Widok

Zielona granica

Zielona granica Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Zielona granica.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Paszkwil na Polaków a w szczególności obrońców polskich granic

I wszelkie służby mundurowe. Przedstawia fikcyjny sadyzm Polaków, na zamówienie Niemców (fundusze na film) którzy starają się od lat zrzucić na Polaków winę za holocaust. Łukaszenka lepszego propagandowego antypolskiego filmu nie dałby rady nakręcić.

Wieczny wstyd i hańba dla twórców!
popieram tę opinię 293 nie zgadzam się z tą opinią 391

Może obejrzyj zanim zaopiniujesz

Jak za trudne to przeczytaj chociaż recenzję Terlikowskiego.
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 35

To ten oszolom

Ten co robił za prawicowego oszołoma by stać się lewicowym autorytetem. Wam dużo nie potrzeba a najlepszym przykładem Giertych
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 13

Sama Ursula von der Leyen na granicę przyjeżdżała

i gratulowała polskim władzom postawionego płotu, czyli coś ci się nie klei narracja.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 14

Czyli generalnie Niemcy są źli, ale czasem dobrzy - typowa, wybiórcza logika PiS zwolenników.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wstyd to za tych "obrońców" granic za takie traktowanie ludzi.

Wstyd mi za nich. Ludzie bez honoru i zupełny brak człowieczeństwa.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 25

A tych obrońców granic widziałeś na granicy czy tylko na filmie?

Na filmie są pokazani jako oprawcy niewinnych uchodźców, ale w rzeczywistości bronią Polski przed hordami "inteligencji" nasłanej przez wrogów naszego Kraju.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 23

Chyba oglądaliśmy dwa inne filmy - w zielonej granicy SG jako grupa nie jest pokazana jako oprawcy - są tam osobnicy moralni i tacy, którzy odlecieli za bardzo. Przecież nawet w słynnej scenie z termosem mamy dobrego strażnika i złego. Jak w życiu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

aby o czymś pisać trzeba to zobaczyć,

liżacy kule pisowcom i rosjanom trolu
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 13

zielona granica

Jeśli nie oglądałeś to poco te komentarze idż do kina zobacz i wtedy się wypowiadaj - byłem widziałem i mam inne zdanie wiele pozytywów. ( pomimo stwierdzenia Pana Andrzeja świnią nie jestem)
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

Film z pewnością antypolskim paszkwilem nie jest! Wręcz przeciwnie, nawet chyba idealizuje polską wrażliwość i chęć niesienia pomocy. A nawet pogranicznicy, fakt czasem brutalnie wyrzucający uchodźców, pokazani są jako uwikłani w system stworzony przez polityków (nie tylko polskich, też europejskich)
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3

Która scena się Tobie nie podobała? Może ta z zakopywaniem zwłok?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

widać, że myślenie boli

1. film fabularny a nie dokument
2. jeśli obraza to nie służb mundurowych a tych co wydają im takie rozkazy czyt. rządzący
3. i najważniejsze - obejrzyj i wtedy oceniaj
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

jak można tak kłamać?

wiem jak naprawdę jest na tej granicy
popieram tę opinię 223 nie zgadzam się z tą opinią 162

przeciez kulesza to etatowa aktorka z reklam.

ING Bank slaski. Za wiele reklam jej placil ING.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 20

najlepszy dowód że filmu nie widziałeś

sugerujesz się kolejnością nazwisk aktorów wymienionych w opisie filmu a ona ma tam maleńki epizod, mówi ze 3-4 zdania
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1

a jak kłamią? bo nie widziałam jeszcze filmu? Ty pewnie widziałeś? nie ma ludzi na granicy z Białorusią? Łukaszenka ich nie wabi do siebie? nie potrzebują pomocy jak jest im zimno i są chorzy? czy my jesteśmy chrześcijańskim państwem czy tylko w kościele dbamy o bliźnich?
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 18

A widzialaś jak przerzucali?

To można zobaczyć tylko jako inscenizowane sceny na filmie. W rzeczywistości puschback wygląda zupełnie inaczej.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 9

a widziałes jak przerzucali przez druty i bezmyślnie wykonywali rozkazy pistrepów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Widać, ze nie oglądałeś filmu, bo nie ma w nim żadnej sceny z zakopywaniem ludzi :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Film kłamie na temat naszych strażników - nie zachowują sie w ten sposób

Rzuca też kłamstwa na temat miejscowych - tyle masz w sobie życzliwości tylko nie dla własnych rodaków. Ha tfu
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 25

Tylko, że premiera filmu jest 22.09. A Ty już wiesz, że tam zakapują zmarłych i że miejscowi to źli ludzie?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jak zobaczę, porównam

Prawda zawsze gdzieś po środku.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Prawda leży tam, gdzie leży. Nie zawsze pośrodku.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

powiedz jarkowi żeby domył następnym razem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jutro premiera!!!!!!

Cieszę się, że nareszcie zobaczę ten film. Jazgot prawicy mnie zachęcił. Świetna reklama dla tego nagrodzonego filmu.
popieram tę opinię 217 nie zgadzam się z tą opinią 186

To wypad z tego kraju...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 16

Prawdziwy chrześcijanin tak mówi. Gratuluję!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

:-(

A leki wszystkie dzisiaj wzięłaś???? Może czas na wizytę u dobrego psychiatry.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

"Słychać wycie? Znakomicie!"

Chętnie wybiorę się na film, po wyborach pisowszczyki zobaczycie prawdę bo zamkniemy goebelstv a szczujnię rozliczymy. Będzie z wami jak z komuchami po 89 - będziecie się za jakiś czas wstydzić kogo popieraliście.
popieram tę opinię 149 nie zgadzam się z tą opinią 192

Ja już czuję to odreagowanie - spotu przed filmem, prezentują ego przeciwny pogląd, wiele kin nie chcepuszczać. Ot, lewactwo w swej okazałości.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

A ten film nie pokazuje również ciebie jako perwersyjnego bandziora?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czas na dobrego psychiatrę, albo wypad z polski.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Czas na dobrego psychiatrę, albo wypad z wielkiej polski.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Akurat to komuchy się nie wstydziły niczego. przemalowali się na socyal-demokrację i było klawo

ja się nikogo nie będe wstydził, bo pierwszy pokaz "nowego otwarcia" pokazali posłowie PO, którzy w czasie przemówienia Morawieckiego wyszli z sali obrad Sejmu. Nowa jakoś - jak ogłosił to średnio rozgarnięty władca Polski 2050

Wizerunek Polaka za granicą

Ten film pokazuje nas jako rasistów, sadystów, faszystów i pozbawionych uczuć i rozumu ignorantów. Gdyby on był puszczany w Iraku czy Senegalu to przynajmniej by zniechęcił do podróży przez Białoruś ale on będzie oglądany w USA czy Francji i tylko pogorszy nasz wizerunek niezależnie od sympatii politycznych w kraju.
popieram tę opinię 187 nie zgadzam się z tą opinią 83

Przecież tacy jesteśmy xD
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 28

Współczuję ci jeśli taki/taka jestes

Wokół mnie jest inaczej ale my nie plujemy na własna ojczyznę dla pieniędzy
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 13

Ta ojczyzna sama na siebie pluje

PiS to kompromitacja na arenie rodzimej i międzynarodowej. Te wypowiedzi Brukseli, jedyny głos przeciw nam od europosła z Polski, przykłady można mnożyć. A ty się czepiasz, co za granicą ludzie powiedzą?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 18

Taki jestes

Jeden na milion albo na 38 milionów.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

No i bardzo dobrze że pokazuje nasze wady. Zaraz po tym obejrzę sobie "dom zły" i pójdę poprosić sąsiada żeby uspokoił swoje dwa szczekające i wyjące psy, a on mnie zwyzywa i pogrozi. Zrobię to żeby sobie utrwalić, że Polacy mają też wady i bywają beznadziejni
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 17

Twoje wady

Proszę nie myśl ze wszyscy Polacy są jak ty. Ktoś ci wmówił ze Polacy są jacyś gorsi i ty w to uwierzyłeś. Jestem pewny ze tacy jak ty mówią szeptem za granicą.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 8

Bo tacy jesteśmy. Zapomniałeś o zdradzieckich mordach i kanaliach, o chamach o fur deutschland.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cofnięci.

Przecież naszego wizerunku na świecie, dzięki obecnie sprawującym władzę, już i tak nic nie pogorszy Polska - kraj, który tak szybko wstał z kolan i na szybkim dorobku, i który równie szybko decydenci cofnęli w czasie - pod każdym względem.
popieram tę opinię 149 nie zgadzam się z tą opinią 136

Jak polepszyć nasz wizerunek?

Wystarczy wypełniać wolę Berlina i Moskwy? Nie mieć własnego zdania, własnych portów, lotnisk itp?
Wtedy wszyscy będą nas lubić...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

wstał z kolan ? kiedy ?

na kolanach urzednicy rozdaja czarnemu okupantowi ziemi i kase.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jan

Się walnij w łeb
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Reżyser

Pani Holland jest przesiąknięta nienawiścią do Polski. Podobne filmy propagandowe kręcili Niemcy ukazując Polaków jako oprawców. Dlaczego to zawsze naród Polski jest atakowany, przecież My nie próbujemy się nikomu wedrzeć z buciorami do domu. My tego domu strzeżemy. Czy za to mamy być karani i to przez własnych ludzi. Najgorsze jest to, że tak naprawdę Pani Holland zdaję sobie sprawę jak wygląda prawda. Ona próbuje zarobić kasę, a najlepiej się ją zarabia na kontrowersji. Szczerze, gdyby nakręciła prawdę o wiele więcej ludzi poszłoby do kin a twórcę takiego filmu noszonoby na rękach. Niestety teraz mamy nakręconą szczujnię.
popieram tę opinię 222 nie zgadzam się z tą opinią 167

Kasa czy przekonanie?

Czy u tych plujących na Polskę chodzi o zwykłą kasę, czy może antypolskie skłonności są cechą ich charakteru?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 9

"przecież My nie próbujemy się nikomu wedrzeć z buciorami do domu."

Dawno się tak nie uśmiałem, a co z milionami Polaków w Niemczech, Norwegii, Holandii, UK...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 22

Dawno nie czytałem tak nielogicznego porównania... wyjazdy i emigracja Polaków do innych krajów, bez łamania prawa, równa się inwazji z krajów islamskich, przeważnie po darmowy socjał, z pomijaniem przejść granicznych.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 14

Polacy pojechali tam legalnie przekraczając przejścia graniczne.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

spytaj rodziców

nie chodzi o wyjazdy po 2004 roku gdy były łatwe i legalne, ale o wyjazdy Polaków w latach 80-tych, ucieczki z PRL. Obejrzyj sobie może film "300 mil do nieba" - polecam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

"My nie próbujemy się nikomu wedrzeć z buciorami do domu. My tego domu strzeżemy. Czy za to mamy być karani i to przez własnych ludzi."
Ci którzy wdarli się do pożydowskich domów, wcześniej denuncjując ich właścicieli, też teraz ich strzegą.
Wtedy, kiedy szmalcownictwo się wydało, AK i AL załatwiały sprawę skutecznie.
Tak, bandyci wydający rozkazy na granicy, muszą zostać ukarani.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 15

Jakie rozkazy.

Jakie rozkazy?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Właśnie wróciłem z kina.
Jest tam postać majora, który wydaje dyspozycje, brutalne dyspozycje.
Nad majorem stoi jego zwierzchnik; jakiś pułkownik, albo i generał, nad nimi jest skazaniec Kamiński, a nad tym niedoszłym więźniem, certyfikowany przez sąd kłamca. Wszystkim zaś zawiaduje taki jeden z Żoliborza.
I to ci bandyci muszą zostać ukarani.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Piszesz o Białorusinach>

Masz rację, powinni być ukarani.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Niestety, najlepiej zarabia się na kontrowersji lub bezczelnym kłamstwie. Tyle, że człowiek honorowy takim sposobem zarabiania się nie zajmuje.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 9

Tutaj już nie chodzi o kłamstwa, bo na granicy dziać się może wszystko. Chodzi o to ze takich rodzin jak w filmie jest promil w porównaniu to reszty która chce się przedostać przez granice. Większość to młode chłopy która za nic mają sobie jakie kolwiek normy społeczne.
Ps widzieliście filmik jak jeden z nich grozi strazniczce granicznej i mówi że u nich to on by z nią zrobił co chce.... razem z kolegami...?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

To ten sam typ co walesy

Te kody itd. Masakra. Byle płuc na Polske
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Warto jeszcze wiedzieć za czyje pieniądze zosta ten film nakrecony.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

trutrutrutut przekaz telegraficzny z nowogrodzkiej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardziej przesiąkniętego nienawiścią do Polaków od kaczora nie ma w całej Polsce i na świecie. Ten stary teyryk zgnusnialy nienawidzi wszystkich za to że sam sobie zniszczył życie. Teraz chce zniszczyć je wszystkim.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Spot przed filmem

"Zielonej granicy" jeszcze nie oglądałem, ale mając wiedzę, że w kinach studyjnych ma być prezentowany spot rządowy, który przedstawia zdarzenia z filmu w innym świetle, chciałem udać się właśnie do takiego kina, by spot też obejrzeć (przecież mam prawo do informacji albo dezinformacji z każdej strony). W Kameralnym Cafe w Gdańsku dostałem telefonicznie info, że tego spotu nie puszczają, bo jest (cytuję) "niezgodny z prawem" (no proszę, inny punkt widzenia okazuje się dla niektórych "niezgodny z prawem"). Ponoć "niezgodnością z prawem" ma być przymus prezentacji spotu, ale pytam wówczas, jakim cudem tego "przymuszonego" spotu nie mogę w tym kinie zobaczyć?
Oczekuję prawa do wolności słowa, prawdziwej wolności słowa, a nie wolności do jednostronnego szkalowania, zwłaszcza, gdy mam iść na film ukazujący jakąś grupę społeczną (żołnierzy) w skrajnie złym świetle.
Być może po obejrzeniu filmu zmienię zdanie i uznam, że ci pogranicznicy rzeczywiście są tacy podli, jak głosi przekaz filmu A.Holland, a może ocenię ten film, jako rzetelny - tego jeszcze nie wiem. Ale chcę skorzystać z okazji i zobaczyć też spot przedfilmowy. Dopiero po obejrzeniu wystawię ocenę.
Czy ktoś wie, w jakim kinie "Zielona granica" jest poprzedzona tym spotem, proszę o informację. Z góry dzięki :)
popieram tę opinię 78 nie zgadzam się z tą opinią 45

Poproś MSW żeby Ci udostępniło. Faktem jest, że nie można w Polsce (jeszcze) zmusić komercyjnego kina, żeby grało coś, co chciałby rząd.
No, i jeśli jeszcze nie oglądałeś to jakim cudem już masz opinię wyrobioną?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gdzież tam. Przecież chcę dopiero ostatecznie sobie wyrobić. A na razie mam tylko przedsmak.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czyli jednak spot nie jest niezgodny z prawem. To tylko lewicowa autocenzura tak okraja dostęp do informacji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Spot

Przecież tzw. przez ciebie lewicowa autocenzura nikomu nie zabrania pokazywania reżimowego spotu. Idź do takiego kona w którym chcą ten spot pokazywać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale autorzy filmu mówią, że straż stoi przed dylematem moralnym i są normalnymi ludźmi. Skąd wiesz, że ich tam gnoją, skoro filmu nie widziałeś?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przecież piszę, że nie wiem, że oczekuje możliwości obiektywne go spojrzenia, tzn z obu stron, a potem ocenię.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może gdyby zapłacili za emisję spotu, to kino by puściło.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co Ci ten spot?

Wystarczy, że włączysz propagandę tvp, to będzie dokładnie ten klimat
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

SPOT

Włącz TVP i zobaczysz spot . Czy tak ciężko na to wpaść?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Samo obejrzenie filmu nie pozwoli Ci ocenić czy jest on rzetelny czy nie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chodzi bardziej o poznanie stopnia czyjegoś zakłamania. A Z.G. to ponoć "paradokument", w który wielu bezkrytycznie wierzy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

...a państwo chce zapłacić za taka informacje bo o tym nie słyszałem? Nazywasz wolnością słowa narzucanie właścicielom niepłatnej reklamy jakiegoś powiedzmy światopoglądu? Dlaczego biznes który płaci za licencje do wyświetlania filmu a ideologowie pisu narzucają że ma być do niego dołączona jakaś prelogumena? Dziwna jest Twoja wolność słowa... taka pisowska.

Płatna

To jest płatna i nie narzucona "prelogumena". Bzdety piszecie, że jest to coś narzuconego i nielegalnego. Zatem nie zmienię swojego krytycyzmu do lewicowej, czy lewackiej, niechęci do obiektywizm i do prawdy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Spot

Idź do takiego kina w którym właściciel zechce pokazywać spot pisowski, a nie do takiego w którym chce przedstawić jedynie taki film który sam wybrał do prezentacji, bez musu pokazywania tego czego żąda obecny reżim.

Bojkotujcie.

I tak byście nie zrozumieli.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 30

Bo tak nam każe partia!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 14

Ja nie zgodzę się na hasło "bojkotujemy", bo jednak trzeba poznać język wroga (czy "wróżycy", jak wolą dzisiejsze feministki). Ale nie wiem, czy pojmę genezę dewolucji ku antypolskości tej niegdyś niezłej artystki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Normalnie bym nie obejrzała, ale pójdę do kin na złość rządzącym.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Super film.

trzeba zobaczyć przed napisaniem recenzji i wydaniem oceny
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 40

Szambo jest pyszne

Trzeba posmakować przed wyrobieniem sobie opinii

super wodowosko

Trzeba zobaczyć przed recenzją
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 26

Zielona granica

Właśnie obejrzałam ten wstrząsający film. Polecam wszystkim od 15 roku życia, Pisowcy wypowiadają się na temat filmu, którego nie oglądali. A zakończenie filmu powala. Kłaniam się Pani Agnieszce Holland.
popieram tę opinię 77 nie zgadzam się z tą opinią 82

Jesteśmy jacy jesteśmy a jak sądzę, film nie pokazuje nas Polaków jako tych złych co zreszta udowodniliśmy oddolnie po wybuchu wojny w Ukrainie. Pokazuje raczej nieudolność rządzących co oni sami udowadniają codziennie , zwłaszcza dziś w kampanii wyborczej.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 46

Na Filmwebie ocena 2.0

a tu 6,2 ?!
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 17

Dla tych którzy uważają że to paszkwil

Judith z Konga: Polscy pogranicznicy rzucili mną przez granicę. Nad drutem. Dwa dni potem poroniłam
29-letnia Kongijka opowiada nam, jak polscy mundurowi złapali ją za ręce, nogi i przerzucili nad drutami granicznymi. Jak worek ze śmieciami. Była w 2,5 miesiącu ciąży z widocznym już brzuchem. Dwa dni później ją straciła. W lesie na granicy zaginął też jej mąż
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 67

Widzałaś (eś) wysokość tego muru?

Myślę, że i w ośmiu chłopa nie daliby rady przerzucić dorosłej osoby.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

A powiedź mi co było przed "murem"? Zwoje drutów kolczastych!

Film opowiada o czasach przed murem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Czyli mur, a raczej bariera, ogranicza konieczność brutalne obrony granicy. Holland wyeksponiwala zło, ale nieraz cel uświęca środki, by chociażby nie zalała nas fala setek tysięcy często niebezpiecznych ludzi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jasne. Lepiej sprzedawac wizy. Tym samym ludzia. Chociaz kasa bedzie.

O czym ty piszesz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Od przekraczaniz granicy z paszportem są przejścia graniczne a każdy kto nilegalnie przekracza granice jest przestępcą i w21 wieku nikt normalny nawet z Afryki nie jest aż tak glupi żeby nie zdawał sobie z tego sprawy a w szczególności na tej granicy i tuż przed napascia sowietow na Ukraine
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

pytanie

2,5 miesiąca i widoczny brzuch?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tłuki

Niesłychane, że ludzie zachowują się jak barany. Są w stanie uwierzyć we wszystko co wymyśli Kreml. Całe szczęście, że niecały naród głupi. Film jest prokremlowski. Forsują hordami granice Polski, a teraz organizują rejsy pontonami na włoskie wyspy. Trzeba zatrzymać tę inwazje.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jakim sposobem Kongijka znalazła się w Białorusi?

Dla nas to nie uchodźca, uchodźcą jest się w najbliższym kraju od ogarniętego wojną.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

A dlaczego

A dlaczego nie korzystała z normalnego przejścia granicznego?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Patriota

Brawo Pani Holland
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 53

Mocno rozreklamowany

Ale denny, nudny i często niespójny. Lewakom może się podobać. Kina nie zawojuje.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 44

Chyba byliśmy na innych filmach. 2.5h zleciało w mgnieniu oka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Bo spałeś

Jak śpisz to czas szybko mija

Bredzisz

Ha ha

Dobre! Spał, a potem przez 15 minut klaskał, aż mu łapy spuchły.

To nie jest zaden film oparty na faktach. To takie science-fiction od A. Holland.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 23

To jest film jest inspirowany faktami. Użyj chłopaku takiego narzędzia jak google.pl. poradzisz sobie. Wpisz: "kobieta w ciąży przerzucona przez plot". Dobrego dnia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Momenty były?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Heimkher 2023.

Pokazuje tylko i aż jak bardzo tzw. "polskie elity" są oderwane od społeczeństwa. Nie do pomyślenia w żadnym innym państwie.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przekroczenie uprawnien, jesli bylo to od tego jest proces sadowy. Osadzic Millera i Kwasniewskiego, za branie kasy za tworzenie obozow tortur. Holland chyba nie wziela sie nigdy za taki temat. Za zbrodnie Jaruzelskiego.. moze nie slyszalem. Cicho tez siedziala w przypadku atakow na Afganska wioske cywili. Ataku na Irak, Syrie, Libie, Iran, Palestyne.. Niech wiec sie juz nie osmiesza bo to raczej moze byc problem zdrowotny osoby w podeszlym wieku.

Jesli sa winni, pogranicznikow osadzic. Tu trzeba miec dowody, a nie jakies filmy tworzyc w formie paszkwili.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 15

Zabić Księdza

Jak nakręciła film Zabić Księdza to władza ludowa wyła tak samo jak teraz PIS

Gra "aktorska" to kompletne zero

dno i pół metra mułu. Lewacka papka na użytek kampani wyborczej. Unikać jak ognia,2.5 h stracone
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 32

Nie widziałeś filmu. Chłopaku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

byłem na filmie zielona granica

W wczoraj specjalnie za wszelką cenę poszedłem na ten film ażeby wydać opinię... jestem wyborcą opozycji szeroko pojętej i chciałem stanąć w obronie autorki tego dzieła.... i co? co zobaczyłem?.... to dzieło szkalujące Polskę..... to paszkwil nad paszkwile. Mundur polski został zszargane i podarty. Zadzwoniłem do szwagra który jest emerytowanym żołnierzem i powiedziałem co widzialem. Powiedział mi głosuj na PIS.... i tak zrobię. Pozdrawiam
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 36

Poczytaj wpisy na X Grupy Granica to nie będziesz mówił że to paszkwisz.

Film pokazuje tylko drobny fragment rzeczywistych wydarzeń. Ludzie którzy wykonywali/wykonują takie rozkazy są zupełnie bez honoru. I z pewnością nie chcę żyć w kraju w którym traktuje się to za normę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Hahaha

Chyba jednak nie widziałeś filmu,albo go zupełnie nie zrozumiałeś. Na pewno nie byłeś wyborcą opozycji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie zamierzam obejrzeć tego filmu..zastanawia mnie w jakim celu go nakręcono? i kto za to płacił...osobiście wspieram wojsko na granicy i wszyscy powinni im być wdzięczni..PIS nie zawsze ma dobre rozwiazania ale to było super!...proponuje pani holland i jej podobnym pod swój dach przygranoąc tych ''biednych'' uciekinierów a nie zapraszać do naszego wspólnego domu..nie zyczę sobie!
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 38

oh ta tolerancja i prawo do własnego zdania

W Izraelu to pewnie migrantów na granicy witają

Może pani Holland nagrałaby film o losie Palestynczyków?
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 10

Jestem za granicą

i nikt nie interesuje się tym filmem. Sami tworzymy w naszym kraju polskie piekiełko. Poza tym jest to film fabularny, nie dokumentalny. Tak więc autor może stworzyć, co mu się chce.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 10

Szkoda

Szkoda że pani Holland tak naprawdę nie była na miejscu straży granicznej.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 17

Tylko bydlaki mogły wydawać takie rozkazy!
Postać majora prowadzącego odprawę jest tego przykładem.
On też dostał rozkaz z góry, a ta góra dostała rozkaz z wiadomego miejsca.

Paszkwil szkalujący Polskę i Polaków.

Oby to był ten moment, w którym Polacy dowiedzą się na czym polega twórczość pani Holland.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 29

To jest dramat, dramat, że takie coś powstało.

Ten recenzent to pochodzi z Moskwy czy z Berlina?
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 29

Kolejna Granica Przełamana

Pani Agnieszka kolejny raz pokazała prawdę o NAS.
Dobrze że takie filmy powstają.
W mojej ocenie większość ludzi krytykujących ten film po prostu go nie widziała.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 34

Głos rozsądku

W każdej sytuacji, nawet wykonując rozkaz, człowiek może się zachować jak człowiek lub jak prymitywna bestia. Reżyserka pokazała różne postawy różnych ludzi.. Zrobiła film rzetelny i uczciwy, który za podpuszczeniem jedynie słusznej partii został z góry uznany za obelgę skierowaną do wściekłej prawicy. Posłuszna większość pisowska powtarza partyjno - rządowe wyzwiska i nie potrzebuje oglądać filmu. Mnie to przypomina dawne akcje antykulturalne i antyinteligenckie Gomułki.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 30

Obsada

Młody Stur gra. Brakuje Kurdej-Szatan, a wśród statystów Frasyniuka.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 17

Czekam na film "Wypędzeni z Baranowic"

Może A.Holland wyprodukuje jeszcze jakiś film. Jest zapotrzebowanie, wiadomo skąd.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 8

Film mi sie nie podobał
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 16

Uniwersalny

Pozostawia nas z pytaniami co dalej
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 12

Zielona granica

Osoba szkalująca polski mundur i Polskę powinna ponieść konsekwencje.Ostatnio powiedziała, że jest jej duszno w Polsce więc droga wolna nie musi tu wracać.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 30

Dlaczego nie można krytykować policji i żołnierzy?

Krytyczna postawa jest oznaką człowieka myślącego. Nie ma tutaj świętych krów. Armia, policja czy kler Cieszcie się, że ludzie mają taką cierpliwość dla tych instytucji, a może to już dyktat, że nie można się wypowiedzieć krytycznie.

Xxx

duda obejrzy z Leśnym Ruch....m
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

Żenada. Stracony czas.

film paskudny do odbioru i budzący odrazę sposób nieobiektywnego pokazania problemu uchodźców na wschodniej granicy.
Większość scen kręconych w półmroku, co tylko świadczy o chęci ukrycia braków w warsztacie i chęć szybkiego ukończenia zdjęć.
Masakra.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 30

Miłość do Polski.

Jeśli tak wyraża się miłość do Polski to brak słów .
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 23

Straszne

Jak można kalać własny naród. Tak kłamać podle
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 35

Prawy i sprawiedliwy

Przepiękny film, nie można nic mówić zanim się go nie zobaczy ! A zobaczyć powinien każdy.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 33

Film dramat... kobieta ma warszrat ale zero swiadomisci

Ludzie po premierze rozmawiali jak gdyby to był dokument... łatwe było to do przewidzenia... wszyscy to przewidzieli ale nie reżyser i Tusk dla nich to zaskoczenie ... naszczescie były też komentarze ludzi którzy wiedzieli ze to dno upadłego intelektu rezyserki i fikcja była. Nie mniej jednak Pani holand po tych życzeniach pod jej adresem heh nic dobrego nie czeka ... sama sobie zgotowala ten los
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 28

Jak obejrzę

Jutro idę na ten film bo jestem świnią według Anżeja i sama ocenię. Ci którzy nie byli,a się wypowiadają niech oglądają i słuchają Rydzyka
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 28

nie mów ludziom co mają robić , a sama rób co chcesz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

arcydzjełło, znajetie grażdancy....arcydzjełło

teraz towarzysze spod znaku POlland powinni zrobić sequel Czterech Pancernych i Psa...a potem to już chyba odkopać czerwone szturmówki i rewolucja
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

"Katolicy"opamientajcie się nie tego uczono nas na lekcjach religii. Wstyd wylewać jad bez obejrzenia filmu
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 21

Nadstaw swój policzek, gdy zgwałcą Ci córkę. (To odnośnie wycieczki w kierunku katolicyzmu, ale też i w drugą stronę - odnośnieie odsetka niezrównoważonych seksualnie nachodźców z krajów islamskich, bo takie są fakty).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polecam, warto obejrzeć.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 23

Dno

Nudny i denny film
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 26

Godziny wyświetlania filmów w Gdyńskim Centrum Filmowym

mówią wiele o ludziach , którzy o tym decydują. Film o Ulmach lub o Pileckim to jest wyświetlany o 13.00 aby czasem ktoś go nie zobaczył. Najlepiej wyświetlajcie go o 4.30 rano. No ale film szkalujący Polaków oczywiście jest grany wieczorem aby każdy i pracujący i niepracujący mógł przyjść i czasem go nie przegapił. Takie kino to można zlikwidować.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 11

Gniot i paszkwil

antypolska szczujnia propagandowa. Gwóżdż do trumny PO
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 29

"Katolicy" czy nie pamiętacie czego kiedys uczyli nas ns lekcjach religii. Wstyd i hańba dla wszystkich obojętnych na los dzieci w lasach na granicy z Białorusią
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 23

Jedź na granicę szukać dzieci

Co dzieci robią w białoruskich lasach ? I co mają z tym wspólnego katolicy. Pomieszanie z poplątaniem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nic antypolskiego

Przejmujący film. Pięknie zrobiony. Pokazuje dramaty ludzkie, także strażników. Pokazuje nieudolność polityki unijnej. Nie atakuje Polaków jako narodowości, chociaż zdarzają się też czarne charaktery
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 20

ludzie ktorzy pisza takie komemntarze jak w cudzyslowie nie rozumieja

Nie mozna zglaszac filmow nie polskich na festiwal polskich filmow fabularnych ten film to produkcja francusko-czeska.

" Jeśli producent nie zdążył a zna termin zgłoszenia, to nie znalazł się na festiwalu. Kropka. Jeśli festiwal zacznie uruchamiać tryby awaryjne zgłoszeń to za rok nikomu nie będzie się chciało zdążyć ze swoimi filmami. Radny" 23 1

Nie rozumiem komentarzy politycznych

To jest kultura, to jest kino. Politykom nic do tego. Skąd te lęki? Po co tyle emocji? Oglądam to, na co mam ochotę i wyrabiam swoje zdanie. Film piękny, poruszający. Nie antyrządowy, nie antypolski. Nie jest przeciw nikomu, no może tylko przeciw Białorusi i Rosji, ale za człowiekiem...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 20

Paszkwil

Film finansowany między innymi przez Radę Europy, niemiecką stację ZDF twórców filmu Nasze matki, nasi ojcowie, który obrażał Polakow i żołnierzy AK.
Pani A. Holland należy do tych osób, które nienawidzą Polaków. Dlaczego?
Może odpowiedź na to pytanie można znaleźć w jej życiorysie.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 26

film

Mam rodzine w Bialej Podlasce opowiadali ze w pierwszych dniach wojny na Ukrainie polski rzad nic nie robil. Ludzie mieszkajacy na pograniczu sami pomagali uchodzcom. Kaczynski z Morawieckiem maja pelna gebe frazezow niestety nie zdali egzaminu z tej tragedi nie tylko z tej tragedii ale rowniez z rzadzenia przez 8 lat zniszczyli Polske i Polakow. Tylko ludziom na pograniczu nalezy sie podziekowanie i docenienie ich pomocy. Zobacze ten film mimo negatywnej oceny przez rzadzacych.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 19

pani holland to bardzo dziwna kobita
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Widać, że idealnie wzorujesz się na reżimie Łukaszenki . On też inaczej myślących i bezmyślnie nie akceptujacych jego "patriotycznych czynów" pozbawia obywatelstwa.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Powinno się pozwolić myślenia samodzielnego

Możliwe iż wtedy świat byłby lepszy

S/F

Halanderka wzięła się za filmy z fantastyki z 1939 roku. Nagrodę Stalina już ma , a teraz czeka na czeki od Hitlerków...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 19

Michał

Murem za polskim mundurem. Zdrajcy (wszelkiej maści lewacy) wypad z Polski.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 26

wielki bojkot tego pseudodokumentu rodem z ZSRR !!!!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 30

Hejterzy są prorosyjscy

Widziałam film, tam Rosjanie i Białorusini są pokazano ze złej strony, a nie Polacy

To gniot

Ten film obraź mnie jako Polska mieszkam przy granicy i wiem że to same kłamstwa i polityczny gniot
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 29

Antypolska produkcja

Każdy Polak, który czuję się patriotą powinien zbojkotować ten paszkwil.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 30

każdy kto czuje sie pariotą musi pognić cyników z rządu

afera wizowa to pokazała kto jaki patriota
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jak tankujecie

Na węgierskich stacjach paliw moll to nie wspieracie Rosji ? Oczywiście że wspieracie i to za zgodą naszego rządu.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 7

Bardzo dobry film. Wzuszajacy, szokujacy, pokazujacy wrecz zezwierzecenie wladz. Z jednej strony na kolanach na mszy, non stop gadanie o Janie Pawle II a z drugiej strony traktuja uchodzcow jak podludzi. Cos strasznego..
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 18

Kłamstwa!

Jak można przedstawić tak służby w Polsce, w filmie przedstawione są same kłamstwa, bardzo przykro że Pani Holand nie przedstawiła w filmie że to jako pierwsi funkcjonariusza Staży Granicznej pomagali uchodźcom dając Świerza ubrania, pożywienie czy wodę oraz dlaczego nie przedstawiła tego że poświęcali swoje życie topiąc się w bagnie tylko po to aby uratować życie cudzoziemców a przestawiła to że niby aktywistki wszystko jako pierwsze robiły, poprostu brak słów! To służby opiekowały się niekiedy małymi dziećmi bo uchodźcy mieli ich głęboko gdzieś! Czemu tego nie przedstawiono w filmie tylko jakieś sceny typu pobił termos i rzucił dla ludzi aby się napili i okaleczyli gdy takim rzeczom nigdy nie było miejsca! Głupota ludzka nie zna granic, dla wygrania wyborów wszystko zrobią.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 24

Klakierzy takich filmów nie zasługują na rządzenie.

Zły był 1 pogranicznik

Pozostali mieli ogromną niezgodę na to co się dzieje, ale też byli rozdarcie między obowiązkami a sumieniem. Przymykali oko niekiedy. Nie lubię uogolnień. W mojej ocenie nie byli przedstawieni źle. To film też o ich ciężkiej pracy!

Byłam, film świetny.

Na widowni siedzieli ludzie, nie świnie. Nie życzę sobie, aby prezydent Duda, obrażał obywateli tego kraju. Jest sługusem Kaczyńskiego, ale lepiej żeby się nie odzywał, bo ma niewiele do powiedzenia
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 18

Wiele komentujących nawet filmu nie widziało

Po co powtarzać bzdury ze słyszenia. Duda, Morawiecki tylko się ośmieszają, bronią się przed oskarżeniami związanymi ze sprzedażą wiz przez pisowców, więc napadli na Holland
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 16

Taaa, pisowcy sprzedawali wizy... pewnie 250 tysięcy wiz.
Oglądaj dalej TVN, słuchaj Tok FM, radio W.Mana i czytaj Wyborczą to się doksztalcisz.

ZDF

Partnerem w produkcji tego filmu jest niemiecki ZDF, producent także innego filmu antypolskiego, więc co się dziwić przesłaniu tam zawartemu. Czy oglądałem? Jeszcze nie, ale co mogę już teraz myśleć widząc takie urywki, jak rzucanie przez żołnierza w polskim mundurze jakiemuś uchodźcy pojemnika z wodą z potłuczony szkłem. Niech ta Holland wskaże dowód, że tak było. Jeśli takiego dowodu nie ma - są podstawy do ścigania jej za bezpodstawne szkalowanie określonej grupy społecznej na podstawie przepisów karnych. I oby ktoś się za to wziął.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 12

Przedstaw nam swoją teorię

Cóż takiego chcą z tym krajem zrobić Niemcy. Proszę o konkrety nie wymysły zjepu.

Idzcie i zobaczcie zanim skomentujecie!

Film mocny i prawdziwy,pokazuje to co chciano ukryć pod pozorem stanu wyjątkowego.Pokazuje też ,że wszyscy jesteśmy ludźmi -migranci i pogranicznicy.Wszyscy w trudnej sytuacji a brak polityki migracyjnej jest problemem.Wyobrażcie sobie że to my jesteśmy zdeseperowanymi migrantami w lesie.
A wszyscy jesteśmy ludźmi i oczekujemy pomocy.Zapraszam do kina I przemyślenia!
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 12

Dno, nie film. Filmidło na zamowienie putina i szolza.

Bojkot antypolskich pseudoartystów!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 24

Film nieobiektywny

Reżyserka jednostronnie przedstawia pograniczników i okoliczną ludność . Brakuje genezy napływu na Polska granice muzułmańskich imigrantów . Mam wrażenie ze to taka przedwyborcza agitka :(
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 24

Geneza nie ma znaczenia

Geneza generalnie nie ma znaczenia - skoro Ci ludzie tam się znaleźli - powinniśmy się nimi w normalny sposób zająć, a nie wypychać ich na druty. Tam są nie tylko młodzi mężczyźni, ale przede wszystkim dzieci, kobiety w ciąży, starsi ludzie ... .

Film pokazał, że pogranicznicy dostali rozkaz, który wprost łamie prawo międzynarodowe i nie daje nikomu możliwości złożenia wniosku o azyl w Polsce. Przecież wiele z tych osób uciekało przed wojną, prześladowaniami we własnym kraju. Prosili oni o azyl. Powinni zostać odpowiednio zweryfikowani przez władze - ale w sposób humanitarny z poszanowaniem ich godności i zgodnie z zasadą miłuj bliźniego jak siebie samego. Jeśli rzeczywiście uciekają przed wojną - powinni być odpowiednio wysłuchani i przyjęci. Jeśli nie - odesłani do swojego kraju. Mogliśmy być przykładem dla wszystkich, staliśmy się katem - takim samym jak Białorusini. Wstyd pozostanie długo.

Dlaczego nie próbowano rozwiązać tego problemu przy pomocy negocjacji z UE? Czemu nie wpuszczono frontexu? Komu było na rękę takie postępowanie? Kto na tej krzywdzie zarobił? Może Ci, co oferowali wizy PL za 5000$?
Warto to przemyśleć.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

"geneza nie ma znaczenia"

"Geneza nie ma znaczenia" to podłoże bezmyślności. Gdybyś myślał/a zrozumiał/a byś, że wpuszczając teraz kilka tysięcy pokrzywdzonych ludzi (tak zaprezentowanych na potrzeby ideologii a'la Holland) sprowokujesz przyjazd następnych kilkaset tysięcy (pomieszanie skrzywdzonych, cwanych i złych, w tym islamskich niebezpiecznych fanatyków i putinowskich agentów), a prawdziwa geneza ma dwa podłoża: 1) nieumiejętność wyznawców islamu stworzenia lepiej zorganizowanych i samowystarczających społeczeństw, 2) zaspokajanie zbrodniczej polityki Putina.
Wpuszczając tych nie-uchodźców tylko migrantów sprzyjasz pogłębianiu tych patologii i zbrodni.
Tak wygląda ocena sytuacji po przemyśleniu.

Źle przedstawia okoliczną ludność...

Dobre. Widać że filmu nie widziało. Film przedstawia fakty nie mity.

Nie fakty

Film nie jest oparty na faktach - ale ma robić takie wrażenie.

Ten film to wyrzut sumienia

Moim zdaniem to doskonały film, zarówno pod względem formy (decyzja o użyciu czarno-białej techniki była genialna), jak i treści. Przeżyłem pełen emocji, ze łzami w oczach seans, a na końcu zostałem sam ze swoimi myślami w ciszy.

Przez cały film widziałem, jak bezsilni ludzie wpadają w pułapkę, jednocześnie musząc radzić sobie z tępą głupotą niektórych funkcjonariuszy, którzy nie tylko bezkrytycznie wykonywali rozkazy, ale także dodatkowo znęcali się nad tymi nieszczęśnikami, taktowali ich z wyższością i pogardą. Scena w której przerzucali przez płot ciężarną kobietę... odgłos jej upadku... to cios w samo serce :-(

Po seansie ogarnęło mnie uczucie wstydu i obrzydzenia, widząc, że w moim kraju, gdzie ludzie wyznają miłość bliźniego, inni są traktowani gorzej niż zwierzęta. Gdy to zestawiłem z informacją, że pośrednicy nieoficjalnie sprzedawali wizy do Polski za 5000$, wszystko stało się jasne. To po prostu bezduszna forma pilnowania interesu, z którego zyski trafiają w niejasne ręce.

Wymieniamy naszą ludzkość na pieniądze. To uczucie wstydu zostanie z nami na zawsze. Mam nadzieję, że te pieniądze przyniosą tym którzy na je zarobili spustoszenie i że karma do nich wróci, by ich ukarać.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 14

Nie tylko świnie siedzą w kinie, ale...

Nie każdy zrozumie alegorię stwierdzenia "Tylko świnie siedzą w kinie". Użycie tego dziś wzbudza kontrowersje, ale człowiek rozumny zrozumie kontekst z okresem emisji filmowych paszkwili na Polaków w czasie okupacji niemieckiej. A i dziś Niemcy też grosz dołożyli, więc porównanie jak najbardziej trafione.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 13

Paszkwil na Polaków, kompletna fikcja
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 20

Czyli mamy prawybory

Za pieniadze PO
Dura lex sed lex a zolnierz to nie wolontariusz.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Watykan

Prosi o kolejnych emigrantów. Gwardia Szwajcarska prywatne wojsko Papieskie nie będzie bronić stolicy w imie solidarności z uchodzcami.

film o prawdzie...!

Nie dla tumanow.... a wy uczcie sie rozumiec prawde
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 12

Świetny film

Świetny film, po seansie ludzie bili brawo. Daje do myślenia o bezradności instytucji i nas wszystkich. Apel do atakujących ten film, zobaczcie najpierw , a potem zdecydujcie czy dalej atakować
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 11

nikt nie bił brawa, co ty bredzisz? za to było "boze jaki nudny..."
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Obejrzałem i nie żałuję żadnej minuty.

Warsztatowo przyzwoity. Temat trudny pokazujący bez przerysowań a wręcz wygładzający leśne realia ale to tylko obraz fabularny.Największe akcenty postawione na zwykłych zaganianych ludzi i ich dranaty oraz aktywistów próbujących im pomagać. Akcenty służb i ich działania delikatnie oddały to co znamy udokumentowanych bezprawnych działań Policji, Straży polskiej i białoruskiej. Ale ludzie i tak długo tematu grzać nie będą taak samo jak po filmach Smarzowskiego.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 10

Paszkwil

żydo-komuna
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 24

Czy to

Do dudy. świnię nie chodzą do kina bo koryta pilnują
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Chcemy wraz z rodziną serdecznie podziękować polskiej Straży Granicznej, Wojsku Polskiemu - Panie i Panowie jesteście bohaterami wiernymi swemu krajowi, wykonując wiernie i sumiennie swoje obowiązki względem społeczeństwa, dbając o bezpieczeństwo nas wszystkich - jesteśmy z Was dumni. Mam nadzieję, że mimo ataków ze strony potomstwa esbeków, folksdojczy i targowiczan dzielnie będziecie reprezentować polski mundur
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 24

Murem za polskim mundurem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Warto obejrzeć!

Film mądry, smutny, wzruszający, trzymający w napięciu, ale przede wszystkim zmuszający do refleksji.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 7

Obejrzałam. Głosuję przeciw pis

Ale film jest za długi. Pierwsza połowa dramatyczna. Druga po prostu nudna. A w przedstawieniu Straży Gran. tendencyjne przegięcie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Słaby film

Czarno biały nie tylko wizualnie. Najgorsze jest jednak to, że oglądając go mam poczucie fałszu. Na własne oczy widziałem bitwy na granicy, obrzucanie strażników kamieniami, niszczenie zapory. A w filmie jakiś zupełnie inny świat i oczywiście sadysta w mundurze. No halo. I jeszcze nieznośne wtykanie polityki, co do końca odbiera wiarygodność.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15

Niemiecki film

Wpisuje się w dobrze znana pedagogikę wstydu i ten lewacki obraz świata. Dobrzy uchodźcy, światli lewacy i brutalne podle państwo. Nie kupuje tego.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 15

Ważny film

Irytuje czasem dydaktyzmem ale jak ważny wskazują reakcje środowisk uklutych tym patyczkiem.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zielona Granica znakomity film.

Bardzo przejmujący film o granicach wytrzymałości każdego człowieka , który ma uczucia i poczucie przyzwoitości.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6

Prawda

Zaangażowany bolesny i głęboko prawdziwy film.
Duży plus za to że nieckliwy.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6

U nas w kinie padły brawa po projekcji. Brawo! Brawo! Brawo! Film nie jest tylko czarno-biały. Pokazuje różne postawy nawet tych pograniczników. A o tym, co tam się dzieje, to relacje dochodziły już z innych źródeł. Nie byłam zaskoczona brutalnością straży granicznej. Policja pokazuje próbkę tego, do czego nakłania ich ta władza podczas wszelkich zgromadzeń publicznych, gdy ktoś ośmieli się zaprotestować przeciwko zgodzie na pochody faszystów lub upomina się o przestrzeganie konstytucji i niezawisłość sądów w Polsce. Oczywiście mundur nosi człowiek i to od jego decyzji zależy czy będzie bezmyślnie wykonywał rozkazy czy jednak wygra w nim człowieczeństwo.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie polecam!
Film oparty na kłamstwach i złości!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 22

Która scena nie przypadła tobie do gustu?

Bardzo dobre kino

Polecam.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

To jest film o byciu człowiekiem. Nasuwa wiele pytań o rdzeń jestestwa. Jestem człowiekiem, ale czy zawsze postępuje po ludzku? Czy mam siłę sprzeciwić się? Czy mogę wieczorem spojrzeć w lustro i ile wymaga to ode mnie wysiłku? Czy da się zawsze żyć zgodnie z sobą? Czy mając władzę wykorzystam ją dobrze, czy będę postępował źle?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

film to film

Byłam, widziałam. Najgorsi są Ci co nie widzieli i oceniają. Moim zdaniem film pokazuje przede wszystkim tragedię tych wybranych, przykładowych uchodźców. Dobre jest zakończenie filmu i dla mnie element pokazujący dogadującą się przy muzyce, ponad wszystkim, młodzież. Artysta ma swoje prawa i pomysły na wzmacnianie przekazu, mundur to tylko element i nie ma co przesadzać. Warto pójść, zobaczyć i mieć własne zdanie, jak zawsze. Szkoda tylko, że w kinie tak mało młodych ludzi, ich zasadniczo to nie wiele interesuje.....
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 5

No cóż

Można pójść i nabić kasę tym , którzy kasę na film dostali od już wiadomo kogo. Przykre to jest to, że pluje się na Polaków a oni mówią, że deszcz pada. W jakim świetle stawia nas ta reżyserka-katów, agresorów czy może obojętnych na ludzką krzywdę? Nie popieram tego ani nielegalnej przepychanki na granicy mojej ojczyzny. Jestem wdzięczny polskim służbom za ich oddanie i codzienną pracę na rzecz naszego bezpieczeństwa. Moim zdaniem to się Im po prostu należy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Michał

Jesteś po prostu złym czlowiekiem

Szkoda też, że kina gremialnie odmówiły pokazania rządowego spotu przed filmem, zwłaszcza, że film ma ewidentny podtekst bieżącej polityki i robi za paradokument.

Film to film

Film to film, ale załóżmy, że Holland i innym aktywistom udaje się przekonać i doprowadzić do otwarcia granic dla islamskich imigrantów. Niech się trochę zastanowią, jakie wywołałoby to konsekwencje. Niech uczciwie pokażą (w jakimś paradokument ie lub w filmie dokumentalnym) jak wygląda zachowanie znacznej części przedstawicieli tych ludzi, gdy już w Europie się zadomawiają.

Słaby film.

Marny film z kiepskimi aktorami.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 18

Które sceny były złe zagrane?

Zielona granica

Pani psycholog pokazała jak zachowywać się w trudnych sytuacjach.
Przemiana psychiczną uciekinierki - wzięła winę za śmierć Syna na siebie .
Chłopak z ochrony granicy pokazał, że nie musimy współpracować z chorym systemem . Słuchał głosu wewnętrznego i widać nie stracił pracy, ale stał się lepszym człowiekiem- obudził się, przekroczył granicę w samym sobie, uwierzył, że to on ma wpływ na to co dzieje się w jego życiu.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

... Nastęonie nie dopełniają swoich obowiązków umożliwił nielegalny wjazd grupy kudzi do Polski, wzmagając tym samym napór na granicę kolejnych ludzi, a nie wykluczone, że umożliwiając ten wjazd komuś, kto potem zachowa się tak ordynarnie lub niebezpiecznie, jak to widać na przykładach po zadomiwionych już w Europie islamistach.

Nie nie nie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 14

ściek

podła gra na emocjach widza
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 19

Piękna ocena widamości tvp. W punkt.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ocena bezmyslna!

Warty obejrzenia !!!!

Wspaniały film. Warto obejrzeć.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dobre kino

Niesamowity, mocny film..
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

Rewelacja

Film na Oskara.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bylem widzialem

Gniot jakich mało
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 17

Ehh szkoda wydanych pieniędzy. Szczucie na rodaków to chyba nasz sport narodowy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 14

caly dramat polskiej mentalnosci

niestety to prawda tak sie dzialo tylko ludzie zmanipulowani przez pisowska telewizje wierza np w to ze na marszu bylo 60000 a ja bylam i wiem ze bylo ponad milion!!!! na filmie bylam to prawda .brawo dla Pani holland
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

antypolski film

Widz, który choć trochę czuje się patriotą poczuje niesmak
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 14

Bardzo dobry film ukazujący prawde

A każdy kto widzi w tym tzw "paszkwil" oczrniający Polaków jest płytką i prymitywną istotą. Film jest o ludziach i ich nieszczęściu. Ludziach uciekających przed wojną, prześladowaniami, terrorem, głodem i biedą. Przykro ze część naródu polskiego podobno w 95% katolickiego, widzi w tym filmie cos złego.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jaką prawdę?

Ta część narodu polskiego zapewne widzi perspektywę, jaka wyłania się z otwarcia granic dla imigrujących do Europy islamistów. W swoich krajach stworzyli sobie piekło, teraz grozi to Europie, jeśli bezkrytycznie zostaną tutaj wpuszczeni i zaoferuje się im wypracowany latami socjał. Film wybiórczo zaprezentował migrantów reprezentujących sobą jakiś przyzwoity poziom, tak jednak nie jest w brutalnej rzeczywistości.

nie polecam

nie polecam
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12

Cała prawda całą dobę

Film widziałem, trochę przydługi. Ciężko się ogl@da krzywdzonych ludzi. Bardziej to jest dokument. Na ukraińskiej granicy na końcu filmu jest jakoś normalniej, po ludzku, nikt nikogo przez płot nie rzuca na drugą stronę. Sorry ale każdy chce żyć. Za 1szej komuny jak Polacy uciekali to swoi z wyprany i mózgami przez rz@dz@cą partie strzelali do uciekinier ów. Dzisiaj 30% ludzi w tym kraju też ma wyprane mózgi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Byłem w kinie na ''Zielonej granicy''...

Tzn. chciałem wejść bez biletu, nie wpuścili mnie. Ale jak to? - pomyślałem. Spróbowałem wejść tylnym wyjściem ochrona wyprosiła mnie z kina. To nieludzkie traktowanie! Powinni mnie wpuścić, a potem ewentualnie sprawdzić czy w ogóle mam bilet. Żaden widz nie jest nielegalny! Poza tym bilet prawem a nie towarem! A nie, czekaj...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Proludzki, poruszający

Do kina wybrałam się z mężem. Oboje poszliśmy zmęczeni. Film tak poruszył, że zmęczenie odeszło w niepamięć. Dwie sceny chwyciły mnie za serce. Scena ze Stuhrem wywołała salwy śmiechu. Polecam wszystkim ludziom.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

To jest demokracja czy cenzura ?

Wstyd taki film promować
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie jest aż tak źle

Po prostu krytycznie trzeba go ocenić, nie jest aż taki antypolski, jak to malują niektórzy.

kontrowersje

Film dobrze wykonany, warsztatowo, z trafnymi spostrzeżeniami socjologicznymi odnoszącymi się do różnych grup społecznych, feministyczne dopominanie się o feminatywy, a nawet o "osoby uchodźcze", czemu ulega nawet mądrzejsza bohaterka, brak szacunku dla cudzej własności i elementarnych zasad u młodej gniewnej aktywistki, nie pominięto też powszechnego u określonego elektoratu wulgaryzmu, fabuła z jakimś pomysłem ...jak to zwykle u Holland. Nawet trafne dostrzeżenie, że ci nachodzący Europę ludzie mają skłonności do konfabulowania i upierania się przy tym (scena o widzianej żyrafie). Oceniłbym to na 8/10.
Ale zarazem film manifestujący pogardę do polskich służb, do Polski, gdzie tylko czasem bywa dobry Polak. Służby białoruskie też ukazane mocno negatywnie - i to akurat jest zasadne. Wśród polskich mundurowych psychol rzucający ludziom termos z wodą z potłuczonym szkłem, a inny to widzi i w zasadzie nie reaguje. Odprawa pograniczników opiera się na przywołaniu z nazwiska urzędującego ministra Kamińskiego, żołnierzom oferowana jest dwuznaczna pani do odreagowania stresu, potem pojawiają się przywołania do urzędującego ministra Ziobry. Jako dobrą alternatywę widzimy przymykanie oczu przez pogranicznika na przemyt kogoś samochodem.
Porównane jest to pod koniec filmu do przyjmowania z otwartymi rękami uchodźców z Ukrainy.
A film czarno-biały, z napisami precyzującymi czas i miejsce akcji, co ma sugerować ewidentnie że to paradokument. Wśród napisów końcowych filmu - słabo widoczne szarymi literami oświadczenie, że zdarzenia z filmu są fikcyjne, co jednak mało kto jest w stanie się dostrzec i przeczytać. Film naiwnie (czy może ze złą wolą?) promujący rozwiązanie problemów krajów islamskich przez konieczność wpuszczenia ich do Polski, do Europy, nie pokazujący postaw tych migrantów ...jak to zwykle u Holland. Tę naiwność i powtarzalną antypolskość oceniam niestety na 3/10.
Dlatego film w/g mnie: 6/10.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Byłam

Widziałam nie rozumiem czego tak rządzący się boją dobry film
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Poruszający

Poruszajacy film o człowieczeństwie. Po wyjsciu z kina dlugo nie wychodzi z głowy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bardzo dobry film

Film ogląda się ze ściśniętym gardłem. Trzyma w napięciu, a jednocześnie jest b. wzruszający. Polecam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Powiedz to proszę tym, którzy na codzień sąsiadują z napływowymi islamistami w opanowanych przez nich dzielnicach.

Warto bylo zobaczyć

Długo zastanawiałam się czy warto obejrzeć film z tyloma negatywnymi opiniami. No i warto! Każdy powinien go zobaczyć, a potem pisać opinie. Film świetny. Wstrząsający,
poruszJacy, prawdziwy. Szkoda, że tak długo zwlekałam
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Propagandowa chała

Pani Holland stworzyła kolejną chałę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

Niestety

No niestety z dymuzymi nadziejami poszłam ale się rozczarowałam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Bardzo dobry

Polecam zmierzyć się z demonami naszego społeczeństwa
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Koszmar

Jak można być tak stronniczym i mijać się z prawdą

Cos tu zgrzyta

Bardzo lubię Panią Agnieszkę, ale ten film wybitnie jej nie wyszedł. Ja stamtąd pochodzę i inaczej to widzę. Ale nawet pomijając ten fakt - ten film to jakaś plątanina kina akcji, kryminału, psychologii, buntu i czort wie czego jeszcze. No i te zbiegi okoliczności - przypadkowo pacjent pani psycholog to bogaty bezkompromisowy gość, który bez zmrużenia okiem przyjmuje uciekinierów do swego wypasionego domu, gdzie większość domowników mówi po francusku a nastoletnie dzieci od razu łapią wspólny język mówiono-śpiewany z trójką imigrantów. Największe pretensje mam do sceny końcowej - pokazanie przejść granicznych i uciekinierow z Ukrainy, jako kontrast do granicy z Białorusią. Czemu to porównanie ma służyć?

Film po prostu słaby

Film jest po prostu słaby. Wszystkie postacie są albo dobry albo zły. Bardzo płaskie podejście do tematu. Skąd są ci emigranci? Jeśli uciekają od wojny dlaczego nie proszą o azyl w pierwszym wolnym kraju do którego dotarli, czyli Białorusi????? Scena końcowa, czyli uciekinierzy z Ukrainy na polskiej granicy - żenująco kiczowata. Czyli, że pomagamy jednym a nie pomagamy drugim? To proszę o odpowiedź na pytanie dlaczego Białoruś nie przyjmuje azylantów?

Pani Holland powinna zrozumieć

że to jest trochę kicha dostawać nagrody za samo nazwisko

Inne tematy z forum Filmy

Quo Vadis (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Quo Vadis . Przeczytaj o filmie.

Prawdziwy ból (8 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Prawdziwy ból . Przeczytaj o filmie.

Bulion i inne namiętności (13 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Bulion i inne namiętności . Przeczytaj o filmie.

do góry