Widok
Czy wróciła już któraś z wychowawczego?Ja tak się zastanawiam czy wrócić.Jeżeli na miejsce bomi powstał już inny sklep to czy dadzą mnie na ten sklep czy najpierw wypowiedzenie,a potem ewentualne zatrudnienie? Bo tak się zastanawiam czy nowy pracodawca przejmuje sklep z pracownikami i wtedy nic się nie zmienia,nie ma wypowiedzenia,odpraw,itp.? W kadrach nic nie powiedziano mi konkretnie,musiałabym zadeklarować powrót do pracy,wtedy pewnie by się okazało co ze mną będzie.
Póki istnieją sklepy "dawnego" Bomi (w sensie Alfa i Klif) w 3mieście to masz pracę. Jak zlikwidują, powinnaś listownie otrzymać świadectwo pracy. Odprawa oczywiście też Ci się należy. W/g mnie nie ma takiej opcji, aby osoby przebywające na urlopach wychowawczych lub zwolnieniach po likwidacji ostatniego sklepu musiały biegać po sądach, aby odzyskać świadectwa pracy i odprawy (bo takie plotki krążą wśród zainteresowanych)
Tak,zarówno z klifu jak i z alfy mają dostać wypowiedzenia w najbliższym czasie.Rozmawiałam dziś z panią z kadr,są zarąbani robotą,wypłaty,odprawy,itp. Jeśli chodzi o mnie mam napisać podanie,że chcę wrócić po wychowawczym do pracy,ale z racji likwidacji wszystkich placówek bomi w trójmieście proszę o wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron z zachowaniem wszystkich praw do świadczeń(odprawa)w związku ze zwolnieniami grupowymi.
Wypowiedzenie z terminem 2tygodniowym. Mam nadzieję,że faktycznie po napisaniu w ten sposób ta odprawa się będzie należała.Ktoś miał w ten sposób sformułowane wypowiedzenie umowy?
Wypowiedzenie z terminem 2tygodniowym. Mam nadzieję,że faktycznie po napisaniu w ten sposób ta odprawa się będzie należała.Ktoś miał w ten sposób sformułowane wypowiedzenie umowy?
Ja też dzisiaj dzwoniłam i widocznie każdej z nas mówią co innego. Mi powiedzieli, ze póki spółka jest w upadłości układowej to w dalszym ciągu przebywamy na wychowawczych,a jeżeli sąd ogłosi upadlosc likwidacyjną wtedy pracodawca sam do mnie się odezwie. I tak im nie wierzę. Bałagan totalny. A do kiedy masz wychowawczy? Bo ja do 2014 roku sierpnia
Ja mam do kwietnia 2013,ale i tak chciałam szybciej wrócić.Pani z kadr powiedziała,że jeśli chcę to mogę poczekać do tego kwietnia,tylko po co?No i wtedy bym dostała wypowiedzenie,ale ja chcę iść do pracy,bo z jednej pensji męża ciężko.Myślałam,że mnie rzucą na jakiś punkt,ale klif i alfę zamykają,więc nie ma gdzie.Teraz muszę zacząć szukać nowej pracy.
Myślę,że ty spokojnie pobędziesz jeszcze na tym wychowawczym,dopóki będą istniały w kraju jakieś "stare" punkty bomi.
Myślę,że ty spokojnie pobędziesz jeszcze na tym wychowawczym,dopóki będą istniały w kraju jakieś "stare" punkty bomi.
Najpierw napisałam podanie o powrót do pracy,a potem o wypowiedzenie umowy z podaną przyczyną- likwidacja placówki(z zaznaczeniem,że przyczyna wypowiedzenia jest po stronie pracodawcy)i z zachowaniem praw do wszystkich świadczeń(prawo do odprawy).W ten sposób mają sformułować właśnie to rozwiązanie umowy,ma być podane,że to w ramach zwolnień grupowych i wtedy odprawa się należy.
http://www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/o_inspektoraty_pracy/oip_gdansk/porady_gdansk
Ja jestem z Gdyni i dowiadywałam się tutaj.W linku podane są numery tel.
Ja jestem z Gdyni i dowiadywałam się tutaj.W linku podane są numery tel.
Pracownik może "wyjść z propozycją" rozwiązania umowy za porozumieniem stron i dostać odprawę,ale musi tam być tak napisane jak wcześniej już mówiłam.Niektórzy (prawnicy)uważają,że odprawa się nie należy,ale w tym przypadku (zwolnienia grupowe,likwidacja miejsca pracy)odprawa się należy.Prawo w tym przypadku jest po stronie pracownika.Zresztą niedługo dostanę ten "papierek" do ręki i zobaczę jak to sformułują.Zawsze też mogę iść do sądu jeżeli coś będzie nie tak.
Dostałam właśnie polecony z rozwiązaniem umowy za porozumieniem stron.Wszystko jest napisane ok.
"Strony zgodnie postanawiają o rozwiązaniu umowy o pracę zawartej....na mocy porozumienia stron(złożenie przez pracownika podania o skrócenie udzielonego urlopu wychowawczego i powrót do pracy-brak możliwości dopuszczenia do pracy w związku z likwidacją placówki)
Strony zgodnie oświadczają,że rozwiązanie umowy o pracę nastapi w dniu 30.11.2012r.
Strony zgodnie ustalają,że na podstawie art.1ust.1 w związku z art.8 ust.1pkt 2 ustawy z dnia 13 marca 2003r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników(Dz.U.Nr 90,poz.844 z pózn.zm.)zostanie wypłacona odprawa pieniężna...."
"Strony zgodnie postanawiają o rozwiązaniu umowy o pracę zawartej....na mocy porozumienia stron(złożenie przez pracownika podania o skrócenie udzielonego urlopu wychowawczego i powrót do pracy-brak możliwości dopuszczenia do pracy w związku z likwidacją placówki)
Strony zgodnie oświadczają,że rozwiązanie umowy o pracę nastapi w dniu 30.11.2012r.
Strony zgodnie ustalają,że na podstawie art.1ust.1 w związku z art.8 ust.1pkt 2 ustawy z dnia 13 marca 2003r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników(Dz.U.Nr 90,poz.844 z pózn.zm.)zostanie wypłacona odprawa pieniężna...."
na wychowawczym?
Ja wczoraj dostałam telefon z BOMI że opcje sa dwie daja wypowiedzenie z data 30.11.2012 i wtedy otrzymam odprawe albo ze nie podpisze ale niewiadomo jak długo jeszcze bomi pociagnie i wówczas bedzie zwolnienie bez odprawy.Jestem na wychowawczym.Wybrałam opcje z odprawa i wypowiedzenie z dniem 30.11. czekam na meila jak mi przysla dzisiaj z wypowiedzeniem .