Widok

Żarówki do samochodu

Czy ważny jest producent czy kupujecie kierując się przede wszystkim ceną? Jakie będą najlepsze do standardowej jazdy po mieście (głównie w dzień)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeżeli pojazd nie posiada oświetlenia ledowego / fabrycznego do jazdy dziennej to takie same żarówki musisz kupić jakich będziesz używął po zmroku to chyba logiczne, chyba że chcesz je wymieniać przed zapadnięciem zmierzchu
cena nie idzie w parze z jakością więc jak najbardziej powinno się kupować firmowe, poczytaj poszukaj nie idź na łatwizne
Znalazłem jakieś żarówki o*****, to chyba dobra marka? Tylko są różne typy m.in. dedykowane do jazdy nocnej nightbreaker, ale są też o przedłużonej trwałości które nie są aż tak mocne ale za to są bardzo trwałe, to chyba takie nadadzą się do jazdy po mieście tez po zmierzchu? Jestem początkującym kierowcą stąd pytania (to moja pierwsza wymiana żarówek)
Żarówki o przedłużonej trwałości są tylko z nazwy.
Byle nie z marketu a tak to każde dadzą rade. Żadne ledy, żadne wynalazki, najlepiej weź starą żarówkę/ki do motoryzacyjnego sklepu i powiedź że takie chcesz (o ile to oryginalne żarówki dla tego auta)
Przerabiałam już różne ale takie najprostsze i najpodobniejsze jak były, i okazywały się najlepsze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co za różnica czy z marketu czy nie....ważne, żeby były firmowe a nie jakieś noname.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
może być z marketu ale firmowa, z reguły świecą gorzej np za nisko - często diagności nawet nie chcą ustawiać świateł jeżeli usłyszą że kupiona jest żarówka z biedry, kupuj o tkaich parametrach jak producent zalecił nie mocniejsze ! odbłyski w reflektorach często tracą na zastosowaniu mocniejszych
Dokładnie tak.
Mam wrażenie że te serie dla marketów są jakieś trafione. Może i ma napis Philips albo inna znana marka, ale z jakością krucho. Na trzy takie zakupy zwróciłam do sklepu trzy. Szkoda zabawy na instalowanie takiego badziewia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie pisałem o żarówkach firmy X z dopiskiem "wyprodukowane dla biedronka" :-)
o*****y to czołówka światowa. Jedna z 2-3 firm która się obecnie liczy i jest najbardziej innowacyjna. Masz standardowe żarówki z serii silver ale masz też zaawansowane technologicznie typu Nightbreaker. Bodaj robią też ledy i laserowe żarówki ale te nadal nie są jeszcze popularne.
Kieruję się typem żarówki. Każda żarówka H4 jest dokładnie taka sama jak inna H4. Nie kupuję jakiś tanich wynalazków. Zwykłe Tungsram, Varta, o*****, Philips. Jedyne co warto inne kupić to żarówki do kierunkowskazów - nie standardowe malowane na żółto, bo farba z nich schodzi, tylko niebieskie żarówki dające żółte światło - po 6-ciu latach eksploatacji dalej pięknie żółta barwa.
Niebieskie świecące na żółto ? Jakaś nowość z NASSA ?
po pierwsze - co to jest NASSA?

po drugie co w tym dziwnego? Twoja wiedza motoryzacyjna kończy się na PRLu u NRD? o***** Diadem to żarówka, która nie zabarwia odbłyśnika w spoczynku na pomarańczowo, ale świeci pięknym kolorem pomarańczowym. I owszem, ma niebieską bańkę.
~vvti
Z jednej strony podoba mi się twój wpis bo jest rzeczowy, natomiast pierwsza część, hmm delikatnie nie na miejscu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
pewnie chodzi o to że w żarówkach które mają bielsze światło np. Nightbreaker jest tzw. filtr niebieski który zmienia parametry światła.
Kuba , niebieskie ale żółte? Jak to możliwe? Ledy o innej częstotliwości czy żarnikowe ale niebieskie szkło a świecące na żółto??? To jakaś nowość?
Nie, takie żarówki od lat są dostępne na rynku:

o*****.pl/o*****_pl/produkty/lampy/oswietlenie-pojazdow-i-rowerow/samochody/zarowki-sygnalowe-do-samochodow/diadem-chrome/index.jsp?productId=ZMP_1033236
Fajne :)
No i dziś zainstalowałem je w drugim aucie. Kierunkowskazy dzięki temu bardzo ładnie wyglądają. No i parę lat pięknego żółtego światła czeka ;)
A mógłbyś zamieścić jakąś fotkę żeby można było zobaczyć jak takie światło wygląda "na samochodzie?"
poszukaj sobie testów na necie. Jest trochę tego. Robił je nawet ADAC.

Padła mi jedna z tylnych żarówek w aucie i zastanawiam się, czy warto się bawić w wymianę samemu, czy może lepiej oddać to mechanikowi. Nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale też nie chciałbym płacić za coś, co da się ogarnąć w 5 minut.

Tylne światła to akurat jedna z tych rzeczy, które da się ogarnąć samemu, nawet jak się nie ma dużego doświadczenia. W większości aut wystarczy zdjąć osłonę w bagażniku, odpiąć kostkę i wyjąć oprawkę z żarówką. Czasem może być trochę ciasno, ale generalnie nie jest to nic skomplikowanego. Ważne tylko, żeby mieć dobrze dobraną żarówkę, bo są różne typy niektóre mają podwójną funkcję (np. stop + pozycyjne). Jak nie jesteś pewien, co dokładnie pasuje do twojego auta, to tutaj możesz sprawdzić po modelu: https://autoswiatla.pl/pl/menu/wybierz-rodzaj-zarowki-10611.html Dzięki temu masz pewność, że kupujesz właściwą i nie trzeba będzie wracać do sklepu drugi raz.

Inne tematy z forum Motoryzacja

Ręczny na światłach- po co świecić po oczach? (3 odpowiedzi)

Dzień dobry, takie przemyślenia- dlaczego większość trzyma hamulec i świeci po oczach tym z tyłu...

Wypożyczalnia samochodów (122 odpowiedzi)

Szukam dobrej i taniej wypożyczalni! Samochód będzie mi potrzebny na okres świąt.

Poszukuję dobrego mechanika (61 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

do góry