Widok

manetka

--------------------------------------------------------------------------------
Mam prośbę - doradźcie albo coś - pliiiz :)
Zepsuł mi się rower - manetka (przód) pękła. Mam rower 21-biegowy. Osprzęt
Alivio (stary). W sklepie nie chcą mi sprzedać samej manetki - tylko komplet
wraz z manetką na tył (8 zębatek <--- innych nie ma). Postanowiłam, że dzięki
temu up-grade'uje mój bicykl, ale musiałabym dokupić do manetkej kasetę z
tymi "pięknymi" 8 zębatkami. W sumie O.K. Ale chciałam zapytać czy tyle
wystarczy? Czy może trzeba mi kupić jeszcze przerzutkę czy wystarczy mi ta,
którą mam? Bo wtedy będzie to już 24-biegowy rower a nie 21...
HELP! Pilne, bo lato nadchodzi ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oh ziuta....a napisz jaka masz przerzuitke z tylu i wszystko bedzie jasne... no i wypadaloby zmienic lancuch po zmianie kasety
z tyłu mam starą alivio 7... grisza help :)
Spróbuj poszukać manetki w serwisach rowerowych. Z tyłu możesz mieć piastę albo nakręcany wolnobieg. Jeżeli jest to piasta, to 8 biegowa kaseta nie będzie pasować, trzeba wymienić bębenek albo najlepiej całą piastę, a wiąże się to z przepleceniem koła. Można kupić kasetę 8 i wyjąć 1 zębatkę, ale 7 na pewno można dostać w sklepach/serwisach. Jeżeli masz nakręcany wolnobieg to 8 biegowych wolnobiegów chyba nie ma. Manetki 7 będą chodzić z kasetą8. 8 biegowe manetki będą działać z kasetą 7 i 8. Alivio powinno działać z kasetą 8, może być problem z obsłużeniem zębatki Mega Range. Moim zdaniem przejście na 8 nie ma sensu w twoim przypadku, chyba, że napęd jest w kiepskim stanie i masz sporo do wymiany.
wiec tak, sa osmiobiegowe wolnobiegi jakby co (to jezeli chodzi o watpliwosci tomka) z tym, ze wolnobieg to nie jest to co tygrysy lubia najbardziej (pomijajac wygode - lamia oski)

jezeli masz alivio to powinna obsluzyc osemke - najlepiej przed kupnem zapytaj sie w sklepie czy ten konkretny model ma wystaczajacy zasieg (oznaczenie przerzutki powinno wygladac w ten gust: rd - mc18, lub rd-mc20 - s/l - tak sa oznaczone alivio obecnie - jezeli masz cos takiego wybite na przerzutce to spokojnie obsluzy 8 zebatek, jezeli masz inaczej nie pozostaje nic innego jak poszukac i sprawdzic)

Inne tematy z forum Rowery

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

do góry