Widok

autobus a rowerzysta?

zdarzenie: jechałam an rowerze po drodze rowerowej. Zatrzymałam się przed pasami przejścia dla pieszych i czekałam na zielone....gdy zmieniło się dla mnie światło i zaczęłam jechać po pasach z lewej strony(przeciwległy pas) zaczął skręcać autobus(nadjeżdżał z mojej prawej strony) i zaczął na mnie trąbić jak już byłam na jego pasie skrętu....kto miał pierwszeństwo..czy to ja powinnam była go przepuścić choć miałam zielone czy on powinien poczekać aż przejadę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1. Pisząc "ścieżka rowerowa" ma się na myśli drogę rowerową, bo tak się to prawidłowo nazywa.

2. Generalnie tak.

3. Nie ma takiego czegoś jak droga dla rowerów po pasach. Jest przejazd dla rowerów.
...na ścieżce rowerowej obowiązują takie same przepisy jak na ulicy, szosie czy autostradzie...???

na złodzieju czapka GORE ;)
Drogi ~.,. naucz się najpierw czytać ze zrozumieniem, a potem wchodź na forum! Być może koleżanka Asia nie zna przepisów, bo i znajomość takowych nie jest wymagana przy poruszaniu się na rowerze natomiast z opisu wynika, że żadnego przepisu nie złamała. Pisząc "droga rowerowa" jak mniemam miała na myśli ścieżkę rowerową a jeśli takowa przecina jezdnię po pasach to rowerzysta nie ma obowiązku zsiadać z roweru. o! Ponadto napisz skąd żeś wytrzasnął że ???

na złodzieju czapka GORE ;)
Czy ja wiem, czy nie wypada kobiecie...

Ostatnio jechałem sobie z Osowy do Oliwy i na wiadukcie nad obwodnicą miałem w okolicach 50km/h (wiatr był w plecy ;) ). No i tam mi jakiś pajac skręcający na obwodnicę wyjeżdża pod koła. Był na tyle daleko, że nie musiałem jeszcze hamować, ale na tyle blisko, że ciśnienie skoczyło.
Machnąłem mu z niezadowolenia ręką, a pasażerka mi się odwdzięczyła palcem o_O. Cóż, jeśli dobrze rozpoznaję z kształtu, to był Golf.
Droga asiu, naucz sie przepisów PoRD, a potem wsiadaj na rower, na ścieżce rowerowej obowiązuja takie same przepisy jak na ulicy, szosie czy autostradzie, jesteś klasycznym przykładem polskiego rowerzysty, który kompletnie nie zna przepisów, albo swiadomie je łamie, a potem wylewa swe żale na forach......
Kobieto jeśli jeździsz rowerem po ścieżkach / ulicach i nie wiesz czy masz pierszeństwo czy nie to może dla własnego oraz innych bezpieczeństwa zapisz się na kurs na kartę rowerową.

Każdy kto często jeździ rowerem po ulicach został obtrąbiony przez kogoś za kółkiem chociaż nie złamał żadnego przepisu. Wtedy masz do wyboru:
1 - ignorować delikwenta
2 - pokazać mu środkowy palec
Chociaż nie wiem czy w przypadku rowerzystki wariant drugi jest odpowiedni

autobus a rowerzysta?

przepraszam jeśli mój opis nie był zbyt wyrazisty......jak teraz patrze na ta cala sprawę to myślę, ze miałam prawo jechać spokojnie droga rowerową po pasach na zielonym...ale następnym razem jednak wolniej i oddam pierwszeństwo innym pojazdom, bo jednak mogłam sobie zrobić krzywdę a do tego pasażerowie autobusu również mogli doznać jakieś krzywdy..nawet jeśli to ja miałam racje ...czasem warto ustąpić...ale dzięki za wsparcie:P
Sprawa jest bardzo prosta rower ma zsawsze i wszedzie pierwszeństwo!!!tak jest w całej UE w kazdym zachodnim kraju UE!Niestety niedotyczy to jak zawsze te go po pier...nego kraju jak nasz tu wszystko jest odwrotnie tworzy sie przepisy antyrowerowe a nawet zaostrza normalne stare.niema sie codziwic ze rower jest unas zawsze na przegranej pozycji bo 90% kierowców to buraki,i piraci drogowi.A pozostałe 10% normalnych niestety nie wystarczy.
Niestety mozesz złozyc skarge na kierowce autobusu ale to pewnie nic nieda.Jakis Debi...l wymyslił sobietylko wpolsce gdzie rower trzeba prowadzic a gdzie moze przejechac podwarunkiem ze wczesniej go nie rozjada !!

Proponuje niezwrcac uwagi na buraków trabiacych na ciebie tylko uwarzaj by sie niedac przejechac!!:)
Zgodnie z przepisami, przez przejscie dla pieszych można przejechać na rowerze wówczas, gdy przez nie prowadzi ścieżka rowerowa. Jednak nie sądzę, aby ktokolwiek przestrzegał tego przepisu, szczególnie na bocznych, mało uczęszczanych ulicach. Natomiast jeżeli jesteś pewna przewinienia kierowcy, to wystosuj pismo ze skargą do ZKM i ZTM, najlepiej do obu, bo te łajzy spłakane podzieliły się kompetencjami i teraz nie wiadomo co do kogo należy. Jedni spychają odpowiedzialność na drugich. A kopię wyślij do policji, niech też się wykażą, skoro biorą pieniądze z naszych podatków.
www.krzysztof-kledzik.pl
> czekałam na zielone....gdy zmieniło się dla mnie światło i zaczęłam jechać po pasach

Nie wolno jeździć po pasach nawet jak jest zielone.

z lewej strony(przeciwległy pas) zaczął skręcać autobus(nadjeżdżał z mojej prawej strony)

Świetny opis sytuacji, tylko kto to zrozumie.
Napisz co to za skrzyżowanie było i kto z której strony jechał.

Według PoRD pierwszeństwo na przejeździe ma ta osoba, która się na nim znajduje. Czyli kto pierwszy, ten lepszy.
Z drugiej strony obowiązuje nas Konwencja Genewska (na podstawie konstytucji ma pierwszeństwo przed naszymi przepisami), która mówi że pierwszeństwo ma rowerzysta.
zobacz też na tej samej stronie
Oddział 11
Przepisy dodatkowe o ruchu rowerów, motorowerów oraz pojazdów zaprzęgowych
art.33 podpunkt 4
( dla mnie się on wyklucza i przyznaje że nie bardzo go rozumiem )
Nie umiem sobie za bardzo wyobrazić opisanej przez Ciebie sytuacji ale zobacz poniższy link , może on pozwoli Ci jakoś zrozumieć zaistniałą sytuację . Z doświadczenia na własnej skórze wiem że przepisy przepisami a kierowcy jeżdżą jak się im podoba.
Wejdź
http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial2.html#rozdzial3oddzial7
i zobacz ; Oddział 7. Przecinanie się kierunków ruchu
a tam art.27
do góry