Odpowiadasz na:

Re: dlaczego tanie wino jest dobre?

I wróciłem z http://www.trojmiasto.pl/dary-ziemi.

Jakoś tak zupełnie przypadkowo
napatoczyłem się na winne gruzińskie stoisko.
Gruzini sprzedają tam Marani.
... rozwiń

I wróciłem z http://www.trojmiasto.pl/dary-ziemi.

Jakoś tak zupełnie przypadkowo
napatoczyłem się na winne gruzińskie stoisko.
Gruzini sprzedają tam Marani.
Tylko i wyłącznie Marani.
Różne rodzaje i gatunki.
Wine of Georgia.
Zupełnie przypadkowo chwyciłem się
Marani Pirosmani medium dry red.
Teraz przeczytałem, że autorce tego wątku smakuje.
Fajnie.
Wino zacne.

Moich parę wrażeń.

Pierwsze to butelka.
Nie byle jak huta szkła to wyprodukowała. Stawiam na Włochy.
Butelka nie posiada tak zwanego kodu butelkowego (tych kropeczek na boku u podstawy co świadczy, że jest to produkt mało komercyjny - tym lepiej se myślę).
Etykieta neutralna dla mnie, zwraca jedynie mą uwagę 12,5%.
Czyli jest to wino, a nie wino podobny, nie przefermentowany napój, każdy trudniący się wyrobem wina Włoch to powie.
Ale kupuje za 3 dychy i są dobrze wydane 3 dychy.

Parę wrażeń.
Wino pachnie ewidentnie bardzo świeżo, jakimś leśnym runem.
Jagodami, dzikimi malinami.
To fakt - kto pił ten wie.
Smakuje słodyczą słońca.
Swój smak pozostawia dość długo,
Borówka, jagoda, jeżyna w każdym razie coś bardzo soczystego.

Chociaż tej słodyczy jest tutaj za dużo, żeby poddać się sugestii producenta umieszczonej na odwrocie głównej etykiety, głoszącej że wino pasuje do pieczonego mięsa. Bzdura.
Wino pasuje do sera. Tylko.

Jedyne co mnie tutaj przytłacza to zbyt duża zawartość cukru.
Uważam, że wino to trzeba pić wtedy
gdy dni chłodne i kiedy organizmowi trzeba kalorii,
energii
żeby ciepło wytworzyć.

Ogólnie trzeba napisać, że mi pasuje.
Viva Saperavi.

zobacz wątek
15 lat temu
~

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry