Widok
tyran666 napisał(a):
> Witajcie!
>
> Jakie polecacie źródło światła na pieszego Harpa? Napiszcie,
> jakie jest Wasze doświadczenie z poszczególnymi, mile widziane
> interesujące zabaweczki w cenie 100-200 zł : ) Myślicie, że
> luxeon 3w się sprawdzi?
>
> pozdrawiam serdecznie : )
Jeżeli to jest Gammalux 3 Luxeon 3W to:
1. Jest to latarka ręczna,
2. Długość świecenia do 8 godzin.
Są to podstawowe wady.
Polecam to co ja używam, czyli tzw. czołówka, firmy Petzl.
Dlaczego:
1. Nie angażuje rąk i jest lekka,
2. Daje wystarczające światło do czytania mapy i widzenia drogi "przed nogami",
3. Świeci do 150 godzin.
Niektórzy preferują czołówki z silnym snopem światła (do szukania obiektów przy trasie), ale to kwestia wyoboru i zdecydowania się na coś. One mają cięższe akumulatory.
Latarka ręczna też może być, ale angażuje jedną rękę, co jest na dłuższą metę mało praktyczne.
Ceny czołówek Petzl są mieszczą się m.in. w granicach 100-200 zł. O ile dobrze pamiętam ja swoją w sklepie kupiłem za 126 zł. Jest jeszcze Allegro, ale to kupowanie kota w worku, bo trzeba sobie poczytać dokładnie co się kupuje.
> Witajcie!
>
> Jakie polecacie źródło światła na pieszego Harpa? Napiszcie,
> jakie jest Wasze doświadczenie z poszczególnymi, mile widziane
> interesujące zabaweczki w cenie 100-200 zł : ) Myślicie, że
> luxeon 3w się sprawdzi?
>
> pozdrawiam serdecznie : )
Jeżeli to jest Gammalux 3 Luxeon 3W to:
1. Jest to latarka ręczna,
2. Długość świecenia do 8 godzin.
Są to podstawowe wady.
Polecam to co ja używam, czyli tzw. czołówka, firmy Petzl.
Dlaczego:
1. Nie angażuje rąk i jest lekka,
2. Daje wystarczające światło do czytania mapy i widzenia drogi "przed nogami",
3. Świeci do 150 godzin.
Niektórzy preferują czołówki z silnym snopem światła (do szukania obiektów przy trasie), ale to kwestia wyoboru i zdecydowania się na coś. One mają cięższe akumulatory.
Latarka ręczna też może być, ale angażuje jedną rękę, co jest na dłuższą metę mało praktyczne.
Ceny czołówek Petzl są mieszczą się m.in. w granicach 100-200 zł. O ile dobrze pamiętam ja swoją w sklepie kupiłem za 126 zł. Jest jeszcze Allegro, ale to kupowanie kota w worku, bo trzeba sobie poczytać dokładnie co się kupuje.
Bo to nie "sezon". Forum zacznie być bardziej aktywne mniej więcej na 2 miesiące przez Harpem.
tyran666 napisał(a):
> padło na czołówkę Black Diamond z diodą 3 watt i 4 bardziej
> zwykłymi, chętnie podzielę się opinią gdy tylko przefrunie
> ocean : )
Czarny Diament wygląda poważnie. Przynajmniej z nazwy ;-)
Zapewne będzie Ci dobrze służył.
tyran666 napisał(a):
> padło na czołówkę Black Diamond z diodą 3 watt i 4 bardziej
> zwykłymi, chętnie podzielę się opinią gdy tylko przefrunie
> ocean : )
Czarny Diament wygląda poważnie. Przynajmniej z nazwy ;-)
Zapewne będzie Ci dobrze służył.
Oto przyszła dziś!
Black Diamond, model Icon z 3-watową diodą i 4 superjasnymi diodami LED . . . .
Jako że styczniową wiosną szybko zmrok zapada, zdążyłem wypróbować i . . . . . jest cudowna! do samego biegania przydają się 4 diody (3 stopnie intensywności świecenia), doskonale widać drogę pod nogami, kamienie, korzenie, kupki kup czy liści nam niestraszne : )
3-watowa dioda (również 3 stopnie świecenia) przydaje się do oświetlenia odleglejszych części nocnego krajobrazu (radzę nie patrzyć nikomu w oczy, oślepienie na dobrych kilka setek sekund), silnie skupiona wiązka światła, wg producenta daje na około 80m (dopiero po 10 godzinach zasięg spada o połowę)
gratis funkcja strobe, miganie 4 diód, zdecydowanie potrzebna, miejmy nadzieję że nie przyda mi się nigdy do oświetlania miejsca jakiegoś wypadku . . .
Dla zainteresowanych mogę wrzucić tabelkę z parametrami (czas i zasięg świecenia)
Ogólnie polecam : )
Black Diamond, model Icon z 3-watową diodą i 4 superjasnymi diodami LED . . . .
Jako że styczniową wiosną szybko zmrok zapada, zdążyłem wypróbować i . . . . . jest cudowna! do samego biegania przydają się 4 diody (3 stopnie intensywności świecenia), doskonale widać drogę pod nogami, kamienie, korzenie, kupki kup czy liści nam niestraszne : )
3-watowa dioda (również 3 stopnie świecenia) przydaje się do oświetlenia odleglejszych części nocnego krajobrazu (radzę nie patrzyć nikomu w oczy, oślepienie na dobrych kilka setek sekund), silnie skupiona wiązka światła, wg producenta daje na około 80m (dopiero po 10 godzinach zasięg spada o połowę)
gratis funkcja strobe, miganie 4 diód, zdecydowanie potrzebna, miejmy nadzieję że nie przyda mi się nigdy do oświetlania miejsca jakiegoś wypadku . . .
Dla zainteresowanych mogę wrzucić tabelkę z parametrami (czas i zasięg świecenia)
Ogólnie polecam : )
tyran666 napisał(a):
> Oto przyszła dziś!
> Black Diamond, model Icon z 3-watową diodą i 4 superjasnymi
> diodami LED . . . .
Kupowałeś w jakimś sklepie onlineowym za oceanem (w jakim?) czy przez znajomego?
Jak wygląda sprawa z cłem?
Pozdr/Jankes
> Oto przyszła dziś!
> Black Diamond, model Icon z 3-watową diodą i 4 superjasnymi
> diodami LED . . . .
Kupowałeś w jakimś sklepie onlineowym za oceanem (w jakim?) czy przez znajomego?
Jak wygląda sprawa z cłem?
Pozdr/Jankes
----
"Time is nature's way of keeping everything from happening at once"
{Woody Allen}
"Time is nature's way of keeping everything from happening at once"
{Woody Allen}
A ja polece ten sprzecik:
http://www.lucido.de/products/product.php?id=23&lang=de
troszke kosztuje ale jest tego warta.
Srodkowa dioda o duzym zasiegu ok 100m.
Waski snop ale naprawde mocny.
Do tego dwie diody po bokach z dwoma trybami pracy.
Jeden do prac obozowych czy czytania mapy a drugi do marszu.
Plus tryb wszystko na raz na maxa :)
Do tego z tylu sa czerowne diody (migaja) - czyli rowerzysta tez bedzie zadowolony. Calosc jest lekka i fajnie sie banki trzyma. Aha fajny pataent jest tez z tym, ze glowica z diodami jest ruchoma i to do tego stopnia ze do transportu mona ja obracac o 180 stopni przez co chronimy diody :)
http://www.lucido.de/products/product.php?id=23&lang=de
troszke kosztuje ale jest tego warta.
Srodkowa dioda o duzym zasiegu ok 100m.
Waski snop ale naprawde mocny.
Do tego dwie diody po bokach z dwoma trybami pracy.
Jeden do prac obozowych czy czytania mapy a drugi do marszu.
Plus tryb wszystko na raz na maxa :)
Do tego z tylu sa czerowne diody (migaja) - czyli rowerzysta tez bedzie zadowolony. Calosc jest lekka i fajnie sie banki trzyma. Aha fajny pataent jest tez z tym, ze glowica z diodami jest ruchoma i to do tego stopnia ze do transportu mona ja obracac o 180 stopni przez co chronimy diody :)