Widok
Zagadka
Witam!
Mam twardy orzech do zgryzienia. Zadano mi zagadkę, której nie mogę rozwiązać. Szukałam w internecie odpowiedzi, ale znalazłam tylko treść zadania i to wszystko. Może któreś z Was pomoże? Bo znowu nie prześpię nocy :)
Oto treść:
100 żołnierzy szło do kina i miało 5 złotych. Bilet dla oficera kosztował 0, 50 gr, dla podoficera 0, 10 gr a dla szeregowego 0, 01 gr. Ilu żołnierzy z każdej grupy było w kinie?
Nie pytajcie, co to za kino, bo nie mam pojęcia :D Reszta też im żadna nie została :D
Pozdrawiam!
Mam twardy orzech do zgryzienia. Zadano mi zagadkę, której nie mogę rozwiązać. Szukałam w internecie odpowiedzi, ale znalazłam tylko treść zadania i to wszystko. Może któreś z Was pomoże? Bo znowu nie prześpię nocy :)
Oto treść:
100 żołnierzy szło do kina i miało 5 złotych. Bilet dla oficera kosztował 0, 50 gr, dla podoficera 0, 10 gr a dla szeregowego 0, 01 gr. Ilu żołnierzy z każdej grupy było w kinie?
Nie pytajcie, co to za kino, bo nie mam pojęcia :D Reszta też im żadna nie została :D
Pozdrawiam!
Nie została żadna reszta? To musi być jakiś błąd w zadaniu...
Największą sumę mogli wydać, gdyby każdy z nich był oficerem, ale to wciąż nie da 5 zł.
100 * 0,5gr = 50 gr
5zl = 500 gr
Chyba, że źle napisałaś i ma tam być odpowiednio: 0,5 zl ; 0,1 zl i 0,01 zl
Wtedy jednak również nie jest możliwe podanie JEDNEGO rozwiązania. Możemy za to założyć z góry ile było oficerów i na tej podstawie wyliczyć podoficerów i szeregowych.
Największą sumę mogli wydać, gdyby każdy z nich był oficerem, ale to wciąż nie da 5 zł.
100 * 0,5gr = 50 gr
5zl = 500 gr
Chyba, że źle napisałaś i ma tam być odpowiednio: 0,5 zl ; 0,1 zl i 0,01 zl
Wtedy jednak również nie jest możliwe podanie JEDNEGO rozwiązania. Możemy za to założyć z góry ile było oficerów i na tej podstawie wyliczyć podoficerów i szeregowych.
oO.. i tu wyszła ciekawa rzecz - rozważyłem wszystkie przypadki (ilość oficerów od 1 do 9) i poprawny wynik uzyskałem jedynie przy jednym oficerze. Stąd wynik:
oficerowie: 1
podoficerowie: 6
szeregowi: 93
Obliczenia?
podoficerowie: x
szeregowi: y
oficerowie: 1 (od razu odejmę to od 5 zł - zostanie 4,5)
oficerowie: 1
podoficerowie: 6
szeregowi: 93
Obliczenia?
podoficerowie: x
szeregowi: y
oficerowie: 1 (od razu odejmę to od 5 zł - zostanie 4,5)
Hmm, no a gdzie te 5 zeta? :) Bo mi wyszło dokładnie: 2, 03, z tego co widzę.
Jedno i drugie musi się zgadzać. I tu cały problem. Jak przemnożysz tych wszystkich doopków, przez te drobniaki, to za chusteczkę nie wyjdzie 5 zeta.
No tak, miało być odpowiednio 50 gr, 10 gr i 1 gr :)
O zgrozo..
A, odpowiedź istnieje :D
Jedno i drugie musi się zgadzać. I tu cały problem. Jak przemnożysz tych wszystkich doopków, przez te drobniaki, to za chusteczkę nie wyjdzie 5 zeta.
No tak, miało być odpowiednio 50 gr, 10 gr i 1 gr :)
O zgrozo..
A, odpowiedź istnieje :D
przejdź do strony https://linnk.com/