Widok
brzeźno - dobry pomysł na rodzinne wakacje?
Witam serdecznie,
planuję wynajęcie mieszkania na ul. Łozy w okresie letnim.
Mam pytanie do osób zamieszkujących Brzeźno: czy to dobra okolica na spędzenie rodzinnych wakacji?
(dwie osoby dorosłe i 13-letni chłopiec)
Plusy o których do tej pory się dowiedzieliśmy:
- bliskość morza/plaży
- dobra komunikacja z pozostałą częścią Gdańska
- okoliczne knajpki, bary
- tereny zielone
Minusy:
- nie wiemy jak to wygląda w tej chwili ale jest kilka artykułów w których Brzeźno
jest uznawane za dzielnicę mało bezpieczną. Artykuły są raczej z kilku lat wstecz.
Co Państwo o tym myślą?
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam i słonecznego lata życzę wszystkim ;)
planuję wynajęcie mieszkania na ul. Łozy w okresie letnim.
Mam pytanie do osób zamieszkujących Brzeźno: czy to dobra okolica na spędzenie rodzinnych wakacji?
(dwie osoby dorosłe i 13-letni chłopiec)
Plusy o których do tej pory się dowiedzieliśmy:
- bliskość morza/plaży
- dobra komunikacja z pozostałą częścią Gdańska
- okoliczne knajpki, bary
- tereny zielone
Minusy:
- nie wiemy jak to wygląda w tej chwili ale jest kilka artykułów w których Brzeźno
jest uznawane za dzielnicę mało bezpieczną. Artykuły są raczej z kilku lat wstecz.
Co Państwo o tym myślą?
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam i słonecznego lata życzę wszystkim ;)
Mam mieszkanie weekendowo-wakacyjne na Zaspie, ale plaże, knajpki, spacery wzdłuż zatoki, to oczywiście Brzeźno.
Jak cały Gdańsk, tak i Brzeźno z roku na rok pięknieje, chociaż wydaje się, że w tempie nieco wolniejszym niż inne dzielnice.
Gdańsk to raj dla rowerzystów. Polecam trasę wzdłuż zatoki od Brzeźna do Sopotu i dalej do Gdyni Orłowo. W sezonie na tej trasie będzie tłoczno :)
Jak cały Gdańsk, tak i Brzeźno z roku na rok pięknieje, chociaż wydaje się, że w tempie nieco wolniejszym niż inne dzielnice.
Gdańsk to raj dla rowerzystów. Polecam trasę wzdłuż zatoki od Brzeźna do Sopotu i dalej do Gdyni Orłowo. W sezonie na tej trasie będzie tłoczno :)
najlepsza dzielnica na urlop, o zaletach już Pan wie. Mogę tylko podpowiedzieć bar mleczny perełka od lat korzystamy (leniwe rewelacja i chłodnik), teraz są piękne nowe toalety z przebieralniami i szafkami na kluczyk i super knajpka na plaży na końcu ulicy Północnej, zapamiętałam nazwę ulicy ale nr wejścia na plaże mi umknął, w każdym razie na początku tel ulicy w ceglanym domku jest wypożyczalnia rowerów (korzystaliśmy też polecam) i nie ma problemu z parkowaniem bo na piechotę 5 min. (my mieszkaliśmy na ul. pck) i obok są sklepy lidl, biedronka i dojazd przez tunel z A1 bez korków. Na starówkę jeździliśmy tramwajem, a do Sopot na molo spacerem brzegiem morza albo promenadą nadmorską. Mi osobiście się wydaje że Zaspa to straszne blokowisko i Przymorze też, Brzeźno wybraliśmy bo ma w miarę dużo zieleni (fajny park).
Zaspa i Przymorze to blokowisko? Fakt, nie są to dzielnice willowe, podobnie jak Brzeźno, ale oprócz bloków z ubiegłego wieku wybudowano tam dużo ciekawych, nowoczesnych, wielokondygnacyjnych budynków, z podziemnymi garażami, lobby i ochroną. Nowe osiedla pozbawione są wszelkich barier architektonicznych i zazwyczaj posiadają dodatkowe przestrzenie, typu zielone patio, place zabaw dla dzieci, boiska, siłownie fitness, tylko do użytku mieszkańców tych osiedli. Warto wskazać, że Przymorze ma w swoich granicach wielki Park Regana, a Zaspa dodatkowo dwa duże parki: Jana Pawła II i Milenium.
Brzeźno natomiast w porównaniu do Przymorza i Zaspy pod względem nowoczesnych budynków handlowo-usługowych prezentuje się bardzo skromnie. Dla letników nie musi mieć to większego znaczenia, bo dla turysty znaczenie ma plaża i infrastruktura turystyczna z nią związana.
Brzeźno natomiast w porównaniu do Przymorza i Zaspy pod względem nowoczesnych budynków handlowo-usługowych prezentuje się bardzo skromnie. Dla letników nie musi mieć to większego znaczenia, bo dla turysty znaczenie ma plaża i infrastruktura turystyczna z nią związana.
Jeśli mówimy o nowoczesnych budynkach handlowo-usługowych to sklepy bardzo chętnie uczęszczane przez Polaków są w granicach Brzeźna i to jest najważniejsze, poza tym liczne lokale gastronomiczne i "beach bar'y" zapełniają kwestię gastronomiczną. Polecam Pepperino - restauracja włoska.
Dodatkowo przy plaży, ale nie tylko, znajdują się stacje miejskich rowerów.
Co do kwestii bezpieczeństwa, liczne badania, ankiety ukazują Brzeźno jako jedno z bezpieczniejszych dzielnic Gdańska. Dodatkowym atutem jest dobra komunikacja.
Polecam
Dodatkowo przy plaży, ale nie tylko, znajdują się stacje miejskich rowerów.
Co do kwestii bezpieczeństwa, liczne badania, ankiety ukazują Brzeźno jako jedno z bezpieczniejszych dzielnic Gdańska. Dodatkowym atutem jest dobra komunikacja.
Polecam