Widok
Zycie codzienne w Koleczkowie
Witam serdecznie. Przymierzam sie z rodzina do powrotu w moje rodzinne okolice i ze wzgledu na wielkosc rodziny mysle o wybudowaniu lub kupnie gotowego domu wlasnie w Koleczkowie. Z jednej strony chce, by kazdy z domownikow mial swoj kat w tym ja swoje biuro (praca z domu) dlatego zdecydowana wiekszosc mieszkan w granicach Gdyni odpada w przedbiegach, a ceny ziemi w miescie sa troche za wysokie na moje mozliwosci, a z drugiej strony chce aby moje dzieci nie przeklinaly mnie za godziny spedzone na przystankach i w autobusach /samochodzie w drodze do szkoly, na dodatkowe zajecia , spotkania z kolegami itd. W zwiazku z tym mam kilka pytan
1) ile czasu realnie zajmuje dojazd do centrum Gdyni i powrot w godzinach szczytu
2) Jak czesto sa kursy Autobusow?
3) czy jest lub bedzie dostepne polaczenie z Gdanskiem (skm)
4) Jak z perspektywy czasu patrzycie na decyzje o osiedleniu sie w Koleczkowie?
5) Internet- z racji pracy z domu bede potrzebowal dobrego polaczenia - czy sa jakies plany na swiatlowody, czy wogole jakies lacze stale jest dostepne? Jak spisuje sie polaczenie radiowe? Jakiego rzedu predkosci mozna osiagnac i jak to jest z niezawodnoscia u tych kilku firm operujacych radiowka? Ktorych czesci Koleczkowa unikac ( klopot z zasiegiem)
6) czy sa jakie lokalne atrakcje dla dzieci?
Oczywiscie wiem ze sa problemy z odsniezaniem, oczekuje pewnych wyzwan logistycznych, ale da sie to jakos ogarnac? Macie np jakies zorganizowane grupy, rodzicow ktorzy podwoza nawzajem dzieci sasiadow i swoje do szkoly? Jak lokalna spolecznosc? Kazdy sobie rzepke skrobie, czy jest jakas pomoc samosasiedzka?
Czy sa jakies lokalne fora budowlane, gdzie dzielicie sie doswiadczeniami, opinie o budowlancach, koszty budowy itp?
Bardzo prosze o przemyslane odpowiedzi,
Osobom bez kultury osobistej z gory dziekuje za nie udzielanie sie..
Pozdrawiam
1) ile czasu realnie zajmuje dojazd do centrum Gdyni i powrot w godzinach szczytu
2) Jak czesto sa kursy Autobusow?
3) czy jest lub bedzie dostepne polaczenie z Gdanskiem (skm)
4) Jak z perspektywy czasu patrzycie na decyzje o osiedleniu sie w Koleczkowie?
5) Internet- z racji pracy z domu bede potrzebowal dobrego polaczenia - czy sa jakies plany na swiatlowody, czy wogole jakies lacze stale jest dostepne? Jak spisuje sie polaczenie radiowe? Jakiego rzedu predkosci mozna osiagnac i jak to jest z niezawodnoscia u tych kilku firm operujacych radiowka? Ktorych czesci Koleczkowa unikac ( klopot z zasiegiem)
6) czy sa jakie lokalne atrakcje dla dzieci?
Oczywiscie wiem ze sa problemy z odsniezaniem, oczekuje pewnych wyzwan logistycznych, ale da sie to jakos ogarnac? Macie np jakies zorganizowane grupy, rodzicow ktorzy podwoza nawzajem dzieci sasiadow i swoje do szkoly? Jak lokalna spolecznosc? Kazdy sobie rzepke skrobie, czy jest jakas pomoc samosasiedzka?
Czy sa jakies lokalne fora budowlane, gdzie dzielicie sie doswiadczeniami, opinie o budowlancach, koszty budowy itp?
Bardzo prosze o przemyslane odpowiedzi,
Osobom bez kultury osobistej z gory dziekuje za nie udzielanie sie..
Pozdrawiam
Cześć, widzę,że ogrom przydatnych informacji już był :P Co za ludzie... Mieszkamy w Koleczkowie od kilku lat, mamy dzieci w wieku szkolnym, pracujemy w 3mieście. Da się to ogarnąć logistycznie :) Świetlica szkolna czynna od 7 do 17, przedszkole tak samo. Szkoła w Bojanie, Kielnie czy Karczemkach. Raczej nie korzystamy z przychodni w Kielnie, bo mamy prywatne ubezp.,opinie są rzecz jasna różne - tak na temat szkól jak przychodni. Dojazdy do pracy i z niej w godzinach szczytów to zazwyczaj dobra godzina lub ponad (centra miast). Autobus 191 do Tesco na Karwinach jeździ w przystępnych godzinach (dobry dojazd z przesiadką w Chwaszczynie, do Gdańska Oliwy), PKS do Wejherowa chyba 2x dziennie. Czasami pracujemy z domu, korzystamy tez z showmaxa itp, internet z popularnej sieci daje radę. Z radiowego zrezygnowaliśmy, ale też był ok (teraz jest po prostu ekonomiczniej). Jest stadion, jest plac zabaw, siłownia na placu, bez szału, ale można skorzystać. Zaletą bezdyskusyjną jest położenie Koleczkowa - las, jezioro, idealne warunki do spacerów i sportów na świeżym powietrzu. Kilka sklepów dość dobrze zaopatrzonych wystarcza na drobne zakupy. Poczta w poniedziałki czynna do 20, to też bywa przydatne jak samo to, że jest :) Kupiliśmy gotowy dom, więc na temat samej budowy się nie wypowiem. My nie żałujemy przeprowadzki z miasta, mentalność wiejska czasem doskwiera, ale obracamy się w kręgu ludzi podobnych nam, mamy grono tutejszych znajomych i pod tym względem także trafiliśmy dobrze :)
Hej! Mieszka się w Koleczkowie dobrze, otoczenie to zależy na kogo trafisz w sąsiedztwie , my mieszkamy tak , że się wspieramy, spotykamy ale wszyscy to są napływowi ludzie jak my. Tak się dzieli tu ludzi na napływowych i tutejszych - niestety. Szkoły w Koleczkowie nie polecam, beznadziejna dyrektorka nie umie kierować placówką. Ale w Bojanie jest dobra szkoła. Sklepy lepiej są też zaopatrzone w Bojanie. Internet bez żadnego problemu działa, można spokojnie zdalnie pracować. Przychodnia w Kielnie, Bojanie , ja jeżdżę do miasta ale ludzie są zadowoleni znam nawet takich co specjalnie z miasta jeżdżą tu do przychodni. Otoczenie w Koleczkowie jest super. Las , jezioro , jest gdzie spacerować, uprawiać sporty. Jest też duża hala sportowa w Bojanie tam są głównie jakieś zajęcia dodatkowe dla dzieci. W Koleczkowie pod tym względem nic nie ma.
Jedynie Koleczkowo jest ładniej położone niż Bojano. Mało zainwestowana wieś przez gminę. Wszystko idzie w Kielno, Bojano, Szemud. Powodzenia w szukaniu domu lub działki. Jest tego sporo teraz tutaj. Najlepiej przyjechać , pospacerować, jak już się kupuje gotowy dom to popytać sąsiadów może coś powiedzą.
Jedynie Koleczkowo jest ładniej położone niż Bojano. Mało zainwestowana wieś przez gminę. Wszystko idzie w Kielno, Bojano, Szemud. Powodzenia w szukaniu domu lub działki. Jest tego sporo teraz tutaj. Najlepiej przyjechać , pospacerować, jak już się kupuje gotowy dom to popytać sąsiadów może coś powiedzą.
To zależy na czym ci zależy... Trasa Kaszubska została odsunięta z Kielna do Koleczkowa - z jednej strony to może być plus bo będzie tu węzeł łączący z Trójmiastem, z drugiej trasa przebiega obok jeziora więc będzie miała wpływ na krajobraz / poziom hałasu. Co do inwestycji to największym beneficjentem w gminie jest Kielno, na 23 sołectwa zgarnęło 86% funduszy na drogi. Właśnie oddano tam do użytku rondo z lądowiskiem dla helikopterów, wmurowano kamień węgielny pod budowę sali sportowej z basenem. Może być tobie wygodniej osiedlić się w Kielnie.