Widok

Zacinający się pedał hamulca

Panowie,

Ratujcie. Mam golfa IV 2002r. i od niedawna zacina mi się pedał hamulca po włączeniu autka. Jak naciskam, to działa jakby do połowy, a potem coś go blokuje. Jest gorsze hamowanie. Po chwili zapala się ABS i ESP i hamulec już działa poprawnie, jak te kontroli się świecą. Na mieście nie ma problemu, ale boję się jechać w trasę. Oczywiście hamulec ręczny opuszczony do końca.

Pomocy, jaka może być przyczyna? Daję do mechanika, ale wolałabym wiedzieć wcześniej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moze byc problem z pompą absu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Lub problem z podciśnieniem...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
hamuj recznym i biegami. mi w uno poszla tarcza hamulcowa i nie jest zle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Podciśnienie nie jest przyczyną zacinania się pedału hamulca/pompy hamulcowej.Problem tkwi raczej w pompie hamulcowej ( pęknięta sprężyna odbojowa jednej z sekcji) .No albo w ostateczności defekt bloku pompy ABS.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mintaj, można też nogę wystawić i hamować .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja to rozumiem tak, że pedał się zrobił twardy i słabe hamulce są... a to są objawy braku wspomagania hamulca/podciśnienia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Żeby wcisnąć hamulec bez wspomagania trzeba bardzo mocno się zaprzeć...

Tak sobie luźno myślę, że może być problem z przewodem podciśnienia, skoro działa tylko do połowy a później brak podciśnienia. Może przewód gdzie się załamał lub po prostu pękł. To by tłumaczyło także brak ciśnienia w ESP i ABS...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Przyczyny mogą być różne, najlepiej obadać to w warsztacie. Jakby co mogę pomóc 534-330-534 lub mail: apomi@poczta.onet.pl
Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Motoryzacja

pierwszy samochod (13 odpowiedzi)

czy seicento to dobry pomysł? a może polecacie coś innego, małego?

Jak dbać o samochód (38 odpowiedzi)

Praktycznie każdy w dzisiejszych czasach posiada własny samochód. Wiecie jak o niego dbać?...

Samochód z komisu - czy warto? (34 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada auto z komisu? Jak wam się one sprawują? Jakie są wasze doświadczenia?...

do góry