Widok
debata kandydatów na wójta
" Jest informacja o debacie przedwyborczej , która jest organizowana przez Dziennik Bałtycki i są zaproszeni wszyscy kandydaci na wójta gminy Szemud. Debata ma charakter otwarty więc każdy może na nią przyjść . Tak więc piątek 10 maja godz. 18 sala Hali Widowiskowej w Szemudzie."
Idziemy?
'
Idziemy?
'
Na stronie p.Kalkowskiego (http://www.razem-szemud.pl) jest link do relacji z debaty
Dla mnie wiara w PO (i należenie do tej partii) jest wystarczającym dowodem ułomności myślenia obywatelskiego i antyhistorycznego (niewyciąganie wniosków z historii) co skreśla go w moich oczach jako osobę kompetentną do tej funkcji oraz ukazuje go jako osobę koniunkturalną, etatystyczną, która będzie dbała o swój interes a nie ogółu ( jak jego kolesie siedzący na innych drabinkach władzy).
Twoja wyobraźnia nie ogarnia tego co się stanie jak droga pójdzie przez wieś. Rozumiem masz ułomność, ale mi chodziło o to, ze Kalkowski DOPROWADZIŁ swoimi wrzaskami do tego, ze drogę PRZESUNIĘTO w stronę Bojana. Oprócz tego, że jest egoistą dbającym tylko o własne podwórko to nie podobają mi się jego metody. Jest bezwzględny w działaniu. I to powiedzą ci wszyscy co go dobrze znają.
Byłem na jednej sesji rady gminnej. Posłuchałem jak różni radni się wypowiadają (składnia, logiczne myślenie, zabieranie głosu w dyskusji na aktualny temat lub odlot, (nie)znajomość prawa itd - itd polecam) - ponieważ tu omawiamy Kalkowskiego - moje spostrzeżenia : pieniacz, choleryk, dużo szumu wokół własnej osoby, nieznajomośc prawa, ignorant, co chwilę wychodził na telefon, nie dotrwał zresztą do końca sesji, ogólne wrażenie negatywne i raczej brak kompetencji do tej funkcji. Będzie skonfliktowany ze wszystkimi i będzie robił PRowskie "wrzutki" aby odsunąć od siebie zainteesowanie opinii publicznej. To moje spostrzeżenia i ocena w pełni subiektywna.
dlatego na bezrybiu to i Fopke ryba ;)
Dlatego po wysłuchaniu wszystkich uważam, że on jest w miarę ogarnięty. A co do PO to mam dość podobne zdanie do ciebie ale uważam, że samorząd lokalny to coś innego niz tam na górze. Facet jest obcy, nie ma tu układów a jakby co to w nastepnych wyborach za 2 lata poleci. I tyle.
Dla mnie Kalkowski to byłby najgorszy wybór.
Dlatego po wysłuchaniu wszystkich uważam, że on jest w miarę ogarnięty. A co do PO to mam dość podobne zdanie do ciebie ale uważam, że samorząd lokalny to coś innego niz tam na górze. Facet jest obcy, nie ma tu układów a jakby co to w nastepnych wyborach za 2 lata poleci. I tyle.
Dla mnie Kalkowski to byłby najgorszy wybór.
Zauważcie jedno nasze samorządy odzwierciedlają nasze wybory parlamentarne. Nie ma kogo wybrać. Wartościowi ludzie trzymają się z dala od władzy.Jak będą wybory do sejmu tez nie będzie na kogo głosować. Co z tego że nazwiska będą ale jakie. Nie ide na wybory bo żaden z kandydatów nie jest tego wart.Może to błąd ale zauważcie czym chcą nas kupić- cukierkami żadnych konkretów.
Jaki mogą być konkrety skoro wchodzi się w "cudze buty"?
"Tak krawiec kraje jak mu materii staje".
Oczywiście masz prawo nie iść ale w tym przypadku jest to klasyczna ordynacja większościowa więc kogo wybierzemy tego będziemy mieli. Albo wybiorą inni. Kielnianie są dobrze zorganizowani, szczególnie miejscowy bo to prawie jak klan rodzinny.
Zważywszy na cnoty i niecnoty poszczególnych kandydatów uważam, że Fopke jest najbardziej ogarnięty, młody dość ale i niegłupi jak się go słucha. Poza tym dla mnie największym jego walorem jest to, że nie jest tu uwikłany.
I żeby wszystko było jasne - mieszkam tu od kilku lat, Fopke to nie moja rodzina ale ponieważ Kalkowski dał sie poznać podczas walki o drogę z najgorszej strony uważam, ze nie jest to dobry kandydat.
"Tak krawiec kraje jak mu materii staje".
Oczywiście masz prawo nie iść ale w tym przypadku jest to klasyczna ordynacja większościowa więc kogo wybierzemy tego będziemy mieli. Albo wybiorą inni. Kielnianie są dobrze zorganizowani, szczególnie miejscowy bo to prawie jak klan rodzinny.
Zważywszy na cnoty i niecnoty poszczególnych kandydatów uważam, że Fopke jest najbardziej ogarnięty, młody dość ale i niegłupi jak się go słucha. Poza tym dla mnie największym jego walorem jest to, że nie jest tu uwikłany.
I żeby wszystko było jasne - mieszkam tu od kilku lat, Fopke to nie moja rodzina ale ponieważ Kalkowski dał sie poznać podczas walki o drogę z najgorszej strony uważam, ze nie jest to dobry kandydat.
Sztab wyborczy Pana Fopke rozpoczyna Pan Hirsch - który już "zasłużył" się gminie jak i dla Koleczkowa. Nie wróży to nic dobrego - bo prawdopodobnie jest w tym sztabie po to - aby trafić spowrotem do UG. Pan Hirsch mieszka w Kielnie - dla wiadomości.
Dla mniej zorientowanych - Pan Hirsch był odwołany poprzez referendum przez mieszkańców kilkanaście lat temu - więc zastanówcie się dobrze czy chcecie znów ryzykować.
Dla mniej zorientowanych - Pan Hirsch był odwołany poprzez referendum przez mieszkańców kilkanaście lat temu - więc zastanówcie się dobrze czy chcecie znów ryzykować.
No to kiepsko bo filmików z panami to niekoniecznie chce mi się oglądać. Na forum SFGS już zaglądałem, ale po tym w dalszym ciągu nie wiem na kogo warto zagłosować. Wiem że wyglada to dość małostkowo, ale moze ktoś podpowie który z kandydatów jest "prokoleczkowski" bo z wpisów na forach nie ma o tym mowy albo informacje o niektórych kandydatach są wręcz negatywne dla Koleczkowa.
No cóż, chyba żaden.
Poczytaj wpisy, szczególnie na forum, zastanów się który odpowiada na pytania i jak, oceń jako człowieka, poczytaj ulotki (szczególnie treści "między wierszami") i podejmij decyzję.
Za 1,5 roku znów będzie nadzieja :) Szybko zleci więc może w razie złej decyzji nie zdąży nic popsuć.
Poczytaj wpisy, szczególnie na forum, zastanów się który odpowiada na pytania i jak, oceń jako człowieka, poczytaj ulotki (szczególnie treści "między wierszami") i podejmij decyzję.
Za 1,5 roku znów będzie nadzieja :) Szybko zleci więc może w razie złej decyzji nie zdąży nic popsuć.
Kalkowski ma wykształcenie pieniacza i twardogłowa. Z nim nie ma możliwości rozmowy, dopóki nie zapyta się T. Haase.
A z tą drogą to naprawdę ciekawostka, może ktoś wie czemu tak bardzo te tereny na południu gminy są tak trefne? Nie tylko S6 w wersji A1 (k. Kielna) upada ale i wariant Obwodnicy Metropolitalnej, który miał łączyć Szemud z Miszewem i zupełnie odsunąłby S6 od Bojanai, przepadł od razu na wstępie jak oparzony. O co tu chodzi ?????? Po cholerę wpychać drogę przez środek największych miejscowości gminy Bojana i Koleczkowa zamiast ją puścić polami !
A z tą drogą to naprawdę ciekawostka, może ktoś wie czemu tak bardzo te tereny na południu gminy są tak trefne? Nie tylko S6 w wersji A1 (k. Kielna) upada ale i wariant Obwodnicy Metropolitalnej, który miał łączyć Szemud z Miszewem i zupełnie odsunąłby S6 od Bojanai, przepadł od razu na wstępie jak oparzony. O co tu chodzi ?????? Po cholerę wpychać drogę przez środek największych miejscowości gminy Bojana i Koleczkowa zamiast ją puścić polami !
Jeżeli kogoś interesuje przebieg debaty, odpowiedzi na pytania zarówno iinternautów jak i obecnych na spotkaniu osób i inne informacje dotyczące naszej gminy to zapraszam na bog pana Fopke http: http://www.fopke.pl
Niestety kontrkandydaci nie przedstawiają takich informacji na swoich stronach, a szkoda można byłoby porównać. A tak z relacji wiadomo, że pan Fopke przebija na głowę kompetencjami, inteligencją i otwartością oraz możliwościami innych kandydatów. Jeżeli jest inaczej proszę podać przyklłady.
Niestety kontrkandydaci nie przedstawiają takich informacji na swoich stronach, a szkoda można byłoby porównać. A tak z relacji wiadomo, że pan Fopke przebija na głowę kompetencjami, inteligencją i otwartością oraz możliwościami innych kandydatów. Jeżeli jest inaczej proszę podać przyklłady.