Widok

alcoholismus chronicum

Tak na uboczu.
Niezależnie od głównego nurtu forumowego.
Chciałem napisać "zastanawiam się ...", ale tak naprawdę to wiem, nie potrzebuję się nad tym zastanawiać.
Totenkopf wpisał coś o bestialstwie, psy na smalec, moderator wyrzucił ten wpis. Ok. Jego prawo.
Nie umiem odpowiedzieć bestialstwem na bestialstwo, choć rozumiem, że czasem by trzeba.
Umiem tylko zamknąć się w moim świecie. Tutaj mam uzasadnienie tego co myślę. Tutaj jestem zrozumianym.
Alkohol, jako taki, jest efektem zużycia cukru przez drożdże. Tak po naszemu to zwykła kupa (Vistula nie, ona była syntetyczna). Tak sobie myślę, ze spożywając drożdżowa kupę jestem w zgodzie z własnym wegesumieniem, a przy okazji umiejscawiam się na właściwym poziomie egzystencjalnym.
Etanol jest substancją narkotyczną z grupy depresantów.
Alkoholizm jest nieuleczalny.
Alkohol spowalnia aktywność ośrodkowego układu nerwowego.
I chyba dobrze mi z tym.
Póki co endorfiny uwalniają się z każdym łykiem, a to już samo w sobie jest ok.
W zasadzie nie mam żadnego problemu.
Ale pocieszne jest, że Kropa chciałaby sama produkować własne wino :)
Chętnie Cię nauczę, ale pod warunkiem, że napijesz się ze mną.
Nie mogę jak C włóczyć się po Gdyni.
Nie mam po co.
Zamykam się w moim świecie, w którym sensem jest umiejętność produkcji etanolu, a jego zakup najgorszą z konieczności.
Ćmo, nalałem 12 kg wiśni i 8 kg śliwek. I wszystko, by móc się upijać.
Świat jest piękny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czysta jeden
nieprawda 302
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
a 303
przypomina mi pewien dywizjon

Charles Bukowski.
Zawsze to kochałem.
Kocham.
I kochać będę.

Tracę motywację.

http://www.youtube.com/watch?v=YQWszrZHBPI&feature=related

Charles Bukowski.
Pijcie dzielnie.
Spakowałem plecak,
będę jutro, albo za tydzień.
Przeznaczeniu i wolnej woli w podróży
trzeba zawsze dawać równe szanse do ścierania się
choćby dlatego, żeby się czegoś dowiedzieć o sobie.
Nie warto planować wędrówki.

Charles Bukowski.
fajnie masz
Ja rano do pracy
a moja wolność jest nieprzebrana
ekh, slogan
Amber ok.
Kaszubski browar.
Kiedyś jeszcze był Goch, ale to stare dzieje.
Ten porter co ostatnio obalałem to był grand z Ambra, zacny trunek.
Remus znam, ale - trudno przyznać - nie gustuję.
Chociaż lubię jego zapach bo przywodzi mi na myśl starodawne knajpy, przez niewtajemniczonych zwane mordowniami, gdzie tak pachniało zaraz za wejściem.
Z Twoich terenów, C, pamiętasz Baryłkę? Beczułkę? Dokera? Cis?
Ech, rozmarzyłem się.
Kto tam by teraz pamiętał, że jak było piwo, to się kupowało 10 kufli, a nad głową przy stoliku stali już kolejni smakosze i popędzali cię, bo kufle zajęte i nie ma w co lać?
Albo zacny gest, wykonywany przy kupowaniu browarów w sklepie, polegający na złapaniu pomiędzy palce szyjek dwóch browców (2, 3 i 4 palec) i podniesieniu ich pod światło do góry nogami. Fruwają w piwku męty, zmiana, nie fruwają, koszyk.
Toć młodzież w ogóle nie wie o co chodzi.

Ponad 300? Z listy najpopularniejszych wylecieliśmy za tytuł? A co tam, kto by sie równał z mamuśkami. Lechaim admin :)
A niech mnie Manson...
Wracam od kumpla z którym dawno się nie widzieliśmy.
Za dosłownie chwilę będę w Cisie na specjalu.
A jakże, jeszcze dycha ten hmmmm lokal, że tak to ujmę. Jakiś czas temu (około roku) opisywałem go na hp, ale celowo nie wymieniłem nazwy. W cisowiance spędzałem więcej czasu, w krokodylu byłem parę razy, ale bardzo młody byłem wtedy.

Charles Bukowski.
I jezdem w domku :)

W cisie specjal z kija tylko 3 złocisze, polecam.
Lampy jarzeniowe na suficie są wciąż z tamtej epoki, w której stoczniowcy i kolejarze tłumnie przybywali po pracy na parę piw. Kiedyś były białe te lampy, ale pamiętają tyle papierosowego dymu, że są bardziej żółte niż paczka cameli.

Charles Bukowski.
Tęsknie za tym wszystkim, co już przeszło i już nie wróci.
Za "górkami", na których spędzaliśmy całe dnie na zabawach i późne wieczory.
Kopaliśmy bunkry i wojenne schrony, paliliśmy ogniska, największe rzecz jasna w czerwcu na Jana. Wypalaliśmy setki metrów łąk, kładliśmy kamienie na torach. Lubiłem stawać pod mostkiem w chwili kiedy przejeżdżała nade mną skm'ka. Inni się bali. Niestety sokiści zasypali mostek z 3lata wstecz.
Tęsknię za tym dniem, w którym mój starszy brat wskazał palcem kierunek i nadał naszej podwórkowej "bandzie" azymut, mówiąc "idziemy tam", poszliśmy i jako pierwszy znalazłem za "górkami" rozklekotaną jawę co sobie ją wówczas przywłaszczyłem.
Tęsknię za "bajorami" vis-a-vis coca-coli na hutniczej, gdzie w letnie wieczory na karasie chodziliśmy po rurach, co to jeszcze do dziś ciągną się równolegle wzdłuż tej ulicy.
Każe bajorko miało swą nazwę: "młotek", "oczko", "podkowa" itd.
Tęsknię za tym wszystkimi "modami". Na proce, łuki, miecze, przewody telefoniczne zaplecione na szprychach rowerowych kół.
Tęsknię za bójkami, które prawie zawsze wygrywałem. 2 razy tylko przegrałem, psycha mi wtedy siadła, jeden był najsilniejszym kumplem z ferajny starszego brata i pomyślałem se, że mnie od razu pokona.
Biłem się zawsze z starszymi od siebie, innego towarzystwa nie miałem.
Tęsknię za boiskiem do "nogi" nieopodal torów kolejki skm, które zarosło dziś perzem. Strzelałem tam najlepsze bramy z kuplami, którzy dziś rozjechali się po świecie. Zawsze po meczu piliśmy wodę prosto z hydrantu i w powrotnej drodze grabiliśmy z owoców na pachtach przydrożne działki ogrodowe.
Fajnie było.

http://www.youtube.com/watch?v=6KJlcuXOkuA

Charles Bukowski.
z rozrzewnieniem przeczytałam Twoje wspomnienie
zadziwiające ale moje są podobne, żadnych lalek tylko samochody, kapsle i R2d2, no może jeszcze E.T.;)
wychowywałam się w trochę innej okolicy wiec wspomnienia są trochę inne, skakało sie z dachu na wielką kupę piachu lub trocin etc.
dzis usłyszałam że harcerze...hihih....prawie się udławiłam śmiechem:)
Fajny wątek z masą zdjęć z piwnic domowych winiarzy.
Coś tam kiedyś też zaaplikowałem z moich zasobów. (wciąż tam wisi)

http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=19109

Później wytworzyła się pewna dziwna historia na forum tzn. napisałem prawdę przeciwko oszczerstwom jednego z moderatorów z dołączoną prośbą, żeby mnie natychmiast zbanować na forum. I mnie zbanowano. Ale dopiero po paru dniach dyskusji. Jako winiarz swój honor mam.
Zresztą kupa wartościowych winiarzy stamtąd odeszła, wtedy kiedy stowarzyszenie odłączyło się od korzeni czyli od Zigmunto. Ale kto to jeszcze dziś pamięta...
Ostatecznie dla mnie zawsze ten adres będzie kolebką internetowego, polskiego winiarstwa choć kurzem przykryty jest niemiłosiernie :
http://old.wino.org.pl/

Charles Bukowski.
dzięki Kropeczko.

Charles Bukowski.
wrociłeś...no
znów jesteś sobą
cieszę się
Na bagna koło coca-coli jeździłem rowerem po trawę.
Hodowaliśmy jakieś 60 króli, a ja musiałem codziennie uzbierać 2 worki trawy.
Jeden szedł na bieżąco, a drugi do suszenia na zimę.
Wszystko mogło być obrane z zielonego, ale na bagnach trawy zawsze było w bród.
Kiedyś mnie tam ziemne trzmiele pogoniły, śmignąłem wtedy na rowerze jak Szurkowski.
Kapsli miałem worek.
A w każdym papierek z narysowana flagą, numerem i nazwiskiem kolarza.
Obskoczyłem tak wszystkich od czasu Królaka.
A jak robiłem zawody temu całemu peletonowi to jakoś dziwnym trafem zawsze wygrywał Szurkowski przed Szozdą. Lichowczew zwykle był trzeci.
No i za paskiem cud socjalistycznej technologii - pistolet "precyzja".

I piwo nie smakowało tak już nigdy potem.
Uderzeniem ręki odbijało się porcelankę i piło szybko, zanim piwo zamienione w pianę wyszło nosem i uszami.
A potem można było bekać przez godzinę.
najbardziej pododnają mi się nowości na stronie! hihi
datowane na 14.10.2003
och, w necie też stosują zasadę datowania jak dla win-im starsze tym lepsze;)
a mój kot krąży od drzwi do balkonu i z powrotem miaucząc przeraźliwie; miauuuuuuuuuuuuuuu
wrrrr....co za cholerstwo! wrrr......... o czwartej rano wskoczył na mnie z impetem wrzeszcząc przeraźliwe: miauuu.... jak z reklamy: sru..
jej, zaraz go uduszę, poćwiartuję i zrobię jogurt z kota! Należy się bestii!
trupa tam kiedyś kumpel z brata klasy znalazł. na tych bagnach. i na łyżwy się tam chodziło. zbyt zmęczony jestem na wspominanie zresztą
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo
Mnie raz pogoniły w lesie w Kopalinie szerszenie. Stoimy z kumplem przy suchym drzewie, przerwa w zbieraniu grzybów i mój kolega zaczął nożem "pukać" w pień tego drzewa, bo jak stwierdził niby coś usłyszał w środku. Z każdym uderzeniem wzrastało natężenie jakiegoś nieokreślonego dźwięku. Jak zobaczyłem pierwszego, drugiego i trzeciego szerszenia wylatującego z drzewa to byłem już 10m od kumpla. Zanim się obejrzałem, a kumpel wyprzedził mnie.
Grzybów pogubiliśmy wtedy trochę.

Ja to nawet w tych bajorach się kąpałem, znaczy pływałem, dawniej były one dość czyste, dno było tylko jakieś takie oślizgłe i mulaste. Bałem się zawsze, że mi zassie nogę i mnie wciągnie pod wodę. Do szuwar lubiłem żabką powolutku podpływać i udawać łódź podwodną która się wynurzyła. Serio. Później jakiś kolega powiedział mi, że tam jest bardzo dużo szczurów wodnych i że po zmierzchu aż się tam kotłuje. To wtedy się już nie kąpałem.

Charles Bukowski.
Close encounters of the III degree z szerszeniem to ja miałem nad jeziorem Dobrym koło Piaśnicy.
Otoczka jak u C.
Nagle z korony drzewa zjechało stadko szerszeni, wycięło dwa kółka i huzia na józia. Znaczy józiem byłem ja. Wystrzeliłem sprintem w kierunku jeziora, wybiłem się jak Leito i zanurkowałem szczupakiem. Akurat plaża był, pół metra wody, a ja nie zahaczając o dno ani nie wystając nad wodę przepłynąłem tak strzałką/delfinem ze 20 m.
Zgubiłem najeźdźców.
Ale okazało się, że jeden zdążył mnie przed nurkiem dziabnąć w łopatkę.
Przez trzy dni miałem wtedy sparaliżowaną prawą połowę ciała.
Od tej pory staram się nie pić w towarzystwie szerszeni.

A raz jeszcze to było tak, że w starej nieużywanej stodole szerszenie założyły sobie gniazdo. Wisiało pod dachem. Wierzcie albo nie, miało prawie metr długości. Któregoś dnia tam zaglądam, a gniazdo rozbite o podłogę i łażą po nim niedobitki na wpół żywych szerszeni. Musiało się zerwać pod własnym ciężarem. Kurczę, dużo bym dał, żeby obejrzeć reakcję oszalałych szerszeni w momencie zdarzenia, oczywiście chciałbym być tam w skafandrze kosmicznym albo czymś podobnym (http://www.nopex.com.pl/kombinezony_szerszenie.html).

Bardzo szybkie są skubane.
Tu żartów nie, szczególnie jak się jest na wygwizdowie i opieki medycznej w pobliżu brak. Trafią człowieka trzy, cztery i w piasek. Dla uczulonych na jad, wystarczy jeden szerszenik i brak w porę antidotum.
Likwidowałem gniazdo szerszeni kiedyś u znajomych na daczy. Gruby gumowy sztormiak kapelusz z siatką i gumaki. Największą bekę miałem jak traktowałem je jakimś extra-super niemieckiej firmy spray'em do tego przeznaczonym. Padały ogłuszone, minuta czasu i się podrywały do lotu jak gdyby nigdy nic. Ale to były polskie szerszenia, a środek niemiecki.
Jak zrzuciłem gniazdo (właściwie dwa obok siebie) duża część trzymała się blisko gniazda-matki, zaś niewielka ilość dostała wścieklizny i full ahead na mnie.
Ale najciekawszy był widok szefa. Czy królowej jak to się mówi. Ogromny owad, większy chyba o 2razy od normalnych osobników.

Charles Bukowski.

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (790 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Hotel w Raciborzu (6 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i doświadczenia, bo planuję krótki wyjazd...

Biżuteria jako prezent? (42 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

do góry