Widok

Zasięg operatora Plus

Drodzy sąsiedzi zastanawiam się nad napisaniem petycji do Operatora Sieci Plus ws. bardzo słabego zasięgu, który praktycznie uniemożliwia prawidłowe korzystanie z usług operatora.
Oczywiście jeśli doszłoby do skierowania anteny w naszą stronę zasięg internetu również by się polepszył.

W niniejszej sprawie potrzebowałbym waszej pomocy tzn podpisu, chociaż nie wiem jak go zdobyć.

Co sądzicie o pomyśle, który w przyszłości może wpłynąć na nasz komfort mieszkania?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
czy zauważyliście może poprawę prędkości internetu oraz zasięgu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na ul. Źródlanej Plus, Play, t-mobile niestety nie dziła. Zasadniczno nie ma alternatywy, bo Orange to już teraz t-mobile. Generalnie z nikąd ratunku.
Mam Orange i zasadniczo nie mam większych problemów z zasięgiem i nigdy nie miałem zarówno w całym domu czy ogrodzie. Mieszkam na Bajecznej.....
Orange i T-Mobile korzystają z tej samej sieci nadajników, więc ich zasięg i jakość będą identyczne. O Playu nawet nie ma co wspominać, bo korzysta głównie z wewnętrznego roamingu innych operatorów, ale ma znacznie przyciętą (i tak już kiepską) przepustowość.
mieszkałam kiedyś w wieżowcu w mieście na jednej z wyższych kondygnacji. komórkę mam "od zawsze" i zawsze w sieci era/t-mobile. odkąd pamiętam nigdy ale to nigdy nie miałam problemu z zasięgiem (nadajnik 100m od domu) ewentualnie pojawiał się problem z brakiem kasy na koncie lub przekroczeniem minut w abonamencie. zanim wyprowadziłam się do Banina z roku na rok u mnie na starych śmieciach pojawiał się co raz to gorszy zasięg (połowa kresek), przerywanie rozmów, dziwne szumy. również w innych sieciach (orange). Zgłaszane problemy wielokrotnie na infolinii/serwisie skutkowały odpowiedzią od fachowców - "proszę wyłączyć 3g" :/ świat idzie do przodu, operatorzy prześcigają się co rusz o nowe technologie, modele aparatów, szybkie łącza - co z tego jak jest to produkt tylko dla wybranych. sytuacja odwróciła się bo nie jestem w stanie wydzwonić minut z abonamentu bo nie da rady w ogóle pogadać.
Z Orange jest również fatalnie - brak sygnału, a jak jest to piski, przerywanie, głuchy telefon itd. Miałam zamiar zmienić operatora na Play, ale z tego co czytam wynika, że każda sieć u nas nie działa jak należy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
potwierdzam, tmobile to masakra. Wcześniej play i też źle. Teraz chcę się przesiąść na orange, dzwoniłem i nadajnik ponoć jest w okolicach Tuchomskiej... jak u Was s orange?
Operatorzy dobrze wiedzą o problemach z zasięgiem, a istniejące stacje nie obejmują swoim zasięgiem całego Banina. Ne wspominając już o przepustowości ... Trzy stacje na taką ilość ludzi przekłada się na jakość połączeń i szybkość internetu mobilnego. To, że ktoś widzi na swoim telefonie LTE nie oznacza, że będzie miał transmisję danych z taką prędkością. Jeśli nie powstaną nowe stacje to problem będzie narastał.
Zwiększenie mocy nie wchodzi w grę ze względu na ograniczenia prawne związane z ochroną środowiska.
Stacja T-Mobile i Orange jest jeszcze w Barniwicach przy Renku.
Wydaje mi się, iż nie koniecznie musi być to problem wybudowania nowego masztu. Istniejące są w dość bliskiej okolicy (Przodkowo, Żukowo, Gdańsk lotnisko) i może wystarczy odpowiednio skierować nadajniki lub dołożyć nowe o większej mocy.

Natomiast Operator nie będzie się kwapił jeśli nie będzie odbierał jasnych sygnałów o istniejących kłopotach z siecią.
Dzięki:)
Marku - jeśli chodzi o antenę, to:
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/anteny-internetowe.cp

Jest to jedna z anten kominowych LTE, tylko nie wiem która (różnią się wyłącznie tym, do jakich modemów pasują).

Działa naprawdę dobrze - zapomniałam sprawdzić prędkość ale nie tną żadne VOD, streaming działa sprawnie, ściągać szybko też się da.
Pocieszę Was - lepiej jeszcze długo nie będzie (dotyczy T-Mobile i Orange). Sprawa nowej stacji bazowej utknęła w sądach i nie zanosi się na szybkie rozwiązania. Inne stacje w okolicy na razie nie powstaną (brak zgody na postawienie wież ze względu na bliskość lotniska i protesty posiadaczy gruntów).
Ciekawi mnie to LTE, bo z oficjalnej mapki zasięgu PLUSa to nie wynika ;)
mam t-mobile muszę wyłączać 3g aby nie zrywało polączenia i w budynku mam wybrane miejsca z których mogę dzwonić. mąż ma plusa i jest tragedia cały czas rozłącza. jest problem nawet gdy rozmawia się przed budynkiem.
Jasne. Napiszę, jak tylko sprawdzę :)
Będę bardzo wdzięczny. Jeśli to nie problem to czy mogłabyś sprawdzić również szybkość łącza na stronie internetowej?
Nie orientuję się, ale sprawdzę wieczorem i dam znać.
~Kasia, a orientujesz się jaki model anteny posiadacie? Jeśli na familijnym macie LTE to na Kubusia Puchatka też powinien być po założeniu anteny.
Na T-Mobile. Zrywa połączenie tylko czasami. Poprzednio właściwie żadnej rozmowy nie można było dokończyć. Nie mówiąc już o internecie.
Mam też Play, który automatycznie łączy się poprzez Plus lub T-Mobile w zależności od tego, który sygnał jest silniejszy. Na telefonie wyświetla się info, z łączy którego operatora w danym momencie korzysta - i prawie cały czas jest to T-Mobile.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na Osiedlu Familijnym zasięg Internetu Plusa LTE jest bardzo dobry, ale zaznaczę, że mamy wzmacniającą antenę zainstalowaną przy dachu.

Z zasięgiem telefonicznym niestety jest słabo - tylko na balkonie :)
A na jakiego operatora zmieniłeś? Nie masz już problemu?

W sumie to dziwne na Wspólnej jest LTE (4G), a na Kubusia Puchatka 2G - bardzo słabo!
Z jakiego modemu/ routera korzystasz? Może masz jakąś antenę kierunkową?

Inne tematy z forum Banino

budujecie/kupujecie na kredyt? (263 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

Stop fajerwerkami. (4 odpowiedzi)

Co za d....e od miesiąca,codziennie popołudniu, wieczorem dają o sobie znacć, używając...

Banino Osiedle Rodzinne (4 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co oznaczaja wysprejowane znaki pomarańczowej farba na ulicy ?

do góry