Widok
Zapowiada się ciężka nawigacja?!
Znamy zatem już czas oraz miejsce najbliższego Harpagana. Wydaje mi się iż niezależnie od pogody trasa będzie należała do trudniejszych. Po ostatniej edycji organizatorzy najprawdopodobniej zdecydowali się nieco podnieść poprzeczkę ażeby nie powtórzyła się historia z ponad setką nowych Harpaganów. Tym samym chcą zapewne utrzymać prestiż i renomę imprezy jako jednej z trudniejszych w kraju. Wszak miano ekstremalnej do czegoś zobowiązuje. Wybór miejsca może potwierdzać powyższe przypuszczenia. Opuszczamy Bory Tucholskie, które pomimo swojej rozległości mogą świecić przykładem utrzymania przecinek oraz oznakowania poszczególnych działów leśnych. Zapuszczamy się w nie mniej zalesiony teren a dodatkowo znacznie pofałdowany co będzie stanowić nielada utrudnienie. Dobrze chociaż, iż sieć jezior jest tutaj znacznie skromniejsza aniżeli w innych rejonach Pomorza. Trudno wyczuć jak to będzie za te trzy miesiące ale wiele wskazuje na to iż zapowiada się ciężka nawigacja! Pozdrawiam!
Nie chcę robić dramatu lecz odpowiednio się nastawić przed imprezą, o ile oczywiście dane mi będzie wystartować. Myślę iż odpowiednie przygotowanie mentalne jest niezwykle ważne. Wolę na przykład zostać mile zaskoczonym na trasie aniżeli rozczarować się w jej trakcie. Lepiej przecenić poziom trudności trasy niż go niedocenić. Pokory nigdy za wiele. Dobitnie przekonałem się o tym na zeszłorocznym Kieracie. Pozdrawiam!