Odpowiadasz na:

Re: dlaczego tanie wino jest dobre?

I tak powinno być Ćmo, że łączenie danego wina do określonych przekąsek/posiłków wynika bezpośrednio z własnych preferencji smakowych. Przynajmniej aktualnie jest taki trend. W tej kwestii nie ma... rozwiń

I tak powinno być Ćmo, że łączenie danego wina do określonych przekąsek/posiłków wynika bezpośrednio z własnych preferencji smakowych. Przynajmniej aktualnie jest taki trend. W tej kwestii nie ma już żelaznych zasad jak miało to miejsce kilkadziesiąt lat wstecz, kiedy czerwone podawano do czerwonego mięsa, białe do białego i ryb. Był nawet okres, że serwowano w knajpach zupełnie na odwrót jako właściwą kompozycję.(chyba w imię jakiejś winnej rewolucji) Później fachowcy stwierdzili, że rodzaj wina zależy od sosów podawanych do mięs. A teraz?, co komu pasuje to pije, do wszystkiego no chyba oprócz czekolady, pomidorów, musztardy czy anchois.
Do wspomnianych kozich serów mnie smakuje słodkawy tokaj aszu. Ale podobno rewelacyjnie pasuje do nich też popularny biały szczep sauvignon z dowolnego kraju. Eksperci piszą, że idealna kompozycja właśnie do kozich serów (ogólnie) to wina o nazwie "sancerre".

Jeśli przekąszasz czasami kawałki twardego, tłustego, dojrzałego parmezanu to polecam wymienione przeze mnie wino barolo. To wino pięknie podkreśli Tobie smak tego sera, m.in. wyczuwalny tłuszcz sera zneutralizuje Ci tanina zawarta w tym czerwonym winku.
Największy problem doboru wina będzie wg mnie przy kuchni azjatyckiej ze względu na łączenie wielu smaków w jednej potrawie i używanie przez nich różnych "magicznych' przypraw.
Dziś na wieczór mam przygotowane portugalskie, różowe, wytrawne mateus rose za całe 5€ :))

http://www.norpolska.pl/mateus-rose-0

zobacz wątek
16 lat temu
~~c~~

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry