Widok
chrobotanie pedałów spd
Mam mały problem z uciążliwym chrobotaniem pedałów. Pedały są prawie nowe może ze 2000 na nich zrobiłem, model to pd m540, pedały nie maja żadnych luzów, ani razu nie były jeżdżone w deszczu i błocie. Mam wrażenie , że spód bloku trze o oś pedału (ale może się mylę). Co w takim wypadku zrobić. Prosze o odpowiedź
ja tez to mam , ale z shimano tak to juz jest . u mnie to ,,chrobotanie,, na 100% nie jest efektem ocierania bloku o os pedału tylklo tak jakby rozpłaszczania sie pdeszwy na pedale. krotkotrwaly efekt moze dac ruszanie stopa w prawo i lewo lub wpinanie i wypinanie buta. troche dłuższy efekt moze dac nawilzenie miejsca styku podeszwy z pedałem
Moje 540 nie tylko, że chroboczą, to jakoś luźno trzymają blok - tzn. nie mają luzów na osi, ale w jednym pedale lata mi blok. Doprowadza mnie to do szewskiej pasji. Luz jest, jak na pedał spory, bo na oko około milimetra - dwóch. Dodam, że drugi z pary pedałów działa idealnie i trzyma idealnie. Czy ktoś może mi pomóc??
Pozdrower
Pozdrower
A to ciekawe. Musze powiedziec , że u mnie tez wszystko chodziło idealnie, ale któregos pięknego dnia zachciało mi się podkręcić srubki i zobaczyć jak wpina sie i wypina butaw tym twrdzszym ustawieniu . Dość ciężko się wpinało a wypinało jęszcze ciężej, jazda bez zastrzeżeń, natomiast jak ustawiłem na miękkie ustawienie to zaczęły po jakimś czasie chrobotać. Podejrzewam , że bloki mogły się wyrobic w jakimś małym stopniu przez ten czs i gdzieś jest jakiś nie potrzebny luz. No i chroboczą. Spróbuje jeszcze raz je tak skręcić i zobaczę czy nadal chroboczą. Jesli nie to znaczy że po prostu powinienem kupic nowe bloki.