilkanaście firm w samym Dublinie które konkurują w cenach za wywóz odpadów organicznych!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

pozdrawiam was gorąco mieszkańcy Gdańska, Sopotu i Gdyni

mnie ta ustawa i zmiany stawek na wyższe pasują :))) Osobiście z kumplami zabiegaliśmy by właśnie tak to wyglądało

:) Tony Soprano by cie do worka wrzucil i zabetonowal w rzece Hudson !

Taki z ciebie Soprano jak Sopran :)))

Chcieli Tuska To Mają Tuska - Brawo Panie PREMIERZE!!

Czy społeczeństwo w następnych wyborach nadal będzie propagować rządy Tuska czy pójdzie po rozum do głowy?? Nie mowie że Kaczyński był bez skazy ale na pewno lepiej było za jago rządów i nie sprzedawał Polski za stołek w parlamencie europejskim tylko prowadził twarda politykę zagraniczna i za to szacun!!! A obecny Pan premier tylko potrafi ściemniać :(

myć śmieci

NO ja tego na pewno nie bede myła ... brudne wkładam i tyle ,,, a za wode to mi gmina nie odda
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podziękujmy za to

Platformie Oprychów przy wyborach!
Segreguję śmieci - idę na wybory!

Mieszkam

w centrum Gdyni. Do tej pory płaciłem niecałe 10 złotych.
Teraz mam płacić coś około 35 złotych.
Segregowałem już wcześniej.
Kubły te same.
Więc się pytam kto nas teraz robi w konia i co sprawia, że mam płacić 3 razy !!!!
WIĘCEJ
popieram tę opinię 431 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ja bym ci powiedział kto,

ale zaraz bym został nazwany faszystą
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 2

Idz i dalej stój murem za Tuskiem

Polacy to durny naród. Wiadomo że ustawa śmieciowa została wprowadzona za łapówki. Oczywiście może nie wszędzie, ale cała Warszawka będzie obsługiwana przez jedną firmę (gdynia też) i za rok góra dwa mamy monopol śmieciowy i ceny jeszcze o 100% do góry. Proste? Proste!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 10

LUDZIE!

Gdyby ten Tusk był winien temu wszystkiemu o co go obwiniacie to by chłopinie czasu nie wystarczyło nawet na w.... się. Wszystkiemu winien Tusk a to, że ktoś segreguje a ktoś nie, ktoś łamie przepisy drogowe a ktoś zarabia na radarach. A nasi wybrańcy na Wiejskiej to tacy mądrzy i uczciwi tylko ten Tusk im nie pozwala na nic dobrego. Oj rozumku troszkę brak czy zbyt wysoka temperatura (też wina Tuska). A może wzorem poprzedniej ekipy idźmy do kaplicy sejmowej i pomódlmy się o deszcz czy słońce i pogodę a tak przy okazji o myślące społeczeństwo. A tak przy okazji to wcale nie stoję murem za Tuskiem, bo jak przyjdzie zmiana to piękny Hoffman z Bredzińskim będą dydki w Wa-Wie rozdawali na Placu Defilad razem ze swoim wodzem a ci co nie będą chcieli to pójdą do kopania kanału w Mierzei Wiślanej i tak pozostaną tylko prawdziwi Polacy.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 19

dobrze, nie tusk a PO

a może powiesz, że to nie oni rządzą tym krajem?
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

no tak tusk nieczemu nie jest winien

nie jest winien że nie ma miejsc w przedszkolach dla dzieci, nie jest winien że mamy olbrzymi dług narodowy, nie jest winien że na euro2012 polska straciła (za to fifa i media zarobili majątek), nie jest winien za ustawe śmieciową, nie jest winien za podwyżkę podatków, nie jest winien za fotoradary, nie jest winien za afery kolegów, za nic nie jest winien to nie on rządzi tym krajem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

a my mieliśmy na posesji kontener na śmieci 1100 L , poprzednia firma

zabierała odpady 2 razy w miesiącu bo tak nam pasowało. Teraz składając deklarację zaznaczyliśmy ten sam rozmiar kontenera i również chcieliśmy wywóz odpadów 2 razy w miesiącu. Okazało się, że wymagane minimum to RAZ w tygodniu! Na wyjaśnienie, że nie mamy takiej potrzeby, poza tym to wychodzi ponad drugie tyle (bo jeszcze stawka jest wyższa) pani powiedziała, że taki jest wymóg a jeśli nam nie pasuje to powinniśmy zamówić sobie mniejszy kontener. Ale my nie chcemy mieć pudełka 700litrów w które niewygodnie wkłada się śmieci, w dodatku to rozwiązanie wcale nie wychodzi taniej.
I niech ktoś mi powie, że to nie skok na kasę?

wygoda

"pudełka 700litrów w które niewygodnie wkłada się śmieci" :o
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ej

A firma która odbierze te posegregowane odpady zarabia na tym miliony - nie przesadzam. Firma recyklingowa sprzedaje folię za ok 3 zł za kg za granicę odbiorcą przeważnie są Chiny, makulatura jedzie do Świecia do celulozy (tu nie wiem po ile). Więc czemu ja mam płacić za odbiór odpadów jeszcze je segregować a ktoś na tym zarobi. Ok rozumiem segreguję oddaję za darmo i firma recyklingowa sobie zarabia. Nie segreguję płacę dużo na ochronę środowiska powinny wtedy trafiać te pieniądze i na utylizację tych śmieci. W Polsce tak naprawdę nie chodzi o ochronę środowiska tylko na każdym szczeblu trzeba od obywatela kasę wyciągnąć. Pamiętam czasy jak firma recyklingowa jeździła i w zależności jak posegregowane płaciła za śmieci (przeważnie folia karton ale nie tylko) i je odbierała.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak ci się tylko wydaje

a kto tych wszystkich urzędników śmieciowych będzie utrzymywał? Gdańsk dał przecież dla nich nowy budynek żeby się pomieścili i żeby pilnowali tych śmieci. Do tej pory pani basia z paniąkrysią z PRSP pilnowała wszystkich wpłat i spraw związanych z formalnościami, a teraz mamy cały budynek urzędników. Wszystko za co się zabiorą urzędnicy musi być spieprzone, bo na urzędników idą niedorajdy życiowe.

budynek był ruiną która od lat szpeciła. Teraz nadarzyła się okazja by to zmienic

nie chodzi o nie daj zarobić

Tylko jak było do tej pory było ok zarabiał właściciel firmy a ja nie ponosiłem kosztów - przynajmniej nikt mi nie nakazywał. A teraz własciciel firmy zarobi jeszcze więcej bo ja mu dopłacę - pieniądze moje trafią do niego za wywóz - wcześniej on płacił ludziom którzy chcieli segregować, i zarabiał naprawdę dużą kasę (np. nie każdego stać by z USA ściągnąć sobie bmw m5) i nie to że mu zazdroszczę bo facet miał pomysł na firmę zaryzykował i ma kasę, ale czemu Państwo moje pieniądze mu płaci by miał więcej?? A najniższa krajowa stoi w miejscu. Ja i tak jak miałem większą ilość folii makulatury szkła czy butelek pet i tak segregowałem i dalej będę to robił bo ja jestem pro ekologiczny (nie do przesady), ps nie zarabiam najniższej krajowej.

Kolesie z po

Zapytaj kolesi z po ustawiaja się po kasę kadencjia się kończy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

śmieci

Oj tak chodzi tylko o kasę czyli POdwyżki.Płaciłem 4,15 teraz płacę 18,00.Tylko kasiorka.

Płacę 3 x taniej

Mam w Gdańsku małą restaurację. Do tej pory płaciłem ok.350 zł.za 15 miejsc konsumpcyjnych - tyle co cała reszta kamienicy. Teraz zapłacą 90 zł.Będę jednak głosował na Adamowicza. Ale Tusk to już przesadą.

Dobry PR to połowa sukcesu

"Będzie Pan zadowolony"
popieram tę opinię 127 nie zgadzam się z tą opinią 2

ano beeeeeeede

w lesie zostawiał, no może na długiej, monciaku lub świętojańskiej
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

8 zł za dzierzawę pojemnika?

No to jak to ma się do tego narzucenia mieszkancom Karwin po 1,4zł,od mieszkania za dzieżawę pojemnika.Wychodzi na to,że jezeli tą sumę pomnoży się przez 100 bo tyle mieszkań w przybliżeniu wypada na jeden pojemnik to koszt wynosi 140 złociszy.
popieram tę opinię 82 nie zgadzam się z tą opinią 4

cena zależy od wielkości pojemnika - prosze spojrzeć na stronę Saniporu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

100 mieszkań....

na pewno potrzebuje kilkunastu pojemników.... albo kilku większych :)

taniej wes wyjdzie jesli kupicie pojemniki

Łooo matko ta Gdynia jakaś strasznie chciwa jest :/ W Gdańsku pojemniki Ci stawiają jakiej chcesz wielkości i obojętnie czy segregujesz czy nie za darmo ( co to kur*wa znaczy dzierżawa pojemnika? ) Mało tego PRSP odkupiło pojemniki od firm, które wywoziły wcześniej śmieci i tylko ponaklejali naklejki z rodzajem odpadów. Przyjechali, okleili, zaczipowali, i dowieźli kolejny pojemnik i nie ma nawet opcji że coś więcej płacisz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nasz Gdański UM..

to pomyślał poprptu wcześniej i zabezpieczył mieszkańsów w przetargu i koszt pojemników mamy już wliczone w opłate...

i nie musimy się męczyć z workami jak na "wspaniałomyślnych" wsiach za miedzą:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

BZDURA

Na mojej ulicy pojemniki zabrane przez poprzednią firmę a nowych nadal nie ma.

a teraz to byle gdzie rzucisz i tak płacisz wiec o co halo.

urzędnicy do śmietnika

najpierw ustawa mówiąca o tym, iż płaci się od metra powierzchni a 13 czerwca 2013 r. okazuje się że wspólnoty mogą dzielić na ilość mieszkańców. Okazuje się że to WIELKA ŚCIEMA ŚMIECIOWA.
Wszystko po to aby od nas kase wyciągnąć.
Jak to jest, że zakład dostanie wstępnie posegregowane śmieci więc więcej na nich zarobi przy mniejszym nakładzie sił, pewnie zwolni kilku pracowników z lini do sortowania a my musimy płacić więcej? hmmmmm
popieram tę opinię 141 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dlaczego w ogóle mamy płacić za pojemniki?

Przecież płacimy firmie, która wywozi śmieci i to ona powinna zapewnić pojemniki na własny koszt. Wyzysk na każdym kroku!!! Niedobrze mi się robi jak pomyślę jaki bajzel mamy w tej naszej Polsce.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

W ogóle co za bzdura z opłatami od metrażu...

Mieszkam z chłopakiem na 45 m2, obok mnie mieszka rodzina z dwójka dzieci na 35 m2. Jeden dzieciak produkuje dziennie więcej pampersów niż my we dwójkę wszystkich śmieci. Ale my musimy płacić więcej! Śmieci segreguję odkąd pamiętam, a plastiki woziłam wręcz samochodem do specjalnych kubłów, bo u nas takich nie było. A teraz w nagrodę mam podniesioną i niesprawiedliwą opłatę! A w dodatku urzędnicy zaczynają się na temat śmieci wypowiadać coraz bardziej bezczelnie!

mieszkańcy bloków teraz beda spac ze smieciami w pokoju bo tyle miejsca mają! !

5 kubłów ze smieciami w kuchni 1,5x1,5 metra sie nie zmiesci!!

...dostarcza te worki mieszkańcom domów jednorodzinnych za darmo.

mamy już 04.7.2013 a worków jeszcze nie dostarczyli (na Dąbrowie)

cytat ze strony www.śmieciodnowa.pl
...Z powodu ogromnego zapotrzebowania w całym kraju na worki do segregacji odpadów, producent worków - pomimo wcześniejszych zapewnień - nie zdoła dostarczyć worków na czas, tj. w ostatnim tygodniu czerwca 2013 roku. Worki dla właścicieli domów jednorodzinnych na terenie Gdyni zostaną dostarczone na początku lipca przez firmę PSPR Sanipor przy okazji realizowanej usługi odbioru śmieci....
A więc urzędnicy mijają się w swoich wypowiedziach.
popieram tę opinię 152 nie zgadzam się z tą opinią 2

.

Żadnych worków nie dostarczono!
Co więcej: jest harmonogram odbioru posegregowanych śmieci, ale... Sanipor ich nie odbiera!
PANIE SZCZUREK, co nam Pan odpowie?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

nikt nie odpisuje na maile i nie odbiera telefonów w Saniporze, worki będą dawać za darmo - ale tylko do końca roku.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

kolejny dzien pelen smieci

w centrum Gdanska, nadal b/z, sieci wylewajace sie z kontenera (poprzedni miesiac), nic i nikt tego nie ogarnia a fura smieci obok rosnie, smrod i chmary much. Ile to jeszcze potrawa, zanim dostaniemy pojemniki do segregacji? Jak juz wszyscy zaczna olewac temat? To prosze...gdzie mozna pokazac aktualne fotki, naprawde warto!To pomnik wladz, smierdzacy pomnik.

Wczoraj wywozili, ale worków nie dali.

worki jednorazowe

Wczoraj dzwoniłam do Saniporu w sprawie worków. Nic nie wiedzą o tym, że mają dostarczać worki.Usłyszałam, że ktoś z Gminy ma je rozwozić, a nie Sanipor. A worków jak nie ma tak nie ma (Mały Kack)

dobra, dobra a kto wystawi mi fakturę na koniec miesiąca? Poprzednia firma

30 czerwca musiała zabrać swoje pojemniki a w ich miejsce "wkroczył" PRSP - tzn na razie oczywiście nie dowieżli swoich kubłów ale to oni przejeli teren.
Więc jeśli właścicielem śmieci jest gmina i to gmina zleca wywóz nieczystości to rozumiem, że fakturę też dostanę od miasta? Bo PRSP ani pojemników nie dostarczyło ani umowy na wywóz nieczystości.
Wg starych zasad umowa obowiązywała mnie i firmę odbierającą śmieci. To im płacilo się za opróżnianie kibla. Teraz widze, że będzie większe wachlowanie kasą: miasto wystawi mi fakturę(choć nie mamy umowy) ja zapłacę miastu a już nie będę wiedzieć w jakiej cenie miasto dogadało się z PRSP na refakturowanie. I tym sposobem PRSP ma monopol a miasto ma jeszcze górkę od PRSP. Nic dziwnego, że Budyń i prezes PRSP to koledzy ze szkolnej ławki

Segregacja jest obowiązkiem

Obowiązek segregacji wynika z Ustawy o odpadach. Regulamin czystości i porządku w Mieście określa zasady tej segregacji. Każdy kto nie segreguje popełnia wykroczenie i naraża się na karę grzywny do 5.000 zł.
Ten kto zadeklarował, że segreguje a w rzeczywistości segregacji nie prowadzi popełnia także wykroczenie karno-skarbowe.
Takie jest prawo. Ciekawe jak będzie z jego stosowaniem :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 31

Bzdura, w tej wypowiedzi jest tak namieszane, że nie chce mi się nawet tłumaczyć co jest źle.

Segreguje smieci od lat jak tylko pojawiły sie pojemniki na osiedlach-tak samo od lat sprzatam kupy po swoim psie ale wy leniwe polaki wolicie smieci do lasu wywalic a potem pokazywac jakimi jestescie patriotami bóg,honor,ojczyzna!Prawdziwy patriotyzm czasu pokoju to własnie dbanie osrodowisko ojczyzny!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 38

Precz z lemingami segregującymi śmieci na chwałę fażystoskiej legislacji!

Niech żyje obywatelskie nieposłuszeństwo Prawdziwych Patriotów,dzięki którym tama postawiona zostanie obcemu naszej Kulturze odpadkowemu aparthajdowi! Wkrótce lasy i ulice zapełnią się pomnikami naszej sprawy!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi podnieśli czynsz z powodu śmieci! To normalne? Miało być taniej a już na dzień dobry jest drożej!! Więc dziękuję,w odpowiedzi nie będę segregowal. Mnie nikt o zdanie nie pytał tylko sobie uradzili złodzieje...
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdynia

To jest prawda.
Pan Szczurek w ramach "PR" chwalił się, że u niego nie jest drogo, ale milczał, że mieszkańcy muszą sami dzierżawić pojemniki.
W GDYNI JEST BAŁAGAN I DROŻYZNA, tylko na "public relations" nie brakuje pieniędzy w budżecie.
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 5

To skąd to 90% poparcie na Szczurka? Gdynianie sami są sobie winni. Nie głosuję na gryzoni a i tak jestem w mniejszości..

moje trzy grosze

Kto ustala harmongram wywozu smieci i czy warunki przetargu stawiały wymagania w tym zakresie. Dlaczego szkło i papier z worków odbiera się raz na miesiąc/ a dlaczego nie np. raz na pół roku/ ale z pojemników juz raz na dwa tygodnie. Skąd ta rozbieżnośc. Czy workami mozemy bać zawaleni i to nasz kłopot? Czy po prostu Sanipor premiuje tych którzy zalacą mu za pojemniki.Kompletna samowola ./ A gdzie obiecane worki dop segregacjiobiecywane przez UM.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

PYTANIE

Kto rozpowszechnia te kłamstwa: "Sanipor - który wygrał przetarg na odbiór odpadów we wszystkich sektorach, na które podzielona została Gdynia, dostarcza te worki mieszkańcom domów jednorodzinnych za darmo."
Do dzisiaj w północnych dzielnicach Gdyni nie dostarczono worków!
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sanipor

Poprzednia firma wywoziła (bracia Strach) codziennie.Sanipor tylko w tym tygodniu raz.Efektem tego są zawalone wiaty smietnikowe a odpady segregowane walają się na chodniku.

czy ktokolwiek dostał worki od saniporu?

bo narazie wszsycy piszą ze w ich dzielnicy nie dali worków.
W kacku - nie dali

Gdzieś na zachodzie ktoś policzył sobie, że taniej jest jeżeli obywatele segregują tylko na organiczne i nieorganiczne

Natomiast dalsza selekcja ma miejsce w zakładach selekcji odpadów. Ciekawe, czy to prawda...
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja muszę segregowac smieci w sposób następujący: papier, plastyk+ metal, szkło+organiczne

Mam stare, dziurawe kapcie ze skóry: ani metalowe, ani szklane, ani z plastyku. Do którego pojemnika mam je wyrzucić?

P.S. Nam kazano wzajemnie na siebie donosić: kto nie segreguje odpadów...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

To się nadaje do prasy !!
Zarobić na nas chcą. Nie dla eko debilizmu.
NIE BĘDĘ SEGREGOWAĆ !!
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja dostałam pismo ze do czynszu zostało doliczane ok 40xl za segregacje śmieci itd.. Rocznie spora suma.. A ja co z tego mam ?
Po 2 wczoraj wchodzę wyrzucić śmieci, papier, butelki plastikowe tyle tego było na śmietniku aż po dam dach.. Hmm brak organizacji ? Śmieciara nie dojechala czy zgarniaja kase a wszystko i tak wpadnie do 1 pojemnika bo przeciez smieciara nie jest podzielona na szkło, papier, plastik i inne odpady...
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja wiem dlaczego nie wszyscy dostali pojemniki i worki.

Bo urzedasy o tej ustawie dowiedzieli się dopiero pierwszego lipca nie dwa lata temu.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 0

worki za darmo ??

Tak , ale tylko do końca roku (taka informacja jest na stronie Saniporu). Pytanie czy zdążą wydać jakiekolwiek worki. Nikt w Saniporze nie odpowiada na maile, nie odbiera telefonu, nie wiadomo gdzie, co, jak. Śmieci segregowane można do 2018 kłaść do zwykłych worków ale trzeba je opisać.
Męczy mnie już to segregowanie - zanim się zaczęło.

Ustawa mowi jasno ;;; kazdy ma prawo wyboru metody !!!!!!!!!!!!!!!!!

Wiec masta pozbawiajac ludzi wolnosci wyboru metody łamia prawo nakazujac im tylko segregowac !!!!!!!!!!!. Ustawa jest aktem prawnym kierowanym do kazdego obywatela indywidualnie i skoro w ustawie jasno napisano ze ;; kazdy obywatel RP ma prawo wybrac sam metode to moze to zrobic i nie podlega to zadnym przepisom miast i gmin bo Ustawa jest aktem prawnym zatwierdzonym w sejmie i jest ponad miejskimi regulacjami. Wiec kazdy ma prawo wyboru metody selekcji smieci bez wzgledu czy mieszka w domu czy budynku wielorodzinnym i zadne miejskie przepisy nie moga w tej kwesti niczego narzucac bo to lamanie prawa do wolnosci wyboru ktora jest okreslona w ustawie. Ustawa z mocy prawa daje wybor kazdemu indywidualnie i dzis miasta nie moga tego zakazywac ludziom. Nawet jezeli miasto sobie uchwali obowiazek segregacji to w odniesieniu do tej ustawy jest to bez znaczenia i kazdy moze segregowac lub nie segregowac i nie musi sie kierowac zadnymi przepisami miasta w tej kwesti. Najlepiej jak jakis prawnik sie wypowie czy skoro ustawa daje prawo wyboru kazdemu obywatelowi RP to czy miasto moze dzis zabronic wyboru metody selekcji smieci???????

Masz rację

Napisałeś chaotycznie, ale zgodnie z podaną w Konstytucji hierarchią aktów prawnych masz rację.

śmieciowy biznes

płaciłam za wywóz nieczystości 17 zł miesięcznie (za 2osoby), po rewolucji śmieciowej, raczej kolejnej "portfelowej" mam do płacenia 66zł miesięcznie.Łatwo policzyć 49zł x12 miesięcy=588. Na tym polega rewolucja śmieciowa?- okradanie mieszkańców. Może ktoś z państwa mógłby mi wytłumaczyć skąd taki wzrost kosztów 400%. Przecież nagle nie otworzyłam fabryki śmieci.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja rodzina mieszka w Niemczech -domek

tam nikt nie jęczy ,że musi smieci segregować ,mają taki staojak i worki są podwieszane ,mało tego opakaowania plastikowe myją ,bo plastiki zabierane są raz na dwa tygodnie,mało tego jak zle posegregują to dowalą im karę,więc grzecznie pięknie segregują.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 43

w Polsce jest najdrozsza woda w europie a zarobki najnizsze !!!!

Napisz ile Niemiec zarabia i jakie sa oplaty za smieci w niemczech w odniesieniu do zarobkow ???????
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przestań pitolić

Na Słowacji, Węgrzech, Rumunii, Bulgarii zarobki nizsze, a bezrobocie w Hiszpanii, Grecji 3x takie!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Średnia krajowa w Rumunii wynosi ok. 2100 zł. Minimalna ok. 900zł. Ceny podobne jak u nas. Co do innych krajów się nie wypowiadam bo się nie znam.

Pięć osób ślepych na fakty w swojej malkontenckiej wizji świata!

Wstyd za Was, Polacy!

Napisz jeszcze ile

twoja familia w fatherlandzie płaci za wywóz śmieci.
Napisz także , że gdyby ktoś tam wpadł na POmysł obciążenia w zależności od ilości metrów kwadratowych to pewnie nie doczekałby końca miesiąca w urzędzie.Wyleciałby na zbity pysk .
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Vaterlandzie",jeśli już

!

W Niemczech z chwilą obowiązku segregacji Niemiec od razu dostawał podwyżkę i jeszcze na tym lepiej wyszedł finansowo,a u nas bar....e rocznie musisz zapłacić 500 zł więcej a podwyżki wypłaty zerooooooooo
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

A moja rodzina w Anglii nie musi segregować i za śmieci płaci mniej ode mnie

i co z tego????? Niemiec czy Anglik niech się rządzi u siebie! Po co się w ogóle porównywać??

Twoja rodzina to kłamcy, albo mieszkają na rondzie w namiocie.

Segregują obowiązkowo (podział na odpady przerabialne i nie),a za wywóz śmieci płacą ca. 60-90 funtów MIESIĘCZNIE w podatku gminnym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mieszkają w dużym domu z ogrodem pod Londynem, mają obywatelstwo angielskie

i są tam już kilkanaście lat i NIE SORTUJĄ.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podaj postcode tego kałnsilu,który nie nakazuje sortowania odpadów

Kłamiesz albo ty,albo tobie,albo nie zrozumialeś,co ci ciotka z Anglii klarowała. Anglicy segregują co prawda inaczej,bo nie na suche i mokre, tylko przerabialne i nieprzerabialne ponownie. Dodatkowo niektóre gospodarstwa domowe mają trzeci pojemnik na "garden waste", czyli odpady "ogrodowe", "mokre" albo "organiczne". I tak jest przy każdym, KAŻDYM domu w Londynie, Berkshire, Buckinghamshire, Surrey czy Kencie. Także albo podaj adres, albo uznam,że Anglię to widziałeś na pocztówkach od ciotki i na czołówce do "Benny Hilla" na dwójce.

PS. A w ogóle,to w Anglii zbiórka śmieci leży w gestii "councilu",czyli gminy, ZUPEŁNIE,JAK U NAS.

W mediach caly czas minister mowi '' ze kazdy moze wybrac metode selekcji '' , kazdy !!!

Nie miasto o tym decyduje lecz kazdy obywatel sam podejmuje decyzje czy bedzie segregowal czy nie !. Wiec te miejskie juz widoczne jakies nakazy to znowu jakies pomysly z kosmosu !

Wiem jedno

Za bezczelne przewalenie systemu opłat od metra kwadratowego, pan Szczurek przejedzie się na wyborach . Szczyt arogancji i bezczelność.
To się nazywa podatek od nadmetrażu.Cofnięto nas do czasu wczesnego Gomółki.
Urawniłowka rodem z sowieckiego sojuza.
Nie do pojęcia jest ,jaki trzeba mieć zryty łeb aby coś takiego , w tym stylu zrobić.
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 3

moja opinia

Bo mentalnie Gdynia=Białoruś, a pan Szczurek...

i oczywiście najwięcej

płacą właściciele domów. Bo to burżuje i trzeba ich rozkułaczyć.
Mentalność jak za stalina.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dlatego,że odbiór z domu ma najwyższe koszty

Osobny pojemnik,osobno śmieciarka musi podjechać,najwięcej czasu schodzi... Ale co ja będę kułakowi tłumaczył ekonomię!

Niestety w Gdańsku jest tak samo... Najpierw spotkania, rozmowy, pytania jaki sposób naliczania chcą mieszkańcy Gdańska a później p. Lisicki (prawa ręka Adamowicza) zdecydował, że mamy płacić od m2 a radni z PO to przyklepali.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

dlatego

masz szansę wyeliminować antyobywatelski nierząd w POstaci budynia i lisickiego na najbliższych wyborach!

HAHAHAHA

HAHAHA... PAN SZCZUREK WYGRA WYBORY NIE 90% GŁOSÓ A TYLKO 70%. hahahaha... Nie myślisz chyba że Polacy nagle zmienią zdanie. Polakowi mozesz napluć w twarz a powie ze deszcz pada...

a w 80 tym nagle zdanie zmienili

Oczywiście najlepiej żeby liczone było od osoby, wtedy "obywatele" mogli by dym*** system, i wtedy byłoby wszystko cacy, to że za śmieci płaciłby więcej osoby uczciwe takich krętaczy nie obchodzi, dla nich liczy się tylko własne "Ja", poza nimi świata nie ma. Aha, jak ktoś ma dużo metrów to najwyraźniej go na to stać! Proszę mi nie wmawiać że ktoś zmusza ludzi to mieszkania np. samotnie na tych swoich metrach, zawsze można mieszkanie czy dom sprzedać, zamienić na mniejsze!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wylecz się z Bolszewii

Choć to trudne, ale możliwe.Każdy powinien płacić za swoje. A ja nie widzę powodu dla którego miałbym płacić za wielodzietne rodziny mieszkające w 40 m. kw. To władze trzeba zmusić aby system uszczelniły , a nie obciążać mieszkańców swoim nieróbstwem.Nie widzisz że to tylko skok na kasę??? Otrzeżwiej!!!I nie od osoby , a od ilości wyprodukowanych śmieci. Jeden produkuje więcej inny mniej !!!!OTRZEŻWIEJ !!!!!

Kiedy PRSP wywiezie śmieci z oś. Zakoniczyn?

Kiedy dostaniemy pojemniki?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Płakać mi się chce

Jak widzę, co się w tym kraju wyczynia. Tak źle było z tymi śmieciami? Potrzebne to było? Nie ma wazniejszych spraw?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

to jakis kompletny nonsens

do tej pory płaciłem za nieposegregowane 16 PLn
przez kilka lat firma wywozowa odbierała tzn. opłaciło się i było ok.. teraz za posegregowane zapłacę w "nagrodę" tylko 34 PLN, a za nieposegregowane 48 pln ktos robi nas lemingi w banmbuko. NIe zagłosuję juz na PO
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 0

A dlaczego właściciele domków jednorodzinnych są uprzywilejowani?

Hołota z bloków musi płacić więcej, biedni z domków mniej i jeszcze worki na śmieci gratis. Widać gdzie mieszkają decydenci.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 24

Posłuchaj Hołoto.

Za wywóz z domu ( ok. 200 m)w którym mieszka dwoje ludzi będę płacił ok. 70 zł/mc plus 8 zł za dzierżawę 1 pojemnika.
Za to w 5-cio osobowa rodzina w 40 m mieszkanku? Policz sobie.I nie wygaduj bzdur.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pewnie jeszcze powiesz, że nakradł bo go na dom było stać.

Problem polega na tym,że wcześniej w tym 40m mieszkaniu zadeklarowała by się 1 osoba, i płaciła jeszcze mniej

Polska mentalność - trzeba bata
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

w gdyni w domu jednorodzinnym ...

za śmieci nieposegregowane jest 58zl

?

Kto to napisał? Z urzędu?

W końcu ta hołota z bloków będzie płacić normalną stawkę :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

trzeba umieć wączyć myślenie

niestety ale " wojtek 2" nie potrafi głosząc takąopinię jak powyżej , ponieważ wg " niego " to przecież metry generują śmieci a nie ludzie którzy na nich mieszkają :( przykro czytać opini takich osób których zazdrośc przeżera na wylot

W Polsce 75% śmieci trafia na wysypisko, w nie tak odległej Szwecji zaledwie 2%

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie porównania nie przystają do realiów obydwu krajów.
Prawdopodobnie różnica polega głównie na mentalności Polaków i Szwedów.
W Rumi wprowadzenie nowych zasad segregacji i odbioru śmieci odbyło się bezobjawowo. A więc (i dwója bęc) można.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

ale ty głupiś galuxie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rumie to wiocha, gdzie porównuujesz do Gdyni
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Może i wiocha, ale bardzo dobrze zarządzana

Pismo Święte mówi, że kto dobrze wywiązuje się z małych obowiązków, temu z czasem powierza się rzeczy większe.
To nie sztuka zabić kruka, tylko gołą du*ą jeża.

Objawowo, objawowo. Zabrano pojemniki i było prócz podlogi w śmietnikowej pergoli miejsca

na składowanie worków.

Moją rezydencję obsługują bezproblemowo, również cena pozostała ta sama

Oczywiście mam tu na myśli dom jednorodzinny, a nie kołchoz zwany dla ściemy spółdzielnią:-)

Zaraz się dowiesz,że Polska,to nie Szwecja,Szwedzi to w ogóle pewnie z innej gliny

A korony noszą w portfelach,więc im nie spadną z głów,jeżeli się przejdą z woreczkiem do śmietnika.

Oni w ogóle jacyś dziwni są. Sprzątają po psach, nie pozwalają na robienie

wkoło siebie chlewu itd. itp.

Gdańsk naliczanie od m3 to RABUNEK !

Dotąd płacone było za osobę w mieszkaniu (blok).Teraz od metra powierzchni - tylko dlatego że tak łatwiej urzędnikom - a jest całkiem nieuzasadnione! 1 osoba nie generuje tyle śmieci co 4 osoby!
Segreguję śmieci bo wiem że trzeba to zagospodarować.
system suche/mokre + pojemniki makulatura/plastik/szkło jest ok.
Ale cena to horror.
Płaciłam ok 8 zł a teraz ok 30 zł.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sądząc po ksywce,to w szklarni

Droga Zielonko, płaci się od metra,bo wcześniej np. W mieszkaniu 80 m.kw. mieszkało 6 osób, meldowała się jedna,a pozostałe płaciły minimalne opłaty w Pierdziszewie Starym, albo wcale. W nowym systemie zalozenie jest, że średnio na wiekszym metrazu mieszka wiecej osob genrujących odpadki. A poza tym,jak mawia Hałs, "Wszyscy kłamią". Polacy Polakom zgotowali ten los.

Zenek juz sie myje !!! Halina tez sie budzi !! ,,Zaraz robim flaszke i jedziem wam te smieciuszki zabrac :)

Mielim balange caly tydzien i dopiero dzis sie obudzilim ze przeciez wam te kubelki i smieci trza uprzatnac !!!!!!!!!....Ale juz sie Zenek goli i zaraz flaszeczke zrobi to dojdzie do formy i jak sie sprezy to smieci bedzie zbieral ,,,,Juz odpalam smieciareczke i Halina zaraz stringi zalozy i jedziem w teren do ludu naszego :)

Gdynia worków nie dostarczyła

Firma Sanipor nie chciała mi odsprzedać pojemnika, który stał od 15 lat, zaproponowała dzierżawę. Zmuszony byłem kupić nowy pojemnik. 1 lipca pojemnik Saniporu zgodnie z przepisami winien być zabrany z mojej działki. Nie został więc został wyrzucony wraz z zawartością. Jakim prawem mam trzymać na swojej działce pojemnik należący do Saniporu?
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdynia ma najgorszy system a worki też kosztują dla wielorodzinnych

Co przeszkadzało, żeby zrobić jak w Sopocie, minimalny ryczałt i proporcjonalnie do zużycia wody, tak jest najuczciwiej.Za worki spółdzielnie płacą, bo pojemników może nie starczyć, a monopolista śrubuje ceny. Gdzie jest rzecznik konsumenta i co on na te monopolistyczne praktyki.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

a co ma zuzycie wody do ilosci smieci ?

jaka jest zaleznosc uzywanej wody do ceny za smieci ? napisz jaka jest zaleznosc ?. Na calym swiecie jako najlepsza uznaje sie oplate za tzw. gospodarstwo domowe ,, bo to gospodarstwo /rodzina wytwarza dana ilosc smieci . Nie zadne metry czy woda lecz '' dany lokal, mieszkanie czy dom nazywany ''gospodarstwo domowe '' jest wytworca ilosci smieci . Zadna metoda nie jest idealna ale ta od '' wody '' jest najglupsza z najglupszych bo co ma ilosc zuzytej wody do ilosci smieci ? nic kompletnie ! . Jak ja sie kapie sto razy dziennie to czy to oznacza ze smieci mam wiecej ? moze jem suche bulki tylko ! a czy inni jak sie wcale nie myja to tez wytwarzaja np. mniej smieci ? a jedza full !,,,,, wiec to poroniona metoda zeby wode uzywac do obliczania ilosci smieci . Ty jako rodzina czy ogolnie tworzac gospodarstwo domowe wytwarzacie jakies ilosci smieci ale nie zadna woda czy metry !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

co z zielonym?

Urzędnicy (nie) pomyśleli o tym że domki to także ogródki i działki a skoszona trawa , liście (także te przed posesja) i gałęzie będą odbierane indywidualnie. I zaś drożej :-(

.

Odpłatne, tak jak drewno, gruz i wielkogabarytowe.
Gdynia=bałagan...

A czy ktoś wie jak skontaktować się z PRSP? Telefon zajęty cały czas, strona internetowa nie istnieje. A góra śmieci rośnie. Będziemy mieli drugi Neapol? Proponuję nadmiar śmieci podrzucać pod Urząd Miasta w Gdańsku albo siedzibę PRSP, bo niby dlaczego mają straszyć pod moim domem.
A rozmiar pojemników? To jakiś absurd, no chyba, że kryją drugie dno, inny wymiar dla mnie niedostępny.

Proponuję zacząc rewolucję od naszych wynagrodzeń.

Cenowa,śmieciowa wszystko się odbywa.
Kiedy kurka płace będą wyrównane do zachodnich.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

najlepiej uregulować ustawowo. Z rozkazu ministra od jutra wszyscy zarabiają średnio po 3700, ale Euro. Ach, kiedyż będzie taki minister?
Ale może lepiej, że go nie ma. Wtedy niejeden rodak straciłby wspaniałe usprawiedliwienie do niesegregowania śmieci...

Gdyńscy urzędnicy wszystkiemu się dziwią

Są wiecznie zdziwieni.
Ja za to się dziwię w jakim zakutym łbie mógł się wylęgnąć pomysł system opłat a zależności od metra kwadratowego.
Jestem zdziwiony lenistwem, antyobywatelską postawą, i bezczelnością w przewalaniu najmniej odpowiedniego dla mieszkńców sposobu.

kwestia przyzwyczajenia

Od 2 lat segreguję odpadki na mokre i suche, zaczęłam po prostu dla sprawdzenia, czy to jest uciążliwe i jak to będzie, kiedy już wejdą przepisy. Okazało się, że to o wiele wygodniejsze, niż jeden ogólny kubeł do wszystkiego jak za czasów babci. Jeden mały, zamykany pojemnik na szafce kuchennej, wykładany zwykłą torbą jednorazówką - tam lecą obierki, ogryzki, fusy po kawie i herbacie itp. Wyrzucanie co trzeci dzień, nic nie śmierdzi, muchy się nie lęgną, nawet teraz w upały. Jeden mały woreczek w rękę i można wrzucić do śmietnika, w drodze do sklepu itp. Pojemnik na suche zapełnia się wolniej, ale suche może stać nawet 2 tygodnie. Wszechobecny chaos przy reformie to inna sprawa, ale mnie z segregowaniem jest najnormalniej wygodnie i nadal będę to robić.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

...

Te pojemniki na 'mokre' to chyba jakiś żart.
Jest jeden pojemniczek mały na 2 bloczki i w 95% przypadkach nie ma w nim miejsca ;)

To co mam zrobić? Zawieźć budyniowi pod jego pałac?
Czy kuriera zamówić, aby to za mnie zrobił.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak dla mnie to powinno się tą ustawą zinteresować CBA

W Irlandii jest segregacja na tej samej zasadzie, ale nie ma monopolu, jest konkurencja na rynku wywozu śmieci. Nie rozumiem dlaczego w Gdyni jest tylko Sanipor? Co ma segregacja do monopolu na wywóz śmieci.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo to matecznik jednego z wicebossow

...

korzystaliśmy z Metalpolu i było ok, a teraz ciągle jakieś kombinacje

A ja korzystałem z Clean-Budu i naprawdę było jak należy. Potrafili nawet przeprosić jak był problem komunikacyjny i specjalnie przyjechali po odpady osobnym transportem. Mam nadzieję, że jakoś sobie teraz radzą pracownicy i bossowie Clean-Budu.. Jeszcze 2,5 roku i nowy przetarg będzie :)

Gdzie jest logika

Kiedyś nie segregowano i było taniej, teraz się segreguje, odwala się brudną robotę i płaci się drożej.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

debilizm

eh.. a to Polska właśnie.. kiedy to władze zajmą się sprawami istotnymi.. ratowaniem życia chorych, biednych ludzi.. czymś, co na prawdę może pomóc bardziej niż.. segregacja śmieci :( Ręce opadają.. ręce opadają.. ręce opadają.. a może już opadły.

sprawa prosta

jak drut, należy zmienić mieszkanie na mniejsze i po kłopocie. Wielu to nawet pozbyło się świadomie swoich mieszkań.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 13

"może używać własnego i nic nie musi dopłacać"

Typowe podejście urzędasa. Zupełne odklejenie od rzeczywistości - Panie Frankowski: czy pojemniki są za darmo?!

segregacja smieci jest drozsza

dajmy na to ze opakowania plastikowe po np oleju ,margarynie ketchupie ,nalezy umyc przed wyrzuceniem do pojemnika na plastik... to samo tyczy sie sloikow czy butelek.... to prosze wyliczyc ile zaplacimy za wode do mycia tych opakowan....
a inna sprawa jest ze ktos za ten balagan smieciowy powinien beknac ,w normalnej pracy szef by mnie na zbity pysk wywalil a urzedasy jakos siedza na swoich stolkach ... moze w koncu zaprowadzic demokracje i wszystkich nieodpowiedzialnych karac...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie trzeba nic myć obowiązkowo - wystarczy opróżnić,wylać olej itp.

Doczytaj ulotki albo www czystemiasto, a nie siejesz panikę i dezinformację. Ludzie,najpierw sie doinformujcie,a potem dopiero marudzenie!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

to prawda nie trzeba nic myc!

Proponuje zostawiać worki pod urzędem w końcu to ich własność

brakuje w sondzie odpowiedzi dla wielomieszkaniówki.

np:
- nie, bo zrobił to za mnie zarządca i stwierdził, że moja klatka nie będzie sortować

Hallooooo !!!!!!!! Halooooo !!!!!!!!! Czy to pan prezydent ??????? Yes ! Yes ! Obama :)

A to nie dodzwonilem sie do gdyni ?,,,,,yes ! Yes ! Obama !!! ,,no ok pan tez prezydent ! Bo mamy problem ze smieciami i czy moge chwile porozmawiac ?,,,,,yes , yes ,, obama !,,,,, no wiec rzad nas oszukal i kaze nam placic za smieci i czy pan wie o tym ?,,,yes ! Yes , obama !,,,, a gdzie wy tam wywalacie te smieci ?,,,,pod barack :) ,,, a co my mamy zrobic jak nam smieci nie wywoza ?,,,atomic system ! Atomic system ! Atomic system !,,, panie prezydent ale nam kaza za segregowanie placic a czy u was sie segreguje !!!! Yes ! Black and white ! Black and white ! Black and white !!!!!!,,,,, a pabnie ile wy tam placicie za to segregowanie ?,,,,,free ! Free ! Freedom ! ,,,,,,,yes ! Yes ! Obama ! :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

urzędnicy trochę kłamią...

Jakie worki dają za darmo? A może by się przyznali, że przez pierwsze 6 miesięcy będą za darmo, a później trzeba będzie za to zapłacić.
To po pierwsze, a po drugie... GDZIE ONI KUPILI POJEMNIKI ZA 'PONIŻEJ 100zl'?????
Szanowny panie urzędniku, żyje pan w jakiejś innej rzeczywistości! Koszt pojemnika waha się od 200 do 300 zl!!!! A jeśli kupił pan tak tanio, to ja z chęcią odkupię.
Acha i jeszcze jedno, worki, oczywiście świetna rzecz, moi sąsiedzi właśnie z niej korzystają, ponieważ mieszkamy blisko lasu, w nocy już pojawiły się dzikie zwierzęta i rozerwały wszystko. Dopiero teraz śmieci są wysypane w lesie. Ja osobiście dziękuję za taką ochronę środowiska!

Worki

Worki póki co mają być gratis przez pół roku, a co dalej nie wiadomo. Ale przecież można wyrzucać w zwykłych reklamówkach.Nie dajmy się zwariować! Nie kupię i nie wydzierżawię żadnego pojemnika!

he 44 % w ankiecie nie widzi sensu w segregowaniu, mam tylko pytanie co powiecie za 30 lat

swoim wnukom jak będą patrzeć na zdegradowane środowisko, które już jest zniszczone. Bo nie chciało Ci się posegregować paru śmieci, od takich małych rzeczy zaczynają się duże rzeczy, dzieci wynoszą zachowania z domu, nic dziwnego że dziś w lesie znajdujemy lodówki, opony i inne wynalazki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 21

leming z ciebie i naiwniak

jak myślisz, że tu chodzi o segregację i ochronę środowiska. Ludzie nie buntują się przeciwko samej segregacji odpadów a przeciwko złodziejskiej podwyżce, która nadeszła wraz z ustawa. Tak ciężko to pojąć?

Nie rozumiem w czym problem, segregacja śmieci w kraju jest od 10 lat. Teraz nagle się wszyscy obudzili z ręką w nocniku i nie wiedzą co ze śmieciami się robi? Segregować trzeba nie dlatego bo się opłaca (bo ktoś na tym zarobi, bo wrzucają do wspólnego pojemnika - btw ludzie to idioci) A dlatego bo produkujemy śmieci to z tym trzeba zrobić! samo się nic nie zrobi. Już teraz plastik jest wszechobecny.

btw szybko się zapełniają - kupujcie produkty które mają mniejsze opakowania - już teraz producenci robią klijentów jak chcą (pakowanie takie samo tylko produktu ubywa:P )
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Kasa

Jeśli nie wiadomo o co chodzi zawsze chodzi o pieniądze!!!!

Ta ustawa to wielka ściema aby wydoić z ludzi kasę.
PO tak rządzi że nie ma już w budżecie kasy i trzeba skąd ją wziąć.
Zobaczcie że wspólnoty tam gdzie sa zsypy muszą je likwidować a za darmo tego nikt nie zrobi - koszt poniosa mieszkańcy. Kary za nie posegregowane - sprawdzałem wczoraj i u mnie nie ma pojemnika na mokre!!! I co mam zapłacić karę? Kasę zabiera teraz miasto (Budyń i sp- ka z PO) i rozliczają sie z firmami wywążącymi odpady... Co zostanie bedzie na premie - tunel - teatr szekspirowski i najwiekszy przekręt ECS !!!!

Miasto śmieci

Na Oksywie też nie dotarły worki, bo ich miasto niem :) Więc co, nie segreguję tylko w małych porcjach walę smieci do koszów na przystasnkach. Przecież płace miastu za smieci, więc co za różnica gdzie je wyrzucam. Amen

Nie będę segrgował

Skoro mnie stać w Gdańsku na 106 metrów i Adamowicz wymyślił że metry kwadratowe a nie ludzie produkują śmieci to stać mnie na nie segregowanie....A do tej pory to robiłem szkło karton plastik zawsze osobno a teraz do jednego wora i wio.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale jesteś super asertywny

Tylko potem nie narzekaj, że Szadółki ci śmierdzą...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pojemini na segregację

Czemu na osiedlach domków jednorodzinnych nie postawią w kilku miejscach pojemników na segregację, tak, żeby można było sobie codziennie, a nawet kilka razy dziennie wrzucić do nich śmieci, a tak trzeba składować worki ze śmieciami w domu, do tego codziennie sprawdzać harmonogram, czy może dziś wywożą jakiś worek. Strasznie dużo z tym zabawy.
Worki były dobrym rozwiązaniem , gdy tylko nieliczni segregowali!!
Ps. Na Redłowie worków jeszcze nie dostarczono

Ok,tylko,że na osiedlach "bloków" teren pod pojemniki użyczają wspólny wspólnoty,a na domkach

Kto da miejsce pod kontener,jeżeli tam każdemu "jego chata z kraja" jest "jego zamkiem"? Ustawisz sobie kontenery na podjeździe,żeby sąsiad mógł wyrzucać recykling? Takiej mentalności u nas nie ma,a nie zawsze jest miejska albo wspólna działka pod kontenery.

proste rozwiązanie

Tam, gdzie "wspólne" miejsce by się nie znalazło, na pewno znalazłby się właściciel działki, który w zamian za postawienie pojemników na swojej lub przy swojej posesji nie musiałby płacić za wywóz swoich śmieci

w KAsku też nie dali worków

A tak się Gdynia chwaliłą , ze da worki :(

Gdzie mam umiescic

tampony?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Odp

Tampony umieszcza się w pochwie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli jesteś z Gdańska, a tampon jest zużyty to wyrzucasz do mokrych, jesli jeszcze nie zuzyty- do suchych;jesli jestes z Gdyni, to suche i mokre tampony do zmieszanych; jeslis z Sopotu- to nie wiem.

Bartosz Frankowski!!!

To proszę bardzo dać te worki skoro nigdzie ich nie ma!!!

Nic nie jest na swiecie za darmo i skoro urzednik mowi ze worki rozdaje za darmo to klamie !

Za wszystko sie placi i za worki tez nawet za te niby '' darmowe z urzedu'',, bo miasto to albo kupuje za nasze podatki lub bedzie to pokrywac z innych oplat !!! Wiec niech zaden urzednik nie mowi ludziom ze cos jest za darmo bo to nieprawda . Skoro urzednicy twierdza ze '' worki sa za darmo '' to niech pokaza fakture iz zaplacili za te worki producentowi z wlasnych prywatnych pieniedzy !!!!!!. Co to za chory nawyk iz cos co urzedy kupuja za pieniadze podatnika nazywaja '' darmowym '' ? kto was tego nauczyl ?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nikt nikogo nie zmusza....

"Nikt nikogo nie zmusza ani do posiadania pojemników, ani do ich dzierżawy od Saniporu ...worki na surowce są za darmo, a jeśli już ktoś chce mieć inny pojemnik, to może używać własnego i nic nie musi dopłacać - podkreśla Bartosz Frankowski"
Szanowny Panie Frankowski- dzierżawa pojemników była cały czas doliczana do r-ku,nieliczni posiadają własne pojemniki. Aby gromadzić mokre śmieci mogę kupić sobie nowy pojemnik, który kosztuje zdecydowanie więcej niż 100 zł lub wydzierżawić od Saniporu (pod warunkiem, że wcześniej byłam ich klientem)- stary pojemnik 4zł, nowy 7 zł.A obiecanych worków, no cóż po prostu nie ma.....

obiecanki cacanki

ciekawe czy ktokolwiek dostał worki od saniporu

KOMPLEKSOWE POROWNANIE CEN

A może Trojmiasto.pl mogło by stworzyć swego rodzaju porównanie cen za wywoź odpadów i wynajem pojemników-koszty kompleksowo.
Przejrzałem stronę https://czystemiasto.gdansk.pl/chapter_76343.asp
i nie ma tam informacji n/t np wynajmu pojemników.
Nie wiemy tez co z niezamieszkanymi mieszkaniami i domami.

wGdańsku pojemniki w cenie opłaty, zielone w cenie opłaty, jak wyrzucisz butelki, plastik i makulaturę do selektywnej zbiórki to miasto mniej zapłaci za śmieci na wysypisku bo selektywną za darmo odbierają szadółki swoimi samochodami. W Gdyni płacisz i płacisz. Jednak w Gdańsku dali więcej choć opłata podobna jak w Gdyni

Gdynia XXIw.

I znowuż 3. garnitur Urzędu w Gdyni tłumaczy /nieudolnie/ zaniedbania i zaniechania..A było tyle czasu.Ot ! Taka prawda jak naprawdę jest w tej rzekomo wzorowo zorganizowanej Gdyni.A potem kampania PR i znowuż w Polskę idzie przekaż jaka ta Gdynia OCH I ACH.
Samo życie.I nikt mi nie mówił ,że będę musiał dzierżawić jakiś pojemnik!!!!!!!!!

Daje 100 procent gwarancji ze po roku sie okaze to przewalem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mozna juz dzis dac 100 procent gwarancji ze miasta i urzedy mimo naplywu teraz wielu dodatkowych milionow do budzetow te pieniadze przejedza i zmarnuja !!!!!........To jest pewne jak w banku !!!...i za rok beda bredzic ze jednak za malo , ze musza byc podwyzki , ze jest syf w lesie i nie ma pieniedzy na sprzatanie !!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,,,Tak bedzie bo to zwykla wydmuszka ustawa ktora jest ustawka na kase i szmal bedzie przejadany i nadal bedzie syf malaria wszedzie !. Za te miliony nie bedzie zadnych inwestycji bo miasta to przezra bezmyslnie !!!!!!!

A ja mam pytanie bo naprawdę nie wiem.....

Czy Sopot ma "smieciare" do odpadów segregowanych ???

worki na śmieci za darmo

Gdzie moge takie darmowe woreczki dostac?

Oplata za śmieci 350% do góry!!!!

Mieszkam w Pruszczu Gdański w bloku i do tej pory za wywóz nieczystości płaciłam 8zł miesięcznie, teraz mam płacić 37zł miesięcznie za 1 osobę!!! I jeszcze segregować??

Droga OLU nalezy sie przeprowadzic poprostu !!!!!!!!!!!!!!!!!

Przeciez Pruszcz to wiocha wiec nalezy sie przeprowadzic do nowych budynkow w centrum gdzie tetni zycie i kultura najwyzsza. Po co tkwic w pruszczu i do tego gdanskim ? ,, sa oferty apartamentow w centrum gdyni gdzie za niewielka kwote np. 800000 mozesz sie stac posiadaczka pieknego lokalu gdzie odmieni sie twe zycie i spotkasz pieknego blondyna a oplaty za smieci beda tylko drobnym wydakiem . Odmien swe zycie i rozpromien swa dusze :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

W końcu płacisz normalną stawkę, taką samą jak mieszkaniec domku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

dlaczego mieszkaniec bloku ma płacić tyle co mieszkaniec domku? Odbiór ze śmietnika zbiorczego pod blokiem trwa 5 minut, więc ten koszt rozkłada się na liczbę lokatorów.

Witaj w klubie

Witaj w klubie... Mój sąsiad (mieszka z żoną i dzieckiem) płaci teraz za śmieci mniej niż płacił. Zaśmiał mi się w twarz kiedy go zapytałam czy uważa, że to jest sprawiedliwe. Powiedział "takie są przepisy więc się cieszę". Oczywiście to nie jego wina, że płacę 4 razy więcej za 1 osobę niż on za 3 osoby. Może jakiś idiota, który "uchwalił uchwałę", umrze ze śmiechu jeśli dodam, że ów sąsiad zwrócił mi uwagę iż "powinnam segregować śmieci bo będziemy płacić więcej". Chyba będę podrzucała moje niesegregowane śmieci sąsiadowi do segregacji, bo skoro ja płacę za jego śmieci to nich chociaż posegreguje moje.

A ja mieszkam w Pruszczu w domku

i płacę 50% więcej niż bloki. Pomimo tego że uchwała jest niezgodna z prawem, bo w ustawie nie przewidziano tego rodzaju "sankcji". Uchwałę zaskarżę. Moim zdaniem tylko metoda osobowa wynikająca z podziału 11 mln zł z przetargu na 27000 mieszkańców jest sprawiedliwa. Wychodzi 8,50 zł miesięcznie za osobę. A rada jest do natychmiastowego odwołania w referendum za zignorowanie ankiety.

Leszczynki i Grabówek również bez worków......

Ja rozumiem papier i plastik, ale szkła i metali sortować nie będę!

Kto w naszych małych mieszkankach ma miejsce na tyle kubłów? W Gdańsku są tylko dwa: mokre i suche, a u nas to jakaś masakra... Nie mówiąc już o tym, że teraz za sortowane odpady mam zapłacić 5 razy więcej niż dotychczas za niesortowane i to się opłacało.

Metal można wyrzucać do tego samego kontenera,co plastik

A w mieście wystarczy postawić koło śmietnika,do rana magicznie sam zniknie.

dojdzie

do tego ze ludzie beda zchodzili nocami ze smieciami i walili jak popadnie!!brawo...i teraz zobaczycie jak lasy beda wygladaly dopiero.gratulacje dla baranow z rzadu

Już widzę jak urzędnicy segregują śmieci

To porąbany pomysł którego jedynym celem jest wyciągnięcie od nas kasy...

Jakiś uparty piernik

Wyobrażam sobie tą zawziętą twarz tego gościa jak tłumaczy swoje bezsensowne racje nie dopuszczając do siebie, że żyje w równoległym wymiarze.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

4lipca, a ja nadal nie mam pojemnika, śmieci wynoszę na ulicę. W PRSP nikt nie odbiera telefonów. Ciekawe czy fakture za wywóz śmieci przyślą.

Pan Mirosław to pieniacz

pasuje na 200% do trujmiasta.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 13

Za sortowanie odpadów powinni urzędasy zapłacić

nam sortującym! W końcu odwalamy za kogoś robotę!!! No i gdzie trzymać te worki z odpadami?!!! W mieszkaniu? A robactwo, które się zalęgnie, to oczywiście nikogo nie obchodzi! Takie mini wysypisko z nas robią!

CAŁA PRAWDA O SEGREGOWANIU!!

na wstępie trzeba zaopatrzyć się w kilka worków kubełków itd - koszt - potem przyjeżdżają 3 różne śmieciarki i zabierają - pracownicy itd - koszt, segregacja na śmietniskach - koszt, wszystko ponosi obywatel. gdzie tu logika jeśli ktoś segreguje a ktoś nie, wszystko idzie do jednej śmieciarki a na wysypisku i tak segregują wedle swoich zasad. po co podwyżki za coś co się już w teorii nie sprawdza, a co dopiero w życiu. worków koszy nie ma, śmieci nie zabrane, bajzel dezinformacja itd. w samym gdańsku brakuje ponad 60 tys koszy fabryki nie nadążają z produkcją i sprowadzaniem z zagranicy. to jest problem całego kraju nie tylko naszych miast. gdzie ekologia a no na szarym końcu. druk ulotek, worków na śmieci, dodatkowe kursy śmieciarek itd. wszystko tylko ładnie się nazywa i jest bardziej szkodliwe dla środowiska niż było.

jeden wielki burdel

Głosowaliście na "GRYZONIA" to teraz macie :P
Ps.nie zapomnijcie zrobić tego ponownie bo za mało śrubę przykręca :P

nie

to po to było te 6mln złotych

no nie wpadłbym na to

SANIPOR NIE DOSTarcza worków-

Tej deklaracji dziwią się gdyńscy urzędnicy, którzy przypominają, że w domach jednorodzinnych obowiązuje tzw. "system workowy". Sanipor - który wygrał przetarg na odbiór odpadów we wszystkich sektorach, na które podzielona została Gdynia, dostarcza te worki mieszkańcom domów jednorodzinnych za darmo.
czy komukolwiek dostarczył?????

Rumska hołota z bloków(czyli ja);)

- zbiera odpadki w siatkach (bo worków nie ma)
- siatki zbiera w mieszkaniu (bo PRSP zabrało stare pojemniki na odpady segregowane ale nowych już nie postawiło)... no, chyba, że to mają być trzy, niczym nie oznaczone nowe kubły w miejscu starych kubłów w starym śmietniku na wszystko)
Mniam...

oj bałagan i niesprawiedliwoś

Ja mam w chwili obecnej 2 mieszkania i dzierżawię działkę i wszędzie mam płacić za śmieci ??????????? Oj ustawodawca nie daje rady z życiem i bardzo je utrudnia{Gdańsk}

Ideał sięgnął bruku. W całym tym zamieszaniu o śmieci chodzi tylko o pieniądze. Ta cała reforma została tak zorganizowana, że zamiast zachęcić ludzi do segregowania, to ludzi zniechęciła. Wszystko zrobione od d*py strony, po dziadowsku. Czy ktoś jeszcze pamięta, że tu miało chodzić o ochronę środowiska w którym żyjemy???

Myslisz, ze ktokolwiek i kiedykolwiek bral pod uwage srodowisko?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

myślę że ochrona środowiska jest na ostatnim miejscu, na pierwszym pieniądze

na drugim zwyczajne ludzkie lenistwo i dopiero na samym końcu nasze środowisko....

segregując i codziennie wynosząc 5 rodzajów śmieci potrzeba co dzień wyrzycić 5 worków

kto mi da za darmo około 155 worków na śmieci miesięcznie żebym mogła zaoszczędzić segregując? Bo jak do tej pory zużywałam jeden duży worek raz na dwa dni. A pomijając złodziejskie koszty to nie sądzę żeby to było ekologiczne żeby tak wszyscy tyle foliowych toreb wyrzucali codziennie
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

zapakuj to w jeden wor i wywal

i sie przestanmy bzdetami zajmowac ktore jakies chore glowy wymyslaja. Niech sobie urzednik sortuje w kiblu jak ma ochote. Pakuj do 1 wora i do kibla

Co ty gadasz?? Codziennie pięć worków? I co w tych workach będziesz wyrzucać? Po jednej butelce pet, po jednym słoiku i po jednej butelce po piwie? Tak ciężko wrzucić to do jednego worka i potem wyrzucić do odpowiednich pojemników? Akurat jeśli chodzi o podział na plastik, szkło białe i kolorowe i papier to naprawdę nie wymaga tyle wysiłku ile się wydaje! Ale lenistwo górą! A poza tym, ile kosztują worki na śmieci? Ile do tej pory wydawałaś pieniędzy na nie? Jak co drugi dzień zużywałaś jeden duży worek to znaczy, że wrzucałaś do niego wszystko, od resztek z obiadu po butelki po napojach. Naprawdę tak ciężko wyrzucić osobno plastikową butelkę czy słoik? Jedź na Szadółki i zobacz , ile śmieci produkujemy. To, że tego nie widzisz, nie znaczy, że tego nie ma.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Na leb ci padlo? Mam przez tydzien kisic smieci w domu by sie worki zapelnily? s**** NA TO!

"Jedź na Szadółki i zobacz , ile śmieci produkujemy." - buhahahahaha. Normalnie jakbym czytal "stary wlacz elektryke bo ja sie boje". No kurrr, mamy XXI wiek, to i prad jest i smieci sie produkuje. Wez sie obudz z tej hibernacji.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

XVIII mentalnośc, a to jest pewien komplement, o czym zapewne w swojej "nowoczesności" nie masz pojęcia. Pewnie pseudointelektulny bucu nawet nie wiesz jak wyjatkowy pod względem rozwoju nauki był właśnie tamten okres. Choć jednocześnie należy przyznać, że wiele z tej "wyjątkowości" ignorował postawowe wartościach moralne i etyczne - co okazało sie fatalną postawą, za która zapłaciły rzekami krwi następne pokolenia. Rozwój bez moralności to równia pochyła.

Tak więc prostaku, zacznij czytać książki zanim zaczniesz tryskać takimi swoimi "mądrościami".

Niestety,intelektualisto od siedmiu boleści, Ty nie jesteś na poziomie konstruktora pierwszego balonu

tylko tego chłopa ciemnego,co się na ten balon rzucał z widłami po wylądowaniu :*

Nie zazdrość już, no nie zazdrość. Masz pusto w głowie i to fakt. Jedni mają, inni nie - czas abyś się przyzwyczaił. Hamuj emocje smyku. Zdrówka.

czy mi ciężko wyrzucić z jednego worka do różnych pojemników?

tak kurkwa ciężko, jak chcesz wiedzieć! Nie zamierzam idąc do pracy grzebać w worze ze śmieciami i się cała uświnić śmierdzącymi brudami, skisłym mlekiem, klejącymi resztkami napojów, foliach po wędlinach itd. A w domu nie będę składować syfu tygodniami aż się zapełni 5 worków. Mieszkanie mam ciasne i chcę przynajmniej mieć ten komfort żeby nie siedzieć w smrodzie jak na wysypisku i do tego większej graciarni.

to se siedź w "cywilizacji" w mieszkaniu śmierdzącym jak wysypisko śmieci tymczasem ja zamierzam wyrzucać śmieci codziennie i u mnie będzie pachniało świeżością mogę być przez to retro jeśli chcesz to tak nazywać hahaha

GDYNIA TO CHORE MIASTO

bo wg popleczników gryzonia śmieci produkują metry a nie ludzie.To jest metoda na załatwienie ostatnich
starych gdynian z 10 lutego, Starowiejskiej. Już niedługo zagryzą ich i za psie pieniądze nabędą te metry.

A u nas na wsi w Kosakowie...

śmieci rozliczne są według zużycia wody. Według moich obliczeń poprzednio na indywidualnej umowie płaciliśmy około 98zł/miesiąc, teraz wychodzi około 105 zł/miesiąc bo bardzo wzrosła opłata za najem pojemników. Na poprzedniej umowie która miała być wypowiedziana najem pojemnika to był koszt 2zł/szt/mies, teraz proponują nam 5,5zł/szt/mies.Pojemników nowych oczywiście jeszcze długo nie zobaczymy, zainwestowaliśmy w duże grube worki, worki do segregacji też musieliśmy sami dokupić. Jest nieco drożej, jedyna dobra rzecz to że nie będzie problemu z nadprogramowymi śmieciami bo jak wystawimy coś obok śmietnika to jest szansa że zabiorą.

w sparcie starych ludzi zrzucano ze skały

w najnowszej Polsce wystarczy wprowadzić reformę śmieciową, padną najsłabsi

Ciekawe...

... czy Open'erowcy posegregują swoje odpady i co na to gryzoń;)

A w Chyloni

nie ma pojemników ,nie ma worków na śmieci . Ale za to hałdy śmieci dookoła budynków coraz większe i aromat ( czyt. smród } też coraz większy.!!!!!!!!

żenada

burdel na kołach - gratulacje - dla wszystkich prawodawców za sprawne działanie - jestem porażony działaniem - ustawa o smiecuiach po nowemu nakłada obowiązek dostarczenia pojemników na gminę a nie na koszt mieszkańca - polecam lekturę ustawy - lecz urzędasy z Gdyni rozpisali przetarg przed ogłoszenie jej zapisów - przetarg grudzień 2012 a ustawa marzec 2013 - i co Wy na to? przetarg bez wytycznych do przeprowadzenia - nie ma w tym kraju nikogo komu można by zaufać PO PIS i reszta bandy tacy sami - prywata i aby jak najwiecej rozje......... w tym kraju.

Mam 3 osobową rodzinę - za śmieci niesegregowane płaciłem 28 zł. Teraz płacę (za śmieci segregowane) 32 zł + 3 zł za ''najem i konserwację pojemników''. Nie dość, że segreguję (czyli zmniejsza się ilości zatrudnionych ludzi do segregacji), to jeszcze muszę dopłacić 7 zł. To działa tak samo, jak podatek dochodowy - tyrasz i jeszcze Cię ograbiają z zarobionych pieniędzy na rzecz nierobów i leserów - działanie ''na Janosika''.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Racja

Niestety p. Mirosław ma rację...
Ja płaciłam za wywóz śmieci mniej niż 10 zł (za nieposegregowane).
Teraz muszę płacić ponad 30 zł, a do tego wydałam 60 zł w sklepie żeby kupić nowe pojemniki, w 3 różnych rozmiarach, więc do tego 3 rozmiary worków.
Nadal jednak nie wiem, do jakiego kosza wyrzucić np. zużytą gąbkę czy brudną ścierkę albo podarte skarpetki. Do tego nie mam teraz gdzie tych śmieci posegregowanych wyrzucić,bo przed moim domem się wszystko wysypuje z tych malutkich kontenerków na plastik czy makulaturę jakie postawili.

Żadna do oszczędność i przestańcie gadać głupoty, że to czy wrzucę karton osobno a folię osobno uratuje naszą planetę... Bo dzięki segregacji nie będziemy produkować mniej śmieci. A żeby uratować naszą planetę powinniśmy zużywać mniej folii i plastików a skupić uwagę na produkcji odnawialnych opakowań.

Jako mieszkaniec domku to sumarycznie płacę mniej i mam wywożone śmieci zdecydowanie częściej, no i co ważne w końcu mieszkańcy bloku płacą tyle samo co mieszkańcy domków :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

nieważna moja krowa, najważniejsze, że krowa sąsiada zdechła ;)

A przyszlo ci do glowy ze wywoz smieci z domow jednorodzinnych kosztuje wiecej? Dalczego mam do ciebie doplacac? Tylko dlatego ze banda radnych tez mieszka w domkach wiec uchwalone przez nich zasady naliczania oplat sa dla nich najkorzystniejsze.

Ty chyba mieszkasz pod mostem

albo na dziko w ogródku działkowym. W przeciwnym razie wiedziałbyś ile co kosztuje.

Wybraliście władzę

która zafundowała rodakom taką ustawę "śmieciową" to teraz nie płaczcie...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale gdzie te śmietniki , slad po nich za ginął a płacic już trzeba od lipca.

Worki się rwą?

Jak się potłuczone szkło powrzuca to zapewne się porwą, na makulaturę nie rozkładaj opakowań jak na obrazku tylko zgnieć odrywając plastikowe zamknięcie... od 2 lat segreguje śmieci w workach i poza pierwszym rzutem trochę za cienkich worków na szkło(poprawione po 3 miesiącach) nie było sytuacji gdzie worek mi się porwał przy przedziurawił. Oczywiście przenoszę je min 5 cm nad ziemią a nie szoruje po betonie... stojaki na worki takie można kupić w hipermarketach czasem za śmieszne ceny a nie dzierżawić.
A kartoniki PO sokach wrzuca się PO sokach a nie z ich zawartością.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

a oPiSałeś te śmieciowe wroki odpowiednio?!

po grzyb ta żenada z "PO", zostaw to sobie na niezlaezna(.)pl

nie chodziło o polityczne koneksje... tylko normalne słowo "po" nie "z zawartością" że po kilku dniach już winiacz się robi... lekko przepłukać słoiki i śmiga

Po co segregacja?

Przyjedzie śmieciarka i tak wszystko wrzuci do jednego kubła.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podobno ludzie do lasow za miastem ostro zwoza smieci i meble

Podobno cale samochody zapakowane z starymi meblami i smieciami zawoza juz do lasow to bedzie ladny kibel max. Jak ktos jest oddalony od wysypisk wielkogabarytowych o paredziesiat kilometrow bo dom w polu to logiczne ze beda do lasu zawozic bo na smietnisko sie nie oplaci zwyczajnie. Sa wsie gdzie nie ma zbiorki wiec juz podobno cale transporty w lasach laduja i sie zaczyna cyrk ktorego juz nikt nie opanuje. I bardzo dobrze bo jak ludzie teraz full placa to nie zwoza gdziekolwiek bo byla gwarancja ze za te pieniadze to miasta beda lasy sp[rzatac czyli superowo

pojemniki

mieszkam w sopocie i tego samego powodu napisałam podanie do ZOM-u w sopocie o przydział kubłów na odpady sortowane. o płaceniu za nie nie ma mowy. w razie co, to mam karnowskich 3 domy dalej i będę im do ogrodu wyrzucać swoje śmieci heeh

a ty jestes ELLe Paris czy ta Elle Spain ?

bo sa dwa wydania chyba ELLe ? :)

czas na referendum w Gdańsku

jak wyżej
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak jest mamy już dość budynia! czas na referendum!

niezłe przygłupy wymyśliły tą segregacje !

najlepsza segregacja odbywa się w falowcu , najpierw z 10 piętra lecą butelki następnie mokre a na końcu fruną papiery! GRATULUJĘ ! HA ! HA ! HA !

Skoro nie masz śmietnika, to wyrzucaj do koszy miejskich.

W końcu wszystko to własność miasta, więc co za różnica?

nie dorosłem do swych lat!!!!

wszystko co jest proste, My Polacy skomplikujemy do granic absurdu. Gimnazjaliści by lepiej sobie poradzili z wdrożeniem systemu niż jak widać My dorośli - dojrzali! a co się tyczy pana Mirosława - dwie rady wpierw zacznij używać worków zanim się o nich wypowiesz a druga ważniejsza wpierw pomyśl dwa razy zanim coś ponownie napiszesz!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

xxx

A jak udowodnią komuś że niesegreguje śmieci.Będą sprawdzać odciski palców na nieposegregowanych śmieciach czy może pod każdym kiblem postawią kontrolera.Kto będzie chciał to posegreguje a kto nie to wrzuci wszystko do kubła na śmieci ogólne i tyle

A ja sie pytam czy jest w Gdansku osoba lub organizacja ktora zamierza zaskarzyc do sadu te oplaty?????

Zeby metry produkowaly smieci to trzeba byc urzedniczym debilem !!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jaki rząd taka ustawa śmieciowa.

;)

Pojawi sie za chwile inny problem odnosnie wspolnot ktore po ''cichu'' bez zgody ludzi podjely decyzje !

Wiele wspolnot juz naruszylo prawo indywidualnego wyboru i podjeli za kogos decyzje co do wyboru metody selekcji smieci a to calkowite naruszenie tej ustawy. Po drugie wiele wspolnot tzw. wieloset czy wieltyciecznych odnsnie ilosci osob nie wziela w tym szalenstwie problemu ludzi chorych !!!!!!!!!,,,,,,,,, jest to problem ktory zaraz wyplynie bo np. nie wolno zmuszac calej wspolnoty do wyboru metody bo tu ustawowo jest wybor indywidualny a nastepny problem to zapomniano ze ktos moze jest chory na raka czy inny nowotwor lub bardzo ciezkie choroby i najzwyczajniej nie chce mu sie segregowac bo ma dosc klopotow z choroba i co wtedy ?????,,,,,,wspolnoty zbyt blacho i plytko zaczely myslec byle cos ustalic bo pare zlotych bedzie a zapomniano w tym szalenstwie o ludziach ciezko chorych ktorzy nie to ze nie chca segregowac ot tak tylko sa juz zmeczeni chorobami i maja prawo sie nie zajmowac problemami smieci !!!!!!,,. To bedzie przykre jak sie okaze ze nie wzieto tych problemow pod uwage bo mlodzi mieszkancy zapominaja ze sa obok nich inni czy starsi czy schorowani i nie mozna sie kierowac wyborem bo tak sobie chce ktos !. Zawaliliscie sprawe jako wiekszosc wspolnot i teraz nadejdzie czas naprawienia tego bo mozecie kogos skrzywdzic zrzucajac wine za niesegregowanie na osobe ciezko chora ktorej zwyczajnie juz nalezy dac zyciowy spokoj i tyle .

smieci wyrzucac pod urzedami miast i gmin skoro sa teraz wlascicielami smieci

Zaraz sie lepiej poczuja palanty.

Worki na smieci w sklepach tez nagle drozeja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wie ktos dlaczego ???????????????????????????????????? a mialy byc tansze bo rzad tak obiecywal

Bo jak słusznie zauwazono,sprzedają je sklepy,a nie rząd

Tak samo drożeją jajka przed Wielkanocą albo papier opakowaniowy przed Bożym Narodzeniem. Miałbyś kurzą fermę,też byś się chciał dorobić

ustawa śmieciowa

dzisiaj otrzymałam informację w Urzędzie Miasta,iż worki na segregację będą dostarczane po 15 lipca . Natomiast worki na odpady zielone należy zakupić indywidualnie i wybrać Firmę wywozową we własnym zakresie . Ustawa niestety do poprawki .

Portale juz opisuja ''PIERWSZY PRZEKRET USTAWY SMIECIOWEJ " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Firma zajmujaca sie przerobem surowcow wtornych juz podniosla dwukrotnie ceny co sie mialo przelozyc na podniesienie cen na mieszkanca !!!!!!!!!!!!!!!! UOKIK juz bada ta sprawe wraz z ministrem a juz mowia ze te praktyki beda sie powtarzac bo ustawa stworzyla furtke do naduzyc i prania szmalu !!!!!!!!!!Wiec juz mamy pierwsze potwierdzenie ze wielu nas zwyczajnie okradnie na sztucznych kosztach !

Niech mi ktoś to wytłumaczy

Dotychczas za NIEPOSORTOWANE śmieci płaciłem 8PLN od osoby. W tej chwili płacę za POSORTOWANE śmieci 30PLN. Gdzie tu logika, że wkładając w sortowanie dodatkową pracę i energię (bo np. butelki plastikowe i szklane powinno się myć) płacę więcej? Nie skomentuję też przelicznika za wywóz śmieci z metra kwadratowego, bo to jest jakaś abstrakcja. Prostym sposobem Po prostu wydymano na grubą kasę mieszkańców Gdyni.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

śmieciuchy-kłamczuchy

Takich mamy kłamców w UM Gdynia a naczelnik Frankowski jest tego przykładem , bo nie powie oczywiście ,że worki za darmo zostały wybłagane z Saniporu przez urząd ale tylko do końca roku.

płącic bedę drożej

czy to kara za segregację?

jeśli chcą faktycznie zachęcić ludzi do segregacji śmieci to

niech nagradzają nas za to że je segregujemy! Niech śmieci posegregowane będą odbierane za darmo plus mogliby np. dać jakąś ulgę podatkową dla osób które segregują. Mieszkańcy którzy nie segregują niech płacą normalną stawkę a ci co segregują zero plus ulga podatkowa. Wtedy natychmiast większość społeczeństwa zaczęłaby gorliwie segregować śmieci mało tego pilnowaliby żeby ich sąsiedzi też przestrzegali segregacji. Wyobraźcie sobie jak naskoczyliby wszyscy na sąsiada z klatki który próbowałby wyrzucić śmieci nie sortowane gdyby od tego zależało że wszyscy stracą swoje przywileje?

zapewne stałbyś przy pojemniku i rewidował moje śmieci

i w nocy pełnił wartę aby trolle nie grzebały w śmieciach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

stałbym, bo jest różnica mieć kilkaset zł rocznie mieć a nie mieć, a jak reszta sąsiadów segregujących by się zgadała to jeszcze wpitol by się spuściło temu jednemu gnojowi co innym straty robi

Niech mi ktos powie jak wyrzucać śmieci mokre?

Wiadomo co wchodzi w skład śmieci mokrych ale wyrzucanie takich śmieci w plastikowym worku jest bez sensu bo worek nie jest odpadem mokrym. Wrzucanie mokrych luzem w taki upał to tez bez sensu bo będzie wszystko gniło w pojemniku...Niech mi ktoś powie jak to robić bo od miesiąca wysyłam maile w tym temacie i niestety pozostają one bez odpowiedzi...

Rozumiem,że śmieci zaczęły śmierdzieć dopiero w poniedziałek?

A wcześniej pachniały? A potem narzekanie na Szadółki, gdzie wali właśnie NIEPOSORTOWANYMI ŚMIECIAMI

Worki biodegradowalne

Niektóre sieci mają takie na zakupy, można też nabyć.

POlecam skierować pytanie do naszego rządu. Natychmiast otrzymasz wyczerpującą odpowiedź

Worek ma sens

Zakłady posiadają rozrywarki do worków, więc z tym akurat nie ma problemu. Mokre do worka, worek do kosza na mokre i jest ok.

Ciekawi mnie jedna rzecz...

Jak będę wyrzucał śmieci w czarnym worku to co śmieciarze będą przed odbiorem sprawdzać każdy worek czy jest posegregowany? Przecież to jest śmiechu warte.
Będą odbierać śmieci jak do tej pory...Tu chodzi tylko o to jak sprytnie podnieść ceny pod płaszczykiem segregacji i pseudo ekologi...

mnie ciekawi jeszcze inna rzecz

Czy pracownicy odbierający śmieci znają się perfekcyjnie, które mokre, które suche?

Co z tymi śmieciami.

Niestety, ale ostatnie dni dowodzą jak małą wiedzę mamy o gospodarce odpadami. Jeśli nałożyć na to "syndrom PIT-a", czyli składania zeznania podatkowego tuż przed północą ostatniego dnia, to mamy to co mamy. Mieszkam od urodzenie w małym domku w Gdyni, zawsze płaciłem za śmieci, także i za te podrzucane mi pod płot przez uczynnych przechodniów. Segregacja bardzo mi się opłaca (zapłacę mniej niż dotychczas jako strona umowy z Saniporem). Znalazłem miejsce na czasowe przechowywanie worków z posegregowanymi odpadami, chociaż nie mam garażu a pojemnik na odpady zmieszane zakupiłem jeszcze w maju, gdy wybór był praktycznie nieograniczony a ceny akceptowalne. Nie możemy zapominać, że nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności. Sam nie jestem zwolennikiem nowych regulacji śmieciowych w obecnym kształcie, ale trzeba podjąć działania, aby i w takich warunkach znaleźć rozwiązanie. Polacy na całe nasze nieszczęście, w odróżnieniu od mieszkańców krajów, które osiągnęły dobrobyt gospodarczy, głównie narzekają, wspominają, cierpią i wzajemnie się obrzucają błotem. Nie potrafimy razem, wspólnie budować z myślą o przyszłości i dlatego zasypią nas nasze własne odpady.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

nie zwalnia od odpowiedzialności za co?

za niewywiezione śmieci czy za brak kubła od firmy, która wygrała w przetargu?

Zaraz cie zakrzyczą

Polak nie lubi,jak wymagać od niego myślenia,planowania i odpowiedzialności.

....zwłaszcza urzędnik

Ciekaw jestem

czy w tych "opłatach" jest już wliczony VAT , czy przypadkiem nie czeka nas następny "prezent" w POstaci 23% ?????
Bo o systemie naliczania od metrów kwadratowych ( zdaniem baranów z magistratu produkujących śmieci), przez litość nie wspominam.

"worki na surowce są w Gdyni za darmo"

- "Będzie tak na pewno do końca 2013 r."
Czyli jednak nie za darmo, za darmo będą tylko przez pół roku. Do tego dochodzi jeszcze cena stojaka/stelaża do tych worków bo nie wyobrażam sobie walki z workiem za każdym razem jak będę chciał wyrzucić śmieci. Chyba naprawdę taniej i łatwiej jest nie segregować śmieci chociaż to gryzie się z moim światopoglądem.

info ze strony smieciodnowa . pl

a ja w Gdańsku mam same kosze

...na suche. W śmietniku do którego wyrzucałem zwyczajowo śmieci, na wszystkie kosze nakleili naklejki - suche :/ nie ma w śmietniku ani jednego kosza na mokre...

to zedrzyj z jednego naklejkę i będziesz miał jeden na mokre. Troszkę inicjatywy i rozwiązania same się nasuwają ;-)

W Gdyni nie ma opłat za odbiór śmieci, tylko dopłata od metrażu.

Prawo polskie mówi, że opłata za usługę musi mieć z tą usługą związek, tymczasem ustawa "śmieciowa" jest śmieciowa w dwójnasób, ponieważ łamie stado innych ustaw.
Ja mogę w ogóle wyjechać za granicę na rok i nie wyrzucić nawet zapałki, a i tak będę płacił "za usługę" dokładnie tyle samo, co wywalająca kilka razy dziennie pampersy, puszki, pudła, butelki i torby rodzina z pięciorgiem dzieciaków.

Miliony Polaków są ofiarami łamania prawa na krajową skalę. Dlaczego? "Bo tak władzy łatwiej".
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja mam worki nie pojemniki!

No takie treści mnie rozwalają. Uważam, że powinno się jeszcze prowadzić segregację na puszki, a szkło powinno być zwrotne i płatne- tak jak kiedyś.

ja popieram zdecydowanie!

mam gdzieś tą mokrą segregację bo jak zwykle chodzi o kasę a nie o ochronę środowiska. Zastanawiał się ktoś ile ludzi straci pracę przez te segragacje?Przecież na szadółkach sortowaczy zwolnili z pierwszym lipca i co dalej?jajco. Będą ich błagać za rok żeby wrócili bo kto by chciał na wysypisku robić a ludzie i tak będą wrzucać wszystko w jeden kibel!Z jakiej okazji w kraju wolnym i z konstytucją ma mi ktoś coś nakazywać?segregacja jest wbrew konstytucji!Bojkotujmy ten cyrk!

ŚMIECIARKA

I tak przyjedzie śmieciarka i wszystkie posegregowane śmieci wpier.... wszystko razem, więc gdzie tu sens, gdzie tu logika ?

Jak nie przyjedzie,to masz wpiernicz

Ostrzegam!

logika jest

logika jest taka żebyś płacił więcej...

Jako prawnik..

mógłbym tą całą segregację podciągnąć pod "przymuszanie do określonego zachowania" za co oczywiście jest wyrok.

Pazerność

W Gminie Liniewo k/ Kościerzyny, płacimy 44zł od dwóch osób i więcej, bez znaczenia czy w gosodarstwie ( rodzinie)jest 10 czy 20 osób.

co za błyskotliwa opinia pana Naczelnika Frankowskiego

- Nikt nikogo nie zmusza ani do posiadania pojemników, ani do ich dzierżawy od Saniporu czy jakiejkolwiek innej firmy. Reasumując: worki na surowce są za darmo, a jeśli już ktoś chce mieć inny pojemnik, to może używać własnego i nic nie musi dopłacać - podkreśla Bartosz Frankowski, naczelnik wydziału środowiska w gdyńskim magistracie. - TO SOBIE PANIE BARTOSZU SAM TO TRZYMAJ W DOMU W WORKACH, BO NA DWORZU WSZYSTKO WIATR ZABIERZE I BĘDZIECIE TE WASZE ŚMIECI ZBIERAĆ PO DZIELNICY

Raj

W gminie Cewice opłata jest 8zł od osoby a maksymalnie 40 zł jeżeli jest więcej osób niż 5 w rodzinie. Czyli mamy całkiem , całkiem

Wyjdzmy na ulice ze smieciami!!

A kto czyta te protesty!!! I opinie !Kto ?Radni hahah maja to gdzies...A wybral ich kto pytam ???Kto !! ! Oplaty w czynszu podwyzszone za smieci za lipiec...Juz mama w reku!!!.. A reszta daleko w polu 1 minoł tlumacza sie !! Paranoja !! ..Moje metry ??? Brudza .-..A kublow brak ...Itd tylko ze to ja jako czlowiek place czynsz a nie metry...Mieszkania ..Apsurd!!

on

apsurd..niestety APSURD polski apsurd....bo ABSURD BYLBY W USA ;;

O umyślnie przeoczonych sprawach

Odpadki niesegregowane to śmieci. Ktoś je tam na wysypisku segregował, ale nie ja.
Odpadki segregowane to już nie śmieci tylko cenny surowiec wtórny. To ja je posegregowałem za darmo (wcześniej komuś trzeba było za to płacić). Za surowce się w skupie płaci, ale ja je przecież odałem za darmo. Więcej - ja je posegregowałem i jeszcze muszę zapłacić więcej, niż do tej pory.
Czy gminy zechcą ujawnić, ile zarabiają na sprzedaży posegregowanych surowców wtórnych? A skoro koszty mają teraz mniejsze, to czemu obciążają mieszkańców wyższą stawką?
Pozdrawiam

czyli płacisz 40zł oni zarabiają 30zł i zaznaczam że przedtem płaciłeś 10zł

obsługa kosztów nie odbiega od tego co było, tyle że trzeba to ubrać w ładną obudowe i koszty

powiedz to v-prezydentowi Gdańska, który bezczelnie wmawiał na "konsultacjach"

że samotni zużywają więcej kartonów po telewizorach :P i za karę mają płacić więcej

gazety i kartony każdy, komu to umożliwiono przez postawienie odpowiedniego pojemnika, wrzucał do kubła "makulatura" i nie był to śmieć, tylko surowiec wtórny, który mieszkaniec bezpłatnie oddawał, zamiast poprosić o należną kasę ;)

na Zachodzie nawet butelki plastikowe są surowcem wtórnym, który można oddać i wziąć za to pieniądze, tylko w POlandii odwrotnie

Widzialem,jak ludzie wyrzucają kartony po telewizorach na nowym osiedlu po wprowadzce -

do skipa na odpady budowlano-remontowe BO NAJBLIŻEJ KLATKI STOI. Niestety,naród u nas ciemny,jak tabaka w rogu w Murzyna dużym schowku na miotły.

to musieli przeprowadzać się single, z których każdy taszczył 7 telewizorów

Pytanie:

Mieszkam w domu jednorodzinnym, mam 1 kubeł z napisem "suche" ("mokrych" nie przywieźli). Czy śmieci mam segregować na suche i mokre czy na mokre a suche na plastik, szkło kolorowe, szkło białe, i makulature i wywozić gdzieś (nie wiem gdzie?). I co robić z mokrymi jeśli nie mam pojemnika?

Nie segreguje - mom to w rzyci

Płacę za wywóz i cześć pieśni

Pan Mirosław ma rację

zaczynam żałować że zadeklarowałam segregację. Muszę złożyć aneks do umowy "od dziś nie segreguję". O! Za segregację powinien być bonus w postaci ulgi za wywóz śmieci, przynajmniej o 80%.

co z miejskimi trawnikami wokól domow ? o te trawniki dbają...

mieszkańcy nie miasto. Miasto kosi trawę raz do roku na moim podwórku, ja to robię 4 razy. Teraz gdy mam płacić za wywóz trawy nie będę tego robił niech robi to miasto albo da worki na trawę . To samo dotyczy liści jesienią, kto za to zapłaci skoro ziemia wokół budynków należy do miasta ?

Dziwne nie segregowałem śmieci płaciłem 8 zł jechało na wysypisko "choć wszyscy przekonywali, że oczywiście segregują"

Teraz mam segregować płacić 19pln i jeszcze mam się nie przejmować jak się pomylę bo i tak później ktoś to segreguje. To płacę za to, że komuś ułatwiam pracę i sam segreguję odpady?? Czy płacę kolejnej gębie pośredniczącej między wspólnotą a firmą wyworzącą śmieci??

Segregacja jest droższa !!!

Za wywóz skoszonej trawy z przydomowego ogródka trzeba zapłacić oddzielnie - 4 zł za worek (w tym ujęto już koszt wywozu). Złotówka do złotówki i za jakiś czas masa ludzi, którzy zdecydowali się na selecję odpadów zacznie wypowiadać/ zmieniać umowy. Selekcja odpadów powinna byc zdecydowanie tańsza, a nie tworzenie prowizorki...

Dokładnie, u nas jest tak samo

za darmo

dodajcie ,że za darmo do konca roku, a potem zapewne 1 sztuka worka to bedzie min 3 pln.........

nie ma darmowych worków

można jedynie kupić vis a vis Saniporu za 6,50 /szt ;))))

segregacja

toz to chore...czasochłonne i do tego tak jak wyżej opisano droższe...my mamy bawic się w segregację, aby inne firmy zbijały krocie za nasz czas, to po co budowano wielkie sortownie, przynajmn iej ludzie pracę by mieli

ach te smieci

Na oksywiu nawet nie zabrali pojemników a workow na odpady segregowane brak!!!! Mieszkam w domku jdnorodzinnym i mam juz tego calego zamieszania dosc. ps
z tego co wiem to przez pierwsze 6 mc sanipor ma za darmo rozwozic worki a pozniej bedzie trzeba sobie samemu zakupywac tak przekazala mi Pani wurzedzie w dniu oddania deklaracji smieciowej. Ach Nasza Cudna Gdynia buhhahahah

UWAGA przyjmę każdą ilość śmieci!!!!

chce zobaczyć jak moja firma sprzątająca sobie z tym poradzi!!

Jaki adres ;) ?

śmieci

Zauważyłem że na Suchaninie pojawiła się znaczna ilość dzikich wysypisk, reforma miała to zlikwidować wiec jak to jest????????????????

dagmara

Ten Cudowny szczurek uważa ,że powierzchnia lokalu czy domu robi śmieci !!!!!!!Precz z Nim !!! Nie głosowac na Niego !!! Drożyzna i bałagan przypisać Jemu !!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

który urzędnik podpisał umowę z Saniporem

na warunkach sprzecznych z ustawą ?
Według ustawy ODBIORCA śmieci powinien dostarczyć pojemniki na własny koszt , a NIE obciążać nimi dostarczyciela SUROWCÓW WTÓRNYCH na których odbiorca czytaj Sanipor ZAROBI

Śmieci.

Kiedyś płaciło się tylko firmie wywozowej,a teraz trzeba jeszcze utrzymywać darmozjadów z Urzędu Miejskiego!!!/Oby do wyborów a Szczurek będzie się żywił w Eko Dolinie.Na wolnym wybiebu!!!/

Segregacja wg SM BAŁTYK w Gdyni

Mieszkańcy wieżowca przy ul.Pomorskiej 14a w Gdyni wyrzucają śmieci nieposegregowane do zsypu a segregację SM BAŁTYK nakazał sprzątaczkom. Kobiety siedzą w zsypie i rekami grzebią w śmieciach!!! To się nazywa segregacja czy raczej głupota?

Ja też zapłacę więcej robiąc segregację (bo u nas trzeba płacic za worki) niż sąsiedzi którzy nie będą segregować. Więc gdzie tu jest sens, jak "nagradza" się tych co to pieprzą

Olo

Gdzie mogę kupić pojemnik na śmieci poniżej 100 zł (z dostawą!!!)???
W Castoramie zielony, pojemność 120 l, najtańszy kosztuje 118 zł i ich NIE MA!!!

leroymerlin 240 zł wczoraj w Rumi co wy na to

w OBI

185 zł ;)

śmieci

Nie przesadzajcie ,już naprawdę nie wiecie czego się czepiać .W Gdyni płaciłem do tej pory 30 zł. ,teraz będę płacił 32zł. "Zaje...sta " różnica ?!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Do tej pory płaciłam 9,70 a teraz będę płaciła 37,- Jest różnica??? Mieszkam sama a moi sąsiedzi, trzyosobowa rodzina płacą za wszystkie trzy osoby niecałe 28,- Jest różnica???

Opłata za śmieci...

Teraz będę płacić 128 zł, za co???
Za kilka siatek śmieci w miesiącu???

Śmieci

Oj gostku coś nie tak ,mieszkam w Gdańsku jestem sam płaciłem 4,12 pln teraz płacę 18,00 pln.No jednak Zaje...sta różnica.

!!!!

Gdyby Irlandczyk, Grek czy Niemiec zarabiał 1500 Euro i 5.50 Euro wydawał na litr paliwa, 20 Euro na kino i 250 Euro na średniej klasy buty, 5 tys. Euro za metr kw. mieszkania i 60 tys. Euro za średniej klasy nowy samochód, to na ulicach panowałaby regularna, krwawa wojna!
Polska płaca minimalna to 334 Euro, minimalna płaca w Irlandii 1462 przy zbliżonych kosztach życia.
Polacy to najgłupszy naród na świecie, od zawsze okradany i poniżany, i nawet nie zdający sobie z tego sprawy (vide wyniki wyborów).
Teraz jeszcze będziemy się dokładać do wymienionych wyżej państw, bo nas stać a oni mają mityczny kryzys. To co jest w Polsce to nawet nie można nazwać kryzysem, to jest od zawsze dno i dwa metry mułu!!!
Polak jest tanim wyrobnikiem Unii Europejskiej, a Polska rynkiem zbytu dla towarów drugiej i trzeciej kategorii po cenach wyższych niż w Unii Europejskiej !!
LUDZIE OTWÓRZCIE OCZY
Gdybym był okupantem i chciał zniszczyć naród to wyganiałbym młodych ,mądrych ludzi zagranicę za chlebem, podnosiłbym i wprowadził nowe podatki, dawał podwyżki i kolejne przywileje resortom siłowym, stawiałbym 500 nowych radarów, wzmacniałbym inwigilację obywateli, likwidowałbym państwowe szkolnictwo i służbę zdrowia oraz ograniczałbym do nich dostęp, oddałbym banki, media i handel obcym i wrogom Polski, wyśmiewałbym ich wartości i religię, skłócałbym młodych ze starszymi, aby przez odwróconą hipotekę przejąć za bezcen ich mieszkania i domy, zachęcałbym ich kobiety do feminizmu ,prostytucji i aborcji ,aby nie nadawały się na dobre matki i żony, zadłużałbym ich bezpośrednio oraz pośrednio przez państwo i gminy, aby nie mogli się temu sprzeciwiać, likwidowałbym ich przemysł ,a w zamian budowałbym ogromne stadiony na kredyt, aby przynosiły straty, dopuszczałbym do sejmu złodziei i degeneratów, itd.
Obejrzyj się wokoło!!!!!!

Gdańska Zaspa - Młyniec

Tutaj nie ma żadnego problemu bo super spółdzielnia na Zaspie ograniczyła się jedynie do zamknięcia wsypów w blokach i poinformowaniu o tym na tablicy ogłoszeń. O workach nie ma mowy a o pojemnikach chyba tu nikt nie słyszał, więc jest po staremu. Jedyna zmiana to to, że wyrzucamy śmieci do głównego śmietnika - tak świetnie działa tu ta ustawa śmieciowa! Brawo!

w temacie.... zsypów

Chciałbym się dowiedzieć jak w świetle nowych przepisów, odnajdują się mieszkańcy wieżowców, w których funkcjonują zsypy na śmieci. Jak rozumiem chętni do segregacji trafiają na zajadły opór użytkowników, permamentnie vetujących inicjatywy zamykania zsypów i tym samym wbrew woli płacą drożej, tak?

W czym macie problem??

Chcesz segregować, proszę bardzo. Nie chcesz, również wolny wybór. Ja segregować nie zamierzam i poniosę dodatkowe koszty. Nie będę się babrał w odpadach. Codziennie wieczorem schodzę do śmietnikami sru. Nawet nie patrze do którego. Jak zarzucę ramieniem tam wpada.A wspólnotę mam w głębokim poważaniu. Od segregacji jest Mietek z Heńkiem na wysypisku a nie ja.

"pustaków "mamy przy korytach , którzy nie potrafią logocznie myśleć

Tego towarzystwa juz nie da się wychować, więc trzeba usunac ich ze stołkow

A ja nawet nie wiem ile płacę za śmieci!!! Myślałem, że jest to w cenie czynszu??

Gdzie to można sprawdzić?? Od kiedy wchodzi ta nowa ustawa??

Po cholere segregacja...

skoro podjedzie śmieciara i wszystko z 5 pojemników wrzucają do jednego?????

wiem z dobrego źródła że worki, które otrzyma od Urzędu Miasta ma dostarczyć Sanipor

problem w tym, że urząd tych worków nie dostarczył jeszcze.

w Piekarach Śląskich po staremu

nic nie zmienili i żyją w spokoju. bez segregacji i bajzlu

dot.smieci

Mam na zbyciu 5 pojemnikow na smieci(pelne smieci,ktorych nie zabrala firma Metalpol z Rumii)."Dziekujemy" panu Szczurkowi,ze za nas zdecydowal i wybral Sanipor.A te kubly pelne smieci,ktorych nikt nie chce od nas zabrac wyladuja przed Urzedem Miasta w Gdyni!Moze dolacza sie inni,ktorzy tez maja taki problem?

REMONDIS Sp. z o.o.

ciekawostka dla obsługiwanych przez firmę
Urzędnicy tłumaczą, firma dysponuje tylko dwoma pojazdami... super nie?

w końcu tak działa kryterium najniższej ceny przy wyborze wykonawcy

urzędnik zasłoni sie przepisami, ale takim efektem powinien zainteresować się prokurator

to urzędasy wybrały firmę, która dysponuje tylko dwoma pojazdami

Redakcjo

Fajny tekst tylko gdzie poniżej 100zl mozna kupić kubeł na śmieci?

NIE KUMAM takiej "segregacji" na suche i mokre śmieci

Rozumiem, segregować tradycyjnie - szkoło, papier, plastik, elektrośmieci i odpadki z gospodarstwa, moge mieć kilka pojemników na różne śmieci, byle było je gdzie potem wrzucić (w Oliwie NIE MA ani jednego miejsca, gdzie mogę wrzucić tak segregowane odpady!!!), ale obecne wymysły uważam za skrajnie debilne i kretyńskie. Kolejny bzdurny przepis.

A ja nie kumam, co ma powierzchnia mieszkania do ilości wyprodukowanych w nim śmieci???

To dopiero jest debilne.

Na większej powierzchni średnio mieszka więcej osób

A w deklaracjach Polacy klamia,jak z nut

4 metody liczenia

No wlasnie. Sa 4 metody:
- wg meldunku
- wg deklaracji
- wg zuzycia wody
- wg powierzchni
Wszystkie maja na celu ustalic liczbe mieszkancow. Najlepsza metoda jest deklaracja. Ale ilu z nas pomyslalo o wpisaniu 1 osoby...
Meldunek - lipa, bo majac dzieci na studiach czy na wyspach mieszkamy sami a i tak placimy za nich.
Woda - dla wielu nieporozumienie, ale jednak zuzycie wody pozwala szacowac ile osob mieszka. Zamiast biegac po mieszkaniach i sprawdzac faktyczny stan, urzednikom wystarczylo by zestawienie z wodociagow.
I nieszczesns powierzchnia - uznali, ze srednio na 1 osobe przypada x m2 powierzchni. Wspolczuje starszym osobom w kamienicach czy domach o pow. 80-100 metrow.
Dla samorzadu ostatnia metoda jest najprostsza. Mamy katastr i wiemy ile macie pow. Nie musimy wiec biegac po mieszkaniach. A co wazniejsze, zbierzemy wiecej kasy... Jeden z postow pow mowi o rodzinie wieloosobowej na 50 m2. Oni zaoszczedza :)

z mokrych wysypisko uzyskuje biogaz

szybszy rozkład więcej biogazu

jak zaczniesz uczciwie segregować to zrozumiesz, co to sa mokre i po co!!!

ssssssmieciiiiiiii........

ja zaplace 500% wiecej, z oplaty niecale 10 zeta, teraz prawie 50 zet !!! Hurra !!! Kazdy pojdzie glosowac na PO !!!! A p. Budyn wybiera sie do Parlamentu Europejskiego, bo chyba nie wierzy, ze go jeszcze ktos zechce wybrac !!

Płaciłem 9,50zł, za nieposegregowane

Teraz ok. 30zł za to, że wykonam pracę "za kogoś", czyli posegreguję. Do tego zużyję więcej worków, wody, czasu, etc. Na tej Ustawie skorzysta każdy, poza szarym obywatelem!

Urzędasy, p....cie się i sami sobie segregujcie na wysypisku! Stać mnie, aby jeszcze dopłacić wam 10zł, a i tak paradoksalnie na tej decyzji zarobię!

Do kitu ta ustawa ...

Mieszkam sam i zbieram jeden worek niesegregowanych przez dwa tygodnie. Segregowanych będę zbierał przez dwa miesiące. I hodował karaluchy. Niech się Spółdzielnia martwi.

felek

Mieszkam w domku jednorodzinnym. Teraz za segregowane śmieci będę płacił 3 x więcej. Pytam się zatem dlaczego? Gdzie logika, gdzie sens?

a mi podnieśli czynsz o 10 zł tłumacząc podwyżkę

ustawą śmieciową, ale ja siepytam czy w tej ustawie było coś o podwyżce dot mojego mieszkania ?? śmieci segreguję odkąd pamiętam na papier, plastik, szkło i reszta syfu. Nic się w moim gospodarstwie nie zmieniło od lat nie produkuję więcej śmieci, jedzenia nie wyrzucam kupuję tyle ile potrzeba, to ja się pytam: dlaczego nas legalnie okradacie ??

jestem przeciw każde segregacji !!!!!!!!!!!!!w tym śmieci.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

skoro nie zdążyli ktoś musi ponieść realne konsekwencje??. Oczywiście jakiś głupawy urzędnik czemu my mieszkańcy.

nareszcie sie wyrowna

Ja do 1. lipca w domku płaciłem 180 zl miesięcznie za 4 osoby za 2 śmietniki po 120 litrów, bo jak mi się nie zmieściło w śmietniku to mi Sanipor nie zabrał, wiec musiałem mieć dwa, a w bloku nie miało znaczenia ile kto śmieci produkował, płacił grosze od głowy i reszta go nie obchodziła, a to ze ktoś mieszka w domku, to nie znaczy, ze leży na kasie. Nareszcie ci z domków nie będą musieli płacić za tych w blokach.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ci z domków, najczęściej wywozili swoje śmieci do śmietników ogólnodostępnych na osiedlach, albo do lasów. Ci z bloków nie mieli takich ułańskich fantazji. Nadto, kto Tobie każe mieszkać w domku i lamentować, a teraz -typowy polaku- zacierać ręce z radości. Ja dla przykładu jeżdżę autem, które wciąga 15l/100km i nie czekam (jak ty), aby dołożyli 2zł za litr paliwa tym, którzy jeżdżą mało paliwożernym samochodem, ...aby pokrzyczeć, że "w końcu coś się wyrówna". Luksus kosztuje, a darmowych obiadków niestety nie ma. Zrozum to i nie rób siary. Do roboty "bidoku z domku po babci" i będzie na opłacenie wywozu własnych śmieci.

tępota

Nie przyszło do głowy, że płaciłeś za skomplikowany WYWÓZ, nie za samą ilość śmieci? Bloki płaciły tyle ile to kosztowało, Św. Mikołaj do bloków nie dopłacał.

Recja ci z bloków płacili grosze, a teraz oburzają się jak mają płacic tyle co mieszkańcy domków płacili przez całe lata
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

BZDURY!!! OBYWATEL PŁACI A GMINA SIĘ CIESZY!

Ustawa do d... to i jest bałagan. Każda gmina w dobrze wcześniej przygotowanej ustawie powinna mieć obowiazek zbudowania sortowni - zatrudnić ludzi (zmniejszyć bezrobocie) i dopiero dawać pojemniki!!! Kto za recykling zarabia? - gmina! To dlaczego to takie drogie? Głupi przykład? Wynająłem worek na gruz - Panie co wrzucać? Wszystko - byle nie azbest! Jaka segregacje?! Durne Państwo złodziei to i durna ustawa!!!

Gdzie te worki?

Jest już 5 lipca, a je worków na segregowane surowce jeszcze nie widziałem na oczy. Tak więc śmieci muszę na razie wyrzucać zmieszane.

PYATNIE radzę skierować do UM GDYNIA. Oni dali D..y!!!

Spółdzielnia Mieszkaniowa Przymorze

A moja wspaniała spółdzielnia mieszkaniowa przesłała deklarację z zapisem, że jak mój sąsiad/sąsiadka nie będzie segregować to będziemy płacić więcej. Podsumowując- jakiś stary kur... nie będzie segregować, a ja tak-i tak zapłacę za jego głupotę i lenistwo...

Gdzie tu logika? gdzie proekologiczny cel?jestem załamana tym o się dzieje:/

ustawa jest raczej antyekologiczna, to oczywiste
chodzi tylko o bicie piany i stwarzanie POzorów

masakra

jest drożej mieszkam w bloku placiłam za wywóz śmieci 10 zł od osoby Teraz wprowadzili rowna stawke dla wszystkich 35 zł nie wazne czy ktos mieszka sam czy w 10 osob.... Gdzie tu sprawiedliwosc ja mieszkam sama a place jak za 4 osoby

worki do segregacji

Z dobrze poinformowanego zródła wiem, że Sanipor cały czas czeka na worki do segregacji od UM Gdynia. niestety naczelnik Frankowski zawalił i zbyt pozno te worki zamówił. Miało być tak cudownie. Jak zwykle urzędasy nawaliły.

segregacja w workach

To kpina. Tak pięknie się chwalą, ze UM Gdynia będzie rozdawał worki. Tymczasem worków nie ma. Mam nadzieję ,ze ktoś za ten cały bałagan w wydziale ochrony środowiska wyleci. Wczoraj dodzwoniłem się po kilku dniach próbowania do Saniporu. Poinformowano mnie , ze UM Gdyni zadeklarował się w porozumieniu, ze dostarczy Saniporowi worki do segregacji oraz ulotki. Do dzisiaj tego Urząd nie zrobił. Sanipor miał te worki tylko porozdawać. Kochani nie dajmy się oszukać. stworzyli sobie ciepłe posadki, wynajęli piękne biura w centrum Gdyni i nic nie robią. I TO WSZYSTKO ZA PIENIĄDZE ZA ŚMIECI!!!!!

proponuję zlikwidować ten wydział - skoro się na niczym nie znają!

Segregowanie smieci

Jestem absolutnie ZA i bede to robil mimo ze obsewuje ja wielu moich "sasiadow" wali smieci gdzie popadnie. Mam tylko jedno zastrzezenie i z pewnoscia nie zastosuje sie do decyzji Rady Miasta Gdynia; NIE BEDE PLACIL TRZYKROTNIE WIECEJ ZA WYWOZ SMIECI TYLKO DLATEGO ZE URZEDNIKOM NIE CHCIALO SIE NALICZYC UCZCIWIE WYSOKOSCI OPLAT! Wiele mieszkan o podobnym standardzie , zamieszkuje kilka osob wiec dlaczego ja mam ponosic oplaty w takiej samej wysokosci, a mieszkam sam?

5 lipca - brak pojemników na mokre i suche

wrzucam wszystko po staremu, czy zapłacę też po staremu?

segregacja

To jest bez sensu. Ja już wcześniej segregowałam a teraz jak mam płacić więcej bo mamy w naszym budynku opłatę jak za niesegregowane, to mi się odechciewa segregować. Ta ustawa zniechęca do segregacji .....

poinformowany

UWAGA sensacyjna wiadomość!!!! Właśnie dowiedziałem się, ze SANIPOR wygrał przetarg bo dał najniższą cenę - w przeliczeniu na 1 (jednego) mieszkańca Gdyni średnia cena jaką zaproponował Sanipor to 8,00 zł. Powtarzam 8 zł. urząd Gdyński to złodzieje! Co zrobią z resztą pieniędzy? jestem zbulwersowany!!!!

za miesiąc!!!!

Oj chyba przesada?

Wynik postępowania przetargowego (suma ok.57.000.000 pln na 250.000 mieszkancow czyli ok.229 pln/osoba:
"14/05/2013 S92 Państwa członkowskie - Zamówienie publiczne na usługi - Udzielenie zamówienia - Procedura otwarta
I.
II.
IV.
V.
VI.

PL-Gdynia: Usługi gromadzenia odpadów pochodzących z gospodarstw domowych

2013/S 092-156054

Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia

Usługi
Dyrektywa 2004/18/WE

Sekcja I: Instytucja zamawiająca
I.1)Nazwa, adresy i punkty kontaktowe

Gmina Miasta Gdyni
al. Marszałka Piłsudskiego 52/54
Osoba do kontaktów: Bartosz Frankowski
81-382 Gdynia
POLSKA
Tel.: +48 586688480
E-mail: wydz.ochrony_srodowiska@gdynia.pl
Faks: +48 58668470

Adresy internetowe:

Ogólny adres instytucji zamawiającej: http://www.gdynia.pl
I.2)Rodzaj instytucji zamawiającej
Organ władzy regionalnej lub lokalnej
I.3)Główny przedmiot lub przedmioty działalności
Ogólne usługi publiczne
I.4)Udzielenie zamówienia w imieniu innych instytucji zamawiających
Instytucja zamawiająca dokonuje zakupu w imieniu innych instytucji zamawiających: nie

Sekcja II: Przedmiot zamówienia
II.1)Opis
II.1.1)Nazwa nadana zamówieniu
Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych odebranych z terenu Gminy Miasta Gdyni z nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy.
II.1.2)Rodzaj zamówienia oraz lokalizacja robót budowlanych, miejsce realizacji dostawy lub świadczenia usług
Usługi
Kategoria usług: nr 16: Usługi w dziedzinie odprowadzania ścieków i wywozu nieczystości; usługi sanitarne i podobne
Główne miejsce lub lokalizacja robót budowlanych, miejsce realizacji dostawy lub świadczenia usług: Gmina Miasta Gdyni.

Kod NUTS PL633
II.1.3)Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów (DSZ)
II.1.4)Krótki opis zamówienia lub zakupu
Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi polegającej na:
-- odbiorze odpadów komunalnych odebranych z terenu Gminy Miasta Gdyni z nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy,
-- zagospodarowaniu odpadów komunalnych odebranych z terenu Gminy Miasta Gdyni z nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy.
Przedmiot zamówienia został podzielony na 7 części (sektorów):
-- część I obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora I,
-- część II obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora II,
-- część III obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora III,
-- część IV obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora IV,
-- część V obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora V,
-- część VI obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora VI,
-- część VII obejmującą odbieranie i zagospodarowanie odpadów z sektora VII.
II.1.5)Wspólny Słownik Zamówień (CPV)

90511200, 90513000, 90514000
II.1.6)Informacje na temat Porozumienia w sprawie zamówień rządowych (GPA)
Zamówienie jest objęte Porozumieniem w sprawie zamówień rządowych (GPA): nie
II.2)Całkowita końcowa wartość zamówienia (zamówień)
II.2.1)Całkowita końcowa wartość zamówienia (zamówień)
Wartość: 57 474 268,67 PLN
Łącznie z VAT. Stawka VAT (%) 8

Sekcja IV: Procedura
IV.1)Rodzaj procedury
IV.1.1)Rodzaj procedury
Otwarta
IV.2)Kryteria udzielenia zamówienia
IV.2.1)Kryteria udzielenia zamówienia
Najniższa cena
IV.2.2)Informacje na temat aukcji elektronicznej
Wykorzystano aukcję elektroniczną: nie
IV.3)Informacje administracyjne
IV.3.1)Numer referencyjny nadany sprawie przez instytucję zamawiającą
MN.271.132.2012
IV.3.2)Poprzednie publikacje dotyczące tego samego zamówienia

Wstępne ogłoszenie informacyjne

Numer ogłoszenia w Dz.U.: 2012/S 169-280048 z dnia 4.9.2012

Ogłoszenie o zamówieniu

Numer ogłoszenia w Dz.U.: 2012/S 237-390574 z dnia 8.12.2012

Inne wcześniejsze publikacje

Numer ogłoszenia w Dz.U.: 2012/S 4-003482 z dnia 5.1.2013

Sekcja V: Udzielenie zamówienia
Część nr: 1 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Redłowo, Orłowo, Mały Kack, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy
V.1)Data decyzji o udzieleniu zamówienia:
16.4.2013
V.2)Informacje o ofertach
Liczba otrzymanych ofert: 4
V.3)Nazwa i adres wykonawcy, na rzecz którego została wydana decyzja o udzieleniu zamówienia

Przedsiębiorstwo Robót Sanitarno-Porządkowych Sanipor Sp. z o.o.
ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
E-mail: sekretariat@sanipor.pl
Tel.: +48 586609600
Adres internetowy: http://www.sanipor.pl
Faks: +48 586609601
V.4)Informacje na temat wartości zamówienia
Początkowa szacunkowa całkowita wartość zamówienia:
Wartość: 7 531 529 PLN
Całkowita końcowa wartość zamówienia:
Wartość: 5 205 218,12 PLN
V.5)Informacje na temat podwykonawstwa
Przewidywane jest zlecenie podwykonawstwa w ramach zamówienia: nie
Część nr: 2 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Karwiny, Dąbrowa, Wielki Kack, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
Liczba otrzymanych ofert: 6
V.3)Nazwa i adres wykonawcy, na rzecz którego została wydana decyzja o udzieleniu zamówienia

ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
Wartość: 11 750 939 PLN
Wartość: 8 168 570,07 PLN
Część nr: 3 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Śródmieście, Kamienna Góra, Wzgórze Świętego Maksymiliana, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013

ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 9 722 190 PLN
Wartość: 7 695 869,62 PLN
Część nr: 4 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Leszczynki, Grabówek, Działki Leśne, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013

ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 8 818 123 PLN
Wartość: 7 051 095,36 PLN
Część nr: 5 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Chwarzno Wiczlino, Witomino Leśniczówka, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013

ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 8 683 303 PLN
Wartość: 7 405 596,08 PLN
Część nr: 6 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Cisowa, Chylonia, Pustki Cisowskie - Demptowo, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013
Liczba otrzymanych ofert: 5

ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 15 186 266 PLN
Wartość: 10 510 843,83 PLN
Część nr: 7 - Nazwa: Odbieranie i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenów dzielnic: Pogórze, Babie Doły, Obłuże, Oksywie, z nieruchomości na których zamieszkują mieszkańcy.
16.4.2013

ul. Sportowa 8
81-300 Gdynia
POLSKA
Wartość: 16 405 450 PLN
Wartość: 11 437 075,59 PLN

Sekcja VI: Informacje uzupełniające
VI.1)Informacje o funduszach Unii Europejskiej
Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie
VI.2)Informacje dodatkowe:
VI.3)Procedury odwoławcze
VI.3.1)Organ odpowiedzialny za procedury odwoławcze

Krajowa Izba Odwoławcza
ul. Postępu 17a
02-676 Warszawa
POLSKA
E-mail: odwolania@uzp.gov.pl
Tel.: +48 224587701
Adres internetowy: http://www.uzp.gov.pl
Faks: +48 224587700
VI.3.2)Składanie odwołań
Dokładne informacje na temat terminów składania odwołań: W toku postępowania o udzielenie zamówienia przysługują środki ochrony prawnej przewidziane w Dziale VI ustawy z dnia 29.1.2004 r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) - odwołanie do Krajowej Izby Odwoławczej i skarga do sądu okręgowego wnoszone w sposób i w terminach określonych w Ustawie. Środki ochrony prawnej określone w ww. dziale VI przysługują Wykonawcom, a także innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu danego zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów Ustawy.
Odwołanie wnosi się w terminie 10 dni od dnia przesłania informacji o czynności zamawiającego stanowiącej podstawę jego wniesienia - jeżeli korzystano ze środków, o których mowa w art. 27 ust. 2 ustawy, albo w terminie 15 dni - jeżeli korzystano z innych środków;
Odwołanie wobec treści ogłoszenia o zamówieniu, a także wobec postanowień specyfikacji istotnych warunków zamówienia, wnosi się w terminie 10 dni od dnia publikacji ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej lub zamieszczenia specyfikacji istotnych warunków zamówienia na stronie internetowej;
Odwołanie wobec czynności innych niż określone powyżej wnosi się w przypadku zamówień w terminie 10 dni od dnia, w którym powzięto lub przy zachowaniu należytej staranności można było powziąć wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego wniesienia;
Jeżeli zamawiający nie przesłał wykonawcy zawiadomienia o wyborze oferty najkorzystniejszej odwołanie wnosi się nie później niż w terminie:
a) 30 dni od dnia publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ogłoszenia o udzieleniu zamówienia;
b) 6 miesięcy od dnia zawarcia umowy, jeżeli zamawiający nie opublikował w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ogłoszenia o udzieleniu zamówienia.
VI.3.3)Źródło, gdzie można uzyskać informacje na temat składania odwołań

Krajowa Izba Odwoławcza
ul. Postępu 17a
02-676 Warszawa
POLSKA
E-mail: odwolania@uzp.gov.pl
Tel.: +48 224587701
Adres internetowy: http://www.uzp.gov.pl
Faks: +48 224587700
VI.4)Data wysłania niniejszego ogłoszenia:
10.5.2013

przeoczylem jeden wazny szczegół..

Kwota 229 pln/os jest za okres od lipca 2013 do grudnia 2015 (30 miesięcy), co daje miesięczną kwotę na mieszkańca poniżej 8 złotych...

z 15 na 30 zł

A ja w gdańsku płaciłem 15 zł za 3 osoby nie segregując, a teraz segregując - 30 zł za metry a nie za śmieci...

5 lipca - Osowa - Remondis

Firma do tej pory nie odebrała śmieci poustawianych pod płotami na całym osiedlu. Nie dostałam żadnego pojemnika chociaż deklarację wysłałam 15 maja. Zero reakcji na wysyłane maile do ZDiZ.

mają 2 śmieciarki, brakuje 9200 dla domków kubłów do śmieci

jak myślisz kiedy oni to zabiorą? w środę mieli zabierać według planu miasta

Art. 6r. 1. Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi stanowi dochód gminy.

Art. 6r. 1. Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi stanowi dochód
gminy.

gdzie jest napisane, że mieszkańcy muszą dopłacać do tego dochodu miasta?

Dochód miasto ma mieć z przerobu.
Dlaczego mieszkańcy płacą za oddanie posegregowanych surowców wtórnych?

Wystarczy, że oddajemy je miastu za darmo (zamiast żądać choćby symbolicznej opłaty od miasta), więc skąd ta drakońska POdwyżka??

Osowa - Remondis - kogo urzedasy wybrały w przetargu !!!!!!!!!!!!!!

Cytat z czwartku z portalu osiedlowego z Osowy:
"A na koniec mail od znajomego z sąsiedniego Chwaszczyna, mieszkającego z drugiej strony Jeziora Osowskiego:
Dzisiaj rano przed 7 zajechała na nasze osiedle śmieciarka firmy REMONDIS. Widać było, że czegoś szukają. W końcu podjechali do mnie i jeden z panów zapytał się mnie, czy to jest Osowa. Odpowiedziałem, że to jest Chwaszczyno. Następnie zapytał się o ulicę Świerkową i Sobisława, czy może one należą do Osowy."
Przecież ten Remondis to Benny Hill na występach w Gdańsku - tylko dlaczego my mamy płacić ????

hopie miałeś szczęście widziałeś jedną z 2 śmieciarek które oni posiadają

farciarz

segregacja na tak

mieszkam w Gdyni w domku i za dzierżawę pojemnika 120 l płacę 4 zł miesięcznie. Selektywną wystawiłam ostatnio w dużym worku na śmieci, na którą nakleiłam kartkę z napisem PLASTIK i zabrali. Koszt ok. 30 groszy. Jeśli kupować pojemnik na śmieci to najlepiej z atestem - niestety są już droższe ale bardziej wytrzymałe.

Parodia

Rozumiem,że zawartość każdego pojemnika będzie odbierała inna śmieciarka.Inaczej trudno znalezć w tym sens.

jeżeli od czasu "segregacji" płacisz więcej, to niektórzy już osiągnęli już swój cel

banda Tuskowa

wie jak się kase robi !!!!!!!!!!!!! a wy płaccie i płaczcie.Jak dla mnie to kolejny wałek na masową skalę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Darmowe worki w Gdyni ??

Darmowe worki w Gdyni to może będą ale tylko do końca tego roku!!! A jak dotąd na Dąbrowie zadnego worka nie otrzymałem, a jest już 5 lipiec.

Segregacja wg SM BAŁTYK w Gdyni

Mieszkańcy wieżowca przy ul.Pomorskiej 14a w Gdyni wyrzucają śmieci nieposegregowane do zsypu a segregację SM BAŁTYK nakazał sprzątaczkom. Kobiety siedzą w zsypie i rekami grzebią w śmieciach!!! To jest segregacja ludzi.

w SM Bałtyk prezesio spółdzielni znany jest wszystkim z przekrętów tego typu. wcześniej miał układzik z Metalpolem a teraz myślał ze tez mu się uda. czas odwołać prezesia! ciekawe od kogo teraz będzie brał łapówki bo chyba nie od miasta. HeeeHeeee heee

miejmy nadzieję, że najbliższe wybory będą bardziej udaną SEGREGACJĄ !!!

Nareszcie coś połączyło Gdańsk i Gdynię - problemy śmieciowe!!!

A co słychać w Sopocie?

dodatek do nie lemnga : panu T zostały jeszcze do sprywatyzowania LASY ! i pas nadmorski i górski oraz jeziora ! już kiedy to sprzedadzą to wtedy się będzie działo !!!

Ale wielki problem

Widzę, że problem segregowania śmieci urósł do poziomu typu "na złość mamie odmrożę sobie uszy". Cóż za głupim narodem jesteśmy, żeby w ten sposób postępować, szukamy tylko wymówek aby usprawiedliwić swoje lenistwo i ogólną niechęć do wszystkiego co może przybliżyć nasz kraj do wyższej kultury osobistej, bo przecież tu właśnie o kulturę chodzi!!! Przed reformą było tak, że wiele ludzi podrzucało śmieci do koszów wspólnot mieszkaniowych, co doprowadziło do tego, że gdy wspólnoty pozamykały na klucze swoje wiaty śmietnikowe, po prostu zostawiano śmieci przed wiatą. To jest tylko przykład jak my Polacy mamy wszystko i wszystkich w głębokim poważaniu. Najważniejsze, że ja kogoś wykiwałem, a tak naprawdę OKRADŁEM!!!! Bo to nie ja zapłacę za wywiezienie moich śmieci tylko kto inny. Teraz jest tak samo, nie będę segregował bo:
- ustawa jest głupia,
- nie chce mieć śmietnika w domu,
- nie chce mi się codziennie do śmietnika biegać,
- bo inni nie segregują itd itp.
Ehhh, nie chce mi się już pisać.....
Ja będę segregował, bo tak podpowiada mi uczciwość osobista i czuję, że to jest postępowanie właściwe i słuszne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

"Ehhh, nie chce mi się już pisać.."

Nie pisz.

Zabrakło nawet odwagi by choć nickiem się podpisać?

Gdzie się podziały skupy surowców wtórnych?

Mieszkam w Gdyni na Działkach Leśnych. Kiedyś był skup butelek na ul.Wolności a skup makulatury na ul.Warszawskiej. Jako dziecko zbierałem butelki i gazety i nie musiałem rodziców prosić o drobne na cukierki. Nie tęsknię za komuną ale nie wszystko było złe.

Chorwacja dopiero w poniedziałek weszła do UE

Ale już 5 lat temu plastikowe butelki były tam zwrotne. Tak samo szklane. Jesteśmy w ogonie Europy!

POLACTWO

kurde nie róbcie problemu z niczego. wiekszość krajów Europy segraguje śmieci tylko jak zwykle Polak ma ze wszystkim problem. Zajmijcie się tym, co się dzieje z naszą gospodarką, tym jak politycy robią nas w h.. Problem jest z tym, ze za segregowanie wyjdzie wam 10zl więcej niż normalnie ??? naprawdę ??? w co drugim sklepie tracicie o wiele więcej kasy a jesli oszczędzacie to tracicie na jakości towaru kupując nasączone chemikaliami mięso albo sery z plastikiem i gumą. Czemu ja musze, żyć w takim kraju gdzie dosłownie każdy robi problem z byle gównianego powodu a nie zajmie sie czyms konkretnym - tym co powinien. POLACTWO kurde :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

no własnie np na smieciach politycy robią nas w ch...

dlatego poruszamy problem. Smieci to rowniez gospodarka. wiec co sie plujesz?

tak, masz racje ale jesli zainteresujesz się tą gospodarką bardziej to sam stwierdzisz że są powazniejsze sprawy od marudzenia nt segregowania śmieci. Pewnie i robia nas nawet na tym w jajo - nikt nie twierdzi że nie ale segregacja smieci jest raczej kwestia pozytywną.

Jak zwykle;/

Było do przewidzenia jaki będzie efekt końcowy całej tej ustawy...Wszystko w powijakach ale na siłę trzeba przeforsować i co... jak zwykle Mądry Polak po "szkodzie"...urzędasy zadowoleni bo zdążyli z ustawą a nie ważne, że reszta LEŻY.

...

i do tego trzeba dodać, że metry produkują śmieci !!!

Pogonić tych złodziei

Ludzie, juz czas, najwyższy czas pogonić tych złodziei
i zacząć żyć jak NORMALNI ludzie....

pozwalniąć urzędasów

Oj Panie naczelniku Frankowski chyba już czas pożegnać się z ciepłą posadką!

Jak to tuskowe ogry zwietrzyły interes

Proszę zauważyć, że teraz każdy za segregowanie, zapłaci 300-400% więcej, aniżeli dotychczas. Nadto, właśnie segregując, wykona darmową pracę, za Staśka i Władka, którzy być może już nie będą potrzebni i zasilą szeregi bezrobotnych, ...ale wracając do problemu. Dochód oczywiście dla gminy. Przetargi wygrały firmy, które złożyły najtańsze rozwiązanie..., brak konkurencji, czyli super podkład pod wałki, burdel i cwaniactwo, nie mówiąc o braku jakości usługi. Już na samym wstępie tego świetnie przygotowanego przewału, płacimy średnio o 300% więcej, oczywiście przy założeniu, że KAŻDY posegreguje. I tu jest właśnie "haczyk" . Urzędasy dobrze wiedzą, że w "blokowiskach" każdy, to mniejsze prawdopodobieństwo, aniżeli wygranej w lotto. Bo chyba nie sądzicie, że np. w "falowcu", gdzie jest powiedzmy 500 mieszkań, nie znajdzie się ten, co ma tą Ustawę w d@pie. Więc za chwilę i tak zapłacimy ponownie więcej... To świetnie wymyślony majstersztyk, oczywiście skierowany na ponowne okradzenie obywatela. Proszę źle mnie nie zrozumieć. Paradoksalnie, kiedy płaciłem "normalnie", to starałem się segregować. Nie byłem święty, ale zawsze plastyk, makulatura, szkło lądowały we właściwych pojemnikach. Teraz kiedy mam płacić o 300% więcej, wiedząc, że państwo ponownie robi mnie w ch..ja, to najzwyczajniej mam to w d@pie. Dopłacę złodziejom 10zł i niech sami sobie segregują. Nadto, nie będąc lemingiem, wiem,że mam "sąsiadów", którzy nigdy nie znali i nie poznają znaczenia definicji segregacja, więc po cóż być "zaskoczonym" czymś, co od samego początku było-jest do przewidzenia!

dokładnie tak to wyglada

Drobna poprawka: to GMINY decydowały o wysokości haraczu ściąganego od jeleni, którzy oddają gminom za darmo posegregowane surowce wtórne, i to GMINY decydują, czy każdy segreguje (w tym falowcu), czy np. 80% mieszkańców falowca segreguje i to się liczy jako segregowane śmieci.

Rząd dał gminom okazję i możliwości, a każda gmina skorzystała z nich w sposób dla siebie charakterystyczny.

bzdura

Za przeproszeniem Pan Miroslaw jest po prostu smierdzacym leniem. U mnie w domu od kilku ladnych lat segreguje sie odpady W WORKI, ktore wisza sobie przy zejsciu do piwnicy i jakos noe zdarzylo sie jeszcze, zebt ktorys worek pekl, lub rozerwal sie.. Dla chcacego nic trudnego, a ze za lenistwo i niewiedze trzeba placic to wiadomo od dawna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

mieszkałam w Belgi tam segregacja jest obowiązkowa każdy ma jeden pojemnik dostajemy kalendarz z informacja kiedy przyjedzie smieciarka i po jakie śmieci więc jednego dnia wystawiamy kubeł z np papierem następnego z plastikiem itd. Nawet w bloku każdy ma specjalny kubeł z tym że mniejszy (wielkości wiaderka tylko prostokątny) z zamknięciem i adresem oraz jest kod kreskowy tak że wiadomo czyje to śmieci i wszystko wystawia sie w wyznaczonym miejscu przy wejścu do klatki badz na chodniku przy ulicy. Nie ma tam problemu z segregacją za brak segregacji sa kary finansowe. Nie ma też odpowiedzialności zbiorowej każdy sam odpowiada za swoje. Po śmieci ze śmietników z placów zabaw i śmietników ogólno dostępnych przyjeżdza osobna firma i wymienia worki. Tylko u nas jest chora sytuacja ja segreguje i sąsiedzi też ale mamy śmietnik ogólno dostępny przed klatką i Pan sprzątający wyrzuca te śmieci do kubła ogólnego więc z góry nasza praca idzie na marne bo tam znajduja se ogryski skórki po bananie butelki po piciu połamane zabawki itp. To nie segregacja to tylko chęć zarobienia na nas

w samo południe

zdjęcie z Gdańska, rzecz jasna.

w samo południe

bo u nas czysto i pachnąco jest...
A śmieci posegregowane wg KOLORÓW
:)

100 zł za pojemnik ale chyba 6 m-cy temu

100 zł za pojemnik ale chyba 6 m-cy temu bo niestsety teraz to koszt 240 a nawet 250 zł..../Ktoś na tym nieźle zarabia a my biedne żuczki będiemy za to płacić i to nie mało. Miesic temu pojemnik od ZUK Wejherowo można było kupić za 120 zł tylko pojemników nie było teraz są po 246 zł. Czy to nie jest rozbój w biały dzień....

To nie jest rozbój,złodziejstwo,czy układ,tylko ekonomia

Jak się całe miasto rzuciło kupować śmietniki,to nic dziwnego,że albo ich nie ma,albo są drogie. Tak samo drożeją jajka przed Wielkanocą,czy papier ozdobny przed Bożym Narodzeniem. Trzeba było pomyśleć, i kupić,kiedy było tanio,a nie teraz biadolić!

Jak w Neapolu...

segregacja śmieci - kolejny skok na moją kasę !!!!!!!!!!!

Nie było segregacji i było ok. Teraz zostałem ukarany za segregację i muszę dopłaci do tego interesu prawie 40 zł. Za to że dbam o środowisko muszę zapłacic, co to za chory kraj??????

No

P o j e b n cy :) postawili 3 pojemniki, szklo, papier i plastik, a resztki jedzenia mam sobie trzymac w domu, kretyni

tj. rozbój, z dnia na dzień mam płacić prawie 5-krotną stawkę z 10,20zł na 48zł, mimo ze nic się nie zmieniło!!!!

W Wydziale Ochrony Środowiska UM Gdynia w budynku Rzemiosła 10 Lutego 24 można uzyskać informację,że koszty wdrażania i funkcjonowania systemu gospodarowania odpadami komunalnymi OSZACOWANO PRECYZYJNIE, gdyż przed podjęciem uchwały określającej stawkę opłaty przeprowadzono i rozstrzygnięto przetarg na usługę w którym wygrała f-ma SANIPOR.Dowiadujemy się dalej, że w oparciu o RZECZYWISTE koszty odbioru i zagospodarownia odpadów wynikające z ROZSTRZYGNIĘTEGO przetargu oraz dokładnie znane pozostałe koszty urząd informuje, że m-czne koszty systemu w Gdyni wynoszą: - ok. 2,3 mln, tj. koszty SANIPORU, wg urządnika na odbieranie+transport+zbieranie w kwocie ok. 1,95mln zł i o,35mln na odzysk i unieszkodliwianie odpadów - ok. 0,10 mln zł tworzenie i utrzymanie punktów selektywnego zbierania odpadów komunalnych - ok. 0,60mln zł na obsługę administracyjną systemu,stąd miesięczne koszty systemu gospodarowania odpadami komunalnymi wynoszą ok. 3,0mln. Jak wynika z tych danych opłacić musimy rzeszę urzędników do obsługi podjętej Uchwały, przerzuca się na nas koszty wysypisk, no i pojemników!!!!!!

A pamieta ktos jeszcze co lezy u podstaw ustawy smieciowej...

Moze sie myle, ale chodzilo przede wszysrkim o likwidacje dzikich smietnikow w lasach i rowach, o uporzadkowanie smietnikow "niczyich" z okolic cmentarzy, dzialek, itp. Oplaty nalozone na kazdego mieszkanca mialy eliminowac te problemy. Najwyrazniej byloby zbyt latwo i wymyslili segregacje... Przed laty modne bylo segregowanie. Na ulicach i przy osiedlach wszyscy stawiali pojemniki na to, na siamto. I wielu naturalnym odruchem czynilo to. Sam dlugo segregowalem. Ku mojemu zdziwnieniu, pewnego dnia widzialem jak po zawartosc koszy przyjechal jeden woz. Paka bez podzialu na poszczegolne frakcje. Zabrala tworzywo sztuczne i papier. Znajomy z urzedu przyznal wowczas, ze koszt paliwa jest zbyt wysoki. A miasto i tak lat kilka temu oddalo do uzytku nowcie niesmigana sortownie za kilka milionow euro z unii. Ochrona srodowiska jedno, a zysk ekonomiczny to drugie. Nadal segregowalem smieci, choc wrzucajac je do pojemnikow pytalem "po co". Wystarczala mi swiadomosc, ze to robie.I chyba o nia powinnismy zadbac. Kazik spiewal "Miej swiadomosc...". Na koniec jeszcze troche o przekornej naturze Polaka :) kiedy nie musial, sortowal kazdy. Pod przymusem szukamy rozwiazan na skale wozu Drzymaly. "To my Polacy" :)

do: Dlatego ja nic nie bedę segregował.Powiedziałem to już w swojej wspólnocie

Super, że jesteś bogaty, bo w moim przypadku zabiera mi się co m-c 40zł w przypadku nie segregowania, jak to ustaliła Wspólnota, a moja emerytura wzrosła o 50zł, to i tak dużo, a wielu starszym osobom ŚMIECI pochłonęły całą podwyżkę przyznaną w marcu!!!!!!!! Zadziwiające jak wszyscy się godzicie z takim podejściem do ludzi starych Waszych Ojców i Matek, bo to oni właśnie osoby samotne chyba najbardziej ucierpiały na wprowadzonej Ustawie, ale Urzędnicy w mieście Gdynia zabezpieczyli sobie co miesięczne wpływy w wysokości 600tyś zł!!!!! Sanipor twierdzi, że oni nic nie zyskują mimo wygranego przetargu i 3 osoby obsługują całą gminę Gdynia. To jest rozbój w biały dzień, a wszyscy się martwicie o kubły i oto chodzi, żeby umknęła WAM istota sprawy!!!!!!!!!!!!!!!!

Pojemników do segregacji odpadów w Gdyni BRAK

Worków do segregacji w Gdyni BRAK

A śmieci nie są odbierane w innych workach !

Ktoś za to odpowie ?
Czy najspokojniej w świecie odbierze kolejną pensję , wszystko zganiając na bałagan jaki panuje

sanipor

Ja juz zgłupialem co sie dzieje w saniporze, poczytajcie sobie najlepiej forum pracowników ... masakra!!

Nice bede segrowac smieci

Banda zlodziei znowusz chce zarabiac na naiwnych.Zadam mozliwosc zwrotu za puszki I butelki,Place za nie I chce dostac bonus za zwrot.Kupuje ogromne ilosci wody w plastikach,bo kranowka jest do d...y.Niech madry nad tym pomysli a smieci zaczna sie segregowac.
do góry