Widok

czy mogę sama wyrejestrować sie z urzędu pracy

mam pytanie czy sama na własne życzenie mogę wyrejestrować sie z urzędu pracy, bez podania im jakiegoś powodu. Po prostu męczą mnie oni od 5 misięcy jestem tam zarejestrowana z prawem do zasiłku a po kilku wizytach tylko raz jakaś kobieta przy okienku pokazała mi dwa ogłoszenia z trójmiasto.pl które w dodatku były już nie aktualne bo kilka dni wcześniej sama tam dzwoniłam. Jak sie wyrejestruje sama to chyba nie bedą kazali mi zwrócić zasiłku co , bo spodziewam sie po nich wszystkiego
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak nie stawisz się na wezwanie sami Cię wyrejestrują automatycznie :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ponadto,jak nie chcesz,żeby Cię wzywali,możesz zastrzec to u Pani w Urzędzie,nie wyrejestruje Cię,ale też nie będzie wzywać,wystarczy powiedzieć,że pracy będziesz szukać na własną rękę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11
Oczywiście ze możesz.
Wejdź na stronę Pup Gdynia, po lewej stronie masz menu.
Wejdź w zakładkę - DRUKI DO POBRANIA - Pobierz druki .Odszukaj w tabeli - załącznik Wniosek o skreślenie z rejestru.doc - Wniosek o skreślenie z rejestru bezrobotnych.
Ściągnij załącznik, wydrukuj i po wypełnieniu i podpisaniu możesz to przesłać do Pup poczta lub faksem.
Zasiłku nie każą zwracać, ale tracisz do niego prawo z dniem wyrejestrowania.
Powód trzeba podać np. wyjazd za granicę, czy podjecie pracy. Jak napiszesz dokładnie to co w poście to zaraz Ci będą udowadniać że to nieprawda i że mają wiele świetnych aktualnych ofert dla Ciebie.
Tam tez pracownicy rozliczani są z efektów.
Jest jeszcze inna możliwość, sami Cię wyrejestrują jak 3 razy nie stawisz się w wyznaczonym przez urząd terminie.Nie masz za to żadnych sankcji a pracownice z Pup nie muszą się tłumaczyć przed przełożoną.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
Male sprostowanie - jednak są pewne sankcje.
Jeśli Urząd wyrejestruje Cię z powodu niestawiennictwa to stracisz możliwość zarejestrowania się ponownie na okres 120 dni przy pierwszym niestawiennictwie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
wystarczy podac takie stanowiska lub wymagania - np praca tylko w jezyku angielskim itp. i nie beda Cie nigdzie wyylac- sprawdzilam. a jak znajdziesz prace i zlozysz wniosek o zasilek aktywizacyjny to bede Ci placic polowe zasilku przez ilosc miesiecy, kiedy bylas na zasilku
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zasiłek aktywizacyjny - "W przypadku, gdy ww. osoba bezrobotna z prawem do zasiłku z własnej inicjatywy podejmuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, może się ona ubiegać o dodatek aktywizacyjny w wysokości do 50% zasiłku, o którym mowa w art. 72 ust. 1 pkt.1 przez połowę okresu, w jakim przysługiwałby bezrobotnemu zasiłek."
http://www.pup.gda.pl/strefa_klienta_indywiduanego/artykuly/422_480_dodatek-aktywizacyjny.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co zrobić w sytuacji, jeśli ostatecznie dostałam się na wymarzone studia ( wcześniej było to niemożliwe ) i jestem zarejestrowana w urzędzie od 3 tygodni ? Mogę się wyrejestrować na czas studiów bez konsekwencji prawnych, a po ukończeniu uczelni zarejestrować się z powrotem ?
Wyrejestruj się z urzędu i tyle. A to czy zdecydujesz się ponownie zarejestrować w ww. urzędzie po paru latach (okres trwania studiów) pozostaw losowi. Życia nie można zaplanować i zastanów się czy te studia dadzą Ci pracę w zawodzie do którego przygotowują. Bo inaczej to tylko forsa wyrzucona w błoto. Moim zdaniem rejestracja w UP tuż po studiach nie jest mile widziana przez potencjalnych pracodawców (znaczy, że albo nic nie robiłaś - nie pracowałaś podczas studiów i jesteś leniem albo Twoje układy zawodowe się wyczerpały). Poza tym oferta PUP dla absolwentów jest b. uboga, a miejsc na staże / szkolenia zawsze za mało i trzeba o nie walczyć z odpowiednim wyprzedzaniem. A jeśli już masz doświadczenie i np. biegle władasz 2 / 3 językami obcymi (i nie mam tu na myśli tak trudnych języków jak np. perski, chiński czy japoński), to urząd nie posiada takich ofert pracy. IMO ponowna rejestracja w urzędzie nic nie daje - prędzej pracę znajdziesz sama.
Hmmm... rzadko ktoś rejestruje się w urzędzie pracy po to, by mu pomogli znaleźć pracę. W PUP rejestrujesz się po to , by mieć ubezpieczenie a pracy szuka się na własną rękę.

Ps. Monika, jeżeli idziesz na studia dzienne lub zaoczne i będziesz ubezpieczona jako studentka, to się wyrejestruj. Wyrejestrują cię bez problemu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

urząd pracy

czy mogę zrezygnowac z rejestracji w urzędzie pracy jak jestem na pracach społeczno użytecznych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jakie Wy macie problemy :) wyrejestrowujesz się i masz problem z glowy. Zasiłku nie zwracasz i możesz zrobić to w każdym czasie!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Praca

fundacja fly (50 odpowiedzi)

Zauważyłam ogłoszenia dotyczące pracy w tej fundacji na tym portalu - zdecydowanie odradzam! PIP...

Czy znacie firmę Nuga Best? (11 odpowiedzi)

Jak wyglądają zarobki i godziny pracy? Czy wypłaty są na czas, czy trzeba walczyć o własne...

Życie za granicą to też nie bajka... (50 odpowiedzi)

Obserwowałam to forum jeszcze w momencie, kiedy byłam w Polsce i tak jak większość z Was...

do góry