Widok
z tego co wiem, to w przedszkolu jako np. panie do pomocy (nie wiem jak to fachowo nazywa, chyba nauczyciel wspomagający) mogą pracować osoby bez wykształcenia, ale czy jako nauczyciel to nie wiem. W przedszkolach prywatnych czy punktach opieki w ogóle są inne zasady. Tam trzeba mieć chyba jednego nauczyciela wykwalifikowanego. Reszta może nie mieć doświadczenia.
Ale jak jest dokładnie to nie wiem.
Ale jak jest dokładnie to nie wiem.
w marcu byl program wolontariatu w zlobkach, zwracaja koszty dojazdu i daja dokumenty, to dla osob szukajacych doswiadczenia w zawodzie
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/trojmiasto/gdanskie-zlobki-szukaja-wolontariuszy,1,5063273,region-wiadomosc.html
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/trojmiasto/gdanskie-zlobki-szukaja-wolontariuszy,1,5063273,region-wiadomosc.html
nie masz uprawnień do bycia wychowawcą grupy ale jako pomoc może gdzieś cię zatrudnią.
To w ogóle kiepskie wykształcenie do pracy w oświacie, bardziej się nadaje wiadomo w ośrodkach, policji lub więzieniu jak wiesz:)
Mozesz zrobić uzupełniające z innej pedagogiki lub później podyplomówkę to wtedy łatwiej gdzieś startować
To w ogóle kiepskie wykształcenie do pracy w oświacie, bardziej się nadaje wiadomo w ośrodkach, policji lub więzieniu jak wiesz:)
Mozesz zrobić uzupełniające z innej pedagogiki lub później podyplomówkę to wtedy łatwiej gdzieś startować
§ 20.ust 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 marca 2009 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz określenia szkół i wypadków, w których można zatrudnić nauczycieli niemających wyższego wykształcenia lub ukończonego zakładu kształcenia nauczycieli (Dz. U. Nr 50, poz. 400) zgodnie z którym kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela-pedagoga w szkołach podstawowych i gimnazjach posiada osoba, która ukończyła:
1) studia magisterskie na kierunku pedagogika w specjalności odpowiadającej prowadzonym zajęciom oraz posiada przygotowanie pedagogiczne
lub
2) studia magisterskie na dowolnym kierunku i studia podyplomowe w zakresie prowadzonych zajęć oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.
Lub ukończyła:
a) studia pierwszego stopnia na kierunku pedagogika w specjalności odpowiadającej prowadzonym zajęciom oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
b) studia pierwszego stopnia na dowolnym kierunku (specjalności) i studia podyplomowe z zakresu prowadzonych zajęć oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.
1) studia magisterskie na kierunku pedagogika w specjalności odpowiadającej prowadzonym zajęciom oraz posiada przygotowanie pedagogiczne
lub
2) studia magisterskie na dowolnym kierunku i studia podyplomowe w zakresie prowadzonych zajęć oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.
Lub ukończyła:
a) studia pierwszego stopnia na kierunku pedagogika w specjalności odpowiadającej prowadzonym zajęciom oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub
b) studia pierwszego stopnia na dowolnym kierunku (specjalności) i studia podyplomowe z zakresu prowadzonych zajęć oraz posiada przygotowanie pedagogiczne.