Widok
Zakup bliźniaka
Dzień Dobry,
Przymierzam się do zakupu bliźniaka w Bojanie. Czy ktoś kto już mieszka w takim może podpowiedzieć jak wygląda kwestia podziału gruntu? Z tego co czytałem w MPZP nie można dzielić działek na mniejsze niż 1000m kw natomiast zwykle są one postawione na działce 1000m kw. Jak to potem wygląda prawnie? Bo deweloper mówi, że potem bez problemu można wydzielić z tego dwie działki.
Przymierzam się do zakupu bliźniaka w Bojanie. Czy ktoś kto już mieszka w takim może podpowiedzieć jak wygląda kwestia podziału gruntu? Z tego co czytałem w MPZP nie można dzielić działek na mniejsze niż 1000m kw natomiast zwykle są one postawione na działce 1000m kw. Jak to potem wygląda prawnie? Bo deweloper mówi, że potem bez problemu można wydzielić z tego dwie działki.
Przede wszystkim, to nie są bliźniaki w rozumieniu prawa. Budynki jednorodzinne dwulokalowe różnią się tym od domu w zabudowie bliźniaczej, że pomiędzy lokalami nie ma dylatacji. Dom w zabudowie bliźniaczej to de facto dwa osobne budynki, natomiast ten pierwszy to jeden dom przedzielony ścianką działową. Aby obejść przepisy MPZP, pseudodeweloperzy stawiają budynki jednorodzinne dwulokalowe. I tu pojawia się problem bo tak naprawdę przy zakupie jesteś współwłaścicielem nieruchomości a w KW masz zapis co do tego, którą jego część użytkujesz oraz dysponujesz. W teorii prawnie jest to rozwiązane ale zawsze mogą się pojawić jakieś cyrki. Pamiętajmy, że przy zakupie bliźniaka balansujemy na pograniczu prawa i przepisów MPZP w którym są luki.
Kupiłem takiego właśnie bliźniaka i działa to tak że jest przepis który umożliwia dowolny podział działki jeżeli potrzebne jest to do wydzielenia lokalu i plan nie ma tu nic do rzeczy. Ważne żeby w planie działka widniała jako działka zabudowy jednorodzinnej. Ja mam działkę coś koło 440 metrów i na tym dom, nie jest tak że to lokal bo mamy z sąsiadem dwie osobne ściany szczytowe i styropian w dylatacji między budynkami, wspólne jest jedynie poszycie dachu. Różni developerzy mogą różnie robić ale zasada jest ta sama, sprawdź plan czy ściany są rozdzielne.