Widok

Zobacz kościół polskokatolicki w Gdańsku

Opinie do artykułu: Zobacz kościół polskokatolicki w Gdańsku.

Ma podziemną kryptę pod ławkami dla wiernych, unikatową ambonę do kazań na świeżym powietrzu, a na obudowie organów znajduje się herb rodziny Bushów. Kościół polskokatolickiej parafii pw. Bożego Ciała w Gdańsku. To pierwszy obiekt sakralny, który prezentujemy w ramach nowego cyklu "Niezwykłe świątynie Trójmiasta".Kiedy przychodzi noc, w starych kościelnych ławkach słychać chrobotanie. Korniki nie próżnują. - Trzeba je będzie wykurzyć - zamyśla się proboszcz Rafał Michalak i zastanawia nad ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

i tyle

chętnie przejadę się obejrzeć
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 7

znam to miejsce od lat

wystarczy mieć oczy szeroko otwarte i nie robić pijaru.
Zle jest jak takimi oczywistymi tematami odwraca sie uwagę od bałaganu w mieście.
Kogo tem temat interesuje to sam sięgnie po szczególowe informacje.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 95

Czekam na dzień, kiedy Kościół Polskokatolicki zapanuje nad światem, nawracając po drodze pogan i wszystkich innowierów.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 64

już kiedyś próbowali...
nie udało się...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

zadna rewelacja -stal i stoi tam od lat

na jakim uboczu ???? -to jest centrum miasta
ciekawym miejscem jest Kaplica Ewangelicka (dzielnica Biskupia Górka ) .o meczecie rozpisywali się juz wszyscy -nic nadzwyczajnego
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 48

???

Co to znaczy "polskokatolicki"? Wiem, że jest katolicyzm rzymski i grecki. Czy katolicyzm polski to jest to, co ja myślę, nie daj Boże?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 75

Spoko, nie musisz się bać! ;-D

Kościół Polskokatolicki w Rzeczypospolitej Polskiej Kościół starokatolicki prawnie działający na terenie Polski, będący członkiem Unii Utrechckiej Kościołów Starokatolickich, Światowej Rady Kościołów, Konferencji Kościołów Europejskich oraz Polskiej Rady Ekumenicznej. Organem prasowym wspólnoty jest Rodzina, przy kościele działa również Społeczne Towarzystwo Polskich Katolików. Zwierzchnikiem Kościoła jest bp prof. dr hab. Wiktor Wysoczański.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 4

czy po 1987 w waszym kosciele ogłoszono "grubą kreskę" czy też wyłapano wszytkich ubeków ?

ludzka ciekawość
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 21

Polskokatolicki znaczy właśnie polskokatolicki, czyli NIEZALEŻNY od Rzymu. Jest

prawie dokładnie polskim odpowiednikiem Kościoła anglikańskiego. A o czym myślisz, to ja nie wiem, ale z Twojej wypowiedzi wygląda, że NIE zwyczajnie MYŚLISZ.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

"religia jest dla ludzi bez rozumu"

J.Piłsudski
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 12

ksiądz Rydzyk Ci odpowie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

katolicyzm grecki???

Niewiele zatem wiesz mój drogi... greckie jest prawosławie (orthodoxia), nie istnieje nic takiego jak grecki katolicyzm. W Grecji istnieją jedynie dwa Kościoły (budynki) rzymskokatolickie: Tessaloniki i Ateny
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie byłam, ale mam nadzieję,że na pewno tam zajdę, aby odmówić zdrowaśkę i zadumać się nad życiem
popieram tę opinię 69 nie zgadzam się z tą opinią 6

Więcej energii tam trzeba

A co do ambony to księżulek mogłby się pokusić o jakieś kazania pod chmurką w sezonie letnim-taka atrakcja dla wierzacych turystów,albo otworzyć tam chrześcijański Hyde Park...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 25

Ksiądz jest OK

Znam wielu księży a ten jest chyba najbardziej okej w 3miescie i robi wszystko żeby ten zabytkowy kościół dobrze się prezentował. Trzeba dbać o zabytki w naszym mieście.
popieram tę opinię 125 nie zgadzam się z tą opinią 6

?

Amerykański kościół z nazwą "Polska", fajne no nie?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 39

Próbowałem wejść kilkadziesiąt razy w czasie ostatnich kilkudziesięciu lat, ale zawsze

było zamknięte. Może próbowałem w złych godzinach ?
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 61

Słabo próbowałeś, ja dwa lata temu pracowałem blisko tego kościoła i z małymi wyjątkami zawsze był otwarty, często tam chodziłem w okresie letnim był otwarty aż do kraty a potem tylko przedsionek ale można było zawsze zobaczyć wnętrze
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 1

kilkadziesiąt razy

To wychodzi średnio raz na rok !
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 0

bo Prawdziwy Jezus jak cie widział to zapewne drzwi na klucz zamykał...

Generalnie protestanci, Jehowy , Luteranie to 100 razy lepsi ludzie od tzw katolików szczególnie w polskim wydaniu.

jak bedąc na zachodzie potrzebujesz pomocy zawsze ci jej udzielą, ale nie szukaj ich wśród "polactwa" bo ci tylko wspłczują a w duchu z zawiści ciesza się na potęgę.

Byłem w tak egzotcznym kraju jak Filipiny gdzie Rzymski Katolicyzm jest religia państwową (np. brak rozwodów)
Rózni się od polskiego jak dzień od nocy.

Wzajemna pomoc, brak zawiści...

Może tam zbyt daleko do Rzymu ??? (cirka 16 godzin lotu samolotem)

Słowem można nawet będąc katolikiem być dobrym otwartym człowiekiem

Ale katolicym Włoski czy polski... o tym mam jak najgorsze zdanie z włsnego doświadczenia (a kurka byłem 8 lat ministrantem i znam od środeczka to towarzystwo)
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 3

czy tylko w niedzielę o 11.00 jak msza jest otwarty?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wspaniały ksiądz

Niewielu jest takich księży, którzy tyle zaangażowania i serca oddają kościołowi. Ksiądz Rafał to prawdziwy kapłan dbający również o swoich parafian.
popieram tę opinię 83 nie zgadzam się z tą opinią 7

Kościół polskokatolicki w Gdańsku

Uwielbiam ten Kościół, jego wnetrze, podziwiam oryginalną architekturę. Ale szczególnie lubię oazę ciszy i zadumy, jaką jest dla mnie Cmentarz Nieistniejących Cmentarzy na ul. 3-Maja, tuż obok kościoła Bożego Ciała. Zaprojektowano go bardzo pięknie i mądrze, z głębokim ekumenicznym przesłaniem, w hołdzie dla tych wszystkich zmarłych gdańszczan, których groby zlikwidowano w procesie przekształcania dawnych miejsc pochówku w parki i skwery. Jest to o dziwo maleńka oaza ciszy i spokoju w centrum miejskiego gwaru, a równocześnie wspaniały pomnik-symbol jedności wszystkich wyznań i narodowości, tak bardzo w dzisiejszych czasach potrzebnej, a tak mało popularnej. Chętnie i często tam wstępuję, by wciąż od nowa nacieszyć oczy niezwykle przemyślanym urządzeniem tego miejsca, by kolejny raz przeczytać słowa poetki Maszy Kaleko: "Tym, co imion nie mają na grobie, a tylko Bóg wie, jak kto się zowie" oraz kadisz na tabliczce przy bramie. Podziwiam księdza Rafała Michalak za jego inicjatywę, dobroć i mądrość.
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 8

USA oraz poetka o imieniu MASZA?bracia w wierze!?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 14

Kryzys wiary

W kościele katolickim nie byłam od dawna, skutecznie odwracają mnie od niego kolejne pedofilskie i finansowe afery, mieszanie się księży w politykę oraz konkordat, który podpisał tak biedny kraj jak Polska.
Nie zgadzam się z poglądami głoszonymi przez katolickich księży. Księży, którzy mówią jedno a postępują inaczej. To, że większość księży i współwyznawców głosi wiarę w księdza i w instytucję a nie w samego Boga.
Najskuteczniej zniechęcił mnie udział w 2. pieszych pielgrzymkach do Częstochowy- zakłamanie, kombinatorstwo i nieżyczliwość współwędrowców jaki tam zastałam był szokujący!

Zastanawiam się jak to wszystko wygląda w kościele polskokatolickim?
Już raz spotkałam się z dobrym uczynkiem z ich strony. Ksiądz pochował wujka (katolika), któremu duchownego pochówku odmówił proboszcz mojej parafii. Dlaczego odmówił? dlatego, że wujek od kilku lat nie przyjmował kolędy. A dlaczego nie przyjmował? Bo od 15 lat mieszkał w Niemczech... ale to było zbyt trudne do zrozumienia dla proboszcza :(
W przyszłą niedzielę udam się tam na Mszę Św., wysłucham kazania i sama ocenię ;)

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego wieczoru.
N.
popieram tę opinię 82 nie zgadzam się z tą opinią 16

W kościele katolickim jestem co niedzielę. Nie gapię się na zgredziaste, głupie baby, które w każdym księdzu dopatrują się pedofila (tak, jakby każdy ksiądz z zasady był pedofilem). Nie przeszkadza mi, że Kościół "miesza się" do polityki, bo gdyby się nie mieszał, to mielibyśmy dziś Oceanię z powieści George'a Orwella "Rok 1984" i rządziłby nami prawdziwy Wielki Brat. Nie interesują mnie grzechy innych ludzi, choćby byli samymi biskupami - wolę zająć się swoimi grzechami, żeby ich było coraz mniej. To o wiele zdrowsze, zwłaszcza w perspektywie Sądu Ostatecznego. Uważam, że Kościół założył Jezus Chrystus, który jest Bogiem, więc nawet pielgrzymi nie są w stanie mnie przekonać, że jest inaczej.

A jeśli chodzi o wujka - nie wierzę w ani jedno Twoje słowo. Myślę, że Twój wujek zanim wyjechał do Reichu, to olał Kościół i DLATEGO ksiądz się wypiął na niego (skoro tamten się wypiął). Za każdym razem, gdy słyszę taką historię, to po sprawdzeniu, JAK BYŁO NAPRAWDĘ okazuje się, że zmarły miał gdzieś Kościół, a rodzina się indyczy, bo mają muchy w nosie, a Boga w d***). I co teraz?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 27

Trafiłaś/eś kulą w płot.
Wujek był bardzo wierzącą osobą i przed wyjazdem angażował się w życie parafii (fakt, było to sporo lat temu, za czasów innego proboszcza ale czy jest to czynnik aż tak istotny?). Jego marzeniem było spocząć w jednym grobie z rodzicami i tylko dlatego ciało zostało sprowadzone do Polski.
Jest to bardzo smutna historia, niechęć księdza i brak jakiegokolwiek zrozumienia dla rodziny zmarłego, żadnego wsparcia duchowego dla pogrążonych w żałobie ludzi... nie życzę tego nikomu.
Pytasz i co teraz? Nic ale wielki niesmak pozostał.
A do tego sporo osób od kościoła się odwróciło (od kościoła nie od Boga!).

Wiesz, ja nie nazywam nikogo głupim i zgredziastym(?) obojętnie czy zgadzam się z jego postrzeganiem rzeczywistości czy nie.
Nie każdy ksiądz jest pedofilem tak samo jak nie każdy "nieduchowny" nim jest. Różnica jest jednak taka, że zwykli obywatele za te obrzydliwe czyny idą do więzienia a księża nie!
Mieszanie do polityki mi przeszkadza, niech duchowni zajmą się sferą duchową po to przecież są.
Dodatkowo, polecam zapoznać się z tym co tak na prawdę oznacza konkordat.

Mimo wszystko pozdrawiam Cię ciepło i życzę wszystkiego dobrego!
N.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

księża polskokatoliccy grzebią wszystkich, bo muszą z czegoś żyć...

w pewnej parafii to nawet nie próbowali w biurze parafialnym, tylko od razu poszli do polskokatolickiego... przestępca, ex-ministrant skończył z siekierą w plecach - jakie życie, tak śmierć, jakie życie, taki pogrzeb
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ewangelicko-augsburski

W Sopocie masz kościół Ewangelicko-augsburki jeśli chcesz posłuchać ciekawych kazań to dobry adres. Poziom kazań o niebo lepszy niż u katolików. 30 lat chodziłem do KK teraz dałem sobie z nim już zupełnie spokój szkoda niedzieli na na listy biskupów i kazania polityczne nie mówiąc już o innych grzeszkach tej narodowej instytucji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

Jeszcze nie byłam

wygląda pięknie, chętnie tam zajrzę, dziękuje za film.
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 1

pomalować ławki od spodu mieszaniną terpentyny balsamicznej z benzyną

lakową w proporcji 50%na50%. Żaden robal tego dekoktu nie zdzierży.Najlepszy byłby ksylen, ale zastosowanie ksylenu,wymaga udziału fachowca.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie takie to proste

niestety trzeba wziąć strzykawkę i zalać każdy otwór po korniku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciche miejsce

mały i skromny kościół ale jakże wielki wiarą i dobrocią swojego proboszcza - księdza Rafała, który dba o piękno swojego kościoła a i dla parafian ma zawsze otwarte serce i dobre słowo.
popieram tę opinię 75 nie zgadzam się z tą opinią 5

hmm...

Trzeba pomyśleć o świątyni dla Pastafarian :).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 23

w kształcie tagietelli :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

do KRYZYS WIARY

Wujcio od 15 lat mieszkał w Niemczech? Ciekawe czy płacił tam podatek kościelny pobierany przez Państwo Niemieckie? W myśl prawa niemieckiego kto nie płaci takiego podatku ten nie jest członkiem Kościoła Powszechnego. Więc dlaczego Kościół miał wujka pochować?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 55

Tylko dla płacących

Nie płacisz nie jesteś członkiem Kościoła Powszechnego.Jak płacisz możesz być niewierzący i jesteś członkiem!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niezwykła atmosfera kościoła polskokatolickiego.

Od lat chętnie przychodzę i uczestniczę w niedzielnych mszach świętych /niczym nie różniących się od mszy odprawianych w kościołach rzymskokatolickich / gdyż ksiądz jest nie tylko wspaniałym kapłanem głoszącym autentycznie słowo Boże / bez polityki/ale i dobrym, wrażliwym człowiekiem, który chętnie służy radą,pomocą i dobrym słowem.Ksiądz, który nie pyta skąd jesteś, czy jesteś ochrzczony,czy masz ślub, czy chodzisz do koscioła czy nie to ksiądz, który naucza jak należy kochać bliżniego swego i wierzyć w Boga. Bardzo chętnie korzystam tutaj ze spowiedzi powszechnej, którą uważam za dar Boży, gdyż nigdy do tej pory, podczas żadnej spowiedzi nie udało mi się tak szczerze porozmawiać z Panem Bogiem jak w tym kościele podczas tej spowiedzi. Namawiam wszystkich do uczestnictwa we mszy św. w każdą niedzielę o godz. 11-tej.
popieram tę opinię 76 nie zgadzam się z tą opinią 0

Budynek piękny, nic więcej ...

Byłam tam, wszystko zaniedbane, aż wstyd. Ludzi nie ma, parafia do likwidacji, nie rozumiem dlaczego pan proboszcz używa Mszału Kościoła rzymskokatolickiego ? (widoczny w migawce filmowej).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 83

Magdalena

Magdalena-znawczyni ksiąg liturgicznych-sugeruje, że film prezentowany na tej stronie został nagrany gdzie indziej-bo w kościele Bożego Ciała-"wszystko zaniedbane, aż wstyd" i oczywiście "parafia do likwidacji". Ile trzeba mieć w swobie jadu żeby takie brednie pisać?
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niezwykły Ksiądz, Niezwykły Kościół

Od wielu, wielu lat darzę szacunkiem i podziwem Księdza Proboszcza i niesłabnącym zachwytem Kościół.
Dziękuję, za umożliwianie zwiedzania Kościoła naszym seniorom z Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Teraz również w ramach naszej trasy po Ośrodkach Religii w Gdańsku,będę prosiła o możliwość zwiedzenia Kościoła i zapoznania się z Religią, dla nowej grupy seniorów z Gdańskiej Akademii Seniora.
Wiem, że zostaniemy ciepło przyjęci, a Ksiądz Proboszcz jak zwykle nie będzie szczędził dla nas swojego czasu.

Szczęść Boże!
popieram tę opinię 69 nie zgadzam się z tą opinią 0

kłaniam się pięknie ks. proboszczowi R.Michalikowi

współczuję tej Magdalenie ,która to nie potrafi godnie zachować się.
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękujemy Księdzu Proboszczowi.

Po raz kolejny, tym razem z 30 osobową grupą Słuchaczy Gdańskiej Akademii Seniora odwiedziliśmy Kościół Polskokatolicki.
Jak zwykle Ksiądz Proboszcz Rafał Michalik, był serdeczny i bardzo cierpliwy dla dociekliwych emerytów. W sposób bardzo ciekawy przedstawił nam historię Kościoła Polskokatolickiego, jak i dzieje pięknego zabytku, w którym się znajdowaliśmy. Dowiedzieliśmy się też wiele o Cmentarzu Nieistniejących Cmentarzy.
Serdecznie Dziękujemy Księdzu Proboszczowi!!!
Zaimponował nam Ksiądz Proboszcz Rafał Michalik również zapałem z jakim stara się odrestaurować i konserwować kościół - wspaniały zabytek, a jak wiemy, zdobycie niezbędnych funduszy graniczy prawie z cudem. Życzymy sukcesów we wszystkich poczynaniach Księdza Proboszcza.
Stwierdziliśmy, że to jest budujące, iż w naszym mieście jest tyle wyznań, tyle świątyń które można zwiedzić i dowiedzieć się bardzo dużo na temat wyznań, religii.
W imieniu koleżanek i kolegi zwiedzających kościół jeszcze raz serdecznie dziękuje!
Barbara Badowska Średniawa
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 0

poprostu msza rozmowa z bogiem i nauka Jezusa a nie biskupów

Nie mieszkam w Gdańsku ale chętnie tam przychodze aby zweryfikować swoje życie duchowe ... Zweryfikować ? Tak bo nauczono mnie czegoś innego niż stosują w praktyce te same osoby które uczyły mnie religii
Przychodząc tam nie ma polityki, jest msza, i zyciowe zastosowanie tego czego nauczyłem się kiedyś jako młody jeszcze łatwo wierny chlopak, utwierdzajac się w tym ze katechizm, wiara, Bóg, Jezus istnieje ponad debilnymi listami biskupów nie mającymi nic wspólnego z wiara która napewno jest zawsze w tym kościele .
Jeśli ktokolwiek chce skrytykowac niebędąc tam na mszy to niech się lepiej nie wypowiada, ciężko ruszyć tzw pupe i przekonać się samemu ? Jasne łatwiej wiejsc na internecie i napisać głupoty i krytykę czegoś z czym nie miało się nigdy nic do czynienia
Każdy kto tylko wierzy w Jezusa, teskni za czysta wiara będąc wychowanym w tzw Rzymskokatolickim wyznaniu, każdy kto szuka spokoju i czystej nauki Jezusa i przykładów jej zastosowania w dzisiejszych czasach, powinien odwiedzić to miejsce choć raz na mszy świętej, gdzie nie znajdzie średniowiecza, zakładania, ale zetknięcia się z czysta wiara której nie znalazłem przez kilkadziesiąt lat w tzw Rzymskokatolickiej pseldo rodzinie gdzie słowo i podstawowa doktryna "wybaczaj" nigdy nie była i nie jest stosowana, a tutaj zetknięcia się o każdej porze, w każdym momencie i nigdy nie uslyszysz tutaj słowa "nie" , a zamiast tego dostaniesz poradę i pomoc.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłam na Mszy w niedzielę

Byłam w tym kościele w niedzielę na Mszy,chrzciliśmy moją wnuczkę,jestem pod wrażeniem kościoła a także prowadzonej Mszy św. a także jest spowiedź ogólna o której marzy wiele ludzi,osobiście polecam.Po takiej Mszy aż się chce chodzić do kościoła.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 0

Msza jak w każdym kościele. Sakramenty też. No i inne różnice. Nie wiem nad czym zachwyt.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ksiadz na medal

Pewnie najlepszy jest taki ksiadz ktory niczego nie wymaga !!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 45

To prawda

Ksiądz Michalak jest na medal to fakt, bo wymaga ale najpierw i przede wszystkim od siebie. Znam Go.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ksiądz na medal

Tu nie chodzi o wymaganie.Tylko ksiądz jest dla ludzi on jest ich duszpasterzem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

ewa

od pewnego czasu chodze do tego koscioła . nigdy nie byłam tak spokojna i pełna nadzieji w BOGA jak w tym kosciele.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry