Widok

cross i trojmiejskie lasy?

hej hej hej!

Zamierzam kupic rower, jednak mam wielką prośbę o małą poradę.
Problem polega nie tyle na wybraniu konkretnego modelu, co na dobraniu typu: cross czy mtb. Wydawałoby się, że cross byłby rowerem idealnym na dłuższe, asfaltowe wypady z możliwością zawitania na łatwiejszych leśnych duktach. Zastanawia mnie więc, czy 28 calowe koła i cieńsze opony (1.6) są/nie są dużą przeszkodą w pokonywaniu leśnych tras pokroju pachołek - gołębiewo (nie zamierzam szaleć na zjazdach i podjazdach ekstremalnych dla szarego użytkownika rowerów). Ponadto czy na dłużyszch dystansach różnica jazdy na crossie byłaby zauważalna po przesiadce z górala?

z góry dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Papa Razzi napisał(a):

> Góral dużo lepszy od crossa. Jeździłem kiedyś po TPK na crossie
> i centrowałem koła co tydzień. Potem przesiadłem się na górala
> i jest dużo lepiej - 4 tys. km i żadnego centrowania kół.

no popatrz ja ja jezdze na kółkach 28 i od 10kkm ich nie cetrowałem. Mam co prawda tarcze wiec nie mam nawet takiej potrzeby :) ale z tym co tydzien to gruuuunba przesada.
Po prostu miałeś koła do bani.

> Po
> prostu góral dużo lepiej "idzie", przy dobrym dobraniu opony
> także na asfalcie (lepsza aerodynamika).

aerodynamika nie jest zalezna od typu roweru a od pozycji. Na crossie tez mozna nisko puscić mostek i pozycja bedzie aerodynamiczna.
Góral dużo lepszy od crossa. Jeździłem kiedyś po TPK na crossie i centrowałem koła co tydzień. Potem przesiadłem się na górala i jest dużo lepiej - 4 tys. km i żadnego centrowania kół. Po prostu góral dużo lepiej "idzie", przy dobrym dobraniu opony także na asfalcie (lepsza aerodynamika).
psuja napisał(a):

> Problem polega nie tyle na wybraniu konkretnego modelu, co na
> dobraniu typu: cross czy mtb. Wydawałoby się, że cross byłby
> rowerem idealnym na dłuższe, asfaltowe wypady z możliwością
> zawitania na łatwiejszych leśnych duktach. Zastanawia mnie
> więc, czy 28 calowe koła i cieńsze opony (1.6) są/nie są dużą
> przeszkodą w pokonywaniu leśnych tras pokroju pachołek -
> gołębiewo (nie zamierzam szaleć na zjazdach i podjazdach
> ekstremalnych dla szarego użytkownika rowerów).

Sugerowałbym się przede wszystkim wzrostem i dopasowaniem ramy. Kupowanie roweru na kołach 28'' dla osoby 170cm i niższej moim zdaniem lekko mija się z celem. Z kolei w niektórych krótkich rowerach na kołach 28'' niektórzy mają problemy z zahaczaniem butami o koło przy skręcaniu :-) warto sprawdzić przed zakupem.

Do spokojnej jazdy cross spokojnie wystarczy, w bardziej mokrej porze roku czy też wybierając się np. w piaszczyste Bory można zawsze założyć szersze czy bardziej klockowane opony (współczesne ramy do kół 28'' mają znacznie większe prześwity, a i wybór opon na 28'' spory). Jak dla mnie problemem byłby niski środek suportu, no ale jak się planuje omijać korzenie/kamienie itp, to nie będzie grało wielkiej roli.

pozdr
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Rany boskie!, ludzie, piszemy i mówimy tu o normalnej jeżdzie, a nie o wyczynie!, nie ma najmniejszego znaczenia, jak ktos tu napisał "aerodynamiczna sylwetka", o czym my mówimy?, o jeżdzie po lasach i po szosie!, a jakie to ma znaczenie dla amatora?, uprzedzając inne wypowiedzi, tak samo nie ma znaczenia waga roweru, bo różnica 23 gramów, na czymś tam, naprawdę nie ma znaczenia......
Pozdrawiam
gdzies napisali, ze jest mniej aerodynamiczna pozycja (chociaż pewnie to jest do ustawienia) i w sumie dają większą zębatkę (48 zębów) z przodu.
pozostaje pytanie, czy większe koła stanowią odczuwalną przewagę na asfalcie

ps. w wyższość górala w terenie nie wątpię :)
Bez problemu można śmigać na crossie w ciężkim terenie. Kwestia tylko dobrania opon terenowych. W końcu czym się różni cross od mtb oprócz wielkości kół?
Przy cienkich oponach bywają problemy na piasku, a jak masz gładki bieżnik, to i po błocie ciężko.

Większość tras w TPK jest do przejechania.

Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jaka będzie różnica, bo nie jeździłem prawie na góralu.
Z drugiej jednak strony, większe koła - łatwiej przejeżdżać po przeszkodach :) W bikeboardzie był o tym artykuł jesienią
goral bardziej uniwersalny, roznica z terenie duzaaa, mysle ze bedzie lepsza opcja
do góry