Widok
Zasięg operatora Plus
Drodzy sąsiedzi zastanawiam się nad napisaniem petycji do Operatora Sieci Plus ws. bardzo słabego zasięgu, który praktycznie uniemożliwia prawidłowe korzystanie z usług operatora.
Oczywiście jeśli doszłoby do skierowania anteny w naszą stronę zasięg internetu również by się polepszył.
W niniejszej sprawie potrzebowałbym waszej pomocy tzn podpisu, chociaż nie wiem jak go zdobyć.
Co sądzicie o pomyśle, który w przyszłości może wpłynąć na nasz komfort mieszkania?
Oczywiście jeśli doszłoby do skierowania anteny w naszą stronę zasięg internetu również by się polepszył.
W niniejszej sprawie potrzebowałbym waszej pomocy tzn podpisu, chociaż nie wiem jak go zdobyć.
Co sądzicie o pomyśle, który w przyszłości może wpłynąć na nasz komfort mieszkania?
Marku - jeśli chodzi o antenę, to:
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/anteny-internetowe.cp
Jest to jedna z anten kominowych LTE, tylko nie wiem która (różnią się wyłącznie tym, do jakich modemów pasują).
Działa naprawdę dobrze - zapomniałam sprawdzić prędkość ale nie tną żadne VOD, streaming działa sprawnie, ściągać szybko też się da.
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/anteny-internetowe.cp
Jest to jedna z anten kominowych LTE, tylko nie wiem która (różnią się wyłącznie tym, do jakich modemów pasują).
Działa naprawdę dobrze - zapomniałam sprawdzić prędkość ale nie tną żadne VOD, streaming działa sprawnie, ściągać szybko też się da.
Na T-Mobile. Zrywa połączenie tylko czasami. Poprzednio właściwie żadnej rozmowy nie można było dokończyć. Nie mówiąc już o internecie.
Mam też Play, który automatycznie łączy się poprzez Plus lub T-Mobile w zależności od tego, który sygnał jest silniejszy. Na telefonie wyświetla się info, z łączy którego operatora w danym momencie korzysta - i prawie cały czas jest to T-Mobile.
Mam też Play, który automatycznie łączy się poprzez Plus lub T-Mobile w zależności od tego, który sygnał jest silniejszy. Na telefonie wyświetla się info, z łączy którego operatora w danym momencie korzysta - i prawie cały czas jest to T-Mobile.
Pocieszę Was - lepiej jeszcze długo nie będzie (dotyczy T-Mobile i Orange). Sprawa nowej stacji bazowej utknęła w sądach i nie zanosi się na szybkie rozwiązania. Inne stacje w okolicy na razie nie powstaną (brak zgody na postawienie wież ze względu na bliskość lotniska i protesty posiadaczy gruntów).
Ciekawi mnie to LTE, bo z oficjalnej mapki zasięgu PLUSa to nie wynika ;)
Ciekawi mnie to LTE, bo z oficjalnej mapki zasięgu PLUSa to nie wynika ;)
Wydaje mi się, iż nie koniecznie musi być to problem wybudowania nowego masztu. Istniejące są w dość bliskiej okolicy (Przodkowo, Żukowo, Gdańsk lotnisko) i może wystarczy odpowiednio skierować nadajniki lub dołożyć nowe o większej mocy.
Natomiast Operator nie będzie się kwapił jeśli nie będzie odbierał jasnych sygnałów o istniejących kłopotach z siecią.
Natomiast Operator nie będzie się kwapił jeśli nie będzie odbierał jasnych sygnałów o istniejących kłopotach z siecią.
Operatorzy dobrze wiedzą o problemach z zasięgiem, a istniejące stacje nie obejmują swoim zasięgiem całego Banina. Ne wspominając już o przepustowości ... Trzy stacje na taką ilość ludzi przekłada się na jakość połączeń i szybkość internetu mobilnego. To, że ktoś widzi na swoim telefonie LTE nie oznacza, że będzie miał transmisję danych z taką prędkością. Jeśli nie powstaną nowe stacje to problem będzie narastał.
Zwiększenie mocy nie wchodzi w grę ze względu na ograniczenia prawne związane z ochroną środowiska.
Stacja T-Mobile i Orange jest jeszcze w Barniwicach przy Renku.
Zwiększenie mocy nie wchodzi w grę ze względu na ograniczenia prawne związane z ochroną środowiska.
Stacja T-Mobile i Orange jest jeszcze w Barniwicach przy Renku.
mieszkałam kiedyś w wieżowcu w mieście na jednej z wyższych kondygnacji. komórkę mam "od zawsze" i zawsze w sieci era/t-mobile. odkąd pamiętam nigdy ale to nigdy nie miałam problemu z zasięgiem (nadajnik 100m od domu) ewentualnie pojawiał się problem z brakiem kasy na koncie lub przekroczeniem minut w abonamencie. zanim wyprowadziłam się do Banina z roku na rok u mnie na starych śmieciach pojawiał się co raz to gorszy zasięg (połowa kresek), przerywanie rozmów, dziwne szumy. również w innych sieciach (orange). Zgłaszane problemy wielokrotnie na infolinii/serwisie skutkowały odpowiedzią od fachowców - "proszę wyłączyć 3g" :/ świat idzie do przodu, operatorzy prześcigają się co rusz o nowe technologie, modele aparatów, szybkie łącza - co z tego jak jest to produkt tylko dla wybranych. sytuacja odwróciła się bo nie jestem w stanie wydzwonić minut z abonamentu bo nie da rady w ogóle pogadać.