Widok
co robić, piesek sika w łóżka :(
Witam,
mamy od niedawna suke hawańczyka 5-cio miesiecznego i wszystko jest oki poza jednym wyjątkiem,
on mimo czestego wyprowadzania, sika w łóżka zawsze robi to wieczorem po wieczornym spacerze gdy wysika sie na dworze (więć nie wchodzi w grę nietrzymanie moczu itp.) najczęściej robi to w obecności dzieci, chociaż ostatnio zauwazyłam tez ślad w sypialni męża i mojej. Mimo iż z tego powodu od jakiegos czasu ma zakaz wchodzenia do łóżek zawsze znajdzie jakąś okazje żęby to zrobić :(
Czy to może być spowodowane chęcią "dominacji"? i co w takich wypadkach robić? jak reagować bo krzyk odpada, chociażby dlatego że tego nie wydzimy ?
pomóżcie
mamy od niedawna suke hawańczyka 5-cio miesiecznego i wszystko jest oki poza jednym wyjątkiem,
on mimo czestego wyprowadzania, sika w łóżka zawsze robi to wieczorem po wieczornym spacerze gdy wysika sie na dworze (więć nie wchodzi w grę nietrzymanie moczu itp.) najczęściej robi to w obecności dzieci, chociaż ostatnio zauwazyłam tez ślad w sypialni męża i mojej. Mimo iż z tego powodu od jakiegos czasu ma zakaz wchodzenia do łóżek zawsze znajdzie jakąś okazje żęby to zrobić :(
Czy to może być spowodowane chęcią "dominacji"? i co w takich wypadkach robić? jak reagować bo krzyk odpada, chociażby dlatego że tego nie wydzimy ?
pomóżcie
Żadna dominacja, co za pomysł durny. Chyba Millana się za dużo naoglądaliście.
Proponuję najpierw wizytę u weta by sprawdził czy psiak nie ma kłopotów z pęcherzem, niech zbada mocz itd.
Po drugie spokój i konsekwencja, żadne krzyki nie pomogą (psy posikują też ze strachu np), proponuję skontaktować się z dobrym psim behawiorystą to pokieruje jak należy reagować, zobaczy jakie błędy popełniacie (z których zapewne sobie nawet nie zdajecie sprawy).
Proponuję najpierw wizytę u weta by sprawdził czy psiak nie ma kłopotów z pęcherzem, niech zbada mocz itd.
Po drugie spokój i konsekwencja, żadne krzyki nie pomogą (psy posikują też ze strachu np), proponuję skontaktować się z dobrym psim behawiorystą to pokieruje jak należy reagować, zobaczy jakie błędy popełniacie (z których zapewne sobie nawet nie zdajecie sprawy).
5 miesięcy to przecież jeszcze psie maleństwo.Wyprowadzać pieska trzeba zaraz jak się obudzi,zaraz jak zje lub się napiję i zaraz po ekscytującej zabawie.Nie wolno pozwolić mu nigdy żeby wysikał się do końca w domu.Jak złapie się go na sikaniu należy przerwać mu ten niecny proceder i natychmiast wynieść go na dwór.Na dworze jak będzie kończył siusianie należy pieska pogłaskać i pochwalić dając mu jakąś nagródkę. Jedne pieski łapią szybciej inne wolniej.Tylko cierpliwość i konsekwencja doprowadzi do sukcesu.Nie wolno krzyczeć na psiaka ani go broń Boże bić.Bo to przynosi wręcz odwrotny skutek.Powodzenia.
Trzeba skorzystać z pomocy specjalisty i tyle. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy, to pytaj na profesjonalnych forach, jak mojpies.com. Jest tam też fajny artykuł na ten temat: http://www.mojpies.com/porady/oczyma-zwierza-lekcja1-jak-nauczyc-psa-czystosci
Pieska nigdy nie nalezy wyprowadzac po jedzeniu, wiadomo ze na spacerach jest czas na zabawe, bieganie.. intensywny ruch, a to z pelnym brzuszkiem moze doprowadzic do skretu zoladka! a to BARDZO powazna choroba!
JEsli chodzi o sikanie do lozka to psy (szczeniaki w wieku od 12 do 18tyg. zycia) sprawdzaja wlascicieli na ile moga sobie pozwolic. Radzilabym spryskac lozko specjalnym preparatem odstrazajacym psy no i oczywiscie nie pozwalac wchodzic na lozko. U mnie to sie sprawdzilo ;)
Pozdrawiam
JEsli chodzi o sikanie do lozka to psy (szczeniaki w wieku od 12 do 18tyg. zycia) sprawdzaja wlascicieli na ile moga sobie pozwolic. Radzilabym spryskac lozko specjalnym preparatem odstrazajacym psy no i oczywiscie nie pozwalac wchodzic na lozko. U mnie to sie sprawdzilo ;)
Pozdrawiam
Najlepiej lizolem.Ludzie skoro nie macie wiedzy,nie wprowadzajcie innych w błąd!Jak sobie wyobrażasz spanie w takim łóżku.Czym chcesz to spryskać człowieku?.Przyczyn sikania w łóżku może być naprawdę i wiele i ciężko czasami podążać za psim umysłem.Najbezpieczniej jest zamknąć sypialnię i zabronić psu w niej przebywania.
Zdecydowanie żadnych działań tego typu. Po pierwsze psiaka trzeba zawieźć do veta, aby sprawdzić, czy nie dzieje się nic złego. Jeżeli nie jest to kwestia choroby fizycznej, może w grę wchodzi strach, bądź zbyt rzadkie wychodzenie na zewnątrz. Przy czym na pewno dobrym pomysłem oczywiście po zapewnieniu psiakowi aktywności fizycznej, wprowadzenia kennela. Można go wyposażyć np. w materac z https://www.dogplus.eu/pl/62-materace , do tego ulubione zabawki i smakołyki, aby miał swoje miejsce w domu, w którym będzie czuł się naprawdę bezpieczny.